FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 7 februari 2012

Blackpool en Millwall door in FA Cup

Blackpool en Millwall hebben zich dinsdagavond geplaatst voor de achtste finales van de FA Cup. De voetbalclubs, die beide uitkomen op het tweede niveau in Engeland, wonnen hun replays in de vierde ronde. Blackpool won met 3-0 bij het een klasse lager spelende Sheffield Wednesday, terwijl Millwall verraste met een 3-2 zege bij competitiegenoot Southampton, dat negentien plekken hoger staat in de competitie.

In de volgende ronde treffen beide clubs een ploeg uit de Premier League. Blackpool gaat op bezoek bij Everton, terwijl Millwall thuis Bolton Wanderers ontvangt.

Italiaanse sporters hopen op OS 2020-steun

Zestig bekende Italiaanse sporters hebben premier Mario Monti verzocht zich hard te maken om de Zomerspelen van 2020 naar Rome te halen. Hoewel Italië zich als eerste land kandidaat stelde, zijn er door de slechte economische voortuitzichten twijfels gerezen over het Italiaanse bid.

De kandidaten moeten voor 15 februari overheidsgaranties en een gedetailleerd plan indienen bij het internationaal Olympisch Comité IOC. Om een goede indruk achter te laten, hebben de sporters hun hoop gevestigd op Monti, die in november werd beëdigd als nieuwe premier van Italië.

Zestig sporters zetten hun handtekening onder een petitie, die woensdag in acht landelijke kranten geplaatst wordt. Onder hen bevinden zich onder meer voetballer Francesco Totti, kanoër Antonio Rossi en skister Deborah Compagnoni.

Dortmund maakt einde aan bekeravontuur Kiel

Het bekeravontuur van Holstein Kiel is dinsdagavond ten einde gekomen. Borussia Dortmund beëindigde in de kwartfinale van de DFB Pokal het sprookje van de club die uitkomt op het vierde niveau in Duitsland.

De landskampioen zegevierde met 0-4 bij de huidige nummer twee van Regionalliga Nord. Robert Lewandowski en Shinji Kagawa brachten de landskampioen al na twintig minuten op een comfortabele voorsprong. In de slotfase tilden Lucas Barrios en Ivan Perisic de marge naar vier.

Woensdag staan de overige drie kwartfinaleduels op het programma. Onder meer Bayern München en Borussia Mönchengladbach komen dan in actie. Titelhouder Schalke 04 is al uitgeschakeld.

Lady Gaga onthult ontwerp voor nieuwe toer

Lady Gaga gaat weer op tournee. De zangeres onthulde vandaag op Twitter het ontwerp voor het podium. "Ik heb er zin in. Het productieteam is hard aan het werk, ik kan niet wachten om het aan jullie te laten zien", twittert de blondine.

Op de schets is te zien dat het hoofdpodium een groot kasteel is. Aan de zijkanten van het podium zijn loopbanen gemaakt waardoor vlak voor het podium een soort cirkel wordt gevormd. Hierdoor ontstaat er een apart vak, The Monster Pit, gereserveerd voor de grootste fans.

Little Monsters, zoals Lady Gaga haar fans noemt, maken kans om in het vak te komen door zo vroeg mogelijk bij het concert aanwezig te zijn. "Entree tot The Monster Pit is alleen voor de fans die er als eerste zijn en lang hebben moeten wachten", schrijft de 25-jarige Gaga.

De fans in The Monster Pit hebben niet alleen beter zicht op de zangeres, ook maken ze kans om haar te ontmoeten. "Elke avond worden er fans uitgekozen die backstage mogen komen om mij te ontmoeten."

De tournee Born This Way, naar het gelijknamige album, gaat eind dit jaar van start en duurt tot volgend jaar.


Lady Gaga onthult ontwerp voor nieuwe toer (Foto: Novum)

Agenten bezetten parlement deelstaat BraziliŽ

Naar schatting driehonderd stakende politieagenten en gezinsleden houden sinds maandag het parlementsgebouw van de deelstaat Bahia in het noordoosten van Brazilië bezet. Een troepenmacht van duizend militaire en federale politieagenten heeft het gebouw in de deelstaathoofdstad Salvador omsingeld.

De agenten, van wie sommigen vuurwapens bij zich hebben, eisen loonsverhoging en amnestie; hun actie is door een rechter als een illegale werkonderbreking bestempeld.

Salvador is met 2,7 miljoen inwoners de derde stad van Brazilië en een speelstad voor het eindtoernooi om het wereldkampioenschap voetbal in 2014. Sinds ongeveer een derde van de dertigduizend politieagenten in Bahia op 31 januari het werk neerlegde is het aantal moorden in en rond Salvador meer dan verdubbeld, tot minstens honderd. Door de inzet van militairen en federale agenten is het geweld sinds zondag weer afgenomen.

Jaques Wagner, de gouverneur van Bahia, zegt met vakbondsleiders in het parlementsgebouw te onderhandelen. Hij toonde zich optimistisch dat de zaak spoedig tot een vreedzaam einde komt. Wagner zei in het weekeinde dat sommige stakers achter de golf van geweld in de eerste dagen van de staking zaten. Ze zouden een 'bloedbad' hebben willen aanrichten om een klimaat van angst te scheppen.

Door de staking en het geweld zijn de voorbereidingen op het carnaval, dat over iets meer dan een week begint, stil komen te liggen.


Agenten bezetten parlement deelstaat Brazilië (Foto: Novum)

Medewerker kinderdagverblijf vast voor ontucht

Een 24-jarige man uit Middelburg is dinsdag aangehouden op verdenking van ontucht op een kinderdagverblijf in Vlissingen. De ouders van een 3-jarig meisje hebben aangifte gedaan, laat de politie weten. Justitie onderzoekt wat er is gebeurd.

De man was werkzaam bij kinderdagverblijf Tuimelaar in Vlissingen. Ouders van kinderen die daar zitten zijn dinsdagavond tijdens een bijeenkomst op het stadhuis in Vlissingen geïnformeerd over de kwestie. De directeur van Kinderopvang Walcheren, waaronder Tuimelaar valt, de politie en de GGD hebben daar informatie verstrekt.

Ouders of verzorgers kunnen vanaf woensdag terecht bij een informatienummer van de GGD. Onduidelijk is of er sprake is van misbruik van meerdere kinderen.

Maradona: "Versterkingen of ik vertrek"

Diego Maradona heeft dinsdag gedreigd met een vertrek bij Al Wasl. De Argentijnse voetbalgrootheid blijft alleen bij de club uit Dubai als deze zich komende zomer flink gaat roeren op de transfermarkt. De afgelopen transferperiode werden tot onvrede van Maradona 'slechts' twee buitenlandse spelers aangetrokken.

"Ik wil dat iedereen weet, in het bijzonder de fans, dat ik volgend seizoen een klein budget niet zal accepteren", zei Maradona op een persconferentie. "We hebben een groot budget nodig om spelers te halen die het elftal een boost kunnen geven. Als dat niet gebeurt, zal ik niet in staat zijn om verder te gaan."

Volgens de 51-jarige Argentijn heeft Al Wasl enkele versterkingen nodig om voor de landstitel te kunnen strijden. De club staat vijfde, met negen punten achterstand op koploper Al Ain. Maradona is sinds mei trainer van Al Wasl.


Maradona: versterkingen of ik vertrek (Foto: Novum)

Bier is best

Het liedje van Rob de Nijs 'Bier is bitter bier is best' heeft een wetenschappelijke onderbouwing gekregen. Een studie aan de universiteit van Granada in Spanje heeft enkele verbluffende resultaten opgeleverd.

De onderzoekers hebben 40 studenten onderzocht. De onderzoekers gingen als volgt te werk. De groep werd opgedeeld in twee keer twintig, beide groepen werden intensief aan het sporten gezet. Na het nodige sporten en zweten werd de ene groep bier en de andere groep water van een gelijke hoeveelheid gegeven.

Vervolgens werd ontdekt dat de koolstofdioxide (CO2) ook wel bekend als koolzuurgas in het bier er voor zorgt dat het waterdeel (H2O) van het bier beter opgenomen werd. Een interview naar de belevingservaring van beide groepen leerde dat de groep die bier dronk, minder dorst ervoer dan de water drinkende groep.

Hoewel alcohol (C2H5OH) het lichaam doet uitdrogen is een glas bier toch effectiever om het lichaam te re-hydrateren. Tevens hebben zij uitgezocht dat het caloriegehalte van bier niet zo hoog is, een glas bier van 250 ml bevat 180 calorieën. Een bierbuik wordt dan ook eerder veroorzaakt door de levensstijl  zo als overmatig biergebruik van de bierdrinker dan door de calorieën in het bier.

Bier bevat ook kalium (K) wat re-hydrateren vergemakkelijkt voor het lichaam. Tenslotte bevat bier ook veel B-vitaminen zoals B2, B3, B6, B9, en B12 die van belang zijn voor de energie en de opbouw van nieuw spierweefsel. Een glas bier zou ongeveer 10% van de dagelijkse geadviseerde hoeveelheden van deze vitamines bevatten.

Dan zijn er nog de sociale aspecten van het bier. Bier drinken wordt wel eens negatief geassocieerd met geweldpleging en vandalisme. Dit is echter eerder te wijten aan overmatig gebruik en of geestelijke gesteldheid van de gebruiker dan aan het bier. Bij een verantwoord gebruik van bier wordt het ook vaak als sociaal bindend en aangenaam dan wel gezellig verpozen versterkend ervaren.

NedCar gaat vrijdag plat

De werknemers van NedCar leggen vrijdag het werk neer. Dat besloten ruim 1000 medewerkers van NedCar dinsdagmiddag tijdens een actiebijeenkomst met vakbonden en ondernemingsraad (or).

De staking is bedoeld om eigenaar Mitsubishi onder druk te zetten. Met de staking wil het personeel laten zien dat de mensen zich niet als makke schapen naar de slachtbank laten leiden, aldus de vakbonden. Tijdens een gesprek met de raad van commissarissen dinsdag eisten de bonden medewerking van Mitsubishi bij het vinden van een nieuwe gegadigde voor het produceren van auto's bij NedCar, en een goed sociaal plan.

Vrouw na 31 uur levend onder puin vandaan gehaald

Reddingswerkers in het Pakistaanse Lahore hebben dinsdag een vrouw van 65 levend onder de puinhopen van een ingestort fabriekspand gehaald. Saleha Bibi had toen 31 uur onder het puin gelegen. Achttien mensen hebben de ramp niet overleefd.

Het gebouw stortte maandag in na het ontploffen van een aantal gasflessen. Veertien mensen konden maandag worden gered. Vermoedelijk liggen nog zo'n dertig mensen onder het puin bedolven, van wie er, volgens Bibi, zeker nog enkelen in leven zijn.

Het pand was van een plaatselijke politicus, die zijn invloed aanwendde om in weerwil van klachten van omwonenden de fabriek, die al driemaal de deuren moest sluiten, telkens te heropenen.


Vrouw na 31 uur levend onder puin vandaan gehaald (Foto: Novum)

Lieke van Lexmond geniet van 30e verjaardag

Lieke van Lexmond heeft er geen enkel probleem mee dat ze nu een dertiger is. De voormalige Goede Tijden, Slechte Tijden-actrice organiseerde maandag een groot feest om haar 30e verjaardag te vieren.

"Ik vind het heel leuk om dertig te zijn en heb helemaal niets met de angst om dertig te worden", vertelde ze dinsdagavond in RTL Boulevard. Het feest van Van Lexmond vond plaats in Amsterdam, bij het restaurant van Joop Braakhekke.

Onder anderen Froukje de Both, stylist Fred van Leer en talloze GTST-sterren kwamen de actrice feliciteren. "Ik heb ze natuurlijk uitgenodigd allemaal, maar het is toch heel bijzonder als iedereen de deur door komt en ze er gewoon zijn voor mij", aldus Van Lexmond.

De actrice nam onlangs afscheid van de rol van Charlie Fischer, die ze sinds 2002 vertolkte in GTST. Ze is vanaf donderdag te zien als presentatrice van Het Zesde Zintuig.

Kalf sterft door heftruck

Een kalf is dinsdagochtend bij de geboorte overleden op Schiphol. Het personeel van de luchthaven en van het bedrijf dat het dier naar Schiphol bracht speelden hierbij een dubieuze rol. Ze hanteerden een heftruck om te helpen bij de bevalling, zo meldt een woordvoerder van de marechaussee.

Bij het inladen van een drachtige koe in een vliegtuig dat naar het Midden-Oosten zou reizen bleek dat er twee pootjes uit het beest staken. Het bleek dat de koe aan het baren was. Personeel van Schiphol en van de dierentransporteur wist zich kennelijk geen raad met de situatie en hanteerden een heftruck om te assisteren.

Het pasgeboren kalf overleed, de koe kon na de komst van een dierenarts worden gered. De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) is een onderzoek gestart om op te helderen wat er precies is gebeurd. Negen personen worden ondervraagd.

Gelegenheidsploeg KPN start niet op NK natuurijs

De gelegenheidsploeg van KPN gaat woensdag niet van start op het NK natuurijs in Emmen. De KNSB en de Vereniging Marathon Sponsors (VMS) hebben in overleg met de vier schaatsers en KPN daartoe besloten, meldt de schaatsbond dinsdagavond.

Dat de KNSB maandagavond de ploeg van marathonrijder Arjan Smit, langebaanschaatser Mark Tuitert en oud-schaatsers Erben Wennemars en Jochem Uytdehaage een licentie verleende, kwam op veel onbegrip bij de marathonploegen en hun sponsoren te staan. Zij waren bang dat de nieuwe ploeg alle aandacht zou opeisen. Normaliter moet een nieuwe ploeg voor 1 augustus een licentie aanvragen.

De schaatsers van de gelegenheidsploeg hebben volgens de KNSB begrip getoond voor het besluit. Zij gaan de komende dagen in de diverse schaatsklassiekers wel van start. Onduidelijk is nog of de ploeg van start gaat in de Elfstedentocht, mocht deze verreden worden. De Friesche Elfsteden moet hiervoor dispensatie verlenen, zo laat directeur sport Arie Koops van de schaatsbond weten.

Little Big Planet krijgt kartgame

Sony komt binnenkort met een eigen kartgame. Deze kartgame zal gebaseerd zijn op het Little Big Planet-universum, 3D-graphics ondersteunen en een eigen PlayStation Move-stuurtje krijgen. Meer details zijn er op dit moment nog niet bekend.

De onthullingen komen van Future Shop uit Canada die aanwezig was bij een PlayStation-evenement. Op dit evenement zijn ook Bioshock Infinite, Mass Effect 3, FIFA 13, Tiger Woods 13 en NHL 13 getoond. 

Eerste testdag Jerez (7/2/2012)

Op de eerste echte wintertestdag van het Formule 1-seizoen 2012 heeft Kimi Räikkönen zijn terugkeer opgeluisterd met de snelste tijd. De Fin snelde met de Lotus Renault GP naar een tijd van 1.19,670 waarmee hij de Force India van Paul di Resta en de Mercedes van Nico Rosberg nipt voorbleef.

Op Mercedes en HRT na kwamen alle aanwezige teams met de 2012-bolide op de proppen. Marussia slaat de eerst test over. Lotus en Sauber gebruikten gisteren het Spaanse asfalt om al wat ronden te rijden, waardoor ze vandaag meteen los konden. Räikkönen reed al vroeg op de dag de snelste tijd, terwijl Sauber-coureur Kamui Kobayashi met 106 ronden de productiefste man van de dag was. Ook Di Resta haalde meer dan honderd ronden. Tweemaal werd er de rode vlag gezwaaid. De Toro Rosso van Daniel Ricciardo (een probleem met de oliedruk) en Kobayashi (geen benzine meer) kwamen stil te staan.

Uitslag

Pos. Rijder Team Tijd Ronden
1 Kimi Räikkönen Lotus Renault 1:19.670 75
2 Paul di Resta Force India F1 1:19.772 101
3 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 1:20.219 56
4 Mark Webber Red Bull 1:20.496 54
5 Daniel Ricciardo Scuderia Toro Rosso 1:20.694 57
6 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 1:20.794 42
7 Kamui Kobayashi Sauber 1:21.353 106
8 Jenson Button McLaren 1:21.530 62
9 Felipe Massa Ferrari 1:22.815 69
10 Heikki Kovalainen Caterham 1:23.178 28
11 Pastor Maldonado Williams 1:23.371 25
12 Pedro de la Rosa HRT F1 Team 1:23.676 44

Verbod homohuwelijk CaliforniŽ ongrondwettig

Een federaal hof van beroep heeft het verbod op het homohuwelijk in de Amerikaanse staat Californië dinsdag ongrondwettig verklaard. Waarschijnlijk zal het hooggerechtshof zich moeten uitspreken over de maatregel, die in 2008 bij referendum werd aangenomen.

Een panel van drie rechters oordeelde met een verhouding van twee tegen een dat een lagere rechter de grondwet juist heeft geïnterpreteerd toen hij in 2010 vaststelde dat het verbod inbreuk maakt op de burgerrechten van homo's en lesbiennes. Het verbod, bekend als Proposition 8, werd in 2008 met 52 procent van de stemmen aangenomen, vijf maanden nadat homohuwelijken in Californië waren gelegaliseerd.

Voor- en tegenstanders van het verbod hebben bij de behandeling van de zaak gezegd dat ze bij het hooggerechtshof in cassatie zouden gaan als het panel in hun nadeel zou beslissen.


Verbod homohuwelijk Californië ongrondwettig (Foto: Novum)

Cocaboeren verjagen agenten met zwepen

Cocaboeren in het westen van Bolivia hebben maandag vier politieagenten met zwepen afgeranseld en van hun landerijen verjaagd. De agenten waren daar om hun oogst te vernietigen. Dat heeft de Boliviaanse minister van binnenlandse zaken Wilfredo Chavez gezegd.

Chavez zei niet hoe vaak elke agent is geslagen en ook niet of iemand ernstig gewond is geraakt. Het is de tweede keer dit jaar dat boeren in het stadje La Asunta het gezag met geweld verjagen. Volgens de boeren was het een zaak van 'gemeenschapsjustitie'.

Cocaplanten leveren de grondstof voor cocaïne, maar zijn voor de oorspronkelijke bewoners van de Andes ook een heilig gewas. De bewoners kauwen op de bladeren, die op deze manier een licht verdovende werking hebben.

Veel autopech door kou in wintersportgebieden

Veel wintersporters die met de auto op vakantie gaan krijgen te maken met pech. Door de extreme kou die momenteel de Alpen in zijn greep houdt houden veel auto's ermee op. Een veel voorkomend probleem is bevroren diesel, meldt alarmcentrale Mondial Assistance.

In Oostenrijk en Duitsland wordt winterdiesel verkocht. Dit betekent dat er een speciaal antivlokmiddel aan de brandstof wordt toegevoegd. De praktijk leert dat alleen de diesel die in Oostenrijk wordt verkocht bestand is tegen de huidige temperaturen van twintig graden onder nul.

Mondial Assistance raadt dieselrijdende wintersporters die naar Oostenrijk reizen aan om niet enkel met in Duitsland getankte brandstof te rijden. Ze moeten minimaal vijf liter in Oostenrijk getankte diesel in hun tank hebben. Een andere oplossing is om de auto warm te stallen in een garage.


