Iraanse kernwetenschapper vermoord

Een belangrijke Iraanse scheikundige is woensdag in Teheran bij een bomaanslag om het leven gekomen. Hoogleraar Mostafa Ahmadi Roshan (32) was leidinggevende bij de uraniumverrijkingsfacilitieit van Natanz. Dat heeft het persbureau Fars woensdag gemeld.

De aanslag was het werk van twee mannen op een motorfiets. Zij bevestigden magnetische bommen aan de auto van Roshan, die daardoor explodeerde. Roshan was op slag dood. Twee mensen die bij hem in de auto zaten raakten gewond.

De aanslag lijkt sterk op eerdere aanslagen op vooraanstaande wetenschappers die werkzaam zijn voor het Iraanse nucleaire programma. Volgens de autoriteiten zijn het westerse machten en hun bondgenoten die clandestiene operaties uitvoeren en het Iraanse kernprogramma schade willen toebrengen. Eerder werden de Verenigde Staten en de Israëlische Mossad van de aanslagen beschuldigd. Zij hebben die aantijgingen ontkend.

De uraniumverrijkingsinstallatie in Natanz, in Centraal-Iran, heeft bijna achtduizend centrifuges. Vorige week werd bekend dat ook in het Fordo-complex gestart wordt met de verrijking van uranium. De centrifuges daar zouden volgens berichten veel efficiënter zijn.

Uraniumverrijking vormt de kern van Irans problemen met het Westen. De technologie kan worden gebruikt om kernenergie op te wekken, maar ook om nucleaire wapens mee te maken. Iran zegt dat de reactoren alleen gebruikt worden om energie op te wekken en om onderzoek te doen. Het land weigert het programma te beëindigen.