FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 28 februari 2012

Italiaanse man veinsde blindheid voor uitkering

Een 65-jarige man uit Rome heeft het gepresteerd om 25 jaar lang de staat voor te liegen over zijn vermeende blindheid, en zo enkele honderdduizenden euro's op te strijken.

Via beelden van beveiligingscamera's kon de overheid de man uiteindelijk betrappen. Zo was zichtbaar dat de man zonder hulp van een blindengeleidehond of hulp van een ander mens, bij de post zijn invaliditeitsuitkering kwam innen. Ook kon hij zich zonder moeite door het drukke verkeer bewegen of in het park gaan wandelen.

De Italiaanse staat wil nu alle uitbetalingen, inclusief rente, gaan terugvorderen op de man. Dit komt in totaal neer op een bedrag van circa 400.000 euro. De man heeft zijn leugens zo lang vol kunnen houden omdat artsen hem blijkbaar zonder moeite blind verklaarden.

Nederlander met cocaïne gearresteerd in Lima

Een 54-jarige Nederlander is op de internationale luchthaven van de Peruaanse hoofdstad Lima aangehouden met 2,8 kilo cocaïne in zijn koffer. Hij wordt ervan beschuldigd de cocaïne naar Spanje te hebben willen smokkelen, meldde de Peruaanse politie dinsdag.

De arrestatie was afgelopen week. De verdachte is slechts een van de vier buitenlanders die afgelopen week op dit vliegveld zijn aangehouden wegens cocaïnesmokkel. Een Panamese, een Bulgaar en een Thaise wilden met respectievelijk 2,8 kilo, 2,2 kilo en 2,25 kilo cocaïne ook naar Spanje vliegen.

Peru haalt Colombia in als grootste producent en exporteur van coca en cocaïne. In de Peruaanse gevangenissen zitten inmiddels ongeveer 100 Nederlandse gedetineerden, bijna allemaal drugskoeriers.

Xbox 360 ziet witjes

Vanaf 4 mei kunnen we een witte Xbox 360 gaan kopen voor 299 euro. In deze bundel zit naast een witte 4GB console ook een witte controller en witte Kinect-sensor. Qua games krijgt je Kinect Sports en Kinect Adventures meegeleverd.

De witte controller zal tevens los te koop zijn voor een prijs van rond 50 euro. Of we in de toekomst ook los de witte Kinect-sensor kunnen kopen is nog niet bekend.

360

'Uitstel uitzetting kinderen onverstandig'

Opschorting van uitzetting van kinderen is niet verstandig. Dat vindt minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel). Hij reageerde daarmee op geluiden uit de oppositie.

De ChristenUnie en de PvdA willen een verblijfsvergunning voor kinderen die langer dan 8 jaar in Nederland zijn. Maandag dienden ze er een wetsvoorstel voor in.

Met name de ChristenUnie en GroenLinks zien graag dat kinderen voor wie uitzetting dreigt, mogen blijven tot het voorstel is behandeld. Maar dat levert alleen maar verwachtingen op, waarschuwde Leers, verwachtingen die dan misschien op teleurstellingen uitlopen.

GroenLinks diende niettemin een motie voor uitstel in, waarover komende dinsdag wordt gestemd.

'Uitstel uitzetting kinderen onverstandig'
'Uitstel uitzetting kinderen onverstandig' (Foto: ANP)

Brand verwoest kringloopcentrum Groenlo

In de Achterhoek (Gelderland) heeft in een kringloopcentrum een forse brand gewoed vanavond. Op het bedrijventerrein Den Sliem in Groenlo brak rond 19.00 uur brand uit in kringloopcentrum Aktief. Omdat het vuur al snel een uitslaande brand werd, werden de korpsen uit Winterswijk, Lichtenvoorde en Groenlo opgeroepen. 

Het vuur werd onder andere geblust vanaf een hoogwerker van het brandweerkorps uit Winterswijk. Diverse ooggetuigen zouden gemeld hebben dat de brand inmiddels onder controle is. Volgens de omstanders zouden er wel ontploffingen geweest zijn tijdens de brand. De brand schijnt dermatie hevig geweest te zijn dat het centrum als verloren beschouwd kan worden. 

Over de oorzaak van brand is nog niets duidelijk.


Beelden van de bluswerkzaamheden

Rutte: Nederland niet in isolement in EU

Premier Mark Rutte (VVD) heeft geen aanwijzingen dat het Nederlandse verzet tegen de toetreding van Roemenië en Bulgarije tot de Schengen-zone schadelijk is voor de onderhandelingspositie van Nederland over andere onderwerpen. Dat heeft hij dinsdag gezegd in de Tweede Kamer.

"Ik merk zelf geen nadelen van deze positie", zei Rutte in antwoord op vragen van CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel. Volgens Rutte heeft minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) afgelopen maandag nog een dominante rol gespeeld tijdens een vergadering met de overige eurolanden over het steunpakket aan Griekenland. Dat was niet het geval geweest als Nederland met de nek werd aangekeken, redeneerde Rutte.

Ormel zei te vrezen dat de Nederlandse opstelling tegen Roemenië en Bulgarije schadelijk is voor bijvoorbeeld de pogingen om de Nederlandse afdracht aan de Europese Unie met een miljard te verlagen of de regels rondom gezinsmigratie aan te scherpen. Het CDA vindt ook dat Roemenië en Bulgarije nog niet bij Schengen mogen, maar Ormel vroeg zich hardop af of Nederland niet wat water bij de wijn moet doen om sterker te staan in andere discussies.

Nederland verzet zich als enige EU-land tegen de toetreding van Roemenië en Bulgarije. Dat kan doordat Nederland vetorecht heeft. "Dat is een redelijk comfortabele positie", constateerde Rutte.


Rutte: Nederland niet in isolement in EU (Foto: Novum)

Woningovervallen stijgen, 'koop een pistool'

Woon je een beetje leuk? Alleenstaand huis? Leuke dochter? Mr. Theo Hiddema, advocaat te Maastricht, raadt je dan met spoed aan een pistool te kopen.

"Als u een beetje leuk woont, dan kunt u er op rekenen dat u binnenkort aan de beurt bent", zegt Hiddema die maandagavond sprak op een bijeenkomst voor ondernemers in Beek.

"Oost-Europese bendes stropen de regio af om woningen te overvallen. Die mensen zien een leuke vrijstaande woning en denken dat er een kluis aanwezig is. En ze gaan niet bepaald zachtzinnig te werk. Als u ook nog een leuke dochter heeft pas dan maar op. Mijn advies: koop een pistool", zo stelt de advocaat.

Volgens de statistieken heeft mr. Hiddema groot gelijk, het aantal gewelddadige woningovervallen zijn de afgelopen tijd flink toegenomen.

Winnaars FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Deze week maakte je kans op een T-shirt van Just Dance 3 in maat L. Het enige wat je moest doen om kans te maken is de Ubi-moeilijke vraag beantwoorden: Welke modus in Just Dance 3 is exclusief voor Xbox 360? Het antwoord is Just Create.

De gelukkigen die een T-shirt in de brievenbus mogen verwachten zijn KoningPoedel, boxman en marlies16. Gefeliciteerd, de prijs wordt zo spoedig mogelijk opgestuurd! Volgende week maandag is er weer een prijsvraag, tot dan!

 

Rebellin nog steeds zonder ploeg

Davide Rebellin zit nog steeds zonder ploeg. De Italiaan was lang in onderhandeling met het Deense Christina Watches-Onfore, maar wist niet tot een overeenstemming te komen met de ploeg van onder andere Michael Rasmussen.

"De ploeg onderhandelde sinds 21 januari met de makelaar van Rebellin, maar na aanslepende onderhandelingen zijn ikzelf en het kamp-Rebellin niet tot een overeenkomst gekomen", aldus teambaas Claus Skødt Hembo.

De 40-jarige Rebellin maakte vorig jaar zijn comeback na een tweejarige dopingschorsing. Hij kwam sinds mei vorig jaar uit voor Miche-Guerciotti, maar besloot zijn verblijf niet te verlengen.

'Podolski dichtbij overgang naar Arsenal'

Als Robin van Persie bij Arsenal blijft voetballen, krijgt hij komend seizoen mogelijk gezelschap van Lukas Podolski. De 26-jarige Duitse aanvaller is volgens Bild dicht bij een overgang naar de Londense club.

Podolski zou persoonlijk al rond zijn met Arsenal, maar de Engelsen hebben nog geen overeenstemming met 1. FC Köln. Het contract van 95-voudig international Podolski bij Köln loopt medio 2013 af.

Dit seizoen maakte Podolski 15 van de 30 doelpunten voor 1. FC Köln, dat op de 14e plaats staat in de Bundesliga.

'Podolski dicht bij overgang naar Arsenal'
'Podolski dicht bij overgang naar Arsenal' (Foto: ANP)

Servië kandidaat voor de Europese Unie

Servië mag kandidaat-lidstaat worden van de Europese Unie. Hiermee staat de deur die toegang verschaft tot de EU definitief open voor de voormalige Joegoslavische republiek. De verantwoordelijke EU-ministers kwamen deze aanbeveling vandaag overeen in Brussel. 

Omdat Roemenië onverwacht dwars was in verband met de mogelijke gevaren die de Roemeense bevolking in Servië liep, werd de beslissing neergelegd bij de top van Europese leiders in Brussel. Boekarest eiste garanties voor de bescherming van de Roemeense bevolkingsgroep die in de minderheid is. 

Volgens Uri Rosenthal, minister van Buitenlandse Zaken, is het kandidaat-lidmaatschap een historisch moment. Nederland heeft zich lange tijd verzet tegen de toetreding van Servië omdat het land lange tijd weigerde mee te werken aan het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag.

In 1999 nog werd het land door verschillende NAVO-landen, waaronder Nederland, gebombardeerd vanwege het geweld dat Servië uitoefende in de provincie Kosovo.

De komende tijd zal er onderhandeld worden over daadwerkelijke toetreding. Deze, feitelijke, onderhandelingen kunnen zich nog jaren voortslepen.

'Gevolgen eigen bijdrage ggz onduidelijk'

Het is nog lang niet duidelijk wat de gevolgen zijn van de invoering van een eigen bijdrage voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Dat zei minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) dinsdag tijdens het vragenuurtje.

De bewindsvrouw werd door SP-Kamerlid Renske Leijten aan de tand gevoeld over een vermeend meningsverschil tussen haar en staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD). Die zette vorige week vraagtekens bij de eigen bijdrage in de ggz: hij vreest dat hierdoor meer mensen met psychische problemen bij justitie terechtkomen, omdat ze de als gevolg van het eigen risico geen hulp meer zoeken.

Schippers herhaalde dat ze de eigen bijdrage al twee keer heeft verlaagd. Ze gaat met de sector overleggen over alternatieve maatregelen en onderzoekt hoeveel mensen met psychische problemen geen hulp zoeken als gevolg van de invoering van het eigen risico. Daar kunnen nu nog geen uitspraken over worden gedaan. "Het jaar is nog heel erg jong, we weten helemaal niet wat de gevolgen zijn."

Bij dit onderzoek naar de gevolgen van de invoering van de ggz is ook de politie betrokken, dus daarmee wordt ook rekening gehouden met de zorgen van Teeven, zei de bewindsvrouw. In een brief aan de Tweede Kamer schreef Schippers maandag nog mede namens Teeven dat het verlagen van de eigen bijdrage in tijden van bezuinigingen een 'buitengewoon lastige opgave' is.

Leijten nam geen genoegen met het antwoord. "Ik vind het schokkend om te horen hoe de minister van Volksgezondheid praat als was zij de minister van Financiën." Na het vragenuurtje vroeg zij samen met GroenLinks en de ChristenUnie een spoeddebat aan over de kwestie met Teeven.

Lloris krijgt aanvoerdersband Frankrijk op EK

Hugo Lloris is op het EK deze zomer in Polen en Oekraïne de aanvoerder van het Franse nationale elftal. Dat heeft bondscoach Laurent Blanc dinsdag bekendgemaakt. De keeper van Olympique Lyon kreeg de voorkeur boven Philippe Mexès (AC Milan) en Eric Abidal (Barcelona), die eveneens in de race waren.

Blanc liet na zijn aanstelling als bondscoach in 2010 de aanvoerdersband regelmatig van arm wisselen. Onlangs stelde hij een shortlist op van drie spelers. Van hen krijgt Lloris uiteindelijk het vertrouwen. "Hij zal de band dragen tijdens het EK", liet Blanc dinsdag weten.

De 25-jarige Lloris speelde tot nu toe dertig interlands. Op het voor Frankrijk mislukte WK van 2010 maakte hij zijn debuut als eerste doelman op een groot toernooi.


Lloris krijgt aanvoerdersband Frankrijk op EK (Foto: Novum)

Geen stunts in eerste ronde ATP Dubai

De topspelers die dinsdag in actie zijn gekomen op het ATP-toernooi van Dubai zijn de eerste ronde zonder kleerscheuren doorgekomen. Roger Federer (2) won met 6-0 en 7-6 (6) van Michael Llodra en Jo-Wilfried Tsonga (4) zette Marcos Baghdatis met 7-6 (2) en 6-4 aan de kant. Eerder op de dag had Andy Murray (3) zich al voor de volgende ronde geplaatst.

Tomas Berdych, Janko Tipsarevic en Juan Martin del Potro kwamen ook niet in de problemen. Berdych (5) won met 6-2 en 6-2 van Benjamin Becker. Tipsarevic (7) was met dezelfde setstanden te sterk voor Igor Kunitsyn. Del Potro (8), vorige week winnaar van het tennistoernooi van Marseille, klopte Alexandr Dolgopolov met 6-3 en 7-6 (5).

Novak Djokovic moet woensdag voor het eerst de baan op. De nummer één van de wereld speelt tegen Sergiy Stakhovsky. Djokovic won de afgelopen drie edities van het toernooi in de Verenigde Arabische Emiraten.


Geen stunts in eerste ronde Dubai (Foto: Novum)

Veroordeelden ingezet bij paddentrek

Tientallen boswachters en vrijwilligers van Staatsbosbeheer zijn druk in de weer om padden te helpen plassen en poelen te bereiken. Ook mensen met een taakstraf helpen een handje. In het Kuinderbos in Flevoland helpen taakgestraften onder begeleiding van reclassering een paddenraster te plaatsen in Bant, laat Staatsbosbeheer weten.

De lentezon heeft de padden uit hun winterslaap gehaald. De paddentrek is afhankelijk van de nachttemperatuur en het weer en kan enkele weken duren. Padden, maar ook andere amfibieën als heikikkers en watersalamanders, verplaatsen zich bij voorkeur als het kwik boven de 7 graden uitkomt en het regent.

In veel natuurgebieden worden wegen enkele dagen tijdens de namiddag en avond afgesloten voor autoverkeer, zoals de Rulse Dijk bij de Strabrechtse Heide in het Brabantse Heeze.

Op 17 maart wordt in het Kuinderbos een speciale paddendag georganiseerd, waarvoor zich al 22 schoolklassen en diverse jeugdnatuurclubs hebben gemeld om te helpen bij het overzetten van kikkers en padden. Mensen die ook zin om de koudbloedige dieren te helpen oversteken kunnen zich aanmelden bij Staatsbosbeheer. Er is een boswachter bij die vertelt over de paddentrek. Het dagje kost twee euro. Honden zijn niet welkom.


Veroordeelden ingezet bij paddentrek (Foto: Novum)

Cancellara: "Vlaanderen wordt veel lastiger dan in 2011"

Er zijn al veel meningen geweest over het nieuwe parcours van de Ronde van Vlaanderen, zonder dat er ook maar één meter over het nieuwe stuk was gereden. Fabian Cancellara verkende het parcours alvast voordat de klassieker wordt verreden op 1 april en gaf zijn mening tegenover Cyclingnews.

"De Paterberg als laatste klim zal meer schade veroorzaken dan de Muur en de Bosberg", aldus de winnaar van 2010. "Na zoveel kilometers zal zo'n korte en steile klim een groot verschil maken. Het wordt veel lastiger dan in 2011."

"De voorbije jaren was de koers lastig tussen de Kwaremont en Tenbosse. Daarna werd het makkelijker want er waren nog maar twee beklimmingen en het parcours was veel vlakker. Met de wijzigingen lijkt het wel een heel andere wedstrijd. De toeschouwers zullen tevreden zijn met dit parcours. Op de Paterberg en de Oude Kwaremont zullen ze ons drie keer zien. Ik denk dat er nog meer mensen zullen zijn dan de voorbije jaren."

Ribéry wil loopbaan beëindigen bij Bayern

Franck Ribéry wil zijn carrière afsluiten bij Bayern München. Dat zegt de Franse vleugelaanvaller in een interview in het voetbaltijdschrift France Football.

"Ik denk niet aan een vertrek", stelt Ribéry, die bezig is aan zijn vijfde seizoen in Beieren. De 48-voudig international noemt Bayern 'zijn tweede familie'. "Mijn vrouw en kinderen zijn gelukkig in München", legt hij uit. "Ik ben bijna 29 jaar, heb een contract tot 2015 en heb net een mooi huis gekocht." Ook is hij bevriend met Bayern-verdediger Daniel van Buyten, die in de buurt woont.

Scarface kwam in de zomer van 2007 over van Olympique Marseille en scoorde sindsdien 64 goals in 176 wedstrijden. De fans waarderen zijn prestaties. "Ik ben populair, bij Bayern en in Duitsland", zegt hij. "Ik houd ervan."

Bayern staat momenteel tweede in de Bundesliga met vier punten achterstand op landskampioen Borussia Dortmund. Toch heeft Ribéry ook een ander belangrijk doel. "De komende Champions Leaguefinale wordt afgewerkt in de Allianz Arena", doelt hij op de thuishaven van Bayern. "Ik hoop dat 2012 een geweldig jaar wordt voor mij."

Ranieri blijft voorlopig nog bij Internazionale

De toekomst van Claudio Ranieri bij Internazionale lijkt voorlopig gered te zijn. De geplaagde oefenmeester van de Italiaanse club had eerder vandaag een lang gesprek met president Massimo Morrati.

"Ik heb vandaag met Ranieri gesproken. Er is geen reden tot zorgen", liet Morrati in een korte verklaring weten. Daarnaast benadrukte de preses dat er geen wrijving is tussen hem en Ranieri. "Dat hebben we opgelost."

Internazionale kent een zeer moeizame periode, aangezien van de laatste acht wedstrijden maar liefst zeven duels werden verloren. Hierdoor leek het ontslag van Ranieri onvermijdelijk te zijn, maar het heeft er alle schijn van dat dit voorlopig niet ter sprake zal komen.

Grote kans dat enorm rotsblok Aarde in 2040 ramt

Het is te hopen dat Bruce Willis in 2040 nog in leven is, want over 28 jaar dreigt onze planeet te worden geramd door een rotsblok van 140 meter groot. De kans hierop is maar liefst 1 op 625. Dat klinkt weinig, maar is in de wetenschap toch behoorlijk groot.

Het gaat hier om 2011 AG5. Deze klinische naam is gegeven aan de planetoïde die in januari vorig jaar is ontdekt door sterrenkundigen van Mount Lemmon Survey in Tucson.

Als het een beetje tegenzit, gaan we er op 5 februari 2040 allemaal aan. Zeker weten doen de wetenschappers het echter nog niet. Pas tussen 2013 en 2016 is het enorme rotsblok beter te zien, en kan men een betere inschatting maken over de risico's.

Zware tijden voor Jenner

Het zijn zware tijden voor Julian Jenner. De middenvelder van Vitesse komt al enige tijd niet meer in de plannen van trainer John van den Brom voor en hoeft vooralsnog ook niet te rekenen op een plekje bij de beloften.

Jenner zit bij wedstrijden van de Arnhemmers veelvuldig op de tribune en werd ook niet uitverkoren om mee naar het Marokkaanse Marrakesh af te reizen. Vitesse speelt daar in het kader van de interlandweek een oefenwedstrijd tegen Jong Marokko.

"Ik neem zestien spelers mee en ik heb al twee rechter spitsen, het heeft geen zin een derde mee te nemen", liet Van den Brom aan De Gelderlander weten. Naast de absentie van Jenner zijn ook Jeroen Drost (niet in de selectie) en Stanley Aborah (geblesseerd) er niet bij.

