'Veel woningbezitters met restschuld'
Ruim de helft van de Nederlandse woningbezitters met een hypotheek houdt aan het eind van de looptijd een restschuld over. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van Delta Lloyd.
Een kwart van deze groep weet niet hoe ze deze schuld af moet lossen. Acht procent verwacht dat te gaan doen met een erfenis, terwijl 17 procent denkt de restschuld af te lossen met eigen spaargeld. In totaal verwacht 27 procent de schuld te verminderen door het huis te verkopen met overwaarde.
Delta Lloyd wijst er daarbij op dat het rekenen op een erfenis of overwaarde "onvoldoende zekerheid" biedt. "Door de dalende huizenprijzen kan de overwaarde tegenvallen", aldus directievoorzitter Joost Melis van Delta Lloyd Bank.
Het onderzoek van Delta Lloyd werd uitgevoerd door onderzoeksbureau MarketResponse onder 626 respondenten.
Volgende nieuwsitem aantal moorden nemen toe in 2015
Het zal nog wel erger worden met restschuld als de huizenprijzen nog drastisch moeten gaan dalen. Wat je kocht in 2008 is in 2015 nog maar 70% of 60% waard
Banken die moeilijk doen, de regering die overal geld wil weg trekken om vervolgens geld naar Griekenland te pompen.
Ik ben blij met m'n huurhuisje deze tijden
dit had uiteraard in het verleden gemakkelijk voorkomen kunnen worden, maar waarom zouden ze, ze plukten er de vruchten van
Overigens staat er een huis tegenover aan het eind van de looptijd en een aanzienlijk lagere schuld die ook door inflatie vaak tegen die tijd zal meevallen.
Orthodox dreams and symbolic myths
From feudal serf to spender
This wonderful world of purchase
Maar dat dat voor de helft van alle hypotheken geld, daar schrik ik echt van.
Of is dit artikel gewoon volledig misleidend en bedoelen ze gewoon dat de helft hun hypotheek niet volledig aflost, en vergeet men voor het gemak even dat die mensen ook nog een huis hebben dat verkocht kan worden. Dan is er dus per definitie géén restschuld...
Daarbij is er een grote kans dat ik nog een keer verhuis voor die tijd waarna de hypotheek toch opnieuw bekeken moet worden en wellicht dat ik dan wel kies voor een vorm waar ik 100% aflos.
Dit soort onderzoeken geven dus niet echt een goed beeld van de potentiele problemen in de toekomst.
Als je bedenkt dat men Griekenland de schulden wilde kwijtschelden, maar bij dit soort individuele gevallen (zo wordt het uiteraard gebracht) wordt daar nieteens over gepeinsd..
Alle gedupeerden moeten de handen ineen slaan, burgers hebben nu wel genoeg zuur gehad, nu is het tijd dat de rekening eerlijker verdeeld gaat worden en daar gelegd wordt waar die hoort.
Enige nadeel is dat het dan niet meer aftrekbaar is. Huur moet je na 30 jaar ook nog steeds betalen.
Als je nu e1000 bruto betaald, is die e1000 bruto over 30 jaar in verhouding nu iets van e500 waard, hetzelfde geld dan voor het totale hypotheekbedrag.
e200.000 lening nu is over 30 jaar niet hetzelfde waard meer, je lost dus eigenlijk af door niets af te lossen.
Maakt ook niet zoveel uit als je 1/4 of 1/3 van je schuld overhoud.
Zolang je de rente maar kunt betalen uit je salaris\pensioen.
-Catbert: Evil director of HR
Probleem op de koopmarkt is nu gewoon dat iedereen blijft zitten waar hij zit en er dus weinig vraag is, wat op dit moment voor prijsdalingen zorgt. Uiteindelijk zal de vraag wel weer aantrekken, waardoor de huizenprijzen gewoon weer stijgen. tenzij de overheid nou eindelijk eens het wijze besluit neemt het om van het Groene Hart een grote woonwijk te maken.
Wat betreft de huurmarkt. Zolang er wachtlijsten zijn kunnen verhuurders de prijzen onbeperkt laten stijgen. Zoals nu ook gewoon gebeurt. Ook hier helpt het volbouwen van het Groene Hart uitstekend tegen...
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
Net als bij een pensioenfonds zou ik ook hier liever mijn geld sparen dan dat over te laten aan derden. Op papier ontstaat er dan alleen een restschuld, so what.
Orthodox dreams and symbolic myths
From feudal serf to spender
This wonderful world of purchase
Dont believe anyone but most of all dont believe me
God damn right it's a beautiful day Uh-huh
Orthodox dreams and symbolic myths
From feudal serf to spender
This wonderful world of purchase
Procenten zijn leuk maar de bedragen daarachter zijn belangrijker.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
Plus iemand anders meldde het al, als je huurt blijf je ook je leven lang huur betalen. Ik kan best nog een aflossing betalen voor 20.000 Euro op het einde van de looptijd.
