FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 22 januari 2012

Mascotte dunkt basketbalring eraf

De mascotte van de Indiana Pacers, Boomer genaamd, heeft bij een dunk een basketbalring gesloopt. De acrobatische mascotte nam een flinke aanloop, sprong op de trampoline, maakte een salto, om vervolgens de bal in de basket te dunken.

Op het moment van dunken brak het glas waar de basket aan vastzat, waardoor de ring er afviel. De wedstrijd die vervolgens gespeeld zou worden, werd in een naastgelegen gymzaaltje afgewerkt.

Hieronder de beelden van de dunk.


De basketbalring overleefde de dunk van Boomer niet (Bron: YouTube)

Ook niet-leden PvdA mogen stemmen over lijsttrekker

De PvdA wil dat ook niet-leden kunnen meestemmen wanneer een lijsttrekker voor de verkiezingen in de Tweede Kamer moet worden aangewezen. Een motie van die strekking is zondag aangenomen op het congres van de partij in Den Bosch.

Om een stem uit te kunnen brengen moeten niet-leden een kleine vergoeding betalen. Ook moeten ze een verklaring tekenen waarin ze hun sympathie voor het gedachtegoed van de partij onderschrijven.

De open leidersverkiezing sluit aan bij de wens van Hans Spekman, die zondag op het congres officieel is aangewezen tot de nieuwe partijvoorzitter van de PvdA. Hij volgt daarmee de huidige voorzitter Lilianne Ploumen op. Zij kondigde in oktober haar vertrek aan.

Trailer: Plan C

Plan C is een misdaaddrama met een flinke dosis zwarte humor. Ronald Plasmeyer (Ruben van der Meer) is een Amsterdamse rechercheur met gokschulden.

Wanneer de Chinese onderwereldfiguur Hao Ronalds ex-vrouw en zoontje bedreigt om het geld dat Ronald hem verschuldigd is terug te krijgen, bedenkt de rechercheur een geniaal plan om alles recht te zetten. Twee kleine criminelen (Ton Kas en René van 't Hof) zullen geweldloos een illegaal pokertoernooi overvallen. Omdat Ronald zelf aan de pokertafel zit tijdens de overval, heeft hij een perfect alibi. Snel, simpel en niemand raakt gewond, dus een waterdicht plan. Alles lijkt goed te gaan, totdat er doden vallen.

Plan C verschijnt op 1 maart in de bisocoop.

[Primera División] Real ruim langs Bilbao

Cristiano Ronaldo heeft Lionel Messi zondagavond al weer afgelost als topscorer van de Primera División. De Portugees scoorde in het competitieduel met Athletic Bilbao tweemaal uit een strafschop en bezorgde Real Madrid daarmee tevens de zege: 4-1. Hij bracht zijn totaal aantal treffers dit seizoen op 23, één meer dan zijn Argentijnse rivaal van landskampioen FC Barcelona.

De trefzekere Ronaldo hield zijn werkgever bovenaan de ranglijst met vijf punten voorsprong. Het zal het rumoer bij de club van trainer José Mourinho weer even doen verstommen. Bilbao kwam nog wel op voorsprong dankzij Fernando Llorente. Marcelo maakte al voor rust gelijk. In de slotfase had ook invaller José Callejon succes.

Foto's laatste Utrechtse hooligans online

De politie zet maandag opnieuw foto's online van Utrechtse voetbalvandalen die zich op 4 december hebben misdragen na de wedstrijd FC Utrecht tegen FC Twente. De zeven die nu nog worden gezocht zijn volgens een woordvoerder de laatsten.

De politie heeft in totaal 75 relschoppers aangehouden. Twaalf daarvan zijn aanhangers van FC Twente, de anderen zijn supporters van FC Utrecht. De meesten werden gearresteerd nadat beelden van hen waren gepubliceerd. Veel van de gezochte hooligans meldden zich zelf bij de politie.

Na de wedstrijd keerden hooligans zich tegen de politie. Bij de rellen moesten agenten waarschuwingsschoten lossen om de relschoppers op afstand te houden. Een aantal agenten raakte gewond. In totaal 26 agenten hebben aangifte gedaan van poging tot doodslag, mishandeling en bedreiging.

Tweede ronde nodig in Finse presidentsverkiezingen

In de Finse presidentsverkiezingen is een tweede stemronde noodzakelijk. Sauli Niinisto, een conservatieve pro-Europese oud-minister van financiën, kreeg zondag met 37 procent de meeste stemmen, maar niet genoeg om al in de eerste ronde te worden verkozen.

In de tweede ronde op 5 februari moet Niinisto het opnemen tegen oud-minister van milieuzaken Pekka Haavisto. Hij kreeg 18,7 procent van de stemmen en liet daarmee oud-minister van buitenlandse zaken Paavo Vayrynen, met 17,6 procent, achter zich. Haavisto is de eerste Finse presidentskandidaat die openlijk voor zijn homoseksuele geaardheid uitkomt.

De populist Timo Soini, het gezicht van eurosceptisch Finland, bleef ruim achter met 9,6 procent.

De Finnen moesten zondag een dik pak sneeuw trotseren om hun nieuwe president te kiezen. De twaalfde president van Finland sinds het in 1917 onafhankelijk werd van Rusland zal de plaats innemen van Tarja Halonen. De zeer populaire presidente diende twee termijnen van zes jaar.

De Finse president heeft een goeddeels ceremoniële functie en is niet betrokken bij de dagelijkse politiek, maar wordt wel beschouwd als een belangrijke opiniemaker.


Tweede ronde nodig in Finse presidentsverkiezingen (Foto: Novum)

Giffords verlaat Congres VS

Gabrielle Giffords heeft zondag aangekondigd deze week haar zetel in het Amerikaanse Congres op te geven. De Democratische afgevaardigde uit Arizona wil zich concentreren op haar revalidatie nadat zij iets meer dan een jaar geleden zwaar gewond raakte bij een aanslag.

Bij de aanslag, tijdens een ontmoeting met mensen uit haar kiesdistrict voor een supermarkt in Tucson, kreeg Giffords een kogel door haar hoofd. Zes mensen kwamen om het leven en twaalf anderen raakten gewond.

Hoewel zij opmerkelijk herstel vertoonde, laat Giffords weten dat zij meer tijd moet steken in haar revalidatie en dat het voor Arizona beter is dat zij haar zetel in het Huis van Afgevaardigden opgeeft.

Voor de vervanging van Giffords zal een tussentijdse verkiezing worden uitgeschreven.


Giffords verlaat Congres VS (Foto: Novum)

Kanovaarders in de problemen op Markermeer

Op het Markermeer is zondag een groep van tien kanovaarders in de problemen gekomen. De kanoërs wilden de oversteek maken van Edam naar Lelystad, maar hadden de weersomstandigheden onderschat. Dat meldt de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM).

De harde westenwind en de kou eisten volgens de KNRM rond 11.30 uur hun tol. De kanoërs raakten elkaar kwijt en een aantal sloeg om. Meerdere reddingsboten zijn uitgevaren om de kanovaarders te helpen. De groep is uiteindelijk in de Bataviahaven in Lelystad aan wal gebracht, waar de hulpdiensten klaarstonden om de kanovaarders op te vangen.

Twee kanoërs zijn met onderkoelingsverschijnselen naar een ziekenhuis gebracht.

Levende bruinvis aangespoeld op Schiermonnikoog

Op het strand van Schiermonnikoog is zondag een levende bruinvis aangespoeld. Het dier is opgevangen in het opvangcentrum van SOS Dolfijn in Harderwijk, laat de stichting weten. Het is de eerste levende bruinvis die dit jaar wordt verzorgd door SOS Dolfijn.

De kleine walvisachtige heeft de naam Hedzer gekregen, naar zijn vinder. Hedzer heeft pikwonden rond de ogen en het blaasgat, toegebracht door meeuwen. De stichting gaat onderzoeken of het dier nog meer mankeert, omdat levend aangespoelde bruinvissen vaak ziek of gewond zijn.

SOS Dolfijn kreeg in de eerste drie weken van het nieuwe jaar al veel meldingen over dood aangespoelde bruinvissen. Vorig jaar spoelde een recordaantal dode bruinvissen aan. De oorzaak is onbekend en wordt door meerdere instanties onderzocht.


Levende bruinvis aangespoeld op Schiermonnikoog (Foto: Novum)

[AC] Angola wint van Burkina Faso

Angola heeft het toernooi om de Afrika Cup met een 2-1 overwinning op Burkina Faso geopend. Nando Rafael, voormalig speler van Ajax, ontbrak bij Angola. Hij was door de FIFA nog niet speelgerechtigd verklaard voor het toernooi.

De voetbalbond van Angola had afgelopen vrijdag nog contact gehad met de FIFA over de inzetbaarheid van Rafael. Hij speelde in het verleden interlands voor Jong Duitsland en moest daardoor eerst officieel worden vrijgegeven. Angola kreeg echter tot aan vandaag nog geen bericht terug. De Duitse bond gaf inmiddels wel aan te helpen bij de afwikkeling van de formaliteiten. Daardoor zal Rafael de volgende groepsduels (tegen Sudan en Ivoorkust) wel inzetbaar zijn.

Zonder de aanvaller van FC Augsburg kwam Angola kort na rust op voorsprong door een doelpunt van Mateus. Tien minuten later was de stand alweer gelijk. Alain Traoré wist namens Burkina Faso een vrije trap van grote afstand in het vijandelijke doel te krullen. Angola kwam echter een kwartier voor tijd op 2-1 door een treffer van Manucho, voormalig speler van Manchester United. Samen met Ivoorkust gaat Angola aan kop in Poule B.

Van Persie ergert zich aan tactiek Wenger

Robin van Persie was in het duel met Manchester United (1-2 verlies) niet gelukkig met een wissel van coach Arsène Wenger. De manager van Arsenal haalde in de tweede helft, vlak na de gelijkmaker van Van Persie, Alex Oxlaide-Chamberlain naar de kant.

De jongeling debuteerde verdienstelijk in de basis, maar werd vervangen door Andrei Arshavin. De entree van Arshavin zorgde voor gefronsde wenkbrauwen. Behalve een deel van de Arsenal-fans toonde ook aanvoerder Van Persie zijn ongenoegen over de wissel. De Rotterdammer liet in duidelijke bewoordingen weten het niet eens te zijn met de keuze om Oxlaide-Chamberlain te wisselen. De wissel pakte ook niet goed uit.

Met Arshavin in de ploeg ging Arsenal uiteindelijk onderuit. De Rus liet tegenstander José Valencia lopen, waarna Danny Welbeck kon scoren. Wenger gaf na het duel toe dat hij fout zat. "Bij 1-1 leken we te gaan winnen, maar door een tactische fout verloren we", zei hij tegen Sky Sports.

Lokhoff na zege VVV: "Dit is pas het begin"

VVV-Venlo won zondagmiddag in eigen huis van Feyenoord. Trainer Ton Lokhoff wil echter niet te vroeg juichen na de stunt.

Lokhoff werd vlak voor de jaarwisseling aangesteld bij VVV. In zijn eerste competitiewedstrijd op de bank bij de Limburgers boekte de oud-speler van Feyenoord en NAC Breda een zege op zijn oud-werkgever. In De Koel won VVV dankzij Brian Linssen en huurling Ismo Vorstermans (2-1).

De overwinning betekent niet dat Lokhoff denkt dat alles op de rit is in Venlo. "Dit is pas het begin, we hebben nog zestien duels om VVV in de Eredivisie te houden. Stap voor stap dus", zei de nieuwe trainer van de Limburgse club tegen De Telegraaf. VVV verliet de laatste positie.

"Die drie punten zijn natuurlijk heel lekker. Maar de grootste winst vind ik dat er een echt team op het veld stond. Hier kunnen we verder mee", aldus Lokhoff. Dankzij de overwinning passeert VVV Excelsior en De Graafschap op de ranglijst. De ploeg van Lokhoff staat nu zestiende.

[WB] Davis wint ook tweede 1000 meter

Shani Davis heeft tijdens de WB-wedstrijden in Salt Lake City ook de tweede 1000 meter gewonnen. Vandaag kwam hij tot een tijd van 1.07,70 en daarmee bleef hij Stefan Groothuis en Pekka Koskela voor. In de WB-stand gaat Groothuis nog altijd aan de leiding. Davis nam de tweede plek over van Kjeld Nuis, die niet verder kwam dan de achtste plek.

Groothuis kwam in de voorlaatste partij in actie tegen Sjoerd de Vries en kwam tot een tijd van 1.07,94. De Vries reed 1.08,29 en eindigde daarmee op de vierde plek. Nuis kwam al in de eerste rit in actie, aangezien hij gisteren in de eerste 1000 meter van dit weekend ten val kwam. Hij realiseerde een tijd van 1.08,59 en eindigde daarmee op een teleurstellende achtste plaats.

Uitslag 1000 meter heren:

Land Naam Land Tijd
1 Shani Davis VS 1:07.70
2 Stefan Groothuis Ned. +0.24
3 Pekka Koskela Fin. +0.47
4 Denny Morrison Can. +0.51
5 Dmitry Lobkov Rus. +0.54
6 Sjoerd de Vries Ned. +0.59
7 Samuel Schwarz Dui. +0.75
8 Kjeld Nuis Ned. +0.79
9 Aleksey Yesin Rus. +0.80
10 Haralds Silovs Let. +0.82

[WRC] Loeb wint Rally van Monte Carlo

Sébastien Loeb (Citroën) heeft voor de zesde maal in zijn carrière de Rally van Monte Carlo op zijn naam geschreven. De Fransman kreeg in de eerste rally van het jaar de zege cadeau doordat zijn concurrenten in de fout gingen en uitvielen of veel tijd verloren.

Jari-Matti Latvala (Ford) nam door een goede bandenkeus in het begin van de wedstrijd de leiding en pakte dertig seconden op Loeb, maar ging daarna in de fout en viel uit. Loeb was daarna de snelste en gaf de zege niet meer uit handen. Dani Sordo (Mini) werd tweede, een resultaat dat hij na problemen met de vering eerder in de rally niet meer verwacht had.

Petter Solberg werd bij zijn terugkeer bij Ford derde. De Noor streed lang mee om plaats twee, maar ging donderdag in de fout met zijn bandenkeus, waardoor hij bijna een minuut verloor. Mikko Hirvonen (Citroën) kende een stroeve start van de rally en werd uiteindelij vierde. Een spin gisteren voorkwam dat hij nog derde kon worden.

De meest opvallende prestatie in het zesdaagse evenement kwam op naam van Sébastien Ogier die met zijn Skoda Fabia S2000 even vierde stond in de rally. Een zware crash op woensdag betekende het einde van zijn wedstrijd. Co-rijder Julien Ingrassia liep lichte verwondingen aan zijn arm op. De S2000-klasse werd nu gewonnen door de Nederlander Kevin Abbring.

[WB] Nederlands succes op 1000 meter dames

Laurine van Riessen heeft tijdens WB-wedstrijden in Salt Lake City verrassend de tweede 1000 meter gewonnen. De Nederlandse schaatster bleef landgenote Marrit Leenstra en de Duitse Monique Angermüller voor. In de WB-stand stijgt Van Riessen naar de derde plek.

Van Riessen wist een tijd van 1.14,21 te realiseren en bleef daarmee Leenstra twee tienden van een seconde voor. Annette Gerritsen eindigde in een tijd van 1.15,06 net naast het podium. Ireen Wüst moest in haar partij Heater Richardson snelheid terugnemen bij een wissel en verloor daardoor kostbare tijd. Met een tijd van 1.15,48 eindigde ze op een gedeelde vijfde plek. Margot Boer kwam tot een teleurstellende 1.15,61 en werd daarmee achtste.

Uitslag 1000 meter  vrouwen:

# Naam Land Tijd
1 Laurine van Riessen Ned. 1.14.21
2 Marrit Leenstra Ned. +0.20
3 Monique Angermüller Dui. +0.62
4 Annette Gerritsen Ned. +0.85
5 Heather Richardson VS +1.27
5 Ireen Wüst Ned. +1.27
7 Olga Fatkulina Rus. +1.29
8 Margot Boer Ned. +1.40
9 Yekaterina Lobysheva Rus. +1.63
10 Judith Hesse Dui. +1.88

Van den Brom: "Nederlaag is mokerslag"

Vitesse trok vanmiddag aan het kortste eind in de Gelderse derby met N.E.C. Nijmegen. De bezoekers wonnen met 1-0 en behaalden voor het eerst sinds 1979 weer drie punten in Arnhem.

John van den Brom, trainer van Vitesse, was na afloop van de wedstrijd teleurgesteld. "Dat is een mokerslag", was de duidelijke taal van de oefenmeester aan Omroep Gelderland. "Vooraf verwacht je een beladen wedstrijd, maar dan krijg je het deksel op de neus."

Van den Brom had overigens wel een oorzaak voor de nederlaag. "Het ging mis, omdat we als team niet het niveau haalden wat we kunnen halen. En dat heeft ook automatisch te maken met de tegenstander, die het goed deed. Dat wij verliezen heeft niks te maken met het feit dat we 4-4-2 speelden."

Daarnaast reageerde Van den Brom ook nog op het eerbetoon voor Theo Bos, waarbij de trainer zijn tranen de vrije loop liet. Zij zijn namelijk erg goede vrienden. "Ik probeerde één te zijn met Theo. Heel mooi gebaar, ook van de N.E.C.-supporters. Kippenvel."

Saleh mag voor medische behandeling naar VS

De zondag uit Jemen vertrokken president Ali Abdullah Saleh mag naar de Verenigde Staten komen voor een medische behandeling. Dat heeft een hooggeplaatste zegsman in de Amerikaanse regering zondag gezegd.

Het is niet bekend wanneer Saleh in de VS wordt verwacht. Hij vertrok zondag uit Jemen naar Oman en zou nog een stop ergens anders maken alvorens door te reizen naar de VS.

Saleh vroeg vorige maand een Amerikaans visum aan.

