Rijk wil af van speciale arbeidsvoorwaarden

De rijksoverheid wil af van de speciale status die ambtenaren hebben. Hun arbeidsvoorwaarden moeten meer in lijn worden gebracht met wat gewoon is in het bedrijfsleven. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken na berichtgeving hierover in het Financieele Dagblad van maandag.

Het afschaffen van de ambtenarenstatus past volgens de zegsman van het ministerie 'in het streven van dit kabinet'. "We wachten wel het initiatief af van de Kamer." Het CDA en D66 zijn eerder met een initiatiefwetsvoorstel hierover gekomen.

Door van ambtenaren gewone werknemers te maken, worden de arbeidsvoorwaarden flexibeler. Daardoor kan het rijk makkelijker af van ambtenaren in de grootscheepse reorganisatie die het kabinet momenteel aan het doorvoeren is. Hierdoor verdwijnen tot 2015 vijftienduizend banen.

De overheid wil deze overtollige ambtenaren makkelijker kunnen overplaatsen naar andere overheden of het bedrijfsleven, schrijft het FD. Dit kan nu alleen op basis van vrijwilligheid. Bovendien moet de overheid het loon jarenlang aanvullen als een andere baan wordt gevonden.

Daarnaast wil het rijk af van het principe dat de mensen met het kortste dienstverband er bij een ontslagronde als eerste uitvliegen. Hierdoor raakt het rijk veel jongere werknemers kwijt.

De onderhandelingen tussen het rijk en de vakbonden over een nieuwe ambtenaren-cao liggen al sinds het voorjaar van 2011 stil. De bonden eisen een loonsverhoging en een werkgarantie. Het rijk wil vasthouden aan een nullijn en alleen een 'uiterste' inspanningsverplichting vastleggen om werknemers aan een nieuwe baan te helpen.

Overigens heeft het rijk een sterke financiële prikkel om zijn ambtenaren aan een nieuwe baan te helpen, schrijft het FD. Het betaalt immers de werkloosheidsuitkering mocht geen nieuwe baan gevonden worden.