Poetin 'niet bang voor aanslagen'

De Russische premier Vladimir Poetin heeft dinsdag gezegd niet bang te zijn voor pogingen hem van het leven te beroven. "Mensen in mijn positie moeten daarmee leren leven", zei hij tijdens een bezoek aan de zuidelijke stad Astrachan. "Het zou onmogelijk zijn door te gaan als je daar bang voor bent. Laat ze maar bang zijn voor ons."

Het was de eerste keer dat Poetin zich in het openbaar uitliet over een door de veiligheidsdiensten opgerold complot om hem na de presidentsverkiezingen van komende zondag te vermoorden. Hij zei dat hij zijn agenda ondanks de dreiging niet heeft aangepast. "Zulke zaken mogen geen obstakel zijn en zullen dat ook niet zijn."

Poetins tegenstanders plaatsen vraagtekens bij de timing van de onthulling van het complot. Poetin heeft van zijn rivalen in de verkiezingen weinig te duchten, maar er zijn de laatste weken omvangrijke protesten tegen de gang van zaken bij de parlementsverkiezingen in december. Suggesties dat de onthulling verband houdt met de tanende populariteit van Poetin zijn door diens woordvoerder als 'blasfemisch' afgedaan.


Poetin 'niet bang voor aanslagen' (Foto: Novum)