Australische hockeysters verrassen Oranje

De Nederlandse hockeydames zijn er vandaag niet in geslaagd een oefenwedstrijd tegen Australië te winnen. Het team van bondscoach Max Caldas verloor in Argentinië met 4-1 van de Hockeyroos

 

Kim Lammers maakte het enige doelpunt van Oranje. Caldas liet elke veldspeelster van Nederland in actie komen. Alleen reservedoelvrouwe Floortje Engels bleef de gehele wedstrijd op de bank.

Deze oefenwedstrijd is ter voorbereiding van de Champions Trophy. Nederland moet in het Argentijnse Rosario haar Champions Trophy-titel verdedigen. Maandag spelen Oranje en Australië opnieuw tegen elkaar.  Voor Nederland begint de Champions Trophy zaterdag met een duel tegen China. Daarna volgen nog wedstrijden tegen Groot-Brittannië en Japan. Australië is niet gekwalificeerd. 

Scooterrijder overlijdt na botsing met fietser

Een scooterrijder is zondagmiddag in Rotterdam overleden na een aanrijding met een fietser. De 20-jarige fietser is aangehouden en wordt verhoord, meldt de politie.

De fietser raakte rond 16.00 uur op de Posthumalaan uit balans door een windvlaag. Daardoor kwam hij in botsing met de hem tegemoetkomende scooterrijder. Die kwam ten val en werd zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht, waar hij aan zijn verwondingen overleed.

[WB] Lobkov verslaat Nagashima op 500 meter

Dimitri Lobkov heeft de tweede 500 meter gewonnen bij de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Salt Lake City. De Rus zette 34,54 neer en bleef daarmee Keiichiro Nagashima, de winnaar van gisteren, 0,03 voor. De derde plaats was voor Tucker Fredericks, die de leiding in het wereldbekerklassement overnam van Tae-Bum Mo.

Van de Nederlanders deden Michel Mulder en Jan Smeekens het het beste. Mulder zette een nieuw persoonlijk record neer (34,67) en werd vijfde. Smeekens eindigde, ondanks een misstap bij de start, één plaats achter Mulder en reed 34,69. Ronald Mulder kende problemen met de binnenbocht en werd achttiende, terwijl Jesper Hospes ten val kwam. Stefan Groothuis kwam niet in actie op de tweede 500 meter.

Uitslag 500 meter heren

# Schaatster Nat. Tijd
1 Dimitri Lobkov Rus 34,54
2 Keiichiro Nagashima Jap +0,03
3 Tucker Fredericks VS +0,06
4 Laurens Dubreuil Can +0,12
5 Michel Mulder NED +0,13
6 Jan Smeekens NED +0,15
18 Ronald Mulder NED +0,63
20 Jesper Hospes NED +33,78

Rutten: "Keuze voor Isaksson niet moeilijk"

De strijd tussen Andreas Isaksson en Przemyslaw Tyton is nog geen gelopen race. De twee doelmannen van PSV strijden nog altijd om een basisplaats, waarbij de Zweed vanmiddag aan het langste eind trok. Hij begon namelijk in de wedstrijd tegen FC Utrecht (1-1).

"Voor mij was die keuze niet zo moeilijk", liet trainer Fred Rutten na de wedstrijd aan De Telegraaf weten. "We hebben voor de winterstop een goede serie neergezet en Isaksson was daar onderdeel van. Andreas zag er daarin goed uit. De afgelopen weken heb ik daar op trainingen en in wedstrijden geen verandering in gezien."

Tyton miste een groot deel van de eerste seizoenshelft, nadat hij in september een zware hersenschudding opliep. Dit gebeurde tijdens de kraker tussen PSV en Ajax, waarbij de Pool in de eerste helft in aanraking kwam met de knie van ploeggenoot Timothy Derijck.

President Saleh uit Jemen vertrokken

President Ali Abdullah Saleh is zondagavond uit Jemen vertrokken naar Oman, heeft zijn woordvoerder bekendgemaakt. Hij heeft de macht overgedragen aan zijn plaatsvervanger, die op 21 februari formeel de nieuwe president wordt.

Het vertrek van Saleh is onderdeel van een door Jemens buurlanden en de Verenigde Staten ondersteunde regeling die een eind moet maken aan de politieke crisis in het land.

Al bijna een jaar eisten Jemenitische betogers het vertrek van Saleh, die 33 jaar aan de macht is geweest. Demonstranten en mensenrechtengroepen hebben kritiek op de deal, omdat Saleh gevrijwaard is van een proces. Zij willen dat de ex-president terechtstaat voor zijn aandeel in de dood van betogers.


President Saleh uit Jemen vertrokken (Foto: Novum)

Kroaten stemmen voor toetreding tot EU

Een ruime meerderheid van de Kroaten heeft voor toetreding van hun land tot de Europese Unie gestemd. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van een zondag gehouden referendum.

Nadat ongeveer dertig procent van de stemmen was geteld stond het percentage voorstanders op 67 procent, zei de referendumcommissie. Tweeëndertig procent was tegen. De opkomst onder de kiezers was slechts 42 procent.

Kroatie sloot vorig jaar een toetredingsverdrag met de Europese Unie. Het wordt in juli 2013 formeel lid, als alle 27 overige lidstaten de toetreding hebben bekrachtigd.

Zilveren Camera voor Joost van den Broek

De Zilveren Camera 2011 is gewonnen door Joost van den Broek. Hij kreeg de prijs voor fotojournalisten voor de foto die hij maakte van een groep boze buurtbewoners van de penningmeester van pedofielenvereniging Martijn in Hengelo. Ze willen dat hij vertrekt en lijken het recht in eigen hand te willen nemen.

Volgens de jury geeft de foto een 'glashelder beeld van Nederland anno 2011'. "Een multiculturele samenleving waarin ongeduld, agressie en de neiging om het recht in eigen hand te nemen de overhand lijken te krijgen." De winnende foto, die Van den Broek maakte voor de Volkskrant, werd gekozen uit bijna tienduizend inzendingen.

Vorig jaar won Evert-Jan Daniëls de prijs voor beste nieuwsfoto voor zijn foto van coalitiegenoten Mark Rutte, CDA'er Maxime Verhagen en hun gedoogpartner Geert Wilders.

De Canonprijs voor het beste fotoverhaal ging naar Jeroen Toirkens en de Nationale Portretprijs 2011 werd gewonnen door Annaleen Louwes voor haar foto van het meisje Dees. De jury vergelijkt haar foto met een schilderij van een Hollandse meester. "Het herbergt een uitzonderlijke emotie, is prachtig van kleur en daarmee een toonbeeld van klassieke portretkunst."

Alle foto's zijn tot en met 26 februari te zien in het Fotomuseum Den Haag.


Zilveren Camera voor Joost van den Broek (Foto: Novum)

[WB] Opnieuw winst S.H. Lee op 500 meter

Sang-Hwa Lee heeft net als gisteren de 500 meter gewonnen bij de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City. De Zuid-Koreaanse reed 37,27 en bleef daarmee de Chinese Jing Yu 0,24 voor. De derde plaats was voor Jenny Wolf, die 37,62 neerzettte.

De beste Nederlandse was Thijsje Oenema, die op de vijfde plaats eindigde in een nieuw persoonlijk record van 37,66. Margot Boer (achtste in 37,95), Annette Gerritsen (tiende in 38,07) en Laurine van Riessen (elfde in 38,09) vielen enigszins tegen op het snelle Amerikaanse ijs.

Met haar winst bereidde Lee haar voorsprong in het wereldbekerklassement uit. Ze heeft nu 650 punten, terwijl Wolf er 514 heeft.

Uitslag 500 meter vrouwen

# Schaatster Nat. Tijd
1 Sang-Hwa Lee Kor 37,27
2 Jing Yu Chn +0,24
3 Jenny Wolf Dui +0,35
4 Beixing Wang Chn +0,37
5 Thijsje Oenema NED +0,39
6 Nao Kodaira Jap +0,53
8 Margot Boer NED +0,68
10 Annette Gerritsen NED +0,80
11 Laurine van Riessen NED +0,82

[Primera División] Barça wint, driemaal Messi

Lionel Messi heeft zondag een belangrijke rol gespeeld in de 4-1 zege van Barcelona bij Málaga. De kleine Argentijn scoorde drie doelpunten voor de Catalanen. Alexis Sánchez maakte de 2-0 namens Barcelona. Salomon Rondon redde de eer van de thuisploeg, waar Joris Mathijsen en Ruud van Nistelrooy een basisplaats hadden.

Osasuna hield Valencia eerder zondag op een 1-1 gelijkspel. De nummer drie van de ranglijst kwam via Roberto Soldado vijf minuten voor tijd op voorsprong, maar de thuisploeg kwam terug. Twee minuten in de blessuretijd tekende Lolo voor de gelijkmaker. Tussendoor was Valencia met tien man komen te staan. David Albelda kreeg in de negentigste minuut rood.

Real Mallorca won uit bij promovendus Rayo Vallecano met 1-0. Verdediger Ivan Ramis scoorde in Madrid in de 56e minuut.

Moeder vondeling Groningen gevonden

De politie heeft de vermoedelijke moeder gevonden van de baby die zaterdag te vondeling werd gelegd in Groningen. Het gaat om een 40-jarige vrouw uit de gemeente De Marne, meldt de politie zondagavond.

Het kind werd zaterdag aan het einde van de middag neergelegd bij het politiebureau aan de Kostersgang. De baby was warm ingepakt in een grote zwarte bontsjaal. Het paar dagen oude jongetje van Aziatische komaf is naar een ziekenhuis gebracht.

De politie kreeg in totaal ruim twintig tips over de zaak. Getuigen verklaarden haar en haar baby te hebben gezien in de buurt van het ziekenhuis en het station. Vooral de grote bontsjaal en het harde huilen van de baby was ze opgevallen. Na onderzoek kon de vrouw zondag rond 19.00 uur in haar woning worden aangehouden.

De vrouw heeft verklaard inderdaad de moeder van het jongetje te zijn, maar onderzoek moet uitwijzen of dat daadwerkelijk zo is. Ze krijgt professionele hulp aangeboden en wordt later gehoord door de politie.

Saudische waarnemers weg uit Syrië

Saudi-Arabië trekt zijn waarnemers terug uit Syrië. De inspecteurs moesten voor de Arabische Liga controleren of het Syrische regime het geweld tegen demonstranten zou staken. Syrië heeft dat niet gedaan, zei de Saudische minister van Buitenlandse Zaken zondag.

Saudi-Arabië wil dat de internationale gemeenschap "alle mogelijke druk" uitoefent zodat Syrië zich alsnog houdt aan zijn beloften.

De Arabische Liga heeft nu 165 waarnemers in Syrië. Zij begonnen op tweede kerstdag met hun werk. Er is veel kritiek op de inspecteurs. Zij zouden zich om de tuin laten leiden en het staatsgeweld niet hard genoeg veroordelen.

Saudische waarnemers weg uit Syrië
Saudische waarnemers weg uit Syrië (Foto: ANP)

De Boer: "Een wereld van verschil"

Ajax-coach Frank de Boer zag dat zijn ploeg deze keer tegen AZ stukken beter speelde (1-1), maar toch zag de oefenmeester zijn spelers slordigheden begaan.

"Dit was een wereld van verschil. Alleen waren we af en toe slordig. Daardoor hadden we het toch moeilijk. Na een goed begin geven we die openingstreffer weg", aldus De Boer na afloop van het duel op de persconferentie. De voormalige assistent-bondscoach van Oranje doelt met het weggeven van de openingstreffer op het balverlies van Eyong Enoh.

"Vertonghen moest daardoor een vrije trap veroorzaken en voor Rasmus Elm is een vrije trap zo'n beetje hetzelfde als een strafschop. In de tweede helft vond ik ons wisselvallig, maar we kregen wel kansen", zo vervolgde De Boer.

Uiteindelijk concludeert de oefenmeester van de Amsterdammers dat de uitslag in Alkmaar een logisch resultaat is. "De gelijkmaker viel na een fraaie aanval. Donderdag hebben we verdiend verloren van AZ. Nu verdienden we minimaal een punt."

Koeman: "We hebben het zelf weggegeven"

Feyenoord-coach Ronald Koeman vindt dat zijn ploeg het tegen VVV-Venlo (2-1) zelf uit handen heeft gegeven. De coach is van mening dat er een aantal verbeterpunten zijn.

"We zijn gewoon nog te makkelijk en te slordig in de dekking. Het is allemaal niet scherp genoeg. Elke hoekschop van VVV was gevaarlijk. Bij het tweede doelpunt kreeg Ismo Vorstermans alle tijd en ruimte om de bal aan te nemen en in te schieten. Dat mag en kan natuurlijk niet", zo meldde Koeman na afloop van het duel in Noord-Limburg op de persconferentie.

"Door onze eigen schuld kregen we binnen zes minuten een heel ander spelbeeld. In plaats van 0-1 voor ons was het 2-1 voor VVV in de rust. We hebben het zelf weggegeven, ook doordat we in de tweede helft aanvallend te weinig hebben afgedwongen", zo luidde de conclusie van Koeman.

In de komende speelronde nemen de Feyenoorders het op tegen aartsrivaal Ajax. Het puntenverschil tussen Ajax en Feyenoord kan in De Klassieker ongedaan worden gemaakt als de Rotterdammers in eigen huis winnen.

[Bundesliga] Ook Dortmund naast Bayern München

Borussia Dortmund heeft zich zondag, net als Schalke 04 een dag eerder, naast Bayern München aan de kop van de Bundesliga genesteld. Uit bij Hamburger SV werd overtuigend met 5-1 gewonnen. Robert Lewandowski en Jakub Blaszczykowski scoorden beiden tweemaal, Kevin Grosskreutz opende de score. In de slotfase redde Paolo Guerrero de eer van HSV.

Ook bij Bayer Leverkusen tegen FSV Mainz werd het publiek getrakteerd op de nodige doelpunten. Leverkusen won het duel met 3-2. De thuisploeg kwam op 1-0 door een eigen doelpunt van Mainz-verdediger Zdenek Pospech. Manuel Friedrich zorgde voor de 2-0 ruststand.

Na de thee deed Eugen Polanski iets terug namens Mainz en in de 53e minuut maakte Marco Calgiuri zelfs gelijk. Bayer was echter niet van plan zich de kaas van het brood te laten eten. Lars Bender bezorgde de thuisploeg de zege.


Ook Dortmund naast Bayern München (Foto: Novum)

Balotelli: "Geen zenuwen bij strafschop"

Mario Balotelli wist diep in de blessuretijd een strafschop te benutten tegen Tottenham Hotspur. Daardoor won Manchester City de wedstrijd met 3-2. De Italiaan liet na afloop weten dat hij geen zenuwen voelde tijdens het nemen van de penalty.

"Nee, niets. Ik was rustig, zoals altijd als ik een strafschop neem", aldus Balotelli tegenover Sky Sports. James Milner, ploeggenoot van Balotelli, was zeer blij met de zege: "Het was groots, we wisten hoe groot deze wedstrijd was. Zij speelden erg goed en speelden zoals wij bij hun hebben gedaan. Het was een spannende wedstrijd voor de neutrale toeschouwers."

"Maar we willen het de volgende keer liever iets saaier", vervolgde Milner. "We haalden onze voet van het gas, gaven hun een doelpunt en Tottenham is een goed team. Als je ze iets geeft gaan ze er vol voor. We waren aanvallend goed, scoorden twee doelpunten en hadden waarschijnlijk de wedstrijd beter moeten controleren."

[AC] Drogba leidt Ivoorkust langs Sudan

Didier Drogba heeft Ivoorkust zondag naar een 1-0 zege op Sudan geleid bij de Afrika Cup. De spits van Chelsea kopte in de 39e minuut als enige raak in Malabo. Ivoorkust is een van de favorieten voor de titel. Later zondag staat in Malabo ook de andere wedstrijd in poule B op het programma. Dan speelt Angola tegen Burkina Faso.

Ivoorkust, dat ruim honderd plaatsen hoger staat op de wereldranglijst dan het nietige Sudan, was bij vlagen veel beter. Drogba rondde een periode van pressie van de Olifanten af door een voorzet van Salomon Kalou binnen te koppen. Even later kwam de beste kans voor Sudan van Mudathir el Taieb. Zijn schot raakte de lat.

In de tweede helft was Arsenal-aanvaller Gervinho een aantal keren dichtbij een tweede Ivoriaanse goal. Hij kreeg de bal echter niet in het doel, waardoor Sudan kansen hield. Uiteindelijk hield Ivoorkust toch de kleine voorsprong vast.

Advocaat Wammes: KNGU maakt er grabbelton van

Advocaat Paul Scholten heeft zondag met verbazing gereageerd op de melding van gymnastiekbond KNGU dat turner Epke Zonderland voldaan heeft aan de eis tot vormbehoud. Scholten behartigt de belangen van Jeffrey Wammes, die met Zonderland in de race is voor een olympisch ticket.

"Met droge ogen beweren ze dat hij vormbehoud heeft getoond op brug, terwijl hij een nominatie op rek heeft. De KNGU maakt er een grabbelton van", meent Scholten die de bond afgelopen week in een brief sommeerde Wammes voor te dragen voor de Spelen. Volgens Scholten heeft alleen zijn cliënt aan alle eisen voldaan en hoeft er niet meer gekozen te worden.

Oprah zeker van tweede termijn Barack Obama

Oprah Winfrey is ervan overtuigd dat Barack Obama ook de komende vier jaar president van de Verenigde Staten is. De talkshowkoningin, die Obama al jaren steunt, weet zeker dat de 50-jarige president op 6 november wordt herkozen.

Winfrey is trots op Amerika's eerste zwarte president, zei de talkshowkoningin in India. Daar is ze voor de opnames van haar nieuwe tv-programma Oprah's Next Chapter. De talkshowkoningin zei dat Obama in zijn tweede termijn succesvoller zal zijn en ervoor zal zorgen dat meer Amerikanen werk vinden.

Bodyguards van Oprah kwamen eerder deze week in India in de problemen. Drie van hen zijn donderdag aangehouden omdat ze met een aantal lokale journalisten zouden hebben gevochten. De lijfwachten zijn vrijgelaten nadat ze hen excuses aan de journalisten hadden aangeboden.

