Obama voor rechter om geboorteakte

Barack Obama moet donderdag voor een rechter in Atlanta verschijnen. Die wil de Amerikaanse president horen over de aantijging dat hij niet in de Verenigde Staten is geboren.

Een inwoner van de staat Georgia maakte de zaak bij de rechter aanhangig. Tal van vergelijkbare aanklachten zijn ingediend bij rechters in heel het land, maar tot op heden vruchteloos.

Tegenstanders van Obama vechten aan dat hij, zoals hij zelf beweert, in Hawaï is geboren. Wie niet in de Verenigde Staten is geboren, kan geen president worden. De klager uit Georgia, een van deze 'birthers', wil dat Obama's naam van het stembiljet wordt geschrapt.

Het Witte Huis heeft vorig jaar de geboorteakte van de president, die Obama in Hawaii heeft opgevraagd, openbaargemaakt. Hierop staan de handtekeningen van Obama's moeder, de arts die hielp bij de bevalling en een ambtenaar van de burgerlijke stand. Eerder was al een uittreksel van Obama's geboortebewijs vrijgegeven.

De president besloot hiertoe omdat het land geen tijd heeft voor de 'afleiding' en 'nonsens' die de kwestie met zich meebrengt, zei Obama destijds in een verklaring.