Woody Allen wint WGA Award voor Midnight in Paris

De scenario's voor Midnight in Paris en The Descendants zijn zondagavond door het Amerikaanse gilde van film- en tv-scenaristen WGA verkozen tot beste van het afgelopen filmjaar. De films wonnen respectievelijk de prijs voor beste originele scenario en beste bewerkte scenario.

Midnight in Paris, van regisseur en scenarist Woody Allen, gaat over een Amerikaanse schrijver die met zijn verloofde naar Parijs gaat. Terwijl hij zich onderdompelt in het nachtleven raakt hij zeker geïnspireerd, maar ook steeds verder verwijderd van zijn vrouw.

The Descendants is naar een script van Alexander Payne, Nat Faxon en Jim Rash. Payne voerde ook de regie. In dit drama speelt George Clooney de hoofdrol van vader die erachter komt dat zijn vrouw hem bedrogen heeft. Tijdens een vakantie op Hawaï probeert hij de relatie met zijn dochters aan te halen en zijn stervende vrouw zo goed mogelijk te begeleiden.

De stomme zwart-witfilm The Artist leek tot de grote favorieten te behoren. De film werd echter gediskwalificeerd omdat het scenario van een Fransman, regisseur Michel Hazanavicius, was. Het drama over de opkomst van films met geluid dingt nog wel mee naar tien Oscars, waaronder die voor beste film.

De WGA Awards tellen als een belangrijke graadmeter voor de Oscars, die zondag worden uitgereikt in Los Angeles. Veel van de stemgerechtigden bij de WGA zijn namelijk ook lid van de Academy of Motion Pictures Arts and Sciences, die bepaalt wie de Oscars wint.


Woody Allen wint WGA Award voor Midnight in Paris (Foto: Novum)