FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 13 februari 2012

Guatemala overweegt legalisering drugs

De weigering van de Verenigde Staten om het drugsgebruik in eigen land te bestrijden laat Guatemala geen andere keus dan drugs te legaliseren. Dat heeft Otto Perez Molina, de president van het Midden-Amerikaanse land, maandag gezegd.

De president wil wel eerst de instemming van omringende landen voor hij het plan doordrukt. Even voor zijn aankondiging maandag voerde hij overleg over veiligheid met de president van El Salvador, Mauricio Funes. Ook deze leider staat niet onwelwillend tegenover het idee van het legaliseren van drugs.

Perez werd een maand geleden beëdigd als president van Guatemala. Hij beloofde met 'ijzeren vuist' op te zullen treden tegen de georganiseerde misdaad.

Guatemala is een belangrijk doorvoerland voor drugs die vanuit Zuid-Amerika hun weg naar de VS vinden. Het land is om die reden aantrekkelijk geworden voor de georganiseerde misdaad en Mexicaanse drugskartels.

Meer mensen luisteren naar de radio

Steeds meer mensen luisteren naar de radio. In ruim 10 jaar tijd zijn er een miljoen luisteraars bijgekomen. In een gemiddelde week in 2011 wisten radiozenders meer dan 13 miljoen Nederlanders van 10 jaar en ouder aan zich te binden.

Deze cijfers maakte het Radio Advies Bureau (RAB) maandag bekend.

Redenen voor de groei zijn het grotere zenderaanbod en de beschikbaarheid van zenders. Nieuwe platformen zorgen ervoor dat radio altijd en overal beschikbaar is, concludeert het RAB. Het bureau doelt onder meer op radio via internet en digitale zenders.

Het RAB is een kenniscentrum voor mensen die zich beroepsmatig met radio bezighouden.

Meer mensen luisteren naar de radio
Meer mensen luisteren naar de radio (Foto: ANP)

PVV: mogelijk onafhankelijk onderzoek klachten

De PVV sluit niet uit dat het een onafhankelijk bureau gaat laten kijken naar de meldingen die binnenkomen op het meldpunt voor overlast door Midden- en Oost-Europese arbeiders. Op het meldpunt zijn inmiddels ongeveer veertigduizend klachten binnengekomen. Dat zei PVV-Kamerlid Ino van den Besselaar maandagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Als er een onafhankelijke partij naar de klachten kijkt, maakt dat de uitkomsten waar de PVV mee komt sterker, gaf Van den Besselaar aan. De PVV opende het meldpunt woensdag. Iedereen met klachten over overlast, vervuiling en verdringing op de arbeidsmarkt kan er terecht.

De afgelopen dagen was er veel kritiek op de website. Onder meer de Poolse ambassade, Europees commissaris Viviane Reding en werkgeversvoorman Bernard Wientjes spraken zich uit tegen het meldpunt.

Ook VVD-Europarlementariër Hans van Baalen is tegen het meldpunt. "Het is een gotspe. Als VVD in het Europarlement nemen we er afstand van", laat hij maandag weten. Volgens Van Baalen staan zijn twee VVD-collega's in het Europees Parlement achter dit standpunt. "Dat meldpunt is kwetsend en polariserend."

Oost-Europese ambassadeurs hebben een brief geschreven aan premier Mark Rutte (VVD) over de site. Hoe Rutte daar op reageert, moet hij zelf weten, vindt Van Baalen.

CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma gaf maandag aan te vinden dat het kabinet duidelijker moet maken wat het standpunt van de regering is over Midden- en Oost-Europese arbeiders. "De PVV geeft hier een eenzijdig beeld van het probleem dat er is. Je kan aangeven wat het beleid van het kabinet en de coalitie is rond deze mensen."

Rutte bleef maandag echter bij zijn weigering afstand te nemen van het PVV-meldpunt. Volgens hem gaat het om een website van de PVV, niet van het kabinet.

De Poolse ambassade in Den Haag bedankt op haar website voor 'alle blijken van steun voor onze verontwaardiging over het laakbaar initiatief van de PVV'.

Obama stuurt begroting naar Congres

De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag zijn begroting voor het komende jaar van 3,8 biljoen dollar naar het Congres gestuurd. Het is de bedoeling om de komende tien jaar vier biljoen te besparen. In de begroting wordt voorspeld dat het begrotingstekort in 2013 nog zo'n 901 miljard zal bedragen en 575 miljard in 2018. Volgens de Republikeinen slaagt de begroting van de president er niet in de diepe financiële problemen van het land op te lossen.

De voorgestelde begroting legt de tegenstelling tussen de Democraten en de Republikeinen bloot. Zo wil Obama anderhalf biljoen dollar van de bezuinigingen bewerkstelligen door bepaalde belastingen te verhogen en belastingvoordelen voor bedrijven terug te draaien. De belastingverhogingen, die voornamelijk voor rijke Amerikanen gelden, bestaan vooral uit het laten verlopen van de belastingverlagingen die president George W. Bush doorvoerde. De Republikeinen zijn rabiaat gekant tegen elke vorm van belastingverhogingen.

Obama zei dat het terugdringen van het begrotingstekort ieders verantwoordelijkheid is. "Dit gaat om het maken van eerlijke keuzes. Niet alleen voor de mensen die de afgelopen decennia heel goed hebben geboerd, maar ook voor de middenklasse, mensen die proberen toe te treden tot de middenklasse en de gehele economie", aldus Obama.

De president wil verder bepaalde aftrekposten voor rijken afschaffen en de zogenoemde Buffett-regel invoeren, vernoemd naar miljardair Warren Buffett. Die regel zou ervoor moeten zorgen dat huishoudens die meer dan een miljoen dollar per jaar verdienen ten minste dertig procent belasting betalen over hun inkomsten.

De Republikeinen hadden geen goed woord over voor de begroting. "Het lijkt er op dat de president er wederom voor kiest campagne te voeren in plaats van (het land, red.) te besturen", aldus Paul Ryan, voorzitter van de begrotingscommissie in het Huis van Afgevaardigden. "Hij neemt geen verantwoordelijkheid om de fiscale problemen van dit land aan te pakken."

Diddy in ziekenhuis om hoofdpijn

Diddy is in het ziekenhuis behandeld aan extreme migraine. De rapper gaf zondagavond, na de uitreiking van de Grammy Awards, een feestje in de Playboy Mansion. Bij thuiskomst kreeg hij last van verschrikkelijke hoofdpijn.

Diddy's medewerkers waren zo bezorgd dat ze naar het ziekenhuis reden, waar hij werd behandeld. De 42-jarige rapper is inmiddels weer thuis en voelt zich prima. Een bron vertelt aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ dat Diddy's hoofdpijn niets te maken heeft met gebeurtenissen in de Mansion.

Inspecties begonnen bij Apple-fabrieken

De Fair Labor Association (FLA), een onafhankelijke Amerikaanse instantie, is begonnen met inspecties bij Chinese fabrieken waar Apple-producten worden gemaakt. Dat heeft Apple maandag bekendgemaakt. De FLA wil zien hoe het is gesteld met de werkomstandigheden in de fabrieken.

Een team van de FLA is maandag met de inspecties begonnen bij het Foxconn City-complex in Shenzhen, aldus Apple. Honderdduizenden mensen wonen en werken in Foxconn City. Foxconn, dat deel uitmaakt van het Taiwanese concern Hon Hai Precision Industry Co., heeft één tot 1,1 miljoen mensen in dienst in grote complexen in China, waar de arbeiders wonen en werken.

Er is de laatste tijd veel kritiek op de werkomstandigheden in de fabrieken van Foxconn. Dagblad The New York Times publiceerde vorige maand op basis van interviews met werknemers nog een verhaal over ongelukken en lange werktijden in de fabrieken. Het bedrijf spreekt tegen dat de leefomstandigheden in de fabrieken slecht zijn, of dat mensen meerdere diensten achter elkaar moeten werken.

Apple voert sinds 2006 al zijn eigen controles uit in fabrieken waar Apple-producten worden vervaardigd. Een maand geleden sloot Apple zich als eerste technologiebedrijf aan bij de FLA, een groep van bedrijven en universiteiten die zich richt op het verbeteren van werkomstandigheden.

De bevindingen van de inspecties zijn naar verwachting begin maart te vinden op www.fairlabor.org.

'Stevens gecharmeerd van N.E.C.'er Schøne'

Schalke 04-trainer Huub Stevens ziet in Lasse Schøne een potentiële versterking. De oefenmeester bekeek de spelverdeler al een aantal keer. De oefenmeester zou intern al hebben laten doorschemeren gecharmeerd te zijn van de Deense middenvelder, die na dit seizoen transfervrij mag vertrekken bij zijn huidige club N.E.C. Nijmegen. Dit meldt Voetbal International maandagavond.

Zelf zou Schøne uitkijken naar een nieuwe uitdaging in zijn loopbaan. De Deen ziet dat mogelijk in Schalke. De Duitse ploeg is op zijn beurt weer op zoek naar creatieve mensen en een nieuwe leider op het middenveld.

"Concreet heb ik nog met geen enkele club gesproken", reageert Schøne op de geruchten. "De afgelopen weken hoor ik wel meer geruchten voorbij komen en de naam van Schalke heb ik al vaker horen vallen", aldus de N.E.C.'er.

Gouverneur Washington tekent wet homohuwelijk

De gouverneur van de Amerikaanse staat Washington heeft een wet getekend die het voor homostellen mogelijk maakt te trouwen. Het is de zevende staat die is overgegaan tot legalisering van het homohuwelijk.

Het Huis van Afgevaardigden van Washington keurde de wet vorige week goed nadat de Senaat al eerder met de wet had ingestemd. De Democratische gouverneur Chris Gregoire ondertekende de wet maandag in het Capitool van de staat.

Toch moeten homostellen nog even geduld betrachten. De wet wordt pas 7 juni van kracht. Tegenstanders van het homohuwelijk bundelen ondertussen hun krachten om zich tot het uiterste tegen de wet te verzetten.

Het homohuwelijk is al legaal in de staten New York, Connecticut, Iowa, Massachusetts, New Hampshire, Vermont en het federale district Washington.

Bommelder Schiphol is een Rus

De man die maandag op Schiphol werd opgepakt nadat hij had geroepen dat hij een bom bij zich had, is een 40-jarige Rus. Dat meldt een woordvoerder van de marechaussee maandagavond. De verdachte zit nog vast.

De man gaf zich maandag over na onderhandelingen. Hij bleek na onderzoek van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) geen explosieven bij zich te hebben.

Vanwege de bommelding rond 11.00 uur werden vertrekhal 1 en 2 ontruimd. Na twee uur werd de man overmeesterd, omstreeks 15.30 uur bleek dat er geen sprake was van een bom. Het motief van de Rus is nog onbekend. Berichten dat de man verward zou zijn, kon de woordvoerder niet bevestigen.

Het vliegverkeer heeft last gehad van de bommelding. Een woordvoerder van de luchthaven sprak omstreeks 16.00 uur van tientallen vertragingen en annuleringen.

'Toekomst Helmond Sport rooskleurig'

Willy van de Kerkhof is samen met een groep investeerders al tijden bezig met een stadionplannen voor Helmond Sport. De ex-profvoetballer zet zich in voor een betere toekomst van de ploeg uit de Jupiler League. Samen met investeerders is hij al een jaar bezig voor de financiering van een nieuw onderkomen in Helmond.

Maandagavond werden de plannen concreet gemaakt en werd de gemeente Helmond overtuigd van de plannen. Het huidige stadion De Braak voldoet niet meer. "Nu ziet het er positief uit", vertelt bestuurslid Jan van der Zanden van Helmond Sport en Stichting Belangen Helmond Sport, tegenover Voetbal International. "Wat mij betreft was de grens bereikt, ik wilde handtekeningen zien."

"We zitten namelijk in categorie I en in ons plan van aanpak hebben we geschreven dat we per ingang van het seizoen 2013/2014 in een nieuw stadion spelen. We hebben al een jaar vertraging opgelopen, nog langer wachten kunnen we ons niet permitteren. Het heeft er alle schijn van dat we nu aan de slag kunnen."

Draadloze NES-controller voor je iPhone

iCade breidt haar arsenaal aan vreemde iPhone-controllers uit met de iCade 8-bitty. Een controller in de stijl van de oude NES-controllers die draadloos verbonden kan worden met je iPhone. Naast de uitgebreide retro Atari-app, zullen ook games als Temple run, Velocispider en Super Mega Worm speelbaar zijn met de accessoire. Klik hier voor de volledige lijst.

De controller wordt later dit jaar uitgebracht en zal $25,- kosten, wat omgerekend ongeveer €20,- is. Net als met de andere controllers van iCade zal er een gratis open source SDK uitgebracht worden zodat ontwikkelaars makkelijker ondersteuning kunnen bieden voor dit apparaatje.

8-bitty

[WTT] Huta Galung verrast Ljubicic

Jesse Huta Galung heeft de tweede ronde bereikt van het ABN Amro World Tennis Tournament in Rotterdam. Huta Galung versloeg verrassend Ivan Ljubicic, de nummer 41 van de wereld; 7-6 (6) en 6-3.

Huta Galung, 232e van de wereldranglijst, is goed aan het seizoen begonnen. Hij plaatste zich eerder al voor het hoofdtoernooi van de Australian Open, won een Futuretoernooi in Duitsland en won gisteren nog een partij in de Davis Cup-wedstrijd tegen Finland. Tegen Ljubicic speelde hij een sterke partij, waar hij in de eerste set nog wel een break voorsprong weggaf.

In de tweede ronde treft in de tweede ronde de winnaar van de partij van Thiemo de Bakker en Viktor Troicki. Die partij wordt morgen gespeeld.

Moslimgeestelijke mag kinderen niet naar school brengen

De radicale moslimgeestelijke Abu Qatada mag nog maar twee uur per dag naar buiten van de autoriteiten in Groot-Brittannië. Ook heeft hij een expliciet verbod gekregen om zijn kinderen naar school te brengen of ze daar op te halen. Om er op toe te zien dat de 51-jarige zich aan de opgelegde maatregelen houdt, wordt hij onder elektronisch toezicht geplaatst.

Qatada is in zijn geboorteland Jordanië bij verstek veroordeeld tot levenslang wegens terroristische activiteiten. Groot-Brittannië probeert hem al zes jaar lang uit te leveren, maar tot op heden zonder succes, door een uitspraak van het Europese Hof voor Rechten van de Mens. Deze heeft bepaald dat hij niet mag worden uitgeleverd omdat de kans dat hij wordt gemarteld in Jordanië zeer groot is. Ook zou hem daar geen eerlijk proces te wachten staan.

Een Britse immigratierechtbank besloot vorige week dat Qatada op borgtocht vrijgelaten moet worden door London. De radicaal, die wordt gezien als de Europese rechterhand van Osama Bin Laden, zou begin deze week vrij moeten komen.

Mass Effect 3 is goud

Volgens een tweet van Casey Hudson van BioWare is Mass Effect 3 goud. Dit houdt in dat de game volledig af is, gedrukt kan gaan worden en er exemplaren verstuurd kunnen worden naar journalisten.

“After an awesome effort by our team, I’m proud to announce #MassEffect3 is officially GOLD! Many surprises await you – this week and beyond," aldus Hudson. De game komt 9 maart uit en de demo zal vanaf morgen te downloaden zijn.

Grimlock laat zijn tanden zien

Activision heeft nieuwe screenshots van Transformers: Fall of Cybertron uitgebracht. Op de beelden zien we onder andere Grimlock en Optimus Prime op de planeet Cybertron de boel op chaotische wijze op orde stellen.

De strijd tussen de Autobots en Decepticons woedt voort op de planeet Cybertron. Onder andere Optimus Prime, Bumblebee en de Dinobots vechten in dit spel tegen Megatron, Shockwave en natuurlijk eeuwige sidekick Starscream. De vijf oorlogszuchtige Combaticons, die samen de enorme Bruticus kunnen vormen, helpen de Decepticons mee.

Transformers: Fall of Cybertron komt ergens deze herfst uit op PlayStation 3 en Xbox 360.

Transformers: Fall of CybertronTransformers: Fall of Cybertron

Transformers: Fall of CybertronTransformers: Fall of Cybertron

Transformers: Fall of CybertronTransformers: Fall of Cybertron

Transformers: Fall of Cybertron    Transformers: Fall of Cybertron

Transformers: Fall of Cybertron

Bouma twijfelt over contractverlenging bij PSV

Vorige week werd bekend dat Wilfred Bouma overweegt zijn contract met PSV te verlengen. Volgens Voetbal International is dit nog allerminst zeker, aangezien de verdediger eerst wil weten welke trainer naar Eindhoven komt.

Fred Rutten vertrekt aan het einde van het seizoen bij PSV, waar de naam van Louis van Gaal nadrukkelijk rondzingt. Bouma neemt op basis van de komst van de nieuwe oefenmeester een besluit over zijn toekomst als speler.

Bouma beleefde in het seizoen 1994/1995 zijn vuurdoop in de hoofdmacht van PSV en zou daar uiteindelijk drie seizoen onder contract staan. Vervolgens speelde de verdediger nog voor MVV, Fortuna Sittard en Aston Villa. In de periode tussen 1999 en 2006 keerde hij terug naar Eindhoven.

Sinds het seizoen 2010/2011 is Bouma aan zijn derde termijn in Eindhoven bezig, waar misschien nog wel een paar jaar bijkomt.


Bouma twijfelt over contractverlenging bij PSV (Foto: Pro Shots)

'Zweden zet Rwandese diplomaat uit om spionage'

Zweden heeft vorige week een Rwandese diplomaat uitgezet die ervan wordt verdacht Rwandese vluchtelingen in Zweden te hebben bespioneerd. Dat hebben bronnen bij de Zweedse regering vandaag gezegd.

Volgens een van deze bronnen gaat het om Evode Mudaheranwa, de op een na hoogste diplomaat binnen de Rwandese ambassade in Zweden. Het Zweedse ministerie van buitenlandse zaken en de Rwandese ambassade wilden geen commentaar geven.

Zweden kent een kleine Rwandese gemeenschap. Sommige Rwandezen in het land houden blogs of internetkranten bij die kritisch zijn over de Rwandese president Paul Kagame.

Opvolger L.A. Noire mogelijk, GTA V-nieuws over een paar maanden

Rockstar Games heeft in een open vraag-en-antwoordfeature gezegd dat zij een opvolger voor L.A. Noire niet uitsluiten, ondanks het sluiten van de ontwikkelaar Team Bondi afgelopen jaar.

Ondanks dat er voor het huidige spel geen DLC of nieuwe content meer wordt uitgebracht, de studio is volgens eigen zeggen nu te druk bezig met Max Payne 3, moeten spelers een opvolger voor L.A. Noire zeker niet uitsluiten. 

"We simply have not decided anything. We're all very pleased with how that game turned out and are considering what the future may hold for L.A. Noire as a series."

Voor Grand Theft Auto V heeft Rockstar tot nu toe enkel de aankondiging en een trailer uitgebracht. De studio heeft aangegeven dat men heel druk bezig is met het spel en dat zij meer nieuws zullen brengen in een paar maanden tijd.

Grand Theft Auto V heeft tot op heden geen releasedatum, maar het spel wordt rond kerstmis 2012 verwacht.

One Piece Pirate Musou heeft al 500.000 bestellingen

One Piece Pirate Musou is helemaal klaar en zal op 1 maart uitkomen in Japan. Gisteren is ook aangegeven dat retailers het spel al meer dan 500.000 keer besteld hebben voor in de winkels.

Daarnaast heeft de Japanse President van Sony PlayStation Japan aangegeven dat de One Piece PS3-console een speciale PS3 is. Normaliter worden speciale versies achteraf beschildert of beplakt maar die van One Piece is de eerste die al in de fabriek zo gemaakt wordt. De game zal 1 maart exclusief voor de PS3 uitkomen.

One Piece

'NS heft zevenduizend treindiensten op'

Door de aangepaste dienstregeling van de NS zijn er in totaal zevenduizend treindiensten opgeheven. Per werkdag gaat het om 870 diensten, zestien procent van het dagelijkse totaal. Dat meldt consumentenwebsite treinreiziger.nl maandag.

In de cijfers zijn de treinen die vrijdag 3 en zaterdag 4 februari niet reden niet meegenomen, maar is er al wel vanuit gegaan dat ook dinsdag de aangepaste dienstregeling nog geldt. De aangepaste dienstregeling ging zondag 5 februari in, nadat de twee dagen ervoor door het winterweer chaos op het spoor was ontstaan.

De opgeheven diensten worden niet meegenomen in de cijfers van de NS over het aantal treinen dat inderdaad reed. Dat komt doordat de NS voor deze berekeningen niet kijkt naar de jaardienstregeling, maar naar het dagplan, dat tot 36 uur voor aanvang van de dag kan worden aangepast.

Dit is volgens de website conform de afspraken met het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. "Het sluit echter niet aan bij de beleving van de reizigers."

Film Whitney Houston eerder in première

De film Sparkle met Whitney Houston verschijnt waarschijnlijk enkele maanden eerder in de bioscoop dan gepland. De première van het muziekdrama waarmee de zaterdag overleden zangeres haar comeback als actrice had moeten maken, stond gepland voor augustus.

"We zijn nog op zoek naar een datum", zegt een woordvoerder van de productiemaatschappij tegen de Amerikaanse entertainmentsite Radar Online. "Maar we denken dat alle fans de film, waarin Whitney een fantastische acteerprestatie neerzet, zo snel mogelijk willen zien."

Sparkle, losjes gebaseerd op het levensverhaal van The Supremes, gaat over drie zusjes die een succesvolle muziekcarrière hebben en moeten zien om te gaan met roem en drugs. Houston speelt hun moeder. De film bevindt zich nu in postproductie en zou al op de nationale Amerikaanse feestdag Memorial Day, de laatste maandag in mei, kunnen worden uitgebracht, aldus de producent.

De woordvoerder benadrukt dat deze maatregel absoluut niet is genomen om geld te kloppen uit Houstons dood. "De studiobazen willen graag dat iedereen zich Whitney herinnert als een briljante artiest en verbluffende actrice. We zijn ons zeker bewust van de delicate situatie en doen alles in samenspraak met de nabestaanden."


Film Whitney Houston eerder in première (Foto: Novum)

Muppets heersen in Nederlandse bioscopen

The Muppets was de afgelopen dagen de bestbezochte bioscoopfilm van Nederland. De nieuwste rolprent over de wereldberoemde poppen van Jim Henson komt binnen bovenaan de lijst van bestbezochte films van dit weekeinde.

De Muppets stoten Oscarkanshebber The Descendants van de eerste plaats. Het drama met George Clooney zakt deze week naar plek twee. De horrorfilm The Devil Inside bekleedt in zijn eerste week de derde positie.

De top vijf wordt gecompleteerd door Steven Spielbergs oorlogsdrama War Horse en The Girl with the Dragon Tattoo. De 3D-versie van Star Wars Episode I: The Phantom Menace komt in zijn eerste week niet verder dan plek zeven.

'Longo (53) zal carrière beëindigen"

Na drie decennia lijkt er eindelijk een einde te komen aan de wielercarrière van Jeannie Longo. Nu de echtgenoot van de Francaise in het nauw is gekomen na diverse aankopen van epo lijkt ze haar helm aan de wilgen te gaan hangen.

"Ik denk dat ze wel inziet dat haar loopbaan erop zit", aldus Bruno Ravaz, de advocaat van de 53-jarige Longo. "Ze wil zich nu richten op haar privéleven en er op een waardige manier mee omgaan. Haar privésituatie is nu het belangrijkste en haar loopbaan heeft geen prioriteit."

Longo behaalde in haar carrière meer dan 1000 overwinningen. Ze werd vier keer wereldkampioen tijdrijden en vijf keer wereldkampioen op de weg. Daarnaast behaalde ze nog vier wereldtitels op de baan en werd ook eenmaal olympisch kampioen.

Van Basten had direct goed gevoel bij sc Heerenveen

Marco van Basten hoefde niet lang na te denken toen sc Heerenveen bij hem aanklopte om Ron Jans op te volgen als trainer.

"Ik had direct een goed gevoel bij de club", liet hij maandag weten tijdens zijn presentatie. "Bovendien ga ik voorlopig liever in Nederland aan het werk dan in het buitenland." Hij tekent bij de Friese club voor twee seizoenen.

Van Basten was lange tijd in beeld om de nieuwe algemeen directeur te worden van Ajax. "Maar dat liep allemaal anders", doelt hij op de in zijn ogen onredelijke eisen van Johan Cruijff. "Ik heb daar nu een punt achter gezet en me weer opengesteld voor andere zaken."

Na zijn mislukte trainersavontuur bij Ajax nam Van Basten bewust een tijd gas terug. "Ik heb met veel mensen gesproken en goed nagedacht. Bovendien ben ik ook ouder geworden. Ik zit hier nu anders dan drie jaar geleden." Andere clubs dan Heerenveen waren niet aan de orde. "Het is echt niet zo dat de telefoon constant roodgloeiend staat."

Waar Van Basten bij het Nederlands elftal en Ajax samenwerkte met John van 't Schip als assistent, is dat deze keer niet aan de orde. Henk Herder en Jan de Jonge zitten volgend seizoen naast hem in de dug-out. "Dat hebben wij besloten. We willen ook onze eigen trainers klaarstomen voor de toekomst", zei voorzitter Robert Veenstra.

De doelstellingen zullen met de komst van Van Basten niet meteen drastisch naar boven worden bijgesteld. Club en trainer hebben de ambitie uitgesproken om met Heerenveen met een aanvallende speelstijl hoog in de Nederlandse subtop mee te draaien en regelmatig Europees voetbal te spelen.

Schaars en Van Wolfswinkel zien trainer gaan

Sporting Portugal heeft trainer Domingos Paciencia ontslagen. De redenen van het ontslag zijn de tegenvallende resultaten. Het verlies tegen Maritimo (2-0) was de druppel. De Portugese grootmacht investeerde afgelopen zomer flink in de selectie. Zo werden Nederlanders Stijn Schaars en Ricky van Wolfswinkel gehaald.

De versterkingen waren nodig, aangezien Sporting tien jaar geleden voor het laatst kampioen van Portugal werd. Paciencia werd ontslagen omdat het gat met Benfica en Porto te groot was. Koploper Benfica behaalde tot op heden zestien punten meer.

Daarop werd gelijk een nieuwe trainer aangesteld. Voormalig speler Ricardo Sa Pinto werd op dezelfde dag nog aangesteld als nieuwe oefenmeester. Zijn taak is gelijk aan die van Paciencia: de weg naar boven inslaan.

"Het bestuur van Sporting laat weten dat het contract van Paciencia ontbonden is, Sa Pinto neemt de rol van hoofdtrainer over. Hij tekent een contract tot 2013", vertelde een woordvoerder van de club op de clubsite. Paciencia tekende vorig jaar zomer een contract, hij kwam over van het destijds verrassend goed presterende Sporting Braga.

Telemarketeers negeren Bel-Me-Niet-register

Bedrijven blijken het Bel-Me-Niet-register nog steeds niet serieus te nemen. Vorig jaar zijn bijna 10.000 mensen op die lijst toch gebeld door een telemarketeer. Telecomwaakhond OPTA bevestigde maandag berichtgeving hierover op RTL Nieuws.

Van alle 9421 klachten over telemarketeers kwam 97 procent van mensen die in het Bel-Me-Niet-register staan, blijkt uit gegevens van de OPTA. In 65 procent van de gevallen heeft de telemarketeer de optie van het zich laten opnemen in het register niet genoemd, terwijl dat verplicht is.

Telemarketeers negeren Bel-Me-Niet-register
Telemarketeers negeren Bel-Me-Niet-register (Foto: ANP)

'Royaltywatching is homohobby'

Mensen die geïnteresseerd zijn in het koninklijk huis zijn meestal homo. Dat stelt acteur Jeroen Spitzenberger. "Vooral koninklijke huwelijken zijn een homohobby", zegt hij voor de camera van Novum Nieuws. "Daarnaast zijn ze toch vooral voor doorgewinterde patriotten en oude mannen met plakboeken."

"Ik heb best een hoop vrienden die homo zijn en die hebben dan zo'n rij van die oude VHS-banden staan met allemaal koninklijke huwelijken", gaat de 36-jarige acteur verder. "Die kunnen dan heel trots uit hun hoofd vertellen welk huwelijk tussen wie en wie waar plaatsvond."

Spitzenberger speelt in de nieuwe jeugdfilm Tony 10 de vader van de 10-jarige Tony die wordt gevraagd minister te worden. Als hij op audiëntie bij de koningin komt, merkt hij dat ze een oogje op elkaar hebben. Tony is echter niet bereid zijn vader zomaar aan de koningin te geven.

Carlo Boszhard, die in de film de leraar van Tony speelt, is het deels met zijn collega eens. Volgens de presentator zijn veel royaltywatchers weliswaar fervente CDA-aanhangers op leeftijd die houden van stabiliteit. "Maar alleen diegenen die echt alle details willen weten, zijn homo. Peter van der Vorst en Marc van der Linden zijn volgens mij inderdaad homoseksueel", voegt hij er lachend aan toe.

Tony 10 draait vanaf woensdag in de Nederlandse bioscopen.


'Royaltywatching is homohobby' (Foto: Novum)

Meer tijd voor bestellen EK-tickets Oranje

Supporters van het Nederlands elftal krijgen langer de tijd om kaartjes te bestellen voor wedstrijden van Oranje op het komende EK. Een verzoek van de KNVB om voor de tweede keer de deadline te verschuiven, is door de Europese voetbalbond UEFA gehonoreerd. Leden van OnsOranje en de Supportersclub Oranje krijgen nu tot 2 maart de tijd om kaartjes aan te schaffen.

Voor een mogelijke kwartfinale van Nederland zijn er geen kaarten meer. Deze zijn allemaal uitverkocht. Voor de groepswedstrijd tegen Duitsland zijn nog maar een paar tickets op de markt. Voor de overige twee duels in de poule, tegen Portugal en Denemarken, zijn nog vijftienhonderd van de zesduizend tickets beschikbaar.

Ook voor de halve finale en de finale zijn nog kaartjes te koop. Deze worden alleen verstrekt als Oranje zich daar ook daadwerkelijk voor weet te plaatsen.

Het EK in Polen en Oekraïne vindt plaats van 8 juni tot en met 1 juli. Nederland speelt alle drie de groepswedstrijd in het Oekraïense Charkov.

Binnenkort een nieuwe Battlefield 3-patch

Binnenkort zal Battlefield 3 gepatcht worden voor de Xbox360 en PS3. Morgen zal het pc-versie gepatcht worden via EA Origin. De patch voor Xbox360, PS3 en pc moet veel problemen oplossen.

"balance and gameplay, performance, stability and the overall feature set". Meer details over de patch zal ''in the coming weeks'' komen, volgens Daniel Matros van DICE. De pc-update die morgen uitkomt bevat:

  • Support for Intel's new Ivy Bridge product line (as yet unreleased)
  • Fixes for two reproducible client crashes:
  • Oilfields - Conquest Large - Fixed a client crash when users spawn in certain vehicles.
  • Canals- Rush - Fixed a client crash at the 2nd set of mcoms if the player drives a vehivle into the vicinity of the exploding rocket battery.
  • AMD Radeon 7xxx series performance improvements

BF3

Tévez: "Heb geen fout gemaakt"

Carlos Tévez was lange tijd verbannen bij Manchester City. De aanvaller was in conflict met trainer Roberto Mancini. Het lijkt erop dat El Apache terug gaat keren.

In september vorig jaar weigerde Tévez om in te vallen tijdens het Champions League-duel met Bayern München. Daarop volgde een lange soap. AC Milan was van plan om de badboy te huren en ook het rijke Paris Saint-Germain toonde interesse in zijn diensten. De salariseisen van de Argentijn waren echter te gortig.

Trainer Mancini gaf eerder al aan om na te willen denken over een mogelijke terugkeer van de aanvaller. Tévez zou dan wel zijn excuses moeten aanbieden. "Als ik een fout heb gemaakt, dan is dit het moment om sorry te zeggen", vertelt de aanvaller tegenover Fox Sports.

Een aantal fans van The Citizens waren klaar met Tévez, zelf vindt hij niet dat hij verkeerd handelde. "Maar ik denk niet dat ik zelf een fout heb gemaakt", meent hij. "Ik sta nu open voor een terugkeer, maar dan moet het verhaal van Mancini kloppen. In de media ga ik daar verder niet op in", besluit hij.

Jennifer Aniston in Brits vriendinnendrama

Jennifer Aniston moet wellicht studeren op een Brits accent. De Amerikaanse actrice heeft getekend voor een rol in het Britse komische drama Miss You Already, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Miss You Already gaat over twee goede vrienden die uit elkaar groeien als de een zwanger wordt en de ander ongeneeslijk ziek. Welke rol de 43-jarige Aniston op zich neemt, is nog niet bekend.

De producent van de film laat weten dat het een 'ouderwetse tranentrekker' wordt. De film over vriendschap wordt deze zomer in Londen opgenomen. De Britse Paul Andrew Williams, bekend van London to Brighton en The Cottage, neemt de regie van de 'dramady' op zich.


Jennifer Aniston in Brits vriendinnendrama (Foto: Novum)

Tot Altijd wint op euthanasiefestival The End

De Belgische film Tot Altijd heeft de publieksprijs gewonnen op het Levenseinde Film & Documentaire Festival The End. De publieksprijs voor beste documentaire ging naar Voor Ik het Vergeet van Nan Rosens, en de prijs voor beste korte film ging naar Het Vijfde Seizoen van Ayten Karatas.

Tot Altijd is gebaseerd op het leven van politicus Mario Verstraete, waarbij op jonge leeftijd MS werd geconstateerd. Hij streed in België voor euthanasiewetgeving en werd de eerste die daarvan ook gebruikmaakte. Het drama kreeg net meer stemmen van het bioscooppubliek dan het Nederlandse drama De Goede Dood, dat vrijdag het festival opende.

Het Amsterdamse festival werd dit weekeinde voor het eerst gehouden om het tienjarig bestaan van de euthanasiewet in Nederland te markeren. Tijdens het festival, dat werd georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde, waren meer dan dertig films en documentaires te zien. Het is nog onbekend of het festival een vervolg krijgt.


Tot Altijd wint op euthanasiefestival The End (Foto: Novum)

Kristallen Film voor documentaire Over Canto

Over Canto heeft meer dan tienduizend bioscoopbezoekers getrokken. De documentaire van Ramon Gieling is daarom zondag bekroond met een Kristallen Film, een prijs speciaal voor documentaires. Dat maakte het Nederlandse Film Festival bekend.

Over Canto gaat over het muziekstuk Canto Ostinato van de Nederlandse componist Simeon ten Holt en de invloed die het heeft gehad op verschillende mensen. Onder andere Halina Reijn en Hans Croiset vertellen over hun ervaringen met het muziekstuk.

De Kristallen Film wordt niet vaak uitgereikt, gemiddeld een keer per jaar. Vorig jaar lukte het twee documentaires om meer dan tienduizend bezoekers naar de bioscoop te trekken: Stand van de Sterren en Ouwehoeren.


Kristallen Film voor documentaire Over Canto (Foto: Novum)

Henny Huisman en dochter met de dood bedreigd

Het gezin van Henny Huisman is met de dood bedreigd door Galid Aajoud, de ex van Henny's dochter Lobke. Lobke beviel in december van Aajouds kind en trok kort daarna in bij haar ouders. "Ik wilde weg, maar durfde niet meer."

"Hij kleineerde me heel erg en dreigde zichzelf open te snijden als ik weg zou gaan", vertelt Lobke aan RTL Boulevard. "Ik durfde ook niks tegen mijn ouders te zeggen, totdat hij mijn vader bedreigde." Aajoud zei onder meer dat hij 'iedereen door z'n kop zou schieten', aldus Lobke.

"Ik moest kiezen voor Julius", vertelt ze over haar pasgeboren zoontje. "Ik leefde in grote angst, ik heb alles geprobeerd." Nadat Aajoud haar verbood haar eigen kind vast te pakken, was voor Lobke de maat vol. "Ik dacht: zo wil ik niet verder."

Ook Henny had niet meteen in de gaten hoe Aajoud in elkaar zat. "De eerste keer dat ik hem zag, was het een aardige jongen." Hoewel Huisman zich in het begin liet intimideren door de bedreigingen van de ex van zijn dochter, zegt hij inmiddels niet meer bang te zijn. "Wil hij me doodschieten? Dan schiet hij me maar dood."

Huisman schakelde John van den Heuvel in om te bemiddelen. "Het is een ongeleid projectiel", vindt de misdaadverslaggever. "De familie heeft nog steeds beveiliging. Ik hoop dat deze knaap bij zinnen komt. Er moet een volwassen manier gevonden worden voor een bezoekregeling."

ROC in Zwolle ontruimd na dreigement

Het Deltion College van het ROC in Zwolle is maandagmiddag om 15.00 uur ontruimd vanwege een dreigement. Er zou zijn gedreigd met een schietpartij, die rond 16.00 uur zou plaatsvinden. De schoolleiding nam de dreiging serieus en schakelde de politie in. De campus is aan het begin van de avond weer vrijgegeven.

De politie is een onderzoek begonnen. Over de verdachte en de inhoud van het dreigement worden verder geen uitspraken gedaan. De ontruimingsactie verliep rustig en zonder bijzonderheden.

Ook gebruik Hawk-Eye in volleybal

Het Hawk-Eyesysteem wordt al vele jaren toegepast bij het tennis. Het succes zorgde ervoor dat ook de Europese Volleybalbond (CEV) heeft besloten het te introduceren bij het volleybal. Dit zal gebeuren bij de Final Four van de Champions League.

"De overkoepelende instantie FIVB heeft het systeem nog nooit gebruikt. Wij zijn de eerste die er in de volleybalwereld mee gaan werken", aldus Federico Ferraro van de CEV. "We zijn benieuwd naar de reacties na de Final Four en vervolgens willen we graag weten wat de FIVB ervan vindt. We hopen het in de toekomst op de grote toernooien te kunnen toepassen."


De Hawk-Eye heeft het ook wel eens fout. (Bron: YouTube)

[WTT] Mathieu schakelt F. Lopez uit

Op de eerste dag van het ABN Amro World Tennis Tournament is de nummer vier van de plaatsingslijst al uitgeschakeld. De Spanjaard Feliciano Lopez was niet opgewassen tegen Paul Henri Mathieu, die via een wildcard in de kwalificaties mocht spelen.

Mathieu, ooit nummer elf van de wereld, kwam in 2011 helemaal niet in actie door een blessure. Bij zijn rentree op het hoofdpodium won hij met 4-6, 7-6(5) en 6-4 van Lopez.

Eerder op de dag won Richard Gasquet (5) wel zijn eerste rondepartij. Hij won in drie sets van de Italiaan Flavio Cipolla.

Kindvall: "Guidetti moet naar het EK"

John Guidetti heeft zich in de afgelopen weken, na drie hattricks in even zoveel wedstrijden, ontpopt tot publiekslieveling bij Feyenoord. Volgens Ove Kindvall is de jonge voetballer klaar voor deelname aan het EK voetbal, dat komende zomer in Polen en Oekraïne wordt gehouden.

Kindvall, die in 1970 met Feyenoord de Europa Cup 1 naar Rotterdam haalde, deed zijn uitspraken overigens in VI Radio. Steeds meer Zweden zijn van mening dat de getalenteerde aanvaller, die bij Manchester City onder contract staat, naar het EK afgevaardigd moet worden.

Daarnaast gaf Kindvall ook nog aan dat Guidetti er goed aan zou doen om nog een jaar bij Feyenoord te blijven. Mocht de voormalig voetballer van Feyenoord de kans krijgen om het 19-jarige talent deze boodschap mee te geven, dan zal hij dat ook zeer zeker doen.


Guidetti met zijn hattrick van afgelopen weekend

NMa ziet bitterballenfusie niet zitten

De Nederlandse Mededingsautoriteit (NMa) voorziet problemen op de markt voor diepvriessnacks als de makers van Van Dobben-kroketten en Mora-snacks fuseren. Voor het samengaan van de fabrikanten Royaan en Ad van Geloven is dan ook een vergunning vereist, meldt de NMa maandag.

De NMa vreest dat de keuzemogelijkheden voor afnemers van de producten afneemt als de twee grootste diepvriessnackproducenten van Nederland samengaan. "Dit zou kunnen leiden tot hogere prijzen, minder kwaliteit of verminderde keuzes", schrijft de kartelwaakhond. De consument kan daar uiteindelijk de dupe van worden.

