Gemeenten komen met actieplan tegen motorbendes

Twintig gemeenten gaan een actieplan maken om de opmars van criminele motorbendes te stuiten. Dat zijn de burgemeesters vrijdag bij een vertrouwelijke bijeenkomst in Utrecht overeengekomen, zegt burgemeester van Enschede Peter den Oudsten zaterdag in NRC Handelsblad. Hij zat het overleg voor.

De gemeenten willen binnen twee maanden een uniform beleid hebben voor de aanpak van motorclubs als Hells Angels en Satudarah. Zo moet worden voorkomen dat de motorbendes allemaal verhuizen naar de gemeente met de minst strenge regels.

De burgemeesters komen onder meer uit Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Emmen, Tilburg, Breda, Arnhem, Kampen, Wierden en Vlaardingen. Amsterdam, Den Haag en Apeldoorn hadden ambtenaren gestuurd.

Bij het overleg hebben de burgemeesters van de nationale recherche en het landelijk parket vertrouwelijke informatie gekregen over motorclubs. Die zouden met afpersing en bedreiging steeds vaker cafés en restaurants overnemen. Ook heeft de politie volgens de krant 'ernstige signalen' gekregen dat motorclubs particuliere beveiligingsbedrijven in handen krijgen.