Bonden dreigen sociale werkplaatsen plat te leggen

Werknemers van de sociale werkplaatsen dreigen hun werk neer te leggen als het kabinet niet ingaat op het ultimatum dat woensdag afloopt. De werknemers protesteren tegen de bezuinigingen van het kabinet. Dat meldt Abvakabo FNV maandag.

Mocht het kabinet niet reageren, dan leggen eerst verspreid over het land kleine groepen medewerkers hun werk neer. Een woordvoerder van Abvakabo noemt als voorbeeld de groenvoorziening en bezorgers van bedrijvenpost. Voor 22 maart staat een landelijke actiedag gepland op het Malieveld in Den Haag.

Door de nieuwe Wet werken naar vermogen van het kabinet dreigen zeventigduizend van de honderdduizend plaatsen in de sociale werkvoorziening te verdwijnen. Die zijn bedoeld om mensen met een arbeidshandicap aan het werk te krijgen. Het plan is dat de werknemers een baan vinden op de reguliere arbeidsmarkt tegen een lager loon.

Abvakabo is tegen de 'afbraak' van de sociale werkvoorziening. Zolang er niet voldoende geschikte arbeidsplaatsen zijn, moeten de sociale werkplaatsen niet verdwijnen. Ook moet werk volgens de bond beloond worden met minstens het minimumloon en moet niet gesneden worden in de begeleiding van mensen met een arbeidsbeperking.

Maandag overhandigden medewerkers van de sociale werkplaats De Diamant-groep in Tilburg hun eisenpakket aan premier Mark Rutte. Rutte was op bezoek bij de werkplaats samen met partijleiders Job Cohen (PvdA) en Emilie Roemer (SP).