Veel autopech door kou in wintersportgebieden (Foto: Novum)

1 op 3 tienermeisjes wil niet gelikt worden

Je zou haast denken dat er voor een tienermeisjes niets gaat boven oraal tot een hoogtepunt worden gebracht. Niets blijkt echter minder waar: ruim 33 procent van de tienermeisjes ziet liever geen hoofd tussen hun benen.

Damesblad Flair heeft 4598 lezeressen het hemd van het lijf gevraagd over hun seksbelevenissen. Met opmerkelijke uitkomsten. Zo blijkt maar liefst 43 procent van de dames wel eens naar porno te kijken, terwijl een op de vijf ook wel eens naar porno surft.

Over orale seks zijn ze minder te spreken. Maar liefst een op de drie meisjes onder de 20 jaar stelt er geen prijs op eens flink te worden gebeft. Over pijpen doen de tienermeisjes gelukkig een stuk minder moeilijk. Slechts 9 procent geeft aan een vriendje niet oraal te verwennen, omdat zij hier geen kaas van hebben gegeten. Niet bekend is of die 91 procent het kwakje ook doorslikt.

Hadders en Van der Wal winnen op Schildmeer

Rob Hadders en Foske Tamar van der Wal hebben vandaag op het natuurijs de semiklassieker Ronde van Duurswold op hun naam geschreven. De tachtig kilometer lange tocht werd verreden op het Schildmeer in Oost-Groningen.

De 28-jarige Hadders was de sterkte uit een kopgroep van elf man. Hij bleef uiteindelijk Ruud Aerts en Peter van de Pol voor. De rijder uit de ploeg SOS Kinderdorpen wist vorige week op de Weissensee de Aart Koopmans Memorial op zijn naam te schrijven en is morgen ook een van de favorieten voor het NK dat in Emmen wordt gehouden.

Bij de vrouwen won Van der Wal de sprint van een kopgroep van vier. Anniek ter Haar en Mireille Reitsma eindigden op de tweede en derde plaats. De 25-jarige Groningse boekte zo al haar achttiende zege van het seizoen.


Rob Hadders viert zijn zege (Foto: Pro Shots)

Gran Turismo 5-patch verbetert enkele dingen

De nieuwe patch voor Gran Turismo 5 staat online en deze biedt enkele verbeteringen van het spel. Zo is de kwaliteit van de online races verbeterd, alleen moet je nog wel opletten als er twaalf of meer mensen de voice chat gebruiken. Bekijk alle veranderingen hieronder.

 • Improved the performance of online races to provide a better racing experience. However, please note that using voice chat by 12 or more players can reduce screen refresh intervals.
 • Reduced wobbling of the screen when using the Chase view. (The Chase view is when the car is viewed from the rear during races and replays, selected by switching views using the SELECT button)
 • Electric cars (opponent cars and your cars in B-Spec) will now pit-in automatically to recharge the battery.
 • Reduced the amount of steering pull when using force feedback steering wheel controllers in banks of tracks such as the Special Stage Route X Oval.
 • The initial force feedback of Logitech steering wheel controllers when driving formula cars, has been made milder, and was adjusted to make it easier to drive in a straight line. Applicable controllers: Driving Force GT, G25 Racing Wheel, G27 Racing Wheel, GT Force Pro, GT Force, Driving Force, GT Force RX and Driving Force Wireless. Applicable cars: Red Bull X2011, Red Bull X2010, Ferrari F10, Ferrari F2007, Formula Gran Turismo
 • Fixed an issue where speedometer, position and/or best lap time is sometimes not displayed on the 2nd player side of the 2P Split Screen.
 • Fixed an issue where exhaust noise is heard even after changing from a combustion engine car to an electric car in the same online race.
 • Fixed an issue where if the game is started without signing in online and then saved, the cars and tracks included in the Racing Car Pack and Course Pack would become unusable.
 • Fixed an issue where electric cars would not recharge in the pit and become immobile.
 • Fixed an issue where when the oil of the Toyota Prius was changed in GT Auto, the motor ceased to function correctly.
 • Improved the force feedback of the Guillemot Thrustmaster T500 RS, where the 10 level adjustment of feedback force (Especially when using the X2010 and X2011) was not working effectively. Also improved a condition where it was difficult to drive in the intended path.
 • Improved the force feedback for the Logitech Driving Force™ GT, G25 Racing Wheel, G27 Racing Wheel and GT Force®Pro, where the 10 level adjustment of Feedback Force (Especially when using the X2010 and X2011) was not working effectively.

Verbijsterde Contador blijft wielrennen

Alberto Contador is verbijsterd over de schorsing van twee jaar die het internationaal sporttribunaal CAS hem maandag opgelegde. "Mijn moraal is erg laag. Het is een grote teleurstelling", zei de 29-jarige Spanjaard dinsdagavond op een persconferentie. Hij blijft gewoon profwielrenner.

Bij Contador werd in de Tour de France van 2010 een minieme hoeveelheid van het verboden middel clenbuterol aangetroffen. "Ik begrijp de straf niet. Het gebruik van doping staat in schril contrast met de normen en waarden waar ik als mens voor sta."

Trainer Van Wijk vier wedstrijden geschorst

De tuchtcommissie van de Belgische voetbalbond (KBVB) heeft Dennis van Wijk een zware straf opgelegd. Van Wijk is geschorst voor vier competitieduels en zal vanaf de tribune toe moeten kijken. De Nederlandse trainer zou zich ernstig misdragen hebben tegen scheidsrechter Tom van Sichem tijdens de wedstrijd tegen Lokeren. Ze verloren dit duel met 3-1.

Van Wijk heeft toegegeven een wegwerpgebaar te hebben gemaakt, maar bestrijdt dat hij de scheidsrechter beledigd heeft. De Belgische voetbalbond gaat echter niet mee in de verklaring van de Nederlander en pakt hem zelfs extra hard aan. De trainer heeft zich namelijk in het verleden al eens schuldig gemaakt aan een vergelijkbaar voorval. Naast de schorsing krijgt Van Wijk ook een boete van 2000 euro opgelegd.

Landen roepen ambassadeurs terug uit SyriŽ

Frankrijk, Italië en Nederland hebben dinsdag hun ambassadeurs in Syrië teruggeroepen voor overleg. Dat hebben de ministeries van buitenlandse zaken van de drie landen bekendgemaakt. De ambassades van de drie landen in Damascus blijven voorlopig wel open.

Het Italiaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft tevens de Syrische ambassadeur op het matje geroepen. Rome wil zijn 'scherpe veroordeling en minachting kenbaar maken voor het onacceptabele geweld dat tentoongespreid wordt door het regime in Damascus'. Ook het Nederlandse ministerie heeft de Syrische ambassadeur in Nederland, die gestationeerd is in België, ontboden.

De zes leden van de Golf Samenwerkingsraad (GCC) hebben dinsdag ook hun ambassadeurs uit Syrië teruggehaald vanwege het aanhoudende geweld in het land. De GCC bestaat uit Saudi-Arabië, Koeweit, Bahrein, Qatar, Oman en de Verenigde Arabische Emiraten. De leden van de GCC hebben tevens Syrië verzocht zijn ambassadeurs terug te roepen.

Het is de tweede keer in drie maanden dat de Franse ambassadeur in Syrië, Éric Chevallier, teruggehaald wordt naar Parijs. In november sloot Frankrijk korte tijd de consulaire en culturele diplomatieke posten in Syrië.

Groot-Brittannië en België trokken maandag hun ambassadeurs al terug uit Syrië. De Verenigde Staten hebben maandag hun ambassade in Damascus zelfs helemaal gesloten.

Morning-afterpil uit automaat op universiteit VS

Studenten aan een Amerikaanse universiteit kunnen nu via een nogal ongebruikelijke weg aan de morning-afterpil komen. De pil, die zwangerschap voorkomt na onbeschermde seks, is via een automaat te krijgen. Daarnaast kunnen er uit de automaat ook condooms en zwangerschapstesten worden gehaald.

Plaatsvervangend directeur van de afdeling studentenzaken aan de Shippensburg University, Roger Serr, zei dat de automaat werd neergezet na een verzoek van een studentenorganisatie. Uit onderzoek is gebleken dat 85 procent van de studenten de automaat een goed idee vindt.

De morning-afterpil wordt niet betaald of gesubsidieerd door de universiteit, maar voor 25 dollar, de kostprijs, verkocht.

Huisarrest cruisekapitein Schettino verlengd

Francesco Schettino, de kapitein van het gekapseisde cruisechip Costa Concordia, blijft onder huisarrest. Dat heeft de rechtbank in Florence dinsdag bepaald.

Openbare aanklagers wilden dat de kapitein in bewaring werd genomen, Schettino zelf wilde dat het huisarrest werd opgeheven.

Schettino voerde het gezag toen de Costa Concordia op 13 januari met 4200 mensen aan boord op de rotsen liep bij het eiland Giglio. Hij wordt verdacht van dood door schuld, het veroorzaken van een scheepsongeluk en het verlaten van zijn schip voordat alle passagiers van boord waren.

Bij het ongeluk kwamen zeker zeventien mensen om het leven. Nog eens vijftien worden vermist.


Huisarrest cruisekapitein Schettino verlengd (Foto: Novum)

Skyrim Creation Kit is gekomen

Het moment der momenten is daar voor Skyrim-liefhebbers die van knutselen houden. De Skyrim Creation Kit is online gegaan en daarbij ook een gratis download voor de 'High Resolution Texture Pack'.

Beide zijn via Steam te downloaden en om te vieren dat vandaag zo'n speciale dag is heeft Steam ook nog eens 33% korting voor Skyrim klaarstaan. Met de Creation Kit kunnen mensen de content van Skyrim aanpassen maar ook nieuwe dingen verzinnen en uitbrengen.

Bekijk hieronder de eerste tutorialvideo van de Skyrim Creation Kit.

Cel geŽist voor doorspelen schuiladres vrouw

Tegen een 36-jarige vrouw uit Zandvoort die een man de geheime verblijfplaats van zijn ex zou hebben doorgespeeld, is dinsdag een halfjaar cel geëist. De man probeerde nadat hij de informatie had gekregen in april 2010 zijn 31-jarige ex-vrouw met een bijl om het leven te brengen.

Het slachtoffer overleefde de aanslag ternauwernood en is blijvend verminkt. De man werd in april vorig jaar al veroordeeld tot vijftien jaar cel voor de moordpoging.

De 31-jarige vrouw had met haar kinderen in een blijf-van-mijn-lijfhuis gezeten. Volgens het Openbaar Ministerie in Haarlem was het voor iedereen in de omgeving van het slachtoffer duidelijk dat de man niet achter de verblijfplaats van de vrouw mocht komen, omdat werd gevreesd dat hij haar of de kinderen iets zou aandoen.

De 36-jarige vrouw zocht in april echter telefonisch contact met de ex-man en vertelde hem waar hij zijn ex kon vinden. De vrouw ontkent iedere betrokkenheid en verscheen dinsdag niet op de zitting.

Dragon Age: Redemption krijgt dvd-release

Voor iedereen die fan is van Felicia Day of iedereen die zichzelf een cadeautje wil geven op valentijnsdag kan nu zijn geluk op. De mini webserie Dragon Age: Redemption zal volgende week uitkomen op dvd.

Helaas is deze release voorlopig alleen nog voor de Amerikanen maar gelukkig kan je alle afleveringen ook nog online bekijken. Mocht je toch nog de dvd willen bestellen, dan kan dit hier. De dvd zal extra's zoals bloopers en achter de schermen-content bevatten. Bekijk hieronder de eerste aflevering en bekijk hier de rest mocht je de dvd toch niet willen bestellen.

Babybijtende Amsterdammer krijgt celstraf en tbs

Een 40-jarige man uit Amsterdam die zijn pasgeboren dochter zwaar mishandelde is veroordeeld tot drie jaar cel plus tbs. De rechtbank in Amsterdam legde de straf dinsdag op. De uitspraak is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

De man heeft het kind vanaf haar geboorte tot acht weken na haar geboorte stelselmatig mishandeld. Hij schudde haar krachtig door elkaar en sloeg, kneep en beet haar regelmatig. Het kindje liep daardoor zwaar lichamelijk letsel op en dreigde zelfs te overlijden.

De man is al eerder veroordeeld voor de mishandeling van een van zijn andere kinderen. De moeder van de baby is vrijgesproken omdat niet bewezen kon worden dat zij ook een aandeel heeft gehad in de mishandeling.

De dood maakt ritjes in Darksiders II

In een interview over Darksiders II krijgen we nieuwe content te zien uit het spel. We zien namelijk dat 'Death', het hoofdpersonage, op grote wezens zit en deze kan besturen.

Deze zogenaamde 'constructs' kunnen op plekken komen waar Death niet kan komen of gehinderd wordt. Bekijk het interview met de beelden hieronder. Darksiders II staat gepland voor een zomer-release en moet uitkomen voor PS3, Xbox 360, Windows en Wii U.

Lurling niet geschorst voor belediging

Anthony Lurling wordt niet geschorst voor zijn uitlatingen over scheidsrechter Björn Kuipers. De KNVB laat het bij een berisping voor de aanvaller van NAC Breda. Lurling was boos op Kuipers vanwege de tweede gele kaart die zaterdag hij van de arbiter kreeg in de blessuretijd van Vitesse - NAC (1-0).

Lurling krijgt de berisping opgelegd wegens het 'op verbale wijze in diskrediet brengen van de arbitrage' na afloop van de wedstrijd. Hij had Kuipers 'een verschrikkelijke man' genoemd. Lurling mist door de in zijn ogen onterechte rode kaart zaterdag wel het thuisduel met Ajax.

Manager Petrov: "Sponsor frustreert F1-plannen"

De wintertesten in de Formule 1 zijn inmiddels al begonnen, maar Vitaly Petrov heeft nog steeds geen stoeltje gevonden. Algemeen wordt aangenomen dat de Rus bij Caterham de plaats van Jarno Trulli in wil nemen, maar zijn manager Oksana Kosachenko laat weten dat een sponsor de plannen frustreert.

Trulli heeft bij Caterham een stoeltje voor 2012, maar al maandenlang doen geruchten de ronde dat de Italiaan toch voor de start van het seizoen vervangen zal worden. De bij Lotus Renault GP weggestuurde Petrov is de belangrijkste kandidaat om hem op te volgen. Trulli zal deze week in Jerez één dag gaan testen, terwijl ook Giedo van der Garde de kans krijgt om zich te laten zien.

"We zitten natuurlijk niet in een comfortabele situatie, want ik had verwacht dat ze wat sneller beslissingen zouden nemen. Zonder deze beslissingen kunnen we niet vooruit kijken. Als er in de komende dagen niet meer duidelijkheid komt, zullen we ook met andere klassen gaan praten. Waarschijnlijk zullen we dan ook met Pirelli gaan spreken," zei Kosachenko die weet dat een onwillige sponsor de carrière van de Rus behoorlijk kan schaden.

Final Fantasy XIII-2-DLC beschikbaar voor downloaden

Final Fantasy XIII-2 is nog geen week uit in Europa en nu is de eerste DLC al beschikbaar om te downloaden. Square Enix heeft bekendgemaakt dat vanaf vandaag de 'Opponent: Lightning & Amodar'-DLC te downloaden is voor de Xbox 360.

De PS3-versie van de DLC zal morgen online komen. De DLC zal je 240 MSP of €1,99 kosten, voor de Xbox 360-gebruikers is er ook een exclusieve boog voor Serah online verschenen die je maar 80 MSP zal kosten. In de toekomst zullen meer bekende personages hun opwachting maken als DLC voor de game.

Oscarloze Radcliffe verwijt Academy snobisme

Daniel Radcliffe denkt dat de Harry Potter-films systematisch zijn genegeerd door de Academy of Motion Pictures Arts and Sciences, de organisatie achter de Oscars. "Ik denk dat de Oscars niets geven om kinder- of commerciële films", zegt de 22-jarige acteur tegen de BBC.

De Potter-acteur haalt vooral uit naar de familiefilm Hugo van Martin Scorsese. "Toen ik die film zag, dacht ik steeds: waarom is hij wel genomineerd en wij niet? Ik voelde me wel een beetje beledigd. Er is sprake van een zekere hoeveelheid snobisme."

Vijf van de acht Potter-films werden genomineerd voor een Oscar in de technische categorieën, maar nooit voor acteurs, regie of scenario, laat staan voor beste film. Wel is het een van de succesvolste filmreeksen aller tijden.

"Ik had nooit gedacht dat het me zo veel zou doen", gaat Radcliffe verder. "Maar aan de andere kant hebben wij geen schouderklopjes meer nodig. We kregen belachelijk veel betaald voor die films."

Radcliffe is vanaf 23 februari te zien in de thriller The Woman in Black, de eerste film die hij maakte na zijn allerlaatste Potter-film. Het is even wennen, want hij moet zich ineens weer zorgen maken over opbrengsten. "Het is een nieuwe ervaring voor mij. Bij de Potter-films wisten we van tevoren al dat we zouden scoren."


Oscarloze Radcliffe verwijt Academy snobisme (Foto: Novum)

Mass Effect niet klaar na ME3

Op 9 maart komt het laatste deel van de Mass Effect-trilogie uit. In een interview met de Britse PlayStation 3 Magazine heeft Casey Hudson, producent van de serie, echter aangegeven dat deel drie niet het einde hoeft te betekenen.

Op de vraag of het team verdrietig zou zijn om het einde van de serie antwoordde Hudson als volgt, "We're probably too busy to feel sad it's over right now. I don't think I'll be sad. We're not done yet, and I don't know what the final experience will be, but I'm pretty sure Mass Effect 3 is the best in the series."

Toen werd er gevraagd hoe de toekomst van de serie eruit zag, "We don't know exactly, but there will be more Mass Effect for Mass Effect fans, I'm sure," gaf Hudson aan. Dit hoeft niet op een game te duiden, er zijn namelijk een aantal boeken en comics omtrent de serie.

Of misschien toch wel een game? Eerder deze week gaf Mike Gramble van BioWare aan dat je je Mass Effect 3 saves niet moet deleten, "je weet maar nooit wat er in de toekomst kan gebeuren". Misschien dat er nog een trilogie komt waaruit blijkt dat de Reapers als voedsel dienen voor goddelijke wezens.

Fans PSV zien komst Van Gaal niet zitten

De supportersvereniging van PSV en Fans United zien de komst van Louis van Gaal niet zitten. De voormalig trainer van onder meer Ajax en Bayern München staat op de shortlist om Fred Rutten, die aan het einde van het seizoen vertrekt, op te volgen.

Eerder vandaag werd duidelijk dat Van Gaal, die in de markt was in algemeen directeur van Ajax te worden, deze functie niet zal gaan bekleden. Hierdoor lijkt PSV weer één van de belangrijkste kandidaten te worden. Toch zien de fans dit niet zitten.

"In het DNA van Van Gaal zit maar één rode streep en bij echte PSV'ers zitten meerdere rode strepen in het DNA", liet de voorzitter van Fans United, Frits Bovers, aan Omroep Brabant weten. Ook de manager van de supportersvereniging van PSV, Etienne van Herp, ziet een komst van Van Gaal niet zitten. "De naam 'Van Gaal' wordt natuurlijk heel erg gelinkt aan Ajax. Dat kan niemand ontkennen. En dat willen we hier niet."

Beau kan Elfstedentocht op buik schrijven

Beau van Erven Dorens kan deelname aan de Elfstedentocht uit zijn hoofd zetten. De presentator wil met een camera voor SBS 6 over het ijs, maar volgens een woordvoerder van de vereniging achter de race is dat uitgesloten.

