FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 20 februari 2012

[Jupiler League] Den Bosch derde na zege bij Emmen

FC Den Bosch heeft maandag de derde plaats in de Eerste Divisie veroverd. De Brabanders wonnen op bezoek bij FC Emmen met 2-1. Door de zege werd FC Eindhoven ingehaald. Beide ploegen hebben 39 punten uit 21 duels, maar de Bosschenaren hebben een beter doelsaldo. Koploper FC Zwolle heeft dertien punten meer, maar speelde ook een wedstrijd meer. Sparta Rotterdam staat op 41 punten.

In Emmen bleek Den Bosch, dat sinds half oktober slechts vijf punten liet liggen in competitieverband, al snel de betere partij. De eerste de beste grote kans was bovendien gelijk raak. Emmen-doelman Harm Zeinstra was alert toen Paco van Moorsel op hem afkwam, maar de afvallende bal belandde bij Ralf Seuntjens en die schoof na ruim een kwartier de 1-0 het lege doel in.

Na de openingstreffer werd het overwicht van Den Bosch alleen maar duidelijker. De bezoekers verzuimden echter lang de tweede treffer te maken. Tien minuten na rust viel die pas nadat Zeinstra een vrije trap van Bart van Brakel te laat zag en opnieuw geklopt was.

Ook na de 2-0 bleven de kansen voor Den Bosch komen, maar weer stond het vizier niet op scherp. Seuntjens was het dichtst bij de beslissing, maar raakte de buitenkant van de paal. Emmen profiteerde van het Bossche onvermogen de zege binnen te halen. Vijf minuten voor de tijd gaf Marijn Sterk de armlastige club weer hoop door de 2-1 binnen te knikken. Een slotoffensief bracht wel spanning, maar leverde geen gelijkmaker op.

3G Vita is een experiment voor de toekomst

De baas van Sony Worldwide Studios, Shuhei Yoshida, heeft aangegeven dat de 3G-variant van PlayStation Vita een experiment en een investering is voor de toekomst. Een data-abonnement is een nieuw verschijnsel voor draagbare spelcomputers, en daar is Sony zich volledig bewust van.

De vraag is of gamers bereid zijn om naast de kosten van de spelcomputer ook nog te betalen voor een maandelijks data-abonnement. In een gesprek met IndustryGamers reageerde Yoshida hierop.

"I totally agree with where you're coming from. It's a new thing to have 3G capability in a portable gaming system," aldus de Sony-baas. "It takes years to experiment and find a new way to use it, but unless we start somewhere we cannot even experiment. So 3G is our investment in the future."

Vita is in de kern ontworpen voor sociale connectiviteit. Zo is het mogelijk uitdagingen te sturen naar vrienden en scores te vergelijken vanuit een spel. Yoshida denkt dat deze connectiviteit dé reden zal zijn om voor de 3G-versie te kiezen, omdat deze dan overal en altijd beschikbaar zal zijn. Volgens hem komt het hier op neer: "You have to experience it before you might decide you want to get 3G."

Meer consumentenvuurwerk afgekeurd

Afgelopen jaar is meer consumentenvuurwerk afgekeurd dan in 2010. De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) liet van alle gecontroleerde vuurpijlen en rotjes 26 procent in de prullenbak verdwijnen. Een jaar eerder was dat nog zestien procent.

Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) in een terugblik op de jaarwisseling aan de Tweede Kamer. Van het vuurwerk zonder keurmerk werd 35 procent afgekeurd.

De CE-markering, die aangeeft dat vuurwerk aan de Europese normen voldoet, stemt niet tot tevredenheid. Bijna een kwart van het vuurwerk met dat keurmerk moest worden weggegooid. Dat is iets meer dan een jaar eerder. "De invoering van het keurmerk heeft nog niet tot een kwaliteitsverbetering geleid", schrijft de minister.

Opsporingsdiensten namen in 2011 in totaal 93.634 kilo illegaal vuurwerk in beslag. Dat is ongeveer hetzelfde als een jaar eerder. De speurders hadden vooral oog voor het opsporen van zwaar knalvuurwerk dat via websites werd aangeboden.

Cipiers veroorzaakten rellen Mexico

De rellen in een Mexicaanse gevangenis, die zeker 44 gedetineerden het leven kostte, zou in scene gezet zijn door cipiers en leden van het kartel Los Zetas. Tijdens de rellen zijn er minimaal 30 bendeleden ontsnapt, aldus de gouverneur van de noordelijke staat Nuevo León, waar de gevangenis zich bevind.

De 44 doden zouden allen lid zijn van een rivaliserende bende: het Golfkartel. De Mexicaanse Justitie is een onderzoek begonnen naar 4 bestuurders van de gevangenis en naar 18 cipiers. Zij zijn op voorhand al ontslagen.

Al jaren is Mexico het tafereel van een bloedige oorlog tussen verschillende bendes. Hoewel het leger is ingezet tegen de bendeoorlogen, is gebleken dat misdaadbestrijders vaak corrupt zijn. De gouverneur: "Het verraad, de corruptie en de medeplichtigheid van sommigen kunnen het werk van goede agenten, militairen en mariniers, die elke dag hun levens op het spel zetten voor onze veiligheid, tenietdoen."

Azarenka vindt vergelijking met Djokovic prematuur

Victoria Azarenka mag dan haar eerste zeventien wedstrijden van 2012 hebben gewonnen en de nieuwe nummer een van het vrouwentennis zijn, een vergelijking met Novak Djokovic vind ze te vroeg. "Het is een eer met hem te worden vergeleken, want hij is een groot kampioen", liet de Wit-Russin in Dubai weten.

"Maar ik heb nog wel wat werk te verzetten voor ik hem heb bijgehaald", bleef de 22-jarige Azarenka realistisch. Djokovic bleef aan het begin van het vorige tennisseizoen 41 wedstrijden ongeslagen. Azarenka won dit jaar al titels in achtereenvolgens Sydney, bij de Australian Open en in Doha. "Ik vermaak me op dit moment goed."

Azarenka kan geen enkele reden aanwijzen voor haar plotselinge doorbraak dit jaar. "Achter dit succes zit veel hard werk, een aantal betreurenswaardige nederlagen vorig jaar en een aantal verliespartijen waar ik veel van heb geleerd. Ik ben volwassener als speler en heb de zaken beter op een rijtje. Ik weet waar ik mee bezig ben."

Vorig jaar dacht Azarenka er nog over om te stoppen met tennissen nadat ze in Doha en Dubai vroegtijdig werd uitgeschakeld. In plaats daarvan nam ze een pauze en kwam daarna terug om van 2011 haar succesvolste jaar te maken. Ze won 55 van haar 72 partijen en steeg naar de derde plaats op de wereldranglijst.

Waar Azarenka in het verleden nog wel eens werd gehinderd door haar emoties, is dat nu niet meer het geval. Ze heeft geen emotionele inzinkingen meer tijdens wedstrijden, praat niet meer tegen zichzelf op de baan en barst ook niet meer in tranen uit als ze de controle over een wedstrijd verliest. "Ik ben een jaar ouder en gedraag me meer als een dame dan als een gek kind", verklaarde de Wit-Russin haar transformatie. Toch zal ze altijd een emotionele tennisster blijven. "Ik zal altijd met mijn hart en vol passie spelen."


Azarenka vindt vergelijking met Djokovic prematuur (Foto: Novum)

Nederlanders betrokken bij Duitse zwendel

Twee Nederlanders hebben vermoedelijk duizenden Duitse burgers opgelicht. Een 62-jarige man uit Rotterdam en zijn 65-jarige partner uit Amsterdam boekten zonder toestemming 19,95 euro van rekeningen af. Dat meldt de Duitse politie maandag. Het tweetal had zogenaamd een machtiging, maar slachtoffers hadden niets gekocht.

Het ging om een applicatie voor mobiele telefoons, die overigens niet bestaat. De zwendel gebeurde onder de naam Petrus Egidius K. Mobile App. Mogelijk gaat het om Pieter K., die in 2008 nog tot vier jaar cel werd veroordeeld. Hij had zich toen ten onrechte voorgedaan als advocaat.

De politie heeft beslag gelegd op een rekening, waar ongeveer 1,7 miljoen euro op staat. De Nederlandse verdachten worden nog gezocht. Er is een telefoonnummer geopend waar slachtoffers zich kunnen melden.

Duits parlement stemt 18 maart over president

Het Duitse parlement kiest op 18 maart in een speciale zitting de opvolger voor de vrijdag afgetreden president Christian Wulff. Dat heeft Bondsdag-voorzitter Norbert Lammert maandag gezegd. Wulff trad af wegens aantijgingen van vriendjespolitiek.

De stemming over de nieuwe president wordt gezien als formaliteit, omdat de Duitse regeringspartijen en de belangrijkste oppositiepartijen hebben afgesproken de voormalige Oost-Duitse mensenrechtenactivist Joachim Gauck (72) voor te dragen voor de grotendeels ceremoniële positie.

Amsterdamse bedrijven krijgen nepfacturen

De gemeente Amsterdam waarschuwt voor nepfacturen die naar ondernemers worden gestuurd. In de valse nota's worden bedrijven gevraagd om te betalen voor inschrijving op de website van een gemeentegids.

De gemeente laat weten 'op geen enkele wijze betrokken te zijn' bij de uitgave van deze gids. Ondernemers moeten deze rekeningen dan ook niet betalen, waarschuwt een woordvoerder van de gemeente.

Enschede legt Utrechtfans stadsverbod op

De gemeente Enschede heeft een stadsverbod voor één dag opgelegd aan 59 supporters van FC Utrecht. Het gaat om de hooligans die van de KNVB een landelijk stadionverbod hebben gekregen na de rellen na FC Utrecht - FC Twente. De gemeente heeft maandag een bericht van RTV Oost bevestigd.

Het is volgens de zegsman 'tamelijk bijzonder' dat de gemeente zo’n rigoureuze maatregel oplegt. Enschede heeft hiertoe besloten omdat 'de misdragingen van deze mensen bij de vorige wedstrijd begin december dusdanig waren, dat ze zondag een flink potentieel risico vormen voor de stad'.

Enschede legt Utrechtfans stadsverbod op
Enschede legt Utrechtfans stadsverbod op (Foto: ANP)

Britten oefenen voor aanslag op Spelen

Met nog iets meer dan 150 dagen te gaan tot de Olympische Spelen houden de hulpdiensten in Londen deze week een grote rampoefening. Woensdag en donderdag doen 2500 mensen een aanslag op de metro na. "Het is een van de extreemste scenario’s waarmee we te maken kunnen krijgen", zegt de Britse terreurbestrijding.

De oefening wordt gehouden in het verlaten metrostation Aldwych in het centrum van Londen. De autoriteiten willen vooral testen hoe de communicatie verloopt tussen brandweerlieden, politieagenten, ambulancebroeders, veiligheidsdiensten, de olympische organisatoren en de regering.

Huishoudbeurs 2012

Dit jaar vindt alweer voor de 67e keer en zoals gebruikelijk in de Amsterdamse RAI de Huishoudbeurs plaats, ooit begonnen als platform om de nieuwste snufjes op huishoudgebied te presenteren. De clichés zijn duidelijk: een beurs voor vrouwen van middelbare leeftijd die één of meerdere dagen zichzelf en hun karretje over de beursvloer slepen. Niet alleen voor de koopjes, maar ook voor de vele monstertjes die worden uitgedeeld. Niets is minder waar, want tegenwoordig is de Huishoudbeurs uitgegroeid tot een enorm lifestyle- en fashionevenement voor iedereen, waarbij er niet bezuinigd is op entertainment en gezelligheid. Jimmy Israel was voor FOK! aanwezig om verslag te doen.

Interview met huishoudbeursmanager Annette Kuiper

De verhalen zijn wellicht bekend: hordes vrouwen met trolleys en megashoppers vol met de nieuwste huishoud- en voedselproducten en natuurlijk de beursaanbiedingen. Maar er is meer, veel meer, te vinden op de beursvloer van de RAI in Amsterdam tijdens de Huishoudbeurs 2012. Meer entertainment in Festival Fantastique en dit jaar voor het eerst ook The Fashion Lisst. FOK! feliciteert beursmanager Annette Kuiper met de geslaagde opening en spreekt haar over de ontwikkeling van de Huishoudbeurs.

Rutger aangepakt in DWDD

PowNews-verslaggever Rutger Castricum is maandagavond flink aangepakt in de VARA-talkshow De Wereld Draait Door (DWDD). Presentator Matthijs van Nieuwkerk en andere tafelgasten hakten flink in op de PowNed-medewerker.

Castricum was in DWDD om zijn nieuwe boek te promoten, maar het gesprek ging al snel over het aftreden van PvdA-leider Job Cohen. De verhitte discussie werd gevoed toen Castricum antwoordde dat hij ook had bijgedragen aan de val van Cohen. "Ja, natuurlijk", zei de PowNews-reporter.

Als Van Nieuwkerk vervolgens vraagt hoe om te gaan met zijn brutale stijl valt politiek commentator Felix Rottenberg, vanuit het publiek, de heren in de rede: "Jij maakt geen nieuws, het is cabaret en afzeiktelevisie. Het hoort niet bij het vak van een politicus om daarmee om te gaan."

"Nee, wij maken een nieuwsprogramma", verweerde Castricum zich. "Er is een generatiekloof tussen onze kijkers en u, als u van ons programma zou genieten zouden we een probleem hebben."

Vervolgens ging ook gast Frenk van der Linden zich ermee bemoeien: "Het is geen generatiekloof, het is een fatsoenskloof." Terwijl Van Nieuwkerk de discussie probeert af te kappen deelt ook de kritische Jan Mulder nog een cynische sneer uit: "Ik zou meer naar PowNews kijken als je het 'cabaret' iets meer zou doseren. Dan zou je meer kijkcijfers halen."

Maar volgens Castricum zijn de kijkcijfers juist prima: "We hebben anders 300.000 tot 400.000 kijkers." Mulder nam daar geen genoegen mee en richtte zich tot presentator Van Nieuwkerk: "Heb jij dat niet in de derde herhaling van DWDD?"


Rutger aangepakt in DWDD

Piqué wil graag dat Guardiola blijft

Gerard Piqué heeft aangegeven dat hij het liefst wil dat Josep Guardiola zijn contract verlengt bij FC Barcelona. De verdediger hoopt dat zijn trainer er nog een paar jaar aan wil plakken bij de succesclub. Guardiola verlengt zijn contract altijd met één jaar, maar heeft dat dit seizoen nog niet gedaan.

"Hij moet doorgaan bij Barcelona. Hij beschikt over alle ervaring en hij kan hier nog veel bereiken", vertelde Piqué aan de Spaanse media. Geruchten dat Guardiola hem niet laat spelen omdat hij teveel bezig is met de media en zijn relatie met Shakira, vindt Piqué onzin.

"Guardiola is diegene die de toon zet in de kleedkamer. Door hem mag ik dit allemaal ervaren en daar ben ik hem altijd dankbaar voor. Zijn beslissingen stel ik niet ter discussie."

Pieters terug bij PSV

Erik Pieters heeft vandaag zijn rentree gemaakt bij de beloften van PSV. De linksback stond vier maanden aan de kant met een vermoeidheidsbreukje in zijn rechtervoet.

Pieters hervatte enkele weken geleden de groepstrainingen bij PSV en werd prompt door bondscoach Bert van Marwijk in de voorselectie gezet voor het oefenduel tegen Engeland dat op 29 februari wordt gespeeld. De linksback moet zijn rentree in het eerste nog maken. Nu stelt coach Fred Rutten nog de 17-jarige Jetro Willems op, omdat de vaste vervanger Abel Tamata ook geblesseerd is.

Cohen steekt hand in eigen boezem

De afgetreden PvdA-leider Job Cohen vindt dat hij er niet in is geslaagd de boodschap van de PvdA over te brengen. De boodschap zelf is niet het probleem, zei Cohen maandag op een persconferentie in Amsterdam waar hij zijn vertrek toelichtte.

Cohen zei dat hij twee jaar geleden partijleider werd om een 'effectieve' bijdrage te leveren aan een samenleving waar de 'lusten en lasten' eerlijker worden verdeeld. "Terugkijkend moet ik helaas vaststellen dat ik er in de politieke en mediawerkelijkheid van Den Haag onvoldoende in ben geslaagd om die weg naar zo'n ander beleid geloofwaardig voor het voetlicht te brengen."

Hij zei dat hij serieus en vasthoudend heeft geprobeerd de hoge en 'soms veel te hoge' verwachtingen waar te maken. "Ik reken mij dat aan, maar het gaat uiteindelijk niet om mij." Het gaat om de pijn die de onzekerheid in Europa en de recessie bij miljoenen veroorzaken te bestrijden. "En wanneer je als politiek leider daaraan onvoldoende effectief kunt bijdragen, dan behoor je terug te treden."

Cohen zei dat hij in het weekeinde het besluit heeft genomen om terug te treden, nadat vorige week was gebleken dat een deel van de PvdA-fractie niet langer vertrouwen in hem heeft. De PvdA'er weet niet wat hij nu gaat doen. "Ik heb er nog geen seconde over nagedacht."

De volgende leider van de PvdA moet iemand zijn die de boodschap van de partij 'op een goede en effectieve manier tot uitdrukking kan brengen', zei Cohen. De nieuwe leider wordt aangewezen door de fractie, maar partijvoorzitter Hans Spekman verklaarde dat de leden van de PvdA moeten besluiten wie dat wordt.

Ruim 40 opzeggingen na NRC-artikel Friso

De NRC heeft zo’n 700 reacties ontvangen na het publiceren van een omstreden artikel over de gezondheidstoestand van prins Friso. Het merendeel van de reacties was negatief. Tot nu toe zegden 43 mensen hun abonnement op vanwege de publicatie.

Dat heeft uitgever Hans Nijenhuis maandagavond gemeld. Journaliste Jannetje Koelewijn schreef zaterdag dat de prins onder meer geen schedelbasisfractuur heeft na zijn ski-ongeval. Zij deed dit op gezag van haar man, neurochirurg Kees Tulleken. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft Tulleken inmiddels om opheldering gevraagd.

Ruim 40 opzeggingen na NRC-artikel Friso
Ruim 40 opzeggingen na NRC-artikel Friso (Foto: ANP)

'Dochter Madonna mee op tournee als danseres'

Madonna wordt tijdens haar wereldtournee op het podium vergezeld door haar dochter. De Queen of Pop zou de 15-jarige Lourdes hebben toegevoegd aan haar groep dansers.

"Het wordt de eerste keer dat Lourdes op het podium verschijnt met haar moeder", zegt een bron tegen de Britse krant Daily Mail. "Er zullen gewaagde dansers en schaamteloos seksueel getinte bewegingen zijn, maar Madonna is erg blij dat Lourdes haar opwachting maakt."

De 53-jarige zangeres trapt haar Madonna 2012 World Tour in mei af in Israël. Op 7 en 8 juli staat ze in het Ziggo Dome in Amsterdam.

ProRail breidt 'rechts op roltrap'-campagne uit

ProRail gaat ongeveer 150 stickers met de tekst 'Links gaan, rechts staan' op roltrappen op treinstations door heel Nederland plakken. Proeven met de stickers op de stations van Amersfoort en Leiden bleken succesvol, meldt de spoorbeheerder maandag.

Reizigers zeggen zich er soms aan te ergeren als medereizigers onnodig links staan. Hierdoor kunnen ze geen haast maken en missen ze bijvoorbeeld hun trein. In andere landen is het rechts staan op de roltrap al wel ingeburgerd.

In 2008 begon ProRail in Amersfoort met het 'opvoeden' van reizigers. Met afbeeldingen van voeten op roltrappen moesten de reizigers leren dat mensen links kunnen passeren als zij rechts stilstaan.


ProRail breidt 'rechts op roltrap'-campagne uit (Foto: Novum)

Rob Geus heeft geen ander

Het huwelijk van Rob Geus is stukgelopen omdat hij en zijn Miranda simpelweg uit elkaar zijn gegroeid. De 40-jarige presentator, bekend van De Smaakpolitie, wil een einde maken aan alle geruchten die gaan sinds hij bekendmaakte te gaan scheiden.

"Ik heb niemand anders, Miranda heeft niemand anders. Het gaat gewoon niet meer", benadrukte hij maandagavond in Shownieuws. "Als het niet meer werkt moet je toch voor jezelf kiezen en dat hebben we in goed overleg gedaan."

Rob en Miranda trouwden in 2004 en hebben samen een 4-jarige dochter. Vooral voor haar vindt de SBS 6-presentator de huidige situatie erg vervelend. "Dat is best lastig, dat is pittig. Het is toch je oogappeltje", vindt hij.

Geus heeft een huis gekocht voor zijn 'meiden' en ziet op tegen het moment dat ze daar hun intrek nemen. "Ik denk dat ik nog een behoorlijke tik ga krijgen en ik hoop dat ik daar ook doorheen kom", aldus de presentator. "Ik hoop dat we uiteindelijk weer gelukkig worden, want dat is toch het doel in het leven."

Jip Golsteijn Journalistiekprijs 2012 uitgereikt

Sander Donkers en David Kleijwegt zijn voor hun verhaal over Lucky Fonz III en Guido Belcanto bekroond met de Jip Golsteijn Journalistiekprijs 2012. Hun artikel werd gepubliceerd in de Vrij Nederland van 19 februari 2011. Donkers en Kleijwegt kregen hun prijzen, een geldbedrag van tweeënhalfduizend euro en een oorkonde, vanmiddag uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Paradiso, Amsterdam.

Uit het juryrapport: "In een bijzondere dubbelslag, die uitmondt in een kwartetvorm, stapt het duo (Donkers en Kleijwegt, red.) in de auto naar België, waar in caravanpark Siësta de koning van het Vlaamse levenslied resideert: Guido Belcanto. Op de achterbank zit, een beetje nerveus, zijn opvolger, Lucky Fonz III. Na een rit langs wat in Belcantotermen 'de pechstrook in het leven' heet, is het zover… de rest moet u zelf lezen. Want onnavolgbaar wordt dit curieuze tweetal in woord en beeld gebracht, in een pageturner zonder weerga, onder de welluidende titel Hou Van Ons, de laatste troubadours."

De Jip Golsteijn Journalistiekprijs is een tweejaarlijkse prijs voor bijzondere journalistieke producties op cultureel gebied. De genomineerden dit jaar waren, naast Sander Donkers en David Kleijwegt, Robert Haagsma, Menno Pot en Saul van Stapele. De vorige winnaars zijn Rob van Scheers (2010), Peter van Brummelen (2008), Hester Carvalho (2006) en Jean-Paul Heck (2004).

