SGP en CU: Liever geen Elfstedentocht op zondag

Als het aan de christelijke partijen SGP en ChristenUnie ligt, wordt een mogelijke Elfstedentocht niet op zondag verreden. "Wat ons betreft wordt de zondag hoe dan ook ontzien", zei Kees van der Staaij (SGP) dinsdag.

De voorzitter van De Friesche Elfsteden Wiebe Wieling zei maandag dat de tocht eventueel op zondag kan worden verreden, maar dat dit niet de voorkeur van de organisatie geniet. Hij wil rekening houden met de deelnemers die de zondagrust in acht willen nemen.

"Het zou heel goed zijn als de traditie om de tocht op een andere dag dan zondag te organiseren wordt gehandhaafd", zei Van der Staaij. Mocht de tocht der tochten toch op zondag worden gereden dan 'sluit je daar nogal wat mensen mee uit', stelt hij.

"Ik zou het mooi vinden als zo veel mogelijk mensen kunnen meedoen", valt Arie Slob (ChristenUnie) zijn collega van de SGP bij. "De zondag is voor sommige mensen een belemmering." Maar uiteindelijk bepaalt de organisatie de datum. "En daar zit ik niet in."

"Het is een persoonlijke keuze. Ik weet dat er christenen zijn die wel zullen schaatsen en er zijn ook mensen die thuisblijven", vervolgt hij. Het is belangrijk dat zij niet worden verhinderd om naar de kerk te gaan, aldus Slob.