Schippers: Geen ander beleid rondom open ruggetje

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) ziet geen reden om het beleid rondom euthanasie bij baby's met een open rug aan te passen. Dat heeft Schippers dinsdag in de Tweede Kamer gezegd in reactie op vragen van de ChristenUnie.

Kamerlid Esmé Wiegman wilde van Schippers weten wat zij gaat doen met een nieuwe studie waaruit blijkt dat baby's met een open ruggetje bijna nooit pijn lijden. Er wordt te snel besloten het leven van zulke baby's te beëindigen, stellen de onderzoekers, onder wie de Rotterdamse kinderneurochirurg Rob de Jong.

Schippers wees erop dat er sinds 2006 geen enkel geval is gemeld van levensbeëindiging bij baby's met een open ruggetje. Artsen zijn het al langer met elkaar oneens over dit onderwerp, zei Schippers. Pas als het debat leidt tot conclusies waarover de hele beroepsgroep het eens is, wordt het protocol aangepast.

Bij een open rug sluiten de ruggenwervels niet goed rondom het ruggenmerg. Hierdoor komen de hersenvliezen en het ruggenmerg naar buiten, wat tot verlammingen kan leiden. In een protocol uit 2005 staat dat euthanasie is toegestaan als bij baby's sprake is van ondraaglijk en uitzichtloos lijden.