"Delta Lloyd wijst er daarbij op dat het rekenen op een erfenis of overwaarde "onvoldoende zekerheid" biedt."
Want mensen gaan straks ineens niet meer dood?
Iedereen wil er bij horen, dus kopen ze te groot/duur.
"Ach, die restschuld dat zien we tegen die tijd wel"
Dus niet zeuren!.
Op donderdag 22 november 2007 @ 12:42 schreef Neelis het volgende: Rabbelneuteaantwaark ?
Je koopt een huis om in te wonen, niet om met winst te verkopen. Als dat laatste kan, mooi, maar het moet niet het uitgangspunt zijn.
Wij hebben vorig jaar een huis gekocht, waar we makkelijk 10 jaar kunnen wonen, jonge buurt, kindvriendelijk en genoeg ruimte. Het huis is sindsdien ongetwijfeld in waarde gedaald, so what.. Als het moet woon ik hier 30 jaar en tegen die tijd heb ik een aanzienlijk deel van de hypotheek afgelost
If we value every moment we will never feel regret.
Als je huurt investeer je nergens in, het huis wordt nooit je eigen. Ik wil uiteindelijk een huis waarvan ik over 20 á 30 jaar kan zeggen dat het volledig mijn eigen is.
Mijn hypotheek loopt gewoon door na die 30jr. dus zie het probleem niet.
Ik heb nu geen last van stijgende huurprijzen. Ik heb liever m'n eigen huisje waar ik niet zo snel uitgezet kan worden, en mijn hypotheek zit laag genoeg voor m'n salaris om het goed te kunnen dekken.
Linksom of rechtsom word je genaaid, maakt echt niet zoveel uit. Betalen moet je toch.
Maar veel mensen denken dat de investering in het huis zit in een soort van 'short gaan'. Het met winst verkopen van je huis.
En dat gaat in deze tijden van dalende huizenprijzen dus niet meer op. Daarom zitten veel mensen nu met een restschuld.
Iedereen dacht flink te gaan cashen met hun overwaarde en stijgende huizenprijzen.
Maar de investering in een huis is dat je een dak boven je hoofd hebt, als onderdak, als woning. Teveel mensen zien een huis niet als onderdak, maar als een kassa.
En daarom is het nu jammeren om de dalende prijzen.
Wat voor nut heeft het als je kan cashen, maar geen dak boven je hoofd hebt om in te wonen?
Daarom heb ik een huis gekocht, zeker in economisch slechtere tijden wil ik zorgen dat ik een dak boven m'n hoofd heb met de zekerheid dat ik daar zeker 10 jaar in kan blijven wonen. Hypotheekrentes staan vast dus dat staat vast en dus heb ik iets meer zekerheid dan met een huurhuis waarvan de huurprijzen ook gewoon stijgen.
Ik geloof meer in koophuizen op het moment dan in huurhuizen.
Maar dat kan ook een onderbuikgevoel zijn. Zolang je maar kan blijven zitten waar je zit in deze tijd zit je goed.
Overwaarde verdampt? Huizenprijzen gedaald? Jammer, maar dan verhuis je toch de komende 10 jaar gewoon NIET? Dan is het probleem grotendeels verdwenen, en hoeven we ook niet te jammeren
Het voordeel van je huis volledig afbetaald hebben, is dat je het dan kunt verkopen (als je daar de behoefte voor voelt) en de volledige waarde leuk kunt besteden aan je oude dag. Bijvoorbeeld door eerder te stoppen met werken. Want tegen die tijd is de pensioengrens natuurlijk allang de 70 gepasseerd
Of als je het huis houdt, heb je geen maandelijks huur en alleen eventueel (vermogens)belasting.
Of je nou hypotheekrente blijft betalen of vermogensbelasting betaalt, betalen blijf je toch :-)
Zonder NHG kan je misschien maar 70-80% lenen.
Maargoed, dat is nu. Vroeger was het natuurlijk kopen kopen kopen, maar deze huizen zijn wel enorm gestegen in waarde. Zelfs als die straks voor de helft weg gaan is de kans groot dat het meer oplevert dan ervoor betaald is.
Dit zal conform de gemiddelde huizenprijs in de buurt zijn en aan de hand van de WOZ die bepaald wordt. De waarde word door de markt bepaald, niet door de verkoper.
Bij ons zie je het juist anders gebeuren; De geschatte waarde blijft gelijk met wat het destijds heeft gekost, Maar inmiddels heb ik wel voor (eigen) kapitalen aan verbeteringen aan het huis doorgevoerd: Volledige nieuwe CV installatie (van enkel naar dubbel), betere isolatie, compleet vernieuwde electra, nieuwe keuken, nieuwe vloeren, enz, enz, enz.
Kortom; de waarde is hoger geworden. Maar ik ga het er niet voor krijgen ben ik bang.
[ Bericht gewijzigd door ElPollo op dinsdag 7 februari 2012 @ 12:14 ]
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken