'Tien agenten met psychische klachten genegeerd'

Minstens tien agenten met psychische klachten zijn door politiekorpsen aan hun lot overgelaten, omdat de korpsen geld belangrijker vinden dan de zorg voor hun eigen agenten. Zo worden rechtszaken tegen agenten aangespannen, die moeten voorkomen dat ze een beroep kunnen doen op een schaderegeling van de politie. Dat meldt RTL Nieuws zaterdagavond op basis van stukken van de politie.

De afgelopen drie jaar hebben 1100 agenten hulp gezocht bij de politiepoli in het AMC Amsterdam. Eerder onderzoek wees al eens uit dat jaarlijks tussen de 7200 en achtduizend politiemedewerkers kampen met psychische klachten als gevolg van geweld, ongevallen en rampen.

Een van hen is agent Peter Bierbooms, die 26 jaar bij het korps Rotterdam-Rijnmond werkt. Bij hem is een posttraumatische stressstoornis vastgesteld. De korpsleiding stapte in plaats van hem hulp aan te bieden naar de rechter om te voorkomen dat hij aanspraak kan maken op een schaderegeling van de politie. Volgens RTL Nieuws zijn er nog ongeveer tien vergelijkbare zaken.

Directeur Jan Struijs van het programma versterking professionele weerbaarheid van de politie stelt dat de politie voor agenten die een 'mentale blessure' krijgen, moet zorgen. "Dat is een andere denkwijze dan wij tot nu toe hebben gehad."

Een woordvoerder van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zegt dat de bewindsman korpsbeheerders gaat aanspreken op hun omgang met agenten met psychische problemen. Als dat nodig is zouden dossiers van gedupeerde politiemensen opnieuw moeten worden bekeken.