Voordat de NMa zou overgaan tot het afgeven van een vergunning, wordt een diepgaand onderzoek gedaan naar de precieze gevolgen van de fusie. Onderzocht wordt onder meer of supermarkten en groothandels in staat zijn voldoende tegenwicht te bieden als het fusiebedrijf de prijzen voor diepvriessnacks probeert te verhogen.

De fusie tussen Royaan en Ad van Geloven werd in december aangekondigd. De NMa deed op verzoek van de Europese Commissie onderzoek naar het samengaan. De commissie heeft de fusie van de Belgische afdelingen van de twee bedrijven eerder wel goedgekeurd.


NMa ziet bitterballenfusie niet zitten (Foto: Novum)

'Zoon Hugh Hefner viel playmate aan'

De zoon van Hugh Hefner, Marston, werd zondag gearresteerd. Marston had volgens een bron zijn vriendin, playmate Claire Sinclair, aangevallen in hun huis in Californië. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

De 21-jarige Marston zou Sinclair in haar maag hebben geslagen en geschopt. Ook hield hij haar tegen toen ze het huis uit wilde vluchten. Toen de politie de twee aantrof had Sinclair volgens een bron verschillende blauwe plekken. Hefner ontkende dat hij zijn vriendin had mishandeld.

Hefner werd meegenomen door de politie, maar werd een paar uur laten weer vrijgelaten. Wel moest hij twintigduizend dollar borg betalen. De 20-jarige Claire Sinclair werd vorig jaar playmate van het jaar. De twee hebben sinds 2010 een knipperlichtrelatie.

'Syrische rebellen slaan aanval af'

Syrische rebellen hebben maandag een aanval van regeringstroepen op de stad Al-Rastan, in de centraal gelegen provincie Homs, afgeslagen. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn bij de aanval zeker drie militairen omgekomen.

Al-Rastan is sinds eind januari in handen van tegenstanders van de Syrische president Bashar Assad. De stad werd al twee keer eerder ingenomen door gedeserteerde militairen, maar werd beide keren heroverd door regeringstroepen.

Inwoners van Al-Rastan waren maandag telefonisch niet te bereiken. Het afsluiten van het telefoonverkeer is een gebruikelijke tactiek tijdens militaire operaties van het regime. "Troepen begonnen de aanval in het noordelijke deel van de stad en andere troepen vielen daarna vanuit het zuiden aan", aldus Rami Abdul-Rahman, het hoofd van het Observatorium. Honderden overgelopen militairen bevinden zich in Al-Rastan, aldus Abdul-Rahman.

Het Observatorium zei verder dat regeringstroepen ook opnieuw de wijk Baba Amr in de stad Homs onder vuur hebben genomen. Baba Amr is net als Al-Rastan in handen van de rebellen en wordt al meer dan een week belegerd. Ook in de zuidelijke provincie Daraa kwam het tot een treffen tussen veiligheidstroepen en gedeserteerde militairen. In de centraal gelegen stad Hama werd een burger doodgeschoten door een scherpschutter, aldus het Observatorium.


'Syrische rebellen slaan aanval af' (Foto: Novum)

Film Whitney Houston eerder in première

De film Sparkle met Whitney Houston verschijnt waarschijnlijk enkele maanden eerder in de bioscoop dan gepland. De première van het muziekdrama waarmee de zaterdag overleden zangeres haar comeback als actrice had moeten maken, stond gepland voor augustus.

"We zijn nog op zoek naar een datum", zegt een woordvoerder van de productiemaatschappij tegen de Amerikaanse entertainmentsite Radar Online. "Maar we denken dat alle fans de film, waarin Whitney een fantastische acteerprestatie neerzet, zo snel mogelijk willen zien."

Sparkle, losjes gebaseerd op het levensverhaal van The Supremes, gaat over drie zusjes die een succesvolle muziekcarrière hebben en moeten zien om te gaan met roem en drugs. Houston speelt hun moeder. De film bevindt zich nu in postproductie en zou al op de nationale Amerikaanse feestdag Memorial Day, de laatste maandag in mei, kunnen worden uitgebracht, aldus de producent.

De woordvoerder benadrukt dat deze maatregel absoluut niet is genomen om geld te kloppen uit Houstons dood. "De studiobazen willen graag dat iedereen zich Whitney herinnert als een briljante artiest en verbluffende actrice. We zijn ons zeker bewust van de delicate situatie en doen alles in samenspraak met de nabestaanden."

Bejaarde vrouw vernielt 23 auto's in Hengelo

Een 78-jarige vrouw is zaterdagavond opgepakt, nadat ze eerder die avond 23 auto's had vernield in Hengelo. Een getuige had een ruitenwisser in zijn handen die de vrouw van zijn auto had getrokken toen agenten arriveerden. De verwarde vouw is overgedragen aan een hulpverleningsinstantie, meldt de politie.

De politie werd iets voor middernacht gewaarschuwd dat een oudere dame geparkeerde auto's vernielde op de Hans Vonkstraat. Agenten troffen de vrouw aan op de Carl Muckstraat, samen met de getuige met de ruitenwisser in zijn handen.

Agenten hebben in de omgeving gekeken aan hoeveel auto's vernielingen zijn verricht en kwamen uit op 23. De eigenaren van deze auto's krijgen een brief waarin staat dat ze aangifte kunnen doen.

Van Bommel legt de druk bij PSV

Mark van Bommel maakt volgend seizoen mogelijk zijn rentree bij PSV, maar heeft de druk nu bij de Eindhovense formatie gelegd. De middenvelder legt in een gesprek met voormalig voorzitter Harry van Raaij uit waarom hij dit doet.

Voor de winterstop waren Van Bommel en PSV met elkaar in gesprek over een mogelijke terugkeer van de speler, die in de periode tussen 1999 en 2005 in totaal 169 competitiewedstrijden speelde.

Tijdens dit onderhoud spraken beide partijen af na de winterstop verder te praten, maar PSV heeft niets meer van Van Bommel genomen. De oorzaak moet zeer waarschijnlijk gezocht worden in de mogelijke komst van Louis van Gaal, die als opvolger van de vertrekkende trainer Fred Rutten wordt genoemd.

Van Bommel en Van Gaal hebben een moeizame relatie, die er onder meer voor zorgde dat de middenvelder halverwege het seizoen 2010/2011 van Bayern München verliet en voor AC Milan ging spelen. Daarnaast gaf de speler ook aan niet voor PSV te kiezen, mocht Van Gaal inderdaad naar Eindhoven komen.


Van Bommel legt druk bij PSV (Foto: Pro Shots)

Nieuw overleg VS en Noord-Korea

Een Amerikaanse gezant voert volgende week in Beijing overleg met de Noord-Koreaanse onderminister voor buitenlandse zaken Kim Kye Gwan. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken maandag gezegd.

Het overleg op 23 februari is het eerste tussen de twee landen sinds het overlijden van de Noord-Koreaanse oud-leider Kim Jong Il in december. Het onderhoud staat in het teken van het hervatten van de onderhandelingen over het Noord-Koreaanse atoomprogramma.

EU: ACTA verandert niets voor burgers

Als het ACTA-verdrag wordt aangenomen zal er niets veranderen voor burgers binnen de Europese Unie. Dat heeft een bron bij de EU gezegd. Alle EU-landen moeten het verdrag wel ratificeren als voorbeeld voor andere landen, aldus de bron.

Aanhangers van ACTA menen dat het nodig is om internationale standaarden voor de bescherming van de rechten van producenten van muziek, films, farmaceutica, mode en tal van andere producten te harmoniseren. Tegenstanders vrezen dat het verdrag zal leiden tot censuur en minder privacy op het internet.

"Wat nu legaal is voor Europese burgers zal ook in de toekomst, als ACTA van kracht is geworden, legaal zijn", aldus de bron.

Duizenden mensen zijn zaterdag in Berlijn, Helsinki en andere Europese steden de straat opgegaan om tegen ACTA te protesteren.

Vrouw eet alleen maar pizza

Clair Simmons eet al 31 jaar niets anders dan pizza. Iets anders kan ze niet binnenhouden. Claire las onlangs het verhaal over het meisje dat al 15 jaar niets ander dan kipnuggets eet en besloot zelf maar eens verhaal te halen bij boulevardkrant The Sun. De 33-jarige studente leidt aan Selective Eating Disorder, een voorkeur voor bepaalde voedingsmiddelen die ziekelijke vormen aan kan nemen.

"Ik ben zelfs fysiek bang van groente en fruit", zo vertelt de studente.  Dokters vinden dat Simmons er verstandig aan zou doen een gevarieerder dieet te volgen. "Het gebrek aan vitamines en mineralen kan leiden tot een beroerte of een hartaanval. Ik probeer daarom gezond te blijven door regelmatig te sporten en veel water te drinken."

Inhaalronde Jupiler League op 5 maart

Veel ploegen uit de Jupiler League kennen in de komende weken een druk programma. Zo werd twee weken geleden door het winterse weer een volledige speelronde afgelast en gingen ook afgelopen weekend veel wedstrijden niet door.

De Nederlandse voetbalbond (KNVB) heeft inmiddels laten weten dat de afgelaste competitieronde op maandag 5 maart ingehaald zal worden. Alle duels beginnen op deze dag om 20:00 uur, omdat dit dan de laatste ronde voor de derde periode is.

Daarnaast worden nog zes andere wedstrijden voor het einde van februari ingehaald. Zo speelt FC Zwolle, koploper in de Jupiler League, begin maart twee wedstrijden in vier dagen, maar ook andere ploegen kampen dus met een vol programma.

Topless protest bij hoofdkwartier Gazprom

Vijf leden van de Oekraïense actiegroep Femen hebben maandag een topless protest gehouden voor het hoofdkwartier van het Russische staatsgasbedrijf Gazprom in Moskou. Op het moment van het protest was het -24 graden Celcius in Moskou. Een van de vrouwen klom op het dak van een klein gebouw nabij de ingang van het hoofdkwartier en werd door de politie aangehouden.

De vrouwen droegen borden mee met teksten als 'Gas Gangsters'. Het protest was gericht tegen het beleid van Gazprom, dat onder andere aardgas levert aan Oekraïne. Oekraïne is van Rusland afhankelijk voor aardgas en eist dat Gazprom de prijzen verlaagt. Rusland weigert dit tenzij Oekraïne de zeggenschap over de pijpleidingen in het land, die worden gebruikt om aardgas naar Europa te vervoeren, opgeeft.


Topless protest bij hoofdkwartier Gazprom (Foto: Novum)

OM wilde doodrijder niet vrijlaten

De vrijlating van Mohammed S., die vorig jaar Floor van der Wal doodreed, is tegen de wens geweest van het Openbaar Ministerie. Dit staat vandaag te lezen in een schriftelijke verklaring als reactie op de vrijlating van S. het afgelopen weekend.

Tevens benadrukt het Openbaar Ministerie in de verklaring dat S. niet daadwerkelijk op vrije voeten is, maar is opgenomen in een penitentiair programma met elektronisch toezicht. In januari heeft het Openbaar Ministerie nog een negatief advies afgegeven aan de selectiefunctionaris van het programma waaraan S. deelneemt.

Aangezien het Openbaar Ministerie slechts een adviserende rol heeft, kon het gebeuren dat de gevangenis S. uiteindelijk wel heeft laten deelnemen aan het programma. Ook in de politiek bracht het nieuws van de vrijlating een hoop onrust teweeg. De PVV heeft schriftelijke vragen gesteld aan de kamer en ook de VVD heeft aangegeven dat de gang van zaken onacceptabel is.

Politie neemt drugssmokkelaars bij de neus

De politie heeft vrijdagavond op de A16 bij Capelle aan den IJssel zes mannen in de kraag gevat die op weg dachten te zijn met 1243,5 kilo cocaïne. De lading van de container van de verdachten, die als eindbestemming een bedrijf in Spijkenisse had, was door de Belgische douane echter al vervangen.

De cocaïne arriveerde vorige week vanuit de Dominicaanse Republiek in de haven van Antwerpen. Daar onderschepte de douane de cocaïne en werd de lading vervangen. Vrijdag werd de container vanuit Nederland opgehaald met een bestelbusje, waarna een arrestatieteam ingreep.

De zes aangehouden verdachten komen uit Rotterdam, Barendrecht, Curaçao en Venezuela. In België waren al twee mannen uit Breda en Bergen op Zoom opgepakt. Die worden binnenkort overgeleverd aan Nederland.


Politie neemt drugssmokkelaars bij de neus (Foto: Novum)

Shakira 'bijna dood' door zeeleeuw

Shakira is zondag bijna gebeten door een zeeleeuw. De zangeres wilde tijdens haar vakantie een aantal zeehonden en zeeleeuwen van dichtbij bekijken, toen een van de dieren uit het water sprong en haar aanviel.

"O mijn god, wat me nu is gebeurd", schrijft Shakira op Facebook. "Ik ben aangevallen door een zeeleeuw." De zangeres vond de dieren 'schattig' en wilde ze aaien terwijl ze foto's probeerde te maken. "Eentje sprong zo snel uit het water dat hij vlakbij kwam, me in mijn ogen keek, brulde van kwaadheid en probeerde mij te bijten", vertelt ze. "Ik was verlamd van angst en kon me niet bewegen."

Shakira's broer sprong overeind en trok de zangeres weg. "Hij heeft mijn leven gered." Shakira denkt dat het beest haar telefoon aanzag voor een vis. "Hij dacht waarschijnlijk dat ik hem plaagde met eten en dat toen bij hem wegnam." Na haar avontuur besloot de zangeres pinguïns te gaan bekijken. "Ik hoop dat die wat vriendelijker zijn."

Blizzard is groot, heel groot

Iedereen kent Blizzard en iedereen weet dat Blizzard groot is. Maar hoe groot is Blizzard nu eigenlijk? Tijdens een panel bij DICE ging oprichter Frank Pearce iets dieper in op de cijfers van Blizzard en cijfers vinden we allemaal leuk natuurlijk. Dit keer geen economische cijfers, maar vooral aantallen.

Blizzard heeft bijvoorbeeld een dikke 4.700 mensen in dienst. Deze mensen zitten verspreid over elf landen. Veel van deze mensen zitten natuurlijk bij de customer support. Maar een kleine 750 mensen zijn daadwerkelijk bezig met de productie van games, zoals World of Warcraft, StarCraft, Diablo en onaangekondigde 'Project Titan'. Niemand bij Blizzard had deze groei verwacht en zodoende hadden ze games tekort bij de eerste lading van World of Warcraft"I don't think we had any idea what we were getting ourselves into. We had to stop shipping boxes to stores."

Apple populairste Amerikaanse merk

Apple is het populairste merk in de Verenigde Staten. Veel banken en andere financiële dienstverleners kampen echter met een zorgwekkend slechte reputatie. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van het Amerikaanse Harris Interactive onder bijna 13.000 Amerikanen.

Apple stond vorig jaar nog op de vijfde plek van de ranglijst, maar haalt nu een recordscore van 85,6 op de 100. Internetbedrijf Google had vorig jaar nog het populairste imago en staat nu op de tweede plek.

Technologiebedrijven doen het relatief goed in de ranglijst. Financiële bedrijven als AIG, Goldman Sachs en Bank of America scoren minder dan 50 van de 100 punten, een zorgwekkend niveau dat voorheen werd bereikt door bedrijven die nu niet meer bestaan zoals Enron en Worldcom.

Apple populairste Amerikaanse merk
Apple populairste Amerikaanse merk (Foto: ANP)

Politie: Auto ontvoerder achtervolgen kon niet

De agente het 5-jarige meisje dat donderdag in Oudenbosch werd ontvoerd als eerste aantrof, kon er niets aan doen dat de dader ontkwam. Dat valt maandag op te maken uit een verklaring van de politie. De achtervolging inzetten was onmogelijk, omdat ze te voet was. De politie meldde vrijdag nog dat het meisje werd gesignaleerd door agenten in een surveillanceauto.

De politievrouw van wie maandag sprake is zag een kindje uit een lichtblauwe auto stappen. Ze kon het kenteken van de wagen niet zien omdat de auto te ver weg stond. De agente zou via de portofoon wel direct hebben doorgegeven wat ze had gezien en in welke richting de auto wegreed. Collega's van de vrouw konden de wagen vervolgens niet meer vinden.

Districtschef van het politiekorps Midden- en West-Brabant Fred Stegman zei vrijdag dat agenten er eerst voor gekozen hadden de 5-jarige in veiligheid te brengen toen ze uit de lichtblauwe auto werd gezet. De ontvoerder zou zijn weggereden zonder dat de agenten het kenteken hadden kunnen noteren.

Medewerkers Kringloop vinden pistool bij huisraad

Medewerkers van de Kringloop in Winterswijk hebben maandag een oud maar functionerend vuurwapen met munitie gevonden tussen het ingeleverde huisraad. De politie schat dat het pistool in de jaren dertig is gemaakt.

Een medewerker van de Kringloop op het Handelscentrum ontdekte het pistool en kogels iets na 11.00 uur tijdens het uitpakken van het ingezamelde huisraad. Daarop werd de politie ingeschakeld. Agenten hebben het wapen en de schietprojectielen in beslag genomen.

Het is onduidelijk waar het wapen vandaan komt. De politie is een onderzoek gestart en vraagt tipgevers zich te melden.

Pechstein beslist woensdag over WK-deelname

Claudia Pechstein zal woensdag beslissen over haar deelname aan het wereldkampioenschap allround, zo heeft haar management vandaag laten weten. De titelstrijd zal komend weekend in Moskou worden gehouden.

De 39-jarige Pechstein, die op het afgelopen EK tweede werd, kreeg afgelopen weekend bij wereldbekerwedstrijden in Hamar last van haar nek. Op de 1.500 meter eindigde ze in de achterhoede en de 3.000 meter liet ze helemaal schieten.

Rutte: PVV-meldpunt is geen zaak van regering

Premier Mark Rutte is niet van plan afstand te nemen van het PVV-meldpunt voor overlast van Midden- en Oost-Europeanen. Rutte wijst erop dat de website met het meldpunt van een politieke partij is en niet van de regering.

"Als Geert Wilders te ver gaat, zeg ik er wat van", aldus de minister-president. "Maar het is niet aan mij om op elke uitlating van de PVV te reageren.”

Verscheidene fracties in de Tweede Kamer, waaronder regeringspartij CDA, riepen Rutte maandag op afstand te nemen van het PVV-initiatief.

Rutte: PVV-meldpunt is geen zaak van regering
Rutte: PVV-meldpunt is geen zaak van regering (Foto: ANP)

Polen beginnen petitie tegen PVV-meldpunt

Een vakbond voor Polen die in Nederland werken, is een petitie begonnen tegen het meldpunt van de PVV voor overlast door arbeiders uit Midden- en Oost-Europa. De petitie vraagt de Nederlandse autoriteiten de website uit de lucht te halen.

Volgens de vakbond, Polskie Zwiazki Zawodowe w Holandii, is het meldpunt alleen bedoeld om een 'klimaat van wantrouwen' te creëren jegens Polen en andere Midden- en Oost-Europeanen. "Dat bewijst dat de PVV immigranten uit Midden- en Oost-Europa apart wil behandelen en dus wil discrimineren." Omdat discriminatie in strijd is met de grondwet, moet de website worden verboden.

De PVV opende het meldpunt vorige week. Onder andere Europees commissaris Viviane Reding, werkgeversvoorman Bernard Wientjes en de ambassadeurs van diverse Midden- en Oost-Europese landen spraken zich uit tegen het meldpunt.

[Upd] Van Basten nieuwe trainer sc Heerenveen

Volgens Omrop Fryslân heeft sc Heerenveen voor vanmiddag 17:00 uur een extra persconferentie ingepland. De verwachting is dat tijdens deze persconferentie de nieuwe trainer bekend wordt gemaakt.

Het was eerder al bekend dat de directie van de Friese ploeg het contract van Ron Jans, de huidige trainer van Heerenveen, niet verlengd zal worden. Namen die genoemd worden als mogelijke opvolger van Jans zijn Adrie Koster, Alex Pastoor en Marco van Basten.

Update 14.58 uur

Marco van Basten wordt de nieuwe trainer van sc Heerenveen. Volgens de Leeuwarder Courant zal Van Basten vanmiddag worden gepresenteerd. De ex-bondscoach volgt dan na dit seizoen Ron Jans op bij de Friezen.

