Berlijn 'vastbesloten' eurozone te redden

Duitsland is 'vastbesloten over een verenigd Europa', aldus de Duitse federale minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle vrijdag.

"De geschiedenis leert ons, met hoofdstukken zo donker dat we ze niet kunnen vergeten, dat de Europese integratie het enige overtuigende en levensvatbare antwoord was - en is - met betrekking tot het 'Duitse vraagstuk'", zegt Westerwelle in speech vooraf ingezien door Dow Jones Nieuwsdienst.

Westerwelles opmerkingen volgen op 'intensieve en leerzame' discussies met de Amerikaanse minister van financiën Timothy Geithner.

Volgens sommige economen zorgt de Duitse weerwil om een buffer van biljoenen euro's op te bouwen ter voorkoming van een reeks aan faillissementen en financiële ineenstortingen enkel voor een verlenging van de crisis. Volgens anderen betekent de politieke verbondenheid van Duitsland met de regio, met name als je deze afzet tegen Europa's historische achtergrond, dat hoewel Berlijn niet kan aangeven voor hoeveel het wil bijdragen, het land alles zal doen om de euro te redden.

Fred Bergsten, hoofd van het in Washington gevestigde Peterson Institute for International Economics, stelt dat markten in de gaten moeten houden wat Duitsland doet, niet wat het land zegt. De retorische terughoudendheid is nodig om fiscale en structurele hervormingen in de eurozone door te voeren, aldus Bergsten.

Desalniettemin zegt Westerwelle: "Om vanaf het begin helemaal duidelijk te zijn: er is geen goede toekomst voor Duitsland zonder een goede toekomst voor een verenigd Europa."

Daarnaast stelt de minister dat de Europese Centrale Bank (ECB) een 'heel belangrijke rol heeft in het oplossen van de crisis', waar hij aan toevoegt dat de ECB 'zal doen wat nodig is en wat vanuit het mandaat is toegestaan'.

Slechts dagen nadat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn leden vertelde dat het nodig is de financieringsbron tot meer dan 1 biljoen dollar te verhogen om de crisis tegen te gaan, stelt Westerwelle ook dat de G-20 van geïndustrialiseerde en ontwikkelende economieën moeten zorgen "dat het IMF beschikt over dat wat nodig is om zijn cruciale rol in het wereldwijde systeem te spelen".

Tenslotte geeft Westerwelle met betrekking tot eurobonds aan dat de crisis niet op te lossen is door het maken van nog meer schulden.