Veerman: Rapport CDA kan kabinet wél beïnvloeden

Het rapport over de koers van het CDA kan wel degelijk invloed uitoefenen op het kabinetsbeleid. Dat zei oud-minister van Landbouw Cees Veerman (CDA) in het Radio 1-programma Kamerbreed.

Hij wees erop dat PVV-leider Geert Wilders al een dag na de verkiezingen zijn belofte verbrak om de AOW-leeftijd niet te verhogen. Daarmee doelde hij erop dat verschuivingen altijd mogelijk zijn.

Het rapport werd vrijdag gepresenteerd. Partijvoorzitter Ruth Peetoom zei dat het CDA ondanks de verschillen tussen het rapport en het kabinetsbeleid achter het regeer- en gedoogakkoord blijft staan.

Ook vicepremier Maxime Verhagen (CDA) leek zich er vrijdag bij neer te leggen dat het rapport nog geen grote invloed kan uitoefenen op het regeringsbeleid. Dat is volgens hem normaal. "Dat gold ook voor ons verkiezingsprogramma. Je kunt niet vooraf rekening houden met compromissen die je met andere partijen gaat sluiten."

ChristenUnie-leider Arie Slob verbaasde zich in Kamerbreed over de gang van zaken. "Ik zou het raar vinden als er nu niks mee wordt gedaan. Als partij zeg je: dit is wat wij willen met ons land, maar daar gaan we pas in 2015 mee beginnen." Hij wees erop dat geen enkele partij verhoging van de AOW-leeftijd in het verkiezingsprogramma had staan. "Maar daar zijn toch afspraken over gemaakt."

Wat Veerman betreft is de koers zoals die in het rapport staat uitgestippeld niet heilig. "Dit zijn nieuwe uitgangspunten die door 22 mensen zijn opgeschreven. De komende tijd moet blijken of die breed worden gedragen." Zaterdag buigt het CDA-congres zich over het rapport.

Veerman kwam vorig jaar in het nieuws met kritiek op het CDA. Hij zei toen dat de partij het partnerschap met de PVV moest beëindigen. Die kritiek lijkt hij nu in te slikken. "Het kon bijna niet anders." Ook uitte hij toen al zorgen over het 'leiderschapsvacuüm' bij de christendemocraten. Zelf is hij niet beschikbaar om het CDA te leiden. "Uitgesloten", zei hij. Veerman is een van de namen die de afgelopen weken de ronde deden voor het leiderschap.

Hij wilde zich niet uitlaten over wie het dan moet worden. "De procedure is zoals hij is. Net als bij het benoemen van een hoogleraar moeten eerst een paar vragen worden beantwoord. Wat moet hij doen? Hoe ziet hij eruit? Een ding is duidelijk; ik word het niet."