'Royaltywatchers zijn gay'

Mensen die geïnteresseerd zijn in het koninklijk huis zijn meestal homo. Dat stelt acteur Jeroen Spitzenberger. "Vooral koninklijke huwelijken zijn een homohobby", zegt hij voor de camera van Novum Nieuws. "Daarnaast zijn ze toch vooral voor doorgewinterde patriotten en oude mannen met plakboeken."

"Ik heb best een hoop vrienden die homo zijn en die hebben dan zo'n rij van die oude VHS-banden staan met allemaal koninklijke huwelijken", gaat de 36-jarige acteur verder. "Die kunnen dan heel trots uit hun hoofd vertellen welk huwelijk tussen wie en wie waar plaatsvond."

Spitzenberger speelt in de nieuwe jeugdfilm Tony 10 de vader van de 10-jarige Tony die wordt gevraagd minister te worden. Als hij op audiëntie bij de koningin komt, merkt hij dat ze een oogje op elkaar hebben. Tony is echter niet bereid zijn vader zomaar aan de koningin te geven.

Carlo Boszhard, die in de film de leraar van Tony speelt, is het deels met zijn collega eens. Volgens de presentator zijn veel royaltywatchers weliswaar fervente CDA-aanhangers op leeftijd die houden van stabiliteit. "Maar alleen diegenen die echt alle details willen weten, zijn homo. Peter van der Vorst en Marc van der Linden zijn volgens mij inderdaad homoseksueel", voegt hij er lachend aan toe.

Tony 10 draait vanaf woensdag in de Nederlandse bioscopen.