CDA: 'geen verbod op nadenken'

Het CDA zou 'geen knip voor de neus waard zijn' als de partij niet zou nadenken over een nieuwe toekomstvisie. Dat brengt het kabinet op geen enkele manier in gevaar, heeft partijvoorzitter Ruth Peetoom zaterdag gezegd op een CDA-congres in Maarssen.

"Wie meent dat zelfstandig nadenken de bijl is aan de wortel van het kabinet, kan ik geruststellen. We doen wat we beloofd hebben, en denken tegelijkertijd na over straks, want er is geen verbod op nadenken", zei Peetoom. Dat het CDA een ruk naar links zal maken en daarmee afstand neemt van het eigen kabinetsbeleid, zijn volgens Peetoom 'indianenverhalen'.

Op het CDA-congres werd het startschot gegeven voor een interne discussie in de partij over de toekomstige koers. Volgens een commissie onder leiding van oud-minister Aart Jan de Geus moet de partij naar het 'radicale midden'. Een andere commissie, voorgezeten door tv-presentatrice en dominee Jacobine Geel, bepleit 'compassie als grondtoon'.

Peetoom zei te hopen op een levendige discussie in de partij. Het resultaat moet een CDA zijn 'dat herkenbaar en aansprekend is voor iedereen die kiest voor de toekomst'. "Wij kiezen voor een CDA dat betrouwbaar is voor wie op ons stemt en betrouwbaar voor wie met ons regeert."

Peetoom zette ook enkele CDA-politici in het zonnetje. Het meeste applaus was er voor minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA), volgens Peetoom 'de degelijkste Zeeuw met verstand van geld die we konden vinden'. Op een volgend congres in juni wordt verder gesproken over de koers van het CDA.


CDA-voorzitter: geen verbod op nadenken (Foto: Novum)