Agenten bezetten parlement deelstaat Brazilië

Naar schatting driehonderd stakende politieagenten en gezinsleden houden sinds maandag het parlementsgebouw van de deelstaat Bahia in het noordoosten van Brazilië bezet. Een troepenmacht van duizend militaire en federale politieagenten heeft het gebouw in de deelstaathoofdstad Salvador omsingeld.

De agenten, van wie sommigen vuurwapens bij zich hebben, eisen loonsverhoging en amnestie; hun actie is door een rechter als een illegale werkonderbreking bestempeld.

Salvador is met 2,7 miljoen inwoners de derde stad van Brazilië en een speelstad voor het eindtoernooi om het wereldkampioenschap voetbal in 2014. Sinds ongeveer een derde van de dertigduizend politieagenten in Bahia op 31 januari het werk neerlegde is het aantal moorden in en rond Salvador meer dan verdubbeld, tot minstens honderd. Door de inzet van militairen en federale agenten is het geweld sinds zondag weer afgenomen.

Jaques Wagner, de gouverneur van Bahia, zegt met vakbondsleiders in het parlementsgebouw te onderhandelen. Hij toonde zich optimistisch dat de zaak spoedig tot een vreedzaam einde komt. Wagner zei in het weekeinde dat sommige stakers achter de golf van geweld in de eerste dagen van de staking zaten. Ze zouden een 'bloedbad' hebben willen aanrichten om een klimaat van angst te scheppen.

Door de staking en het geweld zijn de voorbereidingen op het carnaval, dat over iets meer dan een week begint, stil komen te liggen.


Agenten bezetten parlement deelstaat Brazilië (Foto: Novum)