Verbod op grote honden in Chinese toeristenstad

Inwoners van de bij toeristen populaire Chinese stad Xi'an mogen niet langer grote honden hebben. Dat heeft het stadsbestuur bekendgemaakt.

Het verbod gaat in per 1 februari en geldt volgens het staatspersbureau Xinhua voor 34 soorten honden, waaronder Duitse herders. Binnen de ring van Xi'an zijn de honden niet langer toegestaan en ook op sommige plekken buiten de ring, zoals in woonwijken en bij scholen, ziekenhuizen en monumenten. Het is onduidelijk waarom het verbod wordt ingevoerd, maar andere Chinese steden voerden strengere regels in voor het bezit van honden vanwege zorgen over rabiës en problemen met wilde honden.

Huisdierbezit was ooit een zeldzaamheid in China omdat de Communistische Partij dat bourgeois vond. Ook konden de meeste Chinezen zich geen kat of hond veroorloven. Vooral in grote steden groeit huisdierbezit nu echter spectaculair.

Xinhua zei dat honden als groot worden beschouwd als ze een schofthoogte hebben van meer dan vijftig centimeter. In mei vorig jaar legde Shanghai al beperkingen op aan het bezit van honden. Daar geldt nu een limiet van één hond per gezin.

Xi'an, gelegen in centraal China, staat bekend om zijn duizenden levensgrote strijders van terracotta, een van de belangrijkste archeologische vondsten van de twintigste eeuw.