Beau is geen lid van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden en startbewijzen zijn niet overdraagbaar. "Hij heeft mij gebeld en ik heb hem dat ook verteld", laat de woordvoerder van de vereniging dinsdag weten.

Ook Chris Zegers heeft wel oren naar deelname. De acteur speelde in de film De Hel van '63, over de zware Elfstedentocht uit 1963, en sprak op de set de voorzitter van de vereniging. Die zou hem toen deelname aan een toekomstige tocht hebben gegarandeerd.

"Als hij dat te horen heeft gekregen moet Chris Zegers de voorzitter even bellen", laat de woordvoerder weten. De acteur heeft dat voor zover bekend nog niet gedaan.

De Elfstedentochtkoorts heeft ook verschillende artiesten te pakken. "Om twaalf uur vroeg mijn producer: moeten wij geen Elfstedenliedje maken?, twittert Wolter Kroes dinsdag. Twee dagen later was het nummer opgenomen. Zanger Rinus, bekend van Romana op de Scooter, nam eerder al een deuntje op in het kader van de 'tocht der tochten'.

Door ijs gezakte koe naar rusthuis

De koe die vorige week in het Friese Tzum op de vlucht voor de slager door het ijs zakte, gaat naar het koeienrusthuis van stichting de Leemweg in Zandhuizen. Een groep dierenbeschermers heeft geld bijeengebracht om de koe te adopteren.

De dierenvrienden noemen haar Sjoerdje, naar de eerste vrouw die in 1940 de Elfstedentocht uitreed. "Wij zien deze koe als symbool voor alle koeien die afgemest worden afgevoerd naar de slachthuizen", laat een van de initiatiefnemers dinsdag weten. Sjoerdje verdient volgens haar erkenning omdat ze probeerde dat lot te ontvluchten.

Sjoerdje kan in het rusthuis de rest van haar leven genieten van rust, ruimte en het gezelschap van soortgenoten.

Netwerkstoring ING opgelost

De storing bij ING is dinsdag aan het einde van de middag opgelost. Klanten konden een groot deel van de dag hun spaarrekening niet bekijken en ook geen overschrijvingen doen van en naar spaarrekeningen. Het ging om een netwerkprobleem, laat een woordvoerder van de bank weten.

Het is de zoveelste storing bij de ING in korte tijd. Twee weken geleden kampte de bank zelfs vier dagen achtereen met storingen. Die werden veroorzaakt door een fout in de database.

Er is geen verband tussen de storingen van dinsdag en die van vorige maand. De ING gaat de incidenten grondig onderzoeken, belooft de voorlichter. "Je wilt de klanten een foutloze dienstverlening aanbieden. Het is teleurstellend als dat niet lukt. We gaan bekijken hoe we hier van kunnen leren."

De Consumentenbond vraagt de bank om opheldering en wil weten wat ING gaat doen om dergelijke storingen in de toekomst te voorkomen. De bond wil dat er bij grote storingen een back-upsysteem komt waar klanten op kunnen terugvallen.

Ontmoet de robots van Shoot Many Robots

Wat als je robotfabriek opeens allemaal moordlustige robots gaat maken? Juist dan ga je op een queeste om zo veel mogelijk robots overhoop te knallen en dat is ook de bedoeling in Shoot Many Robots.

De game biedt co-op voor vier spelers aan en de bedoeling is samen maar tegelijkertijd ook tegen elkaar te strijden. Samen strijd je tegen de robots maar tegen elkaar voor wie de meeste kills heeft gemaakt. Bekijk hieronder een gameplaytrailer waarin we de tegenstanders ontmoeten.

De game wordt ontwikkeld door Demiurge en wordt dit jaar uitgegeven voor Xbox 360, PS3 en Windows als downloadbare game door Ubisoft.

Notch wil Psychonauts 2 financieren

Double Fine-baas Tim Schafer zou niets liever willen dan een sequel ontwikkelen voor culthit Psychonauts. Hij heeft zelfs al ideeën ervoor klaarliggen. Volgens Schafer is er alleen geen enkele publisher die aan de slag wil met zijn game. Notch, bedenker van Minecraft, heeft echter via Twitter aangeboden om het project te bekostigen.

Een paar uur geleden stuurde Notch een tweet richting Schafer, "Let's make Psychonauts 2 happen." Vervolgens vroeg gamewebsite Rock, Paper, Shotgun aan Notch of zijn bericht 'nieuws' was. Daarop reageerde de jolige Zweed als volgt: "Not sure if it's news yet, but when/if it is, you get to at least say it was a result of your tweet. ;D Also, I'm serious."

Tim Schafer heeft nog niet op de tweets van Notch gereageerd, al werd wel door een Double Fine-medewerker gehint dat de gesprekken hierover achter gesloten deuren zullen verder gaan.

Ambassadeur op vingers getikt wegens kritiek op PVV

De Nederlandse ambassadeur in Zuid-Afrika is op zijn vingers getikt omdat hij zich kritisch had uitgelaten over de PVV. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) dinsdag in antwoord op Kamervragen van de PVV-Kamerleden Louis Bontes en Raymond de Roon.

De ambassadeur had op Facebook de pagina 'Geen regering met steun van de PVV' van de antiracismestichting Nederland Bekent Kleur 'geliked'. Volgens Bontes en De Roon moet een ambassadeur zich onthouden van 'dergelijke politieke propaganda'.

Rosenthal is het met hen eens. Ambassadeur Andre Haspels 'had zich moeten onthouden van het publiekelijk uitspreken van een dergelijk persoonlijk politiek oordeel' op Facebook. Hij is hier op aangesproken en heeft de betreffende Facebookpagina inmiddels 'ge-unliked', aldus de bewindsman.

Belgische wil wereldrecord blowjobs

Wie graag eens gratis oraal wil worden verwend, moet volgende maand naar onze Zuiderburen afreizen. Belgiës bekendste dame van lichte zeden wil namelijk op 10 en 11 maart het wereldrecord pijpen verbeteren.

Hot Marijke staat op die dagen op een seksbeurs in Antwerpen. En iedereen is van harte welkom om haar aan het unieke record te helpen. In twee sessies van ieder drie uur wil ze zoveel mogelijk kerels laten komen.

Marijke moet er nog flink aan trekken. Duitsland bezit momenteel het wereldrecord orale seks. Ene Lena wist in twaalf uur tijd 254 mannen het zaad uit de zak te zuigen. Dit komt neer op een geluksvogel per drie minuten.


Mannen zullen een nummertje moeten trekken...

Laatste veteraan WO I overleden

Florence Green, de laatst bekende veteraan van de Eerste Wereldoorlog, is op 110-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het verzorgingshuis waar Green verbleef dinsdag bekendgemaakt. Green overleed zaterdag, twee weken voordat ze 111 zou zijn geworden.

Florence Green werd geboren als Florence Beatrice Patterson in Londen op 19 februari 1901. Ze sloot zich in september 1918 op 17-jarige leeftijd aan bij de Women's Royal Air Force.

Green ging aan de slag in de officiersmess van de RAF-basis Marham, in het oosten van Engeland. Ze diende daar tot de oorlog in november 1918 ten einde kwam.

Green dacht met veel liefde terug aan haar periode op de luchtmachtbasis. "Ik heb tientallen piloten ontmoet en had afspraakjes", zei Green in 2008. "Ik had de kans om mee te gaan met een van de vliegtuigen, maar ik was bang om te vliegen. Ik maakte lange uren, maar ik had tientallen vrienden op de basis en we hadden veel plezier in onze vrije tijd. Op veel manieren heb ik de tijd van mijn leven gehad."

Green werd officieel erkend als veteraan toen een onderzoeker haar dienststaat aantrof in de Nationale Archieven. In 2011 vierde de RAF de 110e verjaardag van Green met een taart. Toen haar werd gevraagd hoe het voelde om 110 jaar oud te zijn, zei ze: "Het is niet heel veel anders dan 109 jaar oud te zijn."

De laatste veteraan die een gevechtsrol vervulde, oudgediende van de Britse marine, Claude Choules, overleed in mei in Australië. Na de dood van Choules werd Green de laatste nog levende veteraan van de Eerste Wereldoorlog.

Urk getroffen door stroomstoring

Bijna heel Urk zit sinds dinsdagmiddag half vijf zonder elektriciteit. Alleen op het industrieterrein is nog stroom. Dat meldde een woordvoerder van netbeheerder Enexis.

Volgens de zegsman zit er een storing in een verdeelstation. Daardoor moeten 8000 huishoudens het zonder elektriciteit stellen. Monteurs zijn bezig om het probleem te verhelpen, maar het is niet bekend hoe lang de storing nog gaat duren.

Friezen stellen massaal logeerbedden beschikbaar

Friezen bieden toeschouwers en deelnemers van de Elfstedentocht massaal overnachtingsmogelijkheden aan. Schuren worden ontruimd, logeer- en zolderkamers in gereedheid gebracht en hotels en bungalowparken spinnen garen bij de grote vraag naar accommodatie. De prijzen zijn in sommige gevallen fors verhoogd. Op internet is de zoektocht naar slaapplekken in volle omvang losgebarsten.

Deelnemers van de tocht hoeven zich geen zorgen te maken over een bed. De Friesche Elfsteden zorgt ervoor dat alle zestienduizend schaatsers kosteloos bij vrijwilligers in en rond Leeuwarden worden ondergebracht. "Dat is traditie", legt directeur van Friesland Marketing Paul van Gessel uit. "Dit vinden Friezen prachtig. Wij zijn er trots op om mensen te ontvangen op zo'n bijzondere dag."

Toeschouwers moeten zelf een slaapplek regelen, al biedt Friesland Marketing wel hulp bij het online zoeken van een bed. Vanaf het moment dat wordt aangekondigd dat de tocht doorgaat, worden bezoekers van de website van De Friesche Elfsteden doorverwezen naar de site van Friesland Marketing, waar weer informatie te vinden is over hotels, bed and breakfasts en vakantieparken.

Friesland heeft, zonder de Waddeneilanden, normaal 23.000 bedden beschikbaar voor toeristen. Met alle Friezen die bereid zijn voor een keer toeschouwers te ontvangen komen daar naar verwachting enkele tienduizenden bij. Daarnaast zijn er veel campings, maar daar is gezien de kou minder vraag naar. Slechts een klein aantal mensen wil met de camper naar Friesland komen.

Op reisbeoordelingsite zoover.nl wordt momenteel tien keer meer gezocht naar overnachtingsmogelijkheden in Friesland dan normaal. Populairste stad is Leeuwarden, gevolgd door Sneek en Harlingen.

Leeuwarden, dat de start- en finishplaats van de 'tocht der tochten' vormt, is ook klaar voor de feesten die rond het evenement worden georganiseerd. Zo vindt voorafgaand aan de Elfstedentocht traditioneel de Nacht van Leeuwarden plaats, een groot feest dat doorgaat tot de schaatsers de volgende ochtend in alle vroegte van start gaan.

"Alle draaiboeken liggen klaar, wij zijn er klaar voor", zegt Van Gessel, die toegeeft ook bevangen te zijn door de Elfstedenkoorts. "Dit is het absolute hoogtepunt voor Friesland", zegt hij. "Maar hij moet natuurlijk nog wel eerst doorgaan. En daar horen we morgen pas meer over."

Woensdag komen de 22 rayonhoofden weer bijeen. De NOS meldt dinsdag dat het ijs nergens op de route nog voldoende dik is. Met name op het zuidelijke en westelijke deel van het parcours ligt er nog lang niet de benodigde vijftien centimeter ijs, zo blijkt uit een rondgang langs de rayons.

Volgens RTL Nieuws overweegt vereniging De Friesche Elfsteden serieus om de route aan te passen. Het gaat om het stuk tussen Stavoren en Hindelopen.

Wethouder stapt op om naaktfoto's

Wethouder Albert Kok (ChristenUnie) is opgestapt, nadat medewerkers op het gemeentehuis van Oldebroek hem naar afbeeldingen van ontblote vrouwen hadden zien kijken. Dat maakte de gemeente op de Veluwe dinsdagmiddag in een uitvoerige verklaring bekend.

Nadat de wethouder was betrapt, ontstond een 'onwerkbare situatie', aldus een zegsman. Volgens de gemeente is hij opgestapt omdat de werkdruk hem te veel werd. Kok stapte al op 31 januari op, maar dat was stilgehouden. Hij heeft zijn fout erkend.

Iran: Sancties zijn psychologische oorlogvoering

Iran heeft dinsdag de nieuwe sancties die de Verenigde Staten tegen het land hebben ingesteld verworpen. De sancties maken deel uit van een 'psychologische oorlog', maar zullen niet van invloed zijn op het Iraanse kernprogramma, aldus Teheran.

De Amerikaanse sancties werden maandag van kracht. De strafmaatregelen stellen Amerikaanse banken in staat tegoeden van de Iraanse regering te bevriezen. Daarnaast moet het voor Iran onmogelijk worden om de sancties die reeds gelden te omzeilen.

Een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de Iraanse centrale bank geen zaken doet met de Verenigde Staten en daarom niet wordt getroffen door de nieuwe sancties. "Veel van deze (Amerikaanse) activiteiten vallen onder de noemer van psychologische oorlogvoering en propaganda en ze kunnen geen weerslag hebben op ons werk", aldus de woordvoerder.

Pups zonder eten of drinken op weg naar Nederland

De verkeerspolitie in het Duitse Erlangen heeft 92 jonge hondjes bevrijd die in kleine boxen zonder eten of drinken van Hongarije naar Nederland werden vervoerd.

Agenten ontdekten de pups maandag tijdens een vrachtwagencontrole. De hondjes, waaronder beagles en golden retrievers, zijn ondergebracht in een asiel in Neurenberg in het zuiden van Duitsland. De chauffeur van de vrachtwagen is aangehouden.

In sommige hondenpaspoorten was de geboortedatum van de pups veranderd om ze ouder te laten lijken, zei de politie. Jonge hondjes mogen pas na acht weken van hun moeder gescheiden worden.

Win de game Catherine!

Vincent is gek op zijn vriendin. Katherine is mooi, slim en succesvol. Het probleem is echter dat ze het steeds wil hebben over hun lange-termijn verbintenis, iets dat Vincent al zijn hele leven probeert te vermijden. Omdat Vincent allesbehalve zit te wachten op romantische problemen, besluit hij met vrienden af te spreken voor een avondje drinken. Wat hij niet weet is dat hij oog in oog komt te staan met een oogverblindende, verleidelijke en onweerstaanbare vrouw, genaamd Catherine. Als hij de volgende ochtend met een kater wakker wordt met naast hem de mooiste vrouw die hij ooit heeft gezien, probeert hij te achterhalen wat de avond ervoor is gebeurd. Hebben ze alleen gezoend of is er meer gebeurd? Moet hij het Katherine vertellen? Zal hij Catherine ooit weer zien? Vincent komt er al gauw achter dat zijn slippertje fatale gevolgen kan hebben...

Wil jij de game Catherine winnen? FOK!games mag twee PlayStation 3- en twee Xbox 360-versies weggeven! Wat moet je doen om kans te maken? Maak een Valentijnskaart voor Catherine en nodig haar uit voor een date. Zet je creatieve bedenksel in het forumtopic en zet daarbij ook je platform naar keuze. Uit de inzendingen kiezen we per platform de twee leukste inzendingen. Tot en met 13 februari kun je insturen, op 14 februari weet je of je een virtuele date met Catherine hebt.

Wil je meer weten over de game? Lees hier de review.

[NBA] Bryant passeert Shaq op topscorerslijst

Los Angeles Lakers-ster Kobe Bryant is op de eeuwige topscorerslijst geklommen naar de vijfde plaats. Met zijn 28 punten in het verloren duel tegen de Philadelphia 76ers kwam Bryant op 28.601 punten, waarmee hij zijn voormalige teamgenoot Shaquille O'Neal voorbijstak.

De 33-jarige allrounder weet op de eeuwige ranglijst nog Kareem Abdul-Jabbar met 38.387 punten voor Karl Malone (36.928), Michael Jordan (32.292)  en Wilt Chamberlain (31.419) voor zich.

Dochter Jules Deelder begint aan speelfilmdebuut

Ari Deelder start in maart met de opnamen van haar film Toegetakeld Door De Liefde. Dat maakte producent Studiorev dinsdag bekend. Het wordt de eerste speelfilm van de regisseur, dochter van dichter Jules Deelder. Raymond Thiry speelt de hoofdrol in de film.

Toegetakeld Door De Liefde gaat volgend jaar in première tijdens het International Film Festival Rotterdam. De film gaat over Arie, die hopeloos verliefd is op trambestuurder Sonja. Als haar vaste tramlijn wordt opgeheven, gaat Arie wanhopig naar haar op zoek. New Cool Collective verzorgt de soundtrack van de film.

Ari Deelder maakte in 2007 haar regiedebuut met de korte film Niks Tegen Kees Zeggen, naar een verhaal van haar vader. Haar eerste speelfilm is gebaseerd op het boek Door De Liefde Toegetakeld van Aat Ceelen.


Dochter Jules Deelder begint aan speelfilmdebuut (Foto: Novum)

Kamer stemt voor hogere AOW-leeftijd

De Tweede Kamer heeft dinsdag voor verhoging van de AOW-leeftijd gestemd. De pensioenleeftijd gaat in 2020 van 65 naar 66 jaar, en waarschijnlijk in 2025 verder omhoog naar 67 jaar.

Het wetsvoorstel over de verhoging van de pensioenleeftijd kreeg de steun van VVD, PvdA, CDA, ChristenUnie en SGP. PVV en SP stemden tegen, omdat ze tegen verhoging van de pensioenleeftijd zijn. D66 en GroenLinks stemden ook tegen, omdat ze juist vinden dat de pensioenleeftijd eerder omhoog moet dan in 2020.

Het vorige kabinet kwam al met het plan om de AOW-leeftijd te verhogen, maar kwam ten val voordat er werk van kon worden gemaakt. Het huidige kabinet heeft het voornemen overgenomen en een akkoord gesloten met de sociale partners, het pensioenakkoord. Dat heeft tot grote verdeeldheid binnen de vakbeweging geleid.

Volgens het kabinet is verhoging van de pensioenleeftijd noodzakelijk vanwege de vergrijzing. Het blijft wel mogelijk om met 65 jaar met pensioen te gaan, maar dat levert een korting op de AOW-uitkering op.

Skylanders Giants deze herfst op de markt

De avonturengame voor kinderen Skylanders Giants wordt deze herfst uitgegeven voor verschillende spelcomputers. Dat heeft uitgever Activision maandag bekendgemaakt. De game wordt het vervolg op Skylanders: Spyro's Adventure.

Net als Spyro's Adventure combineert Skylanders Giants fysiek speelgoed met digitale spelwerelden en virtuele wezentjes. Zoals de naam doet vermoeden, zijn de wezens voor het nieuwe spel groter dan voorheen. Dat geldt voor zowel de fysieke figuurtjes als voor de virtuele wezens.

Sommige van de figuurtjes hebben ingebouwde lampjes die oplichten wanneer het poppetje op of bij de Portal of Power is geplaatst. Plaatst een speler zijn figuurtje op het portaal, dat is aangesloten aan de spelcomputer, dan verschijnt dat wezentje in virtuele vorm in het spel.

Skylanders: Spyro's Adventure was vorig jaar de meest verkochte kindergame in de Verenigde Staten. In Europa moesten de poppetjes van Activision de sinds de jaren negentig bekende Pokémon nog voor zich dulden.


