Friso bedolven? Nou en?

Vroeger was het NOS-journaal zeer het bekijken waard. Sinds vrijdagmiddag niet meer. Steeds maar geneuzel over dat ze geen nieuws hebben. Over dat de situatie onveranderd is. En waarom? Omdat iemand heel onverstandig is geweest. Bij alarmfase 4 toch buiten de piste gaan skiën. En ja hoor. Lawine. Bedolven onder de sneeuw. Na 20 minuten uitgegraven en in kritieke toestand naar het ziekenhuis vervoerd. Dat gebeurt honderden mensen per jaar, zo heb ik begrepen. Een verbijsterend aantal. Maar dat haalt eigenlijk zelden de media. En ook als meneer De Vries uit Borculo onder een lawine bedolven raakt, komt hij publicitair niet verder dan drie regeltjes op pagina 6 van de streekcourant of een melding in Hart van Nederland over de diepe rouw waarin de geschokte buren zijn gedompeld. Maar nu gaat het om prins Friso.

Logisch dat er aan een ongeluk dat een lid van de koninklijke familie overkomt, meer aandacht wordt besteed dan aan de tragedie die die meneer De Vries is overkomen. Maar al die aandacht is me echt een beetje te veel. Al die bulletins zonder nieuws. En waarom? Omdat iemand die nog nooit ook maar íets meer voor ons land heeft betekend dan die meneer De Vries door zijn eigen schuld onder een lawine is bedolven. Sodemieter op.

Die rare Friso. De getrouwd is met dat gangsterliefje. Die mevrouw die schimmige dingen heeft gedaan met Klaas Bruinsma in de kajuit van de zeilboot van oppergangster Klaas Bruinsma. Die Klaas Bruinsma zat zo enorm in de drugs, dat de havenmeester na een inspectie aan boord knetterstoned het jacht weer verliet. Bij wijze van spreken dan.

Die rare Friso. Die zo stom was, over zijn informatie rond dat gangsterliefje glashard te liegen. Ook in een gesprek met JP-de-Premier. Om vervolgens door de mand te vallen. En die daarmee zijn recht op troonsopvolging kon inleveren, niet langer deel uitmaakt van het Koninklijk Huis en veroordeeld is tot een leven als zoveelste volstrekt overbodige prins.

Die rare Friso. Was vicepresident Investment Banking bij mede-crisisveroorzaker Goldman Sachs. Hij draagt dus medeverantwoordelijkheid voor de armoede die veel mensen heeft getroffen, veroorzaakt door de graaicultuur van die geldmannetjes in die snelle pakken. Ik ben trouwens niet zo te spreken over de mededeling van onze premier dat het hele land intens meeleeft. Mij is niets gevraagd.

Wegens die Friso worden we doodgegooid (excuus voor deze wat onhandige woordkeuze) met een lawine (excuus voor deze wat onhandige woordkeuze) van extra nieuwsuitzendingen. Waarin niets te melden valt. Terwijl het gaat over iemand die voor ons land zoals gezegd niet van bijzondere waarde is. Of was.

En laat duidelijk zijn: het betreft verschrikkelijk leed. Voor de vrouw van Friso. Voor de kinderen van Friso. Zijn moeder, zijn verdere familie en vrienden. Maar ik wil niet dat iedere keer als ik de televisie aanzet, er wéér zo'n nieuwsbulletin voorbij komt met de mededeling dat er geen nieuws is over de gezondheidstoestand van een rijkeluiszoontje met blauw bloed. Wat moet ik met een talkshow, waarin die griezelige Jeroen Snel van de EO vertelt dat als hij een brief met een interviewverzoek aan de Oranjetjes stuurt, hij altijd een nette afwijzingsbrief van de Rijks Voorliegings Dienst krijgt. Hou op met die onzin. Al zorgde de RVD nog wel voor een vrolijke noot, hoorde ik. Namelijk met de mededeling dat op de MRI-scan van de hersens van Friso niets bijzonders te zien was. En dan te bedenken dat hij geldt als de slimste van de drie zonen van Beatrix.

Anil Ramdas overleed vrijdag. Schrijver. Programmamaker. Heeft veel gedaan voor de integratie en het begrip tussen verschillende bevolkingsgroepen. Aan zijn overlijden werden géén extra journaals besteed. Niks updates van auto's met familieleden bij de plaats des onheils. Terwijl zijn belang voor onze samenleving veel groter is geweest dan wat die Friso tot nu toe voor ons land heeft betekend.

Ik gun Friso en zijn dierbaren dat het goed met hem komt, want dat gun ik iedereen. Maar eigenlijk heb ik zoiets van: Friso bedolven? Nou en?