Landen roepen ambassadeurs terug uit Syrië

Frankrijk, Italië en Nederland hebben dinsdag hun ambassadeurs in Syrië teruggeroepen voor overleg. Dat hebben de ministeries van buitenlandse zaken van de drie landen bekendgemaakt. De ambassades van de drie landen in Damascus blijven voorlopig wel open.

Het Italiaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft tevens de Syrische ambassadeur op het matje geroepen. Rome wil zijn 'scherpe veroordeling en minachting kenbaar maken voor het onacceptabele geweld dat tentoongespreid wordt door het regime in Damascus'. Ook het Nederlandse ministerie heeft de Syrische ambassadeur in Nederland, die gestationeerd is in België, ontboden.

De zes leden van de Golf Samenwerkingsraad (GCC) hebben dinsdag ook hun ambassadeurs uit Syrië teruggehaald vanwege het aanhoudende geweld in het land. De GCC bestaat uit Saudi-Arabië, Koeweit, Bahrein, Qatar, Oman en de Verenigde Arabische Emiraten. De leden van de GCC hebben tevens Syrië verzocht zijn ambassadeurs terug te roepen.

Het is de tweede keer in drie maanden dat de Franse ambassadeur in Syrië, Éric Chevallier, teruggehaald wordt naar Parijs. In november sloot Frankrijk korte tijd de consulaire en culturele diplomatieke posten in Syrië.

Groot-Brittannië en België trokken maandag hun ambassadeurs al terug uit Syrië. De Verenigde Staten hebben maandag hun ambassade in Damascus zelfs helemaal gesloten.