In de jury van de Jip Golsteijn Journalistiekprijs 2012 zitten Bertjan ter Braak, Paul Evers en Nathalie Kester. Het bestuur van de stichting bestaat uit Constant Meijers (voorzitter), Harry de Winter, José Yntema, Marion Golsteijn-Wassenaar, Barry Schultz en Jan-Maarten de Winter.

De Jip Golsteijn Journalistiekprijs is ingesteld na het overlijden van Jip Golsteijn op 22 februari 2002. Hij was van 1968 tot aan zijn dood een van de populairste en productiefste cultuurjournalisten. Voor De Telegraaf schreef hij over film, literatuur en popmuziek. Hij interviewde duizenden popsterren, schrijvers, acteurs en regisseurs.

Russin vermoordt eega na huwelijk

Een 20-jarige Russische vrouw was het na een paar uur al weer zat om getrouwd te zijn. Ze had het met haar 18-jarige man op een zuipen gezet om hun huwelijk te vieren, maar onder invloed van de alcohol ontstond er bonje tussen het paar. De vrouw doodde haar man met één enkele messteek in het hart.

Jaloezie zou de basis zijn geweest voor haar daad. Het agentschap Ria Novosti in Koengoer, 1500 kilometer ten oosten van Moskou, meldde: "De jonge vrouw stak haar man met een mes in het hart. De jongeman was meteen dood." De jonge weduwe loopt kans om voor vijftien jaar achter de tralies te verdwijnen wegens moord.

Linda de Vries in belangstelling TVM

De schaatsploeg TVM heeft serieuze interesse in Linda de Vries. De 24-jarige schaatsster van Team Liga eindigde afgelopen weekeinde als vierde op de WK allround in Moskou.

De Vries botste bij Team Liga met coach Marianne Timmer en liet zich in Moskou begeleiden door Rutger Tijssen, de andere coach van het team. De contracten met Liga lopen aan het einde van dit seizoen af en het is onzeker of de sponsor langer doorgaat met het schaatsteam.

Prioriteit van TVM is het verlengen van de contracten met Sven Kramer en Ireen Wüst. Pas als dat is gelukt, kijkt de leiding naar de verdere invulling van de ploeg.

De Vries in belangstelling TVM
De Vries in belangstelling TVM (Foto: ANP)

Ramirez blijft peloton in Ruta del Sol voor

Javier Ramírez heeft maandag de eerste etappe van de Ruta del Sol gewonnen. De Spaanse renner uit de Andalucia-ploeg bleef samen met landgenoot Luis Angel Mate (Cofidis) het aanstormende peloton net voor. Will Routley (Spidertech) won de strijd om plaats drie door Oscar Freire (Katusha) in de sprint af te troeven.

De leiderstrui blijft in handen van Patrick Gretsch. De voor het Nederlandse Project 1t41 uitkomende Duitser won zondag de proloog. Hij heeft twee tellen voorsprong op Markel Irizar (Radioshack-Nissan) en drie op Jérôme Coppel (Saur-Sojasun). De voor Rabobank rijdende Australiër Michael 'Bling' Matthews staat vierde.

Bij Rabobank maakt Robert Gesink zijn rentree in het peloton nadat hij eind vorig seizoen zijn been brak. De Varssevelder staat na twee ritten negentiende in de stand op zeventien tellen van Gretsch.

Huta Galung en Schoorel verder in Wolfsburg

Jesse Huta Galung en Thomas Schoorel hebben maandag de tweede ronde van het challengertoernooi in Wolfsburg bereikt. Huta Galung had drie sets nodig om zich van de Duitser Sebastian Rieschick te ontdoen: 3-6, 7-6 (2) en 7-6 (2). Schoorel, als eerste geplaatst, klopte Jan Mertl uit Tsjechië met 7-6 (6) en 7-5.

Huta Galung liep in de eerste set vlot tegen een break aan. Ondanks drie kansen om de stand weer gelijk te trekken moest hij de set aan de Duitse wildcardhouder laten. In het tweede bedrijf wisselden de twee vroege breaks uit, maar uiteindelijk kwam er een tiebreak die met 7-2 overtuigend naar Huta Galung ging. De Nederlander had ook in de derde set een tiebreak nodig, maar was daarin weer ruimschoots de beste.

In de tweede ronde treft Huta Galung mogelijk Igor Sijsling (2). De Amsterdammer komt dinsdag pas in actie in zijn eersterondepartij tegen Laurynas Grigelis uit Litouwen. Schoorel treft de Serviër Ilja Bozoljac of Stefan Seifert uit Duitsland.

Martins Indi tot 2016 bij Feyenoord

Bruno Martins Indi blijft tot 2016 bij Feyenoord. Daarover bereikten de verdediger en de stadionclub een principeakkoord, meldt Feyenoord maandag. De 20-jarige Martins Indi had een contract tot de zomer van 2013. De in Portugal geboren jeugdinternational is dit seizoen een vaste waarde in de Kuip. Hij speelde al zeventien competitieduels en scoorde daarin een keer.

Martins Indi stelde blij en trots te zijn op zijn contractverlenging. "Het vertrouwen dat de club in me stelt doet me goed. Ik wil de komende jaren structureel laten zien dat ik Feyenoord-waardig ben en wil helpen de club naar een hoger plan te brengen."

Technisch directeur Martin van Geel zit in Martins Indi een groeibriljant. "Bruno is nu al een goede linksbenige centrale verdediger, maar kan ook nog enorme stappen in zijn ontwikkeling maken."

Internationaal gezochte man opgepakt in Rotterdam

Een 25-jarige man afkomstig uit Servië, die internationaal gezocht werd, kon vandaag in Rotterdam worden aangehouden. De politie had de man gespot en sprak hem aan. Hierop koos de verdachte het hazenpad. Tijdens zijn vlucht gooide hij een wapen weg, aldus de politie.

Pas toen de politieagenten een waarschuwingsschot losten kon de man gearresteerd worden. Het wapen is in beslag genomen. Waar de man in zijn thuisland van verdacht wordt is niet duidelijk, maar hij wordt gezocht voor een misdrijf dat hij in Servië gepleegd zou hebben.

Mario Kart 7 krijgt onofficiële app

Met Combo Explorer-app, die nu te downloaden is uit de AppStore en Android Market, kun je heel snel de juiste combinaties vinden van alle onderdelen en personages binnen Mario Kart 7, om de snelste kart te maken.

Mocht jij één van die gamers zijn van wie zijn hoofd duizelt als hij denkt dat er meer dan twintigduizend combinaties mogelijk zijn met alle onderdelen en personages binnen Mario Kart 7, dan is dit misschien de oplossing voor je. Let wel: de app is niet gratis en kost meer dan anderhalve euro.

Dopingautoriteit voerde bijna 2600 tests uit

De Nederlandse dopingautoriteit heeft vorig seizoen 2593 tests uitgevoerd. 518 tests zijn uitgevoerd in opdracht van een internationale sportbond en 2075 tests waren in eigen beheer gedaan. In 23 gevallen was er een positieve test, in vijf andere gevallen werd het dopingreglement op een andere manier overtreden.

Negen keer werden de stimulerende middelen gevonden, terwijl acht keer cannabis aan werd getroffen. Anabolen werden twee keer geconstateerd en één keer ging het om epo.

SMT: Digital Devil Saga 1 en 2 naar PSN

Twee van Atlus' PlayStation 2-klassiekers zijn op weg naar het Europese PlayStation Network, namelijk Shin Megami Tensei: Digital Devil Saga en Shin Megami Tensei: Digital Devil Saga 2.

Een prijs of releasedate is niet bekendgemaakt. De Digital Devil Saga en zijn opvolger weken af van de traditionele Shin Megami Tensei-formule door de hoofdpersonages in demonen te laten veranderen, in plaats van deze demonen op te roepen.

Nieuw project van Ready at Dawn voor volgende generatie

Volgens een opvallende vacature bij Ready at Dawn, de ontwikkelaar van de PSP-versies van God of War, werkt de studio aan een nieuw project en wel eentje voor de volgende generatie.

Ready at Dawn, die eveneens medeverantwoordelijk is geweest voor de Wii-port van het alom geprezen Okami, werkt aan een third-person shooter adventure binnen een nieuw IP.

Are you ready to work on an exciting new AAA IP for a Next-Generation home console game system?”, is te lezen op de site. “Ready At Dawn is working on a 3rd Person Action Adventure and is looking for talented, motivated and self-directed developers to join our team.

Het is niet gespecificeerd om welke console het gaat. Vorig jaar zocht Ready at Dawn ook nieuwe mensen voor een nieuwe IP, maar toen werd er niet bijgezet dat het om een next generation game ging. Volgens de laatste geruchten gaat deze titel in elk geval sterk op de Uncharted-serie lijken.

'AEX naar de 347 punten'

Technisch analist Royce 'Boetie' Tostrams wordt steeds positiever over de aandelenmarkt. Nu de AEX Index door de 325 punten is gebroken ziet de beursexpert deze duidelijk verder stijgen.

Tostrams toont zich enigszins verrast door de doorbraak: "Ik hield er rekening mee dat de betonnen weerstand op 325 punten stand zou houden. Een correctie is nu minder waarschijnlijk geworden. Zolang het nu tot steun verworden niveau van 325 punten intact is, zie ik het positief in. Voor de komende weken hanteer ik een koersdoel van 347 punten, de top die in juli vorig jaar werd neergezet."

De draai van Tostrams is opmerkelijk te noemen. In november vorig jaar, toen de AEX Index rond de 268 punten noteerde, was Tostrams extreem negatief over de aandelenmarkt. "Je moet nu nergens in beleggen. Het hele plaatje is identiek aan dat van 2008, toen zijn we gehalveerd", riep hij toen. Nu de AEX meer meer dan 25 procent van de bodem is gestegen, is Tostrams dus opeens weer positief.


Royce Tostrams, eind vorig jaar nog extreem negatief over de AEX (Bron: RTL Z)

Newell: "Wij verkopen hardware als het moet"

De baas bij ontwikkelaar Valve, Gabe Newell, heeft gezegd dat hij best een console zou willen maken, maar tot nu toe vindt hij dat de schoenmaker bij zijn leest moet blijven. Zo slecht doen de consoleboeren het niet.

Well, if we have to sell hardware we will”, zegt Newell. “We have no reason to believe we’re any good at it, it’s more we think that we need to continue to have innovation and if the only way to get these kind of projects started is by us going and developing and selling the hardware directly then that’s what we’ll do.

Newell gaat verder: “It’s definitely not the first thought that crosses our mind; we’d rather hardware people that are good at manufacturing and distributing hardware do that. We think it’s important enough that if that’s what we end up having to do then that’s what we end up having to do.

Eerder vandaag kwam Newell al in het nieuws omtrent het aankondigingsbeleid van Valve.

Minisekstape wijlen Nate Dogg opgedoken

Een sekstape met Nate Dogg in de hoofdrol is opgedoken. De vijf minuten durende video van de vorig jaar overleden hiphopper wordt momenteel te koop aangeboden bij verschillende media.

Volgens de Amerikaanse entertainmentsite TMZ is de film enkele jaren geleden opgenomen en is de video met veel actie en twee verschillende poses vooral 'erg voorspelbaar'. De vrouw die naast Dogg de hoofdrol speelt probeert de video nu te verkopen, maar tot nu toe zonder succes.

Nate Dogg, die eigenlijk Nathaniel D. Hale heette, overleed vorig jaar maart plotseling op 41-jarige leeftijd. Hij kampte al enige jaren met gezondheidsproblemen. Zo werd hij in 2007 en 2008 getroffen door een beroerte. De rapper is vooral bekend van zijn samenwerking met Dr. Dre, Snoop Dogg en Warren G, dat uitmondde in onder meer The Next Episode uit 2000 en Regulate uit 1994.

Gerets haalt Labyad bij Marokkaans elftal

Zakaria Labyad kan volgende week zijn debuut in het Marokkaanse elftal maken. Bondscoach Eric Gerets heeft de 18-jarige aanvaller van PSV opgeroepen voor de oefeninterland op 29 februari in Marrakech tegen Burkina Faso. Ook Feyenoorder Karim El Ahmadi behoort tot de selectie van 23 man.

Labyad, geboren in Utrecht, speelde aanvankelijk in de Nederlandse jeugdelftallen. Enkele jaren geleden besloot de multifunctionele aanvaller echter voor Marokko te kiezen. Met het olympisch elftal van Marokko heeft Labyad zich geplaatst voor de Spelen van komende zomer in Londen.

Gerets haalt Labyad bij Marokkaans elftal
Gerets haalt Labyad bij Marokkaans elftal (Foto: ANP)

Obama in Dungeon Defenders

Op 8 maart zal Dungeon Defenders uitkomen voor de mac en wie een kans wil maken op een bèta-plek voor de bèta die vandaag is begonnen kan een mailtje sturen naar betatesters@trendyent.com.

In het mailtje moet je je naam melden, de specificaties van je mac en wat je ervaring is met Dungeon Defenders. Vandaag is op Steam ook nieuwe DLC voor de game gratis beschikbaar gesteld. De DLC, 'Presidents Day Battle Royale', bevat een nieuwe missie en vier nieuwe skins voor je personages: President Obama - Monk, Michelle Obama - Huntress, Mitt Romney - Squire en George Washington - Apprentice.

[Oscarspecial] De Vier... films die eigenlijk genomineerd hadden moeten worden

In de serie De Vier... kiezen vier FOK!film-redacteuren de film die volgens hen het best bij het onderwerp van deze week past. In de Oscars-themaweek kan dat natuurlijk maar één onderwerp zijn, en dat is de Oscars. Welke film had volgens hen genomineerd moeten worden? Lonewolf2003, CoJackso, dekatophetspek en Beaudelaire maakten hun keuze en lichten deze hieronder toe.

Uncharted 3 wint schrijversprijs

The Writers Guild of America is een organisatie die al een aantal jaar de verhaallijnen van videogames erkent. Tijdens WGA Awards 2011-ceremonie hebben zij de prijs voor 'Outstanding Achievement in Videogame Writing' toegekend aan schrijfster Amy Hennig voor haar werk in Uncharted 3: Drake's Deception.

Het is niet de eerste keer dat Hennig de prijs ontvangt. In 2009 ontving zij de prijs ook al voor het verhaal van Uncharted 2: Among Thieves.

De overige genomineerden in de categorie waren dit jaar Assassin's Creed: Revelations, Batman: Arkham City, Brink en Mortal Kombat.

Hiddink: "Niet zomaar spelers kopen"

Guus Hiddink heeft bij Anzhi Makhachkala genoeg geld te besteden, maar hij gaat niet lukraak spelers kopen. De Nederlander nam afgelopen week de touwtjes over bij de Russische club, waardoor fans hoopten dat er topspelers bijkwamen om Hiddink te vergezellen. Maar dat wijst de Varssevelder af.

"Het gaat niet om de sterspelers hier. Ik weet dat Anzhi richting de Russische top moet, maar het wordt moeilijk. We moeten het stap voor stap nemen en niets overhaasten. We moeten dus ook niet zomaar spelers kopen. We hebben spelers met de juiste mentaliteit nodig", vertelde hij aan Sovetsky Sport.

Met die mentaliteit zit het nog niet helemaal goed in het team. "Het lijkt erop dat er wat spanning in de groep zit, maar daar gaan we samen aan werken. In de eerste training zag ik al dat de spelers elkaar respecteren en honderd procent geven."

Beloning voor gouden tip schietpartij Rotterdam

De Rotterdamse hoofdofficier van justitie looft een beloning van tienduizend euro uit voor de tip die leidt tot de aanhouding van een schietgrage verdachte. Op 9 januari werd een 49-jarige Rotterdammer in zijn borst geschoten. Hij overleefde de schietpartij doordat hij zijn mobieltje in zijn borstzak droeg.

Het slachtoffer had iets na 06.00 uur zijn woning verlaten om naar zijn werk te gaan. Kort nadat hij wegreed in zijn bestelbus reed een onbekend voertuig achter hem aan. Ter hoogte van de Da Costastraat in Rotterdam-West haalde het voertuig de bestelbus in, waarna de Rotterdammer op de Spangensekade in zijn borst geschoten.

Al toeterend keerde het slachtoffer terug naar huis, waarna hij naar een ziekenhuis werd overgebracht. Het motief voor de schietpartij is nog onbekend. Het tv-programma Opsporing Verzocht toont dinsdagavond een reconstructie van de schietpartij.

20.000 euro voor tip drievoudige moord Purmerland

Het Openbaar Ministerie looft twintigduizend euro uit voor de gouden tip die leidt tot de oplossing van de drievoudige moord in Purmerland. De zaak komt dinsdagavond aan de orde in het tv-programma Opsporing Verzocht.

In Purmerland werden 20 december twee lijken gevonden op een parkeerplaats aan het Burgtpad. De slachtoffers bleken door vuurwapengeweld om het leven te zijn gekomen. Een van hen, een 40-jarige man uit Purmerend, was een bekende van de politie. Het andere slachtoffer was een 42-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats.

Een maand later werd in het Noordhollands Kanaal in Landsmeer een omgebrachte man gevonden. De politie liet toen weten dat de vondst van het lichaam van de 34-jarige Amsterdammer mogelijk verband houdt met de twee lijken in het naburige dorp Purmerland.

A. Gyan depressief door gemiste penalty's

Het gaat niet goed met Asamoah Gyan. Na het missen van cruciale strafschoppen voor Ghana op zowel het WK 2010 als de afgelopen Afrika Cup, is de spits een mentale inzinking nabij.

Op het WK van 2010 miste de Ghanees vanaf elf meter tijdens de kwartfinales tegen Uruguay in de verlenging een penalty, nadat Luis Suárez de bal met zijn hand uit het doel had geslagen. Uiteindelijk gingen de Zuid-Amerikanen door naar de halve finales, waarin ze verloren van het Nederlands elftal.

Ook vorige maand faalde Gyan van elf meter. Hij miste ditmaal tijdens de halve finales van de Afrika Cup, waardoor Zambia zich uiteindelijk wist te plaatsen voor de eindstrijd. Daarin won Zambia zeer verrassend na strafschoppen van Ivoorkust.

"Ik ben een mentaal wrak", liet Gyan via Twitter weten. "Jullie kunnen vast begrijpen dat het heel moeilijk voor me is, dat ik zulke belangrijke penalty's namens mijn land mis. Daarom ben ik mijn gedachten en emoties aan het ordenen, om hier zo mentaal sterker uit te komen. Ik ben nooit op mijn oude niveau gekomen sinds de kwartfinale van het WK in Zuid-Afrika."

"Ik hoop dat iedereen mij blijft steunen en mij wil helpen om terug te komen, zodat ik met nieuwe kracht weer kan winnen met mijn land", besloot Gyan.

Retro City Rampage komt naar PS3 en PS Vita

Vblank Entertainment heeft aangekondigd dat Retro City Rampage ook zal uitkomen op PlayStation 3 en PlayStation Vita. Eerder al beloofde de ontwikkelaar een grote aankondiging voor het spel deze maand. Het spel was al aangekondigd voor Xbox Live Arcade en WiiWare.

Retro City Rampage moet in 2012 uit gaan komen op Xbox 360, PlayStation 3, Wii en PlayStation Vita. Een exacte releasedatum is nog niet bekend.

Volendam moet topscorer Tuyp weken missen

FC Volendam kan de komende weken geen beroep doen op Jack Tuyp. De spits liep vrijdag in de competitiewedstrijd tegen Willem II een scheurtje in zijn hamstring op. Daardoor staat Tuyp de komende weken aan de kant. Dit maakte FC Volendam vandaag bekend.

Tuyp voert op dit moment de topscorerslijst van de Jupiler League aan met zeventien treffers. Nassir Maachi, speler van FC Zwolle, volgt op de tweede plek met veertien treffers. Tuyp werd in het seizoen 2007/08 topscorer van de Jupiler League met 26 treffers.

Crytek en EA werken aan nieuwe game

Electronic Arts zoekt een 'Video Director' voor een project dat samen met Crytek gemaakt wordt. Dit zou een nieuwe Crysis- of Timesplitters-game kunnen betekenen.

Crytek heeft namelijk eerder aangegeven een Crysis 3 te willen maken als Crysis 2 succesvol is. Daarnaast is Crytek ook eigenaar van de rechten rondom Timesplitters en was Electronic Arts de oude uitgever van de Timesplitters-games. Bekijk hieronder de bewuste advertentie.

EA

Mourinho: "Zwaar weer in Moskou"

Real Madrid staat aan de vooravond van het Champions League-duel tegen CSKA Moskou. Trainer José Mourinho verwacht een zware wedstrijd. Dinsdagavond nemen de mannen van Mourinho het op tegen CSKA in Moskou. De temperatuur zal in de Russische hoofdstad zo rond de -10 liggen, wat het niet makkelijk zal maken voor De Koninklijke.

"De sfeer is goed in het team. We weten echter dat het een moeilijk duel gaat worden. De omstandigheden zullen zwaar zijn in Moskou. Daarnaast is CSKA een tegenstander waar we respect voor hebben. De ploeg beschikt over goede voetballers", complimenteerde Mourinho de tegenstander op een persconferentie.

Zijn tegenstrever Leonid Sloetski hoopt dat zijn team goed uit de startblokken komt. "We zullen zeer geconcentreerd moeten starten. Een goede start is bepalend voor de hele wedstrijd. Dat weten mijn spelers", vertelde hij eveneens aan de verzamelde pers.

Man probeert 8-jarig meisje te gijzelen

Een 43-jarige Alkmaarder heeft zondagavond een poging gedaan een 8-jarig meisje te gijzelen op het station in zijn woonplaats. De 42-jarige moeder van het meisje wist haar uit de greep van de man te bevrijden. De man is aangehouden, meldt de politie maandag.

De man, die geen familie is van moeder en dochter, was onder invloed van drank en vermoedelijk drugs. Personeel van de NS wist de man vast te houden tot de politie arriveerde. De moeder heeft aangifte gedaan. De verdachte is een bekende van de politie, laat een woordvoerder weten.

Pc-versie Alan Wake groot succes

Alan Wake is afgelopen week eindelijk voor pc verschenen en met succes! Volgens ontwikkelaar Remedy Entertainment heeft de game zichzelf binnen twee dagen na lancering al terugverdiend. Alan Wake kwam op nummer één binnen in de Steam verkooplijsten.

"We recouped our development and marketing expenses during the first 48 hours. And yes, we're certainly very excited about pc," zo schreef executive vice president Aki Järvilehto op het officiële Alan Wake-forum.

