'CDA maakt zich op voor ruk naar links'

Het CDA maakt zich op voor een ruk naar links en wil op cruciale punten afstand nemen van het huidige kabinetsbeleid. Aanpassing van de hypotheekrenteaftrek is 'onvermijdbaar' en er moet meer aandacht komen voor duurzaamheid. Dat staat in conceptstukken van de nieuwe toekomstvisie van de partij, schrijft het AD woensdag op basis van ingewijden.

Ook zou er minder aandacht moeten zijn voor culturele verschillen tussen allochtonen en autochtonen. De definitieve visie moet 21 januari worden gepresenteerd op het partijcongres.

Het is nog maar de vraag in hoeverre werk kan worden gemaakt van deze visie. De VVD is bijvoorbeeld fel tegen aanpassing van de hypotheekrenteaftrek. PVV-leider Geert Wilders heeft al gedreigd met nieuwe verkiezingen als de regeling wordt aangepast.

De toekomstvisie is mede opgesteld op initiatief van CDA-voorzitter Ruth Peetoom. De visie zou al een rol gaan spelen bij de onderhandelingen over extra bezuinigingen in februari. "Het zou mooi zijn als de huidige CDA-ministers onze bevindingen omzetten", zegt een lid van het zogenoemde Strategisch Beraad dat de visie opstelt.

De wensen van het beraad botsen ook met het kabinetsbeleid als het gaat om het terugdringen van de CO2-uitstoot. Het beraad wil de uitstoot verder terugdringen, terwijl het kabinet de doelstellingen naar beneden heeft bijgesteld.