Laura Dekker rondt wereldreis af

De 16-jarige solozeiler Laura Dekker is zaterdag met haar zeilboot Guppy aangekomen op Sint Maarten, waar ze 20 januari vorig jaar vanaf vertrok. Tientallen mensen zwaaiden en juichten toen Dekker de haven van Sint Maarten binnen zeilde.

Met haar aankomst op Sint Maarten is een einde gekomen aan de solozeiltocht van Dekker rond de wereld. Van een officieel wereldrecord kan niet worden gesproken. De World Sailing Speed Record Council (WSSC) en het Guinness World Records boek hebben besloten geen records voor 'jongste' zeilers meer te erkennen uit vrees dat daarmee gevaarlijk gedrag wordt aangemoedigd.

Overigens heeft de WSSC nooit records voor solotrips erkend als die gepaard gaan met tussenstops. "Dat is wat ons betreft een contradictio in terminis", zei een woordvoerder eerder deze week desgevraagd.

De reis van Laura Dekker werd overschaduwd door 'bureaucraten', zoals buitenlandse media het samenvatten. Toen Laura haar voornemen in 2009 op 13-jarige leeftijd bekendmaakte, stelde de Kinderbescherming dat de wereldreis een bedreiging vormt voor haar ontwikkeling. De instantie probeerde haar ouders zelfs uit de ouderlijke macht te zetten.

De rechtbank in Utrecht vond dat laatste te ver gaan. Wel besloot de rechter de reis in augustus 2009 tegen te houden. Eerst moest worden onderzocht of Laura de reis aankon. Ook moest een duidelijk zeilplan worden opgesteld.

In december van dat jaar liep het zeilmeisje van huis weg. Later bleek waarom: Bureau Jeugdzorg wilde haar bij haar vader weghalen vanwege tegenvallende schoolprestaties.

Enkele dagen na haar verdwijning werd ze gevonden op het Caribische eiland Sint Maarten. De rechter bepaalde dat ze bij haar vader mocht blijven. In 2010 vond Bureau Jeugdzorg dat het toezicht op het meisje lang genoeg had geduurd. De Raad voor de Kinderbescherming was het daar niet mee eens. De rechtbank in Middelburg bepaalde echter dat ze aan de reis mocht beginnen.

Onder grote belangstelling vertrok het meisje in augustus 2010 vanuit de Zeeuwse plaats Den Osse richting Portugal. Bij het vertrek voeren ongeveer twintig boten mee. Ze werd toen nog vergezeld door haar vader Dick Dekker. Volgens de Nederlandse wetgeving mogen jongeren onder de 16 jaar haar type boot niet alleen besturen.

In afwachting van het einde van het stormseizoen op de Atlantische Oceaan bezocht ze tot december dat jaar de Canarische en Kaapverdische Eilanden. Daarna stak ze de oceaan over om vanaf Sint Maarten aan de wereldreis te beginnen.

Tijdens haar wereldreis blogde ze regelmatig over het dagelijkse leven op haar zeilboot, maar ook over de plaatsen die ze aandeed en de lessen die ze leerde. Ze plaatste foto's van olifanten, exotische eilanden en van zichzelf zwemmend tussen pijlstaartroggen.

In de laatste etappe van haar reis bleek dat leerplichtambtenaren hun messen al slijpen in afwachting van haar terugkeer. Ze hadden haar vader ontboden voor een gesprek omdat zijn dochter niet genoeg werk zou maken van school, zei Laura's advocaat Peter de Lange vorige week woensdag.

Het leerplichtbureau roert zich volgens de advocaat omdat Laura in september tegenover het Jeugdjournaal zei dat ze is gestopt met school. "Het was allang bekend dat ze niet altijd met school bezig kan zijn. Dat kan weleens lastig zijn als het windkracht 11 is en je boot op zijn kant ligt."

Officieel valt Laura niet onder de leerplicht omdat ze zich bij aanvang van haar reis had laten uitschrijven. In een uitspraak van de rechtbank in Den Bosch over een andere minderjarige in het buitenland zag het Regionaal Bureau Leerplicht Oosterschelderegio een nieuwe opening in de zaak Laura. De Lange stelde dat de zaken niet vergelijkbaar zijn omdat Laura meerdere nationaliteiten heeft, in tegenstelling tot de minderjarige in de andere zaak.

Al met al lijkt Nederland door de bureaucratische afhandeling van de zaak een held armer te zijn geworden. In een fel betoog schreef Laura woensdag op haar blog getraumatiseerd te zijn en niet meer terug te willen naar Nederland. Nieuw-Zeeland zou vanwege de betere mentaliteit daar een geschiktere plek zijn om te wonen.

De Nederlandse vlag op haar boot heeft ze vervangen door de vlag van Nieuw-Zeeland. De Lange gaf vorige week aan dat nog geen sprake is van een uitgewerkt emigratieplan. "Ze gaat hier met haar ouders over praten zodra ze terug is."


Laura Dekker rondt wereldreis af (Foto: Novum)