Oorspronkelijk werd Alan Wake aangekondigd in 2005 voor zowel Xbox 360 als pc, maar kwam het spel in 2010 exclusief uit voor Microsofts console. Dit jaar werd alsnog de pc-versie uitgebracht, die sinds 16 februari te koop is. De DLC-pakketten The Signal en The Writer zijn in deze pc-versie standaard inbegrepen.

Snelle actie in Reign of Thunder

Day 1 Studios heeft bekendgemaakt dat ze bezig zijn met een nieuwe Mech-game genaamd Reign of Thunder. De studio is bekend geworden met games als MechAssault, F.E.A.R. 3 en Fracture.

Er is nog niet bekendgemaakt wanneer de game uit moet komen of voor welke platformen. De game moet free-to-play worden en zal multiplayer krijgen. De game krijgt binnenkort een bèta en op deze website kan je je inschrijven voor meer informatie als deze bèta beschikbaar is. Bekijk hieronder de aankondigingstrailer.

Zaak ex-vriendin Rob Kamphues aangehouden

De rechtszaak tegen Mona-Liza Machado, de ex-vriendin van Rob Kamphues, is maandag niet inhoudelijk behandeld. Ze wordt verdacht van stalking en huisvredebreuk. De zaak is op verzoek van de advocaat van Machado aangehouden tot 27 april.

Advocaat Peter Plasman laat weten dat zijn verzoek 'tot nader onderzoek naar het aantal sms'jes dat ze zou hebben verstuurd' is gehonoreerd. Ook heeft het Openbaar Ministerie (OM) maandag nieuwe informatie toegevoegd aan de zaak. "Er is inderdaad een aanvulling geweest", bevestigt een woordvoerder van het OM. Over de inhoud daarvan wordt niets bekendgemaakt.

Kamphues en Machado hadden een kortstondige relatie, waarna ze de presentator zou hebben lastiggevallen. Zowel Kamphues als Machado was maandag niet aanwezig in de rechtszaal.

De verhouding resulteerde in augustus in de geboorte van Monica-Louise. Uit een DNA-test bleek dat de presentator de vader van het meisje is.

De wederopstanding van Prins Friso

Beste Okaht,

Bedankt voor je bijdrage van gisteren. Deze column voegt echt iets toe aan het debat dat ik probeer te voeren. Toegegeven, veel met het koningshuis heb ik niet. Ik mijd Koninginnedag en zie de Oranjes liever gaan dan komen. Ik zie hen als mensen die hun sociale status op een vrij arbitraire manier hebben verkregen. Dat duizenden Nederlanders hand in hand en met liefde toeschouwer zijn van een passerende koets vol uitkeringstrekkers, terwijl men aan de andere kant succesvolle en excentrieke landgenoten neersabelt, is voor mij altijd een opvallend gegeven geweest.

Inspectie roept arts op matje om kwestie Friso

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) roept neurochirurg Kees Tulleken op het matje. De inspectie wil volgens een woordvoerder in gesprek met de arts om duidelijkheid te krijgen over uitspraken die hij de afgelopen dagen heeft gedaan over schending van het beroepsgeheim.

Tulleken is de man van NRC-journaliste Jannetje Koelewijn. Zij schreef zaterdag over de gezondheidstoestand van de onder een lawine bedolven prins Friso en baseerde zich daarbij op een gesprek van haar echtgenoot met een arts van het ziekenhuis waarin de prins ligt.

Volgens Koelewijn heeft Friso geen schedelbasisfractuur. Het grootste probleem zou de ademnood zijn waarin de prins twintig minuten heeft verkeerd nadat hij werd bedolven onder de sneeuw. Zondag schreef de NRC-journaliste dat op een 24 uur na het ongeluk gemaakte MRI-scan van de hersenen van de prins geen bijzonderheden zijn te zien.

De publicaties kwamen Koelewijn en Tulleken op een flinke portie kritiek te staan. Zo zou het medisch beroepsgeheim met voeten zijn getreden. Tulleken zei zaterdag echter dat hij mythevorming rond het letsel van prins Friso wil voorkomen. Oostenrijkse media hadden eerder gemeld dat Friso een schedelbasisfractuur heeft. Als dat het geval was, dan zou dat de prognose van de prins in combinatie met de ademnood waarin hij heeft verkeerd een stuk slechter maken, gaf hij aan.

In de Volkskrant gaf de neurochirurg maandag aan dat hij wist dat hij een grens overschreed. "Ik ben 71, ik ben niet helemaal een leek", aldus Tulleken, die twaalf jaar in het Centraal Medisch Tuchtcollege heeft gezeten. "Maar ik heb me voorgenomen me nooit schijterig te gedragen uit angst voor het tuchtcollege."

Als hij voor veilig was gegaan, dan had hij zijn mond gehouden, stelt hij. "Maar dan ben je wel een lul van een dokter. Ik ben te goeder trouw. Wat ik zou willen, is dat er elk halfuur een medisch bulletin is, zodat het Nederlandse volk alles op de voet kan volgen", tekende de krant op uit zijn mond.

De woordvoerder van de IGZ geeft aan dat de inspectie ook toezicht houdt op het medische beroepsgeheim. "Hij heeft daar uitspraken over gedaan en dat is een aanleiding voor ons om met hem in gesprek te gaan. We willen graag bij de bron zelf beginnen." Het gesprek moet op korte termijn plaatsvinden.

'Nieuwe Pokémon-game dit weekend bekendgemaakt'

Junichi Masuda heeft veel gewerkt aan verschillende pokémon-games die er zijn. Afgelopen weekend kreeg hij de vraag of hij iets wist van een opvolger voor Pokémon Black & White. Masuda heeft aangegeven dit te weten.

Alhoewel hij geen informatie kon geven heeft hij aangegeven dat we komend weekend naar Pokémon Smash, een televisieprogramma, moeten kijken. Meer informatie is er niet bekend maar de hint doet vermoeden een nieuwe game die aankomend weekend bekendgemaakt zal worden.

"Well... it's not like I don't know. [the crowd laughs]. I can't answer. However... I wonder if I can say this? Watch Pokemon Smash. That's all I can say," aldus Masuda.

Qatar stuurt eerste vrouwen naar Spelen

Qatar stuurt dit jaar voor het eerst vrouwen naar de Olympische Spelen. Dat liet het Arabische land maandag weten. Het internationaal olympisch comité IOC bood Qatar twee wildcards aan waardoor zwemster Nada Arkaji en atlete Noor al Malki naar Londen kunnen.

Sjeik Saoud bin Abdulrahman al Thani, de secretaris-generaal van het Qatarees olympisch comité, liet weten dat het aantal vrouwen in de olympische ploeg nog naar vier kan stijgen. Evenals Saudi-Arabië en Brunei stuurde Qatar nog nooit vrouwen naar de Olympische Spelen.

Red Bull heeft oplossing voor verminderde downforce

Red Bull Racing heeft volgens Renault F1-baas Jean-Francois Caubet een oplossing gevonden om de verloren downforce terug te winnen. Vorig jaar zorgde de geblazen diffuser voor veel neerwaartse druk, maar door het verplaatsen van de uitlaten kunnen er geen uitlaatgassen meer door de diffuser heen worden geleid.

"Formule 1 draait om creativiteit en hoewel de reglementen zijn veranderd, hebben we met Red Bull samengewerkt om een oplossing te vinden om het verlies van downforce te compenseren. Het is niet hetzelfde als vorig jaar, maar een slimme ontwikkeling dat het verschil kan maken," zei Caubet tegen Sport Bild. Mogelijk speelt de uitlaat een rol bij het terugwinnen van de verloren neerwaartse druk.

Webber in de RB8
Webber test de Red Bull RB8 in Jerez (Foto: Pro Shots)

Iraniërs weigeren duel met Partizan-coach Grant

Avram Grant zegt dat de Iraanse voetbalclub Sepahan een vriendschappelijke wedstrijd heeft afgezegd omdat hij Israëlisch is. De 56-jarige oefenmeester van Partizan Belgrado noemt de beslissing van Sepahan 'beschamend'. Grant was in het verleden onder meer trainer van Chelsea en West Ham United. Sinds vorige maand is hij de hoofdtrainer van Partizan.

"Ik heb politiek altijd buiten de sport gehouden. Ik heb met vele moslims gewerkt en sloot vriendschappen met ze", verklaarde de aangeslagen trainer. Al eerder moest Partizan het trainingkamp van Dubai naar Turkije verplaatsen omdat Grant de golfstaat niet binnenkomt.

De wedstrijd tussen Partizan en Sepahan zou afgelopen vrijdag worden gespeeld in het Turkse Antalya. Daar bereidt de Servisch kampioen zich voor op het tweede deel van het seizoen.


Iraniërs weigeren duel met Partizan-coach Grant (Foto: Novum)

Vermeende ontvoerder wilde soapie in film

Ferri Somogyi is onlangs benaderd door de man die vastzit voor het ontvoeren van een 5-jarig meisje in het Brabantse Oudenbosch. De verdachte, Steven B., hoopte hem te strikken voor een van zijn films. De 38-jarige acteur is er behoorlijk van geschrokken.

"Holy shit! Die Steven B. had me paar weken geleden gemaild en deed me rolvoorstel voor z'n film", schrijft Ferri maandagochtend op Twitter. "Blij dat ik afhaakte!" De manager van de GTST-acteur bevestigt dat het om de 26-jarige man uit Roosendaal gaat die mogelijk betrokken is bij de zaak.

Ferri had de aanvraag van B. naar het management doorgestuurd, inclusief het verhaal en een trailer. "Maar na het zien van de trailer hebben wij als management geadviseerd om hier niet op in te gaan omdat dit alles er erg amateuristisch uitzag", laat de manager weten. "Ferri kent hem verder niet en heeft ook nooit contact met hem gehad."

Ook actrice Kimberley Klaver werd benaderd door B. Zij had zondag naar aanleiding van de film zelfs een ontmoeting met de vermeende ontvoerder in de agenda staan, maar B. kwam logischerwijs niet opdagen. De 26-jarige Kimberley is zwaar geschokt door het nieuws, zegt ze op Twitter. "En dan te bedenken dat ik gister met die gast zou meerijden naar de set. Bah! Thank god dat dat niet gebeurd is."

Vermoedelijk gaat het om een film over een jongen die op de middelbare school wordt gepest en uiteindelijk met een vuurwapen zijn school binnenloopt. De Telegraaf meldde maandag dat B. voor White Goat Films de film produceerde. Het bedrijf stelde in de krant niets te weten over zijn arrestatie en noemde hem een 'leuke, normale vent'.

B. ontvoerde het meisje anderhalve week geleden en zette haar een uur later weer af. De politie vermoedt dat hij het slachtoffer seksueel misbruikt heeft.

Koeriers kiezen steeds vaker voor vloeibare cocaïne

Het aantal koeriers dat met vloeibare cocaïne op Schiphol is aangehouden, is vorig jaar fors toegenomen. Werden er in 2010 nog twintig opgepakt, vorig jaar waren dat er 65, bevestigt een woordvoerder van de marechaussee maandag na berichtgeving hierover van de NOS.

Smokkelaars zouden denken dat vloeibare cocaïne minder goed te zien is op scans dan poederbolletjes. Bolletjes vloeibare cocaïne zouden wel een stuk gevaarlijker zijn, omdat de vloeibare drugs als de bolletjes knappen sneller in het lichaam worden opgenomen dan cocaïne in poedervorm. Dat maakt de kans op een overdosis extra groot.

Het totaal aantal koeriers dat is opgepakt op Schiphol, is wel gedaald van 1167 in 2010 naar 1068 vorig jaar. Koeriers zouden vanwege de strenge controles uitwijken naar andere luchthavens.

Monic Hendrickx in film naast Rita Verdonk

Monic Hendrickx gaat een rol spelen in de Nederlandse speelfilm Wilhelmus. Dat laat producent Maarten van der Ven maandag weten. Eerder deze maand werd bekend dat oud-politica Rita Verdonk de rol als minister voor Vreemdelingen en Immigratie op zich neemt. Ook De Heideroosjes werken mee aan de film.

De 45-jarige Hendrickx was de laatste jaren te zien in de films Gooische Vrouwen en Lotus en in de dramaserie In Therapie. Zij won tot driemaal toe een Gouden Kalf, de meest prestigieuze filmprijs van Nederland.

Wilhelmus is een tragikomische film over Ahmet, een Turkse vuilnisman in Den Haag. Hij hoopt al jaren op een Nederlands paspoort, pas dan zal hij echt carrière kunnen maken. Dan hoort hij van een nieuwe eis tijdens de naturalisatieceremonie, het zingen van het Wilhelmus. Ahmet kan echter totaal niet zingen.

Hij laat zich bijscholen door enkele maten op de vuilniswagen en een pianiste van wie hij een fotoalbum weet te redden voordat het wordt vermalen in de vuilniswagen. Hendricks speelt de pianiste.

De film staat onder regie van Timur Ismailov die in 2009 afstudeerde aan de filmacademie met de festivalhit Bingo. Deze film is sinds kort op internet te bekijken.


Monic Hendrickx in film naast Rita Verdonk (Foto: Novum)

Coentrão wil hoe dan ook spelen bij Real

Fábio Coentrão wil dolgraag een basisplaats veroveren bij Real Madrid. De verdediger zou daarvoor ook op een voor hem ongebruikelijke positie in actie willen komen. Real Madrid telde afgelopen zomer dertig miljoen euro neer om Coentrão bij Benfica los te weken, maar de Portugees kent moeite om zijn belofte in te lossen.

Trainer José Mourinho laat hem vooralsnog veelvuldig opdraven als wisselspeler. "Ik wil graag spelen en ik werk er hard voor", verklaart Coentrão op de persconferentie van maandagochtend. "Maar we hebben een fantastisch team. Ik sta klaar als het moet, maar de keuze is aan de trainer. Of ik nou links- of rechtsback moet spelen maakt niet veel uit, zolang ik het team maar mee kan helpen met overwinningen behalen."

Dinsdag staat voor Real het Champions League-treffen met CSKA Moskou op het programma. Het treffen met de Russen vindt plaats in het ijskoude Moskou. Volgens Coentrão moet dat niet uitmaken voor het resultaat. "We moeten de kou trotseren en met drie punten huiswaarts keren", aldus de international.

Man racet met 160 kilometer per uur door Lent

Een 32-jarige man uit Nijmegen is maandagochtend gesnapt toen hij met drie keer de toegestane snelheid door de wijk Lent scheurde. De maximale snelheid op de Prins Mauritssingel, waar de overtreding plaatsvond, is 50 kilometer per uur.

De snelheidsduivel raasde met een snelheid van 160 kilometer per uur langs een politiecontrole. Zowel zijn auto als zijn rijbewijs is ingevorderd.

Onechte Pokémon-klonen in App Store

Apples beruchte keuringssysteem voor hun App Store heeft in het verleden al meerdere malen onder vuur gelegen, zo zijn er applicaties onterecht goed- of afgekeurd. Nu zijn er twee Pokémon-klonen door hun systeem geglipt en in de App Store verschenen.

Dat op zich zou nog niet zo erg zijn, zei het niet dat het hier gaat om twee zogenaamde scamgames. De eerste game, Pokémon - Pocket Edition, belooft dat je samen met Pikachu door een geweldige wereld kan reizen en daar andere trainers kunt ontmoeten. Dit is echter niet helemaal naar waarheid, want mensen die deze app hebben gedownload kunnen enkel kijken naar afbeeldingen van de Gameboy-edities van de game. Dat is nogal mager voor de 5 euro die je ervoor moet betalen.

De tweede game die je beter links kunt laten liggen heet Pokémon Yellow en zou, zoals de titel al doet vermoeden, Pokémon Yellow voor de iPhone zijn. Wanneer de app geopend wordt, sluit hij echter direct af. Of dit ook daadwerkelijk een scam is, is nog onduidelijk. De maker van de game heeft namelijk de volgende verklaring op zijn website gezet: "If you are experiencing issues with Pokemon Yellow, we sincerely apologise for any inconvenience. Thanks for your patience while we thoroughly investigate this issue. We are working on a new build and we anticipate this will be completed soon, which should overcome the issue."

'In Nederland worden bejaarden vermoord'

De republikeinse presidentskandidaat Rick Santorum beschuldigt Nederland ervan bejaarden te vermoorden. De man is een fel tegenstander van euthanasie en abortus. Nederland is dan natuurlijk een prima voorbeeld om aan te halen in een van de speeches van zijn verkiezingscampagnes.

"In Nederland hebben ze vrijwillige euthanasie. Maar bij de helft van de mensen waarop euthanasie wordt toegepast - tien procent van het totaal aantal doden per jaar - gebeurt dit niet vrijwillig. De Nederlandse regering vermoordt bejaarden", aldus Santorum.

Verder vertelt Santorum hoe wij Nederlanders de bejaarden polsbandjes laten dragen met de tekst 'Don't kill me'. Om te ontvluchten aan deze inhumane situatie vertrekken Nederlandse bejaarde massaal naar het buitenland.


'In Nederland worden bejaarden vermoord'

 

'Turkije moet grotere godsdienstvrijheid toestaan'

In de nieuwe grondwet van Turkije moeten minderheden gelijke rechten krijgen en moet de vrijheid van godsdienst bewaakt worden. Daartoe heeft de oecumenische patriarch van Constantinopel Bartholomeus I maandag opgeroepen. De spiritueel leider van de orthodox-christenen voerde overleg met een commissie van het Turkse parlement die probeert consensus te bereiken over een nieuwe grondwet.

Turkije werkt aan een nieuwe grondwet die de oude, opgesteld in 1982 toen Turkije nog werd geregeerd door het leger, moet vervangen. Een speciale commissie van het parlement heeft non-gouvernementele organisaties en vertegenwoordigers van minderheidsgroeperingen gevraagd om met voorstellen voor de nieuwe grondwet te komen.

Het overwegend islamitische Turkije telt een kleine christelijke en een kleine joodse gemeenschap. Turkije wil lid worden van de Europese Unie. De EU heeft echter als voorwaarde voor toetreding gesteld dat de Turkse regering de rechten van religieuze groepen moet verbeteren. In de huidige grondwet wordt vrijheid van godsdienst weliswaar gegarandeerd, maar als het aankomt op religieuze minderheden is op de godsdienstvrijheid wel wat af te dingen. De Turkse regering heeft het opleiden van geestelijken en het bezit van gebedshuizen aan banden gelegd. Daarnaast heeft Ankara zich bemoeid met het benoemen van religieuze leiders. Bartholomeus is bijvoorbeeld wel erkend als leider van de orthodox-christelijke kerk in Turkije, maar wordt niet erkend als oecumenisch patriarch van alle orthodoxe christenen.

Tientallen jaren heeft Turkije de eisen van het patriarchaat grotendeels genegeerd. De regering van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft echter beloofd om de problemen van religieuze minderheden aan te pakken. Erdogan zei te hopen dat de huidige democratische tekortkomingen in de nieuwe grondwet zijn verdwenen.


'Turkije moet grotere godsdienstvrijheid toestaan' (Foto: Novum)

Apple geeft iPhone-bezitters 15 dollar

Amerikanen die een Apple iPhone 4 hebben gekocht krijgen een gratis 'bumperhoesje' of kunnen kiezen voor een vergoeding van 15 dollar. Apple heeft namelijk een schikking getroffen in een Amerikaanse massarechtszaak rond de antenneproblemen van de iPhone 4, zo meldt ZDNet.

Kort na de lancering van de iPhone 4 in de zomer van 2010 bleek dat de smartphone last heeft van ontvangstproblemen als men het apparaat op een bepaalde manier vasthoudt. Het voorval werd al snel 'Antennagate' gedoopt. Apple gaf de problemen onder massale druk van de media uiteindelijk toe en reikte tijdelijk gratis hoesjes uit die de ontvangst moesten verbeteren.

Het nobele technologiebedrijf van wijlen Steve Jobs besloot tot die toegeving in het kader van een zogenaamde class-actionzaak waarin achttien rechtszaken die individuele gebruikers hadden aangespannen zijn verzameld. De schikking krijgt een eigen website via iphone4settlement.com die in de komende weken online moet komen. De Amerikaanse iPhone 4-bezitters zullen er informatie vinden en gedurende 120 dagen een claim kunnen indienen.

Opnames Kick-Ass 2 deze zomer

Sinds Kick-Ass eindigde met een cliffhanger, was het al enigszins bekend dat er een nieuw deel aan zou komen, maar nu pas is er een officiele bevestiging gekomen over de productiedatum. Mark Millar bevestigde tegen The Daily Record dat de opnames van Kick-Ass 2 deze zomer zal starten.

Millar schreef de Kick-Ass strips, en dus gaf hij ook een update over de film. ''We nemen Kick-Ass 2 en American Jesus deze zomer op,'' zei hij tegen The Daily Record, voordat hij inging op American Jesus. ''Het is het omgekeerde van The Omen,'' vertelt hij, ''wat over een kind gaat dat er achter komt dat hij de anti-christ is. Deze film gaat over een kind dat er achter komt dat hij Jezus is.''

Het is nog niet zeker of Matthew Vaughn de regie voor Kick-Ass 2 op zich zal nemen, al heeft hij gezegd dat de kans klein is. Dat sluit echter niet uit dat Vaughn niet mee zal werken aan het script of de productie.

Over de cast en crew van American Jesus is nog niets bekend, maar aangezien ze deze zomer al beginnen met de opnames, zal het niet lang duren totdat er aankondigingen zullen komen over de film.

Aaron Johnson in Kick-Ass
Aaron Johnson in Kick-Ass

FOK!filmtips van de dag

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Het is vanavond weer armoede troef op de televisie. Net toen ik mij geestelijk had ingesteld op de 'Nedertopper' Snowfever, besluiten de wijze mannen en vrouwen van SBS om films met sneeuwpret van de buis te verbannen. Dit in verband met het ski-ongeval van prins Friso. Zo werd afgelopen zaterdag ook al de film Cool Runnings van het scherm gehaald en vanavond dus ook geen Yolanthe Sneijder-Cabau en al die andere 'bekende' gezichten uit Costa in de verfilming van Pim van Hoeve.

In plaats daarvan moeten we het om 20.30 uur op Veronica doen met de matige remake van Shaft van John Singleton. En dan mogen Samuel L. Jackson, Toni Collette en Christian Bale in de film spelen het blijft een waardeloos aftreksel van de legendarische film met Roundtree in de titelrol.

De FOK!filmtip van vandaag is: ga naar je lokale videotheek en huur een Oscar klassieker zoals A Beautiful Mind, Ben-Hur, Casablanca, Dances with Wolves, The English Patient, Forrest Gump, Gandhi, How Green Was My Valley, In the Heat of the Night, Kramer vs. Kramer, Lawrence of Arabia, Midnight Cowboy, No Country for Old Men, One Flew Over the Cuckoo's Nest, Platoon, Rebecca, Slumdog Millionaire, Titanic, Unforgiven, West Side Story of You Can't Take It With You, om maar een paar te noemen.