Skylanders Giants deze herfst op de markt (Foto: Novum)

KNVB laat rellen Utrecht - Twente rusten

FC Utrecht en FC Twente hoeven niet meer te vrezen voor straffen voor de ongeregeldheden tijdens hun onderlinge treffen begin december. De aanklager betaald voetbal van de KNVB heeft de zaak geseponeerd. De wedstrijd in Utrecht werd twee maanden terug in de tweede helft tijdelijk stilgelegd vanwege ongeregeldheden in het stadion.

De KNVB heeft na het afronden van het vooronderzoek besloten niet tot vervolging over te gaan, omdat de clubs nauwelijks iets te verwijten valt. De aanklager kwam tot die conclusie op basis van verklaringen van de clubs en televisiebeelden.

In het stadion werd vuurwerk naar Utrecht-supporters gegooid en buiten het stadion gooiden Utrecht-aanhangers stenen naar de politie, waarbij acht agenten gewond raakten. Twee agenten losten waarschuwingsschoten.

Sterrenmeisje wil weer tattoo van zelfde tatoeŽerder

Kimberly Vlaeminck, het meisje dat in 2009 wereldnieuws werd nadat ze tijdens een bezoek aan een tattooshop 'wakker werd' met 56 sterretjes op haar gezicht, wil een nieuwe tattoo. Nu is dat misschien niet verwonderlijk voor een jonge vrouw van 21, maar het sterrenmeisje wil haar tattoo laten zetten door dezelfde tatoeëerder die twee jaar geleden de 56 sterretjes op haar gezicht plaatste.

Het meisje heeft uiteindelijk de sterretjes één voor één laten verwijderen. Aanvankelijk leek het erop dat de tatoeëerder de kosten voor de behandeling voor zijn rekening zou nemen, maar hij kwam hier later op terug. Des te opmerkelijker dat Kimberly juist bij deze tatoeëerder haar nieuw tattoo laat plaatsen. "Maar nu heeft ze zin in een nieuwe tattoo", vertelt de man "Zo verwonderlijk is het niet dat ze hier terugkomt. Ik heb sinds die affaire ook al tattoos gezet bij enkele van haar familieleden. Het heeft geen zin om stil te blijven staan bij wat gebeurd is. En of ik haar straks iets zal aanrekenen? Dat moet je haar zelf vragen", besluit hij.

Wilfred Genee vindt zichzelf wijzer dan Derksen

Wilfred Genee vindt zichzelf in veel gevallen verstandiger dan Johan Derksen. De twee gezichten van praatprogramma Voetbal International botsen regelmatig tijdens de uitzending, waarbij Derksen zich volgens Genee vaak laat kennen.

"We zijn allebei ongelooflijke mannetjes en vinden het moeilijk om ons ongelijk toe te geven. Gelukkig ben ik vaak nog de verstandigste van de twee", zegt Genee in Grazia. "Als Johan voelt dat hij het op inhoud verliest, trekt hij het in het persoonlijke om te scoren voor de camera."

"Ik weet hoe ik Johan boos kan krijgen, maar ook hoe ik hem leuke verhalen kan laten vertellen", vervolgt de presentator. De wisselwerking tussen de twee, die wekelijks worden bijgestaan door René van der Gijp, leverde Voetbal International vorig jaar een Gouden Televizier Ring op.

Amazing Spider-Man geeft spelers vrijheid

In The Amazing Spider-Man Game kunnen gamers deze zomer te pas en te onpas slingeren aan een web of vijanden aanvallen. Dat heeft gamestudio Beenox bekendgemaakt. Daarnaast krijgt de actiegame een open spelwereld waardoor gamers meer vrijheid genieten dan eerdere filmgames rond de superheld.

De vrijheid in de handelingen wordt Web Rush genoemd. "Spelers kunnen op elk moment kiezen tussen navigeren en vechten", laat de gamestudio weten. Veel vrijheid in een spel is niet normaal voor games gebaseerd op films.

Beenox was in de voorbije jaren onder meer verantwoordelijk voor de spellen Spider-Man: Shattered Dimensions en Spider-Man: Edge of Time. De laatste Spider-Man-filmgame uit 2007 werd ook gemaakt door de gamestudio.

The Amazing Spider-Man Game wordt rond de bioscooprelease van de film uitgegeven door Activision. De film, met Emma Stone en Andrew Garfield in de hoofdrol, is op 4 juli te zien in Nederland.


Amazing Spider-Man geeft spelers vrijheid (Foto: Novum)

Bescherming slachtoffer hogere prioriteit bij rechters

Rechters kunnen voortaan voordat het vonnis is uitgesproken al gebiedsverboden of verplichte begeleiding opleggen aan verdachten om zo slachtoffers beter te beschermen. Het kabinet gaat dat mogelijk maken, laten minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en zijn staatssecretaris Fred Teeven (VVD) dinsdag weten.

Nu kunnen rechters voorafgaand aan de berechting geen verplichtingen opleggen aan verdachten van relatief lichte vergrijpen die niet in voorlopige hechtenis kunnen worden genomen. Opstelten en Teeven vinden dat rechters die mogelijkheid wel moeten krijgen om slachtoffers te beschermen en de vrees voor herhaling te beperken. Wie zich niet aan deze maatregelen houdt, kan alsnog worden vastgezet.

De bewindslieden willen verder dat rechters vrijheidsbeperkende maatregelen als zelfstandige straf kunnen opleggen. Dan gaat het bijvoorbeeld om een reisverbod naar bepaalde bestemmingen, een verbod op bepaalde sociale activiteiten zoals vrijwilligerswerk met kinderen of om andere maatregelen op maat om slachtoffers te beschermen en recidive te voorkomen.

Metzelder waarschuwt Sahin voor Madrid

Schalke 04-verdediger Christoph Metzelder waarschuwt Nuri Sahin, zijn oud-ploeggenoot bij Borussia Dortmund, over zijn positie bij Real Madrid. Sahin heeft dit seizoen slechts vijf duels gespeeld bij De Koninklijke.

Metzelder, die tussen 2007 en 2010 in de Spaanse hoofdstad speelde, spreekt van een gevaarlijke ontwikkeling. Zelf kwam de verdediger niet vaak in actie wegens veel blessureleed, maar wijt dit ook aan het feit dat hij niet vanaf het begin een sterke indruk maakte.

"Als je bij Madrid terechtkomt en geen vliegende start maakt, is er niemand bij deze club die op je wacht. Real Madrid heeft van hun eerste tien duels van dit seizoen negen duels gewonnen, dus dat betekent dat je als spelers vanaf het begin al een goede indruk moet maken. Dat zal erg moeilijk worden voor Sahin", zo meent Metzelder.

"Mijn gebrek aan continuïteit bij Madrid was niet alleen te wijten aan blessures, maar omdat de concurrentie zo groot was. Op sommige momenten voelde ik veel vertrouwen vanuit de club, maar op sommige momenten ook niet."

"Als je in Madrid wilt slagen, dan moet je meer zijn dan een goede speler. Je moet echt een ster zijn en eisen dat de club een groot bedrag aan je uitgeeft. Dat ik als transfervrije speler naar Madrid vertrok, heeft tegen me gewerkt", zo denkt Metzelder.

SGP en CU: Liever geen Elfstedentocht op zondag

Als het aan de christelijke partijen SGP en ChristenUnie ligt, wordt een mogelijke Elfstedentocht niet op zondag verreden. "Wat ons betreft wordt de zondag hoe dan ook ontzien", zei Kees van der Staaij (SGP) dinsdag.

De voorzitter van De Friesche Elfsteden Wiebe Wieling zei maandag dat de tocht eventueel op zondag kan worden verreden, maar dat dit niet de voorkeur van de organisatie geniet. Hij wil rekening houden met de deelnemers die de zondagrust in acht willen nemen.

"Het zou heel goed zijn als de traditie om de tocht op een andere dag dan zondag te organiseren wordt gehandhaafd", zei Van der Staaij. Mocht de tocht der tochten toch op zondag worden gereden dan 'sluit je daar nogal wat mensen mee uit', stelt hij.

"Ik zou het mooi vinden als zo veel mogelijk mensen kunnen meedoen", valt Arie Slob (ChristenUnie) zijn collega van de SGP bij. "De zondag is voor sommige mensen een belemmering." Maar uiteindelijk bepaalt de organisatie de datum. "En daar zit ik niet in."

"Het is een persoonlijke keuze. Ik weet dat er christenen zijn die wel zullen schaatsen en er zijn ook mensen die thuisblijven", vervolgt hij. Het is belangrijk dat zij niet worden verhinderd om naar de kerk te gaan, aldus Slob.

Amsterdam bezorgd om kansarme migranten

De gemeente Amsterdam maakt zich zorgen over de toenemende migratie uit kansarme EU-landen. Vooral Oost-Europeanen zijn actief in de criminaliteit en een deel van de migranten veroorzaakt overlast.

Daarnaast weet een groot deel van de immigranten uit Midden- en Oost-Europa niets van mogelijkheden om in te burgeren en te integreren en is steeds meer sprake van illegale huisvesting van arbeidsmigranten. Dat blijkt dinsdag uit een inventarisatie van de gemeente.

Amsterdam heeft een werkgroep in het leven geroepen met daarin alle betrokken ambtelijke diensten die moet zorgen voor een gezamenlijke aanpak. De groep krijgt onder meer de opdracht ervoor te zorgen dat migranten zich registreren. Dat gebeurt nu nog te vaak niet, waardoor het lastig is een oogje in het zeil te houden.

Ook moeten overlastgevende en criminele groepen harder worden bestreden, moeten risicovolle en overlastgevende woonsituaties worden aangepakt, moeten integratieproblemen worden voorkomen en moet gekeken worden of in sectoren waarin een personeelstekort dreigt te ontstaan, migranten kunnen worden ingezet.

Verder wil Amsterdam werkloze migranten met bijvoorbeeld psychische problemen die geen recht hebben op zorg ondersteunen bij de terugkeer naar hun eigen land.

FIFPro: "Misstanden in voetbal Oost-Europa"

De wereldvakbond voor profvoetballers, FIFPro, heeft in een onderzoek naar voetbal in Oost-Europa een schrikbarende situatie aangetroffen. In Griekenland, Bulgarije, Montenegro, Hongarije, Kroatië, Kazachstan, Rusland, Servië, Slovenië en Tsjechië is er van alles mis, net als in Polen en Oekraïne die het komende EK organiseren.

Van de 3400 voetballers die aan het onderzoek hebben meegewerkt is twaalf procent naar eigen zeggen wel eens benaderd om zich te laten omkopen. 24% van de spelers geeft aan dat er met wedstrijden gesjoemeld wordt, met als dieptepunt Kazachstan (34,3%) en Griekenland (30,3%). In Rusland zegt 43% van de respondenten van omkoping gehoord te hebben. Tot slot zegt ruim 40% het salaris wel eens te laat te hebben ontvangen.

Buschauffeur betrapt op 'sjieke slip'

Een chauffeur van het Belgische openbaarvervoerbedrijf De Lijn wilde vorige week zijn slipvaardigheid met zijn bus wel eens testen. Zijn baas is echter not amused en stelt een onderzoek in.

Op een parkeerterrein in Hasselt zag de chauffeur zijn kans schoon om te ervaren hoe het voertuig reageert op glad wegdek. Hij had er echter geen rekening mee gehouden dat hij gefilmd zou worden. Twee jongeren maakten een filmpje en plaatsten dat op YouTube, waar het ruim 60.000 keer bekeken werd.  

"Aan de hand van de data uit de gps hebben we de chauffeur kunnen opsporen. We gaan nu een gesprek met de bestuurder hebben en dan kijken of er een sanctie nodig is", meldt een woordvoerder van De Lijn. "We nemen de zaak wel ernstig en het is niet de bedoeling dat onze werknemers met onze bussen gaan joyriden."


Buschauffeur maakt 'hendig sjieke slip'

Krasse Brabander (86) schopt inbreker weg

Een 86-jarige man uit Waalwijk heeft maandagavond een man die probeerde zijn woning binnen te komen het huis uit geschopt. Bij de bejaarde man was rond 20.00 uur aangebeld, maar hij doet 's avonds nooit open. Even later hoorde hij glasgerinkel, waarna hij een jongeman achterstevoren door de kapotte voordeurruit naar binnen zag kruipen.

De krasse Brabander gaf de inbreker een schop onder zijn achterste, waarop die met een maat de benen nam. De politie heeft nog gezocht in de omgeving van de woning aan de Rossinistraat, maar wist het tweetal niet op te sporen.

David Jaffe verlaat Twisted Metal-studio

God of War-ontwikkelaar David Jaffe zal waarschijnlijk Eat Sleep Play, de studio waarvan hij mede-oprichter is, gaan verlaten als Twisted Metal voor PlayStation 3 klaar is. Mede-oprichter Scott Campbell gaf aan dat zowel de studio als Jaffe zich willen gaan richten op casual games, maar wel gescheiden van elkaar.

"[Jaffe is] excited to go into the casual space as well," aldus Campbell. "He's got some projects that he's excited about. So we're kind of going down two separate paths."

Eat Sleep Play zou afscheid hebben genomen van acht werknemers afgelopen week en is in de eindfase van de ontwikkeling van Twisted Metal, voordat het bedrijf zich zal gaan richten op mobiele games. Jaffe zelf reageerde ontkennend op het bericht van Campbell: "The rumors of me making casual games post TM - as many of you define them - are highly exaggerated."

Twisted Metal zal op 7 maart gaan verschijnen. Het spel stond oorspronkelijk gepland voor Valentijnsdag, maar was vertraagd. In Twisted Metal nemen spelers het in tot de tanden toe bewapende auto's tegen elkaar op. In de nieuwste versie komen voor het eerst ook motoren en helikopters bij de actie kijken. Het extreme geweld is in de Europese versie lichtelijk gecensureerd.

Twisted Metal

Leraar veroordeeld voor seks met 15-jarige

Een 48-jarige leraar uit Maartensdijk is dinsdag veroordeeld tot vier maanden cel voor het plegen van ontucht met een 15-jarige jongen. De jongen had zich ouder voorgedaan dan hij in werkelijkheid bleek te zijn, en was een relatie aangegaan met de man. De rechtbank in Utrecht vindt echter dat de docent had moeten uitzoeken hoe oud de jongen precies was.

De leraar en de jongen, die geen leerling was van de man, hadden tijdens hun relatie seks met elkaar. De twee kenden elkaar via een chatbox op internet. De 15-jarige had de man onder meer wijsgemaakt dat hij zijn rijbewijs had gehaald. Ook vierde hij met zijn 48-jarige vriend zijn 18-jarige verjaardag.

De rechtbank vindt echter dat omdat de leraar zelf lesgaf op een middelbare school, een stuk ouder was en wist dat de leeftijd van jongeren soms moeilijk in te schatten is, had moeten uitzoeken hoe oud de jongen echt was. Jongeren zijn volgens de rechtbank daarbij niet of onvoldoende in staat hun 'seksuele integriteit' te bewaken.

Tegen de man, die ook actief was binnen een kerk, was een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar en een halfjaar voorwaardelijke cel geëist. De rechtbank komt echter tot een lagere straf, omdat er geen sprake was van dwang of afhankelijkheid.

De rechtbank heeft de leraar veroordeeld tot vier maanden onvoorwaardelijke en zes maanden voorwaardelijke cel. Ook moet de man groepstherapie volgen en duizend euro schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.

Zieke Andrť Rieu mist Duitse en Deense concerten

De zieke André Rieu is nog niet opgeknapt en heeft meer optredens af moeten zeggen. De 62-jarige violist mist concerten in het Duitse München, Bremen en Mannheim. In Denemarken worden de optredens in Kopenhagen en Odense uitgesteld. Vorige maand werd de violist geveld door de griep en moest toen ook al concerten missen.

De virale infectie is nu verergerd en Rieu is niet in staat om op het podium te staan. "Het gaat al beter met hem, maar hij voelt zich nog niet goed genoeg om op te treden", vertelt zijn woordvoerder aan Novum Nieuws.

Rieu moet voldoende rust nemen zodat hij na carnaval weer volledig hersteld op het podium kan staan. Kaarten voor de afgelaste concerten blijven gewoon geldig en naar vervangende data wordt gezocht.

Scheepsbel afzwaaiend marineschip voor Kuipers

Astronaut André Kuipers wordt de beschermheer van de scheepsbel van het oudste Nederlandse marineschip, dat vrijdag na 36 jaar uit dienst wordt genomen.

De Hr. Ms. Zuiderkruis heeft de afgelopen 36 jaar alle wereldzeeën bevaren. In 1981 was de Zuiderkruis het eerste marineschip met vrouwelijke bemanningsleden aan boord. Eind 2011 sloot het schip zijn operationele inzet af met een antipiraterijmissie voor de kust van Somalië.

De marine neemt vrijdag in Den Helder afscheid van het bevoorradingsschip. Naar marinetraditie wordt de scheepsbel in bruikleen gegeven aan een beschermheer of -vrouwe. De keuze is op Kuipers gevallen omdat hij zich het dichtst bij het sterrenbeeld Zuiderkruis bevindt. Kuipers' echtgenote neemt de bel vrijdag namens de ruimtereiziger in ontvangst.

De Zuiderkruis wordt vervangen door het Joint Services Ship. Het schip, dat 407,9 miljoen euro gaat kosten, wordt naar verwachting in 2014 opgeleverd.


Scheepsbel afzwaaiend marineschip voor Kuipers (Foto: Novum)

Tiny Tower ruim tien miljoen keer gedownload

De managementgame Tiny Tower is tien miljoen keer gedownload op iOS platforms zo maakte ontwikkelaar Ian Marsh bekend in een tweet. De game wordt dagelijks gespeeld door een miljoen mensen alleen al op Android-telefoons.

Deze miljoen mensen zijn verantwoordelijk voor tien miljoen sessies van Tiny Tower per dag. In Tiny Tower onderhoud je een toren door nieuwe verdiepingen met nieuwe soorten winkels te realiseren, waardoor het voor de inwoners aantrekkelijk wordt om daar te wonen. Dit is een zichzelf herhalend proces waarmee veel geld verdiend wordt. Het spel was Apple's 2011 Game of the Year.

De Jager: Griekenland kan uit de eurozone

Griekenland kan uit de euro zonder dat dat tot economische rampen in de hele Europese Unie leidt. Dat heeft minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) dinsdag gezegd in de Tweede Kamer.

Het afgelopen anderhalf jaar zijn tal van maatregelen genomen die het besmettingsgevaar verkleinen, zei De Jager. Hij doelde onder meer op het vergroten van het Europese noodfonds, het aanscherpen van de begrotingsregels en het herkapitaliseren van banken. "Daardoor is het gevaar afgenomen dat de Griekse problemen overslaan op de rest van de eurozone", zei De Jager.

De Jager tekende erbij aan dat een Grieks exit uit de euro nog altijd gevolgen zal hebben voor de rest van de eurozone. "Je kunt niet gratis afscheid nemen van een land. Dat gaat ons echt geld kosten", zei De Jager. Alleen tot een 'armageddon' zal het niet komen, dankzij de maatregelen van het afgelopen anderhalf jaar.

De Jager moest in de Kamer tekst en uitleg komen geven over uitspraken van Europees commissaris Neelie Kroes. Zij zei in een interview met De Volkskrant dat er 'geen man overboord' is als Griekenland uit de euro stapt. Volgens De Jager heeft zij feitelijk gelijk. Hij tekende erbij aan dat ook Kroes het liefst ziet dat Griekenland in de eurozone blijft.

