Leider Lichtend Pad gepakt in Peru

Het Peruaanse leger heeft de zwaargewonde leider van een van de overgebleven facties van de guerillabeweging Lichtend Pad opgepakt. Dat heeft het Peruaanse ministerie van defensie zondag gezegd. Lichtend Pad is voor haar inkomsten afhankelijk van de cocaïnehandel.

"Zijn rechterarm is hij kwijt en hij wordt momenteel behandeld", zei minister van defensie Alberto Otarola over Florindo 'Jose' Flores, ook bekend als Kameraad Ortemio. Hij gaf verder geen details vrij over hoe en waar Flores is aangehouden.

Lichtend Pad beleefde zijn hoogtijdagen in de jaren tachtig. In 1992 werd zijn leider Abimael Guzman opgepakt en zeven jaar later diens opvolger Kameraad Feliciano. Sindsdien speelt de beweging, die is uiteengevallen in twee facties, vrijwel geen rol meer.

De 50-jarige Flores had zo'n 150 strijders onder zich. Volgens lokale journalisten heeft een van Artemio's eigen strijders hem mogelijk verraden.

De Verenigde Staten hebben een beloning van vijf miljoen dollar uitgeloofd voor informatie die leidt tot de arrestatie van Artemio. Dergelijke beloningen hebben er in buurland Colombia al vaker toe geleid dat rebellen hun leiders de rug toekeerden.

In december zei Flores nog tegen journalisten dat de regering de strijd tegen het Lichtend Pad had gewonnen en dat hij een wapenstilstand nastreefde.