Shaft
Shaft. 20.30 uur op Veronica.

Köln-verdediger knock-out tijdens uitgaan

1. FC Köln-verdediger Kevin Pezzoni hield geen prettige herinneringen over aan zijn bezoek aan een nachtclub tijdens carnaval. Hij liep een gebroken neus op en ging knock-out.

Pezzoni werd zondagavond door een man uitgescholden en in zijn gezicht geslagen. "Ik belde direct de politie. Het werd zwart voor mijn ogen en ik moest meteen naar het ziekenhuis", legt hij uit aan Express. Ook de rest van de nacht bracht hij door in het ziekenhuis.

Köln kan de eventuele afwezigheid van Pezzoni tijdens wedstrijden slecht gebruiken. De club staat momenteel op de veertiende plaats na vier nederlagen in de afgelopen vijf competitieduels. Sterspeler Lukas Podolski ligt al langere tijd in de lappenmand.

De 22-jarige Duitser speelde dit seizoen tot dusver acht competitieduels voor Köln. In 2008 nam de Bundesliga-club hem transfervrij over van Blackburn Rovers. Die club had hem in 2003 al voor 90.000 euro overgenomen van Eintracht Frankfurt.

[Upd] Kop carnavalswagen valt in publiek

Tijdens de grote optocht in Soerendonk in Noord-Brabant is maandag de kop van één van de wagens in het publiek terechtgekomen. Hierbij zouden drie gewonden gevallen zijn.

De kop, gemaakt van papier-maché, kwam door nog onbekende reden op De Zitterd naar beneden. Brandweer, ambulance en een traumahelikopter zijn opgeroepen, de brandweer moest zich wel opsplitsen door een woningbrand in het nabijgelegen Budel. Meer informatie is er op dit moment nog niet bekend.

Update 16.12 uur:
Het gaat om de wagen van v.v. Zurrik die als een na laatste in de optocht meereed. De kop viel eraf toen de wagen over een vluchtheuvel ging. Eén persoon is lichtgewond en twee zijn naar het ziekenhuis gebracht. Het zou in ieder geval om een kind en een vrouw gaan die door de kop getroffen zijn. De plek des onheils is door de politie afgezet. Het ongeluk zou voor lichte paniek in het publiek hebben gezorgd.

Jeremy Clarkson vrijgesproken

Jeremy Clarkson heeft de mediaregels niet overtreden, vindt de Britse mediawaakhond Ofcom. De 51-jarige Top Gear-presentator zei eind vorig jaar in een tv-programma van de BBC dat stakend Brits overheidspersoneel moest worden 'geëxecuteerd voor het oog van hun families'.

Ofcom heeft aan de BBC laten weten dat de opmerking van Clarkson 'niet serieus gemaakt werd'. "De opmerkingen zouden op geen enkele manier het publiek kunnen aansporen daar gehoor aan te geven." Bovendien werd de uitspraak gerechtvaardigd door de context waarin die werd gemaakt.

Na Clarksons opmerking ontving de BBC ruim dertigduizend klachten en Ofcom nog eens ruim zevenhonderd. De presentator bood na de bewuste uitzending al zijn excuses aan. Niet veel later beledigde hij ook de Indiase bevolking door te stellen dat iedereen die naar het land afreist diarree krijgt.

Mercedes voert privétest uit in Barcelona

Het Mercedes AMG Petronas Formula One Team heeft gisteren op het circuit in Barcelona een privétest gehouden met de nieuwe W03. Vanaf dinsdag tot en met vrijdag staat op dezelfde baan de tweede gezamenlijke wintertest op het programma.

Mercedes reed bij de eerste wintertest in Jerez slechts drie van de vier dagen, waardoor de privétest met een maximum van 200 kilometer mogelijk werd. Michael Schumacher reed in de ochtend, terwijl Nico Rosberg de middagsessie voor zijn rekening mocht nemen. De W03 wordt morgen voor het begin van de testweek onthuld.

Teaser: The Devil's Carnival

Er is een eerste teaser trailer verschenen voor The Devil's Carnival. In de horror musical van Darren Lynn Bousman, bekend van onder meer Saw II, III en IV en 11-11-11, draait het om een kermis die gerund wordt door de duivel.

In een interview met The Hollywood Reporter zegt Bousman dat de 55 minuten durende film in April op tournee gaat langs 30 Amerikaanse steden. De film wordt op locaties vertoond die een connectie met de film hebben en waar het kijkerspubliek wordt aangemoedigd om te participeren in de filmvoorstelling. Daarnaast zal er ook een album met 13 liedjes uit de film verschijnen. Bousman rondde onlangs de laatste filmopnames in Los Angèles af.

Terrence Zduninch, die eerder het scenario leverde voor de horror musical Repo! The Genetic Opera, schreef samen met Saar Hendelman de muziek voor The Devil's Carnival. In de film zien we een cast met onder meer Alexa Vega (Spy Kids (2001)), Sean Patrick Flanery (The Boondock Saints, Saw 3D) en Briana Evigan (S. Darko, Mother's Day).

Voor meer informatie over de film kan je ook op hun officiële website kijken. Naar verwachting verschijnt volgende maand een langere trailer voor de film.


De eerste teaser voor The Devils Carnival.

VVD en PVV wensen Cohen alle goeds toe

Stef Blok wenst Job Cohen alle goeds toe in zijn verdere loopbaan. Dat laat de fractieleider van de VVD in een reactie op het vertrek van Cohen als politiek leider van de PvdA in een reactie weten.

"Ik wens Job Cohen alle goeds toe in zijn verdere loopbaan." Blok wil niet ingaan op de vraag wie de PvdA'er zou moeten opvolgen. "De opvolging zie ik als een interne kwestie van de PvdA."

PVV-leider Geert Wilders reageert in vergelijkbare bewoordingen. Het is een 'interne PvdA-kwestie waar ik niet inhoudelijk op reageer', laat de gedoogpartner per sms weten. "Ik wens hem overigens persoonlijk het beste toe."

Jolande Sap (GroenLinks) spreekt haar waardering uit voor Cohen en betreurt zijn besluit om de Tweede Kamer te verlaten. "Ik heb Job Cohen leren kennen als een plezierig mens en altijd prettig met hem samengewerkt", laat de fractieleider weten. "De Nederlandse politiek zal altijd behoefte houden aan mensen die kunnen binden, het is jammer dat hij zich genoodzaakt voelt om te stoppen."

Op Twitter wordt ook gereageerd op het vertrek van Cohen. Henk Jan Ormel (CDA), op werkbezoek in Tunis, noemt het een 'persoonlijk drama' en zegt respect voor Cohen te hebben. Bij de SP twittert Kamerlid Nine Kooiman over het nieuws. "Heftig nieuws zeg van aftreden Cohen. Zo'n heftige loopbaan wens je niemand toe."

60 opzeggingen Volkskrant na PVV-advertentie

Tientallen lezers van de Volkskrant hebben hun abonnement opgezegd wegens een advertentie van de PVV zaterdag in deze krant. Daarin wordt opgeroepen gebruik te maken van het meldpunt voor Midden- en Oost-Europeanen. Dat heeft hoofdredacteur Philippe Remarque maandag gezegd.

Hij denkt dat veel mensen dit deden voordat ze zijn toelichting in de krant van maandag hadden gelezen en hoopt dan ook dat ze uiteindelijk toch blijven. In zijn reactie wees de hoofdredacteur erop dat er 'geen enkel verband tussen de redactionele inhoud van de krant en de advertenties bestaat'. In artikelen en in een commentaar wees de krant het meldpunt juist af.

De antwoorden van Moniek Nijhuis

Op weg naar de Olympische Spelen van Londen kunnen lezers van FOK!sport vragen stellen aan sporters die komende zomer zullen deelnemen. De eerste van de serie was zwemster Moniek Nijhuis. Hieronder vind je haar antwoorden.

Wat was het moment dat je dacht; ‘Ja, ik ga topzwemmer worden!'?
Ik moet eerlijk zeggen dat ik er eigenlijk een beetje ingerold ben. Toen ik op mijn vierde mijn A en B diploma behaald had, ben ik meteen bij een zwemclub gaan zwemmen maar ik trainde op dat moment maar zo'n 3 uur in de week. Op mijn twaalfde maakte ik de overstap naar een grotere vereniging, waar ze meer trainingsuren hadden en vanaf die tijd schoten mijn tijden echt met sprongen vooruit. Ik kwam daardoor in jeugdselecties terecht, kreeg meer ondersteuning en dankzij mijn progressie mocht ik op 15-jarige leeftijd al meedoen aan mijn eerste senioren-EK (EK kb 2003 Dublin). Tot mijn 18de heb ik gewoon bij mijn ouders gewoond en getraind bij de Oldenzaalse club OZ&PC. Toen ik mijn VWO had behaald besloot ik daarna echt voor het zwemmen te gaan en daarvoor alles opzij te zetten. Ik verhuisde van Twente naar het grote Amsterdam en sloot mij aan bij het Nationaal Zweminstituut Amsterdam. Ik denk dat je vanaf dat moment wel kan zeggen dat ik echt besloot dat ik topzwemster wilde worden en om voor die droom ook alles over te hebben.

Je doet voor het eerst mee aan de Spelen. In hoeverre wijk je voorbereiding af ten opzichte van een EK/WK? Hoe ga je het EK en de Swim Cups in je voorbereiding verwerken?
In principe bestaat mijn seizoen altijd uit 3 piekmomenten, de eerste in december tijdens de Swim Cup/EK korte baan, de tweede in april tijdens de Swim Cup en de derde eind juli tijdens EK/WK of in dit geval de OS. Dit seizoen volgt globaal ook deze planning. In december heb ik mijn vormbehoud gezwommen waardoor ik al gekwalificeerd ben voor de OS. Hierdoor hoef ik op de komende Swim Cups niet in volledige topvorm aan de start te verschijnen en kan ik eigenlijk gewoon richting de OS werken. De tussenliggende wedstrijden zullen voor mij daarom ook meer ‘trainingswedstrijden' zijn. Op de EK zal ik waarschijnlijk alleen de 100 meter zwemmen omdat de 50 niet Olympisch is. Het EK staat gepland aansluitend op een trainingskamp in Tenerife. Ik wijk verder niet zoveel af van mijn voorbereiding ten opzichte van EK of WK maar ik ben in de trainingen wel iedere keer weer grenzen aan het verleggen. Ik verwacht dat dit mij weer naar een hoger niveau gaat brengen komende zomer.

Wat is je doel op de Spelen? Neem je met niet minder dan finale genoegen nu je die ook op het WK gehaald hebt?
Mijn doel is inderdaad een Olympische finale halen. Ik denk dat ik daarvoor mijn tijd nog wel weer wat moet aanscherpen maar daar is nog genoeg ruimte voor. Mocht ik een dik persoonlijk record zwemmen maar daarmee de finale mislopen, dan denk ik dat ik daar ook wel tevreden mee kan zijn. Uiteindelijk moet het streven zijn om mezelf zoveel mogelijk te verbeteren en het beste uit mijzelf te halen. Wat voor een resultaat daarbij hoort, zullen we dan op de OS wel zien. Ik kijk er in ieder geval heel erg naar uit!

Welk onderdeel is belangrijker voor je op de Spelen, de 100 meter schoolslag, of de wisselslagestafette?
Voor mij zijn allebei de nummers erg belangrijk maar uiteindelijk werk je wel vooral naar je persoonlijke nummer toe. Ik begin ook met de 100 meter schoolslag waar ik een finale hoop te behalen. Aan het eind van het toernooi is de 4x100 wisselslag waar wij in potentie volgens mij best voor een verrassing zouden kunnen zorgen. In Shanghai voelde het voor mij als een redelijke deceptie dat wij al in de series uitgeschakeld werden maar wanneer wij op de OS wel gewoon de sterkste opstelling in de ochtend zullen opstellen moeten wij de finale gewoon kunnen halen. Ik denk dat we in die finale niet kansloos zullen zijn voor een mooie klassering.

Leef je in een Olympisch jaar nog meer voor je sport dan de jaren daarvoor of trek je gewoon de lijn van de jaren daarvoor door?
Het Olympische jaar is natuurlijk wel het jaar waar het om gaat maar om daar goed te presteren moet je ook de jaren voorafgaand al leven voor je sport. Het zwemmen gaat voor alles, waardoor bijvoorbeeld ook mijn studie grote vertraging opgelopen heeft. Maar ondanks dat ik er misschien dingen voor moet laten ben ik blij dat ik dit mag doen en geniet ik enorm van mijn leven als zwemster. Het gevoel na een overwinning of een geweldige prestatie geeft een enorme kick. Daar kan ik geen genoeg van krijgen.

In de tweede week van de Spelen hoef je niet te competitief te sporten. Naar welke andere sporten ga je dan kijken?
Daar heb ik eigenlijk nog niet uitgebreid over nagedacht. Ik zag dat het atletiektoernooi in de tweede week plaatsvind en ik zou het wel erg leuk vinden om daar een kijkje te nemen. Verder ga ik dat daar ter plekke wel bekijken. Ik heb ook geen idee of ik overal zomaar mag gaan kijken of hoe dat in zijn werk gaat. Het is tenslotte pas mijn eerste keer. Naast andere sporten bekijken mag er in de tweede week ook wel een feestje gevierd worden denk ik zo!

Wat denk je van een zwemmer als Michael Phelps en de notie dat hij acht gouden plakken won vorige Spelen? Zijn er in het zwemmen teveel olympische disciplines, zeker als je dat vergelijkt met andere sporten?
Michael Phelps is in mijn ogen gewoon een zwemheld. Je kan het misschien niet helemaal vergelijken met andere sporten waarbij maar 1 medaille per OS te behalen is maar dat neemt niet weg dat hij gewoon een op en top sportman is. In mijn ogen zijn er niet teveel disciplines in het zwemmen, je kan het gewoon simpelweg niet met andere sporten vergelijken. Op elke slag heb je specialisten en daardoor weer andere mensen die voor podiumplekken strijden. Het Olympisch programma is overigens zelfs al een uitgedund programma want bijvoorbeeld de 50 meter schoolslag, die op EK/WK wel gezwommen wordt, is geen Olympisch nummer.

Waar denk je op de schoolslag nog winst te kunnen pakken? Waar laat het je vooral op liggen ten opzichte van toppers als Soni, Jones, Hardy en Efimova? Speelt de onderwaterfase daar een belangrijke rol in?
Ik denk dat de onderwaterfase inderdaad een punt is waar ik nog op kan verbeteren ten opzichte van de rest van de wereld. Ik heb vooral moeite met de technische uitvoering van dit onderdeel. Verder denk ik dat ik ook nog steeds mijn eigen zwemslag technisch kan optimaliseren, waarbij ik vooral gestroomlijnder moet zwemmen. De komende tijd moet ik verder gewoon hard blijven trainen en grenzen verleggen tijdens de training om weer een stap richting de echte toppers te kunnen maken. Hopelijk werpt dit deze zomer zijn vruchten af!

Je ziet op de schoolslag dat de een bij iedere slag hoog uit het water komt terwijl de ander juist veel vlakker zwemt. Wat is de beste manier om de schoolslag te zwemmen eigenlijk?
Er bestaat volgens mij niet een ultieme schoolslag. Het is heel erg afhankelijk van individuele fysieke kenmerken zoals de bouw, kracht en de beweeglijkheid. Ik probeer bijvoorbeeld ook vooral binnen mijn eigen slag en timing tot de meest optimale techniek te komen. Een slag die voor de ene persoon heel goed werkt, kan bij een ander juist helemaal niet werken. Dat maakt het ook zo'n lastige slag, er is niet per se 1 manier die zeker naar succes leidt. Vandaar dat je ook erg veel verschillende stijlen kan ontdekken tijdens de wedstrijden.

Hoe combineer je jestudie met je zwemmen? Met andere woorden; zit je nog op schema of doe je het gewoon rustiger aan in de olympische aanloop?
Ik doe het eigenlijk al jaren rustiger aan. Ik studeer Economie en Bedrijfskunde, richting Bedrijfseconomie Financiering, aan de UvA. Ik ben in 2006 gestart en ben nu bezig met het schrijven van mijn Bachelor scriptie. Deze hoop ik dit jaar gewoon af te ronden. Het zwemmen heeft wel veel invloed op mijn studie. Omdat de colleges vaak onder trainingstijden vallen mis je veel en vaak heb ik ook weinig energie na de trainingen om veel aan mijn studie te doen. Ik probeer het zo goed als het gaat te combineren en ben blij dat mijn eerste diploma nu in zicht komt. Dan heb ik in ieder geval straks wel een basis voor het leven na het zwemmen, wanneer dat ook mag zijn.

Draai je altijd favoriete muziek voor een wedstrijd om jezelf op te peppen? Welke muziek is dat?
De artiesten waar ik nu geregeld naar luister zijn Adele en Birdy. Echter, dit zijn niet echt opzwepende nummers. Voor de wedstrijd luister ik daarom naar wat hardere muziek. Mijn vriend kwam met een cd van Defqon1 aanzetten, waar je wel goed wakker van wordt! Dat is in mijn geval meestal wel nodig want ik heb vaak moeite om in de ochtend topprestaties te leveren.

Ben je bijgelovig? Zo ja. Hoe uit zich dat?
Ik ben niet zozeer bijgelovig maar heb voor mijn start meestal wel wat vaste handelingen die ik voor mijn race doe. Ik zwaai mijn armen los, spring in de lucht en klap vervolgens op mijn armen en benen. Daarna ben ik klaar om te racen!

'Omstreden maagchirurg werkt in Duits ziekenhuis'

De maagchirurg die verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van vijf patiënten in het Scheper Ziekenhuis in Emmen, werkt momenteel in een ziekenhuis in Duitsland. Dat meldt RTV Drenthe maandag. De arts, Nick Reijnen, mag in Nederland zijn beroep niet meer uitoefenen, maar in andere Europese landen nog wel.

Reijnen werd in 2009 ontslagen bij het ziekenhuis in Emmen. Hij was toen al op non-actief gesteld, nadat aan het licht was gekomen dat er ongebruikelijk veel complicaties optraden bij de maagverkleiningsoperaties die hij uitvoerde. De Inspectie voor de Gezondheidszorg schrapte hem uiteindelijk uit het artsenregister.

Reijnen was overigens in 2004 in Duitsland veroordeeld, maar dat was toen geen reden hem in Emmen te weigeren. Hij zou nu in het Sankt Georg-ziekenhuis in Schmallenberg in Sauerland opereren.

Vorig jaar bleek dat een andere omstreden Nederlandse arts in Duitsland had gewerkt, terwijl hij in Nederland niet meer als arts mag werken. De aan medicijnen verslaafde neuroloog Ernst Jansen Steur stelde in het Medisch Spectrum Twente jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) kondigde daarop aan bij haar EU-collega's aan te dringen op een Europese zwarte lijst van artsen met een beroepsverbod.

'Onbeperkt internet' bij nieuwe Hi-abonnementen

KPN biedt nieuwe abonnees van dochter Hi weer onbeperkt internet aan. Wordt de bundel overschreden, dan wordt de snelheid echter wel afgeknepen. Bel- en sms-bundels zijn optioneel. Dat meldt de telecomprovider maandag.

Jongerenmerk Hi introduceert vier nieuwe abonnementen tussen de nul en twee gigabytes. Snelheden variëren tussen de 32 kilobit en 14 megabit per seconde. Na overschrijding gaat de snelheid naar 32 kb/s. Eerdere abonnementsvormen hadden een limiet aan het aantal megabytes, waarbij na overschrijding extra mb's moesten worden aangeschaft.

Neemt een abonnee van Hi een belbundel, dan wordt na de eerste minuut per seconde afgerekend. Tegoed dat overblijft wordt niet meegenomen naar de volgende maand. Bij het abonnement wordt geen toestel cadeau gedaan. Abonnees moeten een toestel huren voor de periode van het abonnement.

Afgelopen najaar veranderden alle grote telecomproviders hun abonnementen vanwege de teruglopende inkomsten uit bellen en sms'en. Klanten maken steeds meer gebruik van internetdiensten als Whatsapp, Skype en Facebook Messenger. Om het verlies tegen te gaan schaften de meeste providers, waaronder KPN, onbeperkt internet juist af.

Rechtbank behandelt verbod Martijn over twee weken

De rechtbank in Assen behandelt op 7 maart het verzoek van het Openbaar Ministerie om de pedofielenvereniging Martijn verboden te verklaren. Wanneer de uitspraak volgt, is nog onduidelijk, meldt een woordvoerder van de rechtbank maandag.

Het verzoek is gericht aan de civiele afdeling van de rechtbank. De kwestie rond Martijn heeft veel voeten in aarde gehad. Het OM besloot eerder Martijn niet strafrechtelijk te vervolgen. De ouders van een misbruikslachtoffer vochten die beslissing aan, maar het gerechtshof in Leeuwarden bepaalde dat het OM Martijn niet strafrechtelijk hoeft te vervolgen.

Vervolgens zei minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) niet van plan te zijn het OM alsnog op te dragen pedofielenvereniging Martijn via het strafrecht te laten verbieden. Volgens de minister zou er langs die weg geen zaak zijn. Op dat moment was al wel duidelijk dat het OM het verbod zou gaan proberen af te dwingen via de civiele rechter.

Het OM stelde eerder dat als sprake is van activiteiten die in strijd met de openbare orde en de goede zeden zijn, het onder haar taken valt een verzoek voor een verbod in te dienen. De vereniging vergoelijkt en verheerlijkt volgens het OM pedofilie en pedoseksualiteit. Daarom zou er een 'zwaarwichtig publiek belang' zijn om jongeren en hun ouders tegen de activiteiten van Martijn te beschermen. Het OM vindt de vrijheid van vereniging in dit geval minder zwaar wegen dan de bescherming van mogelijke slachtoffers.

Poes Minous duikt na elf jaar weer op

De 13-jarige poes Minous is zondagmiddag na elf jaar weer met haar baasje herenigd. Ze was in het Noord-Hollandse Slootdorp gevonden. De eigenaar uit Arnhem kon dankzij de chip onder de vacht van de poes opgespoord worden.

Frouwke Zoutman, die een dierentehuis in Slootdorp runt, kreeg twee weken geleden een telefoontje dat een langharige, zwartbruine poes was gevonden in een paardenstal. Nadat ze had ontdekt dat de poes gechipt was, bleek uit de databankgegevens dat haar baasje haar elf jaar geleden als vermist had opgegeven. Het dier was weggelopen tijdens een vakantie aan het Amstelmeer. Ondanks vele zoekpogingen, advertenties en oproepen werd van de poes nooit meer iets vernomen.