Bedreigd om 10 voor PVV-scriptie

Een docent van de Tilburg University wordt bedreigd omdat hij begin januari een scriptie over de PVV met een 10 beoordeelde. In het werkstuk wordt de PVV een 'fascistische partij in gevorderd stadium' genoemd.

In de bachelorscriptie, getiteld Prototypical Fascism in Contemporary Dutch Politics: An Analysis, betoogt Henk Bovekerk dat de partij van Geert Wilders een typisch voorbeeld van hedendaags fascisme is. "Op de KU in T zijn ze allemaal Stapel", liet Wilders destijds weten.

De scriptiebegeleider, Jan Jaap de Ruiter, zegt dat hij sindsdien met dreigmails wordt bestookt. "Het hoort er tegenwoordig kennelijk bij", meent de arabist. Hij stelt dat het door hem toegekende cijfer enkel voortvloeit uit Bovekerks academische prestaties en niets van doen heeft met een eventuele politieke agenda.

"Ik hoef aan niemand verantwoording af te leggen voor die tien", zegt De Ruiter verder. Vrijdag verschijnt een boek van hem over de ideogie van de PVV. Die partij is volgens de arabist gevaarlijk voor de samenleving omdat deze gericht is op het uitsluiten van moslims.

Cohen accepteert wachtgeld nu wel

Hoewel Job Cohen uit zichzelf is gestopt als fractievoorzitter van de PvdA en als Kamerlid, heeft hij ditmaal toch besloten om van de wachtgeldregeling gebruik te maken. Dit valt te lezen in het roddelblad Weekend. Toen Cohen eerder uit zichzelf stopte als burgemeester van Amsterdam, weigerde hij de regeling nog omdat hij vrijwillig teruggetreden was.

Cohen weigerde de regeling tevens omdat het maar een paar maanden zou duren voor hij geïnstalleerd zou worden als Kamerlid. Daarnaast was er veel kritiek op het feit dat hij überhaupt recht zou hebben op de regeling. Nu met zijn terugtreden als leider van de PvdA zijn politieke carrière ten einde lijkt, heeft hij besloten wel gebruik te maken van de wachtgeldregeling. Hiermee kan hij ongeveer anderhalve ton aan klinkende euro's in zijn zak steken.

Cees B. opgepakt voor kinderporno

Cees B., die vier jaar ten onrechte vastzat vanwege de Schiedammer parkmoord, is dinsdagavond opgepakt voor het bezit van kinderporno. Hij werd op straat in de Steve Bikostraat in Den Bosch opgepakt. Dat meldt de politie.

De 42-jarige B., die geen vaste woon- of verblijfplaats heeft, werd gearresteerd na een tip. Op zijn computer werden kinderpornografische afbeeldingen aangetroffen. Een woordvoerder van de politie kan niet zeggen om hoeveel foto's het gaat, maar 'het zijn er geen honderden'. Er zijn geen filmpjes gevonden.

B. wordt niet verdacht van kindermisbruik. Zijn ex-vrouw zegt echter dat op de foto's te zien is dat hij seksuele handelingen verricht met een aantal kinderen, meldt het SBS-programma Hart van Nederland

B. werd in 2001 veroordeeld voor de moord op Nienke Kleiss. In 2004 meldde de echte dader zich en werd B. vrijgelaten. Hij kreeg zes ton schadevergoeding. De Schiedammer parkmoord geldt als een van de grootste rechterlijke dwalingen ooit in Nederland.

NRC-journaliste met dood bedreigd

NRC-journaliste Jannetje Koelewijn en haar man, neurochirurg Kees Tulleken worden met de dood bedreigd. Dat laat Koelewijn dinsdag in een schriftelijke verklaring weten aan RTL Boulevard.

Koelewijn schreef op 18 februari een artikel voor NRC Handelsblad over de gezondheidssituatie van prins Johan Friso. Hierin stond onder meer dat de prins geen schedelbasisfractuur had. Een dag later kwam daarbij dat ongeveer 24 uur na het skiongeval op een 'gebruikelijke mri-scan' geen bijzonderheden te zien zouden zijn geweest.

De berichtgeving kwam tot stand met de hulp van neurochirurg Kees Tulleken, die toevallig in het Oostenrijkse ziekenhuis was. Hij zou in het ziekenhuis zijn geïnformeerd door een Oostenrijkse arts. Vrijdag werd bekend dat het de vraag is of de prins ooit weer bij bewustzijn komt.

De berichtgeving zorgde voor een storm van kritiek. De NRC liet weten te betreuren dat de krant heeft bijgedragen aan het beeld dat de medische gegevens over prins Friso geruststellend waren.

Koelewijn wil niet reageren op wat er gebeurd is, laat zij dinsdag weten. "Het maakt niet uit wat we zeggen, niemand gelooft ons", schrijft ze. "Ondertussen worden we met de dood bedreigd. Ik vraag me af of we volgende week niet gelyncht zijn."

Koperdieven stelen 37 brandkranen

In Papendrecht zet de brandweer noodgedwongen ladderwagens in de komende weken indien er brand mocht uitbreken in de Sterflat. De reden hiervoor is dat er 37 koperen brandkranen zijn ontvreemd het afgelopen weekend.

Hoewel de beheerder van het complex reeds nieuwe kranen besteld heeft, zijn de ladderwagens de komende tijd geen overbodige luxe. De nieuwe kranen kunnen pas over een aantal weken aangesloten worden.

Hoewel de koperdieven op film zijn vastgelegd door beveiligingscamera's, zijn ze nog steeds op vrije voeten.

MW3's Liberation en Piazza op PSN voor CoD Elite-members

Activision heeft aangekondigd dat de Call of Duty: Modern Warfare 3-maps Piazza en Liberation vanaf nu beschikbaar zijn via PlayStation Network voor Call of Duty Elite-members.

De twee maps waren eerder exclusief beschikbaar voor Elite-members via Xbox Live. De volgende contentdrop voor Elite-members is de map Overwatch die de spelers naar de daken van New York brengt. Overwatch is vanaf morgen alleen beschikbaar via Xbox Live.

Bendtner sluit Russisch avontuur niet uit

Arsenal doet Nicklas Bendtner komende zomer mogelijk over aan een Russische club. De spits zelf staat open voor een vertrek naar Oost-Europa.

Bendtner vindt dat het huidige niveau van de Russische competitie niet valt te onderschatten. "Veel goede spelers trekken naar Rusland. Het ziet er naar uit dat dat de komende tijd nog wel zo zal blijven." De Deen komt dit seizoen op huurbasis uit voor Sunderland, omdat hij geen toekomst heeft in de hoofdmacht van Arsenal. Een definitief vertrek in de zomer zou voor hem een reële optie zijn, zo verklaart hij aan Reuters.

"Op dit moment ben ik verhuurd (aan Sunderland, red.) en als de tijd daar is zal ik alle mogelijkheden op een rijtje zetten. In het voetbal kun je nooit nooit zeggen", weet de 24-jarige international. Bendtner speelde vier seizoenen in het eerste elftal van Arsenal. Hij behoorde in een groot deel daarvan tot een vaste waarde, maar raakte in het afgelopen seizoen buiten beeld. Daarin speelde hij 22 wedstrijden en scoorde hij twee keer.

Voeckler: "Renners kunnen mij niet uitstaan"

Thomas Voeckler is nou niet bepaald de meest favoriete coureur van het wielerpeloton. De Fransman, afgelopen jaar nog vierde in de Tour de France voelt zich daardoor het zwarte schaap in het peloton.

"De laatste jaren ben ik de populairste renner van Frankrijk. Maar tegelijk kunnen negen op de tien renners mij niet uitstaan", zei de renner van Europcar tegen L'Équipe. "Ik had dat al snel door, vanaf 2005. Het jaar daarvoor had ik tien dagen de gele trui gedragen in de Tour, maar volgens velen was ik die grote aandacht niet waard."

In 2006 had hij een aanvaring met de Belg Tom Boonen. "Op het moment dat ik wilde aanvallen, sloeg hij me hard op mijn rug. Ik was de kleine Fransman die je kon slaan omdat ik dertig centimeter kleiner ben dan hij. Maar wat ook je palmares is, niemand heeft het recht zoiets te doen bij een renner die wil aanvallen. Ik kan het niet vergeten. Anderen dreigden hun drinkbus naar me te gooien als ik zou aanvallen."

Voeckler, door wielervolgers liefkozend 'Fuckler' genoemd, rijdt graag in beeld en schroomt ook niet zich extra uit te laten zakken om zo wat extra zendtijd te scoren. Daarnaast rijdt hij volgens vele collega's te agressief rond in het peloton.

Codenaam Durango duikt weer op

Twee weken geleden maakte Kotaku bekend dat de volgende Microsoft-console de codenaam Durango zou hebben. Vandaag heeft een Crytek-ontwikkelaar via Twitter aangegeven dat hij aan het genieten was bij de 'Durango developers summit'.

De ontwikkelaar heeft de tweet ondertussen weer verwijderd maar wat zou een Crytek-ontwikkelaar met 'Durango' moeten. De naam wordt gebruikt voor verschillende steden, een staat, verschillende auto's en zelfs een Belgische Strip.

"Enjoying the Durango developers summit in London. So far, great swag and interesting talks", aldus de Crytek-ontwikkelaar.

Resten slachtoffers aanslagen VS naar vuilstort

Menselijke overblijfselen van slachtoffers van de terreuraanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001 die niet geïdentificeerd konden worden, zijn naar een vuilstort gebracht. Dat staat in een nieuw rapport van het Pentagon.

De overblijfselen zijn van slachtoffers van de aanslag op het Pentagon, die aan 184 mensen het leven kostten, en van inzittenden van het vliegtuig dat neerstortte in Pennsylvania en bekend werd als Flight 93. De menselijke resten konden niet worden geïdentificeerd en werden overgedragen aan een bio-medisch afvalverwerkingsbedrijf, dat ze verbrandde en naar de vuilstort bracht.

Activisten presenteren EU anti-ACTA-petitie

Activisten hebben het Europees Parlement dinsdag een petitie overhandigd met meer dan twee miljoen namen van tegenstanders van ratificatie van het omstreden ACTA-verdrag. Het verdrag tornt aan de internetvrijheid, menen zij.

De petitie werd aangeboden door vertegenwoordigers van Avaaz, een organisatie die internet gebruikt om steun voor uiteenlopende politieke kwesties te mobiliseren.

Aanhangers van ACTA menen dat het nodig is om internationale standaarden voor de bescherming van de rechten van producenten van muziek, films, farmaceutica, mode en tal van andere producten te harmoniseren. Tegenstanders vrezen dat het verdrag zal leiden tot censuur en minder privacy op het internet.

Dodental schietpartij op school VS naar drie

Een scholier die maandag gewond raakte bij een schietpartij op een school in de Amerikaanse stad Chardon is dinsdagochtend overleden. Daarmee komt het dodental vooralsnog uit op drie. Dat heeft het ziekenhuis waar de jongen werd behandeld meegedeeld. Eerder op de dag werd een ander slachtoffer van de schietpartij al hersendood verklaard.

Volgens het ziekenhuis verkeerde Demetrius Hewlin sinds de schietpartij in kritieke toestand. Hij was een van de vijf kinderen die maandag gewond raakten toen een schutter het vuur opende in de kantine van de high school in Chardon. Een van de scholieren overleed maandag.

De schutter is door de politie ingerekend. Hij wordt dinsdagmiddag lokale tijd voorgeleid voor een kinderrechter.


Dodental schietpartij op school VS naar drie (Foto: Novum)

Guidetti kan spelen tegen Kroatië

John Guidetti kan gewoon met Zweden spelen tegen Kroatië. Dat stelt een woordvoerder van de Zweedse voetbalbond tegen de krant Aftonbladet. "Het is in orde. Hij kan spelen." De Feyenoorder kan woensdag in Zagreb debuteren in de Zweedse ploeg. Hij werd voor het eerst opgeroepen.

Guidetti raakte dinsdagochtend tijdens de training geblesseerd. Hij bleef met zijn noppen in de slechte grasmat van het trainingsveld steken en verdraaide zijn knie. Daar hield hij last van zijn heup aan over en hij moest de training staken. In eerste instantie dacht de medische staf aan een spierblessure, maar die bleek na onderzoek mee te vallen.

Relatief rustig orkaanseizoen verwacht

Het orkaanseizoen van 2012 zal naar alle waarschijnlijkheid relatief rustig verlopen. Meteoroloog Todd Crawford verwacht dat er ongeveer elf stormen gaan komen die een naam krijgen, waarvan zes orkanen en twee 'major hurricanes'. De oorzaak van het relatief rustige orkaanseizoen ligt aan de afkoeling van de Noord-Atlantische oceaan, zegt Todd Crawford.

Een gemiddeld orkaanseizoen telt ongeveer vijftien stormen met een naam, waarvan er acht een orkaanstatus bereiken en vier "major hurricanes". Het Atlantisch orkaanseizoen begint officieel op 1 juni en eindigt 30 november. Afgelopen jaar kwamen er in totaal negentien tropische stormen voor, waarvan er zeven orkaankracht bereikte en drie 'major hurricanes'. De bekendste orkaan van vorig jaar was orkaan Irene. Irene was de belangrijkste tropische storm in het noordoosten, sinds orkaan Bob in 1991. Op 20 augustus nam een groot lagedrukgebied een dusdanige vorm aan dat het werd erkend als tropische storm. Irene trok over de Benedenwindse Eilanden op 21 augustus.

Orkaan- en stormwaarschuwingen waren van kracht in Puerto Rico, Hispaniola, de Maagdeneilanden en andere Caribische eilanden in deze lijn. Op 22 augustus nam Irene in kracht toe tot orkaankracht (Categorie 1), met windsnelheden tot 120 km/u en een luchtdruk van 987 hPa. Hiermee werd Irene de eerste orkaan van het seizoen. Op 24 augustus nam Irene weer in kracht toe tot orkaan van categorie 3. Op Puerto Rico heeft Irene voor meer dan 152 miljoen dollar aan schade aangericht en de schattingen voor de totale schade liep op tot 500 miljoen dollar.

De burgemeester van New York Michael Bloomberg liet op vrijdag 26 augustus kwetsbare wijken ontruimen. Minstens 250.000 mensen verlieten hun huis, de eerste keer dat zo'n maatregel genomen werd. Kwetsbare zones bevonden zich in Brooklyn, Queens, Staten Island en het zuiden van Manhattan.

Niet alleen in de Atlantische oceaan komen deze gewelddadige stormen voor. Ook in de Stille Oceaan en de Indische Oceaan zijn regelmatig orkanen te vinden. Twee weken terug werd Madagaskar getroffen door orkaan Giovanna, de tot nu toe zwaarste orkaan van 2012 en ook nu ligt er boven hetzelfde gebied een tropische storm, Irina genaamd, die vermoedelijk nog door zal trekken richting Mozambique.

'Halo 4 komt 21 november'

Er is een filmpje online verschenen waarin bekendgemaakt wordt dat Halo 4 op 21 november uit zal komen. Microsoft heeft ondertussen al gereageerd en aangegeven dat het nep is.

Het filmpje toont verschillende visuele effecten en lijkt weinig met Halo zelf te maken. Aan het begin van het filmpje zien we wel de tekst "Halo Waypoint Content" en het logo van 343 Studios is wel continu in beeld. Er gaan al geruchten dat de releasedatum komende week in Amerika aangekondigd zal worden.

Nep of niet, bekijk hieronder het filmpje en oordeel zelf.

Limbo mogelijk op weg naar Android en iOS

Het lijkt erop dat de originele platformer Limbo, van de onafhankelijke ontwikkelaar Playdead, op weg is naar Android en iOS. Eerder kwam het spel al uit op Xbox 360, via Live Arcade.

De geruchtenmolen kwam al op gang toen bekend werd dat de Deense ontwikkelaar op zoek is naar een ontwikkelaar die zijn games naar nieuwe platformen kan brengen. In de vacature wordt nadrukkelijk gesproken over iOS, Android en Windows 8.

Gezien het feit dat Playdead verder helemaal geen games heeft uitgebracht naast Limbo, is het dus redelijk veilig om te stellen dat het om dat spel gaat.

Deus Ex voor Mac leeft nog

Deus Ex: Human Revolution zou eind 2011, begin 2012 naar de Mac komen. Het is angstvallig stil maar vandaag heeft de ESRB de mac-versie een M voor Mature gegeven en het draait om Deus Ex: Human Revolution Ultimate Edition voor de Macintosh.

Hoe deze editie er precies uit zal gaan zien is niet bekendgemaakt en een datum is ook nog steeds niet bekend. Bekijk de volledige beschrijving van de Mature-rating hier.

Angry Birds Space wordt gelanceerd met Galaxy Note

In de nieuwste teaser van Angry Birds Space is te zien dat Rovio, de ontwikkelaar van het succesvolle spel, en Samsung de handen ineen slaan om het spel te promoten. Koop je een Galaxy Note, dan krijg je daar de nieuwe Angry Birds bij.

Het spel komt 22 maart uit. Samsung heeft inmiddels ook bevestigd dat het klopt en dat eigenaren van de vier maanden oude tablettelefoon volgende maand het spel kunnen verwachten.

Hofmeier stapt uit het schaatsen

Schaatsploeg Hofmeier zal na dit seizoen ophouden met te bestaan. Hierdoor zullen onder andere Koen Verweij, Marrit Leenstra en Rhian Ket voor het pre-olympisch seizoen op zoek moeten naar een nieuwe ploeg.

"We hebben al eerder aangegeven de kar niet alleen meer te willen trekken", aldus woordvoerder Frank Bieleman. "Maar tot nu toe heeft dat nog niet geleid tot overeenkomsten. Door nu aan te geven dat we ermee stoppen, geven we trainer Jan van Veen en de schaatsers de ruimte om alvast verder te kijken."

De sponsor stapte zes jaar geleden de schaatssport in. Dit seizoen had de formatie zijn sponsorplekken beschikbaar gesteld aan de Hartstichting, waardoor de ploeg nu bekend is als Team Hart.

'iPad 3 op 7 maart bekendgemaakt'

Apple heeft bekendgemaakt dat ze een speciaal evenement gaan organiseren op 7 maart. Het evenement wordt op dezelfde locatie gehouden waar vorig jaar de iPad 2 is onthuld door het bedrijf en vermoedelijk wordt de iPad 3 aangekondigd.

Op 7 maart is de Game Developers Conference in volle gang bezig en die is toevallig aan de overkant van de straat. De uitnodigingen voor het evenement laten een iPad zien met daaronder de volgende tekst: "We hebben iets wat je echt moet komen bekijken... en aanraken."

Kaalkoppen duwen homo van trap

Een 26-jarige homo is tijdens carnaval is Tilburg door kale blanke jongeren mishandeld en van een trap geduwd. De danser en zanger ligt met verlammingsverschijnselen in het ziekenhuis.

Het slachtoffer, Mathijs Beugelink, werd tijdens het carnavalsweekend, in de nacht van zaterdag op zondag na het uitgaan aangevallen. De twee daders deelden een kopstoot uit aan een vriend van Beugelink; hijzelf werd van een fietskeldertrap afgeduwd. In het ziekenhuis werden verlammings-verschijnselen aan zijn benen geconstateerd.

Beugelink, die stelt dat het om 'homogeweld' ging, is al tweemaal geopereerd. De man is danser en zanger van beroep en heeft onder meer met de Toppers opgetreden. Een tournee in het buitenland om in de musical Mama Mia te spelen heeft hij af moeten zeggen.

De daders lopen nog vrij rond. De politie zegt de zaak hoog op te nemen.

Schoorel naar tweede ronde Cherbourg

Thomas Schoorel heeft dinsdag de tweede ronde van het challengertoernooi in Cherbourg bereikt. Op het Franse tapijt had de Amsterdamse tennisser zijn handen vol aan Philipp Oswald uit Oostenrijk: 6-7 (9), 6-3, 7-5. Oswald kreeg liefst vijftien breakpunten in de ruim tweeënhalf uur durende partij, maar benutte er geen.

Schoorel kende een moeizame start en moest in zijn eerste opslagbeurt al zes breakpunten wegwerken tegen de lucky loser. De nummer 251 van de wereld verving de Fransman David Guez die zich geblesseerd moest afmelden. Uiteindelijk kwam er een tiebreak en op zijn vijfde setpunt sloeg Oswald toe.

In het tweede bedrijf ging het makkelijker voor Schoorel. Met een vroege break besliste hij de set en dwong hij een derde af. Daarin kreeg Oswald weer eerder breakpunten, maar de Nederlandse nummer 136 van de wereld sloeg op 5-5 toe en serveerde de partij vervolgens uit.

Matwé Middelkoop staat in Casablanca in de tweede ronde. Hij haalde tegen Reda Karakhi een 'double bagel': 6-0, 6-0. De Marokkaan, 1158e op de wereldranglijst, behaalde slechts elf punten in de hele partij die er al na 34 minuten op zat. Middelkoop, de nummer 303 van de wereld, komt in zijn volgende partij uit tegen de Roemeen Adrian Ungur (1).

Twitter verkoopt tweets aan reclamebureau

De nieuwste actie van Twitter heeft de discussie over privacy op social media weer aangewakkerd. Twitter heeft namelijk jaren aan tweets verkocht aan een groot marketingbureau.

Het sociale mediaplatform heeft twee jaren aan tweets verkocht aan Datasift. Dit marketingbedrijf is van plan al deze gegevens weer door te verkopen aan derden. Inmiddels staan al ruim duizend bedrijven op de wachtlijst om alle gegevens voor geld te mogen inzien.

Datasift heeft vele miljarden aan tweets in handen gekregen. Dagelijks worden er maar liefst 250 miljoen berichten op Twitter gezet. Normale mensen hebben slechts toegang tot tweets van enkele dagen oud, maar nu hebben bedrijven dus toegang tot twee jaar aan data.

Hieronder vallen niet alleen gewone berichten, maar nog veel meer privacygevoelige informatie. Ook locaties van de tweets zijn in de deal opgenomen. Deze locaties heeft Twitter weten op te slaan met behulp van de GPS-functies van mobiele telefoons.

BNN vindt verdachtmaking 'grove belediging'

BNN is woedend over de bewering dat de omroep afwist van het 'toneelstukje' dat zondagavond te zien was in Spuiten en Slikken. De 17-jarige 'Tommy', die zei heroïneverslaafd en dakloos te zijn, was te gast in het programma. Het verhaal van de jongen bleek echter verzonnen.

BNN laat weten uitgebreide voorgesprekken te hebben gevoerd met de jongen en zijn 'begeleider'. De begeleider blijkt echter zijn vader te zijn geweest, Rob Neumann. Hij laat dinsdag aan Omroep Brabant weten dat de echte Tommy te ziek was om in de uitzending te verschijnen en hij met goedkeuring van BNN een vervanger regelde.

"In tegenstelling tot het verhaal van Rob Neumann heeft de redactie van Spuiten en Slikken nooit geweten dat Tommy een acteur was", reageert BNN, die bovendien stelt dat de jongen die verscheen dezelfde was als die in de voorgesprekken. "Spuiten en Slikken is een integer programma, dat juist de waarheid over drugs naar voren wil brengen. De verdachtmaking dat wij zouden hebben meegewerkt aan een toneelstukje is een grove belediging."

Ook is achteraf gebleken dat 'Tommy' en zijn 'begeleider' scholen bezoeken om drugsvoorlichting te geven. "BNN begrijpt wel dat Tommy's vader, als eigenaar van een commercieel drugsvoorlichtings- en -opsporingsbedrijf, nu probeert te redden wat er te redden valt", aldus de omroep. "Dat daarbij klinkklare onzin wordt verkocht pikken we absoluut niet."

Helft meer overvallen in Rotterdam

Regio Rotterdam-Rijnmond heeft in de eerste twee maanden van het jaar een explosieve stijging van het aantal overvallen gekend. In januari en februari is het aantal met 50 procent toegenomen aldus korpschef Paauw. Vorig jaar waren er nog maar 62 overvallen, dit jaar waren dat er 93. 

Naast het gestegen aantal overvallen, was er ook goed nieuws: het aantal aanhoudingen in verband met de overvallen is ook gestegen. Dit jaar werden er in de eerste twee maanden 73 personen aangehouden, bijna het dubbele ten opzichte van 2011.

Om de strijd aan te gaan tegen het stijgende aantal overvallen, heeft de politie dertig medewerkers toegevoegd aan het 'Regionale Team Overvallen' wat al vijftig mensen telde.

Plasterk wil Griekenland meer geld geven

Er moet de komende tijd meer Europees geld naar Griekenland, om de economie daar een oppepper te geven. Dat heeft PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk dinsdag gezegd tijdens een Kamerdebat over het nieuwe steunpakket voor Griekenland.

In ruil voor het steunpakket ter waarde van 130 miljard euro moet Griekenland drastisch bezuinigen. Volgens Plasterk moet er echter ook worden geïnvesteerd, zodat de Griekse economie weer gaat groeien. Daarom wil hij naast het steunpakket ook meer Europese subsidies en andere fondsen aan Griekenland geven.

Ook andere Zuid-Europese landen moeten tijdelijk meer Europese subsidies krijgen. Dat betekent dat de noordelijke landen geld moeten inleveren. Volgens Plasterk is dat in het belang van de hele Europese Unie. "Ik heb liever dat er Europese subsidies gaan naar het bestrijden van de jeugdwerkloosheid in Griekenland dan naar de boeren in Frankrijk", zei Plasterk.

Plasterk maakte verder duidelijk dat de PvdA het nieuwe steunpakket voor Griekenland steunt. Daarmee is er een Kamermeerderheid die in grote lijnen achter het akkoord staat. "Het is een dun en wankel geheel, maar dat is beter dan wanneer het niet was gelukt", zei Plasterk.

VVD-Kamerlid Mark Harbers noemde het akkoord 'wrang gezegd de goedkoopste oplossing'. Een Grieks faillissement zou Nederland meer schade berokkenen. "Maar het kan altijd nog misgaan in Griekenland, want er wonen Grieken. Niemand kan ons verwijten dat we geen vertrouwen meer in hen hebben."

Diverse Kamerleden wezen erop dat de deal rondom het steunpakket nog niet helemaal rond is. Zo is nog onduidelijk hoeveel het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaat bijdragen en is ook nog niet bekend hoeveel banken mee willen werken aan het gedeeltelijk kwijtschelden van Griekse staatsschuld.

Het debat wordt dinsdagavond vervolgd. Dan komen premier Mark Rutte (VVD) en minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) aan het woord.

VUmc biedt patiënten excuses aan

Het VU medisch centrum biedt alle patiënten en bezoekers excuses aan voor de opnames die zijn gemaakt op de spoedeisende hulp. De excuses volgen op de ophef die ontstond door het televisieprogramma 24 uur: Tussen Leven en Dood. Patiënten werden gefilmd op de spoedeisende hulp van het Amsterdamse ziekenhuis.

"Tot grote spijt van het VUmc is uit klachten en meldingen gebleken dat patiënten zich niet veilig hebben gevoeld en zich onzorgvuldig behandeld voelen", schrijft de directie van het VUmc dinsdag in een verklaring. "Een medisch centrum is een plek waar mensen zich veilig moeten kunnen voelen en waarop mensen moeten kunnen vertrouwen. De directie trekt zich dit zeer aan en biedt hiervoor haar excuses aan."

RTL schrapte het omstreden programma vorige week op verzoek van het ziekenhuis na een storm van maatschappelijke verontwaardiging. Zeker drie patiënten die voor het RTL-programma tegen hun zin zijn gefilmd hebben aangifte gedaan tegen het VUmc, de behandelend artsen en producent Eyeworks.

Het VUmc onderzoekt hoe de voorbereidingen en opnames precies zijn verlopen. Het ziekenhuis laat dinsdag weten zich in de toekomst terughoudender op te stellen ten aanzien van media-activiteiten waarbij patiënten en bezoekers direct betrokken zijn. Het ziekenhuis maakte maandag al bekend dat ook een project waarbij schrijver Ronald Giphart als stagiair meeliep in het ziekenhuis tijdelijk is stopgezet.

De Tweede Kamer debatteert binnenkort met minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) over 24 uur: Tussen Leven en Dood.

Lescott vervangt Johnson bij Engeland

Glen Johnson mist woensdag de oefeninterland van Engeland tegen het Nederlands elftal. De 27-jarige verdediger van Liverpool heeft het trainingskamp van de Engelsen verlaten, meldt de Engelse voetbalbond FA. Jolean Lescott van Manchester City is Johnsons vervanger. Het is onduidelijk wat Johnson mankeert.

Interim-bondscoach Stuart Pearce heeft te maken met een reeks afmeldingen. Al eerder moesten onder anderen aanvallers Darren Bent en Wayne Rooney en middenvelder Tom Cleverley wegens blessures afhaken.

Minecraft krijgt modding-support

Mojang heeft aangekondigd dat ze bezig zijn om mod development te implementeren voor Minecraft. Ze willen  een 'fresh server API' creëren en deze daarna uitbreiden om client side modding toe te staan via Bukkit. Dit betekent overigens wel dat de huidige API overboord gaat ten faveure van de nieuwe, nog te ontwikkelen API.

"The plan is to build a fresh server API, and then extend it to support client-side modding (in one way or another). We will try to make it easy for Bukkit users to convert if they wish to do so, but backwards compatibility is not guaranteed.

We will, however, help Bukkit to be compatible with 1.2, to avoid having a long gap while you wait for the official Minecraft server to catch up. We hope that this will help the quality of Minecraft multi-player to improve, both for large and private family servers, while still being able to add fun stuff for the bigger audience."

Wii U-controller met analoge sticks

Er zijn tekeningen opgedoken van de Wii U-controller toen deze nog in de prototype-fase zat. Op de tekeningen zien we dat de controller origineel analoge sticks zou krijgen in plaats van de Circle Pad sliders zoals we die gewend zijn van de 3DS. Op de E3 kregen we echter een iets gewijzigde controller te zien.

Hieronder staan de plaatjes van de controllers. De eerste reeks plaatjes toont het origineel, het tweede plaatje de controller zoals we deze op de E3 zagen.

WiiU Look1

WiiU Look2

WiiU Top1

WiiU Top2

WiiU Front1

WiiU Front2

WiiU Bottom1

WiiU Bottom2

WiiU Side1

WiiU Side2

 

Nederlandse bedrijven trager met betalen

Nederlandse bedrijven doen er steeds langer over om hun rekeningen te betalen. Dat meldt het Amerikaanse bedrijf Dun & Bradstreet dinsdag op basis van onderzoek. Volgens de onderzoekers heeft dat te maken met de crisis en de negatieve economische vooruitzichten. Desondanks behoort Nederland tot de snelste betalers van Europa.

Van alle rekeningen werd in het laatste kwartaal van 2011 47 procent op tijd betaald. Dat is acht procentpunt minder dan in het eerste kwartaal. Dat betekent overigens niet dat Nederlandse bedrijven wanbetalers zijn: maar 3,5 procent van de facturen werd meer dan dertig dagen te laat voldaan.

Het Nederlandse bedrijfsleven betaalt nog altijd veel sneller dan vrijwel alle andere Europese landen. Portugal is het traagst, op de voet gevolgd door Ierland en Groot-Brittannië. Alleen Duitse bedrijven betalen hun rekeningen sneller.

Italiaanse trucker doodgebeten door zwerfhonden

Een Italiaanse vrachtwagenchauffeur is waarschijnlijk door zwerfhonden aangevallen en doodgebeten terwijl hij bezig was met de trekhaak van zijn truck. Dat heeft de politie dinsdag meegedeeld, meldt het Italiaanse persbureau ANSA.

Het drama voltrok zich voor het terrein van een transportbedrijf in Biscottino, een plaatsje op de grens tussen Pisa en Livorno. Een voorbijganger merkte de honden op terwijl ze aan het lichaam vraten. Uit bloedsporen en kledingresten maakt de politie op dat het slachtoffer nog leefde toen hij door de roedel werd aangevallen.

De loslopende honden zijn gevangen en aan dierenartsen overgedragen.

Majstorovic mist EK door zware knieblessure

Daniel Majstorovic heeft dinsdag de training van het Zweedse elftal moeten verlaten met een zware blessure. De verdediger van Celtic beschadigde de kruisbanden in zijn linkerknie. Eerder moest Feyenoorder John Guidetti de training al verlaten met een blessure aan zijn heup.

Anders Svensson viel na een schouderduw van Zlatan Ibrahimovic tegen Majstorovic aan. Onderzoek in een ziekenhuis toonde aan dat de verdediger de rest van het seizoen en het EK moet missen. Bondscoach Erik Hamrén sprak van een trieste training. "Daniel heeft genoeg negatiefs meegemaakt dit seizoen." Majstorovic lag er eerder dit seizoen acht weken uit met een gebroken jukbeen.

Fernandez krijgt schikkingsvoorstel vijf duels

Guyon Fernandez heeft van de aanklager betaald voetbal van de KNVB een schikkingsvoorstel van vijf wedstrijden schorsing gekregen. De aanvaller van Feyenoord wordt ervan beschuldigd in de wedstrijd van zondag tegen PSV een kopstoot uitgedeeld te hebben aan tegenstander Marcelo.

Het incident was aan de aandacht van scheidsrechter Richard Liesveld ontsnapt, maar op basis van tv-beelden werd er alsnog een vooronderzoek gestart. De speler, die van zijn club inmiddels een boete heeft gekregen, heeft tot woensdagochtend 11 uur de tijd om op het schikkingsvoorstel te reageren.

Ook Stanley Tailor krijgt mogelijk een schorsing. De verdediger van AGOVV Apeldoorn heeft net als Fernandez een schikkingsvoorstel gekregen van vijf wedstrijden. Hij zou in de wedstrijd tegen Veendam een tegenstander hebben geslagen.

Mark Veldmate van Sparta heeft inmiddels laten weten een schikkingsvoorstel van één wedstrijd na zijn rode kaart tegen FC Eindhoven niet te accepteren. Naar Theo Lucius van FC Eindhoven, die in dezelfde wedstrijd op de voet van een tegenstander zou hebben gestaan, is een vooronderzoek gestart.

Yahoo dreigt Facebook met rechtszaak

Yahoo beschuldigt Facebook van inbreuk op haar intellectuele eigendom en dreigt met een rechtszaak als de twee bedrijven niet tot een licentieovereenkomst komen. Dit laat Yahoo dinsdag weten in een verklaring per e-mail.

"We staan erop dat Facebook een licentieovereenkomst aangaat, anders zien we ons gedwongen om unilateraal onze rechten te beschermen", verklaart Yahoo. Een Facebook-woordvoerder bevestigde het geschil over de patenten, maar weigerde verdere details te geven.

Het recentste conflict tussen softwarebedrijven in Silicon Valley komt op het moment dat Facebook de voorbereidingen treft voor een beursgang die de sociale website waardeert tussen 75 miljard tot 100 miljard dollar, het grootste debuut van een internetbedrijf ooit op de beurs. Het bedrijf zag zijn winst in 2011 met 65 procent stijgen; de omzet groeide met 88 procent.

Yahoo worstelt al drie jaar met een teruglopende omzet. De marktpositie van het bedrijf als grootste adverteerder van zogenoemde display-advertenties in de Verenigde Staten werd in 2011 overgenomen door Facebook, volgens onderzoeksbureau eMarketer.

Kamer wil feitenrelaas moord tienermeisje Den Haag

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) moet de feiten rondom de moord op het 15-jarige meisje dat zaterdagochtend dood op straat in Den Haag werd gevonden op een rijtje zetten. Dat wil de Tweede Kamer, bleek dinsdag.

De moord zou zijn gepleegd door een voormalig tbs'er die al eens eerder iemand heeft neergestoken. CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg wil onder meer weten of de man zich aan een behandeling heeft onttrokken. PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester vroeg zich af of hij wel goed genoeg in de gaten is gehouden.

Het slachtoffer kwam de 25-jarige man vrijdagnacht in de Goudenregenstraat tegen nadat ze was gaan stappen. Daar werd ze door omwonenden gevonden. Ze is door messteken om het leven gekomen. De verdachte en het slachtoffer kenden elkaar niet.

Killercellen kunnen borstkanker mogelijk genezen

Onderzoekers van het Maastricht Universitair Medisch Centrum hebben mogelijk een manier gevonden om borstkanker bij vrouwen te genezen. Bij dierproeven is duidelijk geworden dat het injecteren van zogenoemde killercellen werkt. Dat heeft het ziekenhuis dinsdag bekendgemaakt.

Muizen die werden geïnjecteerd met gezonde killercellen van andere muizen genazen van kanker zonder enige bijwerking. Volgens de onderzoekers hebben menselijke killercellen hetzelfde effect.

Het menselijk lichaam maakt zelf killercellen aan. Doorgaans kunnen daardoor virussen die bijvoorbeeld verkoudheid veroorzaken onschadelijk worden gemaakt. Bij kanker wordt die werking vaak geremd. Door gezonde killercellen van donoren of familieleden te injecteren kan de kanker alsnog worden bestreden.

Er wordt nu gekeken of de methode daadwerkelijk kan worden getest op patiënten. Daarvoor moeten onder meer grote aantallen killercellen worden gekweekt. Het vervolgonderzoek kan nog zeker twee jaar duren.

Raad: Franse genocidewet ongrondwettelijk

De Franse wet die het ontkennen van de Turkse genocide op Armeniërs begin vorige eeuw strafbaar stelt, druist in tegen de grondwet. Volgens het hof is de wet in strijd met de vrijheid van meningsuiting. Dat heeft de Franse constitutionele raad dinsdag besloten.

De wet werd in december aangenomen, tot grote woede van Turkije. Ankara hanteert nog altijd het officiële standpunt dat de genocide op anderhalf miljoen Armeniërs in 1915 nooit heeft plaatsgevonden en verzette zich fel tegen de Franse wet, met de bekoeling van de Frans-Turkse betrekkingen tot gevolg.

Ook 'diehards' verlaten pedofielenvereniging

Pedofielenvereniging Martijn is de afgelopen jaren geslonken tot zestig leden. Recent zijn daar ook opzeggingen bijgekomen van 'diehards' die sinds het begin lid waren, zegt voorzitter Marthijn Uittenbogaard dinsdag.

De krimp is volgens Uittenbogaard mede het gevolg van de rechtszaak die het Openbaar Ministerie heeft aangespannen om de vereniging te verbieden. "De 'diehards' geven aan bang te zijn dat justitie vanwege de rechtszaak huiszoekingen bij hen komt doen. Daarom willen ze uit ons ledenbestand."

In de jaren negentig telde de vereniging nog zeshonderd leden. "Maar toen de zaak Dutroux losbarstte was het ledenaantal al snel gehalveerd", zegt Uittenbogaard. Het aantal leden slonk daarna verder. "Vijf jaar geleden waren we met te weinig mensen om nog een verenigingsblad te maken. Toen is het ieder jaar nog harder omlaaggegaan."

De krimp heeft volgens Uittenbogaard ook andere oorzaken. "Mensen zien er de meerwaarde niet van in. Het zijn toch consumenten. Ze verwachten er bijvoorbeeld een blad voor terug. Contact met lotgenoten kunnen ze ook op internet zoeken."

Het zijn de problemen waar volgens Uittenbogaard iedere 'idealistische' vereniging mee kampt. Toch is er volgens hem nog een belangrijke taak voor Martijn weggelegd. "Niemand had van ons gehoord toen we zeshonderd leden hadden. Nu zijn we toch een contactpunt voor de media en maken we zichtbaar met welke problemen sommige mensen in de samenleving kampen."

De rechtbank in Assen behandelt volgende week woensdag het verzoek van het Openbaar Ministerie om de pedofielenvereniging verboden te verklaren. Volgens de vereniging heeft het OM geen sterke zaak. Vereniging Martijn geeft vrijdag een persconferentie in Den Haag om het beleid toe te lichten en antwoord te geven op vragen.

FOK!filmtips van de dag: The Client

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Bij gebrek aan goede films vanavond maar één filmtip: The Client. Deze thriller uit Amerika dateert van 1994 en werd geregisseerd door Jael Schumacher. De film heeft als onder andere Tommy Lee Jones, Brad Renfro en Susan Sarandon in de hoofdrollen. The Client is een onderhoudende verfilming van een boek van John Grisham waarin een elfjarig jochie getuige is van de zelfmoord van een maffia-advocaat en zijn laatste woorden. Dat beseffen de maffia en de FBI ook, waarop de officier van justitie snel een bekentenis van de jongen verlangt.

