[Dakar] Barreda wint, Coma nadert Despres

Joan Barreda Bort heeft zijn eerste Dakar-etappe op zijn naam geschreven. De Spanjaard was in de tiende etappe van Iquique naar Arica 1.32 minuten sneller dan titelverdediger Marc Coma. Deze liep op zijn beurt ruim twee minuten in op klassementsleider Cyril Despres.

Omdat Despres de sporen uit moest zetten wist Coma wat hem te doen stond en de Spanjaard joeg de Fransman dan ook meteen op. Toch waren zij niet de snelsten van de dag, want Paulo Goncalves reed lang aan de leiding tot de Portugees terugviel. Daarna nam Barreda Bort het stokje over om de etappe te winnen. Beste Nederlander was Frans Verhoeven met een negende plaats op een kwartier van de dagwinnaar. Henk Knuiman werd vijftiende op 33 minuten van Barreda Bort.

In het algemeen klassement leidt Despres nog steeds, maar de Fransman heeft nog maar 21 seconden voorsprong op Coma. Derde staat de Portugees Helder Rogrigues op 45 minuten van de twee kemphanen. Verhoeven klom naar de zestiende plaats in het klassement op bijna vier uren van Despres. Knuiman staat hier twee plaatsen achter met een half uur meer achterstand.