Costa Cruises kan flinke claims verwachten

Rederij Costa Cruises, eigenaar van het verongelukte schip Costa Concordia, kan een rechtszaak tegemoet zien van gedupeerde passagiers. De Italiaanse consumentenbond Codacons en twee Amerikaanse advocatenkantoren willen van de rederij minimaal 124.000 euro schadevergoeding per passagier. Dat meldde de BBC zaterdag.

De collectieve rechtszaak, een zogeheten class-action suit, zal volgende week worden aangebracht bij een rechtbank in Miami. De schadevergoeding is volgens de advocaten niet alleen bedoeld om de medische verzorging van getroffen passagiers te betalen, maar ook als genoegdoening voor de traumatische ervaring.

Inmiddels vertegenwoordigen de advocaten 110 slachtoffers. Sommigen van hen willen veel meer eisen dan het minimumbedrag, soms wel 1 miljoen euro.

Costa Cruises liet weten open te staan voor alle zorgen van passagiers. De prioriteit ligt nu echter bij het afhandelen van de nog gaande zijnde crisis. Wel is aan alle opvarenden een brief gestuurd met de vraag welke spullen zijn kwijtgeraakt, zodat er vergoedingen kunnen worden uitgekeerd. Het bedrijf liet weten dat dit een "eerste gebaar" is.

De 290 meter lange Costa Concordia voer vorige week vlakbij het eiland Isola del Giglio voor de kust van Toscane en raakte daar een rots. Door de aanvaring ontstond een scheur van tientallen meters lang in de romp. Het schip maakte water en kapseisde. Vermoedelijk zijn 32 mensen omgekomen. Tot dusverre zijn 11 doden geborgen.

Costa Cruises stelt dat de kapitein het ongeluk heeft veroorzaakt. Hij zou zonder opdracht en zonder toestemming te dicht langs de rotsen zijn gevaren. Ook heeft hij de procedures niet gevolgd toen het misging. De kapitein heeft huisarrest. Justitie verdenkt hem van doodslag.

Costa Cruises kan flinke claims verwachten
Costa Cruises kan flinke claims verwachten (Foto: ANP)