Piraten schieten kapitein en officier dood

Piraten hebben maandag bij een aanval op een vrachtschip voor de kust van Nigeria de kapitein en hoofdwerktuigkundige van het vaartuig doodgeschoten. Dat meldt het Internationale Scheepvaartbureau (IMB).

De aanval vond plaats op 110 zeemijl van Lagos. De meeste bemanningsleden vluchtten naar een beveiligde ruimte, terwijl degenen op de brug op hun post bleven. De piraten sproeiden kogels in het rond, die de kapitein en de officier dodelijk troffen.

Het IMB had nog geen aanvullende informatie over het schip en zijn bemanning. Woordvoerders van de Nigeriaanse marine en het veiligheidsbureau voor de scheepvaart reageerden nog niet op verzoeken om commentaar.

In het weekeinde werd ook een ander schip aangevallen voor de kust van het buurland Benin. De aanvallers dropen af nadat de bemanning zich in een beveiligde ruimte had opgesloten.

Verzekeraarsclub Lloyd's in Londen deelt inmiddels Nigeria, Benin en nabijgelegen wateren in dezelfde gevarencategorie in als Somalië. De piraten in West-Afrika gaan veel gewelddadiger te werk dan de Somalische piraten, omdat het hun meer om de vracht van schepen te doen is dan om de bemanningsleden.