De poes blijkt jarenlang op een boerderij in de buurt van de stal te hebben geleefd. Poolse werknemers die op het erf woonden, gaven haar te eten. Toen de Polen vertrokken, werd de poes een tijdje niet meer gezien totdat ze vorige week in de stal opdook.

"Het was fantastisch te zien hoe blij de eigenaar en zijn kinderen reageerden toen ze de enigszins verzwakte Minous weer in hun armen sloten", vertelt Zoutman. De kinderen kenden de poes alleen van een foto. Ze waren nog niet geboren toen Minous vermist raakte.

Ook zegt Zoutman dat dit verhaal met een mooi einde de waarde van het chippen van huisdieren bewijst. "Als wij een niet gechipt huisdier opvangen, vinden wij zijn eigenaar heel moeilijk terug. Een chip maakt de zoektocht een stuk makkelijker."

Gouweleeuw verlengt contract bij Heerenveen

Jeffrey Gouweleeuw heeft zijn aflopende contract met twee jaar verlengd. Daardoor staat de talentvolle verdediger van sc Heerenveen tot de zomer van 2014 onder contract bij de Friese ploeg. Dit maakte de huidige nummer drie van de Eredivisie vandaag bekend.

Gouweleeuw, die volgend seizoen met Marco van Basten als trainer te maken krijgt, is bezig aan zijn tweede seizoen bij Heerenveen. Hij speelt tot nu toe een enorm sterk seizoen bij de Friese ploeg. De in Heemskerk geboren Gouweleeuw speelt ook voor Jong Oranje.

Cohen treedt terug als fractieleider PvdA

Job Cohen treedt met onmiddellijke ingang terug als fractievoorzitter en politiek leider van de PvdA. Hij blijft ook niet aan als Kamerlid.

Hij zegt te hebben willen bijdragen aan een fatsoenlijke samenleving maar dat hij er onvoldoende in is geslaagd 'in de politieke en mediawerkelijkheid van 'Den Haag' de weg naar deze fatsoenlijke samenleving geloofwaardig over het voetlicht te brengen'.

De PvdA heeft dat maandagmiddag bekendgemaakt. Later maandagmiddag licht Cohen zijn besluit toe op het partijkantoor in Amsterdam.

Cohen treedt terug als fractieleider PvdA
Cohen treedt terug als fractieleider PvdA (Foto: ANP)

Jankulovski zet punt achter voetballoopbaan

Marek Jankulovski heeft besloten om een punt te zetten achter zijn actieve voetbaloopbaan. De 34-jarige Tsjech werd al lange tijd geplaagd door een knieblessure. Zijn hoogtepunt kende hij in 2007, toen de verdediger met AC Milan de Champions League won.

Afgelopen zomer maakte Jankulovski de overstap van AC Milan naar Banik Ostrava, waar hij zijn voetballoopbaan begon. Hij kampte toen ook al met een blessure aan de knie. Hij kwam dit seizoen slechts zeven minuten in actie voor Banik Ostrava.

In 2000 vertrok hij bij Banik Ostrava om voor Napoli te gaan spelen. Daarna kwam hij ook nog uit voor Udinese en AC Milan. Hij speelde 78 interlands voor Tsjechië. In 2009 zette hij een punt achter zijn interlandloopbaan.

'Villarreal in de race voor transfervrije Aissati'

Ismaïl Aissati gaf afgelopen week na de verloren Europa League-wedstrijd tegen Manchester United (0-2) aan dat hij na dit seizoen zal vertrekken bij Ajax. De middenvelder profiteert van zijn transfervrije status na dit seizoen en wil het liefst naar de Spaanse competitie.

Volgens El Mediterraneo is dit goed mogelijk, aangezien Villarreal interesse heeft in de 23-jarige middenvelder. El Submarino Amarillo presteert dit seizoen erg teleurstellend en zou op zoek zijn naar een creatieve middenvelder. Aissati zou daarom een geschikte kandidaat zijn.

Hij begon zijn voetballoopbaan bij PSV, waar hij op zeventienjarige leeftijd zijn debuut maakte. Na een verhuurperiode aan FC Twente keerde hij in het seizoen 2007/08 terug in  Eindhoven. Daar kende hij echter een slecht seizoen en vervolgens werd hij overgenomen door Ajax. Ook in Amsterdam kon hij zijn oude vorm niet terugvinden. Hij werd vervolgens verhuurd aan Vitesse.

Eenmaal teruggekeerd in Amsterdam kwam hij al snel bij Jong Ajax terecht. Vanwege veel blessures in de A-selectie deed Ajax-trainer Frank de Boer de laatste weken toch weer een beroep op hem. Afgelopen donderdag stond hij zelfs in de basis tegen Manchester United.

Ranieri wil team rond Sneijder bouwen

Eerder gaf Internazionale-trainer Claudio Ranieri aan dat Wesley Sneijder niet in zijn ideale opstelling past. De oefenmeester komt echter terug op zijn eerdere uitspraken en geeft nu aan dat hij een team wil bouwen rondom de international van Oranje.

"Sneijder is voor ons geen probleem, maar juist de oplossing", liet Ranieri weten in de Italiaanse media. "Een coach van Inter moet erin slagen spelers met een bijzondere kwaliteit goed in te passen, ook als het team in een moeilijke periode zit."

Komende woensdag mag Internazionale op bezoek bij Olympique Marseille in het kader van de Champions League. De druk op Ranieri is ongekend hoog sinds de reeks slechte uitslagen. Zodoende lijkt een zege op Marseille in de achtste finales van de Champions League noodzakelijk om zijn huidige baan als hoofdtrainer van Inter te behouden.

Ranieri is tegen de Franse ploeg in ieder geval bereid een aantal wijzigingen door te voeren in zijn speelsysteem. "Ik moet een paar lastige beslissingen nemen en zal dat ook gaan doen", aldus de Italiaanse trainer.

Gabe Newell over Valves aankondigingsbeleid

Valve heeft het maar zwaar met ongeduldige gamers. Uit verschillende hoeken wordt de roep om een Half-Life 3-aankondiging steeds luider. Valve-baas Gabe Newell heeft in een interview met Penny Arcade gereageerd op hun aankondigingsbeleid.

"We’re acutely aware of how much we annoy our fans and it’s pretty frustrating to us when we put them into that situation," zegt Newell. Volgens hem is Valve voorzichtiger geworden met aankondigen omdat hun projecten in het verleden ook vertraging opliepen.

"With Half-Life 1 it was a year after we originally said it would be, Half-Life 2 basically if you go and read the forum posts apparently took us fifty or sixty years to get done so we’re trying to be careful not to get people too excited and then have to go and disappoint them. So we’re sort of reacting in the other direction and saying okay, well let’s have things a little more baked before we start getting people all excited about it.”

Het hele interview is hier te lezen.

Gabe Newell

Real-life GoldenEye 64 mod

GoldenEye wordt vaak genoemd als een van de beste games die ooit is uitgebracht. Voor die tijd bracht GoldenEye dan ook veel teweeg, maar de game was niet perfect. Als je de engine en AI vijftien jaar later nog eens een keer bekijkt, kom je erachter dat je companen niet zo bereidwillig waren als hoe ze zich voordeden.

In het onderstaande filmpje wordt laten zien wat nou precies de problemen waren met onder andere de AI. En dit alles met hyperrealistische graphics.

'Studenten duurder uit door fout UvA'

Tientallen studenten moeten duizenden euro's meer collegegeld betalen door een fout van de Universiteit van Amsterdam. Ze zijn bezig aan een tweede studie en zeggen verkeerd te zijn voorgelicht door de universiteit, meldt de ASVA studentenunie.

Voor de tweede studie geldt met ingang van dit collegejaar niet het wettelijke collegegeld, maar het hogere instellingscollegegeld. Dat bedrag kan oplopen tot meer dan tienduizend euro.

De studenten informeerden volgens de ASVA aan het begin van het studiejaar bij de UvA naar de tarieven. De universiteit meldde dat er sprake was van een overgangsregeling en dat ze het standaardtarief van 1700 euro moesten betalen, maar dat blijkt dus niet te kloppen. Afgelopen maand kregen de studenten te horen dat ze moeten bijbetalen.

Volgens de UvA ligt de fout bij de studenten, die zelf verantwoordelijkheid dragen voor het te betalen bedrag. De ASVA is het daar niet mee eens. "Als studieadviseurs niet eens goed op de hoogte zijn van de regels, hoe kan je dat dan wel van studenten verwachten?", vraagt voorzitter Eline Peters zich af.

Hoeveel studenten precies getroffen worden, is nog onduidelijk. De ASVA studentenunie vreest dat ten minste honderd studenten met dit probleem kampen.

Staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) kan Kamervragen over de kwestie verwachten. PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing vindt dat studenten geen rekening gepresenteerd mogen krijgen en dat de universiteit moet opdraaien voor de extra kosten.

Crowe regisseert korte film voor Sydney Unplugged

Russell Crowe gaat een van de twaalf delen van het filmproject Sydney Unplugged regisseren. Ook Liev Schreiber en Rachel Ward nemen een deel voor hun rekening, evenals Toni Collette en Anthony LaPaglia, die hiermee hun regiedebuut maken. Elk van de delen vertelt een apart verhaal, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Het project wordt aangezwengeld door regisseur John Polson, initiator van het Tropfest-filmfestival voor korte films in Sydney, en filmproducent Gary Hamilton. De beide geboren Australiërs willen met het filmproject hun stad Sydney voor het voetlicht brengen in de stijl van Paris Je t'Aime en New York Stories.

"Het is geen geheim dat veel groot filmtalent hier in Australië woont of vandaan komt", zei Polson. "Het is hoog tijd dat dit talent eens bijeenkomt om films te maken over een van 's werelds mooiste steden. De mensen die aan dit project hun medewerking hebben toegezegd overstijgen onze stoutste dromen."

Sydney Unplugged wordt volgend jaar internationaal uitgebracht. Het is nog onduidelijk of de film ook in Nederland verschijnt.


Crowe regisseert korte film voor Sydney Unplugged (Foto: Novum)

Chinese rechter verbiedt verkoop iPad

De hoog oplopende ruzie tussen iPad-fabrikant Apple en het Chinese bedrijf Shenzhen Proview Technology over het handelsmerk van de tabletcomputer is maandag in een nieuwe fase beland. Proview zegt een rechtszaak te hebben gewonnen waarmee de verkoop van de iPad verboden wordt.

Proview-advocaat Xie Xianghui verklaarde dat de rechtbank in Huizhou, een stad in de zuidelijke Chinese provincie Guangdong, vrijdag heeft bepaald dat distributeurs in China niet langer iPads mogen verkopen. Proview heeft in meerdere steden rechtszaken tegen Apple aangespannen en heeft daarnaast de handelsautoriteiten in ongeveer veertig steden gevraagd de verkoop van iPads te blokkeren.

Proview registreerde in 2001 in China het handelsmerk iPad. Apple kocht de rechten op het gebruik van de naam van een Taiwanese dochteronderneming van Proview, dat echter volhoudt nog steeds het handelsmerk in China te hebben. Apple spande daarop een rechtszaak aan, maar kreeg geen gelijk van de Chinese rechter. Apple is tegen deze uitspraak in beroep gegaan. De beroepszaak loopt nog steeds.

"We hebben de rechten van Proview op het handelsmerk van de iPad een aantal jaar geleden in tien verschillende landen gekocht. Proview weigert zich te houden aan de overeenkomst met Apple in China en een rechtbank in Hong Kong heeft zich in deze kwestie achter Apple geschaard", aldus Apple-woordvoerster Carolyn Wu.

Volgens Chinese media zit Proview diep in de schulden. Het bedrijf zou een grote som geld nodig hebben om crediteuren te betalen. Volgens de rechter in Hong Kong, die Apple eerder in het gelijk stelde, heeft Proview de rechtszaak aangespannen met de bedoeling 'Apple schade toe te brengen'. Proview op zijn beurt beschuldigt Apple ervan oneerlijk te hebben gehandeld bij de aankoop van het handelsmerk. Dit geschiedde via een Brits bedrijf dat Apple speciaal voor dit doel had opgericht. Het was op dat moment niet duidelijk dat Apple achter de aankoop van het handelsmerk zat.

Tot dusver zijn in een aantal Chinese steden iPads uit de schappen gehaald. Er is echter geen sprake van dergelijke acties op nationaal niveau.


Chinese rechter verbiedt verkoop iPad (Foto: Novum)

Ex helpt Barry Atsma bij carrière

Barry Atsma kon voor de opnamen van de thriller Taped met een gerust naar Argentinië vertrekken. "Mijn ex en ik hebben goede afspraken over wie wanneer wat opvangt", vertelt de acteur over hun kinderen voor de camera van Novum Nieuws. "Daar hebben we gelukkig goed contact over, dus dat werkt heel fijn."

Voor de thriller moesten Atsma en zijn tegenspeelster Susan Visser weken in het Zuid-Amerikaanse land vertoeven. "Als je op reis bent, wordt je laptop je thuis," vertelt de actrice, die zelf ook twee kinderen heeft. Atsma had zelfs een altaartje ingericht om het gemis van zijn twee dochters te compenseren.

"Ik keek heel veel filmpjes als ik ze 's nachts miste", aldus Atsma. "Ga ik een filmpje kijken dat ze in bad zitten te spelen, of dat Zoë voor het eerst gaat fietsen." Visser had werk gecombineerd met plezier en plakte een vakantie met haar kroost aan de opnamen. "Dat was gewoon nachtjes aftellen."

In Taped spelen Barry en Susan een uitgeblust echtpaar dat in Argentinië probeert hun huwelijk nieuw leven in te blazen. Als ze per ongeluk een misdaad vastleggen met hun camera, slaan ze op de vlucht.

Het filmen ging niet helemaal zonder slag of stoot. Atsma verloor in een achtervolgingsscène een stukje van zijn teen. "In een machinefabriek ben ik ergens langs gelopen en toen scheurde het open."

Taped draait vanaf donderdag in de bioscopen.


Ex helpt Barry Atsma bij carrière (Foto: Novum)

SEGA houdt audities voor rol in Yakuza 5

SEGA houdt momenteel audities voor een nieuw vrouwelijk personage in het aankomende spel Yakuza 5. Tussen november en januari heeft de studio duizenden aanmeldingen ontvangen. Hiervan mogen er uiteindelijk tweehonderd op gesprek komen.

Afgelopen zaterdag heeft een jury van vier leden van het ontwikkelaarsteam de eerste audities gehouden in Tokio. Er staan ook nog audities gepland in Sapporo, Fukuoka, Osaka en Nagoya. De mensen die auditie mochten komen doen varieerden van modellen tot professioneel worstelaars.

In een interview met Famitsu geeft Executive Director Toshihiro Nagoshi aan dat het enthousiasme bij de gegadigden duidelijk merkbaar was en dat hij dat gevoel graag wil meenemen naar toekomstige games.

Op de vraag hoe de gekozen persoon precies in het spel gaat komen kon Nagoshi niet antwoorden. "We hebben hier wel wat ideeën over, maar er zullen aanpassingen moeten worden gedaan afhankelijk van de persoon die gekozen wordt."

Foto's van de audities zijn te vinden op de website van Famitsu.

Yakuza 5 staat gepland voor een release in het voorjaar van 2012 voor PlayStation 3.

Antonio Banderas speelt Picasso

Antonio Banderas gaat de rol van Pablo Picasso spelen in de film 33 Dias. De film, die internationaal wordt uitgebracht als 33 Days, vertelt over het leven van de Spaanse schilder in de periode dat hij werkte aan zijn bekende schilderij Guernica. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

De film laat zien hoe het schilderen van Guernica een therapeutische werking had voor Picasso, die in die jaren door een diepe persoonlijke crisis ging. Ook toont de film zijn relatie met zijn minnares Dora Maar, een Franse schilderes en fotografe.

De enorme muurschildering Guernica, van zo'n 3,5 bij 7,5 meter, toont de verwoesting van het Spaanse plaatsje Guernica na bombardementen door Duitse en Italiaanse bommenwerpers tijdens de Spaanse Burgeroorlog in 1937. De bombardementen werden uitgevoerd in opdracht van de Spaanse fascistenleider Francisco Franco en waren bedoeld om de weerstand van de Spaanse Republikeinen te breken.

"Ik ben al meermalen benaderd om Picasso te spelen, maar ik heb de rol altijd afgewezen", zei de 51-jarige Banderas zondag in de Spaanse krant El Pais. "Ik heb hem altijd erg gerespecteerd want ik om net als hij uit Malaga en ben geboren in een huis dat ongeveer vier straten van zijn geboortehuis staat."

De opnames van de Spaans- en Franstalige film gaan deze zomer van start in Guernica en Parijs. De regie is in handen van de Spanjaard Carlos Saura, die in 1999 al de film Goya en Burdeos maakte, over het leven van schilder Goya in Bordeaux.


Antonio Banderas speelt Picasso (Foto: Novum)

Zeilmeisje Laura wil boek uitbrengen

Laura Dekker wil een boek schrijven over haar zeilavonturen. Het 16-jarige zeilmeisje, dat vorige maand haar wereldreis voltooide, schrijft dat op haar weblog. "Ik ben druk iets te maken van mijn dagboek, dat ik hopelijk snel een boek kan noemen", laat ze weten. De solozeilster heeft nog geen titel voor haar boek.

Over Laura verscheen voor aanvang van haar wereldreis al een boek. De oma van de tiener bundelde Laura's dagboekverhalen in 'Mijn Verhaal'. Dat richtte zich vooral op de gebeurtenissen voor de tocht en de tegenwerking van onder meer de Kinderbescherming.

Laura volbracht haar wereldreis op 21 januari toen ze arriveerde op Sint Maarten. Ze was daar een jaar eerder vertrokken. Momenteel verblijft ze op Bonaire.


Zeilmeisje Laura wil boek uitbrengen (Foto: Novum)

Woody Allen wint WGA Award voor Midnight in Paris

De scenario's voor Midnight in Paris en The Descendants zijn zondagavond door het Amerikaanse gilde van film- en tv-scenaristen WGA verkozen tot beste van het afgelopen filmjaar. De films wonnen respectievelijk de prijs voor beste originele scenario en beste bewerkte scenario.

Midnight in Paris, van regisseur en scenarist Woody Allen, gaat over een Amerikaanse schrijver die met zijn verloofde naar Parijs gaat. Terwijl hij zich onderdompelt in het nachtleven raakt hij zeker geïnspireerd, maar ook steeds verder verwijderd van zijn vrouw.

The Descendants is naar een script van Alexander Payne, Nat Faxon en Jim Rash. Payne voerde ook de regie. In dit drama speelt George Clooney de hoofdrol van vader die erachter komt dat zijn vrouw hem bedrogen heeft. Tijdens een vakantie op Hawaï probeert hij de relatie met zijn dochters aan te halen en zijn stervende vrouw zo goed mogelijk te begeleiden.

De stomme zwart-witfilm The Artist leek tot de grote favorieten te behoren. De film werd echter gediskwalificeerd omdat het scenario van een Fransman, regisseur Michel Hazanavicius, was. Het drama over de opkomst van films met geluid dingt nog wel mee naar tien Oscars, waaronder die voor beste film.

De WGA Awards tellen als een belangrijke graadmeter voor de Oscars, die zondag worden uitgereikt in Los Angeles. Veel van de stemgerechtigden bij de WGA zijn namelijk ook lid van de Academy of Motion Pictures Arts and Sciences, die bepaalt wie de Oscars wint.


Woody Allen wint WGA Award voor Midnight in Paris (Foto: Novum)

[Upd] 'Lynx in Zuid-Limburg'

In het Savelsbos in Zuid-Limburg is mogelijk een lynx gezien. Een dierenliefhebber zegt het dier zondagochtend te hebben gespot, blijkt uit een melding op de website waarneming.nl.

Op de website is een foto van de lynx te zien. Of het werkelijk om een lynx gaat, wordt onderzocht. "Een waarnemer en zoogdierkenner gaan maandag op stap", meldt de website.

Het roofdier werd rond 08.45 uur gespot. Het gaat om een Euraziatische Lynx, die in Nederland als uitgestorven wordt beschouwd. Elders in Europa komt het dier wel voor.

In 2005 werd op de Veluwe herhaaldelijk een poema gespot. Het dier is nooit aangetroffen. Mogelijk ging het om een groot uitgevallen, verwilderde kat.

Update 13.52 uur:
Inmiddels is gebleken dat de foto gemaakt is in een Duits Wildpark.

Gerrard: "Carroll wordt steeds beter"

Andy Carroll kan, ondanks kritiek van de pers, rekenen op steeds meer krediet bij Liverpool. Na trainer Kenny Dalglish spreekt ook Steven Gerrard lovende woorden over de spits.

De miljoenenaankoop kwam vorig jaar naar Liverpool, maar vond sindsdien pas acht keer het net. De media betitelden hem om die reden tot dusver als een miskoop. Gerrard verklaart aan Daily Mail dat de spits de afgelopen weken juist zijn waarde bewijst. "Hij wordt steeds beter naarmate hij zich binnen de club settelt. We zijn erg blij met hem", aldus de aanvoerder.

Carroll was afgelopen weekend tegen Brighton & Hove één keer trefzeker. Volgens Gerrard was de spits de beste speler van het veld. Mede door zijn toedoen won Liverpool met 6-1 in het bekerduel.

Komend weekend staat in het Wembley-stadion de finale van de Carling Cup voor de deur. Het treffen met Cardiff betekent bij winst de eerste grote prijs sinds de FA Cup-overwinning van zes jaar geleden.

Kettingrovers sleuren vrouw mee

Een 50-jarige vrouw is zondag in Den Haag enkele meters meegesleurd door een stel jongens die probeerden haar te beroven van een ketting. De daders wisten met de ketting te ontkomen. De ouders van een 16-jarige verdachte zijn later in de cel beland, omdat ze de agenten aanvielen die op zoek waren naar hun zoon.

De beroving vond omstreeks 13.15 uur plaats in de Smitstraat, meldt de politie. De vrouw zette vuilnis buiten toen zij van achteren werd beetgepakt en de ketting van haar nek werd getrokken. Op het moment van de beroving kwam de zoon van de vrouw de straat ingelopen, die andere familieleden alarmeerde. De drie daders wisten te ontkomen, met de ketting.

