Van Basten had direct goed gevoel bij sc Heerenveen

Marco van Basten hoefde niet lang na te denken toen sc Heerenveen bij hem aanklopte om Ron Jans op te volgen als trainer.

"Ik had direct een goed gevoel bij de club", liet hij maandag weten tijdens zijn presentatie. "Bovendien ga ik voorlopig liever in Nederland aan het werk dan in het buitenland." Hij tekent bij de Friese club voor twee seizoenen.

Van Basten was lange tijd in beeld om de nieuwe algemeen directeur te worden van Ajax. "Maar dat liep allemaal anders", doelt hij op de in zijn ogen onredelijke eisen van Johan Cruijff. "Ik heb daar nu een punt achter gezet en me weer opengesteld voor andere zaken."

Na zijn mislukte trainersavontuur bij Ajax nam Van Basten bewust een tijd gas terug. "Ik heb met veel mensen gesproken en goed nagedacht. Bovendien ben ik ook ouder geworden. Ik zit hier nu anders dan drie jaar geleden." Andere clubs dan Heerenveen waren niet aan de orde. "Het is echt niet zo dat de telefoon constant roodgloeiend staat."

Waar Van Basten bij het Nederlands elftal en Ajax samenwerkte met John van 't Schip als assistent, is dat deze keer niet aan de orde. Henk Herder en Jan de Jonge zitten volgend seizoen naast hem in de dug-out. "Dat hebben wij besloten. We willen ook onze eigen trainers klaarstomen voor de toekomst", zei voorzitter Robert Veenstra.

De doelstellingen zullen met de komst van Van Basten niet meteen drastisch naar boven worden bijgesteld. Club en trainer hebben de ambitie uitgesproken om met Heerenveen met een aanvallende speelstijl hoog in de Nederlandse subtop mee te draaien en regelmatig Europees voetbal te spelen.