Eurogroep besluit over redding Grieken

Na maandenlange discussie zet de eurogroep maandag in Brussel naar verwachting het licht op groen voor een nieuw reddingsplan voor het noodlijdende Griekenland. De ministers van Financiën van de eurolanden wilden vorige week nog niet akkoord gaan met de 130 miljard euro aan hulp.

Zij eisten toezeggingen van de Grieken dat zij zich ook echt aan alle afgesproken hervormingen en bezuinigingen houden. De afgelopen dagen uitten de Duitsers goede hoop dat maandag alles rond komt. Minister Jan Kees de Jager erkende eerder dat, als er geen overeenstemming wordt bereikt, voor de korte termijn noodverbanden nodig zijn.

Samen met het kwijtschelden van 100 miljard euro aan schulden, moet de reeks drastische ingrepen de Griekse staatsschuld in 2020 terug hebben gebracht van 160 naar 120 procent van het bruto binnenlands product. Maar volgens de jongste ramingen blijft de Griekse overheidsschuld waarschijnlijk steken op 125 tot 129 procent. Nederland vindt echter maar een paar procentpunt boven de 120 acceptabel. Extra maatregelen zijn dus meteen nodig.

Eurogroep besluit over redding Grieken
Eurogroep besluit over redding Grieken (Foto: ANP)