Yahoo dreigt Facebook met rechtszaak

Yahoo beschuldigt Facebook van inbreuk op haar intellectuele eigendom en dreigt met een rechtszaak als de twee bedrijven niet tot een licentieovereenkomst komen. Dit laat Yahoo dinsdag weten in een verklaring per e-mail.

"We staan erop dat Facebook een licentieovereenkomst aangaat, anders zien we ons gedwongen om unilateraal onze rechten te beschermen", verklaart Yahoo. Een Facebook-woordvoerder bevestigde het geschil over de patenten, maar weigerde verdere details te geven.

Het recentste conflict tussen softwarebedrijven in Silicon Valley komt op het moment dat Facebook de voorbereidingen treft voor een beursgang die de sociale website waardeert tussen 75 miljard tot 100 miljard dollar, het grootste debuut van een internetbedrijf ooit op de beurs. Het bedrijf zag zijn winst in 2011 met 65 procent stijgen; de omzet groeide met 88 procent.

Yahoo worstelt al drie jaar met een teruglopende omzet. De marktpositie van het bedrijf als grootste adverteerder van zogenoemde display-advertenties in de Verenigde Staten werd in 2011 overgenomen door Facebook, volgens onderzoeksbureau eMarketer.