Nieuwe slangensoort ontdekt in Tanzania

Zo'n twee jaar geleden is in het zuidwesten van Tanzania een nieuwe slangensoort ontdekt. Dat werd vorige maand bevestigd in het wetenschappelijke tijdschrift Zootaxa. De slang is vernoemd naar een 7-jarig meisje en heeft de soortnaam Matilda's Hoornadder (Atheris matildae) gekregen.

De afgelopen dertig jaar zijn in Afrika maar drie nieuwe addersoorten ontdekt. De precieze vindplaats wordt niet bekendgemaakt om te voorkomen dat de soort een gewilde jachttrofee wordt, zei de Wildlife Conservation Society (WCS). Matilda's Hoornadder is geel-zwart gekleurd, heeft groene ogen en twee puntige hoorntjes op zijn kop.

Tim Davenport, directeur van de WCS, maakte deel uit van het onderzoeksteam dat de nieuwe hoornadder vond. "Mijn dochter, die toen 5 jaar oud was, was gefascineerd door het dier en kon er urenlang naar kijken en hielp ons het dier te verzorgen", zei hij woensdag. "We noemden de slang toen Matilda's adder (...) en die naam is blijven hangen."

Hoeveel Matilda's Hoornadders er in het wild zijn is niet bekend. Er leven er twaalf in gevangenschap en er wordt een fokprogramma opgezet.

"Dit dier ziet er woest uit en is waarschijnlijk giftig (hoewel de meeste adderbeten niet dodelijk zijn)", liet Davenport in een chatsessie weten. "Het is echter een bijzonder rustig beestje en geenszins agressief."