Tot slot nog enkele DVD tips. Vanaf deze week is de Kuifje-verfilming The Adventures of TinTin op DVD te huur. Deze leuke animatiefilm uit 2011 gaat over Kuifje die op een rommelmarkt die op een rommelmarkt een schaalmodel van de Eenhoorn vindt. De Eenhoorn is een Frans oorlogsschip uit de 17e eeuw en Kuifje gaat opzoek naar een geheim dat het herbergt. Hij ontmoet kapitein Haddock en samen gaan ze op zoek naar de schat van diens grootvader. Maar helaas zijn ze niet de enigen.

Kamer debatteert over omstreden RTL-progamma

De Tweede Kamer debatteert binnenkort met minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) over het omstreden televisieprogramma 24 uur: Tussen Leven en Dood. Een verzoek hiertoe van de SP kreeg dinsdag ruime steun.

RTL schrapte vorige week het omstreden programma waarbij patiënten werden gefilmd op de spoedeisende hulp van het VU medisch centrum. Dat gebeurde op verzoek van het ziekenhuis en na een storm van maatschappelijke verontwaardiging. Het VUmc maakte maandag bekend dat ook een project waarbij schrijver Ronald Giphart als stagiair meeliep in het ziekenhuis tijdelijk is stopgezet.

Henk van Gerven (SP) zei dat hij de kwestie 'met verbijstering' heeft gevolgd. Volgens hem is het medisch beroepsgeheim 'op flagrante wijze' geschonden. Een debat met Schippers is op zijn plek, temeer daar hij 'concrete aanwijzingen' heeft dat het beroepsgeheim ook in andere ziekenhuizen wordt geschonden.

Khadija Arib (PvdA) liet weten dat zij niet alleen wil debatteren over het RTL-programma, maar ook over het project van Giphart en de kwestie van de arts Tulleken. Zijn echtgenote, NRC-journalist Jannetje Koelewijn, schreef over de gezondheidstoestand van prins Friso, waar de nodige ophef over is ontstaan.

Zeker drie patiënten die voor het RTL-programma tegen hun zin zijn gefilmd hebben aangifte gedaan tegen het VUmc, de behandelend artsen en producent Eyeworks. Volgens de advocaat van de patiënten is er een goede kans op vervolging omdat de partijen het medisch beroepsgeheim hebben geschonden.

Britt is boktorren kwijt

Britt Dekker is haar koffer kwijt. De realityster reist voor een nieuw tv-programma de wereld rond en is weer even terug in Nederland. Haar koffer is tijdens de reis echter zoekgeraakt en die had een bijzondere inhoud: boktorren.

"Echt zo ontzettend balen: onze koffers zijn kwijtgeraakt. Denk dat zo'n transfermannetje in slaap is gevallen", twitterde Britt dinsdag. "En het ergste is dat mijn meegesmokkelde boktorren nog in m'n koffer zitten. Zo'n cool beest: een dikke vliegende tor, net zo groot als je hand."

Britt vindt het erg vervelend dat haar koffer nergens te bekennen is. "Vooral die boktor, want kleren koop je opnieuw, maar die boktor is zeldzaam", laat ze weten. "Weet je hoeveel moeite het heeft gekost om deze boktor te vangen?"

Tijdens haar reizen voor het nieuwe RTL5-programma wordt Britt vergezeld door partner in crime Ymke Wieringa. De twee realitysterren hervatten over een paar dagen hun reis. De avonturen van het duo worden vanaf eind april uitgezonden.

Ferrari en Red Bull passen testplannen aan

Ferrari en Red Bull Racing hebben noodgedwongen hun plannen voor de laatste wintertest in Barcelona aan moeten passen. Beide renstallen waren van plan om van 2 tot en met 5 maart te gaan testen, maar zullen nu net als de andere teams van 1 tot en met 4 maart in actie gaan komen.

De reden van de aanpassing is een schrijven van autosportfederatie FIA waarin gewezen wordt op artikel 22.4 van het Sportieve Reglement. Maandag 5 maart zou hierbij te dicht op de start van de eerste race in Australië zitten. Felipe Massa zal voor Ferrari op donderdag en zaterdag in actie gaan komen, terwijl Fernando Alonso op vrijdag en zondag rijdt.

Geldstrooiactie Rotterdam gaat niet door

Het was zo'n mooi idee: een filmdistributeur wilde woensdagmiddag vanaf een hoog gebouw aan het schouwburgplein in Rotterdam geld en bioscoopbonnen naar beneden gooien. Helaas is na overleg met de politie besloten om van de actie af te zien.

Deze publiciteitsstunt voor de film Man on a Ledge zou naar verwachting een te grote toeloop van toeschouwers ontstaan waardoor de openbare orde verstoord kan raken. In de genoemde film strooit een ex-politieman onder luid gejuich van het aanwezige publiek geld vanaf een wolkenkrabber. 

Oorspronkelijk was het de bedoeling om in Rotterdam vierhonderd briefjes van 5 euro en honderd bioscoopbonnen naar beneden te laten dwarrelen. Of deze actie op een later tijdstip en op een andere locatie alsnog wordt gehouden is nog niet bekend.

Geldwagen overvallen in Brabant

Een geldtransportauto van Brink's is dinsdagochtend overvallen in het Brabantse Leende. Dat meldden de politie en het geldtransportbedrijf, die verder niets over de zaak kwijt willen. Woensdag komt de politie met meer informatie.

Afgelopen zomer werd een transportvoertuig van Brink's in Amsterdam op gewelddadige wijze overvallen. De daders schoten vervolgens met grof geschut op de politie. Na een lange achtervolging op de A2 wisten de overvallers te ontkomen.

Vlaamse horeca opgelicht met Nederlandse bonnen

Oplichters hebben het met bonnen van een Nederlandse stomerij voorzien op Vlaamse horeca. Dat heeft belangenorganisatie Horeca Vlaanderen laten weten. Zaken in meerdere Vlaamse steden hebben een brief gekregen waarin ene Johanna Bos vraagt om 'droogkuiskosten' vergoed te krijgen omdat medewerkers jus gemorst zouden hebben.

In de brief schrijft de vrouw dat ze half januari met haar man bij de betreffende zaak heeft gegeten. De medewerkers zouden beloofd hebben de kosten voor de stomerij te vergoeden. Op de kopie van de bon wordt steeds een bedrag van 19,20 euro vermeld. De bonnen zijn recentelijk gestolen bij een stomerij in Emmeloord.

"Een aantal ondernemers heeft ons gemeld dat ze deze rekening zelfs al betaald hebben", vertelt Danny Van Assche van Horeca Vlaanderen. Er is al aangifte gedaan van oplichting, maar Horeca Vlaanderen raadt alle zaken die een brief hebben gekregen aan dit ook te doen.

Of de oplichters inderdaad Nederlands zijn is niet helemaal duidelijk. De schrijfwijze van de naam Bos is in Nederland veel gebruikelijker dan in Vlaanderen. De bankrekening waarop de 19,20 kunnen worden overgemaakt is echter Belgisch. Ook het woord 'droogkuiskosten' is overduidelijk niet-Nederlands.

Schippers: Geen ander beleid rondom open ruggetje

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) ziet geen reden om het beleid rondom euthanasie bij baby's met een open rug aan te passen. Dat heeft Schippers dinsdag in de Tweede Kamer gezegd in reactie op vragen van de ChristenUnie.

Kamerlid Esmé Wiegman wilde van Schippers weten wat zij gaat doen met een nieuwe studie waaruit blijkt dat baby's met een open ruggetje bijna nooit pijn lijden. Er wordt te snel besloten het leven van zulke baby's te beëindigen, stellen de onderzoekers, onder wie de Rotterdamse kinderneurochirurg Rob de Jong.

Schippers wees erop dat er sinds 2006 geen enkel geval is gemeld van levensbeëindiging bij baby's met een open ruggetje. Artsen zijn het al langer met elkaar oneens over dit onderwerp, zei Schippers. Pas als het debat leidt tot conclusies waarover de hele beroepsgroep het eens is, wordt het protocol aangepast.

Bij een open rug sluiten de ruggenwervels niet goed rondom het ruggenmerg. Hierdoor komen de hersenvliezen en het ruggenmerg naar buiten, wat tot verlammingen kan leiden. In een protocol uit 2005 staat dat euthanasie is toegestaan als bij baby's sprake is van ondraaglijk en uitzichtloos lijden.

Tévez maakt langverwachte rentree bij City

Carlos Tévez heeft voor het eerst sinds september weer eens speelminuten in het shirt van Manchester City gemaakt. De 28-jarige spits begon in de basis in het duel van de reserves tegen Preston, meldt City. Tévez kwam weer in beeld bij de club uit Manchester, nadat hij vorige week zijn excuses maakte voor zijn wangedrag.

De problemen voor Tévez begonnen eind september toen hij weigerde in te vallen in het Champions League-duel tegen Bayern München. City-trainer Roberto Mancini zette hem daarop uit de selectie en zei de Argentijn nooit meer te willen zien. Tévez trainde eerst een tijdje apart, maar vertrok vervolgens naar Argentinië. Daar verbleef hij maandenlang zonder toestemming.

In januari toonden diverse clubs interesse, maar tot een transfer kwam het niet. Omdat Tévez nog een halfjaar zonder voetbal niet zag zitten, bood hij zijn excuses aan. De aanvaller startte daarna een persoonlijk trainingsprogramma om zo snel mogelijk wedstrijdfit te worden.

Vanwege de pikante rentree van Tévez koos City er voor het oefenduel achter gesloten deuren af te werken. Het duel werd bovendien een dag vervroegd.


Tevez maakt langverwachte rentree bij City (Foto: Novum)

Judobond schrapt Grand Prix in Amsterdam

De Nederlandse Judo Bond (JBN) organiseert dit jaar geen Grand Prix. De bond verwacht kort na de Olympische Spelen geen representatief deelnemersveld bijeen te krijgen. Daarnaast wil de bond het geld dat met de organisatie is gemoeid anders gaan gebruiken. Het toernooi behoort tot de grootste judo-evenementen ter wereld.

In 2011 stond de Grand Prix al op losse schroeven. De organisatie kwam niet meer in aanmerking voor subsidie van het Ministerie van VWS. Uiteindelijk maakten de gemeente Amsterdam en de provincie Noord-Holland het judotoernooi alsnog mogelijk. Het toernooi werd hierdoor verplaatst van Rotterdam naar Amsterdam. De JBN hoopt in 2013 weer een Grand Prix te organiseren.

Jet Set Radio komt deze zomer naar pc, XBLA en PSN

Vorige week ging het gerucht al rond en vandaag bevestigt SEGA dat Jet Set Radio deze zomer naar Xbox Live Arcade, PlayStation Network en pc komt. Het gaat hierbij om een 'geüpgrade HD-versie' aldus SEGA. De bekendmaking hiervan gaat samen met het uitbrengen van een aantal screenshots.

Jet Set

Jet Set

Jet Set

Jet Set

Het is nog niet bekend wat Jet Set Radio gaat kosten en wanneer de game precies uitkomt. Jet Set Radio verscheen in 2000 voor Dreamcast. Opvolger Jet Set Radio Future kwam in 2002 uit voor Xbox.

PlayStation Vita 1,2 miljoen keer verkocht wereldwijd

Sony heeft vandaag bekendgemaakt dat er wereldwijd 1,2 miljoen PlayStation Vita's zijn verkocht sinds het apparaat in december werd gelanceerd in Japan. De draagbare spelcomputer van Sony is op 22 februari uitgebracht in Europa en Noord-Amerika.

“PS Vita was designed to deliver the ultimate portable entertainment experience, and we couldn’t be more thrilled with the reaction we’re seeing from consumers and the pace at which PS Vita is selling. The market has responded and there is clear demand for a mobile device capable of providing a revolutionary combination of rich gaming and social connectivity within a real world context", aldus Sony.

De cijfers omvatten de verkopen in Japan, Hong Kong, Taiwan, Zuid-Korea, Australië, Europa, Singapore en Noord- en Zuid-Amerika. Daarnaast liggen de softwareverkopen voor de PlayStation Vita via retail en PlayStation Network inmiddels boven de twee miljoen.

PlayStation Vita

Gijzelaars gedood bij actie tegen piraten

Bij een actie van de Deense marine tegen piraten voor de kust van Somalië zijn twee gijzelaars om het leven gekomen, meldt de marine dinsdag.

Bij de actie maandag probeerde het marineschip een vaartuig dat het al een tijdje achtervolgde tot stoppen te dwingen. De piraten gaven pas gehoor aan de bevelen nadat de Denen het vuur hadden geopend.

Marinemensen troffen op het schip zeventien vermoedelijke piraten en achttien gijzelaars aan. Twee gijzelaars waren ernstig gewond en 'hun levens konden niet worden gered'.

Het is nog onduidelijk hoe de gijzelaars gewond waren geraakt. Ook hun nationaliteit is nog niet bekend.

Sterren vieren verjaardag Johnny Cash met concert

Johnny Cash wordt op 20 april geëerd met een groots concert in Texas. De in 2003 overleden Amerikaanse countrylegende zou dit jaar zijn tachtigste verjaardag hebben gevierd.

Countrysterren als Kris Kristofferson, Kenny Chesney en Lucinda Williams geven een optreden tijdens We Walk the Line: A Celebration of the Music of Johnny Cash. Er volgen dit jaar nog meer festiviteiten ter ere van de zanger. Zondag, de dag dat Cash 80 jaar zou zijn geworden, kwam zijn familie al bij elkaar in Arkansas, bij het huis waarin hij opgroeide.

Cash, een van de invloedrijkste artiesten van de Verenigde Staten, overleed negen jaar geleden op 71-jarige leeftijd. Zeven jaar geleden verscheen Walk the Line, een film over zijn leven met Joaquin Phoenix als The Man In Black.

Tientallen baby's al voor geboorte onder toezicht

Tussen de zestig en negentig baby's worden jaarlijks nog voor hun geboorte onder toezicht van Bureau Jeugdzorg gesteld. Een precies aantal is echter niet te geven, omdat de Raad voor de Kinderbescherming deze categorie niet apart registreert. Dat meldt een woordvoerder van de raad dinsdag na berichtgeving van NRC Handelsblad hierover.

De kinderrechter kan baby's nog voor ze geboren zijn onder toezicht stellen. Dit geeft de Raad voor de Kinderbescherming en Jeugdzorg onder meer de mogelijkheid om verslaafde vrouwen tijdens hun zwangerschap verplicht op te laten nemen in een afkickkliniek.

Sinds 2008 wordt gebruikgemaakt van de mogelijkheid om ongeboren baby's onder toezicht te stellen. "Zo kunnen we bij risicozwangerschappen eerder ingrijpen", aldus de woordvoerder van de Raad voor Kinderbescherming.

Poetin 'niet bang voor aanslagen'

De Russische premier Vladimir Poetin heeft dinsdag gezegd niet bang te zijn voor pogingen hem van het leven te beroven. "Mensen in mijn positie moeten daarmee leren leven", zei hij tijdens een bezoek aan de zuidelijke stad Astrachan. "Het zou onmogelijk zijn door te gaan als je daar bang voor bent. Laat ze maar bang zijn voor ons."

Het was de eerste keer dat Poetin zich in het openbaar uitliet over een door de veiligheidsdiensten opgerold complot om hem na de presidentsverkiezingen van komende zondag te vermoorden. Hij zei dat hij zijn agenda ondanks de dreiging niet heeft aangepast. "Zulke zaken mogen geen obstakel zijn en zullen dat ook niet zijn."

Poetins tegenstanders plaatsen vraagtekens bij de timing van de onthulling van het complot. Poetin heeft van zijn rivalen in de verkiezingen weinig te duchten, maar er zijn de laatste weken omvangrijke protesten tegen de gang van zaken bij de parlementsverkiezingen in december. Suggesties dat de onthulling verband houdt met de tanende populariteit van Poetin zijn door diens woordvoerder als 'blasfemisch' afgedaan.


Poetin 'niet bang voor aanslagen' (Foto: Novum)

Kamer neemt afscheid van Cohen

De Tweede Kamer heeft dinsdag afscheid genomen van Job Cohen, die vorige week het PvdA-leiderschap en het Kamerlidmaatschap neerlegde. Kamervoorzitter Gerdi Verbeet roemde Cohens 'waardige en respectvolle wijze van debatteren'.

In de Tweede Kamer onderscheidde Cohen zich door zijn 'oprechte, waardige en respectvolle wijze van debatteren', zei Verbeet. "Altijd op de bal, niet op de man." Toen Cohen het PvdA-leiderschap overnam van Wouter Bos, was hij zich er volgens zijn partijgenote ten volle van bewust dat hij mogelijk geen premier zou worden, maar Kamerlid. "Het lidmaatschap van de Tweede Kamer zag u als een minstens zo eervolle en belangrijke functie als het ministerschap", zei Verbeet.

De manier waarop Cohen vorige week bekendmaakte dat hij opstapte, heeft volgens de Kamervoorzitter 'velen geraakt'. "Het getuigt van een sterk en moedig karakter als je als politicus zo durft te erkennen wat je grenzen zijn", stelde Verbeet, die Cohen verder typeerde als een 'gewaardeerd collega en gewoon een fijn mens'.

Cohen herhaalde in zijn afscheidsbrief aan Verbeet dat hij is opgestapt omdat hij zichzelf niet effectief genoeg vond. Het blijft zijn ambitie om bij te dragen aan het overbruggen van tegenstellingen in de samenleving, maar niet langer vanuit de Tweede Kamer. Hij wenste de vijf kandidaten voor zijn opvolging succes.

Hillen: Geen geheimen Defensie afgeluisterd

Door het lek in een communicatiesysteem zijn geen geheimen van het ministerie van Defensie op straat komen te liggen. Ook is de top van het departement niet afgeluisterd. Dat verklaarde minister van Defensie Hans Hillen (CDA) dinsdag in de Tweede Kamer.

Vorige week werd bekend dat een systeem voor videoconferenties was afgeluisterd. Het werd gebruikt door medewerkers van een onderhoudsbedrijf van de marine, die het programma op eigen initiatief hadden binnengehaald. De bewindsman heeft een waarschuwing doen uitgaan dat medewerkers alleen communicatiesystemen mogen gebruiken die zijn goedgekeurd door de ict-experts van defensie.

Het intranet van het departement, waarop wel geheime informatie circuleert, is niet gehackt, benadrukte Hillen. Dat systeem is ook 'buitengewoon goed beveiligd', zei hij. Eerder werd al bekend dat een onderzoek is ingesteld naar de zaak.

Pianist Jan Rietman blaast huwelijk af

Het huwelijk van Jan Rietman gaat niet door. De 59-jarige pianist zou op 12 december gaan trouwen met zijn vriendin Nans, maar de relatie tussen de twee is voorbij. "We hebben er lang over gesproken en besloten dat het beter was om uit elkaar te gaan en elkaar een nieuwe toekomst te gunnen", vertelt Rietman aan Weekend.

Op Facebook verwijst Rietman naar het verhaal. "Vanaf morgen heb ik een belangrijke week: een (helaas) opzienbarend verhaal in een van de bladen en de eerste repetitie met de original Shakers in Arnhem." Volgens de pianist ging Nans zich steeds ongelukkiger voelen toen de twee hadden besloten om te trouwen.

Behalve met pianospelen werd Jan Rietman bekend met het presenteren van diverse radio- en tv-programma's. Zo presenteerde hij de radioshow Los Vast, waarbinnen André van Duin zijn Dik Voormekaar Show had. Verder speelde hij in bands als Long Tall Ernie and the Shakers en de Jan Rietman Band.

Britse oud-bewindsman laakt Oscarspeech Streep

De Britse oud-staatssecretaris Lord Norman Tebbit vindt het belachelijk dat Meryl Streep Margaret Thatcher niet heeft bedankt in haar Oscar-speech. De actrice bedankt haar man, visagist en collega's, maar niet de vrouw die ze vertolkte in The Iron Lady.

"Het verbaast me totaal niet dat ze haar niet heeft genoemd", zegt Tebbit tegen de Britse krant The Sun. "De film ging over Meryl Streep, niet over Lady Thatcher", zo meent de 80-jarige Tebbit, die staatssecretaris en partijvoorzitter was toen de IJzeren Dame het land leidde. "Als Margaret Thatcher was zoals de vrouw die Meryl Streep speelde, had ze het nog geen zes maanden volgehouden als premier."

