Bier is best

Het liedje van Rob de Nijs 'Bier is bitter bier is best' heeft een wetenschappelijke onderbouwing gekregen. Een studie aan de universiteit van Granada in Spanje heeft enkele verbluffende resultaten opgeleverd.

De onderzoekers hebben 40 studenten onderzocht. De onderzoekers gingen als volgt te werk. De groep werd opgedeeld in twee keer twintig, beide groepen werden intensief aan het sporten gezet. Na het nodige sporten en zweten werd de ene groep bier en de andere groep water van een gelijke hoeveelheid gegeven.

Vervolgens werd ontdekt dat de koolstofdioxide (CO2) ook wel bekend als koolzuurgas in het bier er voor zorgt dat het waterdeel (H2O) van het bier beter opgenomen werd. Een interview naar de belevingservaring van beide groepen leerde dat de groep die bier dronk, minder dorst ervoer dan de water drinkende groep.

Hoewel alcohol (C2H5OH) het lichaam doet uitdrogen is een glas bier toch effectiever om het lichaam te re-hydrateren. Tevens hebben zij uitgezocht dat het caloriegehalte van bier niet zo hoog is, een glas bier van 250 ml bevat 180 calorieën. Een bierbuik wordt dan ook eerder veroorzaakt door de levensstijl  zo als overmatig biergebruik van de bierdrinker dan door de calorieën in het bier.

Bier bevat ook kalium (K) wat re-hydrateren vergemakkelijkt voor het lichaam. Tenslotte bevat bier ook veel B-vitaminen zoals B2, B3, B6, B9, en B12 die van belang zijn voor de energie en de opbouw van nieuw spierweefsel. Een glas bier zou ongeveer 10% van de dagelijkse geadviseerde hoeveelheden van deze vitamines bevatten.

Dan zijn er nog de sociale aspecten van het bier. Bier drinken wordt wel eens negatief geassocieerd met geweldpleging en vandalisme. Dit is echter eerder te wijten aan overmatig gebruik en of geestelijke gesteldheid van de gebruiker dan aan het bier. Bij een verantwoord gebruik van bier wordt het ook vaak als sociaal bindend en aangenaam dan wel gezellig verpozen versterkend ervaren.