Aztec Maiden vlotgetrokken

Bij een poging om het vastgelopen schip voor Wijk aan Zee los te krijgen is zaterdagmiddag een van de twee sleepkabels gebroken. De kabel is door een te snelle draai van het schip geknapt, zegt een woordvoerder van bergingsbedrijf Svitzer zaterdag.

Een van de sleepboten trok het schip vervolgens nog wel, maar dat ging niet meer zo snel. De tweede sleepkabel kon na enige tijd echter opnieuw worden vastgemaakt, waarop weer twee sleepboten konden worden ingezet.

Volgens de woordvoerder is het niet zeker dat het schip Aztec Maiden zaterdag loskomt, omdat het water daalt. Het hoge water is nodig om het schip los te kunnen krijgen. Als de poging het schip los te trekken zaterdagmiddag mislukt, moet worden gewacht tot 02.30 uur.

Het water bereikte zaterdag rond 14.00 uur het hoogste punt. Het hoge water is nodig om het schip los te kunnen krijgen. 'Met man en macht' wordt volgens de woordvoerder gewerkt, om te voorkomen dat opnieuw moet worden gewacht totdat het water weer hoog genoeg staat.

De Aztec Maiden liep vrijdagochtend vast op een zandbank. Het vrachtschip zonder lading raakte op drift toen het anker het niet hield. Een eerdere poging om het schip los te krijgen mislukte ook al omdat de kabel brak.

Update 17.19 uur
Het schip Aztec Maiden dat bij Wijk aan Zee voor de kust is gestrand, is vlotgetrokken. Dat heeft een woordvoerder van het bergingsbedrijf Svitzer zaterdag laten weten.