PVV: mogelijk onafhankelijk onderzoek klachten

De PVV sluit niet uit dat het een onafhankelijk bureau gaat laten kijken naar de meldingen die binnenkomen op het meldpunt voor overlast door Midden- en Oost-Europese arbeiders. Op het meldpunt zijn inmiddels ongeveer veertigduizend klachten binnengekomen. Dat zei PVV-Kamerlid Ino van den Besselaar maandagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Als er een onafhankelijke partij naar de klachten kijkt, maakt dat de uitkomsten waar de PVV mee komt sterker, gaf Van den Besselaar aan. De PVV opende het meldpunt woensdag. Iedereen met klachten over overlast, vervuiling en verdringing op de arbeidsmarkt kan er terecht.

De afgelopen dagen was er veel kritiek op de website. Onder meer de Poolse ambassade, Europees commissaris Viviane Reding en werkgeversvoorman Bernard Wientjes spraken zich uit tegen het meldpunt.

Ook VVD-Europarlementariër Hans van Baalen is tegen het meldpunt. "Het is een gotspe. Als VVD in het Europarlement nemen we er afstand van", laat hij maandag weten. Volgens Van Baalen staan zijn twee VVD-collega's in het Europees Parlement achter dit standpunt. "Dat meldpunt is kwetsend en polariserend."

Oost-Europese ambassadeurs hebben een brief geschreven aan premier Mark Rutte (VVD) over de site. Hoe Rutte daar op reageert, moet hij zelf weten, vindt Van Baalen.

CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma gaf maandag aan te vinden dat het kabinet duidelijker moet maken wat het standpunt van de regering is over Midden- en Oost-Europese arbeiders. "De PVV geeft hier een eenzijdig beeld van het probleem dat er is. Je kan aangeven wat het beleid van het kabinet en de coalitie is rond deze mensen."

Rutte bleef maandag echter bij zijn weigering afstand te nemen van het PVV-meldpunt. Volgens hem gaat het om een website van de PVV, niet van het kabinet.

De Poolse ambassade in Den Haag bedankt op haar website voor 'alle blijken van steun voor onze verontwaardiging over het laakbaar initiatief van de PVV'.