Lotus mag innovatief rijhoogtesysteem gebruiken

Lotus Renault GP heeft van autosportfederatie FIA toestemming gekregen om een innovatief rijhoogtesysteem te mogen gebruiken. Het Formule 1-team heeft een manier bedacht om de rijhoogte tijdens het remmen gelijk te houden in plaats van dat de auto dan voorover duikt.

Lotus zou het systeem vorig jaar al tijdens de test voor jonge coureurs uitgeprobeerd hebben en de legaliteit ervan werd betwijfeld omdat de coureur zelf invloed op de rijhoogte uit zou moeten oefenen. Dit zou in strijd zijn met de artikelen 3.15 en 3.18 in de technische reglementen, maar volgens Autosport weet te melden dat de betere aerodynamische prestaties en betere stabiliteit onder het remmen komen door een systeem dat op het remmen van de auto reageert en verbonden is met de vering van de auto.

Juist de reden dat het systeem automatisch reageert en niet door de coureur aangestuurd wordt is de reden dat het toegestaan is. Eerder werden voor het aanpassen van de rijhoogte massadempers gebruikt, maar deze zijn niet toegestaan omdat ze te boek staan als beweegbaar aerodynamisch object. Doordat de nieuwe vinding toegestaan is zullen meer teams zich hier nu op gaan richten. In ieder geval een van de topteams is al bezig met een eigen variant van het nieuwe rijhoogtesysteem.