'Studenten duurder uit door fout UvA'

Tientallen studenten moeten duizenden euro's meer collegegeld betalen door een fout van de Universiteit van Amsterdam. Ze zijn bezig aan een tweede studie en zeggen verkeerd te zijn voorgelicht door de universiteit, meldt de ASVA studentenunie.

Voor de tweede studie geldt met ingang van dit collegejaar niet het wettelijke collegegeld, maar het hogere instellingscollegegeld. Dat bedrag kan oplopen tot meer dan tienduizend euro.

De studenten informeerden volgens de ASVA aan het begin van het studiejaar bij de UvA naar de tarieven. De universiteit meldde dat er sprake was van een overgangsregeling en dat ze het standaardtarief van 1700 euro moesten betalen, maar dat blijkt dus niet te kloppen. Afgelopen maand kregen de studenten te horen dat ze moeten bijbetalen.

Volgens de UvA ligt de fout bij de studenten, die zelf verantwoordelijkheid dragen voor het te betalen bedrag. De ASVA is het daar niet mee eens. "Als studieadviseurs niet eens goed op de hoogte zijn van de regels, hoe kan je dat dan wel van studenten verwachten?", vraagt voorzitter Eline Peters zich af.

Hoeveel studenten precies getroffen worden, is nog onduidelijk. De ASVA studentenunie vreest dat ten minste honderd studenten met dit probleem kampen.

Staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) kan Kamervragen over de kwestie verwachten. PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing vindt dat studenten geen rekening gepresenteerd mogen krijgen en dat de universiteit moet opdraaien voor de extra kosten.