De PVV, die al langer vindt dat Griekenland uit de euro moet en geen cent hulp moet krijgen, ziet in de uitspraken van Kroes een bewijs van het eigen gelijk. "Eindelijk iemand met gezond verstand in Brussel", zei PVV-Kamerlid Teun van Dijck.


De Jager: Griekenland kan uit de eurozone (Foto: Novum)

Aanklager start vooronderzoek naar slechte velden

De Graafschap, ADO Den Haag, AGOVV Apeldoorn en FC Volendam moeten zich verantwoorden voor de slechte staat van hun velden. De aanklager betaald voetbal van de KNVB is een vooronderzoek gestart. De vier clubs konden ondanks de aanwezigheid van een kunstgrasveld of veldverwarming hun thuiswedstrijd afgelopen weekend niet door laten gaan.

De aanklager besloot op basis van de rapportages van de arbitrage om opheldering te vragen. De betrokken clubs hebben tot maandag 12.00 uur de tijd om op de schriftelijke vragen te reageren. Afgelopen weekend werden er in totaal elf wedstrijden in het betaald voetbal afgelast.

WADA-voorzitter noemt Contador bedrieger

John Fahey, voorzitter van antidopingfederatie WADA, noemt wielrenner Alberto Contador een bedrieger. Contador werd door het internationaal sporttribunaal CAS schuldig bevonden aan het gebruik van doping en voor twee jaar geschorst. Ook werd hem zijn Tourzege uit 2010 afgenomen.

Fahey noemde de uitspraak van het CAS duidelijk en zei dat iedereen die betrapt wordt met verboden middelen in zijn lichaam een bedrieger is. "Zo simpel is het.'' Contador werd aanvankelijk vrijgesproken door de Spaanse wielerfederatie. De internationale wielerunie UCI en het WADA van Fahey gingen daarop in beroep bij het CAS. Dat vond de Spaanse renner wel schuldig aan gebruik van het middel clenbuterol.

Trailer The Amazing Spider-Man Online

De langverwachte trailer van The Amazing Spider-Man is vandaag op het wereldwijde web verschenen. Sony gaf gister al een sneak preview weg aan filmkijkers in dertien Amerikaanse steden.

De trailer is uiteraard gemaakt voor een groot bioscoopdoek maar ook op je computer kan je in onderstaande trailer al een aardig idee krijgen van de nieuwe bewerking van het beroemde Marvel verhaal. In de film zien we een veelbelovende cast met onder meer Andrew Garfield, Emma Stone, Rhys Ifans, Martin Sheen en Sally Field.

The Amazing Spider-Man draait vanaf 4 juli in de Nederlandse bioscopen.

Advocaten Cruijff: rol Van Gaal uitgespeeld

De rol van Louis van Gaal bij Ajax is uitgespeeld. Dat stellen de advocaten van Johan Cruijff en de jeugdtrainers van Ajax dinsdag. Ajax' advocaat Peter Wakkie ziet nog wel een mogelijkheid om de procedure over te doen. "Dan zeg ik: kom maar op. Dan sturen wij een deurwaarder langs om de dwangsom te innen", toont Frank Kroes zich strijdbaar.

Volgens de advocaten van Cruijff is het ook helemaal niet mogelijk om met dezelfde raad van commissarissen nu wel tot een rechtsgeldige beslissing te komen. "Van de vrucht van overleg kan geen sprake zijn. Cruijff krijgt dan toch weer dezelfde beslissing gepresenteerd."

Ook het afgelasten van de voor vrijdag geplande bijzondere aandeelhoudersvergadering, waar Wakkie op wees, is volgens de advocaten van Cruijff niet mogelijk. "Ajax heeft alleen de agendapunten afhankelijk gemaakt van het vonnis. De vergadering is niet voorwaardelijk uitgeschreven, dus die kunnen ze niet schrappen."

Teaser en poster voor Osombie verschenen

Er is een teaser en een poster verschenen voor de film Osombie. In de film zien we niemand minder dan Osama Bin Laden terugkeren als zombie samen met een horde zombie terroristen. 

In de film volgen we de lotgevallen van Dusty, een yoga instructrice uit Colorado die op zoek is naar haar broer Derek. Derek gelooft heilig in allerlei duistere theorieën en is er van overtuigd dat Bin Laden nog steeds leeft, ondanks zijn begrafenis op zee. Dusty gaat samen met een team van NATO op een geheime missie. Al snel ontdekken ze dat Derek gelijk had. Osama is terug uit zijn zeegraf en heeft een leger van zombie terroristen opgericht. Dusty en de soldaten zijn de enige hoop om de bron van de zombieplaag te vinden voordat de rest van de wereld wordt besmet.

Osombie is gebaseerd op een scenario van Kurt Hale. Het is nog onbekend wanneer de film gaat verschijnen. Zo te zien kunnen ze nog wel wat budget gebruiken. Afgaande op onderstaande teaser moet dat geen probleem zijn.


Osama is terug en hij heeft zin aan vlees.

Winnaar FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Deze week maakte je kans op een T-shirt van Rayman Origins. Het enige wat je moest doen om kans te maken is de Ubi-moeilijke vraag beantwoorden: Welk cijfer scoorde Rayman Origins op FOK!games? Het antwoord is 8.5.

De gelukkige die het T-shirt in de brievenbus mag verwachten is JohnDorian. Gefeliciteerd, de prijs wordt zo spoedig mogelijk opgestuurd! Volgende week maandag is er weer een prijsvraag, tot dan!

RšikkŲnen tevreden over de Lotus E20

Kimi Räikkönen is positief over de nieuwe Lotus E20 na de eerste ronden in Jerez. De Finse coureur reed afgelopen maandag 22 ronden over het circuit en kende geen problemen tijdens de shakedown. Hij hield zich voornamelijk bezig met het testen van de systemen in de eerste en tweede versnelling.

"Het is geweldig om de E20 op een circuit te zien en zelfs nog fantastischer om achter het stuur plaats te nemen", zei Raikkonen tegen GPUpdate. "Het is frustrerend om in een nieuwe auto te rijden en er niet mee op de limiet te mogen, maar gelukkig heb ik die mogelijkheid de komende twee dagen wel. Mijn eerste indruk van de auto is goed. Ik zat comfortabel en de wagen voelde goed aan in de eerste en tweede versnelling. Nu moeten we zien wat de auto tijdens de eerste testdag kan."

Raikkonen
Räikkönen tevreden over de Lotus E20 (Foto: Pro Shots)

Traumachirurg: zet helm op bij het schaatsen

Schaatsers doen er verstandig aan een helm te dragen vanwege het grote risico op hoofd- of hersenletsel. Dat zeggen traumachirurg Wietse Zuidema en student geneeskunde Job Schimmer op de website van Medisch Contact. Jaarlijks worden tachtig schaatsers met hersenletsel opgenomen. Het dragen van een helm is niet populair bij schaatsers.

"Schaatsen is een erg blessuregevoelige sport", zegt het tweetal. Zesduizend schaatsers komen jaarlijks bij de spoedeisende hulp terecht, vooral met botbreuken. Vierhonderd mensen moeten na hun val worden openomen in het ziekenhuis, waarvan een flink aantal dus met hersenletsel. De relatieve onervarenheid speelt bij veel van de schaatsongelukken een rol.

Zuidema en Schimmer zeggen dat door het verplicht stellen van de helm bij sporten als skiën en snowboarden het risico op hoofdletsel met zestig procent is afgenomen. Onder schaatsers draagt vooralsnog ongeveer twee procent een helm.

Volgende week debat spoorchaos

De Tweede Kamer debatteert volgende week met minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) over de problemen op het spoor door het winterweer. Dat is dinsdag besloten.

De partijen wachten eerst nog op een nieuwe brief van de bewindsvrouw met meer uitleg waarom het treinverkeer afgelopen vrijdag volledig kon vastlopen na de eerste sneeuw van deze winter. Ook wil de Kamer meer weten over de informatievoorziening aan de reizigers, de wissels en de nooddienstregeling die nog de hele week van kracht is.

De bewindsvrouw stuurde dinsdag ook al een brief naar de Kamer. Daarin schrijft ze dat de getroffen maatregelen niet betrouwbaar genoeg waren en dat de communicatie naar de reiziger te wensen overliet. Tegelijkertijd blijft het Nederlandse spoor kwetsbaar voor extreme weersomstandigheden, aldus Schultz.

Onder meer de SP en PvdA wilden deze week al een debat houden met de minister, maar daarvoor was geen meerderheid te vinden.

Wereldkampioen Cavendish wint in Qatar

Mark Cavendish heeft de derde etappe van de Tour of Qatar op zijn naam geschreven. De wereldkampioen van Team Sky won in een sprint van een uitgedunde groep van leider Tom Boonen en Aidis Kruopis.

Een groep van 39 renners ontstond nadat er een waaier werd getrokken. Daarin zaten de meeste sprinttoppers en waren de grootste teams vertegenwoordigd. Ook Maarten Tjallingii, Thomas Dekker, Tom Veelers en Sebastian Langeveld misten de slag niet.

In de sprint werd Boonen gelanceerd door zijn ploegmaat Gert Steegsmans, iets wat zondag nog tot de zege leidde. Dit keer moest de Belg echter de Brit Cavendish voor laten gaan. Boonen blijft wel leider in het klassement.

Hello Kitty tekent contract met Hooters

Wanneer je het woord "Hooters" voorbij ziet komen denk je meteen aan oranje hotpants, kippenvleugeltjes en schaars geklede dames. Waar je niet meteen aan zult denken is het gamepersonage Hello Kitty.

Toch zal Hello Kitty een icoon worden voor Hooters in Japan. Sanrio, de uitgever van Hello Kitty, is van plan om het lieve, kleine katje overal voor te gaan inzetten. Hello Kitty zal worden ingezet voor diverse marketingdoeleinden en onder andere dit soort samenwerkingen moeten ervoor zorgen dat Hello Kitty nog beter in de markt komt te staan.

"De eerste 1.000 klanten die in ons restaurant een parfait bestellen zullen Hello Kitty Hooter-speldjes krijgen" aldus Hooters.

Webber rijdt voor het eerst met de RB8

Mark Webber heeft vandaag voor het eerst gereden met de RB8. Dit meldt GPUpdate. De Australiër mocht voor het middaguur zijn nieuwe bolide op het circuit van Jerez de la Frontera uitproberen. Red Bull presenteerde afgelopen maandag de Formule 1-wagen voor het seizoen 2012 via de website van de renstal.

Op de eerste helft van de testdag in Jerez wist Kimi Räikkönen zijn gloednieuwe Lotus naar de eerste plek te rijden. De Finse coureur behaalde een tijd van 1.19,670. Nico Rosberg klom naar de tweede plaats en moest een halve seconde toegeven op Räikkönen. De Duitser beschikte nog niet over zijn nieuwe wagen en moest het doen met de Mercedes van vorig jaar. Paul di Resta was een fractie langzamer dan Rosberg en reed de derde tijd van de dag. Jenson Button en Felipe Massa deden niet mee voor de snelste rondetijd. Zij reden in een rustig tempo rond op het circuit. Sebastian Vettel komt donderdag pas in actie.

Vorig jaar werd de snelste tijd gereden door Rubens Barrichello in de Williams FW33. De Braziliaan reed toen een tijd van 1.19,832.

Vier klassiekers op natuurijs in verschiet

De marathonschaatsers krijgen de komende week vier klassiekers op natuurijs voor hun kiezen. Donderdag is in het Friese Goingarijp de Ronde van Skarsterlân, een dag later staat de Veluwemeertocht gepland. Zondag volgt de Hollands Venetiëtocht. Als het weer het toelaat, wordt volgende week de Driedaagse van Ankeveen gereden.

De Ronde van Skarsterlân is een van de drie nieuwe klassiekers die aan de kalender zijn toegevoegd. In totaal kent Nederland vijftien klassiekers op natuurijs. Woensdag wordt in Emmen eerst nog het NK marathon op natuurijs gereden. De komst van een zestiende Elfstedentocht is voorlopig nog onzeker.

Gevoelstemperatuur dinsdag uitzonderlijk laag

De gevoelstemperatuur was dinsdagochtend uitzonderlijk laag. Op veel plaatsen voelde de kou aan als 25 graden onder nul. Zulke gevoelstemperaturen komen maar eens in de dertig jaar voor, meldt het KNMI. In Lelystad was het het koudst met een gevoelstemperatuur van min 27 graden.

De laagst gemeten gevoelstemperatuur was op 14 januari 1987 in het noorden en midden van het land. Door een combinatie van strenge vorst en wind werd het toen -28 graden in Eelde en Twente.

De droge vrieskou van de afgelopen dagen maakt dinsdagavond plaats voor vochtigere lucht. Daardoor kan het vooral op plaatsen waar geen zout ligt spekglad worden, melden meteorologen van Weeronline.

Nederland heeft sinds zondag te maken met een koudegolf. Het is de eerste van deze eeuw en de 33e sinds 1901. Sinds vorige week maandag is de maximumtemperatuur niet meer boven het vriespunt gekomen.


Gevoelstemperatuur dinsdag uitzonderlijk laag (Foto: Novum)

Mensenrechtenhof EU handhaaft persvrijheden

Media mogen verslag blijven doen van het wel en wee van beroemdheden. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) dinsdag bepaald. Een klacht van prinses Caroline van Monaco werd hiermee afgewezen. Het hof hield bij zijn beslissing rekening met de vaak lastige balans tussen het recht van de media om zich te uiten en het recht op privacy van een individu.

Het EHRM behandelde twee zaken die waren samengevoegd tot één zaak. Het ene deel van de zaak had betrekking op een Duitse tv-ster die er in de media van werd beschuldigd cocaïne te hebben gebruikt. De andere zaak draaide om de publicatie van een foto van prinses Caroline en haar man die tijdens een skivakantie was genomen.

De uitspraak van het EHRM kan worden gezien als afbakening voor de persvrijheid voor alle 47 lidstaten van de Raad van Europa.

Van der Linden naar Go Ahead Eagles

Go Ahead Eagles heeft op de eigen clubsite bekendgemaakt dat Jop van der Linden in de zomer over zal komen van Helmond Sport. De 21-jarige centrale verdediger zette zijn handtekening onder een tweejarig contract. De club heeft tevens de optie om Van der Linden voor een derde jaar vast te leggen. Commissaris Marc Overmars is erg tevreden over de komst van de verdediger.

"We volgen Jop van der Linden al een tijdje. Een talentvolle verdediger die in de komende jaren kan doorgroeien. Nadat wij hoorden dat hij niet wilde bijtekenen bij Helmond Sport hebben wij snel gehandeld. Waar we vorig jaar vaak naast spelers grepen, lukt het nu wel om zaken te doen", aldus Overmars op de clubsite van Go Ahead Eagles.

Van der Linden werd geboren in Apeldoorn en werd op jeugdige leeftijd ontdekt door Vitesse. De Arnhemse club plukte hem zodoende weg bij amateurclub Columbia. Door Vitesse werd hij later uitgeleend aan AGOVV. Daarna maakte hij de overstap naar Helmond Sport, waar hij aan zijn tweede seizoen bezig is. Hij heeft dit seizoen twintig duels voor de Brabanders gespeeld, waarin hij zes keer het doel wist te treffen.

Studenten kondigen week van protest aan

Studenten gaan een week lang protesteren tegen de bezuinigingen in het hoger onderwijs. In de week van 19 tot en met 23 maart wordt er lokaal en mogelijk ook landelijk gedemonstreerd tegen de plannen van staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra. Dat meldt de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) dinsdag.

"We hebben de afgelopen tijd gemerkt dat de actiebereidheid onder studenten groeit", zegt LSVb-voorzitter Pascal ten Have. Het gaat volgens hem niet alleen om het verlies van de basisbeurs in de masteropleiding, maar ook om het inkorten van het ov-recht en de bezuinigingen op de aanvullende beurs.

"Het is voor studenten een grote schok dat al deze maatregelen tegelijk worden ingevoerd", aldus Ten Have. "Ze verliezen bovendien het overzicht over wat de plannen precies voor hen betekenen."

Hoe de acties er precies uitzien, is nog niet duidelijk. De studenten trekken voorlopig niet naar het Malieveld in Den Haag. Daar protesteerden studenten vorig jaar januari tegen de overheidsplannen.

Sebastiaan Hameleers van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) laat weten de acties van de LSVb te steunen. "Wij gaan zelf ook iets doen met onze achterban, maar we laten nog weten waar en wanneer dat gaat plaatsvinden."

Ajax-supporters tevreden met uitspraak

De Ajax-supporters zijn tevreden met de uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam. De voorgenomen benoeming van Louis van Gaal en Martin Sturkenboom werd vandaag door het gerechtshof verboden op straffe van een dwangsom. "Johan heeft weer een wedstrijd gewonnen", aldus Daniël Dekker, voorzitter van de supportersvereniging van Ajax over Cruijff, tegenover het AD.

De supportersvereniging had tezamen met een groep jeugdtrainers een kort geding aangespannen tegen het besluit van de vier commissarissen van Ajax. "Wij hebben 90.000 leden", zei Dekker. "Uit recent onderzoek bleek dat 77 procent van die leden achter Cruijff staat. Dit is goed voor de club. Ik hoop dat er nu snel rust komt."

Hij gaat ervan uit dat vrijdag tijdens de aandeelhoudersvergadering het vertrouwen in de raad van commissarissen (RvC) wordt opgezegd, of dat de RvC voor die tijd vrijwillig opstapt. "De positie van de RvC is nu onhoudbaar geworden", zei Dekker die hoopt dat de posities bij Ajax de komende periode snel kunnen worden ingevuld. "Ik hoop dat de optie van Marco van Basten als directeur nog open is."

Rossi verlost van pin in been

MotoGP-coureur Valentino Rossi is onder het mes gegaan om een metalen pin uit zijn scheenbeen te verwijderen. Deze was er in 2010 in geplaatst nadat de Italiaan op Mugello een gecompliceerde beenbreuk opliep.

De operatie is succesvol verlopen, waardoor Rossi eind deze maand in Sepang kan verschijnen voor de volgende MotoGP-test. Zijn Ducati-teamgenoot Nicky Hayden is vandaag aan zijn schouder geholpen. De Amerikaan liep eind vorig jaar een blessure op bij een trainingsongeval.

Kamerleden stranden met trein in weiland

Diverse Kamerleden zijn dinsdagochtend gestrand met de trein in een weiland bij Woerden. Door een gesprongen bovenleiding kon de trein niet verder.

Uit tweets van CDA'er Kathleen Ferrier blijkt dat onder meer Kees Verhoeven (D66), Esmé Wiegman (ChristenUnie), Ronald Plasterk (PvdA) en Paulus Janssen (SP) vastzitten. Ook GroenLinks-Kamerlid Arjan el Fassed zit in de trein. Volgens hem wordt de trein door een locomotief weggesleept naar Gouda. Door de verstoring moeten reizigers tussen Utrecht, Den Haag en Rotterdam rekening houden met een uur extra reistijd. Dat duurt naar verwachting nog tot 15.00 uur.

Inlogproblemen bij digitale Cito-toets

Scholen hebben dinsdagochtend problemen ondervonden om deel te nemen aan de digitale versie van de Cito-toets. Op een bepaald moment was inloggen niet meer mogelijk. Vervolgens werd toetsinstituut Cito overspoeld door telefoontjes, waardoor ook de telefooncentrale uitviel, meldt een woordvoerder van Cito.

