'Gevolgen eigen bijdrage ggz onduidelijk'

Het is nog lang niet duidelijk wat de gevolgen zijn van de invoering van een eigen bijdrage voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Dat zei minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) dinsdag tijdens het vragenuurtje.

De bewindsvrouw werd door SP-Kamerlid Renske Leijten aan de tand gevoeld over een vermeend meningsverschil tussen haar en staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD). Die zette vorige week vraagtekens bij de eigen bijdrage in de ggz: hij vreest dat hierdoor meer mensen met psychische problemen bij justitie terechtkomen, omdat ze de als gevolg van het eigen risico geen hulp meer zoeken.

Schippers herhaalde dat ze de eigen bijdrage al twee keer heeft verlaagd. Ze gaat met de sector overleggen over alternatieve maatregelen en onderzoekt hoeveel mensen met psychische problemen geen hulp zoeken als gevolg van de invoering van het eigen risico. Daar kunnen nu nog geen uitspraken over worden gedaan. "Het jaar is nog heel erg jong, we weten helemaal niet wat de gevolgen zijn."

Bij dit onderzoek naar de gevolgen van de invoering van de ggz is ook de politie betrokken, dus daarmee wordt ook rekening gehouden met de zorgen van Teeven, zei de bewindsvrouw. In een brief aan de Tweede Kamer schreef Schippers maandag nog mede namens Teeven dat het verlagen van de eigen bijdrage in tijden van bezuinigingen een 'buitengewoon lastige opgave' is.

Leijten nam geen genoegen met het antwoord. "Ik vind het schokkend om te horen hoe de minister van Volksgezondheid praat als was zij de minister van Financiën." Na het vragenuurtje vroeg zij samen met GroenLinks en de ChristenUnie een spoeddebat aan over de kwestie met Teeven.