Huismus opnieuw meest getelde vogel

De huismus is opnieuw de meest getelde vogel tijdens de landelijke tuinvogeltelling die de Vogelbescherming en Sovon Vogelonderzoek afgelopen weekeinde organiseerden. Tot zondagavond waren ruim 127.000 huismussen geteld door de in totaal 33.000 deelnemers. De afgelopen jaren was de mus ook het meest gezien.

Op de tweede plaats staat de koolmees. Daarvan werden er tot en met zondagmiddag zeventigduizend gezien. Derde is de merel met ruim 53.000 getelde exemplaren.

Volgens de Vogelbescherming en Sovon zijn er in de top tien geen grote verschuivingen ten opzichte van vorig jaar. Wel is de invloed van het zachte winterweer duidelijk terug te zien in de tellingen. Zo werden dit jaar meer ijsvogels en tjiftjafs gespot dan vorig jaar.

De aantallen kunnen nog iets veranderen, omdat deelnemers hun tellingen nog tot maandag 16.00 uur kunnen doorgeven.

Burgerrechtendebat Chili op gang door huishoudster

Felicita Pinto arriveerde vroeg bij de omheinde Chileense villawijk waar ze als huishoudster werkt, maar omdat het minibusje dat haar naar het huis van haar werkgever moest brengen te laat was besloot ze naar haar werk te lopen.

Toen Pinto nog maar net aan haar wandeling door de brede lanen met aan weerszijden enorme villa's was begonnen werd ze ingehaald door beveiligers die haar de wijk uit werkten. Bruce Taylor, de Britse werkgever van de 57-jarige weduwe, reageerde boos en sprak zijn ongenoegen uit over de statuten van de villawijk die verbieden dat personeel zich vrijelijk mag bewegen in de wijk.

Pinto's wandeling heeft een nationaal debat op gang gebracht over de discriminatie en slechte behandeling van huishoudelijke hulpen in Chili, waar leiders graag gezien willen worden als de afvaardiging van een verlicht en ontwikkeld land.

Een andere bewoner van El Algarrobal II probeerde in een televisieuitzending de beperkingen te rechtvaardigen. "Kun je je voorstellen hoe het hier zou zijn als alle huishoudsters buiten wandelden en alle arbeiders op straat liepen met hun fietsende kinderen", zei Ines Perez. Haar uitlatingen zorgden voor zo'n stortvloed aan beledigingen en bedreigingen dat ze zich gedwongen zag haar Facebookpagina te verwijderen.

Discriminatie van huishoudelijke hulpen is een diepgeworteld sociaal probleem in Latijns-Amerika. In luxueuze wijken ten zuiden van de Peruaanse hoofdstad Lima mogen huishoudsters niet in de zee zwemmen tot hun werkgevers uit het water zijn. In Mexico-Stad verbieden sommige chique restaurants huishoudsters de toegang en sommige werkgevers dwingen hun werknemers met de goederenlift te gaan.

In Chili zijn mensenrechtenorganisaties de strijd aangegaan met onderbetaling, lange werkdagen en discriminatie van huishoudelijke hulpen. En dus heeft Pinto's beslissing om een wandeling te maken een debat op sociale netwerken op gang gebracht en heeft het krantenpagina's gevuld. Ook radio en televisie besteedden aandacht aan de zaak. Duizenden mensen besloten deel te nemen aan een internetcampagne tegen de statuten en zaterdag demonstreerden zo'n twintig mensen voor de hekken van de wijk.

Pinto zei dat de regels vernederend zijn. "Het voelde alsof ik een gevangene ben, een delinquent, een dief", zei ze. Ook andere werknemers hebben geklaagd.

De beheerder van El Algarrobal II wilde niet reageren, maar schreef in een e-mail aan Taylor dat huishoudsters, tuinmannen, bouwvakkers en zwembadschoonmakers met de minibus mee moeten om hen ervan te weerhouden 'overvallen te plegen of informatie te verstrekken die relevant is voor de privacy van andere bewoners op weg naar de huizen waar ze zeggen te werken'.

In de wijk staan ongeveer 250 villa's, dure privéscholen en een privékliniek. Ook verbindt een omheinde tolweg de wijk met andere villawijken, zonder afslagen naar arme wijken of wijken van de middenklasse. Zeker zevenhonderd arbeiders gaan dagelijks de wijk binnen en tot deze maand moesten ze allemaal zestig cent per enkele reis betalen voor het ritje met de minibus. Door het nieuws over Pinto's klachten zijn die kosten afgeschaft.

Het was niet de eerste keer dat Pinto de regels tartte. Een paar maanden eerder besloot ze met tuinman Claudio Marquez niet op de bus te wachten maar te gaan lopen, vertelde Taylor. Volgens hem werd Pinto achtervolgd door beveiligers en in een voertuig geduwd. Marquez werd geschopt, waarop hij ontslag nam omdat hij zich niet naar dergelijke regels wilde schikken, aldus Taylor.

Taylor spande een proces aan in een poging het deel van de statuten dat bepaalt dat bedienden niet vrijelijk in de wijk mogen lopen te laten schrappen, maar een rechter verwierp de aanklacht omdat de beheerder niet onwettig zou hebben gehandeld en omdat de regels door de meerderheid van de bewoners worden gesteund.

"Het gerechtelijke systeem wilde niets beslissen over de kern van de zaak, de discriminatie, en nu voelen andere huiseigenaren zich vrij te doen wat ze willen", zei Taylor. En dus besloot hij tot burgerlijke ongehoorzaamheid: hij ging naar de notaris en droeg een deel van zijn woning over aan zijn huishoudster - een mooi hoekje omgeven door fruitbomen waar Taylor een zwanenmeer aanlegt - om zijn argument kracht bij te zetten dat Pinto in de gelegenheid zou moeten zijn vrijelijk op straat te lopen. De beveiligers staan nu toe dat Pinto naar haar werk wandelt, maar voor anderen is het nog altijd verboden.

De Chileense mensenrechtenbeweging Justa Causa heeft zich achter Pinto geschaard. De advocaat van de groep, Nicolas Pavez, zei dat de rechter de zaak heeft verworpen en dat de organisatie nu naar het Interamerikaanse Hof voor de Mensenrechten wil vanwege de schending van antidiscriminatiewetgeving.


Burgerrechtendebat Chili op gang door huishoudster (Foto: Novum)

[Premier League] Uitslag Arsenal - Manchester United

De tweede wedstrijd op Super Sunday in de Premier League ging tussen Arsenal en Manchester United. The Gunners gingen in eigen huis met 1-2 onderuit. Daardoor nam Arsenal niet de gewenste revanche na de 8-2 nederlaag die het eerder dit seizoen leed tegen The Mancunians.

In het begin van de partij kregen beide ploegen een aantal kansjes. Nadat Phil Jones aan de kant van Manchester geblesseerd het veld moest verlaten, voerden de bezoekers de druk op. Dit resulteerde onder andere in een grote mogelijkheid voor Ryan Giggs. Ook Arsenal was gevaarlijk en met name Alex Oxlade-Chamberlain wist keer op keer zijn directe tegenstander Rafael af te schudden.

In de blessuretijd van de eerste helft kwam dan toch de openingstreffer op het bord. Een voorzet van Giggs werd door Antonio Valencia van dichtbij binnengeschoten. In de tweede helft leefde het duel helemaal op. Arsenal zette aan en dit resulteerde halverwege het tweede bedrijf in een doelpunt. Het was Robin van Persie die opnieuw zijn ploeg op sleeptouw nam. Hij rondde een voorzet van Oxlade-Chamberlain koelbloedig af.

ManU-trainer Alex Ferguson voerde vervolgens een aantal aanvallende wissels door en dit bleek achteraf een goede keuze. Jongeling Danny Welbeck wist de ploeg uit Manchester weer op voorsprong te zetten. In het restant van het duel wist Arsenal niet meer gevaarlijk te worden.

Door de overwinning blijft United in het spoor van stadsgenoot Manchester City. De achterstand bedraagt na 22 speelrondes nog altijd drie punten. Tottenham, dat eerder vandaag met 3-2 verloor van City, staat derde en volgt op negen punten van de koploper. Arsenal blijft vijfde en heeft inmiddels achttien punten achterstand op City.

Uitslagen Eredivisie speelronde 18

Dit weekend werd de Eredivisie hervat met de achttiende speelronde. De topper tussen Ajax en AZ eindigde in 1-1 en ook PSV wist niet te winnen bij FC Utrecht. Onderin wisten zowel VVV-Venlo (2-1 tegen Feyenoord) als Excelsior te winnen.

De topper van het weekend tussen AZ en Ajax eindigde in 1-1. De clubs speelden drie dagen na het bekerduel (2-3 voor AZ) weer een boeiend duel, waarna de Ajacieden niet mochten klagen met een punt.

Ajax begon sterker dan de Alkmaarders, maar na een half uur nam de thuisspelende ploeg het initiatief over. Het leverde direct een goal op door Elm, die weer een vrije trap tussen de palen wist te krijgen. Voor Ajax miste Sulejmani kort voor rust nog een grote kans. Na rust ging het spel over en weer, waarbij de AZ-aanvallen over het algemeen gevaarlijker waren.

Toch wist Ajax nog de gelijkmaker te produceren, al had het daar wel de hulp van Poulsen nodig, die een slappe inzet van Lodeiro in eigen doel werkte. Daarna ging AZ nog op zoek naar de zege, maar wist deze niet te vinden.

Een spectaculaire ontmoeting tussen ADO Den Haag en Roda JC Kerkrade eindigde vrijdag in een 3-3 gelijkspel. Tot drie keer toe wist de thuisspelende ploeg een voorsprong niet te behouden. Al vroeg in de wedstrijd scoorde John Verhoek de 1-1, maar na een kwartier wist Junker bij de eerste de beste aanval van de Limburgers gelijk te maken.

Vincento zette daarna ADO zowel in de 24e als in de 58e minuut op voorsprong, maar tot twee keer toe was het Malki (48e en 82e minuut) die de stand weer gelijk trok.

N.E.C. Nijmegen heeft voor het eerst sinds 1979 een Eredivisieduel gewonnen bij aartsrivaal Vitesse. De Nijmegenaren wonnen met 0-1 in de Gelderse derby. Het enige doelpunt werd in de tweede helft gemaakt door George.

De eerste helft was van twee kanten matig, maar na de rust was er wat meer te beleven in het Gelredome. Eerst werden schoten van Büttner (Vitesse) en George (N.E.C.) gekeerd door de keepers, waarna George een kwartier voor tijd de enige goal van de wedstrijd wist te maken.

Uitslagen speelronde 18:

Thuis Uit Uitslag
ADO Den Haag Roda JC Kerkrade 3-3
De Graafschap sc Heerenveen 0-2
Excelsior NAC Breda 3-0
FC Twente RKC Waalwijk 5-0
Vitesse N.E.C. Nijmegen 0-1
AZ Ajax 1-1
FC Groningen Heracles Almelo 2-1
VVV-Venlo Feyenoord 2-1
FC Utrecht PSV 1-1

Stand:

# Club Wed. w g v p v-t
1 AZ 18 12 3 3 39 37-16
2 PSV 18 11 5 2 38 49-20
3 FC Twente 18 10 6 2 36 48-18
4 Ajax 18 9 7 2 34 47-24
5 sc Heerenveen 18 8 7 3 31 41-28
6 Feyenoord 18 9 4 5 31 35-24
7 Vitesse 18 8 5 5 29 23-17
8 FC Groningen 18 8 5 5 29 31-29
9 Roda JC Kerkrade 18 8 1 9 25 32-41
10 ADO Den Haag 18 6 4 8 22 25-34
11 NAC Breda 18 6 3 9 21 24-31
12 Heracles Almelo 18 5 5 8 20 28-27
13 N.E.C. Nijmegen 18 6 2 10 20 18-27
14 FC Utrecht 18 4 6 8 18 29-36
15 RKC Waalwijk 18 5 3 10 18 17-33
16 VVV-Venlo 18 3 4 11 13 18-43
17 De Graafschap 18 3 3 12 12 16-41
18 Excelsior 18 2 5 11 11 12-41

Vastgelopen vrachtschip nauwelijks beschadigd

Het Filipijnse vrachtschip dat vrijdagochtend vastliep bij Wijk aan Zee heeft daar vrijwel geen schade aan overgehouden. Volgens een woordvoerder van bergingsbedrijf Svitzer heeft het vaartuig slechts lichte beschadigingen opgelopen die niet direct gerepareerd hoeven te worden.

Zondag hebben duikers de Aztec Maiden in de haven van IJmuiden grondig geïnspecteerd. Het is nog niet bekend wanneer het 155 meter lange schip weer uit de haven van IJmuiden vertrekt. "Het moet bijvoorbeeld eerst duidelijk worden wat de precieze oorzaak van het vastlopen is geweest."

Het schip werd uiteindelijk zaterdag aan het einde van de middag na meerdere pogingen losgetrokken.


Vastgelopen vrachtschip nauwelijks beschadigd (Foto: Novum)

[Video] Eerbetoon Vitesse aan zieke Theo Bos

De aanhang van Vitesse heeft vanmiddag tijdens de altijd beladen Gelderse derby tegen N.E.C. Nijmegen een eerbetoon uitgebracht aan Theo Bos, voormalig speler en trainer van Vitesse. Daarmee steunde de aanhang Bos in zijn gevecht tegen alvleesklierkanker.

Met spreekkoren werd tien seconden van tevoren afgeteld naar de vierde minuut, omdat vier het rugnummer was van Bos als speler bij Vitesse. In zijn tijd bij de ploeg uit Arnhem werd Bos vaak toegeschreeuwd vanaf de tribune met de kreet "Theo pak 'm terug". Deze slogan was vanmiddag op een groot spandoek te lezen, om Bos te steunen in zijn strijd tegen de ziekte.

De steunbetuiging aan Bos wekte bij veel toeschouwers kippenvel en emoties op. Ook John van den Brom, trainer van Vitesse, pinkte een traantje weg. Hij speelde jarenlang samen met Bos.

Hieronder de beelden van de steunbetuiging.


Eerbetoon van supporters aan Theo Bos (Bron: YouTube)

Steeds meer Afghanen ontvluchten hun land

Afgelopen jaar ontvluchtten niet eerder sinds de oorlog tien jaar geleden begon zoveel Afghanen hun land. Het lijkt erop dat veel Afghanen niet willen afwachten wat er gebeurt als de internationale troepenmacht vertrekt.

Tussen januari en november vroegen meer dan 30.000 Afghanen politiek asiel aan in het buitenland. Dat is 25 procent meer dan het jaar ervoor en een verdrievoudiging ten opzichte van vier jaar geleden, blijkt uit gegevens van de Verenigde Naties die het persbureau AP in handen kreeg en die later dit jaar gepubliceerd zullen worden.

Het werkelijke aantal vluchtelingen is mogelijk nog veel hoger. Onlangs werd bekend dat de afgelopen twee jaar zeker 50.000 Afghanen illegaal Griekenland zijn binnengekomen. Bovendien gaan illegale migranten vaak op in een ondergrondse economie. Zeker drie van de dertig miljoen Afghanen bevinden zich momenteel buiten het land, voornamelijk in Iran en Pakistan.

Veel Afghanen richten zich tot mensensmokkelaars om zichzelf of, meestal, hun zonen het land uit te krijgen. Mensensmokkel is een lucratieve handel geworden waar veel geld in omgaat. Afghanen betalen een paar honderd dollar om in Iran of Pakistan terecht te komen tot meer dan 25 duizend dollar voor valse documenten en een vlucht naar bijvoorbeeld Londen of Stockholm.

Duizenden vluchtelingen keren ook elk jaar terug, maar dat worden er steeds minder. Het toont de onrust aan die onder Afghanen heerst over wat er zal gebeuren na 2014 als NAVO-troepen zich terugtrekken en het Afghaanse leger en de politie de verantwoordelijkheid voor de veiligheid krijgen. Toen de invasie onder leiding van de Verenigde Staten in 2001 een einde maakte aan het bewind van de Taliban, keerden zo'n 5,7 miljoen Afghanen terug naar hun land, de meesten in de eerste vijf jaar.

Afghanen die hun land ontvluchten riskeren een gevaarlijke reis en detentie in het buitenland omdat veel landen Afghanen beschouwen als illegale economische vluchtelingen en niet als politieke vluchtelingen beschouwen. Toch zijn er nog altijd veel Afghanen bereid dat risico te nemen. Ahmad (20) is werkloos en is met een smokkelaar overeengekomen dat die hem voor vierhonderd dollar de grens met Iran overbrengt. Hij hoopt daar werk te vinden zodat hij geld kan sparen om over een paar jaar naar Europa te gaan. "Ik denk dat er de komende drie tot vijf jaar niets zal veranderen, dus het is beter nu te vertrekken. Als de buitenlandse troepen vertrekken, wordt de situatie slechter, niet beter."

Veel Afghanen denken er zo over. Sinds de opstand van de Taliban rond 2007 heviger werd en er vaker gewelddadige aanslagen plaatsvinden, denken veel Afghanen aan vertrekken, aldus Tajma Kurt van de Internationale Organisatie voor Migratie. Veel Afghanen vrezen dat de Taliban aan macht zullen winnen als de buitenlandse troepen zijn vertrokken en dat het land in een burgeroorlog belandt. Anderen zijn bang dat de Afghaanse economie zal instorten als de buitenlandse hulp opdroogt.


Steeds meer Afghanen ontvluchten hun land (Foto: Novum)

Uitslag FC Utrecht - PSV

Het laatste competitieduel van dit weekend ging tussen FC Utrecht en PSV. De Domstedelingen wisten in de eigen Galgenwaard de ploeg uit Eindhoven op 1-1 te houden. Hieronder de karakteristieken van dit duel.

