'Eurolanden bereid om noodpakket vrij te geven'

De zeventien eurolanden zijn bereid om het tweede noodpakket van 130 miljard euro vrij te geven. Dat zei de Franse minister van financiën François Baroin maandag nog voor aanvang van de vergadering met zijn Europese collega's in Brussel.

Hoewel de details nog moeten worden ingevuld, zijn er 'voldoende politieke verplichtingen aangegaan' in Griekenland om de miljarden aan het land te verstrekken, zei Baroin tegenover de radiozender Europe-1. "We hopen dat de eurolanden alles wat de Griekse regering in de afgelopen weken, zelfs maanden, heeft gedaan, laten meewegen."

De miljarden euro's aan steun worden op een speciale rekening gestort, zei Baroin. Het geld wordt gemerkt waardoor wordt gegarandeerd dat de schuldeisers hun geld terugkrijgen.

Eerder op maandag spraken de Verenigde Staten hun steun uit voor nieuwe steun aan Griekenland door het Internationaal Monetair Fonds. Critici betwijfelen of de Griekse leiders wel volledig achter de genomen maatregelen staan. Verwacht wordt dat de verdere invulling van de bezuinigingen nog problemen gaan opleveren.

Zonder de noodlening dreigt Griekenland in maart failliet te gaan. Dan moet het land ruim tien miljard euro aan aflopende staatobligaties vernieuwen.