Aan deze versie doen drie- tot vierduizend scholen mee. Hoeveel scholen en kinderen precies niet konden inloggen, is nog onduidelijk. "Maar het is heel vervelend dat ook de telefooncentrale uitviel, want daardoor konden we niet vertellen dat we druk bezig waren de problemen op te lossen."

Kinderen die al waren ingelogd, hadden nergens last van. Maar her en der lukte inloggen niet. Ook kon het voorkomen dat kinderen die al begonnen waren en even hadden uitgelogd ineens niet meer konden inloggen. "Zij hoeven de vragen die ze al hadden beantwoord niet over te doen. De antwoorden zijn opgeslagen", zegt de woordvoerder.

Omstreeks 11.30 uur leken de problemen voorbij te zijn. Ruim drieduizend scholen waren op dat moment volgens de woordvoerder bezig met de toets. Ook de telefonische problemen lijken te zijn opgelost.

Waardoor de problemen met het inloggen zijn ontstaan, is nog onbekend. "Aan de servers lag het in ieder geval niet."

Weer storing met internetbankieren ING

ING heeft dinsdag opnieuw te maken met een storing. Klanten kunnen hun spaarrekening niet bekijken en ook geen overschrijvingen doen van en naar de spaarrekening. De bank werkt aan een oplossing.

Vorige maand konden klanten van ING meerdere malen beperkt internetbankieren. Twee weken geleden kampte de bank zelfs vier dagen achtereen met storingen. Dat kwam toen door een fout in de database. Wat de oorzaak nu is, is niet duidelijk.

Douaniers bevrijden vogels uit shampooflessen

Een 54-jarige man die twee vogels een vliegtuig in wilde smokkelen is dinsdag op Schiphol betrapt. Hij had twee rode kardinalen in shampooflessen verstopt en die vervolgens in zijn sok gestopt. De man probeerde de vogels op die manier mee te nemen naar Argentinië, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Rode kardinalen zijn geen beschermde diersoort. Het is daarom niet verboden de dieren te exporteren. Volgens de NVWA had de man een hoop leed kunnen voorkomen als hij voor de juiste vergunningen en normaal vervoer had gezorgd.

De man, die in Argentinië woont en de vogels daar vermoedelijk wilde gaan fokken, krijgt een proces-verbaal. De smokkelaar kan de vogels terugkrijgen, maar moet dan wel alle gemaakte kosten voor onder meer verzorging en opvang betalen.


Douaniers bevrijden vogels uit shampooflessen (Foto: Novum)

Karl Lagerfeld vindt Adele te dik

Karl Lagerfeld vindt dat Adele wel een paar kilo kan missen. "Ze is een beetje te dik, maar ze heeft een mooi gezicht en prachtige stem", zegt de Duitse modeontwerper tegen forenzenkrant Metro. Lagerfeld mocht maandag optreden als gastredacteur van alle edities van Metro, waaronder de Nederlandse.

Over de zangeres Lana del Rey is de 78-jarige Chanel-ontwerper iets positiever. "Ze heeft een erg modern uiterlijk en op foto's ziet ze er mooi uit, ondanks alle implantaten. Maar daarmee is ze niet de enige."

Lagerfeld vindt overigens niet dat mensen altijd hun mening moeten geven. "Wees politiek correct, maar wordt niet saai. Mensen moeten wat gevoeliger zijn op dit vlak en niet zo veel vertellen. Is het echt nodig dat anderen altijd weten wat je vindt?"

De Duitser was zelf ooit ook aan de zwaardere kant. Lagerfeld viel in 2001 42 kilo af, dit deed hij naar eigen zeggen niet uit gezondheidsoverwegingen, maar vanwege ijdelheid. Hij wilde koste wat het kost een Dior-pak van slanke snit aankunnen. Het in 2005 verschenen boek, The Karl Lagerfeld diet, vertelt over zijn dieetperikelen.

'Ik heb het idee voor Psychonauts 2 al klaar'

Double Fine-baas Tim Schafer heeft een idee voor Psychonauts 2 maar heeft nog geen publisher gevonden om de game te maken. Schafer krijgt vaker de vraag of er een vervolg gaat komen op de game uit 2005. Zelf wil hij graag, maar tot nu toe is er nog niemand bereid om met hem in zee te gaan.

"I get a lot of, on Twitter or whatever, daily questions about Psychonauts 2. And I would love to do Psychonauts 2, I've actually pitched that to publishers several times and no-one has taken the bait so far. So it is hard because fans often don't know how the business works, with the difference between a developer and a publisher, it's hard to explain that. I'd love to do that game, but I'd have to convince someone to just give me a few million dollars. That's all."

Dus als iemand een paar miljoen over heeft voor Schafer, dan kun je contact met hem opnemen om de game uit te brengen. Tot die tijd moeten we wachten tot een publisher akkoord gaat.

Resident Evil 6 is clean gemaakt

CAPCOM heeft in een interview aangegeven dat Resident Evil 6 clean gemaakt is; de inspiratie voor de game komt niet uit vorige versies. Nadat de eerste beelden op het internet verschenen, werden er al snel links gelegd met voorgaande delen waaronder Resident Evil 4.

"We have a ton of respect for the past RE games. The ways in which they were each able to provide unique experiences is incredibly important. With RE6 we hope to create an even greater game than the previous entries in the series. That being said, we are not focusing on any previous title in particular. What we can say though, is that we do consider the things we have learned from previous RE games to be really beneficial as we make this new title."

De reden dat Leon en Chris weer hoofdrolspelers zijn, heeft te maken met de loop van het verhaal. Er zullen nog meer personages hun opwachting maken, aldus CAPCOM. "We hope everyone will look forward to finding out about them and how they fit into the story."

Resident Evil 6 komt uit eind dit jaar uit voor Xbox 360 en PlayStation 3.

'Eerste game Respawn begin volgend jaar'

De eerste game van de omstreden gamestudio Respawn Entertainment ligt begin volgend jaar in de winkels. Dat blijkt uit een document van uitgever Electronic Arts dat de Franse website Hardgamers in handen heeft gekregen. Het enige dat bekend is over de game is dat het een schietspel wordt.

Respawn Entertainment is in april 2010 ontstaan nadat verschillende leidinggevenden van gamestudio Infinity Ward, verantwoordelijk voor Call of Duty: Modern Warfare, de laan uit werden gestuurd door uitgever Activision. Zij zouden stiekem samenwerken met concurrent Electronic Arts. Op dit moment lopen nog enkele rechtszaken.

Naast de game van Respawn worden in het document ook spellen als het onaangekondigde Outernauts van gamestudio Insomniac, de online game The Secret World en een remake van het strategiespel Populous genoemd. Deze spellen moeten allemaal uiterlijk maart volgend jaar in de winkel liggen.


'Eerste game Respawn begin volgend jaar' 

'EK zwemmen in Antwerpen in gevaar'

Antwerpen dreigt het Europees kampioenschap zwemmen, dat voor 16 tot en met 27 mei gepland staat in het Sportpaleis, kwijt te raken. De organisatie kampt met ernstige financiële problemen, meldt de Gazet van Antwerpen dinsdag. Eindhoven, waar het schoonspringen tijdens het EK al gepland stond, wordt genoemd als alternatieve locatie.

Bij de Nederlandse zwembond vinden ze de berichten over een eventueel EK in Eindhoven voorbarig. "Wij zijn er nog totaal niet mee bezig", zegt KNZB-woordvoerder Aad van Groningen over de mogelijkheid dat het EK zwemmen naar Nederland zou gaan.

"Er is ons vooralsnog niets gevraagd door de Europese zwemfederatie, en als ze dat zouden doen moeten we er goed over nadenken, want het is kort dag. We zijn nu bezig met de afwikkeling van het EK waterpolo", gaat Van Groningen verder. Het EK waterpolo werd vorige maand gehouden.

Ondanks een extra subsidie door de stad Antwerpen van honderdduizend euro is de organisatie in de voorbije maanden steeds verder in de geldelijke malaise geraakt. Om het EK voor Antwerpen te kunnen behouden, is nog minstens driehonderdduizend euro benodigd. De gemeente heeft al laten weten niet nog meer geld ter beschikking te zullen stellen.

Speciaal voor het EK zwemmen zouden in het Antwerpse Sportpaleis twee zwembaden, een olympisch bad en een oefenbad, worden aangelegd.

'Spark Unlimited werkt aan Star Wars Battlefront 3'

Gamestudio Spark Unlimited werkt aan Star Wars: Battlefront 3. Het spel moet verschijnen voor de Xbox 360, PlayStation 3 en pc. Dat concludeert de website PlayStation Lifestyle op basis van verschillende bronnen. Onder meer cv's, tweets en vacatures verwijzen naar een vervolg op het in 2005 uitgebrachte Star Wars: Battlefront 2.

Spark Unlimited zoekt een ontwikkelaar die het vechtsysteem wil maken voor een sciencefictionactieavontuur. In cv's van voormalige medewerkers van de gamestudio wordt ook verwezen naar een actiegame met zwaarden, ofwel de bekende futuristische lightsabers, als vervolg op een populair spel in een 'bekende serie'.

Uitingen van de gamestudio op Twitter verwijzen ook naar de nieuwe Star Wars-game. De gamestudio heeft echter laten weten dat de officiële aankondiging door uitgever Lucas Arts misschien nog 'far far away' is.


'Spark Unlimited werkt aan Star Wars Battlefront 3'

Koorts

Bij de eerste nacht onder nul wordt de hoop geboren, en bij een dun laagje ijs wordt de hoop gevoed op een Elfstedentocht. Ieder jaar wordt de hoop weer keihard de grond ingestampt als de wind draait, de zon schijnt en de vorst verdreven wordt. Maar nu is het misschien zover. De rayonhoofden zijn bijeengekomen voor een oriënterend gesprek. Vaarverboden worden uitgebreid. Wakken worden gedicht met ijsklompen uit nabijgelegen sloten. De Elfstedenkoorts heerst.

Harrison Ford toch niet in beeld voor Blade Runner

Harrison Ford zal toch niet te zien zijn in Blade Runner 2. Dat zegt producent Andrew Kosove, die hiermee hardnekkige geruchten ontkracht. De Canadese filmsite Twitch Film schreef maandag dat Ford, ondanks uitspraken van Kosove in augustus, toch in bespreking was met regisseur Ridley Scott.

"Het is absoluut niet waar dat er gesprekken plaatsvinden over een rol voor Harrison Ford in de nieuwe Blade Runner", zegt Kosove dinsdag tegen de Amerikaanse filmsite Deadline. "Voor alle duidelijkheid, we zijn nu met Ridley bezig om het achtergrondverhaal uit te pluizen, waarbij we nog moeten bedenken welke richting de film op gaat. We zijn nog lang niet bezig met acteurs."

De 74-jarige Scott roept al sinds hij in 1982 Blade Runner regisseerde, dat hij graag een nieuwe Blade Runner wil maken. Vorig jaar werd bekend dat hij een prequel gaat regisseren en dat er plannen zijn voor een vervolgfilm. Wanneer de films in productie gaan, is nog onbekend.


Harrison Ford toch niet in beeld voor Blade Runner (Foto: Novum)

Rodriguez werkt aan vervolg op Machete

Regisseur Robert Rodriguez start in april met de actiefilm Machete Kills. De film wordt een vervolg op Machete uit 2010 en wordt de tweede film van een trilogie, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. De productie gaat in april van start.

"De fans van personage van Machete waren vanaf het begin heel fanatiek", zegt de Texaanse regisseur in een reactie. "Machete is een echte superheld en Machete Kills wordt groter en ambitieuzer dan de eerste film."

In Machete Kills huurt de Amerikaanse regering de titelheld in voor een onmogelijke klus. Hij moet zich al vechtend een weg banen naar Mexico om daar een gestoorde drugsbaron en een excentrieke wapenhandelaar te doden. De twee beramen een wereldoorlog en daar moet Machete een stokje voor steken.

De bedoeling is dat Danny Trejo terugkeert als Machete, de Mexicaanse ex-agent met een voorliefde voor kapmessen. Of Robert De Niro, Steven Seagal, Lindsay Lohan en Jessica Alba ook in de sequel te zien zullen zijn, is nog maar de vraag.


Rodriguez werkt aan vervolg op Machete (Foto: Novum)

Wakkie: "Benoemingsprocedure Ajax opnieuw doen"

Het gerechtshof verbood eerder vandaag de benoeming van Louis van Gaal en Martin Sturkenboom bij Ajax. De advocaat van de Raad van Commissarissen bij de Amsterdammers, Peter Wakkie, ziet de mogelijkheid om de hele benoemingsprocedure opnieuw te doen.

Hij wil het dan volledig via de procedure doen. "Er zou dan een nieuwe vergadering van de Raad van Commissarissen moeten worden uitgeschreven," zei de raadsman die weet dat hiermee punt 2 van de bijzondere algemene vergadering van aandeelhouders (bava) van Ajax, die komende vrijdag is, zal komen te vervallen. "De RvC en de directie van Ajax schrijven aandeelhoudersvergaderingen uit en kunnen die ook schrappen."

Ee andere optie is om de vergadering van komende vrijdag wel door te laten gaan. Punt 3 op de lijst is namelijk de positie van de huidige RvC. Vereniging Ajax, met 73% grootaandeelhouder van de club, heeft net als de supportersclub al laten weten geen vertrouwen in de RvC te hebben en aan te sturen op het wegstemmen van de commissarissen. "We gaan nu even goed nadenken en overleggen," zei Wakkie die vier van de vijf commissarissen vertegenwoordigt. Hij zegt op korte termijn een besluit te verwachten.

Sancties eisen hun tol in Iran

De westerse sancties tegen Iran beginnen in het dagelijks leven van veel Iraniërs hun tol te eisen. De prijzen van geïmporteerde goederen - of het nu gaat om koelkasten uit Zuid-Korea of Turkse crackers - zijn in veel gevallen verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Daar komt bij dat de waarde van de Iraanse munteenheid is gedaald.

De gaten die door de strafmaatregelen zijn gevallen worden gevuld door import uit China. "Je vindt nog steeds wat je zoekt", zegt Hasan Alaei, importeur van voedingsmiddelen. "Het probleem is dat de kosten voor de import zijn verhoogd als gevolg van de sancties en de wisselkoersen."

Bij witgoedzaken, supermarkten, autodealers en de grote bazaar van Teheran zijn de gevolgen van de sancties tegen het Iraanse atoomprogramma het meest zichtbaar, ook nu de Verenigde Staten en Europa het met hun nieuwe strafmaatregelen gemunt hebben op de cruciale Iraanse olie-export.

Volgens het regime is de vraag naar olie in Azië voldoende om het effect van het olie-embargo teniet te doen, maar op de markten en in de winkels groeit de onvrede. Die onvrede kan tot uitdrukking komen in de parlementsverkiezingen van 2 maart en de regerende elite onder druk zetten.

Tot dusverre geniet de regering de steun van veel Iraniërs voor het atoomprogramma en wordt de onmin over de dubbele standaard die het Westen hanteert, namelijk dat de nucleaire aspiraties van Iran wel, maar die van Israël niet worden bestreden, binnen alle lagen van de bevolking gedeeld.

Een eroderende economie kan er echter toe leiden dat de steun voor de uitdagende stellingname van het bewind van binnen wordt uitgehold. "De toenemende economische crisis kan Irans meest kwetsbare punt worden", stelt Patrick Clawson, directeur onderzoek van het Washington Institute for Near East Policy. "Het is één ding om je tegen de wereld te verzetten. Het is iets anders om de druk van binnenuit te voelen."

Het eerste craquelé vertoont zich al in de beschermende schil rond het islamitische systeem die wordt gevormd door de Iraanse koopmansklasse. Importeurs gaan gebukt onder de geïmplodeerde munt, terwijl buitenlandse toeleveranciers steeds terughoudender worden om handel te drijven via de Iraanse centrale bank. Hieruit komt voort dat bankgaranties en kredietverstrekking nauwelijks meer worden geaccepteerd, waardoor handelaren alleen nog maar genoegen nemen met contant geld.

Pitt: Angelina nog steeds ondeugend

Angelina Jolie heeft voor Brad Pitt nog steeds een wilde kant. "Ze is nog steeds een stout meisje. Gelukkig wel", zegt de 48-jarige acteur in het tv-programma CBS This Morning.

Pitt benadrukt dat de ondeugende kant van zijn geliefde alleen voor hem gereserveerd blijft. Jolie deed eerder in een interview uit de doeken dat ze nog steeds een duistere kant in zich heeft. "Het zit nu waar het hoort te zitten. Het behoort toe aan Brad en aan onze avonturen."

Wat Jolie precies uitspookte in de donkere jaren van haar leven, heeft ze nooit onthuld. Ze deed dingen die andere mensen volgens haar niet zouden hebben overleefd. Tijdens haar huwelijk met Billy Bob Thornton droeg ze een hanger met zijn bloed om haar nek.

FOK!tv draait door - de hotdogman

In het kader van FOK!tv draait doorrrrrr een kort filmpje van een hele stoere hotdogdude die ons laat zien hoe je te werk gaat als je hotdogs maakt.

In de beste traditie van Jamie Oliver en Herman den Blijker demonstreerde deze hotdogverkoper tijdens de Superbowl-party in het Hardrockcafé voor de camera van FOK!tv zijn kunsten. FOK! overweegt deze man een eigen kookrubriek aan te bieden. Eet smakelijk. 

Van Seumeren betaalt salarissen Utrecht-spelers

De feestvreugde mag bij FC Utrecht na de 0-2 overwinning op Ajax dan even groot zijn, de alledaagse realiteit vertelt dat de club het financieel niet makkelijk heeft. De ploeg heeft liquiditeitsproblemen, waardoor eigenaar Frans van Seumeren de salarissen voor deze maand uit eigen zak heeft moeten betalen.

Enkele debiteuren zouden te laat hun geld overgemaakt hebben, waardoor Van Seumeren in moest grijpen om te zorgen dat de salarissen op tijd zouden worden uitbetaald. Het zou volgens het AD om een bedrag van rond de 800.000 euro gaan. De rijke ondernemer investeerde al 35 miljoen euro in de club uit de Domstad.

Topmodel (22) de prostitutie in

Caroline Mariyath heeft een opmerkelijk bijbaantje gevonden. Het 22-jarige fotomodel en filmactrice klust namelijk bij als prostituee.

De jongedame werd afgelopen zaterdag opgepakt in een vijfsterrenhotel in het Indiase Chennai. Ook haar stiefbroer, die zich opwierp als haar manager, is in de boeien geslagen.

Mariyath is wereldberoemd onder de Tamils. Zij is vele malen te zien geweest als model in reclamecampagnes voor de kleding- en diamantindustrie.

De actrice heeft aangegeven dat de releasedatum van drie van haar films vertraging heeft opgelopen. Omdat er toch brood op de plank moet komen, besloot ze de prostitutie in te gaan.

Haar stiefvader, van beroep modefotograaf, hielp haar aan klanten te komen. Hij kan dan ook de pooier van zijn stiefdochter worden genoemd. Zijn zoon, tevens manager van Mariyath, had de taak op zich genomen op te treden als haar impresario.


Een nieuwsfilmpje over de arrestatie

Arrestaties in Iran om banden met BBC Farsi

TEHERAN - De autoriteiten in Iran hebben diverse personen ingerekend die de Farsitalige afdeling van de Britse BBC van informatie voorzagen. Dat heeft het Iraanse persbureau Mehr maandag gemeld. Om hoeveel personen het gaat is niet bekendgemaakt.