FC Utrecht

1 - 1

PSV

  66' Lilipaly
   71' Toivonen
 
 Gele kaart: v.d. Maarel, Asare, (FC Utrecht), Labyad, Strootman, Mertens, (PSV)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 20,347
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Fernández
v.d. Maarel
v.d. Hoorn
Wuytens
Bulthuis
Martensson
Lilipaly
Asare
Duplan
Gerndt (Demouge/87)
Boldewijn (Oar/56)
  Isaksson
Manolev
Marcelo
Derijck
Willems (Bouma/79)
Wijnaldum
Toivonen
Strootman (Lens/71)
Labyad
Matavz
Mertens



Stefano Lilipaly zorgde voor de openingstreffer namens FC Utrecht (Foto: Pro Shots)

Alderweireld twee tot drie weken uitgeschakeld

Toby Alderweireld komt volgende week in De Klassieker tegen Feyenoord niet in actie. De verdediger van Ajax raakte vandaag geblesseerd in het competitieduel tegen AZ. De Belg liep een hamstringblessure op en is vermoedelijk twee tot drie weken uitgeschakeld.

Voor de winterstop kampte Alderweireld ook al met problemen aan de hamstrings. Vandaag schoot de pijn er opnieuw in. "Ik denk dat het meevalt. Volgens mij heb ik niets gescheurd. Hier zal wel twee of drie weken rust voor staan", aldus de verdediger, die werd vervangen door Ricardo van Rhijn.

Door de blessure van Alderweireld stapelen de problemen voor trainer Frank de Boer zich op. Hij kan voorlopig ook niet beschikken over de geblesseerde Kolbeinn Sigthórsson, Derk Boerrigter, Gregory van der Wiel, Nicolai Boilesen en André Ooijer.

Senegalees Diawara naar Sevilla

Sevilla heeft zich versterkt met Baba Diawara. De 24-jarige Senegalees komt over van het Portugese Maritimo. Hij tekent een contract voor 4,5 jaar, waarin een ontsnappingsclausule van bijna veertig miljoen is opgenomen.

Baba, die de concurrentie moet aangaan met Alvaro Negredo en Frédéric Kanoute, wordt maandag gepresenteerd. Sevilla wist al vijf wedstrijden niet te winnen en is afgezakt naar de achtste plaats in de Primera Division. Zaterdagavond werd met 1-1 gelijkgespeeld bij Real Betis.

[Serie A] Emanuelson en Van Bommel winnen met Milan

AC Milan is koploper Juventus in de Serie A weer tot op een punt genaderd. De Milanezen wonnen met 0-3 bij Novara. Zlatan Ibrahimovic (2x) en Robinho tekenden voor de treffers van Milan

Urby Emanuelson en Mark van Bommel speelden de hele wedstrijd mee. Clarence Seedorf bleef als invaller op de bank. Donderdag speelde Milan ook al tegen Novara. Toen werd pas na verlenging met de hekkensluiter afgerekend.

Nummer drie Udinese won ook, met 2-1 van Catania. Pablo Armero en Antonio Di Natale schoten de thuisploeg naar een comfortabele 2-0 voorsprong. In de blessuretijd deed Francesco Lodi pas iets terug. Udinese heeft nu drie punten achterstand op Juventus en twee op Milan.

Palermo zegevierde in een doelpuntrijk duel met 5-3 over Genoa. Bij Lecce - Chievo Verona (2-2) en Siena - Napoli (1-1) werden de punten gedeeld.

Grote stroomstoring in Rotterdam

Meerdere wijken in Rotterdam kampen sinds het einde van zondagmiddag met een stroomstoring. Het gaat onder meer om de wijken Prinsenland, Schiebroek en Hilligersberg. Volgens een woordvoerder van netbeheerder Stedin zitten zo'n twintigduizend huishoudens zonder stroom.

Ook het Sint Franciscus Gasthuis en verschillende zorginstellingen van Humanitas zitten zonder elektriciteit. Ze draaien op noodstroom.

De storing is volgens de zegsman is ontstaan door kortsluiting. "Dat heeft geleid tot een spanningsdip, waardoor de stroom is uitgevallen." Hoe de kortsluiting is ontstaan is nog niet bekend. Ook is het nog niet bekend wanneer de storing is verholpen.

[Jupiler League] Den Bosch vierde na zege in Volendam

FC Den Bosch heeft zich zondag in de top van de Eerste Divisie genesteld. De Brabanders waren op bezoek bij FC Volendam met 2-0 te sterk. Ralf Seuntjens opende na iets minder dan een uur de score. In de 66e minuut was ook Jeffrey Buitenhuis trefzeker. Den Bosch staat door de zege nu vierde met 33 punten uit negentien duels. Dat zijn er veertien minder dan koploper Zwolle en drie minder dan FC Eindhoven.

Sparta Rotterdam won thuis met 2-0 van FC Dordrecht. Mark Veldmate en Jeremy Bokila troffen doel. Sparta staat nu derde met twee punten meer dan Den Bosch.

Cambuur Leeuwarden en Go Ahead Eagles deelden in Leeuwarden de punten. Sandor van der Heide schoot de thuisploeg na rust naar een voorsprong, vijf minuten later was echter de 1-1 eindstand bereikt. Marnix Kolder was daarvoor verantwoordelijk.

[EK] Waterpolodames naar kwartfinale

De Nederlandse waterpolovrouwen hebben na twee nederlagen hun laatste groepswedstrijd op het EK waterpolo wel in winst om weten te zetten. In Eindhoven was de olympisch kampioen met 12-6 te sterk voor Groot-Brittannië. Door de winst zijn de dames geplaatst voor de kwartfinale.

De vrouwen moesten winnen om kans te blijven houden op een plaats voor het olympisch kwalificatietoernooi. Dit leek in de beginfase verlammend te werken op de vrouwen, die vroeg op achterstand kwamen. Bij rust was de orde hersteld (6-5), waarna na de rust de voorsprong werd uitgebouwd. Iefke van Belkum en Mieke Cabaut waren met hun respectievelijk vijf en drie goals de belangrijke vrouwen van bondscoach Maugeri.

Verdachten moordplan Joss Stone onderzocht

De twee mannen die zangeres Joss Stone wilden ontvoeren en vermoorden zijn mogelijk ontoerekeningsvatbaar. De twee Britten moeten daarom worden onderzocht om na te gaan of ze terecht kunnen staan, schrijft de BBC.

De twee mannen uit Manchester werden in juni gearresteerd in de buurt van Stones optrekje op het Engelse platteland. Ze hadden onder meer zwaarden, een lijkzak en plattegronden van het landgoed van de 24-jarige zangeres bij zich. De mannen zouden van plan zijn geweest Stone te ontvoeren en vermoorden, maar de zangeres was niet thuis.

De 34-jarige verdachte, die het moordplan eerder al ontkende, zegt te lijden aan schizofrenie. Hij moet verder onderzocht worden om na te gaan of hij in staat is terecht te staan. Zijn 31-jarige handlanger zegt ook psychische problemen te hebben, al is nog niet duidelijk waarmee hij kampt.

De rechtszaak tegen de twee, die worden verdacht van samenzwering tot moord, zwaar lichamelijk letsel en ontvoering, is aangehouden tot 16 april. Mogelijk moet een rechter eerst bepalen of de twee in staat zijn terecht te staan, voordat de zaak inhoudelijk verder kan.

Jongeren houden online vredesconferentie

Duizenden joodse en Arabische jongeren uit het Midden-Oosten zijn van plan komende week een online vredesconferentie op Facebook te houden. Dat heeft Uri Savir, een voormalige Israëlische vredesbemiddelaar, gezegd.

De Yala Jonge Leidersgroep houdt de interactieve conferentie maandag en dinsdag. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton, actrice Sharon Stone, FC Barcelona-coach Pep Guardiola en anderen zullen op de virtuele bijeenkomst spreken.

Nimrod Ben-Zeev, beheerder van de Facebookgroep, zei dat de conferentie bedoeld is om een boodschap van vrede te sturen naar de leiders van de regio en om concrete programma's te creëren, zoals een online leiderschapsacademie.

Savir is voorzitter van het Peres Centrum voor Vrede, sponsor van de Facebookgroep. De groep heeft 36.500 leden in de regio.

Duikers vinden dertiende lichaam Concordia

Duikers hebben zondag een vrouwenlichaam uit de gekapseisde Costa Concordia geborgen. Dat hebben de Italiaanse autoriteiten bekendgemaakt. Het dodental van de scheepsramp voor de kust van het eiland Giglio komt daarmee op dertien.

De nog ongeïdentificeerde vrouw, die een reddingsvest droeg, werd aangetroffen in het deel van het schip dat onder water staat.

Het is nog onduidelijk hoeveel mensen precies vermist worden, omdat het volgens de autoriteiten mogelijk is dat er zich ongeregistreerde passagiers aan boord bevonden. Zeker is dat nog naar ten minste twintig mensen wordt gezocht. Acht van de dertien slachtoffers zijn inmiddels geïdentificeerd.

Pauwels eindwinnaar wereldbeker

Kevin Pauwels heeft in Hoogerheide de wereldbeker voor veldrijders binnengehaald. De Belg bleek in de achtste en laatste wedstrijd het sterkste en reed solo naar de zege. De tweede plaats was voor wereldkampioen Zdenek Stybar, terwijl Klaas Vantornout derde werd.

Vooraf maakten alleen Pauwels en Nys nog kans op de eindzege, waarbij Pauwels een voorsprong had op zijn landgenoot. Hij week dan ook geen moment van de zijde van Nys, terwijl de anderen geen initiatief namen. Toen Nys er een beetje doorheen zakte werd het tempo opgevoerd door Pauwels, Vantornout en Stybar, waarna de strijd om de wereldbeker gestreden was.

Vlak voor het ingaan van de slotronde sloeg Pauwels een gaatje met de overige koplopers en werd mede door goed afstoppend werk van zijn ploegmaat Vantornour niet meer teruggezien.

Granaten gevonden in Geertruidenberg

Een man heeft zondag op een industrieterrein in Geertruidenberg een pakketje gevonden waarin twee aan elkaar geplakte granaten zaten. Dat heeft een woordvoerder van de politie gezegd. Toen de man agenten de plek waar hij de granaten vond wilde aanwijzen, werd een tweede pakketje met explosieven gevonden.

De man stuitte rond 10.30 uur op een industrieterrein aan de Standhazensedijk op een pakketje en nam het mee naar huis. Toen hij het thuis opende en de twee granaten zag, belde hij de politie. Aan de explosieven zat geen ontstekingsmechanisme, zo ontdekte de door de politie ingeschakelde Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). De granaten worden op een andere plek tot ontploffing gebracht.

De politie sluit niet uit dat er nog meer explosieven liggen en heeft een onderzoek ingesteld. Volgens de zegsman gaat het niet om granaten uit de Tweede Wereldoorlog, maar om vrij nieuwe explosieven. Volgens de zegsman komt het zelden voor dat er granaten worden gevonden die niet uit de Tweede Wereldoorlog komen. Het is nog niet bekend wie de pakketjes op het industrieterrein heeft achtergelaten.

Uitslagen Eredivisie (22/01/2012)

Om 14.30 uur begonnen er drie wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen van deze duels.

AZ

1 - 1

AFC Ajax

 37' Elm
   75' S. Poulsen (e.d.) 
 
 Gele kaart: Martens, Elm, (AZ), de Jong, Vertonghen, Enoh, Alderweireld, Eriksen, Lodeiro, Anita, (AFC Ajax)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16.761
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
Reijnen
Moisander
Viergever
S.Poulsen
Maher
Martens
Elm
Beerens
Benschop (Altidore/73)
Holman (Gudmundsson/85)
  Vermeer
Anita
Alderweireld (v.Rhijn/64)
Vertonghen
Blind
Eriksen
Enoh (Boelykin/59)
Janssen
Sulejmani
De Jong
Ebecilio (Lodeiro/73)

FC Groningen

2 - 1

Heracles Almelo

 48' Texeira
 61' v. Dijk
   16' Plet 
 
 Gele kaart: v. Dijk, Kwakman, Bacuna, (FC Groningen), Rienstra, Duarte, (Heracles Almelo)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 22.084
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Luciano
Kappelhof
Ivens (Kwakman/35)
v.Dijk
Burnet
Andersson (Bacuna/71)
Kieftenbeld
Pedersen (Keurntjes/88)
Sparv
Tadic
Texeira
  Pasveer
Breukers
Rienstra
v.d.Linden
Looms
Quansah
Overtoom
Duarte
Vejinovic (v.Mieghem/ 77)
Plet (Everton/77)
Armenteros

VVV-Venlo

2 - 1

Feyenoord

 40' Linssen
 45' Vorstermans
   12' Martins Indi 
 
 Gele kaart: Meeuwis, (VVV-Venlo), v. Huijgevoort, Mulder, (Feyenoord)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 8.000
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Gentenaar
Timisela (De Regt/ 90)
Vorstermans
Yoshida
Leiwakabessy (Fleuren/77)
Maguire
Meeuwis
Holla
Berghuis
Nwofor
Linssen (Wildschut/80)
  Mulder
Leerdam (Vilhena/82)
Vlaar
Martins Indi
v.Huijgevoort (Swerts/46)
Mokotjo
Clasie
Bakkal
Cabral (Cissé/66)
Achahbar
Schaken

Vrouw heeft geregeld seks met rat

Elizabeth Ndodayemzini heeft sinds enige tijd geregeld een bizarre vrijpartij. Ze wordt namelijk bevredigd door een rat. Als beloning voor zijn 'diensten' plundert het knaagdier haar bankrekening.

De Zimbabwaanse beweert dat ze op een nacht wakker werd met het gevoel of ze op dat moment seks had. Haar hand tastte naar wat zij vermoedde dat het het hoofd van een vreemde kerel was, maar tot haar ontsteltenis bleek het een rat te zijn. "Ik probeerde hetgeen weg te duwen dat seks had met mij", vertelt de vrouw nu. "Ik probeerde het te grijpen, maar het enige dat ik op bed zag was een rat."

De rat staarde de doodsbange vrouw aan. "Het beest rende niet weg zoals gewone ratten, maar hij keek me aan en verdween vervolgens onder mijn kussen." De eerste ontmoeting was in 2010, maar sindsdien keert het stuk ongedierte geregeld terug om met Ndodayemzini de liefde te bedrijven. Sterker nog, hij heeft zelfs haar bankrekening geplunderd, zo beweert de Zimbabwaanse.

"Ik heb een paar keer geprobeerd het beest te doden. Ik heb zelfs een paar mannen met wie ik de flat deel gevraagd of ze wel eens een rat hebben gezien, maar zij weten van niets. Ook verdwijnt er geregeld geld uit mijn portemonnee en zelfs van mijn bankrekening."

Ndodayemzini is een gescheiden vrouw en een gelovig christen. Ze heeft al tal van profeten en gebeden geprobeerd maar de rat laat haar niet met rust. Ze is ten einde raad en is nu zelfs met haar verhaal naar de pers gestapt.

De Muppets komen naar LittleBigPlanet 2

MediaMolecule heeft bekendgemaakt dat zij volgende week een Muppets Premium Level Kit gaan uitbrengen voor LittleBigPlanet 2. De kit bevat een onder andere een nieuwe story mode, vijf nieuwe levels en producten uit de "Infamous Muppet Labs".

De blauwe attract-o-gel uit het muppetlab maakt het mogelijk om sackboy over muren en plafonds te laten lopen. Met de attract-o-tweakgadget kun je sticky properties geven aan verschillende materialen.

De volledige inhoud van de kit is als volgt:
- Rowlf-kostuum
- 5 nieuwe levels in Muppet-thema,
- een nieuw materiaal, "Attract-O-Gel", waarmee Sackboy tegen muren op kan lopen.
- een nieuw levelachtergrond
- 13 materialen
- 49 decoraties
- 4 objecten
- 18 audio- en muziekobjecten
- 219 stickers
- 7 nieuwe PlayStation Trophies

De Muppet Premium Level Kit is op 25 januari beschikbaar via PlayStation Network en kost 5,99 euro.

[Premier League] City in spectaculair duel langs Tottenham

Op Super Sunday in de Premier League stond onder andere de wedstrijd tussen Manchester City en Tottenham Hotspur op het programma. In een wedstrijd die zich pas in de tweede helft ontpopte wist Manchester City de punten in eigen huis te houden. In een spectaculaire tweede helft trok Manchester City aan het langste eind nadat het team een 2-0 voorsprong weggaf. Balotelli zorgde via een penalty in de blessuretijd voor de 3-2 eindstand.

De eerste helft leverde niet veel kansen op. Sergio Agüero was het actiefste bij de thuisploeg en wist Tottenham-keeper Brad Friedel een aantal keer op de proef te stellen. Het betere spel bewaarden de teams voor de tweede helft.

De start van het tweede bedrijf was voor Tottenham Hotspur maar in de 55e minuut scoorde Samir Nasri de openingstreffer. Na een fantastische steekpass van Silva benutte de Fransman het buitenkansje en zette de 1-0 op het scorebord. Nog geen 5 minuten later stond de 2-0 al op het scorebord. Uit een goede corner van Nasri wist Joleon Lescott de bal met wat geluk in het doel te werken. Tottenham Hotspur reageerde binnen een minuut. Na een verdedigingsfout van Savic stond Jermain Defoe een op een met de doelman van Manchester City en de Engelse aanvaller faalde niet. In de 64e minuut had Tottenham de score alweer gelijk getrokken. Gareth Bale schoot vanaf de rand van het strafschopgebied de bal onhoudbaar achter Joe Hart. Door het inbrengen van Mario Balotelli probeerde het team van Roberto Mancini de voorsprong weer te pakken. Echter was het de Spurs die vanaf de 2-2 het beter spel hadden. Met name Bale was een plaag voor de verdediging van The Citizens. 

Tottenham Hotspur had de wedstrijd in de blessuretijd moeten beslissen. Bale brak op de linkerkant door en zette Defoe alleen voor het doel. De Engelsman had de bal simpel in het doel kunnen werken maar faalde. In de allerlaatste minuut van de extra tijd kreeg Manchester City een penalty en Balotelli zette de 3-2 winst op het scorebord. 

Vos ook de beste in Hoogerheide

Marianne Vos is de winnares geworden van de wereldbekerwedstrijd in Hoogerheide. Het was voor de wereldkampioene haar vijftiende zege op rij.

Achter Vos eindigde Daphny van den Brand  als tweede en pakte daarmee de eindzege in het wereldbekerklassement. De Tsjechische Katerina Nash eindigde in de Brabantse cross als derde. "Het geeft een heel lekker gevoel om met zo'n wedstrijd de laatste week voor het WK in te gaan. Ik moet nu zorgen dat ik geen gekke dingen ga doen, maar ik weet dat de vorm goed is", aldus Vos na afloop.

