Koorts

Bij de eerste nacht onder nul wordt de hoop geboren, en bij een dun laagje ijs wordt de hoop gevoed op een Elfstedentocht. Het is ieder jaar weer hetzelfde in Nederland. En ieder jaar wordt de hoop weer keihard de grond ingestampt als de wind draait, de zon schijnt en de vorst verdreven wordt. De afgelopen vijftien jaar waren niet veel anders. Maar nu is het misschien zover. De rayonhoofden zijn bijeengekomen voor een oriënterend gesprek. Vaarverboden worden uitgebreid. Wakken worden gedicht met ijsklompen uit nabijgelegen sloten. De Elfstedenkoorts heerst.

De pers is naarstig op zoek naar eenieder die ook maar een zuchtje, kreuntje of boertje kan laten met betrekking tot de Tocht der Tochten. Alleen op FOK! komen de bizarre en meest oninteressante feitjes samen: Op Marktplaats werd al meer geld geboden voor startbewijzen dan tweedehands auto's, maar die handel blijkt even louche te zijn als de cliché autohandelaar en is nu door Marktplaats offline gehaald op bevel van de vereniging De Friesche Elfsteden.

Bij het gebrek aan nieuws viert de naamnoemerij hoogtij. Chris Zegers heeft nog steeds niet zijn droom waargemaakt om mee te spelen in de Del van '63, dus staat hij erop om ooit nog eens zijn voorrangspositie voor deelname aan de Elfstedentocht waar te maken. Sybrand van Haersma Buma - wie? - is ingeloot, Jacques Mon'Ars - wie? - huilt tranen met tuiten omdat hij niet mee mag doen. Als zelfs Beau van Erven Dorens het nieuws al haalt omdat hij via Twitter op zoek was naar een startbewijs, dan is het hek van de dam. Vooral omdat ik bij hem nog altijd de associatie van grote witte onderbroeken heb.

Als de bizarre feitjes en de naamnoemerij niet meer helpen om de Elfstedenkoorts te voeden, zijn een paar waanbeelden van de oververhitting al snel voor waar aan te nemen. Zo zou er een actiegroep bestaan met de naam 11stedenzout. Dankzij een van FOK!'s meest bekende stukjesschrijvers werd het volgende bericht geplaatst: "Vanmiddag kondigden zij aan zout te strooien onder diverse bruggen. Even later werd er triomfantelijk getweet dat er al iemand door het ijs was gezakt. "Zout heeft zijn werk gedaan!", meldde de actiegroep."

Iets verderop in datzelfde koortsstondige bericht stond nog een interessante tekst: ""Wij willen geen commerciële poppenkast hier in Friesland!", verklaart 11stedenzout op Twitter. "Er is niks mis met de Elfstedentocht, maar de commerciële rompslomp eromheen is het probleem. De Elfstedentocht wordt compleet gehypet door de complete Nederlandse pers!"" Hoe fout het bericht dan ook mag zijn, in dit deel zit wel een kern van waarheid. Her en der staat het stereotype brompotfries op om tegen de commercie te protesteren. De traditiegetrouwe tocht wordt kapotgemaakt door de Hollandse commercie. De Hollandse pers gedraagt zich als de eerste paaseitjes in de supermarkt: het is nog ongepast vroeg om al zo hoog van de toren te blazen. 

Toch zijn er genoeg Friezen die koortsachtig met de Hollanders meedoen. De potten pindakaas worden gehamsterd, pannenkoeken worden ingevroren, er wordt uitgeteld hoeveel luchtbedjes er in de slaapkamer passen voor reserverende vrienden, en de bevoorradingsroutes voor bevriende rijders worden uitgestippeld. De organisatie van de tocht is een hels karwei, nu er zo'n 2 miljoen mensen op de route worden verwacht. Mooi hoor, hoe al die mensen enthousiast kunnen worden voor 16.000 merendeel onbekende schaatsers die geen prijzengeld kunnen winnen, maar slechts een medaille of een erekruisje bij de finish af kunnen halen. Dat is de kracht waar een grote commercieel bevonden tocht nog steeds de allerkleinste Friese bescheidenheid toont. Maar dan moeten zij wel de kans krijgen om dit waar te maken, als de Elfstedentocht er na jarenlange dromen écht komt.