Getuigenverhoren leidden de politie naar een 16-jarige Haagse verdachte. Agenten troffen de moeder van de jongen thuis aan. Zij alarmeerde de vader. Volgens de politie ontstond binnen de kortste keren een handgemeen tussen de politiemannen en de ouders van de 16-jarige. De vader en moeder zijn aangehouden. De politie verwacht hun zoon snel aan te houden.

'Attracties zwembad te beheren door lek systeem'

Door een blunder van de gemeente was een subtropisch zwembad in Breukelen wekenlang door iedereen te beheren. Van de glijbaan tot de watertemperatuur, alles kon van afstand via internet worden geregeld. Dat meldt Webwereld maandag.

Het systeem waarmee de attracties bij zwembad 't Kikkerfort en de watertemperatuur worden aangestuurd, stond open en bloot op internet. Het lek werd gevonden door twee beveiligingsonderzoekers, die bij Webwereld aan de bel trokken. Voor zover bekend zijn er geen ongelukken gebeurd door het lek.

Het systeem is inmiddels niet meer toegankelijk. De gemeente Stichtse Vecht, waar Breukelen onder valt, erkent dat het heeft opengestaan. Volgens de gemeente kwam dat doordat een installateur het systeem na onderhoudswerkzaamheden niet had gesloten. De gemeente heeft maatregelen getroffen waardoor het voor derden niet meer mogelijk is in het systeem te komen.

IJs richt schade aan op Donau

Grote schotsen kruiend ijs laten over een afstand van honderden kilometers een spoor van vernieling achter op de Donau. De ijsmassa kwam zondag als gevolg van de stijgende temperaturen in beweging. Honderden bootjes en diverse restaurants op palen langs de oever van de rivier hebben schade opgelopen.

De Donau stroomt door negen landen en is een levensader voor transport, energie en industrie. Door de strenge vorst was de rivier vanaf Oostenrijk tot aan de Zwarte Zee geblokkeerd door het ijs, dat op sommige plekken een halve meter dik was. De schade als gevolg van het kruiende ijs werd vooral in de omgeving van de Servische hoofdstad Belgrado aangericht.


IJs richt schade aan op Donau (Foto: Novum)

Amsterdammer vast om vermissing meisjes

Een 29-jarige man uit Amsterdam is aangehouden in verband met de vermissing van de twee meisjes uit De Meern en Vleuten. Dat heeft de politie maandag gemeld. De meisjes werden zondagavond in een woning in Rotterdam aangetroffen. Ze waren sinds dinsdag vermist.

De meisjes, die in redelijke gezondheid verkeren, werden onder verdachte omstandigheden in de woning aangetroffen. De politie wil nog niets zeggen over wat er met de meisjes van 14 en 15 jaar is gebeurd en wat de rol van de verdachte is geweest.

Capcom begint na consoleversies aan pc-versies

Capcom heeft aangegeven waarom ze bijna altijd later zijn met pc-versies van hun games. Dit komt omdat ze vaak pas met ontwikkelen beginnen nadat de ontwikkeling van de consoleversies achter de rug is.

Volgens het 'business plan' van Capcom kan de ontwikkelaar niet wachten met de consoleversie totdat de pc-versie af is. Het bedrijf doet wel hun best om het gat tussen de releases zo klein mogelijk te houden. Aankomende games zoals Street Fighter X Tekken en Resident Evil 6 krijgen eerst een consolerelease en later een pc-release.

Double Fine-adventure haalt meer dan twee miljoen dollar op

Double Fine Productions heeft via crowdfunding binnen twaalf dagen meer dan twee miljoen dollar binnengehaald voor de ontwikkeling van een nieuwe point-and-click-adventure. Oorspronkelijk was het doel gesteld om vierhonderdduizend dollar op te halen, wat uiteindelijk binnen acht uur was behaald.

Al het ingezamelde geld wordt ingezet om de nieuwe game beter te maken. Met het budget kan de game op meerdere platformen verschijnen en zal er meer mogelijk zijn voor muziek, stemmen en het overzetten van de game in meerdere talen. Wie het project steunt, krijgt een exemplaar van de game en mag via Steam deelnemen aan de bèta.

De ontwikkeling wordt geleid door Tim Schafer en Ron Gilbert, bekend binnen het point-and-click-genre met games als Secret of Monkey Island en Day of the Tentacle. Vooralsnog komt de game uit op Windows, Mac, Linux, iOS- en Android-apparaten. Het project steunen kan nog tot en met 14 maart.

Sony ziet Vita als vijf- tot tienjarig platform

Sony heeft aangegeven dat ze de PS Vita zien als een platform voor de komende vijf tot tien jaar. Ze verwachten dat de handheld een succes zal zijn vanwege de vele positieve reacties die ze hebben waargenomen.

Het echte succes van de PS Vita kunnen ze pas volgend jaar of het jaar daarop meten, geeft Sony ook aan. Het doel van Sony is ook om de nummer één in de handheld-wereld te worden. Ontwikkelstudio's zoals Sony Santa Monica (God of War), Guerrilla (Killzone), Naughty Dog (Uncharted) en Media Molecule (LittleBigPlanet) zullen de handheld in de toekomst ondersteunen door ervoor te gaan ontwikkelen.

Aanstaande woensdag zal de PS Vita gelanceerd worden in Amerika en Europa. Lees de recensie van de nieuwe handheld hier en launchgame Uncharted: Golden Abyss hier.

Swaffelen is geen kunst

Zijn visueel gehandicapte vader filmde de 'kunstenaar' terwijl hij in een rode kano aan het wiebelen was. Hiermee wilde hij aantonen dat je de kano uit zijn primaire functie kan trekken. Ja, natuurlijk kan dat. Wat een gelul! Bierkratten dienen om bierflesjes op een effectieve en veilige manier te vervoeren. Je kunt natuurlijk ook een toren bouwen van bierkratten. Maar om al die zuipende jongeren op Terschelling nou kunstenaars te noemen lijkt me overdreven. 

Ongeluk Friso leidt tot debat in Oostenrijk

Het ski-ongeluk van prins Friso leidt in Oostenrijk opnieuw tot discussie over de mate waarin skiërs al of niet verplicht moeten worden airbags en lawinepiepers mee te nemen. De prins had toen hij vrijdag door een lawine werd verrast en bedolven, wel zo’n alarmsignaal bij zich, maar geen airbag. Zijn medeskiër had die wel en bleef daardoor boven de sneeuw. Vandaar de roep om zo’n uitrusting verplicht te stellen. De Oostenrijkse bergreddingsvereniging is echter tegen.

Volgens voorzitter Frank Lindenberg heeft een wettelijke verplichting geen zin omdat die in de praktijk niet is te controleren. Kenmerk van het vrije skiën, dus buiten de pistes, is de vrijheid. Hij pleit dan ook voor betere voorlichting, met name aan de toeristen. "Die worden met mooie plaatjes naar de skioorden gelokt, maar krijgen geen voorlichting over de gevaren van de wintersport", aldus Lindenberg in de Oostenrijkse krant Kurier. Er zou bijvoorbeeld bij skiliften meer informatie gegeven kunnen worden.

De Oostenrijkse Alpenvereniging wijst op de eigen verantwoordelijkheid van skiërs. De regering moet zich niet bemoeien met de uitrusting. Bovendien moet de airbag, anders dan in een auto waar hij bij een botsing automatisch tevoorschijn komt, nog altijd door de skiër zelf worden bediend. Voorlichting en oefening zijn daarom belangrijker, vooral over de manier waarop skiërs kunnen voorkomen dat ze een lawine veroorzaken.

Cijfers van het Zwitserse lawine-onderzoeksinstituut tonen wel het effect van airbags aan. In 2010 overleefde 97 procent van de lawineslachtoffers die zo’n ding gebruikten. In Lech zijn de airbags volop te koop, ook in het chique warenhuis Strolz naast het koninklijke gastenverblijf in Gasthof Post. Goedkoop zijn ze niet: een rugzak met airbag kost al gauw 750 euro.

Het ongeluk van prins Friso en zijn onzekere gezondheidstoestand is ook maandag weer voorpaginanieuws in Oostenrijk. Niet alleen de kranten in Vorarlberg, waar hij vrijdag bij het skiën op de vrije piste door een lawine werd getroffen, en Tirol, waar hij in de hoofdstad Innsbruck in het ziekenhuis vecht voor zijn leven, maar ook de landelijke dagbladen pakken uit over de 'tragedie’ in het Nederlandse koningshuis.

Ongeluk Friso leidt tot debat in Oostenrijk
Ongeluk Friso leidt tot debat in Oostenrijk (Foto: ANP)

Poetin: Rusland moet leger moderniseren

Rusland moet zijn leger moderniseren, om zich te wapenen tegen derden, die het gemunt hebben op de natuurlijke rijkdommen van het land. Dat schrijft premier Vladimir Poetin in een artikel in de regeringskrant Rossijskaja Gazeta.

In het maandag gepubliceerde artikel zet Poetin zijn ideeën over de modernisering van het leger uiteen. Hij noemt geen specifiek land dat het gemunt zou hebben op de natuurlijke rijkdommen van Rusland, maar in het verleden heeft hij de Verenigde Staten hiervan beschuldigd.

"We moeten niemand in de verleiding brengen door onze zwakheid", schrijft hij.

De regering is van plan de komende tien jaar omgerekend bijna zeshonderd miljard euro uit te trekken voor de aankoop van meer dan vierhonderd intercontinentale ballistische raketten, meer dan zeshonderd gevechtsvliegtuigen, tientallen onderzeeërs en andere marineschepen en duizenden pantserwagens, schrijft Poetin. In reactie op de Amerikaanse plannen voor een raketschild zal Rusland wapens ontwikkelen die daarin kunnen doordringen, zo staat in het stuk. In dit opzicht kan Rusland volgens Poetin niet patriottisch genoeg zijn.

Poetin schrijft ook dat Rusland dertig tot vijftig jaar vooruit moet kijken, om bedreigingen te kunnen zien aankomen die uitgaan van toekomstige wapentechnologieën. De premier ziet geen nucleair conflict in het verschiet, maar denkt dat nieuwe wapens ervoor zullen zorgen dat oorlogen een ander karakter zullen krijgen. Hij doelt daarmee met name op niet-nucleaire precisiewapens voor de lange afstand.

"Het is duidelijk dat we onze internationale positie niet kunnen versterken en de economie en democratische instellingen niet kunnen opbouwen als we niet in staat zijn Rusland te verdedigen", schrijft Poetin, die kandidaat is bij de in maart te houden presidentsverkiezingen.


Poetin: Rusland moet leger moderniseren (Foto: Novum)

'Eurolanden bereid om noodpakket vrij te geven'

De zeventien eurolanden zijn bereid om het tweede noodpakket van 130 miljard euro vrij te geven. Dat zei de Franse minister van financiën François Baroin maandag nog voor aanvang van de vergadering met zijn Europese collega's in Brussel.

Hoewel de details nog moeten worden ingevuld, zijn er 'voldoende politieke verplichtingen aangegaan' in Griekenland om de miljarden aan het land te verstrekken, zei Baroin tegenover de radiozender Europe-1. "We hopen dat de eurolanden alles wat de Griekse regering in de afgelopen weken, zelfs maanden, heeft gedaan, laten meewegen."

De miljarden euro's aan steun worden op een speciale rekening gestort, zei Baroin. Het geld wordt gemerkt waardoor wordt gegarandeerd dat de schuldeisers hun geld terugkrijgen.

Eerder op maandag spraken de Verenigde Staten hun steun uit voor nieuwe steun aan Griekenland door het Internationaal Monetair Fonds. Critici betwijfelen of de Griekse leiders wel volledig achter de genomen maatregelen staan. Verwacht wordt dat de verdere invulling van de bezuinigingen nog problemen gaan opleveren.

Zonder de noodlening dreigt Griekenland in maart failliet te gaan. Dan moet het land ruim tien miljard euro aan aflopende staatobligaties vernieuwen.

Bobby Kotick werkt bij Coca-Cola

Bobby Kotick, CEO van Activision, zit tegenwoordig ook in de raad van bestuur van Coca-Cola. Dit heeft het frisdrankbedrijf bekendgemaakt. Hij zal per direct actief zijn in de nieuwe functie bij het bedrijf.

Daarnaast zal Kotick ook in 'Coca-Cola’s management development committee' zitten. De baas van Coca-Cola heeft aangegeven blij te zijn met de financiële en digitale kennis die Kotick heeft. Wanneer we de eerste Coca-Cola-DLC in Activision-games kunnen verwachten is nog niet bekendgemaakt.

Westerse versie Ninja Gaiden 3 krijgt Japanse optie

De Westerse versie van Ninja Gaiden 3 zal de mogelijkheid hebben om de menu's, ondertitels en stemmen in het Japans te zetten. Dit heeft Team Ninja via Twitter bevestigd.

"Yes, you can choose it.."@Tzyy11: @TeamNINJAStudio pre-ordered NG3 special edition (USA), will it have Japanese voice, subtitle and menu?", aldus het Twitter-bericht. Ninja Gaiden 3 komt 23 maart uit voor PS3 en Xbox 360. De Wii U-versie komt later uit.

3DS beste Nintendo-hardware in Japan

Nintendo heeft bekendgemaakt dat de 3DS in 52 weken sinds de lancering de vijf miljoen verkochte stuks behaald heeft. Hiermee is het ook Nintendo's best verkochte hardware die de vijf miljoen stuks behaalt in Japan.

De DS deed over vijf miljoen stuks zo'n 56 weken en de GameBoy Advance deed er 58 weken over. De vijf miljoen stuks zijn de exemplaren die daadwerkelijk verkocht worden in winkels, niet die retailers afnemen voor een voorraad of dergelijke. Nintendo heeft onderstaande lijngrafiek vrijgegeven om te vergelijken met de DS, 3DS, Wii en de GBA.

Nintendo

Boksers Haye en Chisora riskeren levenslange schorsing

Boksers Dereck Chisora en David Haye dreigen levenslang geschorst te worden. Dat meldt de secretaris van de Britse boksbond Robert Smith aan de BBC. De twee Britten gingen zaterdag in München, na de strijd om de wereldtitel zwaargewicht, met elkaar in gevecht.

Chisora had zijn strijd om de WBC-wereldtitel verloren van de Oekraïner Vitali Klitschko. Haye, die als co-commentator aanwezig was bij de wedstrijd, ging na een woordenwisseling met Chisora in gevecht met zijn landgenoot. Tijdens de confrontatie raakten Chisora en de manager van Haye Adam Booth gewond.

"De bond heeft veel mogelijkheden. We kunnen ze een boete geven, schorsen of hun bokslicentie innemen", benadrukt Smith. "Ik ben zeer teleurgesteld dat dit is gebeurd in de sport die ik zo lief heb." Hoewel Haye al gestopt is als bokser kan de Britse bond hem een nieuwe bokslicentie weigeren.

'Microsoft komt met Avatar Famestar'

Microsoft heeft een handelsmerk aangevraagd voor Avatar Famestar. Het moet iets te maken hebben met downloadbare software voor videogame-diensten. Xbox 360 maakt gebruik van Avatars dus mogelijk gaat het om een nieuwe feature.

Er is verder helemaal niks bekend over het handelsmerk dat vorige week maandag is aangevraagd. We zullen dus nog even moeten afwachten of Microsoft ook echt iets gaat doen met het handelsmerk.

Rus niet naar hoofdtoernooi in Dubai

Arantxa Rus is er niet in geslaagd om het het hoofdtoernooi van Dubai te bereiken. In de laatste kwalificatieronde verloor onze landgenote in twee sets van de Roemeense Simona Halep; 2-6 en 2-6.

Rus trof Halep in de derde en laatste ronde van het kwalificatietoernooi en de winnares zou zich plaatsen voor het WTA-toernooi van Dubai. Onze landgenote verloor echter in twee sets van de Roemeense. De partij duurde ongeveer een uur.

Directeuren tegen aanpak dubbele paspoorten

Topmannen uit het Nederlandse bedrijfsleven hebben een petitie ondertekend tegen de plannen van het kabinet om het bezit van dubbele paspoorten aan te pakken. Dat stelt de organisatie Worldconnectors, initiatiefnemer van de handtekeningenactie.

De petitie zou onder meer zijn ondertekend door voormalig Shelltopman Jeroen van der Veer, Philipsbestuursvoorzitter Frans van Houten en Jan Kalff (voormalig ABN Amro). In totaal hebben meer dan 20.000 mensen de petitie ondertekend.

De plannen van het kabinet maken volgens de initiatiefnemers het leven voor expats van multinationals en het internationaal zakendoen een stuk lastiger.

Directeuren tegen aanpak dubbele paspoorten
Directeuren tegen aanpak dubbele paspoorten (Foto: ANP)

Black Sabbath niet naar Nederland

Black Sabbath staat in juni niet in Rotterdam. De rockgroep zou Nederland aandoen tijdens hun reünietournee, maar het concert is in verband met de ziekte van Tony Iommi afgelast. De gitarist maakte vorige maand bekend dat hij kanker heeft.

Iommi's herstel duurt langer dan verwacht. Volgens concertorganisator Mojo gaat de hele reünietournee vooralsnog niet door. Op de site van Black Sabbath staat echter dat de rockband rondom frontman Ozzy Osbourne op 10 juni wel van de partij is tijdens het Britse Download Festival.

Om fans niet teleur te stellen treedt Osbourne wel een aantal keer op in Europa. Onder de noemer Ozzy and Friends doet hij onder meer België, Duitsland en Frankrijk aan. In Nederland wordt vooralsnog geen Ozzy and Friends-concert georganiseerd.

Iommi kreeg begin januari te horen dat hij kanker heeft. Artsen constateerden een lymfoom in een vroeg stadium, een vorm van de ziekte die het immumsysteem aanvalt. De 63-jarige gitarist is vastbesloten de ziekte te overwinnen.

Black Sabbath, dat in november aankondigde na 33 jaar weer samen te komen, kampt niet alleen met Iommi's ziekte. Drummer Bill Ward gaf begin deze maand te kennen dat hij zich niet kan vinden in zijn contract, waarna Black Sabbath besloot zonder Ward de studio in te duiken. Ward liet vorige week weten dat hij graag weer met de rockband wil werken en dat advocaten onderhandelen over zijn contract.

Massa: "Nieuwe wagen heeft erg veel potentie"

In eerste instantie vond Felipe Massa na de eerste test in Jerez dat er nog veel aan de nieuwe Ferrari moet gebeuren. Nu laat hij echter weten erg blij te zijn met de F2012, de nieuwe wagen van Ferrari.

"We moeten nog veel aan de nieuwe auto doen, maar de wagen heeft erg veel potentie. Het zal belangrijk zijn om deze week erg veel kilometers te rijden, want we hebben nog een heleboel ideeën die we willen uitproberen", aldus de Braziliaan.

Massa vervolgde: "Het is om die reden ook van cruciaal belang dat we zo weinig mogelijk problemen met de auto krijgen. Het team heeft er echter keihard aan gewerkt om ervoor te zorgen dat Fernando en ik tijdens de komende tests heel veel ronden kunnen rijden."

Eind vorige week bracht Massa nog twee dagen in de F1-simulator in Maranello door. Dit deed hij ter voorbereiding op de volgende twee testweken in Barcelona.

$458.000 voor Humble Bundle Mojam

De Humble Bundle Mojam is afgelopen en heeft zo'n $458.207,95 opgehaald voor het goede doel. De actie bestond uit ontwikkelaars Mojang, Oxeye Game Studio en Wolfire Games die in zestig uur tijd drie games gingen maken.

Mensen konden in deze zestig uur een donatie maken aan enkele goede doelen. Door dit te doen krijg je de drie games die gemaakt zijn. Zo'n 81.572 mensen hebben gedoneerd met de hoogste donatie op zo'n $2222,22. Notch, bedenker van Minecraft en Mojang, heeft zelf ook gedoneerd: $2222,21.

Voor de top tien aan donateurs, die ook allen meer dan $1000 hebben gedoneerd, zijn er extra prijzen. Zo kunnen ze een half uurtje met de ontwikkelaars van Minecraft op een privé-server multiplayer spelen en krijgen ze gesigneerde art van Mojangs-game die ze hebben gemaakt.

De game die Mojang heeft gemaakt heet Catacomb Snatch, die van Oxeye Game Studio heet Fists of Resistance en die van Wolfire Games heet The Broadside Express. De volledige opbrengst van deze Mojam gaat naar de goede doelen.

Roelofsen/Vreman maken seizoen af bij De Graafschap

Richard Roelofsen zal het seizoen afmaken als hoofdtrainer van De Graafschap. De voormalig assistent-trainer van de ontslagen Andries Ulderink zal bijgestaan worden door Jan Vreman, die ook assistent was van Ulderink.

De 42-jarige Ulderink werd gisteren ontslagen, nadat De Graafschap afgelopen zaterdag op eigen veld met 1-4 onderuit ging tegen concurrent VVV-Venlo. In goed overleg met Ulderink hebben de directie en raad van commissarissen van De Graafschap besloten om de samenwerking niet voort te zetten.

Ulderink was in Doetinchem pas aan zijn eerste seizoen bezig. Daarvoor was hij trainer van Go Ahead Eagles.

Pelé vergelijkt Barça met 'oude Ajax'

De Braziliaanse voetballegende Pelé blijft onder de indruk van FC Barcelona. Hij vergelijkt het team van Josep Guardiola met onder meer 'het oude Ajax' en het Nederlands Elftal.

"Ik heb Barcelona de laatste tijd veel gezien en ze zijn zoals Santos was in mijn tijd, of de grote teams van Benfica, Ajax, AC Milan en Real Madrid. Al deze teams hebben de standaard bepaald in hun tijd. De sleutel tot succes was een vaste opstelling over een langere periode", aldus Pelé op FIFA.com.

"Vergeet ook niet dat het grootste gedeelte van Barcelona ook het geraamte is van de Spaanse nationale ploeg. Daar zit een groot raakvlak, net zoals het vroeger was bij Ajax en het Nederlands elftal en Santos en Brazilië. Het voetbal van Barcelona willen de mensen zien. Ik hoop dat het een blauwdruk is voor het voetbal van de toekomst en dat behendigheid het van kracht wint", vervolgde de inmiddels 71-jarige Braziliaan.

Redknapp: "Dit vergroot mijn kansen op Engeland niet"

Tottenham Hotspur blameerde zich zondag door in de FA Cup met 0-0 gelijk te spelen tegen Stevenage. Manager Harry Redknapp was zelfs na de doelpuntloze remise goed gehumeurd.