Van den Brand reed haar laatste wereldbekerwedstrijd van haar carrière. "Het is heel mooi dat ik het op deze manier hebben kunnen afsluiten. Ik weet dat ik nog steeds goed mee kan, maar ik stop liever op mijn hoogtepunt", zei ze na haar vierde eindzege in de wereldbeker.

Oproep Cohen: Rutte stap op

PvdA-leider Job Cohen heeft premier Mark Rutte zondag persoonlijk opgeroepen af te treden. "Als onder jouw verantwoordelijkheid dagelijks ruim 200 mensen werkloos worden, dan wordt het tijd dat je zelf ontslag neemt", aldus Cohen zondag aan het eind van een tweedaags PvdA-congres in Den Bosch.

"Het kabinet bewandelt de doodlopende weg van het neoliberalisme", aldus Cohen. Volgens hem mist het kabinet het leiderschap om ons land door de economische crisis te leiden. Hij herhaalde dat de PvdA het minderheidskabinet van VVD en CDA niet zal helpen als dat geen akkoord kan bereiken met gedoogpartner PVV over nieuwe miljardenbezuinigingen. "Mijn deur blijft dicht voor dit snoeiharde rechtse beleid. Potdicht."

Rechts heeft in de ogen van Cohen de economische crisis veroorzaakt. "Door de markt vrij spel te geven is de financiele sector ontspoord. Met torenhoge bonussen konden de bankiers zichzelf verrijken over de ruggen van gewone mensen."

Persoonlijke oproep Cohen: Rutte stap op
Persoonlijke oproep Cohen: Rutte stap op (Foto: ANP)

KNMI waarschuwt voor harde wind

Het kan zondag met name in Noord-Holland, Friesland en de Flevopolder stevig waaien. Het weerinstituut KNMI heeft voor het hele land waarschuwingen uitgegeven in verband met de wind, maar voor deze drie provincies waarschuwde een woordvoerster zondagmiddag extra.

Daar kunnen zich hevige windstoten voordoen met uitschieters naar 90 tot 100 kilometer per uur, aldus de zegsvrouw.

Het verkeer in die regio, waar ook de Afsluitdijk ligt, kan daardoor hinder ondervinden. Volgens de zegsvrouw geldt deze situatie tot ongeveer 18.00 uur.

KNMI waarschuwt voor harde wind
KNMI waarschuwt voor harde wind (Foto: ANP)

Agent knock-out geslagen in Kollum

Een agent is zaterdagnacht zijn bewustzijn verloren nadat hij hard op zijn hoofd werd geslagen in het Friese Kollum. Het incident gebeurde bij een ruzie die ontstond toen een groep stappers zich bemoeide met een bekeuring die de agent uitschreef voor een man die op straat alchohol had gedronken.

De agent is naar een ziekenhuis gebracht. De rust keerde terug toen de politie de groep met hulp van portiers en de inzet van een politiehond uit elkaar dreef. Meerdere cafébezoekers zijn aangehouden.

In dezelfde nacht werden bij een aanhouding in de Friese plaats Bolsward ook agenten mishandeld. Mensen uit een groep vielen de agenten aan en er ontstond een grote vechtpartij waarbij de agenten werden geschopt en geslagen.

Een man die de agenten te hulp schoot werd door de groep in elkaar geslagen. In de chaos die ontstond wist de gearresteerde man te vluchten. De politie heeft hem later die nacht opgehaald uit zijn woning.

Ook producenten kiezen voor The Artist

The Artist zet zijn zegereeks voort. De stomme film, die vorige week drie Golden Globes won en twaalf keer werd genomineerd voor de Bafta's, is volgens het Producers Guild of America de beste film van het jaar.

The Artist versloeg genomineerden als The Descendants, Moneyball, Hugo en The Girl with the Dragon Tattoo. De Producers Guild Award, die wordt uitgereikt door de vakbond voor televisie- en filmproducenten, is een van de vele prijzen die wordt uitgereikt in aanloop naar de Oscars.

De stomme film van regisseur Michel Hazanavicius ging vorige week zondag naar huis met Golden Globes voor beste komedie, beste acteur en beste muziek. Ook de Amerikaanse filmcritici zijn enthousiast over de Franse zwart-witfilm, eerder deze maand won The Artist vier Critic's Choice Awards.

The Artist is ook de grote favoriet voor de jaarlijkse prijzen van de British Association of Film and Television Arts (Bafta), dat op 12 februari prijzen uitreikt. De Franse film sleepte dinsdag twaalf nominaties voor de 'Britse Oscars' in de wacht.

Of The Artist ook kans maakt op een Oscar, wordt dinsdag duidelijk. Dan maakt The Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisatie achter de prestigieuze Amerikaanse filmprijzen, de genomineerden bekend. De Oscars worden vervolgens op 26 februari uitgereikt.

[WB] Nesbitt meldt zich af voor tweede dag

Christine Nesbitt heeft zich afgemeld voor de tweede dag van de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City. De Canadese wil zich gaan voorbereiden op het Wereldkampioenschap sprint, volgende week in Calgary.

Gisteren won Nesbitt nog met overmacht in de 1.000 meter in 1.13,36. Ze won dit seizoen alle 1.000 meters die ze reed. Op de 500 meter werd Nesbitt gisteren vierde.

Snoepautomaten in bussen Connexxion

In vijftig bussen van Connexion kunnen reizigers vanaf maandag tussendoortjes kopen. De busmaatschappij gaat voor drie maanden een proef doen met snoepautomaten. Bij succes zullen de automaten langer in de bussen blijven, meldt een woordvoerder van Connexxion zondag.

De proef wordt uitgevoerd bij bussen die rijden in de regio's Aalsmeer, Amstelveen, Haarlemmermeer, Schiphol en de gemeente Uithoorn. Reizigers kunnen onder meer chocoladerepen, ontbijtkoek en mondverfrissers kopen. De zegsman zegt dat de busmaatschappij onderzoekt of naast snoep ook gezonde snacks geliefd zijn.

Naast het aanbieden van de tussendoortjes wordt ook een proef gedaan met Connexxion TV in Noord-Holland. Hierbij worden reizigers geïnformeerd over het laatste nieuws en entertainment.


Proef met snoepautomaten in bussen Connexxion (Foto: Novum)

Vrouw pleegt zelfmoord in cel Breda

Een vrouwelijke gevangene heeft zaterdag in de penitentiaire inrichting in Breda zelfmoord gepleegd. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie zondag gezegd.

De vrouw, die nog maar kort in detentie zat, werd dood in haar cel aangetroffen. Over de identiteit van de vrouw worden geen mededelingen gedaan.

De Dienst Justitiële Inrichtingen doet onderzoek naar wat er precies is gebeurd.

Hogenkamp wint ITF-toernooi Sutton

Richel Hogenkamp heeft  het ITF-10000 toernooi van Sutton gewonnen. In de finale versloeg ze de Ierse Amy Bowtell met 6-3 en 6-2. 

De negentienjarige Doetichemster staat op plek 303 van de wereldranglijst. Het is haar vijfde ITF-toernooizege, haar laatste zege was anderhalf jaar geleden in het Kazachstaanse Almaty.  2011 was een matig jaar voor Hogenkamp, mede door een gebroken middenvoetsbeentje. Over twee weken zal ze het ITF-25000 toernooi spelen in het Australische Burnie.

Uitslag Vitesse - N.E.C. Nijmegen

Om 12.30 uur begon in het Gelredome in Arnhem de wedstrijd tussen Vitesse en N.E.C. Nijmegen. De bezoekers wonnen de wedstrijd tegen de aartsrivaal met 0-1.

Vitesse

0 - 1

N.E.C. Nijmegen

     75' George 
 
 Gele kaart: Hofs, v.d Struijk, (Vitesse), Szélesi, v.d. Velden, Conboy, (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 19.381
Arbiter: Wegereef
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
v.d.Struijk
Kalas
v.d.Heijden
Yasuda
v.Ginkel (Jenner/ 81)
Aborah
Hofs (Havenaar/73)
Büttner
Pedersen
Reis (Lieder/66)
  Babos
Szélesi (Will/54)
v.Eijden
Nuytinck
Conboy
v.d.Velden (Foor/84)
Vadócz
Schöne
Koolwijk
George (Amieux/81)
Zeefuik


NEC Nijmegen speler Lasse Schöne met Vitesse-speler Marcus Pedersen achter hem. (Foto: Pro Shots)

Haagse flat ontruimd wegens gaslucht

De brandweer heeft zondagmiddag een flat aan het Ir. Van Der Sluijsplantsoen in Den Haag ontruimd vanwege een doordringende gaslucht. Dat meldt een woordvoerder van de brandweer.

Volgens de zegsvrouw is het nog niet bekend of daadwerkelijk sprake is van een gaslek. Ook is het nog onduidelijk hoeveel mensen hun woningen moeten verlaten. De brandweer is ter plaatse en onderzoekt waar de gaslucht vandaan komt.

Naakte vrouw zit 2,5 jaar vast op wc

Na een avondje flink bunkeren bij de Turk of Chinees hebben we allemaal wel eens een hele dag op de pot gezeten. Madam Leong Mee Yan uit het Chinene Jurong wist maar liefst 902 dagen niet beter. Sinds 25 maart 2009 weigerde de naakte vrouw van de wc af te komen.

De 58-jarige vrouw zegt dat ze wel van het toilet af wilde, maar het niet kon. Ze beweert dat ze werd tegengehouden door een onzichtbare kracht. Deze duwde haar telkens naar beneden als ze wilde opstaan. Ook werd ze door onzichtbare mensen bekogeld met stenen en besproeid met water als ze het kleinste kamertje wilde verlaten.

Slapen en eten deed ze al die jaren gewoon op het toilet. "Ik snapte niet wat er gebeurde", zo vertelt Leong. "Ik voelde alleen maar een kracht die me tegenhield op te staan of de kamer te verlaten."

De Chinese, die al die jaren in evakostuum zat, zal niet hebben geroken naar bosviooltjes. Ze heeft slechts achttien keer gedoucht. Dit waren de enige keren dat de geesten haar toestonden op te staan, zo vertelt haar man. "Ik moest voor haar een krukje in de badkamer zetten. Vervolgens heb ik haar geholpen van de wc naar de douche te lopen."

In september had haar man er genoeg van. Hij liet een ambulance komen waarna zijn vrouw 18 dagen werd opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Inmiddels woont ze weer thuis, maar het gaat niet goed. Omdat Leongs spieren zijn verzwakt, brengt ze hele dagen zittend in een stoel door. Ook is haar gewicht gehalveerd tot slechts 30 kilo.

Vrouw onthoofdt aanrander, brengt kop naar politie

Een vrouw uit het Indiase Amoda heeft afgelopen vrijdag voorgoed afgerekend met een man die haar geregeld aanrandde. Ze heeft met een bijl diens hoofd afgehakt. Vervolgens bracht het kranige vrouwtje het hoofd van Shyamlal Yadav naar de politie.

"Deze man heeft me geregeld seksueel lastiggevallen", vertelde Rajkumari aan de lokale pers. "Vandaag vroeg ik hem naar een veldje te komen. Hier heb ik vier keer op zijn hoofd ingehakt."

"Hij legde direct het loodje. Later heb ik zijn hoofd naar de politie in Majoli gebracht." Rajkumari is inmiddels door de politie gearresteerd.

Bioware bant The Old Republic-speler om meme

Dat Bioware nogal raar bezig is met hun banbeleid omtrent hun MMO The Old Republic was al bekend, maar ook nu is er weer een frappante ban uitgedeeld. Een speler is verbannen omdat hij op het forum van de game de bekende meme zei: ''I'm 12 and what is this?'' Aangezien je voor de game ouder dan dertien jaar moet zijn was het voor Bioware en EA reden genoeg om de speler te verbannen.

Het is niet de eerste keer dat spelers zonder redenen worden verbannen van de game. Een maand geleden werd een andere speler verbannen omdat hij toevallig loot had gepakt die eigenlijk niet beschikbaar mag zijn voor iemand van zijn ingame level. EA en Bioware hebben nog niet gereageerd op deze ban. 

STAR

'Bambam' geselt ballen van vriend

Een 24-jarige Amerikaanse vrouw uit de staat Utah is opgepakt door de politie. De vrouw met de bijnaam 'Bambam' heeft namelijk met een broekriem de testikels van een man afgebonden.

Het slachtoffer die de vrouw onlangs had leren kennen was bij haar op bezoek gegaan omdat hij haar verdacht hem te hebben bestolen. Echter bij binnenkomst greep 'Bambam' direct naar een mes en werd de man door haar geslagen. Hier bleef het niet bij, de vrouw pakte namelijk een broekriem en vernederde daarmee de ballen van de man door de riem strak aan te trekken.

Na het slaan en het vastbinden van de ballen sommeerde 'Bambam' het slachtoffer naar een geldautomaat te rijden en daar geld van zijn rekening af te halen. De man wist onderweg te vluchten en meldde zich bij het dichtsbijzijnde politiebureau. De man deed aangifte van bedreiging en mishandeling. 'Bambam' is daarop onmiddelijk gearresteerd.

Sunderland wil Ji niet verhuren

Sunderland is niet van plan Ji Dong-Won te verhuren. Clubs die zich voor de Zuid-Koreaan meldden, werden weggewuifd. Ji maakte furore op nieuwjaarsdag toen hij diep in blessuretijd Manchester City nekte door de winnende treffer namens Sunderland binnen te schieten. Sindsdien nam de interesse toe.

De Zuid-Koreaan is bezig aan zijn eerste seizoen bij Sunderland, waar hij nog geen basisplaats heeft kunnen veroveren. Wel zit de Zuid-Koreaan altijd op de bank en viel hij al regelmatig is. De Engelse club is daarom niet van plan mee te werken aan een tijdelijk vertrek van de spits. "We hebben een aantal telefoontjes gehad van buitenlandse clubs, maar hebben hen laten weten dat een transfer geen optie is", vertelt manager Martin O'Neill aan The Sunderland Echo

"Deze jongen heeft veel talent, maar is pas net in Engeland en moet nog even wennen aan het spel. We willen zijn progressie en ontwikkeling van dichtbij blijven volgen." Volgens de krant waren Schalke 04 en PSV de geïnteresseerden. PSV had afgelopen zomer ook al belangstelling voor de aanvaller, maar werd toen afgetroefd door Sunderland.

Portier slaat cafébezoeker bewusteloos

De politie heeft zaterdagnacht een 25-jarige portier uit Eindhoven aangehouden nadat hij een cafébezoeker in Tilburg bewusteloos had geslagen. De portier mishandelde de 17-jarige jongen binnen en buiten de deur van de horecazaak, meldt de politie.

De man sloeg de jongen onder meer meerdere malen met het hoofd tegen de grond. Toegesnelde agenten troffen de jongen bewusteloos aan op de stoep van het café aan het Piusplein. Hij is naar een ziekenhuis in de buurt gebracht.

De portier bleek na zijn arrestatie een mes op zak te hebben. Waarom hij de jongen te lijf ging, is nog onduidelijk. Ook is er niets bekend over de toestand van het slachtoffer.

'Mubarak nog altijd president van Egypte'

Hosni Mubarak moet worden vrijgesproken van alle aanklachten omdat hij technisch gezien nog altijd de president van Egypte is. Dat zei zijn advocaat Farid el-Deeb vandaag in zijn slotpleidooi.

Mubarak, die bijna een jaar geleden moest aftreden, is samen met zijn veiligheidschef en vier politiecommandanten aangeklaagd voor de dood van demonstranten tijdens de achttien dagen durende opstand in januari en februari vorig jaar. Als ze schuldig worden bevonden, kunnen ze de doodstraf krijgen.

El-Deeb zei dat Mubarak nooit formeel ontslag heeft genomen en dat hij daarom immuniteit voor vervolging zou moeten genieten. El-Deeb kreeg applaus van andere advocaten van de verdediging toen hij zijn pleidooi had beëindigd. Advocaten van de slachtoffers reageerden daarop door 'Executie, executie' te roepen.


'Mubarak nog altijd president van Egypte' (Foto: Novum)

[AO] Wozniacki naar laatste acht

Caroline Wozniacki heeft de kwartfinale van de Australian Open bereikt. De Deense nummer een van de wereldranglijst was zondag de meerdere van Jelena Jankovic (13) en won met 6-0 en 7-5. De volgende tegenstander van Wozniacki is titelverdedigster Kim Clijsters, die eerder op de dag vier matchpoints overleefde tegen Na Li.

Wozniacki maakte vanaf het begin een gretige indruk. In een lange openingsgame brak ze direct de service van Jankovic. Dat kunststukje herhaalde ze in de eerste set nog tweemaal, waardoor het eerste bedrijf met 6-0 een prooi werd voor de Deense.

Ook in de tweede set ging Wozniacki goed van start. Ze pakte snel een 4-1 voorsprong. In een ultieme poging het tij nog te keren, deed Jankovic er een schepje bovenop. Ze kwam terug tot 3-4 en kreeg vervolgens op de service van Wozniacki vijf breekkansen.

Jankovic slaagde er niet in ze te verzilveren, waardoor Wozniacki uiteindelijk op 5-4 voor de wedstrijd mocht serveren. De Deense slaagde er niet in haar zenuwen in bedwang te houden, maar kreeg twee games later een herkansing. Toen was ze wel succesvol.

Uur U voor verdachten vastgoedfraude Klimop

Ruim 4 jaar nadat de omvangrijke vastgoedfraude rond Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoedgroep (voorheen Bouwfonds) wereldkundig werd na massale invallen door opsporingsdienst FIOD, doet de rechtbank in Haarlem vrijdag uitspraak in de zaak-Klimop. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste in september tot 7 jaar cel tegen 11 verdachten.

