Relatief rustig orkaanseizoen verwacht

Het orkaanseizoen van 2012 zal naar alle waarschijnlijkheid relatief rustig verlopen. Meteoroloog Todd Crawford verwacht dat er ongeveer elf stormen gaan komen die een naam krijgen, waarvan zes orkanen en twee 'major hurricanes'. De oorzaak van het relatief rustige orkaanseizoen ligt aan de afkoeling van de Noord-Atlantische oceaan, zegt Todd Crawford.

Een gemiddeld orkaanseizoen telt ongeveer vijftien stormen met een naam, waarvan er acht een orkaanstatus bereiken en vier "major hurricanes". Het Atlantisch orkaanseizoen begint officieel op 1 juni en eindigt 30 november. Afgelopen jaar kwamen er in totaal negentien tropische stormen voor, waarvan er zeven orkaankracht bereikte en drie 'major hurricanes'. De bekendste orkaan van vorig jaar was orkaan Irene. Irene was de belangrijkste tropische storm in het noordoosten, sinds orkaan Bob in 1991. Op 20 augustus nam een groot lagedrukgebied een dusdanige vorm aan dat het werd erkend als tropische storm. Irene trok over de Benedenwindse Eilanden op 21 augustus.

Orkaan- en stormwaarschuwingen waren van kracht in Puerto Rico, Hispaniola, de Maagdeneilanden en andere Caribische eilanden in deze lijn. Op 22 augustus nam Irene in kracht toe tot orkaankracht (Categorie 1), met windsnelheden tot 120 km/u en een luchtdruk van 987 hPa. Hiermee werd Irene de eerste orkaan van het seizoen. Op 24 augustus nam Irene weer in kracht toe tot orkaan van categorie 3. Op Puerto Rico heeft Irene voor meer dan 152 miljoen dollar aan schade aangericht en de schattingen voor de totale schade liep op tot 500 miljoen dollar.

De burgemeester van New York Michael Bloomberg liet op vrijdag 26 augustus kwetsbare wijken ontruimen. Minstens 250.000 mensen verlieten hun huis, de eerste keer dat zo'n maatregel genomen werd. Kwetsbare zones bevonden zich in Brooklyn, Queens, Staten Island en het zuiden van Manhattan.

Niet alleen in de Atlantische oceaan komen deze gewelddadige stormen voor. Ook in de Stille Oceaan en de Indische Oceaan zijn regelmatig orkanen te vinden. Twee weken terug werd Madagaskar getroffen door orkaan Giovanna, de tot nu toe zwaarste orkaan van 2012 en ook nu ligt er boven hetzelfde gebied een tropische storm, Irina genaamd, die vermoedelijk nog door zal trekken richting Mozambique.