Als bondscoach kwam Van Basten in 2006 tot de achtste finales op het WK en in 2008 tot de kwartfinale op het EK. Daarna werd hij trainer bij Ajax, maar bij die club nam hij in mei 2009 ontslag. Nog niet zo lang geleden legde hij een aanbod naast zich neer om bondscoach van de nationale ploeg van de Verenigde Arabische Emiraten te worden. Ook was hij in beeld om bij Ajax als directeur aan de slag te gaan.

Update 17.22 uur

Marco van Basten heeft in Heerenveen een contract ondertekend voor twee seizoenen. Hij zal worden geassisteerd door clubmensen Henk Herder en Jan de Jonge. Het doel van de club is meedraaien in de top van de subtop in de Eredivisie en regelmatig Europees voetbal te behalen. Ook het doorstromen van talent naar de eerste selectie heeft prioriteit gekregen.

Rijk wil af van speciale arbeidsvoorwaarden

De rijksoverheid wil af van de speciale status die ambtenaren hebben. Hun arbeidsvoorwaarden moeten meer in lijn worden gebracht met wat gewoon is in het bedrijfsleven. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken na berichtgeving hierover in het Financieele Dagblad van maandag.

Het afschaffen van de ambtenarenstatus past volgens de zegsman van het ministerie 'in het streven van dit kabinet'. "We wachten wel het initiatief af van de Kamer." Het CDA en D66 zijn eerder met een initiatiefwetsvoorstel hierover gekomen.

Door van ambtenaren gewone werknemers te maken, worden de arbeidsvoorwaarden flexibeler. Daardoor kan het rijk makkelijker af van ambtenaren in de grootscheepse reorganisatie die het kabinet momenteel aan het doorvoeren is. Hierdoor verdwijnen tot 2015 vijftienduizend banen.

De overheid wil deze overtollige ambtenaren makkelijker kunnen overplaatsen naar andere overheden of het bedrijfsleven, schrijft het FD. Dit kan nu alleen op basis van vrijwilligheid. Bovendien moet de overheid het loon jarenlang aanvullen als een andere baan wordt gevonden.

Daarnaast wil het rijk af van het principe dat de mensen met het kortste dienstverband er bij een ontslagronde als eerste uitvliegen. Hierdoor raakt het rijk veel jongere werknemers kwijt.

De onderhandelingen tussen het rijk en de vakbonden over een nieuwe ambtenaren-cao liggen al sinds het voorjaar van 2011 stil. De bonden eisen een loonsverhoging en een werkgarantie. Het rijk wil vasthouden aan een nullijn en alleen een 'uiterste' inspanningsverplichting vastleggen om werknemers aan een nieuwe baan te helpen.

Overigens heeft het rijk een sterke financiële prikkel om zijn ambtenaren aan een nieuwe baan te helpen, schrijft het FD. Het betaalt immers de werkloosheidsuitkering mocht geen nieuwe baan gevonden worden.

Vermiste tiener gevonden

Drie mannen zijn zondag aangehouden op verdenking van het weghouden van een 17-jarig meisje bij haar ouders. De sinds 20 januari vermiste Sabrine Bettioui werd zondag aangetroffen in een woning in Den Haag. De politie had aanwijzingen over haar verblijfplaats gekregen.

Van het minderjarige meisje was sinds eind december niets meer vernomen. Ze had zich 20 januari moeten melden bij Bureau Jeugdzorg. Toen ze daar niet kwam opdagen, werd ze als vermist opgegeven.

De bewoners van het pand aan de Rochussenstraat verzetten zich toen agenten het meisje aanhielden. De drie mannen worden naast het weghouden van het meisje bij het ouderlijk gezag ook verdacht van verzet bij aanhouding.

De recherche is een onderzoek begonnen naar de aard van de vermissing en de rol die de verdachten hebben gespeeld.

Bonden dreigen sociale werkplaatsen plat te leggen

Werknemers van de sociale werkplaatsen dreigen hun werk neer te leggen als het kabinet niet ingaat op het ultimatum dat woensdag afloopt. De werknemers protesteren tegen de bezuinigingen van het kabinet. Dat meldt Abvakabo FNV maandag.

Mocht het kabinet niet reageren, dan leggen eerst verspreid over het land kleine groepen medewerkers hun werk neer. Een woordvoerder van Abvakabo noemt als voorbeeld de groenvoorziening en bezorgers van bedrijvenpost. Voor 22 maart staat een landelijke actiedag gepland op het Malieveld in Den Haag.

Door de nieuwe Wet werken naar vermogen van het kabinet dreigen zeventigduizend van de honderdduizend plaatsen in de sociale werkvoorziening te verdwijnen. Die zijn bedoeld om mensen met een arbeidshandicap aan het werk te krijgen. Het plan is dat de werknemers een baan vinden op de reguliere arbeidsmarkt tegen een lager loon.

Abvakabo is tegen de 'afbraak' van de sociale werkvoorziening. Zolang er niet voldoende geschikte arbeidsplaatsen zijn, moeten de sociale werkplaatsen niet verdwijnen. Ook moet werk volgens de bond beloond worden met minstens het minimumloon en moet niet gesneden worden in de begeleiding van mensen met een arbeidsbeperking.

Maandag overhandigden medewerkers van de sociale werkplaats De Diamant-groep in Tilburg hun eisenpakket aan premier Mark Rutte. Rutte was op bezoek bij de werkplaats samen met partijleiders Job Cohen (PvdA) en Emilie Roemer (SP).

Atleet Chambers wil aan Spelen deelnemen

Hij mag dan wegens dopinggebruik voor het leven geschorst zijn, de atleet Dwain Chambers wil koste wat het kost deel gaan nemen aan de Olympische Spelen van Londen. De Brit hoopt dat zijn schorsing op zal worden geheven, zodat hij kan gaan voor het goud op de sprintafstanden.

De zaak van Chambers dient op 12 maart bij het internationale sporttribunaal CAS. De atleet is in eigen land geschorst voor het deelnemen aan de Spelen. "Ik moet me voorbereiden, voor het geval de deur op een kier gaat. Als dat gebeurt, dan moet ik er klaar voor zijn en in topvorm verkeren," zei de Brit die weet dat als hij toch mag sporten er weinig tijd is om zich op de Spelen voor te bereiden. "Het ligt in de handen van anderen. Ik ben er wel veel mee bezig. Als ik geschorst blijf, dan richt ik me op de Europese kampioenschappen van juni in Helsinki."

Chambers werd in 2003 betrapt op het gebruik van THG en mocht in 2005 weer lopen. De atleet won nadien goud op de 60 meter sprint op het EK en WK indoor in 2009 en 2010. Ook dit jaar heeft hij zich weer voor het WK indoor geplaatst.

Piraten schieten kapitein en officier dood

Piraten hebben maandag bij een aanval op een vrachtschip voor de kust van Nigeria de kapitein en hoofdwerktuigkundige van het vaartuig doodgeschoten. Dat meldt het Internationale Scheepvaartbureau (IMB).

De aanval vond plaats op 110 zeemijl van Lagos. De meeste bemanningsleden vluchtten naar een beveiligde ruimte, terwijl degenen op de brug op hun post bleven. De piraten sproeiden kogels in het rond, die de kapitein en de officier dodelijk troffen.

Het IMB had nog geen aanvullende informatie over het schip en zijn bemanning. Woordvoerders van de Nigeriaanse marine en het veiligheidsbureau voor de scheepvaart reageerden nog niet op verzoeken om commentaar.

In het weekeinde werd ook een ander schip aangevallen voor de kust van het buurland Benin. De aanvallers dropen af nadat de bemanning zich in een beveiligde ruimte had opgesloten.

Verzekeraarsclub Lloyd's in Londen deelt inmiddels Nigeria, Benin en nabijgelegen wateren in dezelfde gevarencategorie in als Somalië. De piraten in West-Afrika gaan veel gewelddadiger te werk dan de Somalische piraten, omdat het hun meer om de vracht van schepen te doen is dan om de bemanningsleden.

Mokotjo langer bij Feyenoord

Feyenoord heeft het aflopende contract met Kamohelo Mokotjo verlengd. De club uit Rotterdam had een eenzijdige optie om het contract van de 20-jarige Zuid-Afrikaan met twee jaar te verlengen tot 2014. Van deze optie maken de Rotterdammers nu gebruik.

Volgens technisch directeur Martin van Geel is er binnen de club veel vertrouwen in de kwaliteiten van Mokotjo. "Kamohelo is een groot talent van nog maar 20 jaar oud en heeft de potentie zich te ontwikkelen tot een goede speler."

Mokotjo kwam in de zomer van 2009 van Supersport United naar Feyenoord. Na eerder een jaar uitgeleend te zijn geweest aan Excelsior, maakte hij in september 2010 zijn debuut voor Feyenoord. De middenvelder speelde 29 competitiewedstrijden voor zijn huidige club.

Israël beschuldigt Iran van aanslagen

Israël beschuldigt Iran ervan achter het plaatsen van bommen onder auto's van Israëlische diplomaten in India en Georgië te zitten. Bij een explosie in New Delhi raakten maandag twee mensen gewond, terwijl de bom in Georgië werd ontdekt voordat hij kon ontploffen.

Tegen parlementsleden van zijn Likud-partij zei premier Benjamin Netanyahu maandag dat Iraniërs voor het plaatsen van de bommen verantwoordelijk zijn. Hij zei dat Israël in de afgelopen maanden aanslagen in Azerbeidzjan, Thailand en andere landen heeft voorkomen.

"In al deze gevallen waren de elementen achter deze aanslagen Iran en zijn protégé Hezbollah", zei Netanyahu.

Iran beschuldigt Israël van betrokkenheid bij een reeks moorden op geleerden en anderen die betrokken zijn bij zijn omstreden atoomprogramma.

Celstraf voor schieten op scholieren

Een 23-jarige man en een 16-jarige jongen uit Eindhoven moeten de gevangenis in voor het beschieten van scholieren bij een middelbare school in hun woonplaats. De oudste moet ruim drieënhalve maand de cel in, de minderjarige verdachte heeft ruim twee maanden jeugddetentie gekregen.

De rechtbank in Den Bosch achtte het tweetal maandag schuldig aan de schietpartij in oktober 2011. Ze beschoten twee scholieren van de Eindhovense School vanaf een flatgebouw met een zwaar type gasdrukpistool. De slachtoffers raakten niet ernstig gewond. Ze liepen beide wondjes op in de arm en in de rug.

Hoewel uit het politieonderzoek niet duidelijk wordt hoeveel gevaar de kinderen liepen, is het volgens de rechter duidelijk dat de verdachten de jongeren pijn of letsel wilden toebrengen. Hij noemt het incident 'laf'. Bovendien kan een dergelijke gebeurtenis 'ernstige angst- en onveiligheidsgevoelens opleveren bij de kinderen zelf en bij de ouders, hun omgeving en de maatschappij in zijn algemeen'.

Mbo'ers komen moeilijk aan leerwerkplekken

Het aanbod aan stageplekken en leerwerkplekken voor mbo'ers is de afgelopen maanden afgenomen. Oorzaken zijn de economische recessie en de bezuinigingen van de overheid. Dat hebben Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en het UWV Werkbedrijf maandag gemeld.

In de afgelopen vier maanden nam het aantal erkende leerbedrijven met drieduizend af tot 219 duizend, licht een woordvoerder van SBB toe. Veel scholen geven daarnaast aan dat leerlingen geen stage kunnen vinden.

Vooral in de cultuur- en welzijnssector, waarin flink is gesneden door het kabinet, weten leerlingen geen stageplek meer te vinden. Ook in de bouw kunnen leerlingen moeilijk terecht. De bouwsector krimpt momenteel als gevolg van de economische crisis.

UWV en SBB trekken daarom aan de bel. "Zonder stageplaats of leerbaan kunnen jongeren niet met een opleiding starten of deze afmaken." In maart organiseert de begin dit jaar opgerichte SBB daarom een actieoverleg tussen werkgevers en opleidingen.

In het vorige schooljaar waren er bijna 525 duizend mbo-leerlingen die hun opleiding deels in de praktijk moeten krijgen. In 2011 begonnen bijna 422 duizend korter en langer durende stages en leerbanen. Vijftig tot tachtig procent van de geslaagde mbo'ers krijgt een baan bij zijn opleidingswerkplek.

Man in onderbroek redt hond

In het Verenigd Koninkrijk heeft een dierenvriend enkel gekleed in een onderbroek, zijn trouwe viervoeter van een wisse dood gered. De held was zondag met twee dames aan het wandelen toen zijn hondje besloot de met ijs bedekte rivier de Stour in te duiken.

Toen het hondje niet meer zelfstandig de oever op kon, ontdeed onze held zich van zijn kleding en ging achter het beest aan. Op nog geen tien meter van de kant begaf het ijs het echter en belandden de man en zijn viervoeter alsnog in het ijskoude water. Toch wist de man de hond op het droge te krijgen, alvorens zijn eigen vege lijf te redden.

Stuart McMillan van de lokale brandweer laat in een reactie weten. ‘'Iedereen die door het ijs zakt kan vast komen te zitten onder het ijs. Binnen een paar minuten kan het dan over zijn. Ik raad mensen dan ook aan om niet het ijs op te gaan om hun hond te redden.''

Voor een foto van de held, bekijk de bron.

Ontvoerd meisje Oudenbosch vermoedelijk misbruikt

Het 5-jarige meisje dat donderdag werd ontvoerd in het Brabantse Oudenbosch is vermoedelijk seksueel misbruikt. Dat meldt de politie maandag na onderzoek. De dader is nog altijd spoorloos, evenals de lichtblauwe auto waarmee hij het meisje meenam.

De politie was de man donderdag op het spoor, maar liet hem gaan toen hij het meisje uit de auto liet stappen. Het kind was ruim een uur ontvoerd geweest. Tot nu toe was onbekend wat er in dat uur was gebeurd. De politie heeft nu mogelijk sporen van seksueel misbruik gevonden. Een rechercheteam van 25 agenten onderzoekt de zaak.

Een man die donderdagnacht werd aangehouden voor betrokkenheid bij de ontvoering is maandag vrijgelaten. De 21-jarige man voldoet niet aan het signalement van de dader en wordt niet langer verdacht. Hij werd opgepakt na buurtonderzoek. De man wilde niet open doen, waarna de politie besloot de deur open te breken.

De opsporingsprogramma's Bureau Brabant en Opsporing Verzocht besteden deze week aandacht aan de zaak. De politie roept getuigen op om zich te melden. Tot nu toe kwamen er tientallen tips binnen.

KNVB zet plannen Women's BeNe League door

De KNVB zet de komst van de Women's BeNe League door. Het bondsbestuur stemde in met het uitwerken van de plannen daarvoor. De competitie tussen Belgische en Nederlandse vrouwenvoetbalteams zou volgend seizoen van start moeten gaan. De voetbalbond van België ging al eerder akkoord.

De opzet is dat acht Belgische en acht Nederlandse ploegen eerst een nationale competitie afwerken. De vier sterkste clubs van beide landen kwalificeren zich voor de BeNe League A en de nummers vijf tot en met acht voor de BeNe League B. De hoogst geklasseerde Belgische en de hoogst geklasseerde Nederlandse club van de BeNe League A kwalificeren zich voor de Champions League.

In Nederland komen op dit moment zeven clubs uit in de Eredivisie Vrouwen: FC Twente, Telstar, FC Utrecht, ADO Den Haag, sc Heerenveen, VVV-Venlo en FC Zwolle. Willem II had vorig jaar ook nog een vrouwenteam, maar stopte vanwege financiële redenen. FC Twente is de regerend landskampioen.

Veel klachten over openbaar vervoer

Consumenten klagen in januari en februari volop over het openbaar vervoer. Bij het OV Loket, waar mensen met hun klacht terecht kunnen staat de teller voor februari maandag op 453 klachten. Vorig jaar deden in de hele maand 422 mensen hun beklag. Ook januari was flink drukker dan vorig jaar.

Op ovloket.nl kunnen reizigers van het openbaar vervoer sinds 2008 terecht met hun klachten. Problemen met de OV-chipkaart en het strenge winterweer zijn de oorzaak van de drukte bij het meldpunt. De ombudsman noteerde veel klachten over vertragingen en te volle treinen.

Schouten en Zielman winnen in Earnewâld

Simon Schouten en Carla Zielman hebben maandag de 100 van Earnewâld gewonnen. Schouten won de voorlopig laatste Nederlandse natuurijsklassieker, die werd afgewerkt bij temperaturen boven nul, in de sprint. Hij bleef op de streep Jochem Uithoven en Christijn Groeneveld voor. Uithoven werd echter gediskwalificeerd, waardoor de als vierde aangekomen Karlo Timmerman ook het podium mocht beklimmen.

Bij de vrouwen had Carla Zielman de zege al eerder maandag voor zich opgeëist. Zij kreeg op het podium gezelschap van Irene Schouten en Maria Sterk. Foske Tamar van der Wal werd vierde in de Friese race. Zij was eerder de beste in de Ronde van Skarsterlân en tijdens de Veluwemeertocht.

Zes maanden geëist voor stalken burgemeester

Tegen een 29-jarige man is een celstraf van zes maanden geëist voor laster en het stalken van de burgemeester van Rhenen. De officier van justitie wil ook een contactverbod voor de man, die ook lasterlijke berichten over een andere medewerker van de Utrechtse gemeente verspreidde.

De man zou tussen april en november 2010 berichten hebben gepubliceerd waarin hij burgemeester Joost van Oostrum een kindermoordenaar en kindermisbruiker noemt. Het andere slachtoffer werd ervan beticht zich schuldig te hebben gemaakt aan fraude, oplichting en kindermisbruik.

De verdachte plaatste volgens het OM ook berichten op Marktplaats waarin telefoons en andere apparatuur van de gemeente werd aangeboden. Daar stond dan het telefoonnummer van de gemeente bij.

Voor de rechter ontkende de verdachte volgens het OM ten stelligste iets met de feiten te maken te hebben. De man heeft eerder problemen gehad met de gemeente over zijn uitkering. Daar is een dreigende confrontatie met de burgemeester over geweest.

[Upd] Deel Schiphol ontruimd na bommelding

Een deel van luchthaven Schiphol is maandagochtend ontruimd vanwege een bommelding. Dat zegt een woordvoerder van de marechaussee. Om wat voor deel het gaat, is nog niet duidelijk.

Volgens een getuige op Twitter gaat het om Terminal 1. Een verwarde man op een wc zou hebben geroepen dat hij een bom bij zich had.

Update 14.56 uur:
De marechaussee heeft de man aangehouden. De man heeft zich overgegeven na onderhandelingen, zegt een woordvoerder. Of hij daadwerkelijk een bom bij zich had, is nog niet bekend. Hij is afgevoerd.

De verdachte had zich in een ruimte verschanst vlakbij het Panoramaterras. Wat er precies is gebeurd, wil de woordvoerder niet zeggen. Om de situatie onder controle te krijgen wilde de marechaussee het telefoonverkeer rondom de luchthaven platleggen, maar dat bleek niet nodig. Mobiele telefoons worden soms gebruikt om bommen te laten exploderen, of de maatregel hierom overwogen werd wilde de politie niet zeggen. Tegen de man wordt nu strafrechtelijk onderzoek ingesteld. Zijn identiteit is niet bekendgemaakt.

Vanwege de bommelding werden vertrekhal 1 en 2 rond 11.00 uur ontruimd. Volgens de marechaussee was de dreiging 'serieus en groot genoeg' om de twee hallen te ontruimen. "Veiligheid staat voorop", aldus de woordvoerder.

Getuigen meldden dat de verdachte verward was. Hij zou geweigerd hebben om te betalen bij een restaurant bij het Panoramaterras. Hij zou daarna een wc zijn ingevlucht.

Het vliegverkeer heeft weinig last gehad van de bommelding. Schiphol adviseert reizigers om de website van de luchthaven in de gaten te houden.

Trein al drie dagen vast in sneeuw

Wie denkt dat alleen de Nederlandse Spoorwegen last hebben van winterse weersomstandigheden, heeft het mis. In Montenegro staat een trein al drie dagen vast in de bergen door hevige sneeuwval.

In de trein zijn vijftig passagiers aanwezig. Het is niet bekend hoe zij er aan toe zijn. Volgens lokale media is één van hen overleden aan een hartaanval.

Een reddingspoging door een speciale eenheid van de politie is niet gelukt. Door een lawine kwamen de agenten zelf vast te zitten. Om zich tegen de kou te beschermen, zitten zij nu ook in de trein. Met een andere trein wordt nu geprobeerd de gestrande trein te bereiken.