"Dit vergroot mijn kansen op het Engelse bondscoachschap niet"
, grapte de coach. Redknapp is de absolute favoriet om de opgestapte Fabio Capello op te volgen bij de nationale ploeg. De voorzitter van de voetbalbond David Bernstein was één van de toeschouwers op het Broadhall Way van Stevenage. "Ik denk dat hij onder de indruk was van de manier waarop ik mijn ploeg liet spelen, ja", glimlachte Redknapp. "Hij dacht waarschijnlijk: 'Wie is die vent?'"

Tottenham Hotspur moet nu op herhaling om alsnog af te rekenen met Stevenage. Die club is actief in de Engelse League One. De winnaar van het duel neemt het in de kwartfinale op tegen Bolton Wanderers.

Manager moet Suk naar Milan brengen na goals

Hyun-Jun Suk luisterde zijn eerste basisplaats voor FC Groningen op met twee doelpunten. De Zuid-Koreaan was dolblij met zijn aandeel in de 3-0 zege op koploper PSV.

"Ik heb heel lang gewacht op zo'n kans om me te bewijzen. Vooraf wist ik al dat dit mijn wedstrijd moest worden", zegt Suk tegen het ANP. De spits kondigde namelijk aan zijn zaakwaarnemer aan dat hij twee doelpunten ging scoren.

"Hij stuurde terug: als jij twee keer scoort, breng ik jou naar AC Milan. Nou, die belofte zal hij moeten waarmaken''
, lachte Suk. "Ik ben blij met mijn goals, mijn passjes en de overwinning. Ik had heel veel plezier tijdens deze wedstrijd."

Vooral zijn tweede doelpunt was van grote schoonheid. Suk zag Isaksson na slecht uitverdedigen ver uit zijn doel staan en schoot de bal van grote afstand binnen. "Ik zag alleen maar het lege doel. Ik riep tegen mijn ploeggenoot David Texeira: David, David, ga opzij! Hij ging er daarna mooi in. Het was voor de helft geluk en voor de helft mijn prestatie. Nu ben ik moe en wil ik alleen maar slapen."

BioWare-veteranen gaan aan de slag met Vikings

Arnie Jorgensen, Alex Thomas en John Watson hebben vijf jaar van hun leven gegeven aan BioWare, waar ze gewerkt hebben aan Star Wars: The Old Republic. Nu vonden ze het tijd om aan de slag te gaan met hun eigen ideeën. Dat levert een nieuwe ontwikkelstudio genaamd Stoic op. Hun eerste spel wordt The Banner Saga.

Het trio omschrijft het spel als "role-playing meets turn-based strategy, wrapped into an adventure mini-series about vikings." Wat direct opvalt is de opvallende grafische stijl: de personages worden met de hand geanimeerd en de omgevingen zouden volgens de ontwikkelaars niet misstaan in een geanimeerde film.

Het spel heeft vooralsnog de status "coming soon". Verder is nog weinig bekend, zelfs niet voor welk platform het spel ontwikkeld wordt.

the banner saga

Zwaargewonde bij val van carnavalswagen

Een 61-jarige man uit het Gelderse Angeren is zondagochtend in zijn woonplaats zwaargewond geraakt bij een val van een carnavalswagen. De man stond op een drie meter hoge praalwagen en zakte door de verhoging. Vervolgens klapte hij met zijn hoofd op het wegdek, meldt de politie.

Het ongeval gebeurde rond 09.45 uur op de Lodderhoeksestraat. Het slachtoffer raakte gewond aan zijn hoofd en brak enkele ribben. De man is naar een ziekenhuis gebracht.

Kinderen maken in Conception: Please have my babies

Er is een trailer uitgekomen voor Conception: Please have my babies. Deze game draait om een wereld waar vreemde wezens binnengevallen zijn en jij allemaal kinderen moet maken met vrouwen uit je omgeving.

Als de kinderen geboren zijn kun je ze gebruiken in de gevechten tegen deze vreemde wezens. In onderstaande trailer zien we al een klein stukje van het spel. De game is een RPG en komt 26 april uit voor de PSP in Japan. De onderstaande trailer is veilig om te kijken op je werk of school.

Zes Skylanders verkocht voor 960 euro

Zes zeldzame poppetjes die gebruikt kunnen worden in het spel Skylanders: Spyro's Adventure zijn verkocht voor omgerekend 960 euro. Het is de eerste keer dat zo'n hoog geldbedrag wordt neergelegd voor de gamefiguurtjes.

Een Britse verkoper verkocht de poppetjes via eBay. Het gaat om gouden versies van Chop Chop, Flameslinger en Drill Sergeant en zilveren versies van Eruptor, Boomer en Dino-Rang. De figuurtjes zijn in de winkel verkrijgbaar voor zeven euro per stuk.

De gouden en zilveren versies van de Skylanders zijn in beperkte oplage op de markt gebracht en moeilijk te vinden in de winkels. Door het speelgoed op een meegeleverd platform te plaatsen, verschijnt het speelgoed in het computerspel waarna de speler het beestje kan besturen.

Skylanders: Spyro's Adventure werd in het najaar voor het eerst op de markt gebracht. Na Pokémon is de game het populairste kinderspel in Nederland. Dit najaar wordt het vervolg, Skylanders Giants, uitgegeven. Alle figuurtjes uit de eerste game zijn ook in het tweede deel te gebruiken.


Zes Skylanders verkocht voor 960 euro

Gesink: "Wil in de AGR weer goed zijn"

Robert Gesink maakte gisteren na maanden blessureleed zijn rentree in het peloton. De coureur van Rabobank, die vlak voor het wereldkampioenschap van vorig jaar ten val kwam, eindigde gisteren als negentiende in de proloog van de Ruta del Slo.

"Zo'n proloog is niet echt mijn grootste hobby, maar ik ben zeker tevreden"
, liet Gesink na afloop weten. "Het is vooral prettig om weer in een koers te starten. Wat dat betreft is de Ruta del Sol ook een mooie koers om mee te beginnen."

Gesink was vooral benieuwd naar de fysieke gesteldheid van zichzelf: "Het is met name belangrijk om te zien hoe mijn lichaam op een wedstrijd reageert. Alles kan en mag weer en gelukkig voelen beide benen steeds meer hetzelfde aan. Ik ben blij dat mijn seizoen begonnen is!"

"Deze week wil ik bergop kijken hoe het gaat", liet Gesink verder weten op Rabosport.nl. "Met Bauke Mollema en Steven Kruijswijk hebben we twee goede klimmers mee, maar ik wil zelf ook niks laten liggen. Ook al is het mijn eerste wedstrijd dit jaar en na die val, als profrenner wil je het altijd zo goed mogelijk doen."

De coureur is tevreden over zijn huidige vorm: "Mijn niveau tijdens de trainingen was misschien wel beter dan verwacht en ook de revalidatie ging sneller dan in eerste instantie gedacht. Dat is mooi, want tegen de tijd dat de Amstel en het Baskenland verreden worden, wil ik weer goed zijn."

Clubrecords lonken voor Messi

Lionel Messi wist gisteren maar liefst vier keer te scoren voor FC Barcelona in het competitieduel tegen Valencia. Mede door zijn treffers won de Catalaanse ploeg met 5-1. Met zijn prestatie is de Argentijn hard op weg om twee clubrecords te verbreken.

Messi speelde tegen Valencia zijn tweehonderdste duel in de Primera División en is daarmee de tweede buitenlander in dienst van Barcelona die dit aantal heeft bereikt. Philip Cocu kwam tussen 1998 en 2004 tot 205 duels voor de Catalaanse ploeg en daardoor is het slechts een kwestie van weken voordat het record sneuvelt.

De Argentijn is ook op weg om een ander clubrecord te verbreken. Afgelopen zondag wist Messi zijn vijfde hattrick van het seizoen te maken en evenaarde daarmee de prestatie van Romario in het seizoen 1993/94. Messi was daarnaast de eerste speler dit seizoen die vier doelpunten in één wedstrijd scoorde. Inmiddels staat de teller op 146 doelpunten in de Spaanse competitie. Dit seizoen maakte hij al 27 doelpunten, eentje minder dan Real Madrid-aanvaller Cristiano Ronaldo.

Met zijn uitstekende optreden tegen Valencia nam Messi tevens de twijfels weg over zijn huidige vorm: "Er is altijd een periode dat dat wordt gezegd. Maar ik heb het vertrouwen van mijn ploeggenoten, de trainer en de aanhang. Daar gaat het om en dat maakt me gelukkig", aldus Messi, die in de laatste honderd officiële duels van Barcelona maar liefst 102 doelpunten scoorde.

Daum: "Blessure Stenman komt door beroerde grasmat"

Fredrik Stenman, verdediger van Club Brugge, raakte gisteren in het competitieduel tegen KV Kortrijk zwaargeblesseerd. Bij de voormalig speler van FC Groningen scheurde een achillespees af. Volgens Brugge-trainer Christoph Daum is de beroerde grasmat in Brugge de oorzaak.

Kort voor rust ging Stenman ineens tegen de grond en hij schreeuwde het uit van de pijn. Met een gescheurde achillespees verliet de Zweed vervolgens het veld. De vraag was achteraf of Stenman wel had mogen spelen tegen Kortrijk, aangezien hij twee dagen ervoor ook al klachten had.

Daum wil hier echter niets van weten en geeft het beroerde speelveld in het Jan Breydel Stadion, de thuisbasis van Club Brugge en Cercle Brugge, de oorzaak. "Of we een medisch risico namen? Het echte risico is het veld. Dat is een akker. Een boer durft er zijn koeien niet op te sturen uit angst dat ze hun benen zullen breken", aldus Daum.

De trainer vraagt zich verder af of zijn ploeg komende donderdag in de Europa League-return tegen Hannover 96 in eigen huis wel voluit moet gaan om de 2-1 achterstand goed te maken. "Misschien is het wijzer om alles op de competitie te zetten, want we hebben veel te verliezen. Als je ziet hoeveel spelers ik nog over heb, dan spelen we Russische roulette als we nog meer wedstrijden moeten spelen in Europa."

Daum kan overigens op korte termijn verbetering van het veld verwachten. Club Brugge liet mede naar aanleiding van de zware blessure van Stenman weten dat er binnen twee weken een nieuwe grasmat zal liggen in het Jan Breydel Stadion.

Gemeenteraadsleden willen hogere vergoeding

Gemeenteraadsleden willen een hogere vergoeding als het aantal raadsleden wordt verminderd en gemeenten taken van het rijk en provincies moeten overnemen, zoals het kabinet wil. Dat blijkt uit een enquête van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden Raadslid.nu.

Van de raadsleden denkt 86 procent dat de werkdruk gaat toenemen als het kabinet het voornemen het aantal raadsleden te verminderen doorzet. Raadsleden krijgen dus meer werk en meer bevoegdheden, en daarbij hoort een hogere vergoeding, vindt 68 procent.

Een ruime meerderheid van 66 procent is tegen het voornemen van het kabinet om het aantal raadsleden te verminderen. In het regeerakkoord heeft het kabinet aangegeven het aantal politieke ambtsdragers, waaronder gemeenteraadsleden, te verminderen om het openbaar bestuur efficiënter en slagvaardiger te maken.

Van de raadsleden denkt echter 73 procent niet dat de snelheid van besluitvorming door een vermindering van het aantal leden van de gemeenteraad verbetert. Ook gelooft 66 procent niet dat in de gemeenteraad meer op hoofdlijnen gaat worden gedebatteerd.

Raadslid.nu gaat de resultaten van het onderzoek aanbieden aan minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA).

Maker eerste doelpunt in Nederlands betaald voetbal overleden

Luc Flad is gisteren op 76-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longonsteking overleden. De voormalig voetballer maakte in het seizoen 1954/55 het eerste doelpunt in het Nederlands betaald voetbal.

Namens DOS wist hij in de wedstrijd tegen Betaald Voetbalclub Amsterdam al na 32 seconden tot score te komen. Pas 25 jaar later kreeg Flad te horen dat deze treffer een enorm bijzondere was. Ten tijde van de duizendste goal in de historie van het betaalde voetbal bleek dat Flad 25 jaar eerder het eerste doelpunt scoorde.

Maccabi Tel Aviv wil Jordi Cruijff inlijven

Jordi Cruijff staat in de belangstelling van het Israëlische Maccabi Tel Aviv. De technisch directeur is momenteel werkzaam bij AEK Larnaca op Cyprus.
 
Daar heeft hij nog een contract tot de zomer van 2013. De Canadese eigenaar van Maccabi Tel Aviv wel hem per direct overnemen. De club streeft ernaar om iemand uit de 'Ajax-school' aan te stellen, schrijft De Telegraaf. De eigenaar deed dit ook al bij Toronto FC. Bij de Canadese club werd Aron Winter aangetrokken als hoogste technische man. Zowel Winter als Cruijff doorliep de jeugdopleiding bij Ajax.

Maccabi Tel Aviv werd in het verleden achttien keer kampioen in Israël. Dit seizoen kwam de club uit in de Europa League.

Eén meldkamerorganisatie voor hulpdiensten

Er komt één landelijke meldkamerorganisatie die verantwoordelijk wordt voor alle meldkamers in Nederland. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wil het aantal meldkamers bovendien terugbrengen van 25 naar tien in 2015.

De bewindsman schrijft maandag in een brief aan de Tweede Kamer dat de meldkamers door de komst van één landelijke organisatie straks overal op dezelfde manier werken. Nu zijn ze nog verschillend georganiseerd op het gebied van personeel, werkwijze en beheer. Daardoor ontbreekt het aan samenwerking tussen de meldkamers en aan landelijke coördinatie.

Iemand die straks 112 belt krijgt iemand aan de lijn die zowel politie, brandweer als ambulance op weg kan sturen. Nu moet een beller vaak nog worden doorverbonden. Een ander voordeel van de landelijke meldkamerorganisatie is dat meldkamers bij rampen makkelijker werk van elkaar kunnen overnemen.

Van Hanegem heeft begrip voor Guidetti

Willem van Hanegem is vergevingsgezind. De oud-Feyenoorder neemt het John Guidetti niet kwalijk dat hij na zijn doelpunt zijn shirt uittrok en daarvoor zijn tweede gele kreeg.

Dat schrijft hij in zijn column in het Algemeen Dagblad. "Ronald Koeman was zaterdagavond woest op John Guidetti, die een strafschop raak schoot, daarna zijn shirt uittrok en zijn tweede geel kreeg. Ik snap die woede wel, maar ik kan ook begrip opbrengen voor wat Guidetti deed. Het was voor hem de druppel die de emmer deed overlopen, het was een ontlading, hij ging helemaal uit zijn dak."

"Dom natuurlijk, maar moet je je voorstellen dat je elke week de druk van een heel stadion voelt", vervolgt Van Hanegem. "Want als het bij Feyenoord even niet loopt, dan kijkt iedereen naar Guidetti. En hij doet het ook nog eens elke keer. Ik denk dat we hem dit moeten vergeven, ook Koeman moet hem kunnen begrijpen. Die jongen is pas 19 jaar en toch al zeer volwassen."

"Ik denk dat hij, mits hij zichzelf blijft, een grote carrière tegemoet gaat. Hij scoort, maar voetbalt ook goed mee. En als belangrijke extra kwaliteit voelt hij het drommels goed aan als een ploeg iets nodig heeft. Als het niet loopt, en er iets moet gebeuren. Dan gaat hij met het publiek aan de gang en geeft hij het signaal dat de ploeg iets extra's moet brengen"
, besluit de columnist.

Raonic opnieuw de sterkste in San José

Milos Raonic heeft voor de tweede keer het ATP-toernooi van San José gewonnen. De 21-jarige Canadees was in de finale met 7-6 (3), 6-2 te sterk voor de Denis Istomin uit Oezbekistan. Voor Raonic is het de derde titel in zijn loopbaan. Hij was vorig jaar ook de beste in San José en won eerder dit jaar het ATP-toernooi in Chennai.

Istomin, die eerder in het toernooi Andy Roddick had verslagen, kon in de finale geen enkel breakpunt forceren. De Oezbeek kon in de eerste set Raonic bijbenen tot de tiebreak. Daarin nam de Canadees een 5-1 voorsprong, die hij niet meer uit handen gaf. In de tweede set had Raonic voldoende aan twee breaks om de wedstrijd naar zich toe te trekken.


Raonic opnieuw de sterkste in San José (Foto: Novum)

[NBA] Record voor Durant bij zege Oklahoma

Oklahoma City Thunder heeft de 24e zege van het seizoen geboekt in de NBA. In eigen huis werd Denver Nuggets na een verlenging met 124-118 verslagen. Kevin Durant scoorde 51 punten, waarmee hij een record vestigde in zijn carrière. Russell Westbrook deed het niet veel slechter en produceerde veertig punten.

Miami Heat was in de eigen American Airlines Arena met 90-78 te sterk voor Orlando Magic. LeBron James en Dwyane Wade waren met respectievelijk 25 en 27 punten de topscorers voor de thuisploeg. Miami voert dankzij de overwinning nog altijd de Eastern Conference aan.

Los Angeles Lakers verloor voor de dertiende keer dit seizoen. Phoenix Suns versloeg de formatie van sterspeler Kobe Bryant met 102-90. De Lakers staan door de nederlaag nu vijfde in de Western Conference.


Record voor Durant bij zege Oklahoma City Thunder (Foto: Novum)

IAEA-team arriveert in Teheran voor atoomoverleg

Een team inspecteurs van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) is maandag in Teheran gearriveerd voor wat gezien wordt als een essentieel overleg over het Iraanse atoomprogramma. Dat meldde de Iraanse staatstelevisie.

De Belg Herman Nackaerts, nucleair deskundige van het IAEA, liet zondag vanuit Wenen weten dat hij hoopt op progressie in de gesprekken. Uit zijn woorden viel echter ook op te maken dat de verwachtingen over een succesvol overleg laag zijn.

'Spoedeisende hulp kan best verder weg'

De norm dat iedereen binnen drie kwartier per ambulance bij een eerstehulppost kan zijn, moet niet langer heilig verklaard worden door de politiek. Dat zegt voorzitter van Ambulancezorg Nederland Hans Simons maandag in het Financieele Dagblad.

Het hoeft volgens Simons helemaal niet dramatisch te zijn als het langer dan 45 minuten duurt voor een ambulance bij de spoedeisende hulp arriveert, omdat de apparatuur en het personeel veel beter is dan vroeger. "Behandelingen beginnen tegenwoordig al direct ter plaatse. Door moderne communicatieapparatuur is bovendien de specialist in het ziekenhuis ook meteen betrokken."

De 45-minutennorm is jaren geleden in de wet vastgelegd. Omdat de politiek er in de discussie over de concentratie van ziekenhuizen aan vasthoudt, kunnen bepaalde posten niet gesloten worden.

Snelheid is volgens Simons niet het enige dat telt. Soms zijn patiënten beter af als een ambulance doorrijdt naar een ander ziekenhuis voor een gespecialiseerde arts. "De hele inrichting van de zorg is aan het veranderen met de concentratie van ziekenhuizen en grotere huisartsenposten. Ik zeg niet dat je die norm zomaar overboord moet zetten, maar als je alles opnieuw inricht, dan moet je ook hiernaar durven kijken."

Vorige week bracht de Gezondheidsraad een advies uit aan minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) over de spoedeisende hulpafdelingen. Er stond onder meer in dat niet alle posten in de nacht en in het weekeinde open hoeven te blijven. Wel vindt de raad dat een patiënt altijd binnen drie kwartier op een spoedeisende hulpafdeling moet kunnen zijn.

[Serie A] Uitslagen speelronde 24

Afgelopen weekend werd in de Italiaanse Serie A de 24e speelronde afgewerkt. AC Milan gaat na dit weekend aan kop. Juventus volgt op één punt, maar de Oude Dame heeft nog wel een duel tegoed ten opzichte van de koploper. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor speelronde 25.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Internazionale Bologna 0-3
Fiorentina Napoli 0-3
Juventus Catania 3-1
Lecce AC Siena 4-1
Novara Calcio Atalanta 0-0
Genoa Chievo 0-1
Cesena AC Milan 1-3
AS Roma Parma 1-0
Udinese Cagliari 0-0
US Palermo Lazio Roma 5-1

Stand
# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 AC Milan 24 15 5 4 50 48-21
2 Juventus 23 13 10 0 49 36-14
3 Udinese 24 12 6 6 42 34-22
4 Lazio Roma 24 12 6 6 42 38-29
5 AS Roma 24 11 5 8 38 37-27
6 Napoli 24 9 10 5 37 41-24
7 Internazionale 24 11 3 10 36 34-33
8 US Palermo 24 10 4 10 34 38-35
9 Cagliari 24 7 10 7 31 22-24
10 Chievo 24 8 6 10 30 20-30
11 Genoa 24 9 3 12 30 31-44
12 Fiorentina 22 7 7 8 28 23-22
13 Parma 23 7 7 9 28 27-35
14 Atalanta 24 8 10 6 28 26-27
15 Catania 22 6 9 7 27 28-32
16 Bologna 22 6 7 9 25 21-26
17 AC Siena 23 5 8 10 23 23-26
18 Lecce 24 5 6 13 21 26-39
19 Novara Calcio 24 3 8 13 17 20-42
20 Cesena 23 4 4 15 16 16-37

Topscorers
# Speler Club Doelpunten
1 Antonio Di Natale Udinese 17
2 Zlatan Ibrahimovic AC Milan 15
Edinson Cavani Napoli 15

Programma speelronde 25
Datum Thuis Uit
di 21 feb, 18:30 Bologna Fiorentina
wo 22 feb, 18:30 AC Siena Catania
za 25 feb, 18:00 Genoa Parma
za 25 feb, 20:45 AC Milan Juventus
zo 26 feb, 15:00 Chievo Cesena
zo 26 feb, 15:00 Cagliari Lecce
zo 26 feb, 15:00 Catania Novara Calcio
zo 26 feb, 15:00 AC Siena US Palermo
zo 26 feb, 15:00 Atalanta AS Roma
zo 26 feb, 20:45 Lazio Roma Fiorentina
zo 26 feb, 20:45 Napoli Internazionale
zo 26 feb, 20:45 Bologna Udinese

Huta Galung weer terug in top tweehonderd

Jesse Huta Galung behoort weer tot de beste tweehonderd tennissers van de wereld. De Nederlander stijgt van de 232e naar de 198e positie op de wereldranglijst. Huta Galung bereikte vorige week de tweede ronde van het ABN Amro World Tennis Tournament in Rotterdam.

Robin Haase is nog altijd de beste Nederlander. De 24-jarige Hagenaar zakt een positie en is nu de nummer 55 van de wereld. Thomas Schoorel staat op de 139e positie. Ook Igor Sijsling (147) behoort nog tot de top tweehonderd. Thiemo de Bakker is terug te vinden op de 243e plaats.

Bij de vrouwen is Michaëlla Krajicek op de 82e positie de beste Nederlandse. Arantxa Rus moest twee plaatsen inleveren, maar behoort op de 95e positie nog altijd tot de top honderd.

Werkgever schiet pensioenfonds niet te hulp

Weinig bedrijven en bedrijfstakken zijn bereid om noodlijdende pensioenfondsen te hulp te schieten, om een verlaging van de pensioenuitkering te voorkomen. Dat blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek van het Financieele Dagblad onder de honderd slechtst presterende fondsen.

Slechts bij zeven van die honderd fondsen stort de werkgever bij in het pensioenfonds. Het gaat om General Electric, Boskalis, ANWB, Getronics, Atos Origin, Dupont en Honeywell. Alleen bij de ANWB is de bijstorting niet voldoende om de korting op de pensioen te voorkomen.

De bedrijven die niet bijstorten geven de slechte economie als reden op. Veel bedrijven zijn het ook niet verplicht om bij te storten. Twee werkgevers die wel een verplichting hebben om bij te storten, Unisys en PostNL, proberen onder het bijstorten uit te komen.

De pensioenfederatie maakte later op maandag de lijst bekend met pensioenfondsen die in april 2013 hun pensioen moeten gaan korten. Het was al bekend dat drie van de vijf grootste fondsen van Nederland, waaronder het ABP, daartoe genoodzaakt zijn vanwege een te lage dekkingsgraad. Die graad geeft de verhouding weer tussen toekomstige verplichtingen, en wat nu in kas is.

De Nederlandsche Bank heeft een dekkingsgraad van 105 procent verplicht gesteld. Veel van de ruim vierhonderd pensioenfondsen zitten daar momenteel onder. Vrijdagavond berichtte het televisieprogramma Zembla over de dekkingsgraad in de jaren negentig. Die was toen zo hoog, soms meer dan 250 procent, dat werkgevers geld teruggestort kregen. Zo kreeg het rijk circa vijftien miljard euro vanuit het ABP.

KNVB praat over gedrag McClaren

In het duel tegen Vitesse van gisteren ging FC Twente-coach Steve McClaren na twee discutabele momenten naar de catacomben om op een tv-schem beelden terug te kijken. De KNVB gaat dit 'spieken' van de trainer vandaag bespreken meldt het AD vandaag.

McClaren ging in de catacomben de beelden van Eredivisie Live terug kijken om vervolgens weer terug te keren langs de lijn. Beide keren had de scheidsrechter het echter bij het goede eind. Officieel is dit gedrag niet verboden maar het levert wel vreemde situaties op wanneer een trainer vervolgens verhaal gaat halen bij de vierde official. Vitesse-trainer John van den Brom vond het gedrag van zijn Engelse college "heel vreemd".

'Ontvoerder traint jeugdvoetbalteam'

De 26-jarige man uit Roosendaal die is aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij de ontvoering van een 5-jarig meisje in Oudenbosch maakt gewelddadige films en traint jonge voetballertjes. Dat schrijft De Telegraaf maandag.

De man, Steven B., heeft voor White Goat Films een filmverhaal geschreven over een jongen die op de middelbare school wordt gepest en uiteindelijk met een vuurwapen zijn school binnenloopt. B. produceert de film ook. Het bedrijf zegt niets te weten van zijn arrestatie en stelt dat B. een 'leuke, normale vent' is. Andere films van B., waarin hij vaak de hoofdrol speelt, gaan over moord, ontvoering en wapenhandel.

De Roosendaalse voetbalclub waar hij een jeugdteam traint, reageert geschrokken. De secretaris stelt B. te kennen als enthousiaste, betrokken coach.

Het 5-jarige meisje werd 9 februari ontvoerd. Ze werd ongeveer een uur later weer afgezet en is in de tussentijd vermoedelijk seksueel misbruikt. De dader probeerde eerder drie andere meisjes mee te nemen, maar dat lukte hem niet.

De 26-jarige man werd vrijdag opgepakt. Hij zou binnen het signalement dat na de ontvoering werd afgegeven passen en zou over dezelfde auto beschikken als waarmee het kind werd ontvoerd. Volgens zijn advocaat zegt B. van niets te weten.

[Primera División] Uitslagen speelronde 23

Afgelopen weekend stond in de Spaanse Primera División de 23e speelronde op het programma. Zowel Real Madrid als FC Barcelona kwam tot winst en zodoende blijft het verschil tussen beide ploegen tien punten in het voordeel van de Madrilenen. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor speelronde 24.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Getafe CF Espanyol 1-1
Real Madrid Racing Santander 4-0
Sevilla FC Osasuna 2-0
Granada CF Real Sociedad 4-1
Athletic de Bilbao Malaga CF 3-0
Sporting de Gijón Atletico Madrid 1-1
Real Mallorca Villarreal 4-0
Levante UD Rayo Vallecano 3-5
FC Barcelona Valencia 5-1

Stand
# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Real Madrid 23 20 1 2 61 79-21
2 FC Barcelona 23 15 6 2 51 68-17
3 Valencia 23 11 7 5 40 36-27
4 Athletic de Bilbao 23 8 9 6 33 37-30
5 Espanyol 23 9 6 8 33 26-27
6 Atletico Madrid 23 8 8 7 32 32-28
7 Levante UD 23 9 5 9 32 32-34
8 Rayo Vallecano 23 9 4 10 31 32-35
9 Malaga CF 23 9 4 10 31 28-35
10 Osasuna 23 7 10 6 31 26-37
11 Sevilla FC 23 7 8 8 29 24-26
12 Real Mallorca 23 7 7 9 28 23-28
13 Getafe CF 23 7 7 9 28 23-30
14 Granada CF 23 8 4 11 28 21-32
15 Real Sociedad 23 7 6 10 27 26-34
16 Real Betis Sevilla 22 8 2 12 26 25-31
17 Villarreal 23 6 8 9 26 23-34
18 Racing Santander 23 4 11 8 23 18-30
19 Sporting de Gijón 23 5 5 13 20 21-44
20 Real Zaragoza 22 3 6 13 15 18-38

Topscorers
# Speler Club Doelpunten
1 Cristiano Ronaldo Real Madrid 28
2 Lionel Messi Barcelona 27
3 Gonzalo Higuaín Real Madrid 14
Radamel Falcao Atlético Madrid 14

Programma speelronde 24
Datum Thuis Uit
ma 20 feb, 21:00 Real Zaragoza Real Betis Sevilla
za 25 feb, 18:00 Racing Santander Sporting de Gijón
za 25 feb, 18:00 Real Betis Sevilla Getafe CF
za 25 feb, 20:00 Malaga CF Real Zaragoza
za 25 feb, 22:00 Espanyol Levante UD
zo 26 feb, 12:00 Villarreal Athletic de Bilbao
zo 26 feb, 16:00 Rayo Vallecano Real Madrid
zo 26 feb, 18:00 Valencia Sevilla FC
zo 26 feb, 18:00 Osasuna Granada CF
zo 26 feb, 18:00 Real Sociedad Real Mallorca
zo 26 feb, 21:30 Atletico Madrid FC Barcelona

Emanuelson: "Mijn beste wedstrijd voor Milan"

Urby Emanuelson beloonde zijn goede spel voor AC Milan met een doelpunt tijdens de competitiewedstrijd tegen Cesena (1-3). De oud-Ajacied heeft zijn draai in Italië gevonden.

"Het was een topweekeinde", zei Emanuelson na de zege bij Cesena tegen De Telegraaf. "Weer een basisplaats, mijn eerste doelpunt in de Serie A en weer koploper." Het gaat de middenvelder de laatste weken voor de wind.

"Dit was mijn beste wedstrijd in dienst van AC Milan", vervolgde Emanuelson. "Men zegt weleens dat je bij een buitenlandse club een jaar nodig hebt om te acclimatiseren. En ik kan dat beamen. AC Milan heeft me alle tijd gegeven om aan het land en de club te wennen. Vanaf de winterstop heb ik bijna alles gespeeld."

AC Milan is koploper met één punt voorsprong op Juventus. Die club heeft echter nog een wedstrijd tegoed.

KNMI: Maandagochtend in het hele land glad

In het hele land moeten automobilisten rekening houden met gladheid. Dat meldde het KNMI vanmorgen.

Door temperaturen van rond het vriespunt bestaat de kans op bevriezing van natte weggedeelten. In de kustprovincies is ook kans op winterse buien.

Het KNMI waarschuwt vooral mensen die voor 9 uur de weg op gaan. In de loop van de ochtend zal de gladheid namelijk weer verdwijnen, aldus het weerstation.

KNMI: maandagochtend in het hele land glad
KNMI: Maandagochtend in het hele land glad (Foto: ANP)

Vermiste meisjes terecht

De twee meisjes uit De Meern en Vleuten die sinds dinsdag vermist waren, zijn terecht. Dat meldt de politie maandagochtend.

De meisjes van 14 en 15 waren dinsdagavond voor het laatst gezien in een bus in Utrecht. Zondag werd een opsporingsbericht verspreid. Naar aanleiding daarvan kwamen 35 tips bij de politie binnen.

Waar de meisjes hebben uitgehangen, is niet bekend. De politie doet onderzoek naar wat er is gebeurd.

'Dijksma voorgedragen als burgemeester Nijmegen'

PvdA-Kamerlid Sharon Dijksma wordt voorgedragen als burgemeester van Nijmegen. De Volkskrant schrijft maandag dat het Kamerlid de voorkeurskandidaat van de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad is.

De Gelderse stad is op zoek naar een nieuwe burgemeester omdat Thom de Graaf (D66) per 1 februari is overgestapt naar de HBO-raad. Burgemeester van Venlo Hubert Bruls (CDA) staat als tweede op de voordracht.

De vertrouwenscommissie legt de twee kandidaten volgende maand voor aan de gemeenteraad. Als die de voordracht overneemt, draagt de minister van Binnenlandse Zaken hem of haar voor aan de koningin voor benoeming.

Dijksma zit sinds 1994 voor de PvdA in de Tweede Kamer. Tussen 2007 en 2010 was ze staatssecretaris van Onderwijs. Momenteel is het Kamerlid met zwangerschapsverlof.


'Dijksma voorgedragen als burgemeester Nijmegen' (Foto: Novum)

'Monster Hunter 3G komt naar Europa'

Volgens het tijdschrift Edge komt Monster Hunter 3G in het derde kwartaal van 2012 uit in Europa. Een post op de website gonintendo laat de aankondiging zien. Een release in Amerika zou nog moeten worden aangekondigd. 

Monster Hunter 3G heeft in Japan 1,2 miljoen exemplaren verkocht. Het spel maakt gebruik van de slidepad add-on. De Monster Hunter-serie is een grote hit in Japan. In het westen is de serie het best bekend door de Wii-titel Monster Hunter Tri.

Capcom en Nintendo hebben beide nog geen duidelijkheid gegeven over een release van Monster Hunter 3G buiten Japan.

EA zet vijf SSX-trailers tegelijk online

Afgelopen weekend heeft iemand via Twitter tegen EA Sports gezegd dat er niet genoeg dagen meer zijn in het huidige trailerreleaseschema van SSX. Of EA hier ook direct op heeft geacteerd is niet bekend, maar er zijn vijf trailers tegelijk vrijgegeven.

In de eerste zien we pro-boarder Travis Rice. In de drie daarna worden we meegenomen naar respectievelijk Antarctica, de Rocky Mountains en Nieuw Zeeland. In de laatste trailer krijgen we te zien hoe we het meeste uit de demo kunnen halen die deze week uitkomt.

SSX komt 2 maart uit op Xbox 360 en PlayStation 3.

Eurogroep besluit over redding Grieken

Na maandenlange discussie zet de eurogroep maandag in Brussel naar verwachting het licht op groen voor een nieuw reddingsplan voor het noodlijdende Griekenland. De ministers van Financiën van de eurolanden wilden vorige week nog niet akkoord gaan met de 130 miljard euro aan hulp.

Zij eisten toezeggingen van de Grieken dat zij zich ook echt aan alle afgesproken hervormingen en bezuinigingen houden. De afgelopen dagen uitten de Duitsers goede hoop dat maandag alles rond komt. Minister Jan Kees de Jager erkende eerder dat, als er geen overeenstemming wordt bereikt, voor de korte termijn noodverbanden nodig zijn.

Samen met het kwijtschelden van 100 miljard euro aan schulden, moet de reeks drastische ingrepen de Griekse staatsschuld in 2020 terug hebben gebracht van 160 naar 120 procent van het bruto binnenlands product. Maar volgens de jongste ramingen blijft de Griekse overheidsschuld waarschijnlijk steken op 125 tot 129 procent. Nederland vindt echter maar een paar procentpunt boven de 120 acceptabel. Extra maatregelen zijn dus meteen nodig.

Eurogroep besluit over redding Grieken
Eurogroep besluit over redding Grieken (Foto: ANP)

Honderdduizenden Britten dood door drank

Drankmisbruik kost de komende 20 jaar ruim 210.000 mensen in Engeland en Wales het leven. Dat maakten Britse onderzoekers maandag bekend in het medische vaktijdschrift The Lancet.

Een derde van de slachtoffers zal komen te overlijden door leverziektes. Ook auto-ongelukken, geweld, zelfmoord en aan alcohol gerelateerde ziektes als kanker behoren tot de voornaamste doodsoorzaken.

Drank vormt een groot gevaar voor de volksgezondheid in het Verenigd Koninkrijk. De Britse premier David Cameron beloofde vorige week drankmisbruik aan te gaan pakken. Hij noemde het een schandaal dat de Britten naar schatting 2,7 miljard pond per jaar kost.

Dode door aansteken barbecue in huis

Een 46-jarige vrouw is dit weekend in haar huis in Rotterdam overleden door koolmonoxidevergiftiging. Ze had in haar woning een barbecue aangestoken, waarschijnlijk om het huis te verwarmen. Dat liet de politie zondag weten.

Familieleden probeerden de vrouw zondagavond te bereiken. Toen dat niet lukte, waarschuwden ze de politie. Agenten gingen naar de woning en vonden daar de overleden vrouw. De rook van de barbecue zorgde vermoedelijk voor een hoge concentratie koolmonoxide. De politie gaat uit van een noodlottig ongeval.

Vorig weekend raakten in Amsterdam ook al vier mensen onwel nadat zij een barbecue in huis hadden aangestoken omdat de kachel niet werkte. Koolmonoxide staat bekend als een sluipmoordenaar. Vorige maand kostte het reuk- en kleurloze gas nog het leven aan twee meisjes in Huizen.

Win een game op FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Deze week maken twee mensen kans op een exemplaar van Just Dance 3 voor PlayStation 3. Het enige wat je moet doen om kans te maken op deze prijs is de Ubi-moeilijke vraag beantwoorden: Hoe heet de workoutmode in Just Dance 3?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht op de volgende pagina achterlaten.

Just Dance 3

Rel om tonnen per jaar voor Wulff

In Duitsland loopt de discussie steeds hoger op over het geld dat de afgetreden president Christian Wulff nog van de staat moet krijgen. Volgens een wet uit 1953 krijgen ex-bondspresidenten hun salaris van momenteel 199.000 euro voor de rest van hun leven doorbetaald.

Daarnaast hebben zij levenslang recht op een secretaresse, een persoonlijk attaché en een chauffeur ter waarde van circa 280.000 euro per jaar. Volgens een opiniepeiling vindt 78 procent van de Duitsers het niet acceptabel dat de omstreden Wulff, die pas 52 is, de rest van zijn leven zoveel geld van de staat krijgt, temeer omdat hij minder dan 20 maanden president is geweest.

Rel om tonnen per jaar voor Wulff
Rel om tonnen per jaar voor Wulff (Foto: ANP)

Dean Parisot gaat Red 2 regisseren

Dean Parisot (Galaxy Quest, Fun with Dick and Jane) is in de laatste besprekingen belandt om een vervolg op Red te gaan regisseren. Parisot gaat de film maken voor Lionsgate en Summit Entertainment, aldus Heat Vision.

De actiefilm Red uit 2010 werd geregisseerd door Robert Schwentke en ging over een groep gepensioneerde geheim agenten die weer in actie moeten komen nadat hun leven wordt bedreigt. De film bracht wereldwijd zo'n 200 miljoen dollar op. In de film zagen we een sterke cast met onder meer Bruce Willis, Helen Mirren, John Malkovich, Brian Cox, Mary Louis Parker, Karl Urban en Morgan Freeman.

Men verwacht dat de meeste van de hoofdrolspelers ook in het vervolg te zien zullen zijn maar er zijn nog geen afspraken over gemaakt. Het scenario voor de vervolgfilm is geschreven door Erich and Jon Hoeber, die we ook kennen van het binnenkort te verschijnen Battleship. Opnames voor de film zullen later dit jaar beginnen.

Bug-fix voor Gotham City Impostors

Eerder deze week berichtten wij al over de bug die Gotham City Impostors tart. De bug zorgde ervoor dat XP en de zogeheten Costume Coins als sneeuw voor de zon verdwenen. De ontwikkelaar van Gotham City Impostors, Monolith, heeft nu echter een oplossing voor het probleem gevonden.

"As of this morning we have validated that we are able to restore lost XP and Costume Coins to those who were affected by the ongoing bug," schreef Andy Salisbury in een post op het officiële forum van Gotham City Impostors. Hij vervolgde met: "Starting this afternoon we will begin the process of reinstating lost progress directly to your Gotham City Impostors profile. This process is not fully automated yet, so please be patient while we begin working through the list of those who have posted their information on our forums."

Eenieder wie zijn XP en Costume Coins niet binnen afzienbare tijd automatisch bijgeschreven heeft gekregen, wordt verzocht de onderstaande informatie op te sturen naar Impostors@wbgames.com.

- Platform
- E-mailadres
- WBID-e-mailadres
- Online ID/Gamertag 

Koninklijke familie dankbaar voor medeleven

De koninklijke familie is 'zeer dankbaar en diep geroerd door alle steunbetuigingen en blijken van medeleven' na het skiongeluk van prins Johan Friso. Dat staat in een verklaring die de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) zondag deed uitgaan. "Het is een grote steun voor hen in deze moeilijke tijd", schrijft de RVD.

Prins Willem-Alexander sprak zaterdag al tegenover enkele journalisten in Lech zijn dank uit voor de steunbetuigingen die de familie ontvangen had. De RVD verzorgt de officiële communicatie rond het koninklijk huis.

Prins Friso raakte vrijdag in de omgeving van het Oostenrijkse Lech bedolven onder een lawine. Hij lag ruim twintig minuten onder de sneeuw voordat hij werd gevonden en kon worden uitgegraven.

De prins ligt op de intensive care van een ziekenhuis in Innsbruck. Zijn toestand is stabiel, maar de prins is nog niet buiten levensgevaar. Zondagmiddag meldde de RVD dat het nog tot het einde van de week kan duren voor er meer bekend wordt over de gezondheidstoestand van Friso.

Doden en vermisten na lawine VS

Een lawine in een skigebied in de Amerikaanse staat Washington heeft zondag aan zeker twee mensen het leven gekost. Vermoedelijk zijn nog acht mensen bedolven, zegt de politie.

De lawine deed zich rond het middaguur voor bij Stevens Pass, in het Cascade-gebergte ten noordoosten van Seattle. Reddingsploegen zijn onderweg.

Bij een apart ongeluk in het skigebied Alpental ten oosten van Seattle kwam een snowboarder om. De snowboarder vloog van een klif.

Update voor zoekfunctie indie-games Xbox 360

Microsoft heeft eind vorige week in stilte "gereageerd" op de ophef die bij indie-developers ontstond nadat de zogenoemde Metro-update vorig jaar december uitkwam. Deze update zorgde ervoor dat de indie-games erg moeilijk te vinden waren en was volgens de developer van Hypership zelfs de reden dat de opbrengst van hun gamestudio terugliep.

Richting Eurogamer had Microsoft het volgende te melden: "As you've now noticed, the Xbox Live Marketplace was updated to change the way games are surfaced to customers. Microsoft is continually working to better organise our digital game content on the platform and your feedback played a part in that."

Momenteel is deze update echter nog alleen van toepassing in Noord-Amerika. Of en wanneer de update naar Europa komt is nog niet bekend.

FOK!film in het teken van Oscars

In de nacht van 26 op 27 februari is de 84e Academy Award-ceremonie. Tijdens deze feestelijke aangelegenheid worden de Oscars vergeven aan acteurs, actrices, regisseurs en filmmedewerkers. Om helemaal in de sfeer te komen blikt FOK!film deze hele week terug en vooruit op de Oscars. Hoe gaan we dat doen? Dit kan je de aankomende week verwachten.

Maandag 20 februari
- 11:00: De Beste Films - Deel 1 de Vroege Jaren
- 19:00: De Vier... Films die eigenlijk genomineerd hadden moeten worden
- Start van de FOK!film Oscars-prijsvraag
- Poll: Beste actrice

Dinsdag 21 februari
- 11:00: De Beste Films - Deel 2: de Oorlogsjaren
- 19:00: De 2 meest genomineerde films, The Artist en Hugo
- Poll: Beste acteur

Woensdag 22 februari
- 11:00: De Beste Films - Deel 3 de Vijftiger Jaren
- Poll: Beste regisseur

Donderdag 23 februari
- 11:00: De Beste Films - Deel 4 de Revolutionaire Jaren Zestig
- 19:00: Oscarquiz
- Poll: Beste animatiefilm

Vrijdag 24 februari
- 11:00: De Beste Films - Deel 5 Blockbusters Uit de Jaren Zeventig
- Poll: Beste muziek

Zaterdag 25 februari
- 11:00: De Beste Films - Deel 6 de Laatste Decennia van de 20e Eeuw
- 19:00: De Vijf... Films die eigenlijk niet genomineerd hadden moeten worden
- Poll: Beste buitenlandse film

Zondag 26 februari
- 11:00: De Beste Films - Deel 7 Oscars in de 21e Eeuw
- 19:00: Tijdschema uitzending met links waar je de Academy Awards kan volgen
- Poll: Beste film

Maandag 27 februari
- 02.30 - 06.00: Uitzending 84e Academy Awards
- 09:00: Overzicht met Oscar-winnaars plus vergelijking met FOK!film-polluitslagen
- Uitslag FOK!film Oscars-prijsvraag

Mochten er aanpassingen zijn in dit schema, dan krijg je door middel van een update op FOK!film te horen.

Laatste reviews en specials
special
Lowlands 2019
review
Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Omega Labyrinth Life
review
Wolfenstein: Cyberpilot
review
Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order
special
Au/Ra: 'Ik heb fans, het is gestoord!'
©FOK.nl e.a.