De rechtbank trok ruim 80 zittingsdagen uit voor de behandeling van het monsterproces, dat draait om fraude met prestigieuze bouwprojecten en onroerendgoedtransacties. Dat is twee keer zo veel als het oorspronkelijk geplande aantal zittingsdagen. Justitie wijdde in totaal maar liefst 270.000 manuren aan de zaak. De verdachten opereerden volgens het OM als parasieten. Ze lichtten de gedupeerde bedrijven voor vele tientallen miljoenen euro’s op met onder meer winstdelingsconstructies op bouwprojecten als het Eurocenter en de Symphonytoren aan de Amsterdamse Zuidas.

De zaak zorgde niet alleen door de omvang voor verbijstering, maar ook door de hoge posities die de verdachten bekleedden in het bedrijfsleven. Justitie ziet hoofdverdachte Jan van V., oud-directeur van Bouwfonds Vastgoedontwikkeling, als de grootste manipulator van alle verdachten en heeft voor hem de hoogste straf in petto. ,,Hij beloofde steeds meer gouden bergen en kocht iedereen om’’, aldus het OM.

Cees H., oud-bestuursvoorzitter van Bouwfonds en baas van Van V., had van de verdachten de zwaarste functie en werd in het verleden zelfs koninklijk onderscheiden. Het OM eiste tegen hem 4 jaar cel. De 'hooghartige’ voormalig financieel directeur Olivier L. van Bouwfonds Vastgoedontwikkeling verdwijnt als het aan het OM ligt, voor 5 jaar achter de tralies. Dat geldt ook voor Will F., voorheen directeur van Philips Real EstateInvestment Management (PREIM).

De fraude kwam ongeveer 6 jaar geleden aan het licht, toen achter de schermen belletjes gingen rinkelen bij de Belastingdienst en ook de FIOD zich ging bezighouden met de zaak. Rabo Vastgoedgroep ontdekte nog geen half jaar na de overname van Bouwfonds eind 2006 dat iets niet goed zat bij de nieuwe dochter en liet de boel uitzoeken. Ook Philips Pensioenfonds liet onderzoek doen.

In het najaar van 2007 deed de FIOD met meer dan 600 mensen gelijktijdig invallen in Nederland, België en Zwitserland. Justitie had oorspronkelijk in totaal 125 verdachten op de korrel. Gezien de omvang besloot het OM met een aantal verdachten een schikking te te treffen. De rechtbank verwacht vrijdag drie tot vier uur nodig te hebben voor het voorlezen van het vonnis.

Porno-Oscars 2012 uitgereikt

Zaterdagavond zijn in het Amerikaanse Las Vegas voor de 29ste keer de AVN Awards 2012 uitgereikt, ook wel de Oscars of Porn genoemd. In totaal werden er maar liefst 174 prijzen uitgedeeld op het grootste pornogala ter wereld.

De meeste begeerde award, dat van Female Performer of the Year, ging dit jaar naar Bobbi Starr. De Hongaarse Aleksa Diamond kreeg de niet-Amerikaanse variant van de prijs, Female Foreign Performer of the Year, in haar handen. Voor de newbie-award Best New Starlet werd Brooklyn Lee verkozen.


Bobbi Starr (midden) Female Performer of the Year en Asa Akira
(Foto's: Rick Hall / Stinkie Pinkie)

India Summer en Asa Akira
De vrouw die de meeste onschuldige 'slachtoffers' onder jonge mannen wist te maken was India Summer. De 36-jarige actrice won de prestigieuze titel MILF/Cougar Performer of the Year. Volgens Internet Adult Film Database (IAFD) was Summer met 78 nieuwe filmtitels vorig jaar het meest bezige bijtje van alle actrices.

Op het gebied van pornoscènes gingen er ook de nodige awards over de toonbank. Zo ontving de Japans-Amerikaanse Asa Akira de prijs voor Best Anal Sex Scene voor haar optreden Asa Akira Is Insatiable 2. De ouders van de 26-jarige ster kunnen sowieso trots zijn: hun dochter won met dezelfde film ook de awards voor Best Double-Penetration Scene, Best Group Sex Scene, Best Three-Way Sex Scene en Best All-Sex Release.


Kelly Divine werd beloond voor haar film Kelly Divine Is Buttwoman (Foto: Gary)

Best Releases
Ass Worship 13 van director Jules Jordan kreeg de award voor Best Anal Release. Hierdoor grepen andere genomineerden zoals Anal Buffet 6, Anal Delights, Anal Only, Anal Fanatic 2, Anal Inferno, Anal Workout en Deep Anal Drilling 2 helaas net naast de prijzen.

De film Gangbanged (Elegant Angel), waarin Bobbi Starr haar eerste double anal penetration scène deed, won de award voor Best Orgy/Gangbang Release. Kelly Divine Is Buttwoman ging naar huis met de onderscheiding voor Best Big Butt Release. Producer Mike Adriano van Evil Angel werd geprezen met een award voor Best Oral Release voor zijn film American Cocksucking Sluts.

Bekijk hier de volledige lijst van AVN Awards 2012.

Hommage Haasse in Koninklijke Schouwburg

Schrijfster Hella S. Haasse krijgt zondagmiddag een eerbetoon in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Om 14.00 uur begint een programma waarin diverse schrijvers en mensen uit de literaire wereld een hommage brengen aan Haasse, die op 29 september op 93-jarige leeftijd overleed.

Willem Nijholt zal voordragen uit de brieven die hij aan Haasse schreef. Loes Luca brengt door Haasse geschreven cabaretteksten. Onder anderen Elsbeth Etty, Marjolein Februari en Gustaaf Peek vertellen anekdotes en verhalen.

Ook Haasses dochters Ellen van Lelyveld en Marijn van Lelyveld leveren een persoonlijke bijdrage aan het programma, dat wordt gepresenteerd door Nelleke Noordervliet. De hommage betreft "een feestelijke bijeenkomst waarin de rijkdom en diversiteit van het oeuvre van Haasse worden gevierd", liet uitgeverij Querido eerder weten.

De schrijfster liet een omvangrijk oeuvre na, waaronder populaire romans als Oeroeg, Het woud der verwachting en Heren van de thee.

Syrische rebellen verlaten Douma

Syrische rebellen die zaterdag een deel van de stad Douma onder hun controle brachten, hebben zich in de nacht weer teruggetrokken. Ze vreesden dat de overheid een offensief zou beginnen om hen weg te jagen, dat aan veel mensen het leven zou gaan kosten. Dat meldde de mensenrechtenorganisatie Syrian Observatory for Human Rights.

De deserteurs en het regeringsleger hebben hevige gevechten geleverd; de strijd ging ook in de nachtelijke uren nog door. Volgens de mensenrechtenorganisatie werd er geschoten en was er sprake van ontploffingen in de stad. De troepen van president Bashar al-Assad zouden enige tijd uit Douma zijn verjaagd.

Douma is al maanden een van de bolwerken van het verzet tegen Assad. Volgens tellingen van de oppositie heeft het politieke geweld in Syrië zaterdag aan bijna honderd mensen het leven gekost.

Nog geen stroom in Rotterdamse flat

De bewoners van een flat aan de Prinsendam in Rotterdam waar zaterdagavond een brandje woedde, kunnen voorlopig nog niet naar huis. Door de brand die ontstond in een elektriciteitskast, kwam de hele flat zonder stroom te zitten. De woningcorporatie zorgt dat de stroom wordt hersteld, maar dat duurt nog enkele uren. Dat zei een woordvoerster van corporatie Vestia Stadswonen zondag.

De flat waar vooral studenten en jongeren wonen, telt zo'n 260 woningen. Vestia laat het pand bewaken door vier beveiligers. Zij vertellen nachtbrakers dat zij nog niet naar huis kunnen.

Bij de brand kwam veel rook vrij. Een persoon had daar last van en moest worden behandeld.

'Fan van As The World Turns moet in de rouw'

De Amerikaanse soapserie As The World Turns (ATWT) is op 23 februari bij RTL4 voor het allerlaatst te zien op de Nederlandse televisie. Fans die meeleefden met het wel en wee van de inwoners van het fictieve stadje Oakdale, kunnen tijdens een theatershow in Hilversum afscheid nemen van hun soaphelden en de laatste aflevering bekijken.

Zo'n theatershow is goed, meent VU-hoogleraar journalistiek en soapkenner Irene Costera Meijer. "Voor fans die een soap volgen, is zo'n serie een deel van hun dagelijks leven. Afscheid nemen van personages met wie zij lang hebben meegeleefd, brengt een rouwproces op gang. Het is goed dat dat wordt gefaciliteerd."

RTL4 zond ATWT vanaf 1990 uit, waarmee het de langstlopende soap op de Nederlandse tv is. Vorig jaar keken 219.000 mensen gemiddeld per aflevering naar de serie, die drie keer per dag op tv is. Het merendeel was vrouw (80 procent) en 54 procent van hen was tussen de 35 en 64, blijkt uit gegevens van de Stichting KijkOnderzoek.

Paarden omgekomen bij schuurbrand Babberich

Bij een brand in een schuur in het Gelderse Babberich zijn zondagochtend meerdere paarden om het leven gekomen. Vermoedelijk hebben vijftien paarden de vuurzee niet overleefd, zegt een woordvoerder van de brandweer.

De vuur brak rond 05.00 uur door nog onbekende oorzaak uit. De brandweer rukte met groot materieel uit en kreeg de brand ruim een uur later onder controle. De schuur is volledig verwoest, een naastgelegen woning kon worden gered. Er is geen asbest vrijgekomen.

Gingrich wint voorverkiezing South Carolina

De Amerikaanse voorverkiezing bij de Republikeinen in South Carolina is zaterdag gewonnen door Newt Gingrich. Hij liet Mitt Romney ruim achter zich, waardoor de strijd voor de Republikeinse presidentsnominatie weer open lijkt.

Na het tellen van 95 procent van de stemmen bleek dat Gingrich in South Carolina, een van de conservatiefste staten van het land, 41 procent van de stemmen had gekregen. Romney eindigde tweede met 27 procent. Rick Santorum kreeg zeventien procent van de stemmen en Ron Paul dertien. De winst van Gingrich, die het bij de caucus in Iowa en de eerste voorverkiezing in New Hampshire niet goed deed, kan betekenen dat de strijd wel eens maanden zou kunnen duren.

Het leek er in eerste instantie op dat Romney de presidentsnominatie van de Republikeinse Partij vrij gemakkelijk in de wacht zou slepen. Hij had de kans drie voorverkiezingen op rij te winnen en daarmee kon de nominatie hem niet ontgaan. Maar wat een nipte overwinning leek in Iowa was uiteindelijk, zo bleek zaterdag, een nipte nederlaag. In New Hampshire boekte Romney wel een ruime winst maar hij verloor de afgelopen dagen snel terrein in de peilingen.

Gingrich heeft zichzelf gepresenteerd als het ware conservatieve alternatief voor Romney, die veel Republikeinen als te gematigd beschouwen. Romney profiteerde eerder van het feit dat de conservatieve stemmen werden verdeeld onder Gingrich, Santorum en Rick Perry. Perry trok zich donderdag echter uit de strijd terug en het zwakke optreden van Santorum in South Carolina legt Gingrich geen windeieren. Als ook Santorum zich uit de strijd zou terugtrekken zou Gingrich daar bij de volgende voorverkiezingen, op 31 januari in Florida, van kunnen profiteren. Gingrich heeft echter niet het geld dat multimiljonair Romney wel heeft en in zijn overwinningsspeech riep hij zijn aanhangers dan ook op geld te doneren en zich bij zijn campagneteam aan te sluiten.

De meeste Democraten zijn blij met de uitslag in South Carolina en zouden een zware strijd die de Republikeinse kandidaat schade kan berokkenen niet erg vinden. Zij zien Romney als de lastigste politieke rivaal voor president Barack Obama, wiens herverkiezing onzeker is vanwege de slechte economische situatie waarin de Verenigde Staten verkeren.


Gingrich wint voorverkiezing South Carolina (Foto: Novum)

Dodelijk slachtoffer vogelgriep in China

In China is opnieuw iemand overleden aan vogelgriep, meldden de Chinese autoriteiten zondag. Het is het tweede slachtoffer binnen een maand.

Het 39-jarige slachtoffer zou niet in de buurt van pluimvee zijn geweest en mensen in de naaste omgeving van de man vertonen geen symptomen, aldus de autoriteiten. China had op 31 december te maken met het eerste dodelijke slachtoffer door vogelgriep in achttien maanden.

Vorige week vielen al slachtoffers in Vietnam en Cambodja. In Vietnam, waar twee jaar lang geen dodelijke slachtoffers werden gemeld, kwam een 18-jarige man om het leven die op een eendenfokkerij werkte. In Cambodja overleed een 2-jarig jongetje die met ziek pluimvee in aanraking zou zijn geweest.

Sinds 2003 kwamen volgens de Wereldgezondheidsorganisatie 343 mensen om het leven door vogelgriep. Ongeveer 27 dodelijke slachtoffers vielen in China en zo'n zestig in Vietnam.

Helft kiezers verandert wel eens partijvoorkeur

Meer dan de helft van de Nederlanders verandert wel eens van partijvoorkeur. Ruim 55 procent van de kiezers zegt in de afgelopen jaren van partij te zijn gewisseld, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam.

Linkse kiezers zweven vooral tussen PvdA, GroenLinks en SP, rechtse mensen kunnen vaak niet kiezen tussen VVD, PVV en CDA. D66 is de enige partij die voor zowel linkse als rechtse kiezers een alternatief is.

De uitermate grillige verkiezingsuitslagen van de afgelopen jaren bewijzen dat Nederlanders vaak trouw zijn aan hun eigen opvattingen en minder vaak aan een enkele partij, stellen de onderzoekers. Toch is er geen sprak van een crisis van de Nederlandse democratie. "Wel is er een crisis van de gevestigde partijen, die hun natuurlijke achterban verliezen", concluderen zij.

Meer dan twintig paarden omgekomen bij brand VS

Een felle brand in een schuur in de Amerikaanse staat New Jersey heeft aan 22 showpaarden het leven gekost. De dieren waren per stuk tienduizenden dollars waard.

Volgens de politie stond de schuur in lichterlaaie toen de brandweer arriveerde. Die wist de brand snel te blussen, maar alle paarden in de schuur waren toen al dood. De familie van wie de paarden waren nam met de dieren deel aan ruiterwedstrijden in de Verenigde Staten.

Het is onduidelijk wat de brand heeft veroorzaakt. Volgens de familie werd er geen hooi of brandstof in de schuur opgeslagen. De autoriteiten wilden niet zeggen of de brand als verdacht wordt beschouwd.

Koude start februari voedt hoop op natuurijs

Voor schaatsliefhebbers gloort er weer een beetje hoop op een winterperiode met natuurijs. In de komende week gaan de temperaturen omlaag en is de kans op vorst behoorlijk groot, melden meteorologen van Weerplaza zondag.

De weerbeelden zien er voorlopig winters uit. Een koufront uit het oosten bereikt vermoedelijk komend weekeinde Nederland, waarna niet alleen 's nachts maar ook overdag kans op vorst is. De kans dat de ijzers uit het vet kunnen, is groot. De wind gaat liggen en de neerslagkans neemt af. Hoe koud het gaat worden, is nog niet te zeggen.

De meteorologen waarschuwen ijsliefhebbers niet te vroeg te juichen. Het koufront dwaalt mogelijk af naar het zuidoosten van Europa. "Zonder de Siberische kou lijkt de winter zeer wankel en kan er vanuit het westen snel weer zachte lucht naar Nederland stromen."


Koude start februari voedt hoop op natuurijs (Foto: Novum)

Christina Applegate overweegt simpele bruiloft

Christina Applegate en haar Nederlandse verloofde, basgitarist Martijn LeNoble, overwegen een simpele bruiloft. De twee hebben het zo druk met hun bijna 1-jarige dochtertje en hun werk dat een trouwerij moeilijk te plannen is.

"Natuurlijk gaan we trouwen", vertelt de 40-jarige actrice aan het Amerikaanse entertainmentprogramma Access Hollywood. "Maar onze schema's maken het gewoon bijna onmogelijk. Het is krankzinnig." Applegate werd in 2010 op Valentijnsdag ten huwelijk gevraagd door LeNoble, met wie ze sinds 2008 samen is.

"We hebben serieus overwogen om snel naar het stadhuis te gaan en daar alles te regelen", doet Applegate uit de doeken. "Dan hebben we dat maar gehad en kunnen we later nog een feest geven."

De actrice, die eerder getrouwd was met acteur Johnathon Schaech, ziet niet veel toegevoegde waarde in een huwelijk. "Voor mij voegt het niets toe aan het feit dat we van elkaar houden en samen willen zijn. We hebben een dochter die ons voor het leven aan elkaar verbindt, dus ik denk dat het wel goed zit."

Dinand Woesthoff onderuit bij Vrienden van Amstel

Dinand Woesthoff is zaterdagavond onderuit gegaan tijdens de Vrienden van Amstel. De frontman van Kane viel op het podium, twittert Woesthoff. "Ouch! Dat laatste metertje zag ik dan weer net niet. Pootje kapot", schreef Dinand zaterdagnacht.

Na het optreden is Woesthoff naar een ziekenhuis gebracht, blijkt uit foto's die de zanger met zijn fans deelde. "Is toch wat pijnlijker dan ik hoopte." Woesthoffs rechterenkel is ingepakt en de band is zondag gewoon van de partij tijdens het derde Vrienden van Amstel Live-concert. "Morgen gaat gewoon door. Steady en rustig, dat wel denk ik."

Woesthoff, die in december weer een personeelswissel bij Kane bekendmaakte, kan lachen om zijn uitglijer. "De kop wordt deze keer: Kane valt uit elkaar. Tot morgen bij de Vrienden van Amstel."

"Reckonings wereld is groots"

De wereld van Kingdoms of Amalur: Reckoning is groots met een hoge dichtheid. Spelers zullen er niet zo snel doorheen zijn, geeft Ian Frazier van Big Huge Games aan in een interview met 360 Magazine.

"It's big. Really, really big. And perhaps more importantly, it's incredibly dense. I couldn't tell you the exact square footage of the overworld map, but I can tell you that it takes over half an hour to sprint at full speed across the map, even if you somehow avoid all combat. As for dungeons, there are around 130 of them in the game, and each one is hand-crafted in several different art styles, from crystal caverns to the organic innards of an ancient tree, so there's an awful lot of variety to experience there," aldus Frazier.