Montenegro beleeft momenteel de strengste winter in vijftig jaar. Veel wegen zijn daarom onbegaanbaar.

Wolves ontslaan trainer McCarthy

Wolverhampton Wanderers heeft maandag trainer Mick McCarthy ontslagen. De 53-jarige Ier moet vertrekken na de 5-1 thuisnederlaag tegen West Bromwich Albion van zondag. De Wolves staan op een achttiende plaats in de Premier League en haalden uit de laatste dertien wedstrijden slechts drie punten.

McCarthy begon in 2006 bij Wolverhampton. Onder zijn leiding promoveerde de club in 2009 naar het hoogste niveau in Engeland. De Wolves wisten zich twee seizoenen te handhaven in de Premier League.

De club zal op zoek gaan naar een opvolger van McCarthy. In de tussentijd zal Terry Connor de oefenmeester vervangen.


Wolves ontslaan trainer Mick McCarthy (Foto: Novum)

Sauber: "Geen revolutionaire dingen gezien"

Peter Sauber, eigenaar van het Formule 1-team Sauber, is niet onder de indruk van de innovaties waarmee de teams in de eerste testweek in Jerez op de proppen kwamen. De Zwitser weet echter ook dat er in de komende weken nog veel kan veranderen.

"Behalve McLaren heeft iedereen een auto geconstrueerd die een 'stapje' in de neus heeft, maar ik heb verder niets onverwachts of unieks gezien. De grote vraag voor komend seizoen is natuurlijk hoe iedereen het verlies van de geblazen diffuser gaat opvangen. Elk team heeft zo te zien wel een eigen oplossing bedacht voor het verwerken van de uitlaatgassen, maar er zit ogenschijnlijk niets revolutionairs tussen," zei Sauber in een column in het Zwitserse Blick.

"Geen één renstal zit echter stil tijdens de winterperiode, dus ook voor dit jaar geldt weer dat de auto's vanaf nu tot en met de laatste wintertest nog veel gaan veranderen. Voor ons geldt bijvoorbeeld dat wij afgelopen week een nieuw ontwerp voor de achterzijde van de auto hebben uitgeprobeerd, terwijl we tijdens de komende test ook weer met nieuwe onderdelen komen en voor de laatste wintertest zelfs een grote update in de planning hebben staan. Over hoe elk team ervoor staat, valt op dit moment dus nog niks zinnigs te zeggen," zei de Zwitser.

Theo Maassen verplaatst meer optredens

Theo Maassen heeft de optredens die hij maandag en dinsdag zou geven in Den Haag uitgesteld. De cabaretier is zijn stem kwijt, staat op de website van het Theater Diligentia. Wanneer de optredens worden ingehaald is nog niet bekend. Zondag moest Maassen ook al een optreden in Terneuzen laten schieten.

Maassen treedt zondag en volgende week met zijn voorstelling Met Alle Respect op in zijn thuishaven Eindhoven. Of deze shows wel doorgaan, is nog niet bekend.

De 45-jarige cabaretier stond eerder in de Nederlandse theaters met programma's als Bepaalde Dingen en Tegen Beter Weten In.

'Nederlandse militairen slaags in Noorwegen'

Nederlandse militairen zijn in de nacht van zondag op maandag betrokken geweest bij een vechtpartij in de stad Bergen in Noorwegen. Dat meldt de Noorse krant Bergensavisen.

De militairen kwamen vermoedelijk van een van de twee Nederlandse marineschepen die in een nabijgelegen haven liggen. De aanleiding voor de vechtpartij is niet bekend. Twee Nederlanders zouden op een Noor hebben ingeslagen. De Noor zou buiten bewustzijn zijn geraakt en naar het ziekenhuis zijn gebracht.

In 2006 waren Nederlandse mariniers betrokken bij een vechtpartij tijdens het stappen in Noorwegen. Daarbij raakten vijf Noren en één Nederlandse militair gewond.

Sno vier wedstrijden aan de kant

RKC Waalwijk moet het vier wedstrijden zonder Evander Sno stellen. De middenvelder accepteerde een schikkingsvoorstel daartoe van de aanklager betaald voetbal. Sno kreeg de schorsing opgelegd omdat hij zondag in het duel met sc Heerenveen met gestrekt been een tackle maakte op Viktor Elm en daarvoor rood kreeg.

Sno kreeg de relatief zware straf mede omdat hij er net een schorsing op had zitten. De oud-Ajacied was in de kwartfinale van de beker ook al van het veld gestuurd. Daardoor moest hij de gewonnen uitwedstrijd tegen FC Groningen al missen. Een wedstrijd voorwaardelijke schorsing die hij open had staan werd nu bij de straf gevoegd.

Sno mist door zijn schorsing onder meer de uitwedstrijden tegen Feyenoord en Ajax. Tussendoor speelt RKC ook nog thuis tegen Vitesse en Excelsior. Pas half maart kan de middenvelder zijn rentree maken als De Graafschap op bezoek komt in Waalwijk.

Tim Schafer gelooft nog steeds in uitgevers

Hoewel zijn nieuwste point & click-adventure volledig door fans is gefinancierd gelooft de bekende spelontwikkelaar Tim Schafer nog steeds in het bestaansrecht van uitgevers. Dat schrijft de website HookshotInc.com.

Waar de ontwikkeling van een spel normaal gesproken door een uitgever wordt betaald, omzeilde Schafer dit vorige week door zijn fans zelf om geld te vragen. Via Kickstarter, een website waar bezoekers een productie financieel kunnen steunen, heeft zijn gamestudio Double Fine binnen enkele dagen al meer dan anderhalf miljoen euro voor een nieuwe adventuregame opgehaald.

Door het succes van Schafer op Kickstarter twijfelen sommigen over de rol van uitgevers in de toekomst. Hij geeft zelf aan dat uitgevers wel degelijk bestaansrecht hebben als het gaat om grote titels. Volgens Schafer is Kickstarter enkel een goede manier om kleinere games met originele spelconcepten van de grond te krijgen. Dit soort games zouden tegenwoordig een te risicovolle investering voor uitgevers vormen.


Tim Schafer gelooft nog steeds in uitgevers (Foto: Novum)

'Royaltywatchers zijn gay'

Mensen die geïnteresseerd zijn in het koninklijk huis zijn meestal homo. Dat stelt acteur Jeroen Spitzenberger. "Vooral koninklijke huwelijken zijn een homohobby", zegt hij voor de camera van Novum Nieuws. "Daarnaast zijn ze toch vooral voor doorgewinterde patriotten en oude mannen met plakboeken."

"Ik heb best een hoop vrienden die homo zijn en die hebben dan zo'n rij van die oude VHS-banden staan met allemaal koninklijke huwelijken", gaat de 36-jarige acteur verder. "Die kunnen dan heel trots uit hun hoofd vertellen welk huwelijk tussen wie en wie waar plaatsvond."

Spitzenberger speelt in de nieuwe jeugdfilm Tony 10 de vader van de 10-jarige Tony die wordt gevraagd minister te worden. Als hij op audiëntie bij de koningin komt, merkt hij dat ze een oogje op elkaar hebben. Tony is echter niet bereid zijn vader zomaar aan de koningin te geven.

Carlo Boszhard, die in de film de leraar van Tony speelt, is het deels met zijn collega eens. Volgens de presentator zijn veel royaltywatchers weliswaar fervente CDA-aanhangers op leeftijd die houden van stabiliteit. "Maar alleen diegenen die echt alle details willen weten, zijn homo. Peter van der Vorst en Marc van der Linden zijn volgens mij inderdaad homoseksueel", voegt hij er lachend aan toe.

Tony 10 draait vanaf woensdag in de Nederlandse bioscopen.

Lastigvallen consumenten voor 1,2 miljoen beboet

De OPTA deelde in 2011 voor ruim 1,2 miljoen euro aan boetes uit aan bedrijven die de telemarketingregels overtraden. De meeste boetes volgden op basis van klachten van consumenten. Vooral de sectoren loterijen, energiebedrijven, telefonie, geldzaken, kranten en tijdschriften, en goede doelen leverden veel klachten op.

De telecomwaakhond kreeg vorig jaar bijna tienduizend klachten binnen via de website Consuwijzer. Dat is ongeveer evenveel als in 2010. Van de klagers stond 97 procent ingeschreven in het bel-me-niet-register. Hoewel bedrijven mensen in dat register niet telefonisch mogen benaderen, gebeurde dat toch.

Daarnaast vallen veel consumenten over het feit dat telemarketeers niet wezen op het bel-me-niet-register. Dat zijn ze wel verplicht. Daarnaast moeten telemarketeers actief vragen of ze nog eens mogen bellen. Ook op dit punt gaan bedrijven vaak de fout in. Welke bedrijven precies gestraft zijn, werd overigens niet bekendgemaakt.

Sinds oktober 2009 kunnen mensen die geen verkooptelefoontjes willen ontvangen, zich inschrijven op bel-me-niet.nl. Al 6,9 miljoen mensen hebben dat gedaan.

Dierenbeul frituurt hamster

Een 20-jarige student uit het Britse York wordt verdacht van ernstige dierenmishandeling. Hij zou een hamster levend gefrituurd hebben. De politie en de dierenbescherming onderzoeken de zaak.

De politie nam een kijkje in het appartement van de student, nadat buren geklaagd hadden over geluidsoverlast. In de keuken troffen agenten de dode hamster in een frituurpan aan. De student werd gearresteerd.

Er wordt nog onderzocht of het dier dood ging door het frituren, of dat de hamster daarvoor al was overleden.

Clos testrijder bij HRT

Het HRT F1 Team heeft Dani Clos vastgelegd als testrijder voor het seizoen 2012. De Spaanse renstal zal de 23-jarige coureur mee gaan nemen naar alle races en hem enkele vrijdagtrainingen in actie laten komen.

"Ik ben er zeer trots op dat ik bij HRT aan de slag kan. Dit is een geweldige stap in mijn carrière, hier heb ik mijn hele leven al van gedroomd. Ik ben erg onder de indruk van het team. Ze hebben in zeer korte tijd al erg veel bereikt. Sinds ik voor het team getest heb, is er veel veranderd bij HRT. Het is bijna een compleet nieuw team, dat volgens mij erg veel potentie heeft. Dit is een geweldige kans voor me en ik hoop erg veel te kunnen leren van Pedro de la Rosa en Narain Karthikeyan," zei Clos die vorig jaar tijdens de rookietests al in actie mocht komen voor HRT.

Lachen met Limburgers

Het leven in Limburg is niet gemakkelijk op dit moment. De provincie kan momenteel het best getypeerd worden als het dappere dorpje van Asterix en Obelix. Limburg is een roepende in de woestijn die de rest van het land probeert te waarschuwen voor problemen die zijzelf nog niet ondervinden. De blonde Opperlimbo opende vorige week met zijn kornuiten een meldpunt voor vervelende Midden- en Oost Europeanen. Heeft die goedkope Bulgaar slecht stucwerk afgeleverd? Ben je boos aangekeken door een Roemeen? Is je droombaan als aspergesteker je ontnomen door een Pool? Of heb je gewoon een algemene hekel aan kelderwodkastokers? Dan moet je klagen

Patiënten vechten eigen bijdrage ggz aan

Een belangenorganisatie voor patiënten in de geestelijke gezondheidszorg stapt maandag naar de rechter om de eigen bijdrage voor hulp bij zwaardere psychische klachten te toetsen. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) wil met deze maatregel op de geestelijke gezondheidszorg bezuinigen.

De maatregel is volgens het Landelijk Platform GGZ discriminerend. Het platform wijst erop dat alleen patiënten met psychische klachten een eigen bijdrage moeten betalen en patiënten met lichamelijke klachten niet. Ook beklaagt de belangenbehartiger zich dat de Schippers geen onderzoek heeft gedaan naar de gevolgen van de maatregel.

Patiënten betalen per 1 januari 2012 een eigen bijdrage als ze aangewezen zijn op een psychiater of psychotherapeut. Het LPGGZ schat dat de hoogte van de eigen bijdrage per persoon tot meer dan tweeduizend euro per jaar kan oplopen. Ondanks dat de basiszorgverzekering deze zwaardere psychische behandelingen vergoedt, kan een aantal patiënten de eigen bijdrage volgens de belangenorganisatie niet betalen. Daardoor zouden ze afzien van de noodzakelijke psychische hulp.

De organisatie kondigde in juli vorig jaar al juridische stappen aan, maar toen was nog niet duidelijk om welke stappen het zou gaan.

Bommenmaker van Bali voor de rechter

Voor de rechtbank in Jakarta is maandag het proces geopend tegen de moslimextremist die wordt verdacht van het maken van de bommen die zijn gebruikt bij de terreuraanslagen in 2002 op het Indonesische eiland Bali. Bij de aanslagen kwamen 202 mensen om het leven, onder wie een groot aantal buitenlandse toeristen.

Umar Patek (45) is de laatste grote verdachte in de zaak. Drie andere hoofdverdachten zijn ter dood veroordeeld en terechtgesteld. Patek wist echter te ontkomen en belandde via de Filipijnen in Pakistan, waar hij in januari 2011 werd opgepakt in Abbottabad, de stad waar Amerikaanse commando's enkele maanden later Osama bin Laden doodden.

Patek, wiens echte naam Hisyam Bin Alizein luidt, was een van de meestgezochte terreurverdachten in Azië. Op zijn hoofd was een prijs van een miljoen dollar gezet. Hij wordt beschuldigd van moord, verbergen van informatie over terrorisme, verboden explosievenbezit en samenzwering tot het plegen van terrorisme en kan daarvoor de doodstraf krijgen.

Het proces werpt mogelijk licht op wat Patek precies deed in Abbottabad. Volgens de Indonesische minister van defensie Purnomo Yusgiantoro probeerde hij vermoedelijk in contact te komen met de Al-Qaida-leider, maar Patek ontkent dat en zegt dat hij op doorreis was naar Afghanistan. Amerikaanse Pakistaanse onderzoekers denken dat zijn verblijf in Abbottabad puur toeval was.

Behalve van de aanslagen op Bali wordt Patek ook verdacht van betrokkenheid bij een reeks bomaanslagen op kerken op kerstavond van 2000, waarbij negentien mensen omkwamen.

Patek glimlachte naar toeschouwers en fotografen toen hij maandag onder zware bewaking de rechtbank in West-Jakarta werd binnengeleid, maar reageerde niet op toegeschreeuwde vragen van journalisten. Nadat de aanklachten waren voorgelezen verdaagde rechtbankvoorzitter Lexsy Mamoto de zitting tot komende maandag. Patek schudde vervolgens alle aanwezige aanklagers de hand, behalve de enige vrouw onder hen. Rini Hartati stak haar hand uit, maar Patek hield zijn rechterhand tegen zijn borst.


Bommenmaker van Bali voor de rechter (Foto: Novum)

Beckenbauer: "Robben is een egoïst"

Arjen Robben kan op weinig krediet rekenen in Duitsland. De kritiek op de vleugelspeler van Bayern München blijft aanhouden. Ook erevoorzitter Franz Beckenbauer mengt zich nu in de discussie of Bayern beter is zonder of met Robben.

"Hij is een egoïst, net als veel anderen", windt Beckenbauer er geen doekjes om. "Kijk naar zijn reactie nadat hij een goede actie maakt of scoort; hij rent niet naar degene toe die het voorbereidende werk heeft verzorgd."

"In plaats daarvan zoekt hij zijn familieleden op de tribune op om het met hen te vieren. Zijn ploeggenoten moeten dan maar achter hem aanrennen. 'Als jij mij niet de credits geeft voor de voorzet, dan ga je de bal de volgende keer zelf maar halen', denkt diegene dan. Arjen moet in dat opzicht wat meer aan het teambelang denken."

Robben begon de laatste twee wedstrijden van Bayern München op de reservebank. De club wil nog altijd het contract van de Oranje-international verlengen. "We zijn nog steeds van Arjens kwaliteiten overtuigd", aldus voorzitter Karl-Heinz Rummenigge.

Runderen overleden tijdens transport naar slachthuis

Zestien runderen uit natuurgebied Hellegatsplaten in Zuid-Holland hebben afgelopen week de rit naar het slachthuis niet overleefd. Staatsbosbeheer is geschokt door de dood van de dieren. De oorzaak is onbekend.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft een onderzoek ingesteld. De dieren zijn voorafgaand aan het transport gecontroleerd door een dierenarts en bevonden zich in goede conditie.

Er zijn op dit moment 116 runderen in Hellegatsplaten. Om overbegrazing te voorkomen worden jaarlijks tientallen runderen naar het slachthuis afgevoerd.

Graef wordt spitsentrainer bij VVV-Venlo

Maurice Graef is met ingang van het nieuwe seizoen spitsentrainer van VVV-Venlo. De 42-jarige topscorer aller tijden van de Venlonaren gaat zijn trainerschap combineren met de werkzaamheden voor zijn eigen bedrijf.

De oud-prof kijkt uit naar zijn terugkeer bij de club waar hij in 2002 zijn carrière afsloot. "Het is natuurlijk prachtig dat ik komend seizoen weer op het veld kan staan, dat vind ik nog steeds het allermooiste om te doen."

Graef speelde vanaf 1988 twaalf seizoenen voor de Limburgers en maakte in 190 competitiewedstrijden 91 doelpunten. Hij kwam tussendoor twee seizoenen uit voor Roda JC en een jaar voor N.E.C. Nijmegen.

[Premier League] Uitslagen speelronde 25

In de Engelse Premier League werd afgelopen weekend weer een volledige speelronde afgewerkt. Hieronder vind je een overzicht van alle uitslagen, de actuele stand, topscorers en het programam voor volgende week.

Uitslagen speelronde 25:

Thuis Uit Uitslag
Manchester United Liverpool 2-1
Blackburn Rovers Queens Park Rangers 3-2
Bolton Wanderers Wigan Athletic 1-2
Fulham Stoke City 2-1
Sunderland Arsenal 1-2
Swansea City Norwich City 2-3
Everton Chelsea 2-0
Tottenham Hotspur Newcastle United 5-0
Wolverhampton Wanderers West Bromwich Albion 1-5
Aston Villa Manchester City 0-1


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Manchester City 25 19 3 3 60 64-19
2 Manchester United 25 18 4 3 58 61-25
3 Tottenham Hotspur 25 16 5 4 53 49-25
4 Arsenal 25 13 4 8 43 48-35
5 Chelsea 25 12 7 6 43 44-31
6 Newcastle United 25 12 6 7 42 36-36
7 Liverpool 25 10 9 6 39 29-23
8 Norwich City 25 9 8 8 35 37-41
9 Sunderland 25 9 6 10 33 34-26
10 Everton 25 9 6 10 33 26-27
11 Swansea City 25 7 9 9 30 28-32
12 Fulham 25 7 9 9 30 31-36
13 Stoke City 25 8 6 11 30 24-38
14 West Bromwich Albion 25 8 5 12 29 29-35
15 Aston Villa 25 6 10 9 28 29-34
16 Queens Park Rangers 25 5 6 14 21 27-44
17 Blackburn Rovers 25 5 6 14 21 37-56
18 Wolverhampton Wanderers 25 5 6 14 21 28-49
19 Bolton Wanderers 25 6 2 17 20 29-51
20 Wigan Athletic 25 4 7 14 19 23-50


Topscorers:

# Naam speler Club Aantal doelpunten
1 Robin van Persie Arsenal 22
2 Wayne Rooney Manchester United 17
3 Demba Ba Newcastle United 16
4 Sergio Agüero Manchester City 15
5 Yakubu Aiyegbeni Blackburn Rovers 13


Programma speelronde 26:

Datum Thuis Uit
za 25 feb, 13:45 uur
Liverpool Everton
za 25 feb, 16:00 uur Chelsea Bolton Wanderers
za 25 feb, 16:00 uur Newcastle United Wolverhampton Wanderers
za 25 feb, 16:00 uur Queens Park Rangers Fulham
za 25 feb, 16:00 uur West Bromwich Albion Sunderland
za 25 feb, 16:00 uur Wigan Athletic Aston Villa
za 25 feb, 18:30 uur Manchester City Blackburn Rovers
zo 26 feb, 14:30 uur Arsenal Tottenham Hotspur
zo 26 feb, 14:30 uur Norwich City Manchester United
zo 26 feb, 16:00 uur Stoke City Swansea City

Moslimgeestelijken Indonesië tegen Valentijnviering

Moslimgeestelijken in Indonesië vinden dat de Indonesiërs geen Valentijnsdag moeten vieren. Zo hebben raden van geestelijken in de provincies Banten en Palembang de vieringen ronduit verboden en heeft de raad in Atjeh formeel laten weten dat Valentijnsdag vieren een ongepaste bezigheid is voor moslims.

