Inspecties begonnen bij Apple-fabrieken

De Fair Labor Association (FLA), een onafhankelijke Amerikaanse instantie, is begonnen met inspecties bij Chinese fabrieken waar Apple-producten worden gemaakt. Dat heeft Apple maandag bekendgemaakt. De FLA wil zien hoe het is gesteld met de werkomstandigheden in de fabrieken.

Een team van de FLA is maandag met de inspecties begonnen bij het Foxconn City-complex in Shenzhen, aldus Apple. Honderdduizenden mensen wonen en werken in Foxconn City. Foxconn, dat deel uitmaakt van het Taiwanese concern Hon Hai Precision Industry Co., heeft één tot 1,1 miljoen mensen in dienst in grote complexen in China, waar de arbeiders wonen en werken.

Er is de laatste tijd veel kritiek op de werkomstandigheden in de fabrieken van Foxconn. Dagblad The New York Times publiceerde vorige maand op basis van interviews met werknemers nog een verhaal over ongelukken en lange werktijden in de fabrieken. Het bedrijf spreekt tegen dat de leefomstandigheden in de fabrieken slecht zijn, of dat mensen meerdere diensten achter elkaar moeten werken.

Apple voert sinds 2006 al zijn eigen controles uit in fabrieken waar Apple-producten worden vervaardigd. Een maand geleden sloot Apple zich als eerste technologiebedrijf aan bij de FLA, een groep van bedrijven en universiteiten die zich richt op het verbeteren van werkomstandigheden.

De bevindingen van de inspecties zijn naar verwachting begin maart te vinden op www.fairlabor.org.