Kingdoms of Amalur: Reckoning komt 10 februari uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Gordon heeft geen spijt van openheid

Gordon heeft geen spijt van zijn openheid over zijn liefdesleven, ziekten en verslavingen. De zanger vindt liegen 'uit den boze' en is daarom liever eerlijk, vertelde hij in Eva Jinek op Zondag.

"In het begin denk je niet na over de consequenties", moet Gordon, die op 21-jarige leeftijd doorbrak, toegeven. "Ik was alleen maar bezig met muziek. Nu geef ik de kandidaten die ik begeleidt tijdens talentenjachten wel mee dat ze goed na moeten denken waarvoor ze kiezen."

Hoewel Gordon niet altijd even blij is met alle media-aandacht, vindt hij het belangrijk eerlijk te zijn. "Je hoeft niet te praten over verslavingen en ziekten, maar als een journalist ernaar vraagt, ga ik er niet over liegen. Liegen is uit den boze in dit vak, dat vergeten mensen niet. Ik ben liever open en eerlijk dan dat ik dingen verberg of ergens omheen ga draaien, dat merken mensen ook."

De 43-jarige zanger noemt het publiek 'heel zwartwit'. "De ene helft vindt mij geweldig, de andere vindt mij verschrikkelijk. Ik vind dat wel prettig, ik moet er niet aan denken dat iedereen me aardig zou vinden."

Toch is Gordon blij dat hij 'zonder vooroordelen' met Los Angeles, the Voices aan een internationale carrière kan werken. "Het is heel fijn dat niemand in het buitenland mij kent, het is bijzonder om de vooroordelen die iedereen in Nederland heeft eens niet te horen."

'Barazite op weg naar Monaco'

Nacer Barazite maakt mogelijk deze winter nog de overstap van Austria Wien naar AS Monaco. De Nederlandse aanvaller voert gesprekken met de club uit de Franse Ligue 2. Barazite, jeugdinternational voor Oranje en in het verleden actief voor N.E.C. Nijmegen, Vitesse en Arsenal, mocht van zijn Oostenrijkse werkgever in gesprek gaan met Monaco.

"Nacer is naar ons toegekomen en vroeg ons of hij naar Monaco af zou mogen reizen. We hebben dit verzoek toegestaan", aldus Thomas Parits op de officiële website van Austria Wien. AS Monaco staat er niet best voor. Na de degradatie van vorig seizoen naar Ligue 2, bungelt het nu onderaan in die competitie.

De in Arnhem geboren Barazite (21) maakte tijdens de voorgaande transferperiode de overstap van Arsenal naar zijn huidige Oostenrijkse werkgever, maar zijn verblijf daar zou dus van korte duur kunnen zijn. De interesse komt niet uit het niets. Barazite maakte een zeer sterke indruk bij Austria Wien. Ook in de Europa League wist hij het net van de tegenstander te vinden. Vorig seizoen speelde hij nog zonder succes een half jaar voor Vitesse, dat hem van Arsenal leende

Rooney: ''Let op Van Persie''

Wayne Rooney heeft zijn ploeggenoten nog maar eens gewaarschuwd voor Robin van Persie. Arsenal en Manchester United treffen elkaar zondagmiddag in het Emirates Stadium. De Londenaren gaan in eigen huis op zoek naar revanche, nadat het op Old Trafford eerder dit seizoen 8-2 was geworden.

Rooney benadrukt nog maar eens van Robin van Persie hét wapen van The Gunners is. "Hij scoort veel en speelt ontzettend goed", zegt Rooney op de officiële site van de FIFA. "Van Persie is in topvorm. Hij is onze grootste bedreiging. Van Persie en Aaron Ramsey hebben Arsenal teruggebracht naar de top van de Premier League na de zwakke competitiestart."

"Maar het gaat vandaag niet om mij versus Van Persie", zegt Rooney er voor de zekerheid achteraan. "Het gaat om ons tegen Arsenal. Er zijn zoveel topspitsen in deze competitie; Van Persie, Sergio Agüero, Aiyegbeni Yakubu, ze doen het allemaal heel goed."

Van Persie is met achttien treffers wel de absolute topscorer van Engeland. Demba Ba (Newcastle United) volgt hem met vijftien en Sergio Agüero maakte er veertien.

FOK!filmtips van de dag: Point Break

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Op België 1 is vandaag om 14:05 The Magnificent Ambersons te zien. Deze oude dramafilm uit 1942 gaat over een koppige zoon des huizes die probeert te voorkomen dat zijn moeder hertrouwt nadat ze weduwe is geworden. Hij weigert ook om met de tijd mee te gaan en verzoorzaakt zo zijn eigen financiële ondergang.

The Magnificent Ambersons

Later vandaag is op Nederland 3 de mooie film Call Me Elisabeth te bewonderen. Deze Franse film uit 2006 gaat over de tienjarige Betty die bang is voor spoken en donkere plaatsen. Als haar oudere zus naar het internaat gaat blijft ze alleen achter met haar ouders die in een scheiding zijn verwikkeld. Op een dag klimt er een man over de muur van hun tuin. Betty besluit voor hem te zorgen en verbergt de man in het tuinhuisje. Met hem deelt ze al haar geheimen terwijl de vreemdeling nauwelijks iets terugzegt. Langzaam ontstaat er een vertrouwensband tussen hen en besluit Betty samen met hem de benen te nemen. Call Me Elisabeth is vanmiddag om 15:30 te zien. 

Call Me Elisabeth

Op RTL 7 is om 22:00 de actiefilm Point Break te zien. Deze film is vandaag de FOK!filmtip van de dag. De film met wijlen Patrick Swayze in de hoofdrol stamt uit 1991. De 'Dead Presidents' zijn surfers en professionele bankovervallers die hun buit gebruiken om de bloemetjes flink buiten te zetten. Een agent sluit zich aan bij de groep om de Dead Presidents te kunnen ontmaskeren, maar hij wordt gaandeweg meegesleept in hun wereld van durfals en extreme sporten. Lukt het hem om een einde te maken aan de bende of wordt hij zelf te ver meegesleurd? Bekijk het vanavond. 

Bekijk hierboven de trailer van Point Break

Jules et Jim sluit het overzicht van de films voor vandaag af. De film heeft een hoge IMDB-rating, maar wordt om 21:00 uitgezonden op TV 5. Omdat niet iedereen dit kan ontvangen wordt dit niet de tip van de dag. De film is gedateerd (1962) maar zeer de moeite en dus het noemen waard. In het Parijs van 1900 zijn de Franse Jim en de Oostenrijkse Jules beide verliefd op Catherine. Na een tijd wikken en wegen verkiest Catherine Jules. Wanneer ze elkaar na de Tweede Wereldoorlog weerzien wordt ze echter verliefd op Jim. Het begin van een flinke driehoeksverhouding.

De trailer van Jules et Jim

Finnen kiezen nieuwe president

Finnen moeten zondag een dik pak sneeuw trotseren om hun nieuwe president te kiezen. Peilingen tonen aan dat steun voor de favoriete kandidaat Sauli Niinisto afneemt en dat er waarschijnlijk een tweede ronde nodig is.

Niinisto, oud-minister van Financiën, heeft met 29 procent een duidelijke voorsprong op de overige zeven kandidaten, maar volgens peilingen zal hij niet zoveel stemmen krijgen dat een tweede ronde overbodig is. Niinisto (63) zei dat hij, als hij wordt gekozen, ervoor zal zorgen dat de bezuinigingsmaatregelen die Finland moet nemen eerlijk zullen worden verdeeld onder de bevolking.

Een van de tegenstrevers van Niinisto is Timo Soini, een populist die het gezicht is geworden van Finlands groeiende twijfels over de euro. Soini en oud-minister van Buitenlandse Zaken Paavo Vayrynen, die ook tegen Finlands lidmaatschap van de eurozone is, leken om de tweede plaats te strijden. Maar recente peilingen toonden aan dat Pekka Haavisto, van de Groenen en pro-Europa, de twee voorbij is gestreefd.

De twaalfde president van Finland sinds het in 1917 onafhankelijk werd van Rusland zal de plaats innemen van Tarja Halonen. De zeer populaire presidente diende twee termijnen van zes jaar. De Finse president heeft een goeddeels ceremoniële functie en is niet betrokken bij de dagelijkse politiek, maar wordt wel beschouwd als een belangrijke opiniemaker.

[AO] Federer overtuigend langs Australiër Tomic

Roger Federer staat voor het negende opeenvolgende jaar in de kwartfinale van de Australian Open. De 30-jarige Zwitser won zondag in drie sets van de Australiër Bernard Tomic: 6-4, 6-2 en 6-2. Federer stuit nu op Juan Martin Del Potro, die zich eerder op de dag voor het eerst sinds september 2009 weer eens bij de laatste acht van een grand slam schaarde.

Tomic wist zijn elf jaar oudere opponent in de eerste set goed bij te houden. Op 4-4 brak Federer echter de service van Tomic, waarop hij met 6-4 de eerste set binnenhaalde. In de eerste game van het tweede bedrijf sloeg de nummer drie van de wereldranglijst opnieuw toe.

Bij 4-1 in het voordeel van Federer brak Tomic met zijn eerste breekpunten van de wedstrijd voor het eerst de service van zijn opponent. De viervoudig winnaar in Melbourne had echter een snel antwoord paraat en pakte met 6-2 de tweede set.

Het derde bedrijf kende een vergelijkbaar verloop. Federer brak opnieuw in de openingsgame en serveerde met een lovegame de wedstrijd met 6-2 uit.

Man ziet inbreker aan voor dochter

Een bewoner van een woning in Beverwijk keek zaterdagochtend raar op toen een onbekende man zijn huis was binnengedrongen. In eerste instantie liet de bewoner hem zijn gang gaan omdat hij dacht dat zijn dochter was thuisgekomen.

De bewoner van de woning bij de Hendrik Burgerstraat had rond 07.45 uur poolshoogte genomen, omdat hij geluiden hoorde vanuit de woonkamer. Hij dacht dat zijn dochter op de bank lag en besloot verder te gaan slapen.

De bewoner schrok weer wakker toen er op zijn slaapkamerdeur geklopt werd en hij de onbekende man zag staan. De inbreker, die zwaar onder invloed bleek te zijn, had een raam van de woning vernield en was zo binnengekomen. De man was gewond aan zijn been en is door de politie naar een ziekenhuis gebracht. Daar werd hij geholpen aan zijn verwondingen.

Wat de inbreker in het huis te zoeken had, is niet duidelijk. De man is aangehouden en wordt verhoord.

Opnieuw doden door geweld Nigeria

Gewapende mannen hebben in de nacht van zaterdag op zondag zeker negen mensen doodgeschoten in de stad Tafawa Balewa in het noorden van Nigeria. Dat heeft Bukata Zhyadi, een leider van de lokale christenen, zondag laten weten.

Het geweld in Tafawa Balewa volgt na een reek aanslagen vrijdag in Kano, een andere stad in het noorden van Nigeria. Volgens de autoriteiten eisten die terreuracties zeker 160 levens. De verantwoordelijkheid is opgeëist door de radicaalislamitische sekte Boko Haram

.

Alan Wake in februari naar Steam

Remedy Entertainment, de studio achter Alan Wake, heeft bekendgemaakt dat Alan Wake in februari op Steam verschijnt. Derhalve heeft de ontwikkelaar, die het spel zelf uitgeeft, de specs naar buiten gebracht.

Alan Wake zal niet beschikbaar zijn voor Mac of het Games for Windows Live-platform en er zullen ook geen modding tools of zelfs een demo verschijnen. Het ondersteunt wel Steam Cloud, Steamworks en Steam Achievements. Beide DLC-pakketten zijn inbegrepen.

De specs:

  • OS: Windows Vista or Windows 7
  • PROCESSOR: Dual core required: AMD: Athlon X2 2.8GHz; Intel: Core 2 Duo 2GHz
  • MEMORY: 2 GB
  • HARD DRIVE: 8 GB
  • VIDEO CARD: DirectX 10 compatible or later with 512MB RAM - AMD: ATI Radeon 3650, 4450, 5550, 6450 or higher (perseries); NVIDIA: GeForce 8600GT, 9500GT, GT120, GT430, GT520 (per series)
  • SOUND CARD: DirectX 9.0c compatible
  • INPUT: Mouse and keyboard, Xbox360 controller also supported 

Remedy heeft zichzelf als doel gesteld dat het spel ook op Windows XP SP2 gaat draaien, maar enkele technische moeilijkheden maken het zwaar om deze belofte na te komen.

SP grootste partij in peilingen

De opmars van de SP zet zich onverminderd voort. De partij van Emile Roemer is zondag voor het eerst de grootste van Nederland in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden krijgt de SP 32 zetels, zeventien meer dan de partij nu in de Kamer heeft.

Vorige week stond de SP in de peilingen nog gelijk met de VVD met ieder dertig zetels. De regeringspartij blijft deze week op dertig staan, CDA en PVV verliezen beide een zetel en komen op respectievelijk twaalf en twintig. Ook de PvdA ziet een zetel verdwijnen en heeft er nu nog zeventien over.

De opmars van de SP is, naast het feit dat Roemer het goed doet als politiek leider, volgens De Hond te danken aan de zorgen die steeds meer mensen hebben over hun eigen financiële positie onder invloed van de recessie en de bezuinigingsplannen van de regering. Vooral mensen met een laag inkomen maakten de overstap naar de SP.

Een jaar geleden scoorde de SP nog zeventien procent van de kiezers met een laag inkomen, nu is dat 32 procent. Bij de middeninkomens telt De Hond een stijging van negen procent. Alle overige partijen leveren op beide fronten in.

Roemer wordt niet alleen gelauwerd door de eigen aanhang, ook een groot deel van de rest van de kiezers zien hem zitten. Een vijfde denkt zelfs dat hij de volgende premier wordt. Bijna twee derde van de ondervraagden ziet hem liever als minister-president dan Job Cohen. Onder PvdA-kiezers is dat aantal met 35 procent opvallend hoog.

Babos: ''Hoeveel spelers zeggen me dit na?''

Voor Gábor Babos is de derby tegen Vitesse er een met een gouden randje. De Hongaar keept zondag zijn 500e duel in het betaalde voetbal. Daar is hij trots op.

"Ik hoor jonge spelers om me heen nog weleens praten over allerlei dromen en ambities om bij de grootste clubs te spelen", begint Babos in gesprek met Voetbal International. "Dat is niet verkeerd. Ambities zijn leuk, maar ik ben liever blij met wat ik heb. Komend weekend speel ik mijn vijfhonderdste wedstrijd in het betaalde voetbal, hoeveel spelers kunnen mij dat nazeggen?"

"Ik ben nog helemaal niet met mijn afscheid bezig, maar dat is vooral omdat ik nog geen pijntjes heb'', vervolgt de doelman die voor zijn periode bij N.E.C. Nijmegen in Nederland bij NAC Breda en Feyenoord actief was.

Babos is bezig aan zijn zevende seizoen bij N.E.C. Vorig jaar werd hij uit de basis gespeeld door Jasper Cillessen, maar na diens transfer naar Ajax heeft Babos weer het volle vertrouwen gekregen bij N.E.C.

"Ik voel me nog topfit en kan nog jaren mee. Wat mijn geheim is? Gewoon je werk doen en van het leven genieten. Ik voel me nog altijd bevoorrecht dat ik profvoetballer ben, maar zet daar niet alles zomaar even voor opzij. Buiten het voetbal wil ik van het leven genieten. Leuke dingen met mijn gezin doen, naar een concert toe gaan of gewoon met vrienden een biertje drinken."

[AO] Clijsters bereikt kwartfinales

Kim Clijsters heeft zich zondag geplaatst voor de kwartfinales van de Australian Open. De Belgische titelverdedigster schakelde in de vierde ronde Na Li uit China uit na een zwaarbevochten zege: 4-6, 7-6 (6), 6-4.

Clijsters kwam vroeg in de wedstrijd in de problemen toen ze bij een stand van 3-3 in de eerste set haar enkel verdraaide. Ze kon de wedstrijd echter voortzetten maar moest de eerste set prijsgeven aan Li. De Chinese verzuimde vervolgens de wedstrijd af te maken. In de tiebreak van de tweede set verprutste ze vier matchpoints, waarna Clijsters zich terugknokte.

Clijsters neemt het in de volgende ronde op tegen de winnaar van het duel tussen Caroline Wozniacki, de nummer één van de wereld, en Jelena Jankovic.

[AO] Nadal eenvoudig naar laatste acht

Rafael Nadal heeft de kwartfinale van de Australian Open bereikt. De Spanjaard was in de vierde ronde te sterk voor zijn landgenoot en vriend Feliciano Lopez. Nadal zegevierde met 6-4, 6-4, 6-2. Ook Tomas Berdych en Juan Martin Del Potro schaarden zich bij de laatste acht.

Nadal stond in Melbourne in vier partijen nog geen enkele set af. Hoewel hij al na drie games behandeld moest worden aan zijn enkel, kwam de nummer twee van de wereldranglijst tegen Lopez (18) niet in de problemen. Het was al de negende zege voor Nadal in elf ontmoetingen.

"Ik ben in orde", zei Nadal. "Het was een zeer warme dag. Het is goed om te blijven winnen in straight sets." Nadals volgende tegenstander is Tomas Berdych. De Tsjech (7) won met 4-6, 7-6 (5), 7-6 (3), 7-6 (2) van de als tiende geplaatste Nicolas Almagro.

Berdych werd na zijn zege uitgejouwd door het Australische publiek toen hij weigerde handen te schudden met Almagro. Berdych was van mening dat zijn opponent in de vierde set met opzet een bal tegen zijn lichaam had geslagen. Almagro kwam na het punt naar het net om zijn excuses aan te bieden, maar Berdych ging daar niet op in.

Del Potro bereikte voor het eerst sinds het najaar van 2009 weer eens de kwartfinale van een grand slam. De Argentijn, die destijds de US Open op zijn naam schreef, won met 6-4, 6-2, 6-1 van de Duitser Philipp Kohlschreiber. Del Potro reikte eenmaal eerder tot de laatste acht in Melbourne. Hij speelt in de volgende ronde tegen Roger Federer of Bernard Tomic.