Indonesië is officieel een seculier land met 240 miljoen inwoners. De overgrote meerderheid van de bevolking is moslim. Atjeh is de enige provincie waar de sharia van kracht is.

Man gewond na aanrijding met wild zwijn

Een 25-jarige Arnhemmer is zondagochtend gewond geraakt nadat hij een wild zwijn had aangereden. De man reed op zijn snorfiets over het fietspad richting Ede toen drie zwijnen de weg overstaken.

De Arnhemmer botste met het derde zwijn en kwam ten val. Familieleden brachten hem naar het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem, waar bleek dat hij onder meer een gekneusde enkel aan zijn valpartij had overgehouden.

Hoe het met het zwijn is afgelopen is niet bekend. Volgens de politie verdwenen de drie dieren na het ongeluk in de struiken.

Sony besteedt veertig miljoen euro aan reclamecampagne Vita

Sony gaat veertig miljoen euro aan de Amerikaanse reclamecampagne van de PlayStation Vita spenderen. Het elektronicabedrijf richt zich op mannen rond de twintig die meer dan acht uur per week gamen en een PlayStation 3 bezitten. Dat schrijft de website van de Amerikaanse krant New York Times.

De slogan 'Never Stop Playing' moet gamers met een PlayStation 3 er van overtuigen om ook de draagbare spelcomputer te kopen. Naast gewone advertenties probeert Sony de Vita ook op Twitter te promoten onder de hashtag #gamechanger.

De PlayStation Vita ligt vanaf 22 februari in de Nederlandse winkels. De nieuwe spelcomputer verschijnt in twee versies. De editie met 3G-ondersteuning kost 299 euro, de versie zonder gaat voor 249 euro over de toonbank. Het is nog niet bekend hoe Sony de draagbare spelcomputer in Nederland gaat promoten.


Sony besteedt veertig miljoen euro aan reclamecampagne Vita (Foto: Novum)

'Merkel vroeg China staatspapieren te kopen'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft het Chinese staatsinvesteringsfonds CIC en andere investeringsmaatschappijen gevraagd Italiaanse en Spaanse staatspapieren op te kopen. Dat stelt het hoofd van CIC. Hij voegde daaraan toe dat er verdergaande hervormingen nodig zijn in de noodlijdende eurolanden voordat China bereid is te voldoen aan het verzoek.

CIC investeert niet in grote hoeveelheden staatsobligaties. Het fonds, dat opgericht is in 2007 met tweehonderd miljard dollar aan buitenlandse reserves, moet China helpen de portefeuille te diversifiëren door te investeren in buitenlandse aandelen en andere activa. De activa van CIC zijn aan het einde van 2010 toegenomen tot 410 miljard dollar, blijkt uit het jaarverslag van het fonds.

Xia Bin, adviseur voor de People's Bank of China, stelde maandag tijdens een bijeenkomst in Beijing dat staatsobligaties van de Verenigde Staten op dit moment de enige activa zijn waarbij 'goede rendementen' uitgekeerd worden. "Rendementen zijn nog steeds de sleutel", aldus Bin.

FOK!filmtips van de dag: The Addams Family

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Vandaag zijn er maar weinig films om uit te kiezen, maar desondanks zijn er toch twee die de moeite waard zijn. Om te beginnen is om 22:30 uur op RTL 8 de oude komedie The Addams Family te zien. In deze film is Oom Fester al 25 jaar vermist. Een slechte dokter introduceert daarom een nep-oom Fester om op deze manier in het bezit te komen van het familie fortuin van de familie. Helaas vertrouwt het dochtertje Wednesday (een rol van de op dat moment elfjarige Christina Ricci) de boel niet. Deze film was een groot succes en Ricci kreeg daarna vooral filmrollen aangeboden waarin ze donkere personages speelde. In het vervolg op deze film, in 1993, kreeg ze dan ook een grotere rol. Verder zijn er rollen te zien van onder andere Anjelica Huston, Raul Julia en Christopher Lloyd.

Om 20:30 uur is op Veronica The Enemy of the State te zien. Hoewel deze film al voor de twintigste keer op televisie te zien is, blijft het de moeite als de kijker de film niet al negentien keer heeft gezien. Deze thriller uit 1998 gaat over de succesvolle advocaat Robert Clayton Dean die in het bezit komt van een disc als hij een oude vriend ontmoet. Deze disc bevat opnames van een politieke moord en als de dader er achter komt dat Dean dit in zijn bezit heeft gebruikt hij bronnen van de NSA om hem te vinden. De advocaat zelf snapt eigenlijk niet waaróm hij achtervolgd wordt.

Trailer The Enemy of the State

Arrestatiegolf onder PKK-aanhangers

De Turkse politie heeft maandag in zeker negen steden arrestaties verricht onder PKK-aanhangers. Volgens het persbureau Anadolu werden zo'n honderd verdachten van banden met de separatistische Koerdische Arbeiderspartij opgepakt.

In de hoofdstad Ankara deed de politie ook invallen in de kantoren van drie vakbonden.

De politieactie is onderdeel van een groot onderzoek naar Koerdische groeperingen met mogelijke banden met de PKK dat in 2009 van start ging. Vele tientallen mensen, onder wie gekozen Koerdische burgemeesters en mensenrechtenactivisten, zijn in de loop der jaren in het kader van dat onderzoek opgepakt.

PS Vita in twaalf minuten uitgelegd

Wat kan een PS Vita nu allemaal? Dat is een van de vragen die gamers, die niet helemaal op de hoogte zijn van het apparaat, stellen. Daarom heeft Sony nu een twaalf minuten durend filmpje online gezet waarin je klaargestoomd wordt voor de Vita.

Guy Longworth, Senior Vice President of PlayStation Brand Marketing en John Koller, Senior Director of PlayStation Handhelds hebben samen dit filmpje in elkaar gezet en hopen hierdoor mensen die twijfelen over de streep te trekken. Zo komen er in het filmpje de diverse input devices, social network applicaties en de applicaties van de Vita zelf voorbij.

Voor meer informatie kun je ook onze recensie bekijken. 

 

[NBA] Rondo leidt Celtics langs Bulls

Boston Celtics heeft zondag in eigen huis Chicago Bulls verslagen met 95-91. De grote man aan de kant van Boston was Rajon Rondo. De spelmaker kwam tot 32 punten, 10 rebounds en 15 assists. Het was de tweede 'triple-double' voor Rondo dit seizoen. De Bulls moesten het doen zonder hun sterspeler Derrick Rose. De topscorer van de lijstaanvoerder in de Eastern conference kampt met rugklachten.

Miami Heat had geen moeite met Atlanta Hawks. Het eenzijdige duel werd gewonnen door de ploeg uit Florida, 87-107. Dwyane Wade kwam tot 21 punten, Lebron James maakte 23 punten. Willie Green maakte 17 punten voor de Hawks.

Kobe Bryant nam LA Lakers op sleeptouw tegen Toronto Raptors. De moeizaam presterende kampioen van 2010 won met 92-94. Bryant noteerde 27 punten voor de Lakers, Jose Calderon maakte 30 punten voor de Canadezen.

Overige uitslagen NBA zondag:
Detroit Pistons - Washington Wizzards 77-98
Golden State Warriors - Houston Rockets 106-97
Memphis Grizzlies - Utah Jazz 88-98


Rondo leidt Celtics langs Bulls (Foto: Novum)

Bayern wil Guidetti aantrekken

De goede prestaties van Feyenoord-spits John Guidetti zijn ook Bayern München niet ontgaan. De Duitse club had gisteren in de Kuip een delegatie op de tribune zitten om de goaltjesdief te bekijken.

Bayern overweegt deze zomer een bod te gaan doen op de door Feyenoord gehuurde aanvaller van Manchester City. Het is nog niet bekend wat de Engelse club na deze zomer met de 19-jarige Zweed gaat doen, al heeft City eerder al eens laten doorschemeren Guidetti nog een jaar te verhuren, maar dan aan een club uit de Premier League. De goaltjesdief zelf wil in ieder geval ooit bij Manchester City slagen.

Vaarverbod Friesland opgeheven

Het vaarverbod in Friesland wordt maandag opgeheven. Dat heeft de provincie besloten in overleg met de Friesche IJsbond en Wetterskip Fryslân. Het vaarverbod werd ingesteld om het ijs te laten groeien maar dat heeft geen zin meer vanwege de dooi.

Op alle vaarwegen mag vanaf 14.00 uur weer worden gevaren. De provincie zet vanaf dat tijdstip ijsbrekers in om de kanalen bevaarbaar te maken. Het waterschap zet de gemalen maandag geleidelijk weer aan. Schaatsen is hierdoor absoluut niet veilig meer. Het water wordt namelijk onder het ijs weggepompt, waardoor het gemakkelijk kan breken.

Ook komt er nieuw warm water onder het ijs. Met de dooi erbij betekent dit dat het ijs aan twee kanten wordt verwarmd.

Boeing voorspelt flinke groei komende decennia

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing voorziet een sterke groei van de luchtvaartindustrie in de komende twee decennia. Vooral Aziatische maatschappijen dragen hieraan bij, zegt een directeur van het concern maandag.

Voor de periode tot 2030 zullen mondiale luchtvaartmaatschappijen ruim 33.000 nieuwe toestellen nodig hebben. Dat vertegenwoordigt een waarde van ongeveer 4 biljoen dollar, voorziet Boeing. De Aziatische maatschappijen bestellen naar verwachting 11.450 vliegtuigen voor in totaal 1,5 biljoen dollar.

Van de 33.500 nieuwe toestellen zal ongeveer zestig procent bestemd zijn voor groei. De resterende veertig procent komt uit vervanging van bestaande vliegtuigen.

Boeing zal de productie opvoeren om aan deze vraag te voldoen en overweegt ook een vergrote versie van de 787 Dreamliner te introduceren, zegt de directeur. Dat vliegtuig zal tot 320 mensen kunnen vervoeren, veertig meer dan het huidige toestel.


Boeing voorspelt flinke groei komende decennia (Foto: Novum)

'Whitney Houston dood door medicijnen en alcohol'

Whitney Houston is overleden door een combinatie van het antidepressivum Xanax en alcohol. Dat vertellen familieleden aan de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

De lijkschouwer zou de familie van Houston hebben verteld dat uit onderzoek blijkt dat ze niet door verdrinking om het leven is gekomen. De zangeres werd zaterdag in een badkuip gevonden, maar er is niet genoeg water in haar longen aangetroffen om aan te nemen dat ze is verdronken.

Mary Jones, de tante van Whitney, zou het lichaam van de zangeres zaterdag hebben gevonden. Toen Houston niet uit de badkamer kwam en geen antwoord gaf, ging Jones naar binnen. Ze slaagde er niet in Houston te reanimeren.

Houstons moeder Cissy zou het lichaam van haar dochter over willen laten vliegen naar haar woonplaats Atlanta. De officiële doodsoorzaak wordt pas vastgesteld na toxicologisch onderzoek. De uitslag van het onderzoek wordt over vier tot zes weken verwacht.

Agent lekte naar verdachte schoonzoon

Een 50-jarige agent van het politiekorps Drenthe moet zich voor de rechter verantwoorden voor schending van het ambtsgeheim. Hij lekte vorig jaar juli informatie uit het politiesysteem aan zijn dochter en haar vriend. Die vriend wordt verdacht van enkele gewelddadige overvallen. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Assen maandag.

De overvallen waarvan de schoonzoon van de agent verdacht wordt, werden gepleegd in Emmen en Schoonebeek. In de zaak werden vorige week tegen drie andere verdachten celstraffen tot 3,5 jaar geëist. De zaak tegen de vriend is aangehouden omdat de advocaat om nieuw getuigenverhoor heeft gevraagd. Volgens het OM is dat gebeurd naar aanleiding van de informatie die is gelekt. Ook de agent is opgeroepen om te getuigen.

De agent is naar aanleiding van de zaak geschorst. Wanneer hij voor de rechter staat, is nog niet bekend. Naast een strafrechtelijk onderzoek loopt er ook een disciplinair onderzoek naar hem onder leiding van de korpschef.

[Primera División] Uitslagen speelronde 22

Dit weekend stond in de Spaanse Primera División de 22e speelronde op het programma. Hieronder vind je de uitslagen van de afgelopen week, de nieuwe stand, de topscorers en het programma van de komende zeven dagen.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Granada Málaga 2-1
Racing Santander Atlético Madrid 0-0
Osasuna Barcelona 3-2
Real Betis Athletic de Bilbao 2-1
Espanyol Real Zaragoza 0-2
Rayo Vallecano Getafe 2-0
Málaga Real Mallorca 3-1
Valencia Sporting Gijón 4-0
Villarreal Granada 3-1
Real Madrid Levante 4-2


Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Real Madrid 22 19 1 2 58 75 - 21
2 Barcelona 22 14 6 2 48 63 - 16
3 Valencia 22 11 7 4 40 35 - 22
4 Levante 22 9 5 8 32 29 - 29
5 Espanyol 22 9 5 8 32 25 - 26
6 Atlético Madrid 22 8 7 7 31 31 - 27
7 Málaga 22 9 4 9 31 28 - 32
8 Osasuna 22 7 10 5 31 26 - 35
9 Athletic de Bilbao 22 7 9 6 30 34 - 30
10 Rayo Vallecano 22 8 4 10 28 27 - 32
11 Getafe 22 7 6 9 27 22 - 29
12 Sevilla 21 6 8 7 26 22 - 24
13 Real Betis 22 8 2 12 26 25 - 31
14 Villarreal 22 6 8 8 26 23 - 30
15 Real Mallorca 22 6 7 9 25 19 - 28
16 Granada 22 7 4 11 25 17 - 31
17 Real Sociedad 21 6 6 9 24 23 - 30
18 Racing Santander 22 4 11 7 23 18 - 26
19 Sporting Gijón 22 5 4 13 19 20 - 43
20 Real Zaragoza 22 3 6 13 15 18 - 38


Topscorers

# Speler Club Doelpunten
1 Cristiano Ronaldo Real Madrid 27
2 Lionel Messi Barcelona 23
3 Gonzalo Higuaín Real Madrid 14
= Radamel Falcao Garcia Atlético Madrid 14
5 Roberto Soldado Valencia 12
= Fernando Llorente Athletic Bilbao 12


Programma komende week

Datum Thuis Uit
13/2 Real Sociedad Sevilla
18/2 Real Madrid Racing Santander
18/2 Sevilla Osasuna
18/2 Getafe Espanyol
19/2 Athletic de Bilbao Málaga
19/2 Levante Rayo Vallecano
19/2 Granada Real Sociedad
19/2 Sporting Gijón Atlético Madrid
19/2 Barcelona Valencia
19/2 Real Mallorca Villarreal

Blom fluit Braga - Besiktas

Scheidsrechter Kevin Blom heeft dinsdag de leiding over het Europa Leagueduel tussen Sporting Braga en Besiktas. De wedstrijd in Portugal begint om 18.30 uur Nederlandse tijd. Blom wordt in Braga bijgestaan door Sander van Roekel en Berry Simons. Tom van Sichem is de vierde man. Reinold Wiedemeijer en Ed Janssen bewaken de strafschopgebieden.

Blom fluit in Portugal zijn 52e internationale wedstrijd en zijn twintigste in de Europa League. De Gouwenaar is geen onbekende voor de thuisclub. In september 2010 had hij het Champions Leaguetreffen tussen Braga en Shakhtar Donetsk onder zijn hoede.

Ontslaggolf in basisonderwijs

In het basisonderwijs gaan duizenden banen verloren door een opeenstapeling van bezuinigingen. Dat zegt een woordvoerder van de PO-raad, koepelorganisatie voor het basisonderwijs. Hij bevestigt een artikel daarover in de Volkskrant en noemt de situatie zorgelijk.

Scholen zouden door de bezuinigingen steeds meer in de problemen komen. Dat gaat niet alleen ten koste van het aantal leraren, vreest de PO-raad. Ook zouden de klassen groter worden en wordt er minder vaak schoongemaakt.

Volgens de woordvoerder dreigen de pabo's bovendien veel studenten op te leiden die straks niet aan het werk kunnen. "De kans is groot dat veel jonge mensen straks niet aan een baan komen."

Hoe groot de uittocht precies is, weet de PO-raad niet. Uit cijfers van het Participatiefonds, die de ww-uitkeringen in het onderwijs regelt, blijkt dat er vorig jaar meer dan 4700 nieuwe uitkeringen zijn verstrekt. In 2009 waren dat er nog ruim 2700. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk hoger omdat niet iedereen een uitkering aanvraagt.

Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) herkent zich niet in het beeld dat de PO-raad schetst. Het aantal gedwongen ontslagen komt volgens haar niet alleen door bezuinigingen. "Het aantal leerlingen daalt al een aantal jaren. Besturen zullen, hoe vervelend ook, daarom scherpe keuzes moeten maken", reageert ze in de krant.

De suggestie dat pabo's opleiden tot werkloosheid bestrijdt Van Bijsterveldt. "De komende jaren zijn vraag en aanbod in evenwicht en vanaf 2015 zal de onvervulde vraag gaan groeien. Daar moeten we dus op anticiperen."

[DC] Tsonga slaat Frankrijk naar kwartfinale

Jo-Wilfried Tsonga heeft Frankrijk een plaats in de kwartfinale van de Davis Cup bezorgd. De nummer zes van de wereld won zondag in Vancouver met 6-4, 6-4 en 6-1 van Frank Dancevic. Die verving zijn kopman Milos Raonic. Door de zege van Tsonga kwam Frankrijk op een onoverbrugbare 3-1 voorsprong. Gaël Monfils maakte daar 4-1 van door met tweemaal 6-4 van Vasek Pospisil te winnen.

Frankrijk en Canada stonden na de eerste dag van hun ontmoeting nog op 1-1. Tsonga klopte Pospisil, maar Raonic trok de stand gelijk door Julien Benneteau te verslaan. Zaterdag zette Benneteau samen met Michaël Llodra Frankrijk weer op voorsprong door in het dubbelspel Daniel Nestor en Raonic opzij te zetten.

Frankrijk neemt het begin april bij de laatste acht op tegen de Verenigde Staten. Titelverdediger Spanje neemt het dan op tegen Oostenrijk. Tsjechië - Servië en Kroatië - Argentinië zijn de andere kwartfinales.

'RvC Ajax wil over graf heen regeren'

De Raad van Commissarissen (RvC) van Ajax heeft dan wel zijn vertrek aangekondigd, maar snapt het nog steeds niet. Dat schrijft Johan Cruijff maandag in zijn column in De Telegraaf. Hij vindt het onbegrijpelijk dat zijn medecommissarissen denken zelf hun opvolgers te kunnen benoemen. "Het lijkt voorbij, maar dat is het nog niet."

Cruijff stelt vraagtekens bij de beslissing om gefaseerd af te treden. Door niet allemaal tegelijk te vertrekken kan de RvC zijn eigen opvolgers benoemen. "Terwijl de rechter net heeft voorkomen dat ze via het goochelen met de agendapunten over hun graf heen gaan regeren", uit Cruijff zijn ongeloof.

Volgens de oud-spelmaker voelen zijn medecommissarissen de club niet aan, terwijl er bij Ajax het nodige moet veranderen. 'Helemaal de constructie dat je weliswaar grootaandeelhouder bent, maar niets in je eigen huis te vertellen hebt' is Cruijff een doorn in het oog.

"Iedereen moet dan ook beseffen dat 'de baas zijn' niet in het voetbal bestaat. Ooit was ik als voetballer de beste. Alleen was in mijn team de keeper de beste keeper en de rechtsback een veel betere rechtsback dan ik", legt Cruijff uit. "Ik wil er vooral mee zeggen dat ieder facet in de club ondersteunend richting het eerste elftal moeten zijn. Zo zullen in de toekomst ook de nieuwe rvc en directie ingevuld moeten worden."

Export zes procent gegroeid

Het volume van de export is in december met zes procent toegenomen vergeleken met een jaar eerder. Ook de import nam toe, met bijna vijf procent. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag gemeld.

Uitgedrukt in euro's groeide de export met drie procent, naar 34,5 miljard. De waarde van de invoer steeg met bijna twee procent naar 30,2 miljard euro. Het handelsoverschot bedroeg daarmee 4,3 miljard. Dat is een half miljard euro meer dan in december 2010.

Vooral de in- en uitvoerwaarde van grondstoffen en brandstoffen is gestegen. Dit hangt samen met de hogere olieprijs. Opvallend is verder dat de export naar landen buiten de Europese Unie sterker groeide dan de export naar landen binnen de EU.

Dochter Whitney Houston weer uit het ziekenhuis

De dochter van Whitney Houston is uit het ziekenhuis ontslagen. De 18-jarige Bobbi Kristina Brown is zondagochtend met spoed naar een ziekenhuis in Los Angeles gebracht. Wat haar precies mankeerde is niet bekend.

Bobbi Kristina werd door een ambulance opgehaald bij het Beverly Hilton Hotel in Los Angeles. Haar moeder werd zaterdag dood in een van de kamers van het hotel aangetroffen. De doodsoorzaak is nog niet bekend.

De dochter van Houston zou in het ziekenhuis zijn behandeld voor extreme stress en een paniekaanval. Ze werd hysterisch toen ze niet bij het lichaam van haar overleden moeder mocht, weet de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

Volgens verschillende bronnen heeft Bobbi Kristina sinds de dood van Houston suïcidale neigingen. Familieleden willen haar daarom laten opnemen in een kliniek.

Weeralarm in noordwesten afgezwakt naar code geel

Het weeralarm dat het KNMI maandagochtend voor het hele land afgaf is in Zuid-Holland, Noord-Holland en Friesland afgezwakt naar een weerwaarschuwing. In het oosten, midden en zuiden van het land is het plaatselijk nog erg glad door ijzel, waarschuwt het KNMI. Ook komt daar nog zeer dichte mist voor.

De rest van Nederland wordt tussen 10.00 en 11.00 uur afgezwakt naar code geel, zei een woordvoerder op Radio 1. Hij wilde er niet aan dat code rood ten onrechte is afgegeven. Er was volgens hem genoeg reden toe.

Het aantal ongelukken in de spits viel volgens de Verkeersinformatiedienst relatief mee. "Wij telden in de ochtendspits veertig aanrijdingen op de snelwegen. Het waren er meer dan op een normale maandag, maar gezien het weer mogen we niet klagen. De afgelopen nacht waren er alleen al in Zuid-Holland 111 aanrijdingen."

Op het hoogtepunt stond er rond 08.15 uur 429 kilometer file, terwijl normaal een piek van 225 kilometer wordt bereikt. Daarmee kan worden gesproken van een zeer zware ochtendspits. Daarna nam de filelengte snel af. Ook de gladheid neemt volgens de VID snel af. "Het wordt warmer en het zout wordt nu goed ingereden."

Op veel snelwegen werd op de matrixborden een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur aangegeven. Enige tijd gold die limiet op alle snelwegen in Zuid-Holland. "Het kon verraderlijk glad zijn", legt de VID uit. Op veel locaties is de snelheid inmiddels verhoogd naar 70 kilometer per uur.

Ten zuiden van Rotterdam en rond Arnhem viel neerslag op een bevroren wegdek, waardoor het erg glad werd. Rond Nijmegen was sprake van zeer dichte mist.

Toekomstige titels van Square Enix

Square Enix heeft twee nieuwe videogametitels vast laten leggen in Europa voor toekomstig gebruik. Het gaat om de titels Drakerider en Blood of Chaos. Beide hebben een apart internetdomein gekregen.

Als we kijken naar de titels alleen dan zal Drakerider een soort Drakengard en Drakengard 2 kunnen zijn. In deze spellen vloog je op een draak. Blood of Chaos klinkt als een vervolg op Blood of Bahamut, de DS-game waarin je met maximaal vier spelers monsters moest verslaan.

Officiële informatie ontbreekt nog, zelfs www.drakerider.com en www.bloodofchaos.com zijn allebei leeg.

'Naomi Watts als Princess Diana'

Olivier Hirschbiegel, bekend van onder andere Der Untergang, werkt op dit moment aan een biopic over Princess Diana. Naomi Watts heeft getekend voor de hoofdrol.

De film krijgt als titel Caught In Flight en wordt geproduceerd door het Britse Ecosse Films, dat eerder verantwoordelijk was voor films als Charlotte Gray, Becoming Jane en Brideshead Revisited. Het scenario komt van de hand van Stephen Jeffreys.

Naomi Watts is eerst nog te bewonderen in The Impossible naast Ewan McGregor.

Flinke stijging Sijsling op wereldranglijst

Tennisser Igor Sijsling is 32 plaatsen gestegen op de wereldranglijst. De Amsterdammer won zondag het challengertoernooi in Quimper. Door zijn zege in de Bretonse stad steeg hij van de 183e naar de 151e positie.

Robin Haase blijft op de 54e plaats de beste Nederlander, Thomas Schoorel staat weer op de 139e stek. Jesse Huta Galung klom van 237 naar 232. Thiemo de Bakker leverde 36 posities in en staat nu 245e.

Bij de vrouwen maakten Michaëlla Krajicek en Arantxa Rus een pas op de plaats. Krajicek staat net als vorige week 79e, Rus blijft de nummer 93 van de wereld.

Maria Sharapova steeg dankzij haar halvefinaleplaats in Parijs naar de tweede positie. De Russin heeft alleen Victoria Azarenka nog voor zich. Petra Kvitova is nu nummer drie voor Caroline Wozniacki. Angelique Kerber klom dankzij haar eindzege in Parijs vijf posities. De Duitse staat nu 22e.

Jonge opponent voor Chavez

De 39-jarige gouverneur Henrique Capriles gaat het bij de presidentsverkiezingen in Venezuela opnemen tegen president Hugo Chavez. Capriles kwam zondag als overtuigende winnaar uit de bus bij de voorverkiezingen van de Venezolaanse oppositie.

Capriles, gouverneur van de deelstaat Miranda, omschrijft zichzelf als een centrumlinkse progressieve politicus. De oppositiepartijen hielden voor het eerst in de geschiedenis van Venezuela voorverkiezingen. Ze denken alleen met een gezamenlijke kandidaat kans te maken op een overwinning bij de presidentsverkiezingen van 7 oktober.

De 57-jarige socialist Chavez zit al dertien jaar in het zadel. Hij zegt inmiddels hersteld te zijn van kanker en ziet uit naar een derde ambtstermijn. In 2006 werd hij met 63 procent van de stemmen herkozen. Sindsdien is zijn populariteit enigszins afgenomen, maar hij kan nog steeds op veel steun onder de bevolking rekenen.


Jonge opponent voor Chavez (Foto: Novum)

Cast The Hobbit eindelijk rond

Men heeft er even op moeten wachten, maar onlangs werd de cast van The Hobbit: An Unexpected Journey dan eindelijk voltooid. Met het toevoegen van Billy Connolly in de rol van Dain Ironfoot zijn alle rollen van Hobbits, Elfen, Meermensen en andere duistere figuren vervuld. Geen lange wachtrijen dus meer voor de studio's in Nieuw Zeeland.

Dáin Ironfoot (in de Nederlandse vertaling bekend als Dáin IJzervoet) schiet in de Slag van de Vijf Legers Thorin Eikenschild en zijn medereizigers te hulp. Peter Jackson: Billy Connolly is de perfecte acteur voor deze rol. Dáin Ironfoot is de sterkste en hardste van alle dwergen en ik kan niet wachten op het moment dat we de Slag van de Vijf Legers gaan verfilmen. Billy Connolly zal in beide Hobbitfilms te zien zijn.

The Hobbit: There And Back Again is vanaf 13 december 2012 in de bioscopen te zien.

Spitsproblemen door gladheid vallen mee

De situatie op de weg lijkt maandagochtend tot nog toe mee te vallen. Er waren wel een paar ongelukken, maar door de verraderlijke gladheid rijden mensen voorzichtiger dan anders en houden ze meer afstand. Wel staat er veel meer file in de ochtendspits dan gebruikelijk.

Rond 08.00 uur stond er ongeveer 400 kilometer file, twee keer zoveel als normaal op een maandagochtend. "Mensen houden zich redelijk aan de snelheid", aldus een woordvoerder van de ANWB. Vanwege de gladheid mag er op de snelweg veel minder hard worden gereden dan normaal. Op verscheidene wegen gold een maximum van 50 kilometer per uur.

ANWB en Rijkswaterstaat waarschuwden voor een zware ochtendspits. De kans op gladheid blijft tot na de ochtendspits.

Het KNMI waarschuwt dat het in heel Nederland plaatselijk zeer glad is door ijzel. In het midden, zuiden en oosten komt plaatselijk ook dichte mist voor. Door ijzel, bevriezing en opvriezing kan grote gladheid ontstaan, aldus het weerinstituut. Die is zeer verraderlijk, omdat niet altijd te zien is dat het glad is.

Spitsproblemen door gladheid vallen mee
Spitsproblemen door gladheid vallen mee (Foto: ANP)

Trailer: Monsieur Lazhar

Op het afgelopen filmfestival van Rotterdam werd Monsieur Lazhar bekroond met de publieksprijs. De film gaat over de Algarijnse immigrant Bachir Lazhar die een docent op een basisschool vervangt die zelfmoord heeft gepleegd. Hij leert de kinderen om om te gaan met hun verdriet terwijl hij zelf ook een moeilijk verleden met zich meedraagt. De film is geregisseerd door Phllippe Falardeau en is vanaf 22 maart 2012 in de Nederlandse bioscopen te zien.

'Persoonsgegevens onbeveiligd op site provider'

Door een lek op de site van een internetprovider waren de persoonsgegevens van honderdduizenden mensen te zien. Dat zegt IT-onderzoeksjournalist Brenno de Winter maandag. Iedereen die zich als 'root' aanmeldde, kon volgens hem zonder wachtwoord naar binnen.

Root is een term die wordt gebruikt door beheerders. Door het lek konden de klantgegevens van bedrijven die bij de provider zitten worden ingezien. Hij wijst erop dat in de wet staat dat voldoende moet worden gedaan om persoonsgegevens te beveiligen. "Dat lijkt me hier niet het geval." Het lek is inmiddels gedicht.

Volgens De Winter wordt te weinig werk gemaakt van het beveiligen van persoonsgegevens. De straffen zouden ook te laag zijn. "Als een bedrijf wordt gepakt, wordt het vaak afgedaan met een boete van een paar duizend euro."

Later maandag moet volgens De Winter een bericht op Nu.nl verschijnen met een reactie van de provider. "Die heeft tot nu toe nog niet gereageerd, maar ik wil wel een reactie hebben omdat dit een ernstige zaak is." De Winter wil nog niet zeggen om welke provider het gaat.

[Serie A] Uitslagen speelronde 23

De winter heeft Italië flink in zijn greep. Daarom gingen veel wedstrijden niet door en werden afgelopen week anderen ingehaald. Hieronder vind je alle uitslagen, standen en topscorers zoals deze na 23 speelronden zijn. Ook vind je het programma van komende week.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Catania AS Roma 1-1
Lazio Cesena 3-2
Udinese AC Milan 1-2
Cagliari Palermo 2-1
Catania Genoa 4-0
Internazionale Novara 0-1
Atalanta Bergamo Lecce 0-0


Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 AC Milan 23 14 5 4 47 45 - 20
2 Juventus 21 12 9 0 45 33 - 13
3 Lazio 23 12 6 5 42 37 - 24
4 Udinese 23 12 5 6 41 34 - 22
5 Internazionale 23 11 3 9 36 34 - 30
6 AS Roma 22 10 5 7 35 36 - 26
7 Napoli 22 7 10 5 31 36 - 24
8 Palermo 23 9 4 10 31 33 - 34
9 Genoa 22 9 3 10 30 31 - 42
10 Cagliari 23 7 9 7 30 22 - 24
11 Fiorentina 21 7 7 7 28 23 - 19
12 Catania 21 6 9 6 27 27 - 29
13 Parma 21 7 6 8 27 27 - 34
14 Chievo 22 7 6 9 27 19 - 28
15 Atalanta Bergamo 22 7 9 6 24 25 - 27
16 Bologna 21 5 7 9 22 18 - 26
17 Siena 21 4 8 9 20 21 - 22
18 Lecce 23 4 6 13 18 22 - 38
19 Cesena 22 4 4 14 16 15 - 34
20 Novara 23 3 7 13 16 20 - 42


Topscorers

# Speler Club Doelpunten
1 Antonio Di Natale Udinese 17
2 Zlatan Ibrahimovic AC Milan 15
3 Diego Milito Internazionale 12
= Edinson Cavani Napoli 12
= Germán Denis Atalanta 12
= Rodrigo Palacio Genoa 12
= Stevan Jovetic Fiorentina 12


Programma komende week

Datum Thuis Uit
13/2 Siena AS Roma
13/2 Napoli Chievo
15/2 Cesena Catania
15/2 Parma Juventus
15/2 Atalanta Bergamo Genoa
17/2 Fiorentina Napoli
17/2 Internazionale Bologna
18/2 Juventus Catania
19/2 Palermo Lazio
19/2 Genoa Chievo
19/2 Cesena AC Milan
19/2 Novara Atalanta Bergamo
19/2 Udinese Cagliari
19/2 AS Roma Parma
19/2 Lecce Siena

Nomura verwacht MGS 5 in fiscaal 2014

Nomura Securities, een groot investeerdersbedrijf in Japan, geeft aan dat Metal Gear Solid 5 in fiscaal 2014 uit gaat komen. De analisten van het bedrijf vinden op dit moment dat de aandelen van Konami het waard zijn om te kopen.

De analisten van Nomura verwachten dat Konami een winst van 52 miljard yen, zo'n half miljard euro, gaat maken in fiscaal 2013. Dat is een stijging van 24 procent. Volgens Nomura doet Konami het vooral goed in de social gaming sector. De winst uit traditionele software is gedaald, maar Konami is bezig hun softwareontwikkelplan aan te passen, waarvan de vruchten vanaf 2013 geplukt worden. Voor fiscaal 2014 verwacht Nomura dat het bedrijf Metal Gear Solid 5 gaat uitbrengen, dat zal meespelen in de verwachting van 60 miljard yen, zo'n 600 miljoen euro, winst in dat fiscale jaar. Of Nomura deze informatie van Konami zelf heeft gekregen of dat ze het verwachten is niet bekend.

Metal Gear Rising: Revengeance is tot nu toe het enige aangekondigde spel uit de reeks.

Metal Gear Rising: Revengeance

Gigi Ravelli ontdekte op set liefde voor geweld

Gigi Ravelli heeft de smaak van geweld flink te pakken gekregen op de set van Zombibi. De 29-jarige GTST-actrice is in haar eerste speelfilm te zien als zombiekiller. "Ze werd wel een beetje agressief op de set", vertelt medespeler Noel Deelen voor de camera van Novum Nieuws.

"Ik had gewoon niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden om te vechten, want normaliter sla ik niet de hele dag mensen in elkaar", vertelt Gigi. De actrice had de tijd van haar leven. "Ik mocht allemaal figuranten in elkaar trappen, die kwamen dan de volgende dag naar me toe met blauwe plekken."

De medespelers van Gigi probeerden niet bij haar in de beurt te komen. "Gigi, die meid met een wapen, ik zweer het je, ik blijf uit de buurt hoor", vertelt Mimoun Ouled Radi.

"Als we dan niet meer hoefden te spelen, draaide ze gelijk je arm om", beaamt acteur Uriah Arnhem. "Ze liep met shotguns en pistolen te schieten", zegt Sergio Hasselbaink. "Ze had het echt naar haar zin."

Ook regisseurs Martijn Smits en Erwin van den Eshof waren blij verrast met het enthousiasme waarmee Gigi haar rol als stoere zombiekiller speelde. "Het is misschien wel een wonder dat er geen gewonden zijn gevallen", reflecteert Smits.

Het acteren in een film is de actrice uitstekend bevallen. "Mijn GTST-personage Lorena is zo'n bitchy meisjemeisje en dat vind ik ook heel erg leuk om te doen. Maar film is natuurlijk wel een droom." Zombibi draait vanaf 16 februari in de Nederlandse bioscopen.

Leider Lichtend Pad gepakt in Peru

Het Peruaanse leger heeft de zwaargewonde leider van een van de overgebleven facties van de guerillabeweging Lichtend Pad opgepakt. Dat heeft het Peruaanse ministerie van defensie zondag gezegd. Lichtend Pad is voor haar inkomsten afhankelijk van de cocaïnehandel.

"Zijn rechterarm is hij kwijt en hij wordt momenteel behandeld", zei minister van defensie Alberto Otarola over Florindo 'Jose' Flores, ook bekend als Kameraad Ortemio. Hij gaf verder geen details vrij over hoe en waar Flores is aangehouden.

Lichtend Pad beleefde zijn hoogtijdagen in de jaren tachtig. In 1992 werd zijn leider Abimael Guzman opgepakt en zeven jaar later diens opvolger Kameraad Feliciano. Sindsdien speelt de beweging, die is uiteengevallen in twee facties, vrijwel geen rol meer.

De 50-jarige Flores had zo'n 150 strijders onder zich. Volgens lokale journalisten heeft een van Artemio's eigen strijders hem mogelijk verraden.

De Verenigde Staten hebben een beloning van vijf miljoen dollar uitgeloofd voor informatie die leidt tot de arrestatie van Artemio. Dergelijke beloningen hebben er in buurland Colombia al vaker toe geleid dat rebellen hun leiders de rug toekeerden.

In december zei Flores nog tegen journalisten dat de regering de strijd tegen het Lichtend Pad had gewonnen en dat hij een wapenstilstand nastreefde.

'Estland wil opheldering meldpunt Oost-Europeanen'

Estland neemt het premier Mark Rutte (VVD) kwalijk dat hij geen stelling neemt tegen een meldpunt dat de PVV opende om klachten over Midden- en Oost-Europeanen te verzamelen. De Estlandse premier Andrus Ansip gaat Rutte maandagavond bij een overleg in Berlijn om opheldering vragen, schrijft De Telegraaf maandag op basis van ingewijden in Den Haag.

Wat Rutte betreft gaat het om een interne partijaangelegenheid van de PVV die niks met het regeringsbeleid te maken heeft. Het is de vraag of Ansip hier ook zo tegenaan kijkt, aangezien de regering afhankelijk is van de gedoogsteun van de PVV.

In Estland zou het gevoel heersen dat ook Estse staatsburgers doelwit kunnen worden van het meldpunt. Rutte schuift maandagavond in Berlijn aan bij een diner met Ansip, de Deense premier Helle Thorning-Schmidt en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Daar wordt onder meer gesproken over de schuldencrisis en de Europese top van volgende maand.

Ansip zou ook het initiatief van de PVV aan willen snijden. Zondag meldde de NOS al dat tien ambassadeurs uit Midden- en Oost-Europa vrijdag bij elkaar zijn gekomen en een conceptbrief over het meldpunt hebben opgesteld. Maandag om 14.00 uur komen ze in Den Haag opnieuw bij elkaar om een definitieve brief te ondertekenen.

PVV: vrijlating doodrijder onacceptabel

De Partij voor de Vrijheid heeft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie schriftelijke vragen gesteld over de vervroegde vrijlating van de man die cabaretière Floor van der Wal vorig jaar doodreed.

Kamerlid Lilian Helder wil van de minister weten of hij van mening is dat de door het OM opgelegde straf van twaalf maanden cel plus zes maanden voorwaardelijk in verhouding staat tot het gepleegde feit. Ze vraagt de bewindsman daarnaast of hij het met haar eens is dat het 'volstrekt idioot is dat de rechter bij het bepalen van de strafmaat rekening heeft gehouden met de (islamitische) schaamtecultuur van de dader.' Tevens wil ze van Opstelten weten waarom het OM niet in hoger beroep is gegaan, terwijl er een gevangenisstraf van vier jaar werd geëist.

In het in september uitgesproken vonnis verwierp de rechtbank de aanklacht van doodslag omdat opzet niet bewezen werd geacht. Bovendien kon niet worden vastgesteld dat de verdachte met zeer hoge snelheid het kruispunt bij het Mercatorplein te Amsterdam was opgereden. Het OM legde zich bij deze visie neer, en gaf daarbij aan dat een eventueel hoger beroep 'erg belastend' voor de familie zou zijn.

