Leraar veroordeeld voor seks met 15-jarige

Een 48-jarige leraar uit Maartensdijk is dinsdag veroordeeld tot vier maanden cel voor het plegen van ontucht met een 15-jarige jongen. De jongen had zich ouder voorgedaan dan hij in werkelijkheid bleek te zijn, en was een relatie aangegaan met de man. De rechtbank in Utrecht vindt echter dat de docent had moeten uitzoeken hoe oud de jongen precies was.

De leraar en de jongen, die geen leerling was van de man, hadden tijdens hun relatie seks met elkaar. De twee kenden elkaar via een chatbox op internet. De 15-jarige had de man onder meer wijsgemaakt dat hij zijn rijbewijs had gehaald. Ook vierde hij met zijn 48-jarige vriend zijn 18-jarige verjaardag.

De rechtbank vindt echter dat omdat de leraar zelf lesgaf op een middelbare school, een stuk ouder was en wist dat de leeftijd van jongeren soms moeilijk in te schatten is, had moeten uitzoeken hoe oud de jongen echt was. Jongeren zijn volgens de rechtbank daarbij niet of onvoldoende in staat hun 'seksuele integriteit' te bewaken.

Tegen de man, die ook actief was binnen een kerk, was een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar en een halfjaar voorwaardelijke cel geëist. De rechtbank komt echter tot een lagere straf, omdat er geen sprake was van dwang of afhankelijkheid.

De rechtbank heeft de leraar veroordeeld tot vier maanden onvoorwaardelijke en zes maanden voorwaardelijke cel. Ook moet de man groepstherapie volgen en duizend euro schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.