'EK zwemmen in Antwerpen in gevaar'

Antwerpen dreigt het Europees kampioenschap zwemmen, dat voor 16 tot en met 27 mei gepland staat in het Sportpaleis, kwijt te raken. De organisatie kampt met ernstige financiële problemen, meldt de Gazet van Antwerpen dinsdag. Eindhoven, waar het schoonspringen tijdens het EK al gepland stond, wordt genoemd als alternatieve locatie.

Bij de Nederlandse zwembond vinden ze de berichten over een eventueel EK in Eindhoven voorbarig. "Wij zijn er nog totaal niet mee bezig", zegt KNZB-woordvoerder Aad van Groningen over de mogelijkheid dat het EK zwemmen naar Nederland zou gaan.

"Er is ons vooralsnog niets gevraagd door de Europese zwemfederatie, en als ze dat zouden doen moeten we er goed over nadenken, want het is kort dag. We zijn nu bezig met de afwikkeling van het EK waterpolo", gaat Van Groningen verder. Het EK waterpolo werd vorige maand gehouden.

Ondanks een extra subsidie door de stad Antwerpen van honderdduizend euro is de organisatie in de voorbije maanden steeds verder in de geldelijke malaise geraakt. Om het EK voor Antwerpen te kunnen behouden, is nog minstens driehonderdduizend euro benodigd. De gemeente heeft al laten weten niet nog meer geld ter beschikking te zullen stellen.

Speciaal voor het EK zwemmen zouden in het Antwerpse Sportpaleis twee zwembaden, een olympisch bad en een oefenbad, worden aangelegd.