De verdachten zouden niet alleen de BBC van informatie hebben voorzien, maar ook Iraanse journalisten hebben opgeleid en ingehuurd.

De BBC liet weten zich ernstig zorgen te maken over de persvrijheid en benadrukte dat de omroep geen 'medewerkers of stringers in Iran heeft werken'.

In oktober werden in Iran twee filmmakers vrijgelaten die op dezelfde gronden waren beschuldigd als de verdachten nu. Teheran beticht de BBC ervan als dekmantel te dienen voor de Britse inlichtingendienst en Iraanse dissidenten te steunen.

Kunstenaar Antoni Tŗpies (88) overleden

De Catalaanse kunstenaar Antoni Tàpies is maandag op 88-jarige overleden in Barcelona. Dat heeft de stichting die zijn naam draagt bekendgemaakt. Zijn gezondheid was sinds 2007 erg zwak.

Tàpies wordt gezien als een toonaangevende figuur in de abstracte kunst van de tweede helft van de twintigste eeuw. Enkele van zijn kunstwerken en sculpturen maakte hij uit afvalstoffen. Zijn werk werd tentoongesteld in musea wereldwijd, waaronder het Museum of Modern Art in New York.

In 1990 ontving Tàpies de Prins van Asturië Prijs voor de kunsten en in 2003 kreeg hij de prestigieuze Premio Velázquez. De stichting Antoni Tapies liet weten binnenkort meer bekend te maken over een hommage aan de schilder.


Kunstenaar Antoni Tàpies (88) overleden (Foto: Novum)

EPD strandde door slechte samenwerking

Het elektronisch patiëntendossier (EPD) is niet van de grond gekomen door een gebrekkige samenwerking van de betrokken partijen. Dat concluderen onderzoekers van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur, die een studie deden in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Bij het EPD waren volgens de onderzoekers veel partijen betrokken met uiteenlopende opvattingen, invalshoeken en belangen. Het lukte ze onder de regie van het ministerie niet een eenduidig beeld te scheppen over wat het EPD is, wat het zou moeten doen en voor wie.

De onderzoekers stellen dat verschillende varianten circuleerden over wat het EPD had of zou moeten zijn. Daardoor was er weliswaar technisch een EPD, maar de betrokken partijen ondersteunden dat niet, zeggen ze. Dat leidde tot weerstand en irritatie bij de betrokkenen en in de politiek.

Aan de techniek lag het volgens de onderzoekers in ieder geval niet. De ict-infrastructuur is volgens hen 'redelijk geslaagd' te noemen.

Het EPD sneuvelde vorig jaar in de senaat. Inmiddels hebben huisartsen, ziekenhuizen, apothekers en de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) een overeenkomst gesloten om een doorstart te maken. Het gaat om regionale uitwisseling van medische gegevens. Patiënten kunnen zelf aangeven of ze willen dat hun informatie ook landelijk beschikbaar is.

Williams toont de FW34

Het Formule 1-team Williams heeft vandaag vlak voor het begin van de eerste wintertestdag in Jerez de FW34 aan de buitenwereld getoond. De bolide zal bestuurd gaan worden door Bruno Senna en Pastor Maldonado, terwijl Valtteri Bottas de derde coureur is.

Het team hoopt dat de FW34 een breuk is met de niet succesvolle voorgangers. Vorig jaar werd het technische team op de schop genomen en voor dit jaar is de Cosworth-motor ingeruild voor die van Renault. De auto is net als die van bijna alle andere teams voorzien van een knik in de neus. Maldonado mag de eerste dag in Jerez voor het team uit Grove in actie gaan komen.

Grote brand bij zetmeelfabriek Ter Apelkanaal

In een fabriekshal van aardappelzetmeelfabrikant Avebe in het Groningse Ter Apelkanaal is dinsdagochtend brand uitgebroken. Daarbij heeft zich een explosie voorgedaan, meldt een woordvoerder van de politie.

De brandweer is met groot materieel uitgerukt. Het vuur ontstond omstreeks 10.00 uur op de eerste etage van het pand. Volgens de brandweer gaat de brand gepaard met veel rookontwikkeling.

Niemand is gewond geraakt. Volgens de politie konden alle medewerkers zich op tijd in veiligheid brengen. Hoe de brand is ontstaan, is niet duidelijk.

Rapport Chemie-Pack donderdag openbaar

Het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de grote brand vorig jaar bij Chemie-Pack verschijnt donderdag. Het gerechtshof in Den Haag bepaalde dinsdag dat het rapport mag worden gepubliceerd. De rechtbank oordeelde vorige maand in een kort geding al hetzelfde.

Het inmiddels failliete bedrijf had de zaak aangespannen omdat het publicatie van het rapport wilde voorkomen. In het rapport staan volgens de bestuurders talloze fouten. Ook vinden ze dat de raad ten onrechte geen onderzoek heeft gedaan naar het optreden van de brandweer. Het hof verwerpt de argumenten van Chemie-Pack.

In het rapport wordt verslag gedaan van het onderzoek van de onderzoeksraad naar de grote brand die 5 januari vorig jaar ontstond op het terrein van Chemie-Pack in Moerdijk. Bij de brand kwamen chemicaliën en bluswater met chemische stoffen op het terrein, in de omgeving en in het grondwater terecht.


Rapport Chemie-Pack donderdag openbaar (Foto: Novum)

[NBA] Philadelphia verslaat LA Lakers

Philadelphia 76ers heeft maandag in de NBA met 95-90 van Los Angeles Lakers gewonnen. Met 24 punten bleek Louis Williams van de Sixers het moeilijkst af te stoppen voor de Lakers. Francisco Elson speelde niet voor de thuisploeg. Bij de Lakers scoorde Kobe Bryant 28 punten. Andrew Bynum was goed voor twintig punten en twintig rebounds.

Met de vijftiende zege van het seizoen doet Los Angeles Clippers het beter dan de grote stadgenoot die pas veertien overwinningen behaalde. De vijftiende winst kwam uit bij Orlando Magic: 107-102. De Clippers staan tweede in de Western Conference, de Lakers pas zesde.

Koploper in het Oosten Chicago Bulls boekte alweer de 21e zege van het seizoen. Op bezoek in New Jersey werden de Nets met 108-87 ruim geklopt. Carlos Boozer nam de Bulls met 24 punten op sleeptouw. Vedette Derrick Rose speelde slechts tien minuten voordat hij met rugkramp naar de kant werd gehaald. Hij scoorde vier punten.

Overige uitslagen NBA maandag
Washington Wizards - Toronto Raptors 111-108
New York Knicks - Utah Jazz 99-88
Atlanta Hawks - Phoenix Suns 90-99
Memphis Grizzlies - San Antonio Spurs 84-89
New Orleans Hornets - Sacramento Kings 92-100
Denver Nuggets - Houston Rockets 90-99
Portland Trail Blazers - Oklahoma City Thunder 107-111

Milieuschade China neemt toe

Het aantal ongelukken en rampen waarbij het milieu ernstige schade oploopt is in China flink toegenomen. Ook de kosten van dit soort milieuschade loopt op, blijkt dinsdag uit meldingen van Chinese functionarissen.

De ontwikkeling van China kan averij oplopen door dit soort schade, waarschuwen de functionarissen, die verder niet bij naam worden genoemd.

Bij de laatste milieuramp, in de zuidwestelijke regio Guangxi, bleek dat veel regels met voeten waren getreden. Negen medewerkers van het regionale bestuur zijn bestraft na het lekken van twintig ton zeer giftig cadmium in rivieren in Guangxi.

Marathonploegen dreigen met boycot NK

Het NK op natuurijs in Emmen dreigt woensdag zonder de gevestigde marathonploegen te worden gereden. Die dreigen met een boycot omdat de KNSB en hoofdsponsor KPN samen een gelegenheidsploeg hebben geformeerd voor het natuurijsseizoen, meldt De Telegraaf dinsdag. De andere ploegen noemen het geven van een licentie aan de nieuwe ploeg onreglementair.

Maandagavond werd bekend dat de KNSB de gelegenheidsploeg met marathonrijder Arjan Smit, langebaanschaatser Mark Tuitert en oud-schaatsers Erben Wennemars en Jochem Uytdehaage een licentie heeft verleend. De sponsors van de vaste marathonploegen zijn niet gecharmeerd van die actie. "Een licentie moet voor 1 augustus verstrekt zijn", stelt woordvoerder Paul Rijsenaars.

De sponsors zijn bovendien bang dat de nieuwe ploeg veel aandacht wegtrekt. "Er wordt voorbijgegaan aan de belangen van de 14 hoofdsponsors, die jaarlijks twee miljoen in het marathonschaatsen investeren. Dit nieuwe team zal veel van de media-aandacht opeisen." De gevestigde ploegen willen in overleg met de KNSB tot een oplossing komen. "Anders rijden wij geen NK."

Gerechtshof verbiedt benoeming Van Gaal

De vier commissarissen van Ajax (Steven ten Have, Edgar Davids, Marjan Olfers en Paul Römer) hebben onaanvaardbaar gehandeld in het voorgenomen besluit tot benoeming van Louis van Gaal en Martin Sturkenboom tot directeur van Ajax. Het gerechtshof in Amsterdam heeft het viertal daarom verboden, op straffe van een dwangsom, de besluiten verder uit te voeren.

Het gerechtshof deed dinsdag uitspraak in het kort geding in hoger beroep van het conflict tussen Johan Cruijff en de andere commissarissen van Ajax. "Door Cruijff bewust bij de besluitvorming over de benoemingen van Van Gaal en Sturkenboom buiten spel te zetten, hebben de andere commissarissen in de ogen van het hof onaanvaardbaar gehandeld", stelt het gerechtshof.

Volgens het hof is het aannemelijk dat in een eventuele bodemprocedure de voorgenomen besluiten van de raad van commissarissen tot benoeming van Van Gaal en Sturkenboom tot statutair directeur van Ajax, vernietigd worden.

Gerechtshof verbiedt benoeming Van Gaal
Gerechtshof verbiedt benoeming Van Gaal (Foto: ANP)

Staatsloterij begint wekelijkse loterij

De Nederlandse Staatsloterij begint een nieuwe wekelijkse versie: het Miljoenenspel. Bij deze nieuwe loterij kunnen deelnemers 1 miljoen euro winnen. Volgens de Staatsloterij is deze nieuwe variant de eerste loterij die haar jackpot opknipt in prijzen van een miljoen, zodat meer spelers kans maken om miljonair te worden.

"Met het Miljoenenspel gaan we iets unieks doen", legt algemeen directeur Frans van Steenis dinsdag uit. "Het Miljoenenspel maakt nietéén speler blij met vele miljoenen uit de jackpot. Als de jackpot van meerdere miljoenen valt, zijn er altijd meerdere winnaars."

Staatsloterij begint wekelijkse loterij
Staatsloterij begint wekelijkse loterij (Foto: ANP)

Extreme kou maakt plaats voor dooi

Maandagnacht was voorlopig de laatste extreem koude nacht van deze winter. In Flevoland daalde de temperatuur naar bijna -20 graden. In de komende dagen is er minder vorst en in het weekeinde waarschijnlijk dooi, meldt Weeronline.nl dinsdag.

Ook in Friesland vroor het maandagnacht stevig met -15,3 graden in Leeuwarden en -16,7 in Stavoren. Dat is goed nieuws voor de ijsdiktes op de route van de Elfstedentocht die maandag op veel plaatsen sneeuwvrij werd gemaakt. Door de invallende dooi lijkt zaterdag nu de beste dag voor de 'tocht der tochten'.

De temperaturen komen waarschijnlijk dit weekeinde voor het eerst weer boven nul. Sinds 29 januari is het kwik in De Bilt niet meer boven het vriespunt gekomen. De koudegolf gaat daardoor dinsdag de negende dag in.

Sinds 1991 heeft de maand februari niet meer zoveel ijsdagen als nu geteld. Met een gemiddelde etmaaltemperatuur van -7,8 graden is februari tot nu toe de koudste februari in bijna honderd jaar. De eerste week van februari 1917 was met gemiddeld -8,9 graden iets kouder.


Extreme kou maakt plaats voor dooi (Foto: Novum)

Nick Carter afwezig bij begrafenis zus

Nick Carter was zaterdag niet aanwezig bij de uitvaart van zijn op dinsdag overleden zus Leslie Carter Ashton. "Ik wilde er wel bij zijn, maar onze familie zit gecompliceerd in elkaar", vertelt de zanger in een verklaring. De 25-jarige Leslie overleed vermoedelijk aan een overdosis medicijnen.

Wel wil de 32-jarige zanger mensen bedanken voor alle steun. "Ik wil iedereen bedanken voor alle medeleven en steun. Het verlies van mijn zus maakt veel emoties los en ik probeer gezond en positief te blijven."

Leslies andere broer Aaron Carter was wel aanwezig om haar naar haar laatste rustplaats te brengen. "Hij vertelde hoe zijn zus er altijd voor hem was en haalde herinneringen op aan vroeger", vertelt een ingewijde aan het Amerikaanse blad People.

Ook de man van Leslie, Mike Ashton, haalde herinneringen op. "Hij huilde en vertelde hoe dol Leslie was op haar dochter en hoe heerlijk ze het vond om moeder te zijn", gaat de ingewijde verder.

Leslie was eerder samen met haar twee broers en zussen Angel en Bobbie Jean te zien in de realitysoap House of Carters. Net als haar broers was ze actief in de muziekwereld, zo bracht ze voor de film Shrek de single Like Wow uit. Ze was getrouwd met Mike Ashton en laat een dochter van tien maanden achter.

Tilburger vast voor dood dochtertje

Een 22-jarige Tilburger is maandagavond aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn dochtertje. Dat meldt de politie dinsdag. Het vijf maanden oude meisje overleed vorige week dinsdag in een ziekenhuis.

Artsen die de baby hadden behandeld schakelden de politie in omdat er onduidelijkheid was over de doodsoorzaak van het kind. De Tilburger zit vast. Twintig rechercheurs werken aan de zaak.

Madonna komt naar Amsterdam

Madonna komt in de zomer naar Amsterdam. De Queen of Pop staat op 7 juli in het Ziggo Dome, maakte concertorganisator Mojo bekend.

De 53-jarige zangeres begint op 29 mei in Tel Aviv aan de Madonna 2012 World Tour, ter promotie van haar nieuwe album M.D.N.A., dat op 26 maart uitkomt. Madonna doet daarna onder meer Zuid-Amerika en Australië aan. In totaal toert ze langs 26 Europese steden, waaronder Londen, Parijs, Milaan en Berlijn.

De nieuwe single van Madonna, Give Me All Your Luvin', ging afgelopen vrijdag in première. Ze bracht het nummer zondag voor het eerst ten gehore tijdens de halftime show van de Super Bowl.

De kaartverkoop voor het Amsterdamse concert gaat zaterdag van start.


Madonna komt naar Nederland

Dost laakt handelswijze Ajax

Bas Dost is niet gecharmeerd van de werkwijze waarop Ajax spelers wil overnemen. Vorig seizoen was de spits zelf nog lijdend voorwerp in een transfersoap.

Dit seizoen hadden de Amsterdammers hun pijlen gericht op een ploeggenoot van Dost bij sc Heerenveen. Luciano Narsingh werd daags voor het verstrijken van de transferdeadline gepolst voor een overgang naar de hoofdstad. "Dat hadden ze toch ook begin januari kunnen doen?", vraagt Dost zich af in het Algemeen Dagblad.

Doordat Ajax niet doortastend handelde bleef Narsingh net als Dost vorig seizoen in Friesland. "Luciano had dezelfde reactie als ik vorig jaar. Ajax is een mooie club, daar wil je als speler wel heen", luidt het oordeel van Dost over de interesse.

De topscorer van de Eredivisie is inmiddels uit beeld bij de landskampioen, maar de interesse voor Narsingh houdt voorlopig nog aan. "Ik heb er met hem over gesproken en gevraagd hoe serieus het was. Ik heb gezegd: 'Doe wat je wil, maar ik hoop dat je blijft'."

'Startbewijzen Elfstedentocht van Marktplaats gehaald'

Op Marktplaats werden gisteren tientallen startbewijzen voor de Elfstedentocht aangeboden. Marktplaats gaat deze advertenties echter verwijderen meldt de NOS.

Naast het aanbieden van startbewijzen is er ook vraag naar het toelatingsbewijs. Het overdragen van startbewijzen is verboden, alleen leden van de Vereniging De Friesche Elf Steden komen in aanmerking voor het bewijs. Marktplaats wil er dus voor zorgen dat onwetende schaatsliefhebbers een vals startbewijs aanschaffen.

Er wordt al goed gecontroleerd door de vereniging. Als leden hun startbewijs verkopen, neemt de organisatie direct maatregelen. Marktplaats geeft aan dat het gisteravond alle advertenties heeft verwijderd.

'Veel woningbezitters met restschuld'

Ruim de helft van de Nederlandse woningbezitters met een hypotheek houdt aan het eind van de looptijd een restschuld over. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van Delta Lloyd.

Een kwart van deze groep weet niet hoe ze deze schuld af moet lossen. Acht procent verwacht dat te gaan doen met een erfenis, terwijl 17 procent denkt de restschuld af te lossen met eigen spaargeld. In totaal verwacht 27 procent de schuld te verminderen door het huis te verkopen met overwaarde.

Delta Lloyd wijst er daarbij op dat het rekenen op een erfenis of overwaarde "onvoldoende zekerheid" biedt. "Door de dalende huizenprijzen kan de overwaarde tegenvallen", aldus directievoorzitter Joost Melis van Delta Lloyd Bank.

Het onderzoek van Delta Lloyd werd uitgevoerd door onderzoeksbureau MarketResponse onder 626 respondenten.

Deel A2 dicht na ernstig ongeval

Een deel van de A2 richting Eindhoven is dinsdagochtend afgesloten na een ernstig ongeval. Daardoor loopt het verkeer rond Den Bosch helemaal vast, zegt een woordvoerder van de ANWB.

Door het ongeluk staat er op de A2 vanaf Zaltbommel rond 08.30 uur een file van ruim tien kilometer. Ook op de omleidingsroutes loopt het verkeer volgens de woordvoerder goed vast. De afsluiting duurt naar verwachting nog tot 10.00 uur.

Automobilisten kunnen het best omrijden via de A15 en de A50 voor de richting Eindhoven. Het verkeer dat naar Tilburg of Den Bosch wil kan rijden via Gorinchem en Breda over de A15 en A27.

China wil inkomensongelijkheid aanpakken

De Chinese regering is voornemens een landelijk inkomensonderzoek te verrichten om de politiek gevoelige kwestie van inkomensongelijkheid in kaart te brengen. Dat heeft het dagblad China Daily dinsdag op basis van het Nationaal Bureau voor Statistiek gemeld.

China heeft voor het onderzoek de hulp van Canada ingeroepen en hoopt de resultaten volgend jaar te presenteren.

Drie decennia van economische hervormingen zijn vooral ten goede gekomen van een kleine stedelijke elite. Het merendeel van de Chinezen leeft nog steeds in armoede. De regering in Beijing wil deze inkomenskloof overbruggen door de sociale uitgaven flink te verruimen. Het onderzoek moet hierbij helpen.

Kamermeerderheid wil vrije dag bij Elfstedentocht

Een ruime Kamermeerderheid vindt dat scholen hun deuren moeten sluiten als er een Elfstedentocht komt op een doordeweekse dag. Veel partijen vinden dat juist kinderen de 'tocht der tochten' niet mogen missen, schrijft het AD dinsdag.

