Man On A Ledge

Op een richel van een hotel in centrum New York staat een man die op het punt staat om zelfmoord te plegen. Tenminste, zo lijkt het. Beneden ontstaat er een chaos van politie en sensatiebelust publiek. Ondertussen wordt een juwelier aan de overkant beroofd. Wat hebben deze gebeurtenissen met elkaar te maken? Man On A Ledge is een overvalfilm van het betere soort. 

Nick Cassidy (Sam Worthington) is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar voor een diamantroof die hij claimt niet gepleegd te hebben. Als hij ontsnapt uit de gevangenis en dreigt zelfmoord te plegen door van een hotel af te springen ontstaat er een spel tussen hem, de politie, de mensen die hem beneden aanmoedigen om te springen en David Englander (Ed Harris). Laatstgenoemde is een juwelier en vastgoedmagnaat die claimt door Nick Cassidy te zijn beroofd van een diamant ter waarde van veertig miljoen dollar. Terwijl Nick Cassidy in zijn eentje de aandacht afleidt, proberen aan de overkant van het hotel zijn broertje (Jamie Bell) en diens vriendin (Jenisis Rodriguez) de kluis van David Englander te kraken.

poster

Sam Worthington blijft een acteur die weinig charismatisch is, waardoor je moeilijk met hem meeleeft, terwijl dat bij Jamie Bell wel goed zit wat charisma betreft. In Man on a Ledge wordt er handig gespeeld met die balans. Balancerend boven een steeds voller wordende straat heeft Nick Cassidy de politie in een houtgreep, terwijl aan de andere kant van de straat Jamie Bell zijn vriendin in balans houdt die aan een kabel in de kluis hangt. De romantische link tussen Nick Cassidy en opgeroepen politierechercheur Lydia Mercer (Elisabeth Banks) komt niet helemaal uit de verf, maar dat ligt met name aan Sam Worthingtons harde overkomen. Al is het natuurlijk moeilijk om een romance op te laten bloeien terwijl je staat te wankelen op twintig verdiepingen hoog. Er zijn al tal van sterke overvalfilms. In Phone Booth zagen we al hoe Colin Farell in zijn eentje Manhattan kon ontregelen, de combinatie van deze twee elementen in Man On A Ledge levert een prima thriller op met de nodige zweet-in-de-handenmomenten.