Stevens verrast door goede start Schalke

Schalke 04 hervatte zaterdag de Bundesliga met een 3-1 zege op VfB Stuttgart. Dat verraste trainer Huub Stevens.

Stevens was vooral te spreken over het vertoonde spel van zijn ploeg in de eerste helft. "Ik was verrast door de sterke start van het team. We speelden tactisch goed en hielden stand'', analyseert de Nederlander tegenover Kicker. ''Het enige minpunt is dat we de kansen die we kregen via de counter niet wisten te benutten.''

Schalke komt door de zege aan kop in de Bundesliga, samen met Bayern München dat vrijdagavond verloor bij Borussia Mönchengladbach (3-1). Borussia Dortmund kan zich vandaag bij de koplopers voegen als er bij Hamburger SV wordt gezegevierd.

Schalke is onder Huub Stevens goed in vorm. Zeven van de laaste negen competitieduels werden omgezet in een overwinning. Volgende week gaan die Königsblauen op bezoek bij 1.FC Köln, de oud-werkgever van Stevens.
 

Microsoft gaat voor kwaliteit en niet voor kwantiteit

Phil Spencer, corporate vice president van de Xbox 360-afdeling, heeft gezegd dat, ondanks het geringe aantal exclusieve titels voor de Xbox 360 in 2012, de core-gamer nog steeds wordt gezien als doelgroep.

De focus ligt daarom op kwaliteit en impact en niet zozeer op de hoeveelheid games in een jaar. "Creating core IP, as many first- and third-parties have seen over the years, isn’t an easy thing”, zegt Spencer. “I went through the process of creating Gears with Epic and I know the sweat, time, and effort that went into it. I also worked on things like Alan Wake, Too Human, Crackdown, and stuff that didn’t hit the same level of success, but had an equal amount of sweat equity and heart go into getting created.” 

“So it will continue to be something that we focus on with new partners like Crytek and new people that aren’t announced yet. We do think that it’s fundamental that core gamers look at 360 as the place they want to play games.” 

Microsoft heeft de laatste maanden zijn aandacht gevestigd op Kinect en de entertainmentmogelijkheden van de Xbox 360. Desondanks kunnen gamers rekenen op spellen als Halo 4 en Alan Wake’s American Nightmare.

Tatoeage bioscoop levert jaar gratis filmkijken op

De bioscoopketen Movie Unlimited heeft rondom de première van de nieuwe film The Girl With The Dragon Tattoo een nogal bizarre actie opgezet. Als filmkijken jouw leven beheerst en een tatoeage van niet alledaagse logo van Movie Unlimited slechts een verrijking van het lichaam lijkt, ga dan naar een van de vestigingen van Movie Unlimited in Zevenaar, Kampen of Almelo. Aldaar kan in ruil voor een jaar lang gratis bioscoopbezoek het logo permanent op een willekeurige plaats op het lichaam worden aangebracht. Tot nu toe hebben in totaal hebben achttien filmliefhebbers deze drastische stap genomen.

Volgens Wendy Vogelzang zijn het mensen tussen de 25 en 30 jaar oud die zich hebben aangemeld voor de actie. 'Het zijn allemaal filmliefhebbers en ze houden van tatoeages'. Volgens Vogelzang krijgen de durfals een bewijs mee dat ze een tatoeage hebben laten zetten. 'Dat bewijs geeft hen dan gratis toegang tot de film. Het zou natuurlijk kunnen dat de tatoeage gezet wordt op een intieme plek. Een klant hoeft dan natuurlijk niet zijn of haar broek laten zakken voor de kassa'. 

The Girl With The Dragon Tatoo gaat aanstaande donderdag in première. Dit weekend worden de bewuste tatoeages gezet.

Griekenland spil bij olieboycot tegen Iran

Zal Europa Iraanse olie gaan weren? Die vraag ligt maandag op het bordje van de ministers van Buitenlandse Zaken van de 27 landen van de Europese Unie. Europa wil graag de sancties tegen Iran verder uitbreiden wegens de omstreden nucleaire activiteiten van het land, maar Griekenland kan niet zomaar zonder de Iraanse olie en ligt dus dwars.

Hoewel ook Griekenland zich schaart achter een olieboycot, kan het land niet ineens zonder de Iraanse olie. Daarvoor is het land te afhankelijk. Ruim een derde van energievoorziening komt via Iraanse olie. De bewindslieden broeden op plannen om een alternatief te vinden voor Griekenland.

Het Zuid-Europese land is overigens niet het enige Europese land dat Iraanse olie importeert. Ook Italië en Spanje zijn grootafnemers, maar zijn wel minder afhankelijk.

Europa wil de druk op het regime maximaal opvoeren om te voorkomen dat Iran een atoomwapen ontwikkelt. Zo zijn al sancties opgelegd. Tegoeden in de EU van in totaal 180 bedrijven en personen zijn bevroren en er mag geen handel worden gedreven met deze bedrijven, zoals de Iraanse staatsrederij IRISL.

Mochten de Europese ministers maandag toch besluiten een boycot in te voeren, zal dit waarschijnlijk niet per direct ingaan. Een overgangsperiode moet het landen als Griekenland makkelijker maken om elders olie te kopen.

Iran heeft al gedreigd het transport van olie door de Straat van Hormuz te blokkeren als Europa een exportverbod voor Iraanse olie instelt. De zeestraat verbindt de Perzische Golf en de Golf van Oman en is goed voor een zeer groot deel van alle olietransporten per tanker ter wereld.

Griekenland spil bij olieboycot tegen Iran
Griekenland spil bij olieboycot tegen Iran (Foto: ANP)

Gordon niet opgewassen tegen Paul de Leeuw

Gordon is er voor de tweede week op rij niet in geslaagd Paul de Leeuw te verslaan. Pau!l trok ook zaterdag meer kijkers dan Minute to Win it, dat door Gordon wordt gepresenteerd.

De Leeuw trok ruim 1,4 miljoen kijkers met zijn show, voor Minute to Win it bleven ruim een miljoen mensen thuis. De spelshow van Gordon keerde vorige week zaterdag terug voor een tweede seizoen. Naar de eerste reeks, die begin vorig jaar werd uitgezonden, keken gemiddeld 1,4 miljoen kijkers.

All You Need Is Love, dat eveneens vorige week terugkeerde, trok zaterdag 1,7 miljoen kijkers. Dat aantal is goed voor de tweede plek in de lijst van best bekeken programma's van de dag. Alleen het achtuurjournaal scoorde beter, met ruim 1,9 miljoen kijkers. Studio Sport sluit de top drie af met ruim anderhalf miljoen kijkers.

Tips over moeder vondeling Groningen

De Groningse politie heeft verschillende tips gekregen over de mogelijke moeder van het jongetje dat zaterdagavond bij een politiebureau te vondeling is gelegd. De vrouw werd zaterdagmiddag bij het treinstation en het UMCG ziekenhuis in de plaats gezien, meldt een woordvoerder van de politie.

De berichten in de media zorgden voor veel tips. Op de berichten van een zwarte bontsjaal en een hard huilend kind kwamen veel reacties binnen van getuigen.

Met het jongetje gaat het volgens de zegsman goed. "Hij blaakt van gezondheid." De politie vervolgt zondag het onderzoek naar de moeder. De vrouw is vermoedelijk van buitenlandse afkomst, is iets gezet en ongeveer 1.75 meter lang.

De politie is vooral bezorgd over de emotionele toestand van de vrouw en hoopt haar hulp te kunnen bieden. Volgens de woordvoerder is het uitzonderlijk dat een baby in Nederland te vondeling wordt gelegd. Dat blijkt één keer per jaar te gebeuren.

De vrouw liet haar kindje zaterdagavond achter naast het politiebureau aan de Kostersgang. De baby was warm ingepakt in een grote zwarte bontsjaal. Een getuige alarmeerde de politie gelijk, waarop de baby naar een ziekenhuis werd gebracht.

Lammers: "Goede wedstrijd neergezet"

Excelsior boekte zaterdagavond een welkome overwinning op NAC Breda. Trainer John Lammers zag zijn elftal overtuigend met 3-0 uitpakken.

Door de overwinning draagt Excelsior de rode lantaarn voor minimaal één dag over aan VVV-Venlo. Trainer Lammers zag zijn ploeg een uitstekende wedstrijd spelen en is dan ook in zijn nopjes met de overwinning. De oefenmeester vindt dat zijn elftal de eclatante zege zelf heeft afgedwongen.

"We hebben opportunistisch gespeeld, een goede wedstrijd neergezet, scherp in de duels", analyseert de oefenmeester van de Kralingers na afloop tegenover diverse aanwezige media. "Dat is het resultaat van drie weken keihard werken waarin we duidelijke afspraken hebben gemaakt over hoe we het in de tweede helft van de competitie gaan doen."

NAC-trainer John Karelse was vanzelfsprekend een stuk minder enthousiast over het optreden van zijn elftal. "We kwamen overal te laat en pakken dan twee terechte rode kaarten, die voortkomen uit frustratie. Als je zo verliest, is dat erg triest."

Tanker redt stadje in Alaska van koude winter

Het afgelegen stadje Nome in de Amerikaanse staat Alaska heeft de rest van de winter voldoende brandstof voor de kachels, dankzij een bijzondere levering van bijna 5 miljoen liter brandstof door een Russische olietanker. Het schip verliet het stadje zaterdag om te beginnen aan de hachelijke terugreis over de dichtgevroren zee.

Een ijsbreker van de kustwacht gaat het schip voor op weg naar huis. De 480 kilometer lange terugreis wordt, net als de heenreis die tien dagen duurde, waarschijnlijk erg zwaar. De bemanning krijgt temperaturen van -50 graden Celsius te verduren.

De brandstoflevering aan het ingesneeuwde stadje had eigenlijk in de herfst plaats moeten vinden, maar dat lukte niet door een storm. Omdat het 3500 zielen tellende Nome eind maart geen brandstof meer zou hebben, terwijl de winter pas eind mei voorbij is, werd besloten om ondanks het winterweer toch een poging te wagen.

Kroaten stemmen over toetreding Europese Unie

In Kroatië wordt zondag een referendum gehouden of het land lid moet worden van de Europese Unie. Naar verwachting stemt 56 tot 60 procent van de bevolking voor toetreding, blijkt uit peilingen.

Wanneer de Kroatische bevolking toestemt, wordt het land vanaf juli 2013 het 28e land van de Europese Unie. De regering ondertekende vorig jaar al een toetredingsverdrag. Kroatië telt zo'n 4,5 miljoen inwoners.

De meeste Kroaten geloven dat toetreding een gunstig effect heeft op de economie. Tegenstanders denken echter dat er niets te winnen valt met het lidmaatschap. Zij vrezen dat de identiteit van het land verloren gaat.

Kroatië is hard getroffen door de wereldwijde economische teruggang. Het kost het land meer moeite dan andere Balkanlanden om uit de recessie te komen. Rond de zeventien procent van Kroatië is werkloos en het begrotingstekort ligt zo rond de zes procent.

Gerrans pakt eindzege in Tour Down Under

Simon Gerrans is de winnaar geworden van de Tour Down Under. De Austrailiër bleef in de afsluitende etappe zijn directe concurrent Alejandro Valverde voor. De dagzege ging naar André Greipel.

Greipel won de sprint in het afsluitende criterium over negentig kilometer in Adelaide voor Raborenner Mark Renshaw en Alessandro Petacchi. Hij boekte zo zijn derde overwinning in de Australische rittenkoers. Het was tevens meteen de eerste overwinning voor het debuterende Team GreenEdge.Gerrans werd voor de tweede keer winnaar van de Tour Down Under. Eerder pakte hij de eindzege in 2006. Gerrans eindigde zaterdag achter Valverde als tweede in de koninginnenrit naar Old Willunga. De twee stonden daarna gelijk in het klassement, maar Gerrans pakte de eindzege omdat hij in de voorgaande ritten eerder

over de finish kwam. Valverde maakte zijn rentree in de World Tour-koers na een dopingschorsing van twee jaar.

Huismus aan kop in tweede dag vogels tellen

De huismus gaat zondag als koploper de tweede dag van de landelijke vogeltelling in. De vogel werd zaterdag ruim 29.000 keer geteld in de Nederlandse tuinen. Een kleine 7000 mensen namen de moeite om een half uur in hun tuin vogels te tellen en de score door te geven.

Volgens tuinvogeltelling.nl staat de koolmees in het tussenklassement op 2 (14.800 keer geteld), gevolgd door de merel (bijna 11.000 keer). De houtduif sluit vooralsnog de top 10. Die is zaterdag 5100 keer gesignaleerd.

Ook zondag kunnen belangstellenden het aantal vogels in hun tuin nog doorgeven.

Thailand vindt voor 23 miljoen aan drugs

De Thaise politie heeft dit weekeinde voor ruim 23 miljoen euro aan drugs in beslag genomen. Circa 3,8 miljoen pillen met methamfetamine en circa 70 kilo van de drugs in poedervorm zijn aangetroffen in een flat in de Thaise hoofdstad Bangkok, aldus de krant Bangkok Post zondag.

Op het moment van de inval waren er geen mensen in de flat. Het pand is eigendom van de Thaise actrice Jarinya Hannarong. Zij had het huis verhuurd. De actrice liet weten dat ze niks met de drugs te maken had.

Aankomst Laura Dekker wereldnieuws

De aankomst van Laura Dekker zaterdag (lokale tijd) op Sint Maarten is wereldnieuws. Buitenlandse media schrijven uitvoerig over de 16-jarige, beter bekend als het zeilmeisje.

Ze kreeg ruim driehonderd verzoeken voor een interview. Niet alleen haar reis, maar vooral ook haar gevecht met de Raad voor de Kinderbescherming worden uitvoerig beschreven.

Zo schrijft de BBC dat Laura niet wordt achtervolgd door nachtmerries over piraten en koraalriffen, maar over haar ervaringen met de Nederlandse autoriteiten. CNN noemt haar reis historisch en controversieel. Ook de Duitse krant Bild schrijft dat Laura gewonnen heeft van golven, wind en deining. "En van iedereen die niet in haar wilde geloven."

Aankomst Laura Dekker is wereldnieuws
Aankomst Laura Dekker is wereldnieuws (Foto: ANP)

China viert Nieuwjaar

Met veel vuurwerk, cadeautjes, versieringen en eten viert China maandag de jaarwisseling. De Chinezen ruilen het jaar van het Konijn in voor het jaar van de Draak.

Het jaar van de Draak wordt altijd als zeer bijzonder beschouwd, omdat dit het enige mythische wezen is de Chinese dierenriem. De draak zou geluk, groei, welzijn en verandering brengen. Veel Chinezen kiezen er daarom voor om in een drakenjaar te trouwen of hopen op een geboorte.

Voorgaande drakenjaren werden gekenmerkt door grote veranderingen. Zo stierf de Chinese leider Mao Zedong in het drakenjaar 1976 en kwam er in dat jaar tevens een einde aan de Culturele Revolutie, waarbij zeker 45 miljoen mensen om het leven kwamen.

In drakenjaar 1988 kampte China met hoge inflatie en grote corruptieschandalen. Dat legde het fundament voor de protesten op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking enkele maanden na de jaarwisseling.

Drakenjaar 2000 verliep rustiger.

Maar ook dit keer is er kans op een ommekeer: in China wordt de macht overgedragen aan een nieuwe generatie politici. Het politieke spel wordt volledig achter de schermen gespeeld, maar kan wel de stabiliteit van de Volksrepubliek in gevaar brengen.

PvdA'ers benoemen Spekman tot voorzitter

Hans Spekman wordt zondag officieel aangewezen tot de nieuwe partijvoorzitter van de PvdA. Dat gebeurt op de tweede dag van het partijcongres in Den Bosch. Hij volgt daarmee de huidige voorzitter Lilianne Ploumen op die in oktober haar vertrek aankondigde.

Spekman won vorige maand de verkiezing met 81,8 procent van de stemmen. Hij liet daarmee de overige twee kandidaten Piet Boekhoudt en René Kronenberg achter zich. Die uitslag moet zondag worden bekrachtigd.

Ploumen vertrok twee jaar eerder dan gepland om haar opvolger meer tijd te geven om de verkiezingscampagnes voor te bereiden. De 45-jarige Spekman is sinds november 2006 lid van de Tweede Kamer. Daarvoor was hij vijf jaar wethouder in Utrecht.

Het PvdA-congres wordt zondag afgesloten door partijleider Job Cohen. Ook zijn er speeches van Ploumen en Spekman.


PvdA'ers benoemen Spekman tot voorzitter (Foto: Novum)

[AC] Zambia verrast Senegal op Afrika Cup

Zambia heeft zijn eerste duel in de strijd om de Afrika Cup verrassend met 2-1 van Senegal gewonnen. Emmanuel Mayuka kopte Zambia al na twaalf minuten op voorsprong uit een vrije trap. Rainford Kalaba verdubbelde de score acht minuten later. Een treffer van Dame N'Doye in de 74e minuut kwam te laat voor Senegal.

Equatoriaal Guinee was eerder op zaterdag met 1-0 te sterk voor Libië in het andere duel in groep A. Zambia staat woensdag tegenover de Libiërs, terwijl Senegal het dan opneemt tegen Equatoriaal Guinee. De landen uit groep B komen zondag in actie.


Zambia verrast Senegal op Afrika Cup (Foto: Novum)

Jongen (17) neergeschoten in Zwolle

Door een schietpartij in Zwolle is zaterdagavond een jongen van 17 jaar zwaargewond geraakt. Dat meldde de politie. Er is een persoon aangehouden.

Het slachtoffer liep met een aantal mensen door de Thomas à Kempisstraat toen hij meerdere malen beschoten werd. Verder raakte niemand gewond. Over de identiteit van de jongen is behalve zijn leeftijd niets bekend. Ook over de verdachte is nog niets bekend. Ook de toedracht van de schietpartij is nog onduidelijk.

De politie vermoedt dat er, naast de persoon die is aangehouden, nog meer mensen betrokken zijn bij de schietpartij.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.