Oscarloze Radcliffe verwijt Academy snobisme

Daniel Radcliffe denkt dat de Harry Potter-films systematisch zijn genegeerd door de Academy of Motion Pictures Arts and Sciences, de organisatie achter de Oscars. "Ik denk dat de Oscars niets geven om kinder- of commerciële films", zegt de 22-jarige acteur tegen de BBC.

De Potter-acteur haalt vooral uit naar de familiefilm Hugo van Martin Scorsese. "Toen ik die film zag, dacht ik steeds: waarom is hij wel genomineerd en wij niet? Ik voelde me wel een beetje beledigd. Er is sprake van een zekere hoeveelheid snobisme."

Vijf van de acht Potter-films werden genomineerd voor een Oscar in de technische categorieën, maar nooit voor acteurs, regie of scenario, laat staan voor beste film. Wel is het een van de succesvolste filmreeksen aller tijden.

"Ik had nooit gedacht dat het me zo veel zou doen", gaat Radcliffe verder. "Maar aan de andere kant hebben wij geen schouderklopjes meer nodig. We kregen belachelijk veel betaald voor die films."

Radcliffe is vanaf 23 februari te zien in de thriller The Woman in Black, de eerste film die hij maakte na zijn allerlaatste Potter-film. Het is even wennen, want hij moet zich ineens weer zorgen maken over opbrengsten. "Het is een nieuwe ervaring voor mij. Bij de Potter-films wisten we van tevoren al dat we zouden scoren."


Oscarloze Radcliffe verwijt Academy snobisme (Foto: Novum)