De 62-jarige Streep werd zondag bekroond met haar derde Oscar. Ze won het beeldje voor het laatst in 1983, ondanks zeventien nominaties. "Ik hoorde half Amerika zeggen: O nee, alsjeblieft, waarom? Zij? Alweer?," zei Streep wel toen ze haar prijs in ontvangst nam. "Maar dat kan me niets schelen."

Teaser: Nijntje de film

Wie kent het konijn van Dick Bruna niet? Veel kinderen en volwassenen zijn groot geworden met de avonturen van Nijntje. Nu komt het witte beestje volledig in 3D geanimeerd in de bioscoop. Warner Bros. Nederland heeft om dit nieuws aan te kondigen een teaser trailer uitgebracht.

Nijntje bezoekt met haar vriendjes de dierentuin. Samen gaan ze op een spannende en vrolijke speurtocht langs de dieren, waar het publiek actief aan kan deelnemen. Nijntje speelt spelletjes, zingt liedjes en ontdekt op het eind een grote verrassing.

Nijntje de film verschijnt op 30 januari 2013 in de Nederlandse bioscoopzalen.

CONI wil geen amnestie voor voetbalschandaal

Gianni Petrucci gaat niet akkoord met een amnestieregeling in het onderzoek naar het omkoopschandaal in het Italiaanse voetbal. Dat zei de president van het Italiaans olympisch comité CONI dinsdag tegen het Italiaanse persbureau ANSA. De officier van justitie in Cremona suggereerde maandag dat amnestie de beste oplossing is.

Volgens de officier van justitie is het schandaal te groot en zijn er te veel voetballers bij betrokken. Na overleg met de voorzitter van de Italiaanse voetbalbond vindt Petrucci 'sportieve amnestie een onmogelijk begrip'.

Door het omkoopschandaal was de Italiaanse voetbalwereld zes jaar geleden in rep en roer. Juventus werd teruggezet naar de Serie B en moest de titels van 2005 en 2006 inleveren. Onder meer AC Milan, Lazio Roma en Fiorentina kregen punten in mindering.

In totaal werden in verband met het schandaal 33 mensen gearresteerd, onder wie de Italiaanse oud-internationals Cristiano Doni en Giuseppe Signori.

Feyenoorder Guidetti blesseert zich bij Zweden

Feyenoorder John Guidetti moet zijn debuut voor Zweden mogelijk uitstellen. De 19-jarige spits verdraaide dinsdag op de training van zijn land zijn knie en liep daarbij een heupblessure op. Dat blijkt uit beelden die de Zweedse krant Aftonbladet dinsdag op de internetsite zette. De medische staf van Zweden denkt aan een spierblessure.

"Het zou triest zijn als ik morgen mis", vreest de Manchester City-huurling voor zijn debuut. "We moeten afwachten wat het precies is en de behandeling afwachten." Guidetti werd voor het oefenduel met Kroatië op woensdag voor het eerst geselecteerd voor de A-selectie van Zweden.


Feyenoorder Guidetti blesseert zich bij Zweden (Foto: Novum)

[Upd] Gelekte Star Trek foto's, nu met video

Het zal JJ Abrams zeer zeker niet lekker zitten maar de met geheimzinnigheid omhulde organisatie rond het tweede deel van het 'nieuwe' Star Trek-universum bevat toch hier en daar wat lekjes met betrekking tot geheimhouding.

De verhaallijn van het tweede deel is nog verre van bekend en ook de rollen die door sommige van de sterren gespeeld gaan worden zijn nog niet terug te vinden. Het gevecht op deze foto tussen Zachery Quinto (Spock) en Benedict Cumberbatch (Bekend van o.a. Sherlock) geeft in ieder geval de indruk dat het geen goede vriendjes zijn.

Sherlock vs Sylar ?

En als dat nog niet genoeg is, dezelfde Benedict lijkt even later het ook niet al te goed kunnen vinden met Uhura (Zoe Saldana), er komt zelfs een faser aan te pas.

KAAAHN?

Hebben we hier dan voordat regisseur JJ Abrams het publiekelijk bekendmaakt de bekendmaking van Kahn? 

Update 15:04

Op de website van 5min is er een video opgedoken waar bovenstaande afbeeldingen vandaan komen.


Pauw in de clinch met Albayrak

Jeroen Pauw en Paul Witteman hebben maandagavond in hun gelijknamige talkshow behoorlijk in de clinch gelegen met PvdA-Kamerlid Nebahat Albayrak. De twee kwaliteitsjournalisten konden maar niet ophouden over het feit dat de kandidate voor het PvdA-leiderschap een vrouw was en van Turkse komaf was.


Pauw imiteert Albayrak

Volgens Albayrak deed dat er niet toe, maar toch ging tweederde van het interview over haar vrouw-zijn en Turkse roots, ondanks dat Maurice de Hond in de uitzending meldde dat het er volgens zijn peilingen nauwelijks toe doet.

"Uit ervaring kan ik zeggen dat Turkse vrouwen heel leuk kunnen zijn"
, reageerde Pauw eerst nog relatief luchtig. Op het einde van het gesprek ergerde hij zich echter helemaal wezenloos. "Neeeee, het doet er allemaal niet toe", imiteerde de VARA-presentator Albayrak op een kinderachtige manier.


Pauw in de clinch met Albayrak

'Google wil hackers belonen'

Google looft leuke bedragen uit aan hackers die beveiligingslekken en bugs in hun populaire browser kunnen vinden. In totaal is er een recordbedrag van maximaal drie miljoen dollar uitgetrokken om hackers te belonen die misstanden kunnen aantonen in Chrome.

Het Security Team van Google schrijft in een blog: "We zijn trots op het grote succes van onze browser, maar het wordt voor ons steeds lastiger om te leren van fouten en Chrome te verbeteren. Daarom verhogen we de beloning voor hackers die beveiligingslekken kunnen vinden in de browser."

Er zijn drie categorieën waarin de hackers geld kunnen verdienen. De eerste is het vinden van gebruikersinformatie door alleen gebruik te maken van beveiligingslekken in de browser. Dit levert 60.000 dollar per hack op. De tweede is het vinden van informatie door lekken op te sporen in Chrome in samenwerking met een ander programma. Dit zou de hacker 40.000 dollar per hack opbrengen. De laatste mogelijkheid om geld te verdienen is door een lek op te sporen in Flash of bijvoorbeeld Windows. Dit zou 20.000 dollar per gevonden lek opleveren. Per categorie is de maximale uitkering een miljoen dollar.

Mocht je de uitdaging aan willen gaan: de gevonden informatie mag alleen aan Google beschikbaar worden gesteld en je moet volledige openheid geven over hoe je het lek gevonden hebt. Pas wanneer Google de hack bekeken en goedgekeurd heeft, wordt het prijzengeld uitbetaald en krijg je nog een Chromebook cadeau ook.

'Actieve spellen maken kinderen niet actiever'

Kinderen die actieve spellen voor de Nintendo Wii krijgen, worden niet gezonder omdat ze meer zouden gaan bewegen. Ze bewegen ongeveer evenveel als kinderen die passieve spellen spelen. Dat blijkt uit onderzoek door onderzoekers uit Texas en Hong Kong.

De onderzoekers vermoeden dat kinderen het spelen van actieve games compenseren met meer rustmomenten op de dag, terwijl kinderen die passieve games spelen juist actiever zijn als ze niet achter de spelcomputer zitten. Deze conclusie kan echter niet spijkerhard worden gemaakt. De verzamelde data zijn daarvoor volgens de onderzoekers niet nauwkeurig genoeg.

Het onderzoek onder kinderen tussen de negen en twaalf jaar duurde dertien weken. Een groep van 37 kinderen kreeg voor het eerst een Wii met twee actieve spellen, bijvoorbeeld Dance Dance Revolution en Wii Fit Plus, in huis. De andere groep, veertig kinderen, kreeg een Wii met passieve spellen als Mario Kart en Super Mario Galaxy.

De kinderen werden niet verplicht om met de geleverde spelcomputer en de spellen te spelen. Zij konden hun eigen tijd indelen, buiten spelen of andere spelcomputers gebruiken. Gemiddeld waren de kinderen dertig minuten per dag met de meegeleverde spellen bezig.


'Actieve spellen maken kinderen niet actiever' (Foto: Novum)

[Upd] 'Gratis geld'-promotie Man On A Ledge afgelast

Ter promotie van de film Man on a Ledge vindt er volgende week in Rotterdam een zeer ludieke stunt plaats. Op woensdag 29 februari om 16:00 uur wordt er net als in de film geld naar beneden gegooid vanaf een hoog gebouw. Ook worden er bioscoopbonnen naar de toeschouwers gestrooid, waarmee men toegang krijgt tot de voorpremière van Man on a Ledge. De film is een uur later in Pathé Schouwburgplein in Rotterdam te zien. Dit is tevens de locatie van de geldstrooiactie, zo meldt filmdistributeur Entertainment One Benelux.

Nick Cassidy (Sam Worthington) is een New Yorkse politieagent die een straf uitzit die hij niet heeft gepleegd. Hij weet te ontsnappen uit de cel, vindt een weg naar de top van het Manhattan-hotel, klimt uit het raam en gaat op de rand staan. Alles wijst erop dat hij er een einde aan wilt maken. Een onderhandelaar (Elizabeth Banks) probeert hem van de rand af terug naar binnen te praten, maar Cassidy staat er met een sterke reden. Hij probeert op deze manier zijn onschuld te bewijzen, maar dit doet hij niet alleen. Samen met zijn broer Joey (Jamie Bell) en zijn vriendin Angie (Genesis Rodrigues) is er een ingenieus plan gemaakt voor de misdaad van de eeuw.

Eerder heeft FOK!film een interview met hoofdrolspeler Sam Worthington geplaatst. De film is vanaf 1 maart in de Nederlandse bioscoopzalen te bewonderen.

Update 28/02 14:40:

De actie gaat niet door. De beslissing door Entertainment One Benelux voor het afblazen van de ludieke actie komt voort uit overleg tussen politie, Gemeente Rotterdam en de distributeur van de film. Hoewel de distributeur het niet doorgaan van de actie betreurt, is het nimmer haar bedoeling geweest om er voor te zorgen dat de openbare orde in het geding zou komen met de daaraan gepaarde veiligheid. "We gaan er vanuit dat men begrip heeft voor deze besluitvorming. Het gereserveerde budget voor deze ludieke actie zullen we overmaken naar een goed doel in Rotterdam".

Man On A Ledge

Jacobi vijfde kandidaat voor leiderschap PvdA

Het Tweede Kamerlid Lutz Jacobi (56) heeft zich op de valreep gemeld voor het partijleiderschap van de PvdA. Dat is dinsdag bekendgemaakt.

Met haar erbij zijn er nu 5 kandidaten uit wie de PvdA-leden tussen 7 en 14 maart een keuze moeten maken. Het gaat om Martijn van Dam, Diederik Samsom, Ronald Plasterk, Nebahat Albayrak en Lutz Jacobi.

Jacobi vijfde kandidaat voor leiderschap PvdA
Jacobi vijfde kandidaat voor leiderschap PvdA (Foto: ANP)

NASCAR-coureur twittert tijdens Daytona 500

Brad Keselowski heeft tijdens de NASCAR Sprint Cup-race de Daytona 500 opzien gebaard door vanuit de auto te twitteren. De 28-jarige Amerikaan deed dit tijdens de vele momenten dat de race geneutraliseerd was.

Zo liet Keselowski weten wat hij van bepaalde crashes vond en postte hij een foto van het zicht dat hij had op het ongeval van Juan Pablo Montoya die een jet-dryer raakte (een met een straalmotor uitgeruste truck die de baan droogt, red.) en zijn bolide in brand zag vliegen. Zijn acties leverden de Amerikaan op Twitter vele nieuwe volgers op.

De organisatie van de NASCAR heeft in tegenstelling tot veel andere sportbonden het gebruik van Twitter door sporters tijdens evenementen niet verboden. Veel succes op de baan leverden de acties van Keselowski niet op, want hij werd ruim achter winnaar Matt Kenseth als 32e afgevlagd.

Toch doorgang Holland Ladies Tour

De Nederlandse wielerkoers Holland Ladies Tour zal toch doorgang gaan vinden. Vanwege het afhaken van de hoofdsponsor werd de wedstrijd aanvankelijk geschrapt, maar voorzitter Marten de Lange geeft aan dat de organisatie toch besloten heeft de wedstrijd die van 4 tot en met 9 september gehouden wordt door te laten gaan.

"Dankzij de extra steun van een aantal co-sponsors en de creatieve bijdragen van een aantal anderen kunnen we door heel zuinig aan te doen toch een ronde houden. Het zou zonde zijn om deze wedstrijd te laten verdwijnen, zeker nu de wedstrijd zo'n ideale opmaat biedt richting het wereldkampioenschap in Limburg een week later," zei De Lange.

Toch is de situatie voor de vrouwenkoers die in Neerrijen start niet ideaal. "We zijn nog in gesprek met een potentiële hoofdsponsor. Als dat rond komt, kunnen we de wedstrijd de uitstraling geven die onze koers maar ook het succesvolle Nederlandse vrouwenwielrennen verdienen."

Regisseur voor Mary Poppins-film met Tom Hanks

Filmstudio Disney heeft John Lee Hancock gevraagd voor de regie van Saving Mr. Banks, over de totstandkoming van de film Mary Poppins. Tom Hanks en Meryl Streep worden genoemd voor de hoofdrollen, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Saving Mr. Banks vertelt het verhaal van Walt Disney, die veertien jaar lang aan de Australische schrijfster P.L. Travers heeft moeten trekken om hem de rechten van haar boek Mary Poppins te verkopen. Hanks wordt genoemd voor de rol van Walt Disney en Streep, die zondag haar derde Oscar won, zou Travers spelen.

De schrijfster had er moeite mee om haar zeer persoonlijke verhaal van de hand te doen. Disney kreeg Travers uiteindelijk zover, maar ze bleef kritisch over het project. Travers had zelfs zo'n hekel aan de geanimeerde scènes in de film, dat ze nooit meer werk aan Disney wilde verkopen.

Disney heeft John Lee Hancock, bekend van The Blind Side, gevraagd Saving Mr. Banks te regisseren. Mary Poppins werd in 1964 door Disney uitgebracht. De film werd bekroond met vijf Oscars, waaronder voor Julie Andrews oor haar titelrol.

Saving Mr. Banks moet nog dit jaar in productie gaan.


Regisseur voor Mary Poppins-film met Tom Hanks (Foto: Novum)

Edelsteenmuseum voor tienduizenden euro's bestolen

In het Museum De Oude Aarde in Giethoorn is in de nacht van zondag op maandag ingebroken. De schade loopt in de tienduizenden euro's, meldt de politie dinsdag.

De dieven, die door het dakraam naar binnen zijn gekomen, namen onder meer gegraveerde mammoetslagtanden, sieraden, goud en edelstenen mee. Het Overijsselse museum, dat zich het edelsteencentrum van Nederland noemt, is alleen via een voetbrug of per boot bereikbaar.

De politie roept omwonenden die iets gezien hebben contact op te nemen. Naar de inbraak is een onderzoek ingesteld.

Michael Douglas aan de slag voor FBI

Michael Douglas is de nieuwe woordvoerder van de FBI in een campagne tegen fraude op de financiële markt. De acteur is te zien in een videoboodschap waarbij hij verwijst naar zijn rol als hebzuchtige Gordon Gekko in Wall Street. "De film was fictie, maar het probleem is echt."

Het filmpje, dat onder meer op de website van de FBI te vinden is, begint met de beroemde scène uit de film uit 1987 waarin Gekko hebzucht goed noemt. Douglas roept bankiers en handelaren namens de FBI op niet in de voetsporen van Gekko te treden.

"Het succes van onze economie hangt steeds meer samen met de integriteit van de financiële markt", zo weet Douglas. "Als een deal te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo." De 68-jarige acteur won een Oscar voor zijn rol in Wall Street.

"Integriteit en eerlijkheid zijn van cruciaal belang voor het succes van onze markten," zegt ook FBI-topvrouw Janice Fedarcyk. "De aankondiging van vandaag brengt ons daar dichterbij." De reclameboodschap is sinds maandag te zien.


Michael Douglas aan de slag voor FBI (Foto: Novum)

CD: Horses On Fire - Horses On Fire

Horses On Fire is de nieuwste gitaarrocksensatie uit België, althans wanneer we alle lovende berichten moeten geloven. De band, min of meer ontdekt door de bassist van Triggerfinger, Paul van Bruystegem, stond deze maand ter promotie van het gelijknamige debuutalbum in De Wereld Draait Door. Nu is natuurlijk de vraag: wordt de band gehypt of hebben we hier inderdaad te maken met een topper?

A. Janssen nieuwe trainer FC Oss

Anton Janssen wordt de nieuwe trainer van FC Oss. De Brabanders hebben de 48-jarige oud-prof voor twee jaar vastgelegd. Janssen volgt komende zomer Dirk Heesen op, wiens contract niet wordt verlengd. Jansen is momenteel assistent-trainer bij N.E.C. Nijmegen en coach van amateurclub Gemert.

Janssen kijkt nu al uit naar zijn nieuwe functie. "FC Oss biedt mij de kans om voor het eerst hoofdtrainer te worden in het betaalde voetbal", zegt hij op de clubsite van  N.E.C. Nijmegen. "Voor mij een logische stap in mijn ontwikkeling als trainer." Hij was eerder ook jeugdtrainer bij N.E.C. Nijmegen en coach van de beloften bij PSV.

Janssens voorganger Heesen was sinds 2010 trainer van FC Oss. Onder zijn leiding promoveerde de club van de Topklasse naar de Jupiler League. Dit seizoen staat Oss na 23 wedstrijden op de tiende plaats. Maandagavond werd de derby tegen FC Den Bosch met 1-0 verloren.

Van Wijk ontslagen als trainer Bergen

Dennis van Wijk is niet langer trainer van Bergen. De directie van de Belgische club besloot dinsdag het contract met de Nederlander te ontbinden. Van Wijk had zaterdag bekendgemaakt dat hij zijn aflopende contract niet zou verlengen. De 49-jarige Nederlander deed dat tijdens de persconferentie na het met 2-0 verloren duel met AA Gent. De directie kon die handelswijze niet waarderen.

Van Wijk, die aan zijn tweede seizoen bij Bergen bezig is, haalde uitstekende resultaten. Vorige jaargang eindigde de club als derde in de Tweede Klasse en promoveerde daardoor naar het hoogste niveau. Daarin bezet Bergen na 27 speelronden de elfde positie. Met Jérémy Porbet heeft Bergen zelfs de topscorer binnen de gelederen. De Fransman trof al zeventien keer doel.

Eerder dit seizoen werd Adrie Koster al ontslagen als trainer bij Club Brugge. Mario Been is bij Racing Genk nu nog de enige Nederlandse oefenmeester in de Eerste Klasse.

Geen Nederlanders op stuurloze Costa Allegra

Op het onbestuurbare cruiseschip Costa Allegra varen geen Nederlandse passagiers mee. Dat blijkt uit gegevens van de Italiaanse rederij Costa Crociere. Maandag raakte het schip bij de Seychellen op de Indische Oceaan stuurloos nadat in de generatorruimte brand had gewoed.

Daardoor vielen de motoren en de stroomvoorziening aan boord uit. Een Franse vissersboot sleept de Costa Allegra naar een haven op een van de eilanden van de archipel. De meer dan duizend passagiers en bemanningsleden aan boord worden vanuit de haven overgebracht naar Mahe, het grootste eiland van de Seychellen.

Costa Crociere is ook eigenaar van de Costa Concordia, het cruiseschip dat in januari voor de Toscaanse kust aan de grond liep en kapseisde. Zeker 25 mensen vonden daar de dood. Er waren 34 Nederlanders op het schip, zij hebben het ongeluk overleefd.

Mollema ondanks vaderschap gewoon in Tour

Bauke Mollema gaat komende zomer gewoon van start in de Tour de France. Dat laat technisch directeur Erik Breukink van de Rabobank dinsdag weten. Mollema's vriendin is vlak na het einde van de ronde uitgerekend, maar dat weerhoudt de Raborenner er niet van de etappekoers te rijden.

"Het missen van de geboorte van je kind is niet het einde van de wereld", twittert Breukink. "Dat hoort bij het leven als profwielrenner." De 25-jarige Mollema reist komende zomer als een Rabobank-troef af naar Frankrijk. Die status heeft hij verworven met zijn vierde plaats in de laatste editie van de Vuelta. Vorig jaar liep het experiment van Rabo om in de Tour alles op Robert Gesink te zetten bovendien uit op een fiasco. Mollema maakte toen zijn debuut in de Franse wielerkoers.


Mollema ondanks vaderschap gewoon in Tour (Foto: Novum)

Vrouw probeert drugs gevangenis in te smokkelen

Een 22-jarige vrouw uit Wageningen is maandagochtend opgepakt, omdat ze probeerde drugs een gevangenis in Arnhem binnen te smokkelen. De vrouw viel door de mand bij een routinecontrole voorafgaand aan het bezoekuur in gevangenis De Berg, meldt de politie dinsdag.

De Wageningse had meerdere bolletjes hasj in haar kleding verstopt. De drugs zijn in beslag genomen. De vrouw is na verhoor vrijgelaten in afwachting van een beslissing van het Openbaar Ministerie. De 22-jarige beriep zich tijdens het verhoor op haar zwijgrecht.

Gearresteerde actrice eist excuses van Oscars

Sean Young eist een verontschuldiging van de organisatie van de Academy Awards. De 52-jarige actrice vindt dat ze bruut is behandeld toen ze zondagavond in Los Angeles werd gearresteerd bij het Governor's Ball, de officiële afterparty van de Oscar-uitreiking.

"Ik stond gewoon buiten in een kleine rij te wachten," vertelt ze aan het Amerikaanse entertainmenttijdschrift People. "Ik was niemand tot last." Toch heeft Young, bekend van films als Blade Runner en Ace Ventura: Pet Detective, een paar uur op een politiebureau moeten doorbrengen.

Young had geen kaartje voor het feest, maar wilde buiten met gasten van het bal een paar foto's maken voor haar Facebook-pagina. "Ze zeiden me dat ik weg moest", zegt de actrice. "Ik maakte aanstalten en een bewaker pakte me bij mijn arm en begon aan me te trekken. Ik draaide me om, trok mijn arm terug en raakte hem."

Volgens Young heeft ze zich keurig aan de regels gehouden, maar ging de bewaker over de schreef. "Ze moeten publiekelijk hun verontschuldigingen maken", vindt de actrice. Tegenover paparazzibureau X17 verklaart Young een aanklacht in te dienen als de excuses uitblijven.

De Academy Awards laat weten niets met haar arrestatie te maken te hebben.


Gearresteerde actrice eist excuses van Oscars (Foto: Novum)

Radboud Universiteit verdedigt afmaken testapen

De Radboud Universiteit Nijmegen heeft vier van haar zestien testapen laten afmaken. Onnodig, volgens de Anti Dierenproeven Coalitie (ADC). De universiteit zegt de dieren te hebben laten inslapen omdat dat een operatie nodig was om elektroden uit de hersenen van de apen te verwijderen. Die operatie zou de dieren te zwaar belast hebben.

Volgens de ADC hadden de apen bij opvangcentrum Stichting Aap ondergebracht kunnen worden. "We willen opheldering over het afmaken van gezonde apen", zegt een woordvoerder. "De Radboud Universiteit vond het waarschijnlijk te duur om de operatie uit te voeren en de apen bij een opvangcentrum onder te brengen."

De universiteit ontkent dat. "Het zou gaan om een hele zware operatie, waarbij de apen onder narcose zouden moeten. Daar wilden we ze niet aan onderwerpen. Geld speelde geen rol", zegt een woordvoerder.

Er zijn nu nog twaalf testapen op de Radboud Universiteit. De vier gedode apen worden niet vervangen. De Erasmus Universiteit Rotterdam en de Vrije Universiteit in Amsterdam gebruiken in Nederland ook apen voor onderzoek.

Stop die euh woordjes ja!

Als kind had ik een gloeiende hekel aan mijn stopwoordjes. Ik voelde me vreselijk dom. Maar op een dag was het over. Mijn stopwoordjes waren weg. Ik zei niet meer: "Nee, wacht, kijk!" als ik wilde dat een ander aandacht besteedde aan mijn trucjes, "wat" en "hè" lagen in coma onder mijn bed, "of zo" had ik tijdens het zoenen overgedragen op een ex-vriendje, en "eigenlijk" had ik ingeleverd bij het eindexamen Frans. Plotseling werd alles veel interessanter.

Draw Something verstoot Wordfeud

Het op het tekenspel Pictionary gebaseerde Draw Something is deze week voor het eerst het populairste spel voor de iPhone. Het houdt bekende spellen als Angry Birds, Where's My Water, Wordfeud en Fruit Ninja achter zich.

Wordfeud was de laatste grote hit waarbij een klassiek bordspel werd omgezet naar smartphones. Draw Something is sinds 14 februari verkrijgbaar voor de iPhone en Android-smartphones.

Volgens verschillende gamemedia kan Draw Something wel eens het Wordfeud van 2012 worden. In het spel moeten online spelers tekeningen van elkaar raden. Hiermee worden punten verdiend. Bij het raden mag de speler alleen gebruikmaken van een select aantal letters om een woord te vormen. Op dit moment is Draw Something alleen te spelen in het Engels.

Het digitale scrabblespel Wordfeud verraste vorig jaar vriend en vijand door oud en jong met elkaar te laten scrabbelen. Volgens techblog BGDNA haalt Bert Huss IT, het Noorse eenmansbedrijf achter Wordfeud, 75 duizend dollar per dag op. Het woordenspel beschikt wel over een Nederlandse woordenlijst.

Draw Something is beschikbaar als gratis spel, waarbij de speler advertenties te zien krijgt. Daarnaast is een betaalde versie verkrijgbaar.


Draw Something verstoot Wordfeud (Foto: Novum)

'Natalie Portman in diepste geheim getrouwd'

Het lijkt erop dat Natalie Portman stiekem is getrouwd. De 30-jarige actrice werd zondag bij de Oscaruitreiking gespot met een ring die op een trouwring leek. Ook haar partner, choreograaf Benjamin Millepied, droeg een ring.

Woordvoerders van Portman hebben geen commentaar op het gerucht, schrijft het Amerikaanse blad Us Weekly. De actrice staat erom bekend nauwelijks iets los te laten over haar privéleven. Ze maakte in december 2010 bekend dat ze niet alleen zwanger, maar ook verloofd was.

Portman, die Millepied leerde kennen tijdens de opnamen van Black Swan, beviel in juni van een zoontje. Pas bijna een maand na de bevalling onthulden de actrice en Millepied de naam van hun spruit, Aleph.

Minder wintersporters gewond door betere sneeuw

Het aantal wintersporters dat gewond raakt ligt dit seizoen een stuk lager dan vorig wintersportseizoen. Sinds 1 december liepen twintig procent minder mensen kwetsuren op dan in dezelfde periode vorig seizoen. De ANWB meldt dinsdag dat dit komt doordat de sneeuw dit jaar een stuk beter is.

Problemen met de kniebanden staan boven aan de lijst met verwondingen. Ook dat wijst op betere sneeuwcondities, meldt een woordvoerder van de ANWB. "De vuistregel is dat als de sneeuw slecht is en daardoor de ondergrond hard, wintersporters vooral breuken oplopen. Als de sneeuw van goede kwaliteit is, is juist veel meer sprake van verrekkingen."

Volgens de woordvoerder ligt het aantal gewonden in alle Europese wintersportgebieden lager. "De sneeuw in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland is overal van goede kwaliteit. Daarbij is overal meer sneeuw gevallen dan vorig jaar."

UEFA akkoord met schrappen oefenduels

De UEFA is akkoord gegaan met een voorstel van de vereniging van Europese clubs (ECA) om de oefeninterlands in augustus te schrappen. De clubs waren al langere tijd een tegenstander van deze wedstrijden.

De competities zijn in de meeste landen dan net van start gegaan en diverse clubs moeten in de beginfase van het seizoen kwalificatiewedstrijden spelen voor de Champions League of de Europa League.

De ECA bereikte dinsdag een akkoord met de UEFA over het schrappen van de oefeninterlands in augustus. Karl-Heinz Rummenigge, voorzitter van Bayern München én de ECA, liet dit weten aan Reuters. De ECA moet nog afwachten of de wereldvoetbalbond FIFA ook zijn goedkeuring geeft.

De vereniging van Europese clubs kwam deze week samen in het Poolse Warschau waar over diverse zaken werd gesproken, waaronder de oefeninterlands in augustus. De afgelopen jaren namen de protesten over de volle speelkalender toe. Onder meer Bert van Marwijk was er geen voorstander van.

Daarnaast zijn nog enkele andere belangrijke afspraken gemaakt. Zo moeten zomerse eindtoernooien op ieder contitent half juli afgelopen zijn, hoeven internationals maar één eindtoernooi per jaar te spelen, gaan de premies voor internationals op de EK's van 2012 en 2016 omhoog en komt er een verzekering voor spelers die tijdens interlands geblesseerd raken.

FNV vindt bereikbaarheid Arbeidsinspectie beroerd

De Arbeidsinspectie is slecht bereikbaar voor gewone werknemers. Dat concludeert vakcentrale FNV dinsdag. Op de website van FNV Bondgenoten was naar ervaringen met de Arbeidsinspectie gevraagd. Daar reageerden 127 mensen op. De helft van hen wilde een klacht of misstand bij de inspectie melden. Van degenen die zich per mail tot de inspectie wendden, zou 43 procent geen antwoord hebben gekregen. De meesten probeerden de inspectie via de telefoon te bereiken. In twaalf procent van de gevallen werd echter niet opgenomen. Deze cijfers zijn overigens niet representatief, omdat het alleen gaat over mensen die zich geroepen voelden om op de vraag van de FNV te reageren.

FNV-federatiebestuurder Leo Hartveld eist verbetering. "Contact opnemen met de arbeidsinspectie is enigszins vergelijkbaar met het bellen van politie en brandweer. Die moeten ook goed bereikbaar zijn."

Eerder concludeerde de FNV al dat de deskundigheid van de Arbeidsinspectie onder druk staat door bezuinigingen. Dat vakcentrale zegt dat terug te zien in het onderzoek. Van degenen die de inspectie uiteindelijk bereikten, zegt 31 procent het antwoord matig te vinden en 22 procent vindt het antwoord slecht.

De Arbeidsinspectie is sinds begin dit jaar met de Inspectie Werk en Inkomen en de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst opgegaan in de Inspectie SZW. De FNV kondigt aan hierover en over het 'tekort aan inspecteurs' dit voorjaar een klacht in te dienen bij de internationale arbeidsorganisatie ILO van de Verenigde Naties.

Een woordvoerder van de Inspectie SZW kon niet direct reageren.

Tien miljoen dollar voor makers online robotspel

Investeringsmaatschappijen hebben tien miljoen dollar gepompt in Meteor Entertainment, het moederbedrijf van Adhesive Games, de studio die werkt aan het gratis online schietspel Hawken.

De investeerders denken dat de markt voor gratis spellen in de komende jaren met acht tot tien miljard dollar gaat groeien, schrijft techwebsite Venture Beat.

De gamestudio zou onder meer een financiële injectie krijgen van Benchmark Capital en FirstMark Capital. Deze twee bedrijven investeerden eerder in het online strategiespel League of Legends, dat dagelijks door vier tot vijf miljoen pc-gamers gespeeld wordt.

In Hawken stappen gamers in een virtuele robot om het online tegen elkaar op te nemen. Het spel wordt gemaakt voor pc. Naast het spel werkt Meteor Entertainment aan een online netwerk dat gebruikt kan worden voor meer spellen dan alleen Hawken. Het schietspel met robots moet 12 december op de markt verschijnen.


Tien miljoen dollar voor makers online robotspel (Foto: Novum)

Lionhead telt af naar GDC

Lionhead heeft sinds vandaag een timer op hun website staan. Waar het voor is weten we niet. Wel weten we dat over precies zes dagen de GDC (Game Developers Conference) van start gaat. Het is dus goed mogelijk dat er een nieuwe game aangekondigd zal gaan worden.

Wellicht zal er ook eindelijk een release bekend worden gemaakt van Fable: The Journey die gebruikmaakt van Kinect.

Bekijk de klok hier.

Strootman hoopt op komst Van Bommel naar PSV

Kevin Strootman ziet Mark van Bommel graag naar PSV komen. "Natuurlijk hoop ik dat Van Bommel komt", zegt hij tegen NUsport. "Hij maakt ons beter." De 34-jarige middenvelder wordt al tijden in verband gebracht met een terugkeer naar PSV, maar kan ook verlengen bij zijn huidige werkgever AC Milan.

Van Bommel maakte er nooit een geheim van zijn carrière bij PSV af te willen sluiten. Strootman zou met Van Bommel het centrale duo op het middenveld kunnen gaan vormen, zoals dat eerder al bij het Nederlands elftal gebeurde. Volgens de Rotterdammer kan PSV de ervaring van de 73-voudig international goed gebruiken. "Het is iemand tegen wie je als jonge speler opkijkt. Ik wil ook zo goed worden, maar wie niet?"

Van Bommel kwam eerder tussen 1999 en 2004 uit voor PSV. Via een jaar Barcelona en vijf seizoenen Bayern München belandde hij vorig jaar januari bij AC Milan.


Strootman hoopt op komst Van Bommel naar PSV (Foto: Novum)

Lapthorne nieuwe leider in Langkawi

Darren Lapthorne heeft dinsdag goede zaken gedaan in de Ronde van Langkawi. De Australische renner van Drapac eindigde in de vijfde etappe als tweede achter winnaar Jose Serpa (Androni Giocattoli) en nam de gele leiderstrui over van David Zabriskie. De Amerikaan kende een slechte dag in Maleisië en finishte op 19.32 minuten van Serpa.

Lapthorne heeft in het algemeen klassement nu een voorsprong van 37 seconden op Thomas Danielson (Garmin-Barracuda) en 46 seconden op Alexandr Dyachenko (Astana). Woensdag rijden de renners de zesde etappe van Shah Alam naar Genting. De rit is 108 kilometer lang.

Alonso: "Ferrari blijft kalm"

Ferrari lijkt deze Formule 1-winter een van de teams te zijn die qua prestaties tegenvalt. De Italianen hebben voor een agressief ontwerp gekozen van de F2012, maar tot nu toe zijn ze slechts eenmaal bovenaan de tijdenlijst te vinden geweest. Coureur Fernando Alonso maakt zich geen zorgen.

"De media suggereren dat we een slechte voorbereiding kennen en dat de auto om onverklaarbare reden tegenvalt. Maar wij blijven kalm en werken gestaag door. Het is geen kwestie van licht aan het einde van de tunnel zien, want we tasten helemaal niet in het duister," zei Alonso tegen de verzamelde pers.

Daarom maakt de Spanjaard zich geen zorgen. "De auto is inderdaad ingewikkeld, waardoor het allemaal wat langer duurt. Zelfs op de laatste testdag hebben we nog van alles uitgeprobeerd en daar gaan we komende week nog mee verder. Daar zitten ongetwijfeld interessante dingen tussen."

Hoe de kaarten in de Formule 1 daadwerkelijk geschud zijn is volgens de tweevoudig wereldkampioen dan ook nog niet te zeggen. "We zijn niet de snelste op het moment, maar ook zeker niet de langzaamste. Het is onmogelijk om te zeggen hoe iedereen ervoor staat, omdat we nogal volop aan het werk zijn. Ik weet alleen dat we de volgende test beter zullen zijn dan afgelopen weken en hopelijk hebben we in Australië een competitieve auto."

BNN wordt genaaid door nepjunk

BNN is voor de gek gehouden door een nepjunk. In Spuiten en Slikken was zondagavond een 17-jarige jongen te zien die beweerde heroïneverslaafd te zijn. Hoewel op Twitter al werd getwijfeld aan zijn oprechtheid, waren studiogasten onder de indruk van het verhaal van 'Tommy'. "Wij zijn royaal genaaid."

"Tot onze verbijstering blijkt dat 'Tommy' uit Spuiten en Slikken zijn verslaving heeft verzonnen", schrijft BNN op Facebook. De redactie van het programma kreeg na de uitzending een e-mail van een bekende van de jongen. "Volgens de bron was hij helemaal niet verslaafd, noch dakloos, maar woont hij gewoon in een flatje in Tilburg. Aan de hand van een aantal na de uitzending snel verwijderde internetprofielen hebben we kunnen vaststellen dat dit inderdaad lijkt te kloppen."

BNN stelt uitgebreide voorgesprekken te hebben gevoerd met zowel 'Tommy' als zijn 'begeleider'. De begeleider blijkt zijn vader te zijn. "Vanaf het moment dat we contact hadden met beiden zijn ze volledig 'in character' geweest, waarbij hun verhaal ook na uitvoerig checken en dubbelchecken volkomen consistent bleek te zijn."

BNN baalt naar eigen zeggen 'verschrikkelijk'. "Niet alleen wij zijn royaal genaaid, maar ook de vele kijkers die geraakt waren door het aangrijpende relaas van Tommy. We bieden hen dan ook onze welgemeende excuses aan."


BNN wordt genaaid door nepjunk

Meeuwis: "Lokhoff prikkelt spelers positief"

Het kan verkeren onderin de Eredivisie. VVV-Venlo stond tot de winterstop onderaan, maar onder leiding van de nieuwe trainer Ton Lokhoff werd drie keer op rij gewonnen en gloort plots de hoop dat de gevreesde nacompetitie mogelijk nog ontlopen kan worden.

"Lokhoff is duidelijk naar de spelers en vraagt normale dingen. Hij eist ook discipline, waarbij hij niet doordraaft. Neem Yanic Wildschut. Hij was voor de winterstop net zo snel en vaardig met de bal als hij afgelopen zaterdag liet zien. Maar nu komt het eruit en dat is zeker de verdienste van de trainer. Hij prikkelt ons op een positieve manier," zei aanvoerder Marcel Meeuwis die dan ook meer dan tevreden is over de opvolger van Glen de Boeck.

De VVV-spelers hebben dan ook veel vertrouwen getankt. "Best mogelijk dat als we de volgende twee wedstrijden verliezen, iedereen zal roepen dat het gewoon geluk is geweest. Maar daar geloof ik niet in. Als ik zie hoe we nu spelen, dreigend in de aanval, met veel meer overleg in het veld en ook achterin de boel beter op orde, dan kan ik me niet voorstellen dat onze overwinningen toevalstreffers waren."

Het aantrekken van Ismo Vorstermans, Jeffrey Leiwakabessy, Steven Berghuis en Danny Holla heeft volgens Meeuwis bijgedragen aan het succes. De aanvoerder zegt dat hij zelf hierdoor ook beter is gaan presteren. Hij blijft echter het doel van het team voorop stellen. "Handhaven in de eredivisie blijft ons doel, maar we verkeren nu in een positie dat we nacompetitie kunnen ontlopen. Dat zou uiteraard heel mooi zijn. Onze belangrijkste concurrenten zijn NAC, N.E.C. en ADO Den Haag en die krijgen we nog thuis, maar er komen ook nog lastige uitwedstrijden. We kunnen onze borst natmaken."

'Politie handelde juist in zaak Freya'

Agenten van de regiopolitie Gelderland-Midden hebben volgens een woordvoerder van de politie Utrecht juist gehandeld toen ze tot tweemaal toe aanklopten bij de woning in Hoevelaken, waar naar later bleek een 31-jarige doofstomme vrouw uit Utrecht maandenlang is vastgehouden, mishandeld en misbruikt. De politiemensen ontdekten de vrouw toen niet, ondanks klachten uit de buurt over gillen en schreeuwen.

Freya Svasek werd sinds november vorig jaar vermist. Tien dagen geleden bevrijdde de politie haar uit de Hoevelakense woning, waar zij al die tijd werd vastgehouden. Twee mannen zitten vast. De ene, de huurder van het pand, is een bekende van de politie.

'Politie handelde juist in zaak Freya'
'Politie handelde juist in zaak Freya' (Foto: ANP)

Justin Bieber aangeklaagd door game developer

Game developer RC3 heeft een game gemaakt met de naam Joustin Beaver maar daar zijn de advocaten van Justin Bieber niet erg blij mee en spannen een rechtszaak aan. RC3 laat het daar niet bij zitten en heeft Bieber aangeklaagd.

Advocaten van Bieber hebben een 'cease-and-desist'-brief verstuurd naar RC3, waarin gesproken wordt over een rechtszaak als de game niet verwijderd wordt uit de Appstore. RC3 heeft op zijn beurt Bieber weer aangeklaagd omdat ze hun game willen blijven verkopen en aangeven dat de game niks met Justin Bieber te maken heeft.

Toch lijkt het er op dat de game wel iets te maken heeft met hem. Joustin Beaver is namelijk een game die gaat over een bever die toch wel erg op Justin Bieber lijkt. In de game zul je op een boomstam door een rivier moeten peddelen terwijl er foto's genomen worden door paparazzi en mensen om handtekeningen vragen.

Van Hummel: "Ik kan toppers verslaan"

De derde plaats in Kuurne-Brussel-Kuurne heeft sprinter Kenny van Hummel gesterkt in zijn geloof dat hij zich regelmatig kan gaan meten met de toppers. De Nederlander weet dat hij minder goed is dan Mark Cavendish en André Greipel, maar dat betekent niet dat hij niet de strijd met hen aan zal gaan.

"Er zijn van die dagen dat ik het die jongens moeilijk kan maken en ik ze ook kan verslaan. Dat heb ik in het verleden bewezen en dat zal in de toekomst nog vaker gebeuren," zei Vacansoleil-renner Van Hummel die bast van het zelfvertrouwen. Dit heeft hij de afgelopen periode ook tegen zijn ploeggenoten geuit. "En ik ben geen man van loze woorden. Ik zeg dat soort dingen eigenlijk niet graag, maar wil het liever met daden afdwingen."

Japan hield informatie over kernramp achter

De Japanse regering heeft informatie achtergehouden over de gevaren van de kernramp bij de Fukushima Dai-ichi-centrale vorig jaar. Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek van de stichting Rebuild Japan Initiative dat dinsdag werd vrijgegeven.

In het rapport, dat de afgelopen zes maanden werd samengesteld op basis van interviews met meer dan driehonderd mensen, wordt een vernietigend beeld geschetst van de manier waarop Japanse regeringsleiders trachtten de gevolgen van de kernramp te bagatelliseren. Niet alleen de Japanse bevolking werd in de eerste dagen na de ramp informatie onthouden, maar ook de Verenigde Staten, een belangrijke bondgenoot.

Volgens Rebuild Japan Initiative zijn met het besluit informatie achter te houden de betrekkingen tussen Japan en de Verenigde Staten op het spel gezet.


Japan hield informatie over kernramp achter (Foto: Novum)

Sporttassen met 150 kilo cocaïne onderschept

In de haven van Rotterdam zijn vorige week twee partijen van samen ruim 150 kilo cocaïne ontdekt. De drugs zaten in sporttassen en hadden een straatwaarde van ongeveer vijf miljoen euro. De cocaïne is inmiddels vernietigd, meldt het ministerie van Financiën dinsdag. De sporttassen stonden in containers met ananassen en parfum.

De container met ananassen kwam uit Panama. In de container stonden achter de deuren twee sporttassen met in totaal 58 kilo cocaïne. De container met pallets parfumerieproducten kwam uit Curaçao en werd twee dagen later gevonden. Daar ging het om 95 kilo coke in nog eens drie reistassen.

[Video] Spectaculaire crash Montoya in Daytona 500

Juan Pablo Montoya heeft in de NASCAR Sprint Cup een spectaculaire crash meegemaakt. De Colombiaan verloor tijdens de Daytona 500 de macht over zijn bolide en crashte tegen een met een straalmotor uitgeruste truck die gebruikt wordt om de baan te drogen, een vlammenzee was het gevolg.

De race in Daytona stond oorspronkelijk voor zondag op het programma, maar door de overvloedige regenval werd de wedstrijd verplaatst naar maandag. Ook toen was het niet de gehele tijd droog. Daarom werd de race geneutraliseerd om de zogenaamde jetdryers de kans te geven om het asfalt van de oval te drogen. Montoya crashte tegen een van deze wagens aan, maar had ondanks de vlammenzee geen letsel. De race lag door het incident ruim twee uren stil.

Uiteindelijk ging de zege in de prestigieuze race naar Matt Kenseth die in de laatste ronde Dale Earnhardt jr. voorbleef. Kenseth bedankte uitgebreid zijn teamgenoot Greg Biffle die ervoor zorgde dat de opmars van Earnhardt jr. te laat kwam om nog de zege te kunnen pakken.

Bijenkorf waarschuwt voor onveilige babyshirts

De Bijenkorf waarschuwt voor de veiligheid van twee T-shirts voor baby's. Drie drukknoppen aan de voorkant van de shirts zitten niet goed genoeg vast. Als de knopjes losraken, kan dit gevaarlijk zijn voor kinderen, meldt het bedrijf.

De shirts zijn verkocht tussen 2 januari en 15 februari. Op de ene, een blauw-wit shirt, staat de tekst Miami Heights, de ander draagt de tekst Belmont en is wit met blauw.

De Bijenkorf vraagt klanten die de shirts hebben gekocht, ze terug te brengen naar de winkel. Het aankoopbedrag wordt vergoed.

Krajicek verliest in dubbelspel Acapulco

Tennisster Michaëlla Krajicek is gisteren in het Mexicaanse Acapulco in het dubbelspel al in de eerste ronde uitgeschakeld. De Nederlandse verloor op het gravel samen met de Georgische Anna Tatisjvili met 2-6 en 1-6 van de Slowaakse Janette Husarova en de Hongaarse Katalin Marosi.

Krajicek kan zich nu volledig gaan richten op het enkelspel waarin ze later deze week in actie komt. De Roemeense Alexandra Cadantu is daarin haar tegenstandster.

Oud-judoka Akkermans keert terug bij judobond

Véronique Akkermans keert terug bij de Judo Bond Nederland (JBN). De 45-jarige oud-topjudoka wordt bondscoach van de damesjunioren, een functie die ze tussen 2000 en 2005 ook al had. De tienvoudig Nederlands kampioene volgt Mark Huizinga op en treedt op 1 april in dienst.

Akkermans stopte in 2005 bij de bond om een eigen sportcentrum in het Friese Wommels te beginnen. "Nu heb ik weer tijd en energie om deze uitdaging aan te gaan", zegt ze. "Ik kijk ernaar uit met deze talentvolle meiden aan de slag te gaan."

De oud-judoka beëindigde in 1996 haar carrière. Akkermans was vooral succesvol in eigen land. Ze deed nooit mee aan de Olympische Spelen.

Van Bommel: "PSV wordt landskampioen"

Mark van Bommel verwacht dat PSV dit seizoen kampioen wordt. De aanvoerder van Oranje vindt zijn oude club het meest stabiel. De routinier wordt sterk gelinkt aan een terugkeer naar PSV, maar de middenvelder lijkt bij AC Milan bij te gaan tekenen, uitsluitsel geeft hij hier echter nog niet over.

Mocht Van Bommel terugkeren in Eindhoven, dan verwacht hij dat PSV de 22e landstitel heeft veroverd. "PSV wordt kampioen. Ondanks de nederlaag van vorige week bij FC Groningen, denk ik dat PSV de sterkste en meest stabiele selectie heeft", zei Van Bommel tegen NUsport. PSV gaat op dit moment aan kop in de Eredivisie en won afgelopen zondag de topper tegen Feyenoord (3-2). AZ staat op twee punten.

De opmars van sc Heerenveen is volgens Van Bommel een incident. "In het verleden is het sc Heerenveen ook gelukt om tweede te worden. Net als Willem II een aantal jaar geleden. Dat herstelt zich vanzelf weer", besluit Van Bommel, die woensdag met Oranje tegen Engeland speelt.

Zes gewonden bij brand in Amsterdam

Een baby en vijf andere mensen zijn maandagavond gewond geraakt bij een uitslaande brand in Amsterdam. De zes hadden dusdanig veel rook ingeademd dat ze naar een ziekenhuis moesten worden gebracht, meldt de brandweer.

Het vuur ontstond rond 21.40 uur in een berging aan de Sanderijnstraat in Bos en Lommer. Bij de brand kwam veel rook vrij, die zich via het trappenhuis naar de erboven gelegen woning verspreidde. Voor de bewoners werd het daardoor onmogelijk zich via het trappenhuis in veiligheid te brengen. De brandweer heeft ze via ladders gered.

Na een halfuur had de brandweer het vuur onder controle. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

Referendum legalisering marihuana Colorado

Kiezers in de Amerikaanse staat Colorado moeten zich uitspreken over legalisering van marihuana. Initiatiefnemers hebben voldoende handtekeningen verzameld voor een referendum op 6 november, tegelijk met de presidentsverkiezingen. Functionarissen van de staat hebben dat maandag verklaard.

Vorige maand dwongen organisatoren ook de staat Washington tot een soortgelijk referendum in november.

Momenteel is het gebruik van marihuana voor ontspanning nergens in de VS toegestaan. "Dit jaar kan een ommekeer betekenen in de strijd van tientallen jaren tegen het verbod op marihuana in dit land", zei Art Way, manager van de Drug Policy Alliance, die het referendum steunt.

'Te voorzichtig over islam en Koran'

Onze maatschappij is te voorzichtig met kwesties over de islam, de Koran en moslims. Dat vindt de Britse historicus en schrijver Tom Holland, die een controversieel boek schreef over het ontstaan van de islam en de Koran.

"Je moet voorzichtig omgaan met gevoelens, maar we overdrijven tegenwoordig best wel.'' Holland dook een paar jaar in de geschiedenis van de islam. Dinsdag ligt zijn boek Het Vierde Beest in Nederlandse boekwinkels, als eerste land ter wereld.

Een dag later is hij in De Balie in Amsterdam voor een lezing over de islam. Het debatcentrum treft er extra beveiligingsmaatregelen voor omdat in december een bijeenkomst werd verstoord door moslimextremisten. "Ik denk dat het wel zal meevallen", aldus Holland.

De Brit schrijft in zijn boek dat de Koran en de islam voortkomen uit een smeltkroes van culturen en andere geloven. Dat is een tegenstelling met de islamitische opvatting dat de twee een onveranderde verkondiging van Allah zijn uit de 7e eeuw.

Zo is volgens de historicus steniging als straf voor overspel, in een deel van de islamitische landen gebruikelijk, een gebruik afkomstig uit het jodendom. In de Koran wordt voorgeschreven een overspelige met zweepslagen te straffen. "Daarnaast heeft de Koran in de loop der tijd verscheidene ingrediënten van culturen en geloven om zich heen opgenomen en daar nieuwe teksten van gemaakt'', aldus de Brit.

De Koran zou echter volgens islamitische geleerden in de Arabische taal door Allah via een engel aan de profeet Mohammed zijn geopenbaard en ondanks de overlevering door de eeuwen heen nog steeds hetzelfde zijn als eertijds.

Holland schreef eerder over de opkomst en ondergang van het Romeinse Rijk en het Perzische Rijk. Zijn derde boek ging over de vorming van het christendom. "Dit boek was dan ook een logische stap'', aldus de historicus.

Geen Xbox Live voor Windows Phone in China

Als alles volgens planning gaat zal Nokia in maart Windows Phone introduceren in China. Voor deze markt worden er wel een aantal zaken aangepast in het OS. Zaken als Xbox Live, Facebook en Twitter zullen niet beschikbaar zijn.

Facebook en Twitter worden vervangen door lokale sociale netwerken en Xbox Live wordt vervangen door QQ Game Hall. QQ Game Hall is een hub vergelijkbaar met Game Center voor iOS. Vanuit deze hub kun je inloggen met je QQ-acount en gemakkelijk vrienden zoeken om mee te spelen of scores te vergelijken.

Volgens de Chinese krant Shangai Daily, waar dit bericht vandaag te lezen was, komt QQ enkel naar de Nokia-telefoons. Het wordt geen standaard service in Windows Phone in China. Nokia heeft een vrij agressieve tactiek als het aankomt op games voor Windows Phone aangezien ze eerder al een deal sloten met EA in Amerika en Europa. 

wp
Geen Xbox Live-tile in China (Foto: LiveSide)

Doden bij aanslag op bus Pakistan

Gewapende lieden hebben dinsdag in het bergdorp Harban Nala, in het noordwesten van Pakistan, een bus aangevallen. Daarbij zijn achttien mensen doodgeschoten. Dat heeft de politie dinsdag gezegd.

Volgens een politiewoordvoerder was de bus op weg naar de stad Gilgit in het noorden van Pakistan. Het motief voor de aanslag is niet bekend, maar in het verleden hebben in de regio sjiitische moslims aanslagen gepleegd op soennieten.

Vette bas en futuristiche werelden in Otherland-trailer

Gamigo heeft een nieuwe trailer uitgebracht voor Otherland. In de video krijgen we de verschillende mogelijkheden van de MMORPG te zien. Ook zien we meerdere gevechten die in het spel kunnen voorkomen.

Otherland is gebaseerd op de gelijknamige sciencefictionboeken van Tad Williams en speelt zich af op aarde aan het eind van de 21e eeuw.

Otherland moet in 2012 gaan uitkomen op pc.

Boondock Saints-game wordt volledig co-op

Het videospel dat gebaseerd is op de Boondock Saints-film moet officieel nog aangekondigd worden, maar desondanks zwerven er al wat details rond op internet.

Critical Mass Interactive, een studio zonder titels op zijn naam, is verantwoordelijk voor de ontwikkeling. De CEO, Matt Scibilia, heeft bekendgemaakt dat het een volledig in co-op te spelen schietspel wordt voor de Xbox 360 en pc, maar mogelijk later ook voor de PlayStation 3.

Scibilia is voornemens om het spel volledig op disc uit te brengen, maar het kan zomaar voorkomen dat het een episodische downloadtitel wordt. "We don't want to do a crap-ass franchise game. We're staying true to the content. We're looking to expand the story, not just retell the franchise."

"The Boondock Saints characters are so strong -- the banter, the relationships between Rocco and the brothers, the Catholicism, that will all be featured in the game." Op PAX en de E3 laat hij het spel zien.

Double Fine pitcht nog steeds games bij uitgevers

Ondanks het succes van de Kickstarter-campagne, denkt Double Fine niet dat het traditionele uitgeversmodel verdwijnt. Op dit moment pitcht de studio namelijk vrolijk verder.

"We’re still out pitching our other games. This is just one of our projects. We have four teams here. Those other teams are still out there pitching new games to publishers", zegt oprichter Tim Schafer.

Volgens Schafer hebben verscheidene uitgevers hem gefeliciteerd met het succes van het Kickstarter-project en zijn ze allerminst bezorgd over de toekomst van hun uitgeverswereld. Het Kickstarter-project, dat een authentieke adventur game moet opbrengen, heeft de studio twee miljoen dollar opgeleverd.

"Their response has always been, ‘Oh that’s great – congratulations on that. Now let’s talk about games like we always have", zegt Schafer. "I don’t think any publishers are quaking in their boots – they’re like, ‘Oh, two million dollars, that’s cute! That’s the marketing budget for the little game I’m working on.’ It’s not a big amount of money for them. It’s a big amount of money for us though."

10.000 euro voor gouden tip schietpartij Cuijk

Wie de gouden tip heeft in de zaak waarbij een 11-jarige jongen uit Cuijk levensgevaarlijk gewond raakte tijdens oud en nieuw, kan rekenen op een beloning van tienduizend euro. Dat werd gisterenavond bekendgemaakt door de politie in Brabant.

De jongen werd geraakt door een kogel toen hij vuurwerk afstak. Toen de kogel verwijderd werd, bleek deze zijn aorta op een haar na gemist te hebben. Deze kogel wordt door het Nederlands Forensisch Instituut vergeleken met delen van een kogel die rond dezelfde tijd een raam van een woning in de buurt beschadigde.

De politie is ook nog op zoek naar de anonieme schrijver van een briefje dat op het politiebureau in Cuijk afgeleverd werd. Daarnaast wil ze graag in contact komen met een groep jongeren die, op het moment dat de jongen werd neergeschoten, in de buurt was.

Steam-aankopen EA-games automatisch op Origin

Spellen en add-ons die je via andere kanalen, zoals Steam, hebt gekocht worden automatisch aan je library toegevoegd op EA's Origin. Gratis en voor niets, want je hebt er immers al eens voor betaald.

Verschillende gebruikers merkten de afgelopen tijd op dat er een handjevol games waren toegevoegd aan hun collectie. Games die zij hebben gekocht via Steam of gewoon in de winkel. Hoe Origin weet welke games je hebt blijft even gissen. Wat wel bekend is, is dat de oude EA-service in Origin verwerkt zit. Deze service hield al bij welke games je kocht en daar lijkt Origin gebruik van te maken.

Er is nog niets bekend over third party-titels, ook al ondersteunt Origin bepaalde ontwikkelaars die niet onder Electronic Arts vallen.

Chrono Bind is geen Chrono-game

Gisteren kwam naar buiten dat Square Enix iets geregistreerd had dat Chrono Bind heette. Gelijk gingen er geruchten over een nieuw deel in de bekende Chrono-serie. Al snel kwamen mensen erachter dat dit niet het geval zal zijn.

Chrono Bind is namelijk de naam van een aankomende kaartgame die onderdeel is van toekomstige Final Fantasy XIII-2-DLC. Of er ooit een nieuwe Chrono-game gaat komen is af te vragen. In 2001 is een handelsmerk aangevraagd voor Chrono Break, een mogelijk vervolg, maar deze is eind 2011 verlopen en er is niks mee gedaan.

DICE leent Frostbite 2-engine uit aan EA Montreal

DICE' Johan Andersson heeft laten weten de Frostbite 2-engine, waar onder andere Battlefield 3 en Need for Speed: The Run op draaien, uitgeleend wordt aan EA Montreal. Voor welk project is niet bekend.

Electronic Arts heeft nog een studio in Montreal: BioWare. De andere, EA Montreal, valt mogelijk onder Visceral Games. Geen van de twee heeft bekendgemaakt bezig te zijn met een game die gebruikmaakt van de engine, maar het zou zomaar om de nieuwe Medal of Honor kunnen gaan. Dragon Age 3 en Dead Space 3 behoren ook tot de mogelijkheden.

Volgende Spicy Horse-spel gebaseerd op ander sprookje

American McGee van Spicy Horse Games heeft een nieuwe game geteaset, eentje die op een wel heel bekend sprookje gebaseerd is. De eerste artwork is ook naar buiten gebracht.

"What’s that you say? You’d like to see more crazy fairy tale adaptations from Spicy Horse? Hmmm… what’s this? Oh, I dunno… perhaps concept art from an as-yet-unannounced game we have in development. Intriguing!", zegt de ontwikkelaar op zijn Facebook-pagina.

Het stukje meegeposte artwork, dat hieronder te bekijken is, laat een fragment van Sjakie en de Bonenstaak zien. Er is niet uit op te maken of dit verhaal als context dient of dat je daadwerkelijk als Sjakie speelt.

Politie ontruimt Occupy-kamp Londen

De Londense politie heeft maandagnacht een begin gemaakt met het opruimen van het Occupy-kamp bij St. Paul's kathedraal in Londen. Rond middernacht arriveerde de politie in busjes. Dat hebben de betogers dinsdag gezegd. De actievoerders is gevraagd op vreedzame wijze te vertrekken.

Sommige betogers probeerden bij aanvang van de ontruiming tenten als kleding te dragen en anderen gebruikten pallets om barricades op te werpen. Er werden geen arrestaties verricht.

De demonstranten zijn het niet eens met de ontruiming en zeggen slechts hun recht op vrije meningsuiting uit te oefenen. De lokale autoriteiten zijn echter van mening dat het tentenkamp schadelijk is voor bedrijven in de omgeving. De betogers laten volgens hen afval slingeren en trekken criminelen aan.

Onderzoek naar seksrel gemeentehuis Wassenaar

De gemeente Wassenaar stelt een officieel en onafhankelijk onderzoek in naar een uit de hand gelopen drinkgelag dat zich half februari in het gemeentehuis zou hebben afgespeeld. Dat heeft burgemeester Jan Hoekema bekendgemaakt op de website van de gemeente.

