Ruim helft aardbevingshulp Haïti besteed

Van de 111 miljoen euro die twee jaar geleden binnenkwam op Giro 555 na de zware aardbeving op Haïti is ruim de helft uitgegeven. Dat hebben de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) woensdag bekendgemaakt. Aan noodhulp en wederopbouw is tot nu toe 67,8 miljoen euro uitgegeven.

Het geld is vooral uitgegeven aan onderdak, voedsel- en watervoorzieningen. Van het bedrag dat op Giro 555 binnenkwam, kwam 41 miljoen euro van de overheid. De rest is bijeengebracht door burgers.

De SHO-deelnemers willen de resterende ruim 43 miljoen euro voor eind 2014 opmaken. Zo moeten huizen gebouwd en gerepareerd worden en waterleidingen worden hersteld. Ook staan er projecten op stapel om de werkgelegenheid te stimuleren en het onderwijs te verbeteren.

De Algemene Rekenkamer concludeerde in november dat de verantwoording over de besteding van het geld voor Haïti beter is dan bij eerdere acties waarbij Giro 555 werd opengesteld. Wel moesten de hulporganisaties meer inzicht geven in het geld dat doorgesluisd wordt naar buitenlandse partnerorganisaties.

Bij de aardbeving, donderdag precies twee jaar geleden, vielen meer dan tweehonderdduizend doden en driehonderdduizend gewonden. Anderhalf miljoen mensen raakten dakloos.

Twee jaar later leven nog meer dan een half miljoen mensen in als tijdelijk bedoelde opvangkampen. Volgens de OCHA, het VN-bureau voor de coördinatie van huminatire hulp VN is alleen al in 2012 ruim 180 miljoen euro nodig.


Ruim helft aardbevingshulp Haïti besteed (Foto: Novum)