De PVV wil ook opheldering van minster Opstelten over het feit dat datzelfde OM de veroordeelde Mohamed S. nu zes weken eerder vrijlaat in het kader van een reïntegratieproject. "De omgekeerde wereld en volstrekt onacceptabel", aldus Helder. De familie van Van der Wal is woedend over de vrijlating van S.

[Bundesliga] Uitslagen speelronde 21

In de Bundesliga werd afgelopen weekend de 21e speelronde gespeeld. Hieronder vind je alle uitslagen en andere statistieken.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
VFL Wolfsburg SC Freiburg 3-2
Bayern München FC Kaiserslautern 2-0
Werder Bremen 1899 Hoffenheim 1-1
FSV Mainz 05 Hannover 96 1-1
VFB Stuttgart Hertha BSC 5-0
Borussia Dortmund Bayer Leverkusen 1-0
Borussia Mönchengladbach FC Schalke 04 3-0
FC Augsburg 1.FC Nürnberg 0-0
1.FC Köln Hamburger SV 0-1

Stand:

# Club Wed. w g v p v-t
1 Borussia Dortmund 21 14 4 3 46 46-14
2 Bayern München 21 14 2 5 44 49-14
3 Borussia Mönchengladbach 21 13 4 4 43 34-12
4 FC Schalke 04 21 13 2 6 41 46-28
5 Werder Bremen 21 9 6 6 33 34-35
6 Bayer Leverkusen 21 8 7 6 31 28-28
7 Hannover 96 21 7 10 4 31 23-25
8 VFL Wolfsburg 21 8 3 10 27 27-38
9 VFB Stuttgart 21 7 5 9 26 31-28
10 Hamburger SV 21 6 8 7 26 26-34
11 1899 Hoffenheim 21 6 7 8 25 23-25
12 1.FC Köln 21 7 3 11 24 29-41
13 FSV Mainz 05 21 5 8 8 23 29-35
14 1.FC Nürnberg 21 6 4 11 22 19-31
15 Hertha BSC 21 4 8 9 20 25-36
16 FC Kaiserslautern 21 3 9 9 18 15-26
17 FC Augsburg 21 3 9 9 18 19-33
18 SC Freiburg 21 4 5 12 17 27-47

topscorers:

# speler club goals
1 Gomez Bayern München 18
2 Huntelaar Schalke 04 16
3 Pizarro Werder Bremen 15
4 Podolski 1. FC Köln 15
5 Robert Lewandowski Borussia Dortmund 14

Programma volgende speelronde:

Datum Thuis Uit
vr 17 feb, 20:30 1899 Hoffenheim FSV Mainz 05
za 18 feb, 15:30 Bayer Leverkusen FC Augsburg
za 18 feb, 15:30 Hamburger SV Werder Bremen
za 18 feb, 15:30 1.FC Nürnberg 1.FC Köln
za 18 feb, 15:30 FC Kaiserslautern Borussia Mönchengladbach
za 18 feb, 15:30 Hertha BSC Borussia Dortmund
za 18 feb, 18:30 SC Freiburg Bayern München
zo 19 feb, 15:30 FC Schalke 04 VFL Wolfsburg
zo 19 feb, 17:30 Hannover 96 VFB Stuttgart

Apple begint nieuwe zaak tegen Samsung

Apple is een nieuwe rechtszaak begonnen tegen Samsung. Het bedrijf eist dat Samsung stopt met de verkoop van zijn nieuwe lijn Galaxy Nexus-telefoons.

Deze telefoons maken gebruik van de nieuwste versie van de Android-software van Google die bekend staat onder de naam Ice Cream Sandwich. Volgens Apple maakt deze software inbreuk op vier patenten van het concern. De aanklacht werd op 8 februari ingediend bij een rechtbank in San Jose in de Amerikaanse staat Californië.

Samsung en Apple liggen al tijden met elkaar in de clinch. Beide bedrijven beschuldigen elkaar van het schenden van patenten. Apple en Samsung hebben in verschillende landen patentzaken tegen elkaar aangespannen.

'PVV zette EU-medewerkers in voor verkiezingen'

PVV-Europarlementariër Laurence Stassen heeft Europese medewerkers ingezet in de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen in Limburg. Daarmee schond ze de regels van het Europees Parlement, schrijft Spits maandag.

De PVV'er zal opheldering moeten geven, zegt een woordvoerder van het Europees Parlement in de krant. Als blijkt dat de medewerkers verkeerd zijn ingezet, wordt geld teruggevraagd.

KNMI geeft weeralarm af voor ijzel

Het KNMI heeft maandagochtend voor heel het land een weeralarm afgegeven vanwege ijzel. Ook komt plaatselijk dichte mist voor. De code rood werd even na 06.00 uur voor alle provincies afgegeven.

Het weeralarm wordt afgegeven als in een gebied van minstens vijftig bij vijftig kilometer meer dan negentig procent kans is op ijzel of ijsregen. De gladheid kan volgens het KNMI zeer verraderlijk zijn omdat de verschijnselen niet altijd zichtbaar zijn. Vooral fietsers, bromfietsers, motorrijders, vrachtwagens en auto's met aanhangers zouden een groot risico lopen. De kans dat het openbaar vervoer ontwricht raakt is volgens het weerinstituut groot.

Een gebied met ijzel trekt sinds zondag langzaam over Nederland. Dat zorgde zondagavond al voor veel ongelukken op de weg. Aanvankelijk had vooral het oosten van het land last van de ijzel, maar inmiddels lijkt alleen Limburg en het noordwestelijk kustgebied gespaard te blijven. "Maar ook daar kan het lokaal glad zijn", waarschuwt een woordvoerder van de Verkeersinformatiedienst.

De snelheidsbeperkingen op snelwegen schieten volgens hem als paddenstoelen uit de grond. De beperkingen variëren van 50 tot 90 kilometer per uur. Op de A4 tussen Den Haag en het Ringvaartaquaduct mag 50 kilometer per uur worden gereden. Op de A12 gelden ook diverse beperkingen.

Op de A2 tussen Utrecht en Amsterdam mag ook niet sneller dan 50 kilometer per uur worden gereden. In de vroege ochtend reed vrijwel iedereen daar echter tussen de 80 en 100. "Toch raden wij weggebruikers aan zich aan de snelheid op de matrixborden te houden", zegt de woordvoerder. "De thermometer in de auto geeft misschien aan dat het warm is, maar de wegen zijn nog onder de nul graden. Zodra daar neerslag op komt worden ze spiegelglad."

Zondagnacht is volgens weeronline.nl veel gestrooid, maar door 'onderkoelde' regen kan het toch heel glad zijn. "Deze regen vriest vast op alles wat het tegenkomt, dus zelfs op strooizout", legt een woordvoerder uit. In de loop van de ochtend nemen de problemen volgens hem vanuit het westen af.

Legend of Grimrock start open bèta

Ontwikkelaar Almost Human is van start gegaan met een open bèta voor hun dungeon crawler Legend of Grimrock. Na de gesloten bèta kan nu iedereen die dat wil de krochten van het spel gaan ontdekken.

Volgens een bericht op de website van het spel zit er geen gameplay in de bèta, maar is deze met name bedoeld om te zien of alles goed loopt. De bèta kan via de website worden gedownload met behulp van een torrentbestand.

Guinnessrecord voor CoD: Black Ops

Guinness World Records heeft Call of Duty: Black Ops een officieel record toegekend. Het spel heeft het record 'best video game ending'. De top 50-lijst is samengesteld door een poll onder 13.519 gamefans.

"Everyone has an opinion on how to end a game whether it's an epic boss fight, a clever plot twist or a 90-minute movie. This list recognises some of the greatest endings and hopefully will get gamers talking about what are their favourites and why", zegt Gaz Deaves, redacteur voor Guinness World Records Gamers Edition.

De volledige lijst ziet er als volgt uit:
50. Resident Evil 4
49. Star Wars: Knights of the old Republic
48. Ratchet & Clank: a Crack in Time
47. Crysis 2
46. The Elder Scrolls IV: Oblivion
45. Call of Duty: World at War
44. Star Wars: The Force Unleashed II
43. Half-Life 2: Episode Two
42. Super Metroid
41. The Legend of Zelda: Twilight Princess
40. New Super Mario Bros. Wii
39. inFamous
38. Fallout 3
37. Grand Theft Auto: San Andreas
36. Gears of War 2
35. Bioshock
34. Starcraft II: Wings of Liberty
33. Sonic Adventures 2
32. Metal Gear Solid 3: Snake Eater
31. Kingdom Hearts II
30. Mass Effect
29. Super Mario Galaxy
28. Sonic the Hedgehog
27. Metal Gear Solid
26. Assassin's Creed II
25. Assassin's Creed
24. Shadow of the Colossus
23. Call of Duty 4: Modern Warfare
22. Kingdom Hearts
21. Uncharted 2: Among Thieves
20. Super Mario Galaxy 2
19. Mass Effect 2
18. Grand Theft Auto IV
17. Portal 2
16. Assassins Creed: Brotherhood
15. Prince of Persia: The Sands of Time
14. Halo: Combat Evolved
13. Halo 3
12. Pokemon Black and White
11. Super Mario Bros
10. Heavy Rain
9. Final Fantasy VII
8. Metal Gear Solid 4
7. Portal
6. Red Dead Redemption
5. God of War
4. Call of Duty: Modern Warfare 2
3. The Legend of Zelda: Ocarina of Time
2. Halo: Reach
1. Call of Duty: Black Ops

Weer uit met Jan

Nee, het sloeg nergens meer op. Hadden we het op ons genomen om ouwe Jan geregeld eens mee te nemen op een uitje, bleek het alweer een half jaar geleden te zijn. En ja, we zijn zo druk als malle pietje, maar dan nog is het niet te verkopen. Dus toen mijn vrouw weer eens ging koffie schenken in het verzorgingshuis sprak ze meteen met hem af. Zaterdagmiddag, 1 uur, nu twee weken geleden. We zouden er een mannenfeest van maken, geen vrouwen erbij.

Uitkomst autopsie Whitney geheim

De resultaten van de autopsie op zangeres Whitney Houston worden om veiligheidsredenen de komende dagen nog niet openbaar gemaakt. Dat heeft de lijkschouwer van Los Angeles zondagavond gezegd in een persconferentie na de autopsie. Hij verwacht woensdag of donderdag meer informatie te kunnen geven.

De lijkschouwer zei dat er geen misdrijf in het spel is, maar sloot zelfmoord niet uit. "We kijken naar alle aspecten van de zaak", zei hij.

Lijkschouwer Ed Winter wilde ook geen commentaar geven over de medicijnen die zijn gevonden. Een gedetailleerde test op giftige stoffen kan 6 tot 8 weken in beslag nemen.

De veiligheidsmaatregel is volgens hem normaal bij opvallende zaken, zoals eerder bij Michael Jackson.

Vier Grammy Awards voor Foo Fighters

De heren van Foo Fighters hebben vier Grammy Awards in de wacht gesleept. Dat gebeurde tijdens de zogeheten pre-telecast ceremonie, een show waarin de kleinere Grammy-categorieën aan bod komen voordat de grote ceremonie begint.

De Amerikaanse rockband won in de categorieën beste rocknummer, met Walk, en beste rockalbum, met Wasting Light. Bovendien zette de band in de categorie hard rock/metal de beste prestatie neer met het nummer White Limo. Ook de Grammy voor beste lange videoclip was voor de Foo Fighters.

Kanye West viel drie keer in de prijzen. De rapper maakte het beste rapduet met All Of The Lights, een samenwerking met onder anderen Rihanna. Het liedje werd ook uitgeroepen tot beste rapnummer. Wests album My Beautiful Dark Twisted Fantasy was de beste rapplaat van het afgelopen jaar.

Adele won twee Grammy's. Haar videoclip bij de hit Rolling In The Deep werd uitgeroepen tot de beste van het jaar. Ook won de Britse zangeres een Grammy in de categorie Best Pop Vocal Album.

Taylor Swift won een Grammy voor Mean, dat het beste countrynummer was. Met het liedje zette ze ook de beste soloprestatie neer in het genre country. Amy Winehouse won postuum een Grammy voor het duet Body and Soul, met Tony Bennett.

Afrojack wist dit jaar, in tegenstelling tot een jaar geleden, zijn Grammy-nominatie niet te verzilveren. De Nederlandse dj was in de categorie beste remix genomineerd met zijn bewerking van Leona Lewis' Collide, maar zag de Amerikaanse producer Skrillex winnen.

NS zet treinen in i.p.v. bussen

Een opmerkelijke ontwikkeling op het spoor; de NS zet in plaats van bussen treinen in om reizigers te vervoeren.

Ondanks het 'winterse weer' is het de NS gelukt om treinen te laten rijden op het traject Amsterdam Centraal - Amersfoort. Reizigers zouden vanaf 01:00 uur vannacht met bussen vervoerd worden op dit traject.

Als oorzaak voor deze verstoring, in de aangepaste dienstregeling vanwege het extreme weer, geeft de NS het 'vervallen van werkzaamheden'. In tegenstelling tot eerdere berichten rijden de laatste Sprinters op het traject gewoon op tijd.

Hoe het kon gebeuren dat de werkzaamheden zijn vervallen is niet bekend. Vooralsnog zijn er geen meldingen van reizeigers die vertraging op hebben gelopen door deze verandering.


'Er rijden treinen in plaats van bussen'.

IJzel trekt zuidwaarts en is 's ochtends weg

De ANWB waarschuwt zondagavond dat ijzel vooral voor problemen zorgt in Noord-Holland, Utrecht en Flevoland. De gladheid trekt langzaam zuidwaarts en zal vermoedelijk niet meer voor problemen zorgen tijdens de ochtendspits, omdat de temperatuur oploopt.

Volgens de ANWB is het verraderlijk glad, vooral op snelwegen met ZOAB. "Op de A10 rijden auto's spontaan de vangrail in. Zelfs de wegenwacht werd aangereden", aldus de woordvoerder. Er is bij de tientallen ongelukken vooral sprake van blikschade, al zijn er ook gewonden gevallen.

De ANWB raadt mensen aan alert te zijn. "Ga gerust de weg op, maar kijk uit."

Griekenland stemt in met bezuinigingen

Een meerderheid van het Griekse parlement heeft zondagavond ingestemd met nieuwe ingrijpende bezuinigingen en hervormingen. Die waren vereist voor nieuwe leningen van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Het land moet 3,3 miljard euro snijden in lonen, pensioenen en banen. Het gaat de komende jaren bovendien 150.000 ambtenaren ontslaan. Griekenland verwacht zo in aanmerking te komen voor 100 miljard euro aan leningen en 30 miljard euro aan garanties. Europese ministers van Financiën beslissen woensdag over het hulppakket.

Parlementsleden hadden urenlang heftige debatten gevoerd over de omstreden voorstellen. De voorzitter moest meermalen ingrijpen bij scheldpartijen en beledigingen. Premier Lucas Papademos had de volksvertegenwoordigers zondag in een toespraak op het hart gedrukt het voorstel niet af te keuren. Anders zou Griekenland volgens hem bankroet gaan.

Voorafgaand aan de stemming in het parlement betoogden 80.000 mensen in Athene. Daarbij braken opnieuw rellen uit. Een paar honderd betogers vochten uren met de oproerpolitie. Minstens 30 agenten raakten gewond.

Grieks parlement stemt in met bezuinigingen
Grieks parlement stemt in met bezuinigingen (Foto: ANP)

[Primera División] Real Madrid profiteert van misstap Barcelona

Real Madrid heeft optimaal geprofiteerd van de nederlaag van Barcelona in de Primera División. De ploeg van trainer José Mourinho was zondag met 4-2 te sterk voor Levante. Cristiano Ronaldo was de grote man met drie treffers en ook Karim Benzema scoorde voor de Koninklijke. Gustavo Cabral en Arouna Koné deden iets terug.

Real Madrid ziet de voorsprong op Barcelona oplopen tot tien punten. De Catalanen gingen zaterdag met 3-2 onderuit bij Osasuna.

Valencia behaalde de eerste overwinning van dit jaar. Na drie gelijke spelen werd zondag Sporting Gijon wel met 4-0 aan de kant gezet. Jonas (2x), Sofiane Seghouli en een eigen doelpunt van Alberto Botia beslisten het pleit. Valencia staat derde met een achterstand van achttien punten op Real Madrid.

Villarreal lijkt de weg naar boven te hebben ingezet. De 'Submarino Amarillo' rekende af met Granada: 3-1. Marco Ruben, Borja Valero en een eigen goal van doelman Julio Cesar hielpen de thuisploeg eenvoudig aan drie punten. Villarreal stijgt van de achttiende naar de veertiende plaats.

Malaga was met 3-1 te sterk voor Real Mallorca. Sebastian Fernandez, Jeremy Toulalan en Salomon Rondon vonden het net voor de thuisploeg, waar Joris Mathijsen in de basis stond en Ruud van Nistelrooy inviel. Bij Mallorca bleef Gianni Zuiverloon op de bank.


Real Madrid profiteert van misstap Barcelona (Foto: Novum)

[AC] Zambia verslaat Ivoorkust in finale

Zambia heeft voor het eerst in de historie het toernooi om de Afrika Cup gewonnen. In de Gabonese hoofdstad Libreville werd Ivoorkust na strafschoppen verslagen. De stand was na 120 minuten spelen nog in evenwicht: 0-0. De Zambianen hielden vervolgens vanaf elf meter de zenuwen iets beter in bedwang met 8-7.

Didier Drogba had twintig minuten voor tijd de mogelijkheid om Ivoorkust aan de zege te helpen, maar hij schoot een penalty over.

Voor Zambia is de winst een eerbetoon aan de achttien internationals en de gehele begeleidingsstaf die op 27 april 1993 om het leven kwamen bij een vliegtuigcrash in Libreville. Zambia stond in 1974 en 1994 al eerder in de finale van de Afrikaanse titelstrijd. Daarin bleken Zaïre en Nigeria echter te sterk.

Ivoorkust begon als grote favoriet aan de eindstrijd met sterren als Drogba, Gervinho en Salomon Kalou. De eerste mogelijkheid was evenwel voor Zambia, maar Nathan Sinkala schoot in de handen van de sluitpost. Na een halfuur deden ook de Olifanten van zich spreken via Yaya Touré, die de bal net naast het doel plaatste.

Zambia gaf de aantrekkelijke eerste helft na rust een vervolg, maar grote kansen bleven uit. De Ivorianen waren twintig minuten voor tijd wel heel dicht bij de openingstreffer. Gervinho kreeg een strafschop nadat hij naar de grond was geduwd. Aanvoerder Drogba schoot echter ruim over.

Beide ploegen bleven voor de winst spelen, wat resulteerde in de nodige kansen over en weer. In de verlenging nam de druk van Ivoorkust toe, maar goalie Kennedy Mweene hield zijn doel schoon. In de bloedstollende strafschoppenserie ging Kolo Touré als eerst in de fout. Rainford Kalaba verzuimde daarna Zambia de zege te schenken. Na het missen van Gervinho besliste Stophira Zunzu het pleit alsnog.


Zambia wint Afrika Cup (Foto: Novum)

Alberto Stegeman gezwicht voor dreigement Anonymous?

Alberto Stegeman en SBS lijken gehoor te hebben gegeven aan de eisen van Anonymous.

Het eerste statement van het hackerscollectief was: "Wij hebben geen woordvoerders." In de eerste minuten werd daarom al vermeld dat het een vermeende woordvoerder van Anonymous betrof.

Het volgende statement van Anonymous, benoemen dat het TOR Netwerk in landen met een onderdrukkend regime ervoor zorgt dat onderdrukten toch hun verhaal op internet kunnen doen, blijkt ook te zijn gehonoreerd.

Verder is er geen woord gerept over de beschuldiging dat Anonymous de pedojagers van het internet zouden zijn, wat inwilliging van eis nummer drie zou betekenen.

De uitzending ademde wel de sfeer uit dat de anonimiteit van het TOR Netwerk aangepakt moet worden. Dit ondanks de verklaring van de politiewoordvoerder die duidelijk benadrukte dat het TOR Netwerk zelf niet crimineel of illegaal is.

Het is op dit moment nog niet bekend wat Anonymous zelf van de uitzending vindt.

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Deze week maak je kans op een posterpakket. Het enige wat je moet doen om kans te maken is de Ubi-moeilijke vraag beantwoorden: Wat is het eerstvolgende Ubisoft-spel dat uitkomt?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht op de volgende pagina achterlaten.

Prijs

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.