PVV-leider Geert Wilders wil niet alleen scholieren maar ook de rest van Nederland laten meegenieten van de tocht. Hij wil de dag van de Elfstedentocht uitroepen tot nationale feestdag. "Dan kan iedereen vol trots van een icoon van onze traditie genieten."

Veel andere fracties vinden een nationale feestdag te ver gaan. "De Elfstedentocht is al een spontane nationale feestdag", zegt PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen. "Bedrijven en werknemers komen er zelf wel uit of het werk doorgaat of niet."

De Kamer vindt wel dat scholen gemiste lesuren op een later moment moeten inhalen. Het ministerie laat in de krant weten dat 'ijsvrij' niet zomaar kan nu veel ouders werken. Scholen hebben volgens een woordvoerder wel de ruimte om zelf te beslissen over de invulling van lessen.

Nance zag vertrek bij SBS 6 niet aankomen

Nance Coolen had er niet serieus rekening mee gehouden dat ze moest vertrekken bij SBS 6. Vlak voor kerst kreeg de presentatrice te horen dat er voor haar geen plaats meer was bij de zender. "Hoewel ik altijd in mijn achterhoofd had dat zoiets kon gebeuren, had ik op dat moment geen enkel vermoeden."

Nance wilde tijdens haar gesprek met de directie een paar nieuwe ideeën ventileren, maar kreeg daar niet de kans voor. "Voordat ik daaraan toekwam, werd de deur al dichtgegooid", vertelt de 38-jarige presentatrice aan het AD. "Er werd gezegd: we hebben nu geen programma voor je en we willen een andere kant op, het is slimmer wanneer onze wegen direct scheiden."

Hoewel Nance in eerste instantie niet kwaad of teleurgesteld was, kwam het nieuws later toch hard aan. "Ik schrok, voelde me verdrietig en belde mijn partner. Toen heb ik wel een paar tranen weggepinkt. Later dacht ik: waarom potverdomme ik nou?"

De presentatrice is niet van plan om stil te blijven zitten nu ze haar baan kwijt is en heeft verschillende ideeën voor spelhows, programma's op locatie en documentaires. "Er zijn gesprekken gaande, maar concrete afspraken laten nog op zich wachten. Een terugkeer naar de TROS sluit ik niet uit, ook de AVRO zou een optie kunnen zijn." Nance weet wel zeker dat ze in de televisiewereld wil blijven werken. "Ik vind het tv-vak te mooi. Die adrenalinekick van een liveshow mis ik het meest. Ik vertrouw erop dat het goedkomt."

'Nederlands spoornetwerk blijft kwetsbaar'

Het Nederlandse spoornetwerk blijft kwetsbaar voor extreme weersomstandigheden. Dat schrijft minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer. Ze geeft daarin tekst en uitleg geeft over de problemen op het spoor door het winterweer.

Schultz vindt dat de getroffen maatregelen niet betrouwbaar genoeg waren en dat de communicatie te wensen overliet. Zondag en maandag ging dat door een aangepaste dienstregeling een stuk beter.

De minister gaat analyseren 'welke mogelijkheden er zijn om ook onder extreme meteo-omstandigheden tot een constantere betrouwbaarheid van het systeem te komen.' Daarbij roept ze onder meer de hulp in van een internationaal expert. "Ik wil leren van andere landen", schrijft ze.


'Nederlands spoornetwerk blijft kwetsbaar' (Foto: Novum)

Dodental na instorting in Lahore gestegen

Het dodental als gevolg van het instorten van een fabriekspand in de Pakistaanse stad Lahore is opgelopen tot achttien. Dat hebben reddingswerkers dinsdag gezegd.

Het gebouw zeeg maandag ineen na het ontploffen van een aantal gasflessen. Reddingswerkers wisten dertien mensen leven onder het puin vandaan te halen, maar er zijn waarschijnlijk nog steeds zo'n dertig mensen bedolven.

Het pand was van een plaatselijke politicus, die zijn invloed aanwendde om in weerwil van klachten van omwonenden de fabriek, die al driemaal de deuren moest sluiten, telkens te heropenen.

Grieken opgeroepen te staken

Vakbondsleiders in Griekenland hebben opgeroepen dinsdag te staken uit protest tegen draconische bezuinigingsmaatregelen. De grootste bonden willen een staking van 24 uur vooral in overheidsbedrijven en -instellingen en rekenen op betogingen op dinsdagmiddag.

De Griekse regering staat ondertussen onder enorme druk van crediteuren onder aanvoering van Duitsland en Frankrijk om nog meer te bezuinigen en onder meer lonen ingrijpend te verlagen. Bezuinigingen zijn een voorwaarde voor steun aan Athene om de enorme schuldenlast te financieren en deels door af te schrijven te verminderen.

De partijleiders van de regeringscoalitie komen naar verwachting dinsdag bijeen. Minister van Financiën Evangelos Venizelos verweet hen maandag dat ze in "hun verouderde twisten volharden in plaats van met nationale eenheid dit tragische dilemma aan te pakken".

Grieken opgeroepen te staken
Grieken opgeroepen te staken (Foto: ANP)

Leerlingen groep 8 beginnen aan 'eindexamen'

Zo'n 162 duizend leerlingen van groep 8 beginnen dinsdag aan de Cito-toets. Net als voorgaande jaren neemt ongeveer 85 procent van de basisscholen deel aan de Eindtoets Basisonderwijs, zoals de test officieel heet.

De leerlingen worden drie dagen lang onderworpen aan tweehonderd meerkeuzevragen op het gebied van taal, rekenen en studievaardigheden. Bijna negentig procent van de deelnemende scholen maakt ook het facultatieve onderdeel wereldoriëntatie, dat uit negentig opgaven bestaat.

De Cito-toets wordt dit jaar waarschijnlijk voor het laatst op de huidige manier gehouden. Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) diende vorige week een wetsvoorstel in voor een centrale eindtoets voor taal en rekenen. De nieuwe toets, die ook door het Cito wordt gemaakt, moet vanaf volgend schooljaar op alle scholen worden gehouden. Dat gebeurt in april.

Om optimaal te presteren laten ouders hun kinderen steeds vaker begeleiden door speciale trainers, tot groot ongenoegen van Cito. "Het gaat om de opgedane ervaring in de voorgaande acht jaar", zegt een woordvoerder. Door de hulp van trainers kan er een verkeerd schooladvies uit de bus rollen.

De Cito-toets is een hulpmiddel bij het maken van de keuze voor een brugklastype. Uit de toets komt een onafhankelijk advies, dat mede bepaalt naar wat voor middelbare school een leerling gaat. Ook het advies van de basisschool en de wens van de ouders en de leerling zelf spelen daarbij een rol. In de week van 5 maart wordt de uitslag bekend.

Uitspraak in beroep zaak Cruijff - Ajax

Het gerechtshof in Amsterdam doet dinsdag uitspraak in het hoger beroep van het kort geding dat Johan Cruijff en een aantal trainers tegen de nv Ajax en vier leden van de raad van commissarissen (Steven ten Have, Edgar Davids, Marjan Olfers en Paul Römer) hadden aangespannen.

De vier commissarissen benaderden zonder medeweten van Cruijff, die medecommissaris is, Louis van Gaal en Martin Sturkenboom om directeur te worden. In december beschouwde de rechtbank in Haarlem de voorgenomen benoemingen van Van Gaal en Sturkenboom als rechtsgeldig. Toch schortte hij de aanstellingen op, omdat hij liever eerst ziet of de aandeelhouders nog vertrouwen hebben in de huidige raad van commissarissen.

De nv Ajax en Ten Have, Davids, Olfers en Römer gingen tegen die uitspraak in beroep, dat in januari diende en waarvan de uitkomst dinsdag duidelijk wordt.

Vrijdag is de aandeelhoudersvergadering van Ajax, waarbij het voor de hand ligt dat het vertrouwen in de raad van commissarissen wordt opgezegd.

"Eurozone kan zonder Griekenland"

De euro komt niet in gevaar wanneer Griekenland gedwongen wordt de munt op te geven. Dat zegt Eurocommissaris Neelie Kroes dinsdag in een interview met de Volkskrant. Volgens haar is er geen man overboord als er iemand wordt gemist in de eurozone.

"Er wordt steeds gezegd: als je één land laat uitstappen of vraagt om uit te stappen, dan stort het hele bouwwerk in. Maar dat is gewoon niet waar." De Europese Commissie vindt juist dat een nieuwe lening van 130 miljard euro nodig is om de Grieken te redden. Zo moet een chaos op de financiële markt worden voorkomen.

Volgens Kroes maakt Athene echter te weinig haast met hervormingen. Ze beticht hen van onwil. "De Grieken moeten beseffen dat 'wij Nederlanders' en 'wij Duitsers' de noodhulp aan Griekenland alleen kunnen verkopen aan onze belastingbetalers als er een bewijs ligt van goede wil."

Kroes beseft dat haar uitlatingen omstreden zijn nu Griekenland op de rand van een faillissement staat. Eerder pleitte de PVV al om de Europese geldkraan naar Athene dicht te draaien.

Colombiaanse krijgsheer gepakt in Venezuela

Venezolaanse troepen hebben de laatste grote Colombiaanse paramilitaire krijgsheer opgepakt. Hector Buitrago, alias Martin Llanos, en zijn broer Nelson Buitrago werden zaterdag ingerekend in het oostelijke stadje El Tigre, zei minister van binnenlandse zaken Tareck El Aissami maandag.

Llanos ontketende in 2003 een bloedige oorlog in het oosten van Colombia. Zo'n duizend strijders vonden hierbij de dood, terwijl honderden mensen ontheemd raakten. Nelson werd in 1997 bij verstek veroordeeld voor de moord op elf juridische onderzoekers.

De twee broers worden onmiddellijk uitgeleverd aan Colombia, lieten de Venezolaanse autoriteiten weten.

'Coalitie vreest nieuwe bezuinigingen'

Er is mogelijk een nieuwe tijdelijke bezuinigingsronde nodig om aan de Europese begrotingsregels te voldoen. Dat is in de top van de coalitie besproken, schrijft De Telegraaf dinsdag.

De coalitie vreest dat voor 2013 ingrijpende maatregelen nodig zijn. Volgens de krant kan zo'n noodpakket bestaan uit lastenverzwaringen voor burgers en bedrijven of het bevriezen van ambtenarensalarissen en uitkeringen.

De maatregelen zijn noodzakelijk omdat eerdere ingrepen pas te laat effect hebben. Brussel eist dat het Nederlandse begrotingstekort volgend jaar onder de drie procent uitkomt.

Release Hawken op 12 december

De multiplayer mechshooter Hawken zal 12 december uitkomen als free-to-playspel. Dat schrijft de website Venturebeat. Het spel moet financieel ondersteund worden door microtransacties met onder andere wapens, pantser en verdedigingen als genoemde mogelijke aankopen.

Het spel start binnenkort met een bèta waarvoor de makers op dit moment aanmeldingen accepteren. Mensen die het spel nu al willen uitproberen kunnen zich aanmelden via de Hawken-website.

Ondertussen in Rusland

Ja, er zijn wat minpunten op te noemen aan Rusland. Het verkeer, het is er of warm of heel koud en je verstaat ze niet. Maar aan de andere kant staan dingen die je hier nooit zult tegenkomen. Een telecomprovider bijvoorbeeld die een dure vakantie weggeeft aan de klant die het meeste data over zijn 3G verbinding weet verstoken. De winnaar is een klant die in een week tijd 419 GB aan dataverkeer haalde....

Suriname wil toetreden tot linkse ALBA

Suriname wil toetreden tot de ALBA, een socialistisch georiënteerd samenwerkingsverband van Zuid-Amerikaanse en Caribische landen. Dat heeft de Surinaamse president Desi Bouterse maandag gezegd. Hij sprak na terugkeer van een bezoek aan Venezuela waar hij een tweedaagse conferentie van de Bolivariaanse Alliantie van de Volken van Ons Amerika (ALBA) bijwoonde.

Hij was uitgenodigd door zijn Venezolaanse ambtgenoot, de linkse populist Hugo Chávez. Bouterse ziet vooral economische voordelen in het lidmaatschap van de ALBA. Zo kunnen leden olie van Venezuela kopen en hoeven dan pas na twee jaar te betalen.

Bouterse zei dat definitieve toetreding tot de ALBA zeer zorgvuldig bekeken moet worden. Ook het parlement van Suriname zal dit moeten goedkeuren. Olieproducent Venezuela is de drijvende kracht achter de ALBA. De overige leden zijn Bolivia, Cuba, Ecuador, Nicaragua en drie kleine Caribische eilandstaten.

NS laat hele week minder intercity's rijden

De NS werkt tot en met vrijdag met een aangepaste dienstregeling. Dat maakte het spoorbedrijf maandag bekend.

Zondag en maandag werd de dienstregeling ook al stevig aangepast. Dit betekent dat er op veel trajecten minder intercity's en sprinters rijden. Zo hopen de NS en ProRail filevorming op het spoor te voorkomen en de kans te verkleinen dat het treinverkeer vastloopt. De internationale treinen rijden zo veel mogelijk volgens de normale dienstregeling.

Reizigers moeten rekening houden met drukkere treinen, ondanks dat de intercity's die rijden worden verlengd. Vooral in de spits kan het druk zijn.

Nadat het treinverkeer vrijdag en zaterdag compleet was vastgelopen als gevolg van het winterweer, verliep de ochtendspits maandag zonder veel problemen.

Omdat de dienstregeling is aangepast, is de Geld Terug Bij Vertraging-regeling van kracht. Diegenen die hun bestemming niet per trein hebben kunnen bereiken, krijgen de kosten vergoed die ze hebben gemaakt om daar toch te komen. Taxibonnen kunnen bij de NS worden gedeclareerd en wie met de auto is opgehaald, kan negentien cent per kilometer vergoed krijgen.


NS laat hele week minder intercity's rijden (Foto: Novum)

Doden na instorten fabriek in Lahore

Bij de instorting van een fabriekspand in de Oost-Pakistaanse stad Lahore zijn maandag zeker negen mensen om het leven gekomen. Enkele tientallen liggen nog onder het puin, zeggen de reddingsdiensten.

Het gebouw, waar medicijnen werden vervaardigd, zeeg ineen na de ontploffing van een aantal gasflessen. Elf mensen konden levend onder de brokstukken vandaan worden gehaald, verscheidene anderen wisten zichzelf in veiligheid te brengen. Er zouden nog minstens 32 mensen bedolven zijn, zei het hoofd van de reddingsdienst van Punjab, Rizwan Naseer.

Onder de slachtoffers zijn ook vrouwen en kinderen. Het reddingswerk gaat moeizaam omdat door de nauwe straatjes rondom het ingestorte pand geen zwaar hulpmaterieel kan worden aangevoerd.

Het pand was van een plaatselijke politicus, die zijn invloed aanwendde om in weerwil van klachten van omwonenden de fabriek, die al driemaal de deuren moest sluiten, telkens te heropenen.


Doden na instorten fabriek in Lahore (Foto: Novum)

Snow Patrol en Elbow op Rockin' Park

Snow Patrol, Elbow, Selah Sue, Fink en dEUS staan eind juni op het podium tijdens Rockin' Park. Een aantal namen lekte vorige maand al uit via een website.

Snow Patrol, bekend van nummers als Just Say Yes en Shut Your Eyes, verzorgt op het hoofdpodium de afsluiting van het eendaags festival. De komende tijd worden meer namen bekendgemaakt.

Rockin' Park vindt op 30 juni voor de vierde keer plaats in het Nijmeegse Goffertpark. De kaartverkoop gaat vrijdag van start.


Snow Patrol en Elbow op Rockin' Park (Foto: Novum)

Athene buigt voor eis tot ontslag ambtenaren

De Griekse coalitieregering heeft toegegeven aan eisen om het aantal ambtenarenbanen te verkleinen. Dat werd maandag bekendgemaakt. In totaal verdwijnen er dit jaar vijftienduizend banen.

Volgens minister van hervorming van de openbare sector Dimitris Reppas wordt het onder een nieuwe wet mogelijk om ambtenaren te ontslaan. Tot voor kort werden de banen nog beschermd, maar daar lijkt nu een einde aan te komen. Volgens Reppas is er echter geen sprake van lukrake ontslagen. "De vermindering van de arbeidsplaatsen is gekoppeld aan de herstructurering van diensten en organisaties bij elk ministerie", aldus de minister.

De Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds hebben op bezuinigingen aangedrongen. In ruil daarvoor kunnen de Grieken een tweede noodlening krijgen.

De Graafschap - FC Twente in maart

Het afgelaste duel tussen De Graafschap en FC Twente zal sowieso worden gespeeld in maart. Het duel stond in eerste instantie afgelopen zaterdag gepland, maar het veld in De Vijverberg was vanwege de barre weersomstandigheden onbespeelbaar. De KNVB besloot de wedstrijd maandag te verplaatsen naar 7 of 21 maart, zo maakte de voetbalbond maandag bekend.

De uiteindelijke beslissing hangt af van de Europa League-prestaties van Twente. Mochten de Tukkers worden uitgeschakeld, dan zal het duel op 7 maart worden gespeeld. Als de ploeg van trainer Steve McClaren zich wel weet te plaatsen voor de volgende ronde, dan zal 21 maart de nieuwe speeldatum zijn. Het duel in Doetinchem begint sowieso om 18:30 uur.

[Premier League] Liverpool speelt ook gelijk tegen Spurs

Liverpool is voor de achtste keer dit seizoen in een thuiswedstrijd blijven steken op een gelijkspel. Op Anfield eindigde de ontmoeting met Tottenham Hotspur in 0-0. Rafael van der Vaart ontbrak bij de Spurs vanwege een kuitblessure. Bij de thuisploeg keerde Luis Suárez terug na een schorsing van acht wedstrijden vanwege racisme.

Suárez viel na ruim een uur spelen in voor Dirk Kuijt en ontsnapte direct aan een nieuwe schorsing. Een onbesuisde trap op de ribben van Scott Parker werd door scheidsrechter Michael Oliver slechts bestraft met geel. Gareth Bale kreeg in de slotfase de grootste kans van de wedstrijd. De aanvaller van de Spurs strandde echter op doelman Pepe Reina.

Tottenham laat door het gelijkspel de kans liggen om dichter bij de clubs uit Manchester te sluipen. De Londense club heeft een achterstand van zeven punten op koploper City en vijf punten op United. Liverpool bezet de zevende plaats.


Liverpool speelt ook gelijk tegen Spurs (Foto: Novum)

Hup! Werken, werklozen!

Kan je iemand die, laten we zeggen, hbo-geschoold is in de kassen of achter de kassa laten werken? Het is werk wat niet bij het opleidingsniveau past. Klopt, maar geeft dat het récht om dan maar thuis te gaan zitten met een uitkering? Je bent immers in staat om je eigen geld te verdienen. Mag je een uitkering krijgen omdat je geen zin heeft om kutwerk te doen? Na een dagje ploegen in de kassen of achter de kassa, kan je 's avonds nog prima sollicitatiebrieven schrijven voor functies die wel bij je opleidingsniveau passen.

Laatste reviews en specials
preview
WWE 2K20
special
Cosplay op GameForce 2019
special
Fotoverslag GameForce 2019 + Interview
special
Fun met Funda #167 - Rustig wonen in Drogteropslagen
special
Interview Nino Roos (Asterion)
special
Nieuwe bioscoopervaringen: ScreenX- en MX4D-zalen geopend
©FOK.nl e.a.