In de nacht van 13 op 14 februari zou een nazit van een aantal raadsleden en VVD-wethouder Henk de Greef uit de hand zijn gelopen. Er zou tot diep in de nacht veel gedronken zijn en er zouden ongepaste seksuele opmerkingen zijn gemaakt. Hoekema, die toen op vakantie was, stelt zich 'diep, diep te schamen' voor de negatieve publiciteit die dit in landelijke media tot gevolg had.

Guild Wars 2-bèta-inschrijvingen succesvol

Vorige week konden gamers zich voor 48 uur lang inschrijven voor de Guild Wars 2-bèta. In totaal hebben zo'n één miljoen mensen zich ingeschreven voor de bèta met vierduizend mensen per minuut op piektijden.

Mensen uit 224 landen hebben zich ingeschreven, verspreid over zo'n zeven continenten. De volgende bètatest staat gepland voor eind maart. Guild Wars 2 moet dit jaar nog uitkomen voor Windows.

Guild Wars 2

Zwangerschap Uma Thurman bevestigd

Uma Thurman is in verwachting. Dat bevestigt een woordvoerder van de 41-jarige actrice aan het Amerikaanse blad People. Het wordt het eerste kind van Thurman met haar vriend Arpad Busson.

Thurman heeft al twee kinderen uit haar huwelijk met acteur Ethan Hawke: de 13-jarige Maya en de 10-jarige Levon. Het paar scheidde in 2003. De actrice werd in 2008 ten huwelijk gevraagd door de Zwitserse multimiljonair Arpad Busson, maar het huwelijk werd afgeblazen. Later kwamen de twee toch weer bij elkaar.

Vissersboot sleept stuurloze Costa Allegra

Een Frans visserschip heeft het op de Indische Oceaan op drift geraakte cruiseschip Costa Allegra op sleeptouw genomen. Dat meldde de Britse omroep BBC dinsdag.

De schepen hebben koers gezet naar het nabijgelegen eilandje Desroches. De passagiers gaan daar van boord. Ze worden daarna overgebracht naar de hoofdeilanden van de Seychellen. Aan boord zijn 413 bemanningsleden en 636 passagiers, onder wie 135 Italianen en 127 Fransen.

De Costa Allegra werd maandag getroffen door een brand in de machinekamer. De bemanning wist de brand onder controle te brengen. Niemand raakte gewond, maar het schip verloor zijn voortstuwing en zit zonder verlichting en air-conditioning.

Volgens de BBC zou het zeker tot dinsdagmiddag duren voordat de eerste sleepboot de Costa Allegra kon bereiken. Het cruiseschip is van de rederij Costa Crociere, die ook eigenaar is van de Costa Concordia. Dat gigantische cruiseschip schip kapseisde in januari voor de kust van Toscane. Waarschijnlijk kwamen daardoor 32 mensen om het leven

'Corporaties staan te gemakkelijk borg voor elkaar'

Woningcorporaties staan via het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) veel te gemakkelijk borg voor elkaar. Dat zeggen de directeuren van vier corporaties dinsdag anoniem in Trouw.

In het WSW staan alle vierhonderd corporaties borg voor elkaars leningen. Zo kunnen ze goedkoper geld lenen. Degene die het uitleent loopt dan namelijk minder risico. Vijftien corporaties behartigen in de deelnemersraad de belangen van de rest. Vier van die vijftien corporaties zeggen nu problemen te zien.

"Je hoefde als corporatie tegenover het WSW eigenlijk alleen te zeggen dat je geld wilde lenen voor 'een project' of voor 'herfinanciering'. Zij stonden dan wel garant. Dat kan natuurlijk niet langer zo", zegt een van de directeuren in de krant.

Vorig jaar kwam de grootste woningcorporatie van het land, Vestia, in financiële problemen. Het WSW stond sinds september borg voor anderhalf miljard euro aan extra leningen die Vestia om die reden moest afsluiten. Maandag bleek dat de Nederlandse Waterschapsbank 1,7 miljard euro beschikbaar stelt, geborgd door het WSW. De eerdere garantstelling van anderhalf miljard zou daarmee komen te vervallen.

Als meer corporaties in de problemen komen, is het de vraag of het WSW nog wel garant kan staan. Volgens een directeur zijn alarmbellen niet op tijd afgegaan. Hij wijst erop dat de opstapte Vestia-topman Erik Staal in interviews trots verkondigde dat hij een procent goedkoper leende dan collega's. "Dan ben je óf geniaal óf je speculeert."

De deelnemersraad van het WSW komt 8 maart bijeen. De vier directeuren willen dan voorstellen dat corporaties voortaan precies aan moeten geven waarvoor ze geld nodig hebben. De vraag is volgens de krant of dat lukt. Momenteel staat het WSW borg voor 85,3 miljard euro aan leningen, maar er werken maar 45 mensen. Als iedere lening onder de loep moet worden genomen is veel meer personeel nodig.

China wil gemene eenkindslogans uitbannen

China wil een einde maken aan gemene en gewelddadige slogans die moeten bevorderen dat vrouwen maar een kind krijgen. Dat meldden staatsmedia.

Volgens de staatsmedia gaat om uitingen als "we schrapen liever je baarmoeder uit dan dat we je een tweede kind toestaan". Een andere slogan luidt: "Als je binnen de gestelde termijn niet bent gesteriliseerd, slopen we je huis". Vooral ambtenaren op het platteland komen soms met zeer bedenkelijke leuzen.

De Nationale Commissie voor Populatie- en Familieplanning eist daarom dat lokale functionarissen met positievere kreten komen. "Zorgen voor een meisje, is zorgen voor de toekomst van het land", kan bijvoorbeeld wel op goedkeuring rekenen.

China voerde eind jaren 70 de eenkindpolitiek in om de bevolkingsgroei af te remmen. Een van de gevolgen is dat abortus van ongewenste kinderen, vaak meisjes, vaak voorkomt.

Cohen neemt afscheid van Tweede Kamer

Job Cohen neemt dinsdagmiddag afscheid van de Tweede Kamer. Cohen legde vorige week maandag zijn taken als fractievoorzitter en partijleider van de PvdA neer omdat hij vond dat hij onvoldoende effectief was als oppositieleider.

Cohens besluit volgde op kritiek vanuit de eigen PvdA-fractie, ingeluid door een kritische e-mail van PvdA-Kamerlid Frans Timmermans.

Na Cohens vertrek stelden vier PvdA-Kamerleden zich kandidaat voor zijn opvolging: Martijn van Dam, Diederik Samsom, Ronald Plasterk en Nebahat Albayrak. De termijn voor kandidaten om zich te melden voor het partijleiderschap sluit dinsdag om 12.00 uur.

De PvdA-leden bepalen half maart wie van hen de fractie en de partij gaat leiden tot de volgende verkiezingen.

Door het vertrek van Cohen krijgt Myrthe Hilkens een vaste plek in de PvdA-fractie. Zij is op het moment nog de tijdelijke vervanger van Sharon Dijksma die met zwangerschapsverlof is.

John Leerdam wordt vervolgens de nieuwe tijdelijk vervanger totdat Dijksma half mei weer terugkomt in de Kamer. Leerdam zat al van 2003 tot 2010 voor de PvdA in de Tweede Kamer.

Geen plannen Borderlands voor Vita

Na de launch van Playstation Vita vorige week is het nu wachten op de nieuwe games die hun intrede gaan doen voor deze handheld. Na een reactie van 2K Games op de geruchten van afgelopen week, kunnen we alvast verklappen welk spel momenteel nog niet op het toneel van Vita gaat verschijnen: Borderlands 2.

"I love the Vita as do a lot of folks at the studio and we have explored this. We'll need some partner's help and partner's commitments to make this happen", zo zou een e-mailreactie van de baas van Gearbox Software zijn geweest op de suggestie om Borderlands naar Vita te krijgen. Een woordvoerder van 2K Games laat aan VG247 weten dat er momenteel geen plannen zijn voor een variant van Borderlands op Vita. De woordvoerder bevestigt noch  ontkent of de e-mail echt is. Ook gaf hij geen antwoord op de vraag of door de druk van de spelers er mogelijk toch een Borderlands voor Vita zou kunnen komen.

Borderlands 2 komt 21 september uit voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

Cijfers voor Android op Mobile World Congress

Je kunt er bijna niet meer omheen; in de stad, op de fiets, in de bus of op het werk - de smartphone en de tablet zijn een fenomeen. Niet verwonderlijk dat er dan ook grote hoeveelheden van deze vernuftigde apparaten in omloop zijn, maar hoeveel zijn het er nou eigenlijk?

Senior vicepresident van Google, Andy Rubin, heeft op de Mobile World Congress een aantal cijfers bekendgemaakt. Momenteel draaien er driehonderd miljoen van deze apparaten op Android, waaronder twaalf miljoen tablets. Dagelijks worden er nog eens 850.000 nieuwe Android-apparaten geactiveerd.

Daarnaast zijn er momenteel 450.000 verschillende apps te downloaden en zijn er meer dan 800 verschillende systemen die Android gebruiken.

Werkstraf voor stalken burgemeester Rhenen

Een 30-jarige man uit Rhenen is maandag veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur en twee maanden voorwaardelijke celstraf voor het stalken van de burgemeester van Rhenen. Het Openbaar Ministerie in Utrecht had zes maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist.

De man publiceerde tussen april en november 2010 advertenties op internet waarin hij spullen te koop aanbood. Het telefoonnummer dat hij daarbij zette was van de gemeente, die daardoor veelvuldig onnodig werd gebeld. Ook stuurde de man mails waarin hij burgemeester Joost van Oostrum en een gemeenteambtenaar kindermoordenaars en kindermisbruikers noemde.

De man man begon met zijn praktijken nadat zijn uitkering was stopgezet.

'75 procent belasting voor rijkste Fransen'

De rijkste Fransen kunnen een belastingtarief van 75 procent tegemoet zien als François Hollande de presidentsverkiezingen wint. De socialistische presidentskandidaat heeft dat maandag laten weten.

"Boven de 1 miljoen euro per jaar zou het belastingtarief 75 moeten zijn, omdat het niet mogelijk is om zo'n hoog inkomen te hebben", aldus Hollande. Hij hamerde op "een eerlijker economie" voor de lagere inkomensgroepen en middenklasse.

Belastingen, banen en de economie zijn belangrijke thema's in de Franse verkiezingen. Hollande heeft al verscheidene malen bankiers en financiële instellingen op de korrel genomen. Volgens de socialist zijn veel van de huidige economische problemen aan hen te wijten.

Hollande heeft een voorsprong in de peilingen op de centrumrechtse president Nicolas Sarkozy. De eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk is op 22 april. Daarna volgt vrijwel zeker een tweede ronde, op 6 mei.

'75 procent belasting voor rijkste Fransen'
'75 procent belasting voor rijkste Fransen' (Foto: ANP)

Olieproductie Libië gestegen

Libië heeft zijn olieproductie opgeschroefd tot 1,4 miljoen vaten olie per dag. Hiermee nadert het land het productieniveau van voor de burgeroorlog vorig jaar. Dat heeft het Libische ministerie van olie maandag gezegd.

In de periode voor het acht maanden durende conflict dat Moammar Gadhafi ten val bracht lag de Libische olieproductie op 1,6 miljoen vaten olie per dag. Dit aantal hoopt de regering halverwege dit jaar weer te bereiken.

Naast de productie van olie is ook de winning van aardgas gestegen, van 62 miljoen kubieke meter vorige maand tot 65 miljoen kubieke meter in februari.

Waarschuwingsschot politie trof woningruit

Een van de waarschuwingsschoten die de politie zondagochtend afvuurde in Hengelo is door de ruit van een woning aan het Leurinksplantsoen gegaan. De Twente politie laat weten te onderzoeken hoe dit kon gebeuren. Niemand is gewond geraakt.

De schoten werden gelost na een lange wilde achtervolging die leidde tot de aanhouding van twee benzinedieven. Het duo, een 22-jarige man uit Hengelo en een 16-jarige jongen uit Rijssen, hadden met een gestolen auto meerdere keren een politiewagen geramd.

De politie wist hen tot stoppen te dwingen op de A1 bij Markelo, waarop de bestuurder vol gas achteruit op de agenten inreed. De agenten konden op tijd wegspringen, waarna de achtervolging werd hervat.

De voortvluchtigen werden rond 05.00 uur op de Breemarsweg in Hengelo tegengehouden. Toen ze weer weg probeerden te komen, werden tijdens de achtervolging de waarschuwingsschoten gelost, waarna de twee werden aangehouden.

Het rechercheteam wil graag in contact komen met jongeren die tijdens de achtervolging moesten uitwijken op de Potdijk in Markelo. Het kan zijn dat zij informatie hebben die voor de politie van belang is.

Trailer: Camel Spiders

Liefhebbers van Roger Corman films opgelet. Er is een trailer verschenen voor zijn nieuwste productie Camel Spiders.

Een militaire eenheid, onder leiding van Kapitein Sturges (Brian Krause) wordt tijdens een patrouille aangevallen door opstandelingen. Net als de situatie kansloos lijkt te zijn stopt de aanval plotseling. De aanvallers worden afgeslacht door, wat de inheemse bewoners omschrijven als, 'de duivels uit het zand.' Sturges, gewond geraakt in de strijd, mag terugkeren naar zijn geliefde woestijn in het zuidwesten van de Verenigde Staten.

Sturges vergezeld op de terugreis één van zijn gevallen kameraden. Hij weet echter niet dat er een aantal verstekelingen aan boord zijn die nu toegang krijgen tot een wereld waar geen natuurlijke vijanden zijn en waar elk obstakel, inclusief mensen, uit de weg worden geruimd. Geen enkele plaats is veilig en niemand kan weerstand bieden tegen de verlammende steek van de monsterlijke spinnen. Sturges en zijn mannen zullen tot het uiterste moeten gaan om de invasie van dodelijke spinnen tegen te houden.

Camel Spiders is geregisseerd door Jim Wynorski, die bij liefhebbers van B-films bekend is van klassiekers zoals The Witches of Breastwick, House on Hooter Hill, The Hills Have Thighs, Dinocroc vs. Supergator en Piranhaconda. Naast Krause zien we Gigi Emata en C. Thomas Howell in de belangrijkste rollen. De film zal vanaf 27 maart in Amerika op dvd en Blu-ray verschijnen. Het is onbekend of de film ook in Nederland zal worden uitgebracht.

Kindje Afrojack krijgt 'hele mooie toekomst'

Afrojack voorspelt 'een hele mooie toekomst' voor zijn kindje. De dj brak in september met zijn ex-vriendin, voormalig realityster Amanda Balk, die zwanger is van zijn dochter. De twee zijn momenteel de laatste plooien aan het gladstrijken.

"Het enige dat jammer is, is dat er nog wat ongeregelde zaken zijn, maar die worden nu allemaal opgelost", vertelt Afrojack aan RTL Boulevard. "Ik denk dat het een hele mooie toekomst wordt voor het kindje en ik ben ook heel trots dat ik het allemaal mee mag maken."

Amanda beschuldigde de dj na de breuk ervan dat hij haar schandalig behandelde, zijn beloften niet nakwam en niet wilde betalen voor zijn ongeboren kind. Vorige maand werd bekend dat hun advocaten met elkaar in gesprek zijn om regelingen te treffen. Amanda, die deelnam aan realityshow De Gouden Kooi, is deze maand uitgerekend.

De dj zou nu iets hebben met Paris Hilton, maar volgens hem is ze slechts 'een hele goede vriendin'. "Ze is gewoon een geweldig persoon en we hebben een superleuke tijd samen", zegt hij. Afrojack werkt met de Amerikaanse socialite aan haar nieuwe album. De eerste single wordt een samenwerking met Lil Wayne.

Ook Jack White en Noel Gallagher op Rock Werchter

Jack White en Noel Gallagher met zijn High Flying Birds staan deze zomer op het grootste muziekfestival van België. Rock Werchter heeft de komst van de voormalige White Stripes-frontman en voormalige Oasis-zanger maandag bekendgemaakt.

Ook The Vaccines en Ed Sheeran behoren tot de toegevoegde acts. Het was al bekend dat onder meer Red Hot Chili Peppers, Snow Patrol, Selah Sue en James Morrison van de partij zijn. Rock Werchter vindt plaats van 28 juni tot en met 1 juli.

Architect Wang Shu wint Pritzker Prijs

De Chinese architect Wang Shu heeft de Pritzker Prijs voor architectuur van 2012 gewonnen. Dat heeft de jury van de prijs maandag bekendgemaakt.

De 49-jarige architect schaart zich in een rijtje met illustere namen als Frank Gehry, Tadao Ando, Norman Foster en Rem Koolhaas. Wang, de eerste Chinees die, wat wel de Nobelprijs voor achitectuur wordt genoemd, heeft gewonnen, krijgt de prijs voor de musea, bibliotheken, appartementencomplexen en andere gebouwen die hij in China heeft ontworpen.

"Het feit dat een architect uit China door de jury is gekozen is een opmerkelijke stap in de erkenning van de rol die China zal spelen in de ontwikkeling van architecturale idealen", zei Thomas Pritzker, van de familie die de prijs in het leven heeft geroepen. "De komende decennia is het succes van China op het gebied van verstedelijking van belang voor China en de wereld."

Een van de meest bijzondere ontwerpen van Wang is het hergebruik van meer dan twee miljoen tegels van gesloopte traditionele woningen om er de daken van de gebouwen op de Xingshan Campus mee te bedekken. De bibliotheek van het Wenzheng College liet hij half onder de grond aanleggen, in overeenkomst met de Suzhou-tradities, die stellen dat gebouwen tussen water en bergen niet te prominent mogen zijn.


Architect Wang Shu wint Pritzker Prijs (Foto: Novum)

Nieuwe Marussia niet door crashtest

Het Marussia F1 Team zal het nieuwe Formule 1-seizoen zonder test aan moeten vangen. De reden hiervoor is dat de nieuwe MR01 niet door de verplichte crashtests heen is gekomen. Dit heeft als consequentie dat het team de laatste wintertest in Barcelona over moet slaan.

Marussia slaagde met de nieuwe bolide voor zeventien van de achttien tests, maar bij de laatste proef ging het mis. De regels voor het seizoen 2012 stellen dat de auto eerst door de crashtest heen moet zijn wil er mee gereden mogen worden in een test. Eerder was deze verplichting er alleen nog voor de eerste race van het jaar.

Het team zal nu alles in het werk gaan stellen om eind deze week wel de crashtest te gaan halen. Mocht dit lukken dan is de kans groot dat de vrije trainingen in Australië pas de eerste echte test voor de nieuwe auto gaan betekenen. Concurrent HRT slaagde eind vorige week wel voor de crashtest, waardoor zij in Barcelona nog wel enkele dagen kunnen testen.

Verliefde CIA-agenten trekken volle zalen

This Means War heeft afgelopen weekeinde de meeste bezoekers naar de Nederlandse bioscopen getrokken. De romantische actiefilm met Reese Witherspoon in de hoofdrol gaat over twee CIA-agenten die vallen voor dezelfde vrouw.

This Means War komt binnen bovenaan de lijst van best bezochte films van dit weekend. De tweede plaats is voor Safe House. De actiefilm met Denzel Washington en Ryan Reynolds is eveneens nieuw in de ranglijst. De nummer een van vorige week, The Muppets, zakt naar plek drie.

Achtste-Groepers Huilen Niet stijgt in zijn tweede week van de zesde naar de vierde positie. De jeugdfilm bereikte bovendien de gouden filmstatus, zo werd gisteren bekendgemaakt. Meer dan honderdduizend mensen zagen de film. Het 3D-spektakel Journey 2: The Mysterious Island completeert de top vijf.

[Recensie] Ziekenhuis Zuid

Ziekenhuis Zuid moet het nieuwe kijkcijferkanon van SBS6 worden. De verwachtingen voor de eerste aflevering van de avondvullende reallife-ziekenhuisserie waren hooggespannen. Hoewel de discussie over het uitmelken van dit concept een hoogtepunt lijkt te bereiken, kondigde producent Eyeworks deze nieuwe serie met veel bombarie aan. Als ‘een hypermodern ziekenhuisprogramma met een toefje retro'. Het zou, volgens SBS6 en Eyeworks, dé televisiehit van 2023 gaan worden. Een recensie van de eerste uitzending.

Laatste reviews en specials
review
Frozen II
review
Halo: the Master Chief Collection (pc)
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
©FOK.nl e.a.