150 automobilisten kandidaat voor alcoholslot
Ruim 150 automobilisten komen tot nu toe in aanmerking voor een alcoholslot. Zij zijn de afgelopen tijd met een forse slok op achter het stuur aangehouden. Dat zegt een woordvoerder van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) woensdag.
Automobilisten die worden aangehouden met een promillage van 1,3 of hoger kunnen sinds 1 december een alcoholslot in hun wagen krijgen. Het slot is een blaasapparaat dat ervoor zorgt dat de auto niet start als de bestuurder te veel heeft gedronken.
Het CBR heeft nog geen enkel slot geïnstalleerd, omdat de procedure ongeveer drie maanden duurt. Het eerste exemplaar zou dus begin maart kunnen worden aangebracht. Volgens de woordvoerder kan dit alleen als de automobilist niet in hoger beroep gaat en hij geen rijontzegging heeft gekregen.
Overtreders krijgen het slot in eerste instantie voor twee jaar in de auto. Dit kan meerdere keren met zes maanden worden verlengd.
In Friesland is het eerste bezwaar tegen het zogeheten alcoholslotprogramma (ASP) een feit. Een 41-jarige Fries die onlangs werd aangehouden op verdenking van rijden onder invloed, wil geen slot in zijn auto. Hij werkt met behoud van bijstandsuitkering voor een installatiebedrijf en rijdt daarvoor in bedrijfsauto's.
Zijn advocaat laat weten dat bij het CBR bezwaar wordt aangetekend, maar advocatenkantoor Anker & Anker bestudeert ook of het ASP in strijd is met het Europese recht, omdat het programma geen draagkrachtbeginsel kent. "Dat houdt in dat de kosten voor een miljonair even hoog zijn als voor een uitkeringsgerechtigde. Bovendien kan het opleggen van het ASP verlies van het werk opleveren."
Naast de ongeveer duizend euro voor het alcoholslotprogramma moet de drankrijder ook zo'n 2500 betalen voor de in- en uitbouw, huur en uitleessessies van het alcoholslot, aldus Anker & Anker.
150 automobilisten kandidaat voor alcoholslot (Foto: Novum)